НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:59

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: „Училище за възрастни“ за провежда за осигуряване на безопасност на жителите на малките населени места в общината

Велико Търново: „Училище за възрастни“ за провежда за осигуряване на безопасност на жителите на малките населени места в общината

2 Октомври 2017 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. „Училище за възрастни“ организират в селата в община Велико Търново. Това е образователна инициатива, която се провежда съвместно от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Областната дирекция на МВР и дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“, каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново инж. Николай Александров, началник на сектор „Превантивна и контролна дейност“ в Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той уточни, че основната цел на кампанията е осигуряване превенция на престъпленията срещу възрастни, ограничаване на телефонните измами и осигуряване на безопасност на жителите на малките населени места.
„Заедно с колегите от полицията се стремим да обхванем възможно най-широк спектър от теми, за да имат нашите родители една по-безопасна среда, в която да живеят и да се чувстват по-сигурни“, уточни инж. Александров. Той припомни, че инициативата е започнала през миналата година и беседите ще обхванат всички населени места от Великотърновска община. Причината за организирането на кампанията е фактът, че според направени анализи, населението, което пребивава в селата, е най-уязвимата група при всякакви престъпления и инциденти. По думите му, ефектът от превантивните и информационни кампании ще се покаже още при началото на новия отоплителен сезон. Той подчерта също, че резултатите ще са положителни, защото става въпрос за неща, които хората знаят, но е хубаво те да им се припомнят.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Пожарникари поставиха димни датчици в домовете на самотноживеещи и трудноподвижни възрастни хора

Велико Търново: Пожарникари поставиха димни датчици в домовете на самотноживеещи и трудноподвижни възрастни хора

11 Август 2017 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Днес по идея на огнеборците от РДПБЗН В. Търново в село Балван бяха монтирани димни датчици в домовете на възрастни самотноживеещи и трудноподвижни хора, съобщиха от пресцентъра на МВР. Инициативата на великотърновските пожарникари бе подкрепена от дългогодишния им партньор - Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ и кмета на населеното място. В рамките на кампанията за повишаване пожарната безопасност на домовете в селото ще бъдат осигурени и монтирани 12 датчика за дим, които са с автономно захранване. При запалване или задимяване в помещението устройствата ще издават силен звуков сигнал, който ще може да бъде чут, освен от собствениците на имота, и от техните съседи. Тази инициатива е продължение на стартиралата в края на миналата година кампания на РДПБЗН В. Търново за работа със самотноживеещи и трудноподвижни възрастни хора в Център за превенция и спорт в село Балван, с цел повишаване на тяхната противопожарна култура.
Според статистиката за последните пет години при битови пожари са загинали 356 човека на възраст над 60 години, а други 504 са пострадали. Сред най-честите причини за инцидентите са неправилна употреба на електрически и отоплителни уреди и небрежност при боравене с открит огън.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Датчици за пожароизвестяване ще бъдат монтирани в домовете на самотноживеещи и трудноподвижи хора в селата в общината

Велико Търново: Датчици за пожароизвестяване ще бъдат монтирани в домовете на самотноживеещи и трудноподвижи хора в селата в общината

24 Юли 2017 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Датчици за пожароизвестяване ще бъдат монтирани в домовете на самотноживеещи и трудноподвижи хора в селата в състава на община Велико Търново. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Благовеста Факирова, председател на сдружението на кметовете и кметските наместници на населените места в община Велико Търново „Янтра 2001“ и председател на Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“. Тя посочи, че инициативата се явява продължение на дейностите по проект „С грижа за възрастните хора“, разработен от Дарителското сдружение и Община Велико Търново, в партньорство с Областната дирекция на МВР.
Идеята за монтирането на датчици е дошла от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Велико Търново след проведена работна среща. „Директорът комисар Красимир Кръстев изнесе данни, според които голяма част от битовите пожари в страната са станали в домове на възрастни хора, които са самотни. В повечето случаи те забравят печката и се задушават от дима“, посочи Благовеста Факирова. Тя допълни, че първите датчици ще бъдат монтирани в 10 къщи на социално слаби и възрастни лица в село Балван, определени от кмета. Стойността на един датчик е 25 лева. Средствата ще бъдат осигурени от Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“, а системите ще бъдат монтирани през другия месец от служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.
“При евентуално задимяване или излизане на искрици, този датчик започва да писука, така че той се чува и от съседите. Ние ще се стремим да намерим още средства за закупуването на още датчици, но могат да се включат и семейства, които имат възможност сами да си го заплатят. Той струва 25 лева, а монтирането от страна на служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ е безплатно“, допълни Благовеста Факирова. Тя съобщи, че от септември ръководството на Пожарната ще започне провеждането на традиционни срещи по малките населените места във връзка с готовността за зимния сезон. Възрастните хора ще бъдат запознати с превантивните мерки, които трябва да предприемат за обезопасяване на отоплителните уреди.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турция даде първа жертва в Африн. 23 януари 2018 г.
Турция даде първа жертва в Африн. 23 януари 2018 г.

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.