НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:05

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

АПИ: Днес се отварят ценовите оферти за изграждането на тол системата

АПИ: Днес се отварят ценовите оферти за изграждането на тол системата

4 Октомври 2017 | 07:58 | Агенция "Фокус"
София. Днес ще бъдат отворени ценовите оферти на участниците в обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”. Системата ще бъде на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т (тол) и на база време за леките автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5 т (електронна винетка).
Съобщение изх. № 53-00-6219/14.08.2017 г. за отваряне на постъпилите оферти в процедурата можете да намерите в профила на купувача на http://www.api.bg.
Резултати от оценяването на техническите оферти на участниците, извършено от тръжната комисия, са следните:
- Обединение „БГ ПЪТ“ – участникът е предложен за отстраняване;
- КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС – Оценка за функционалност и експлоатационни качества на системата, реализация на хардуерна система – 10 т. Оценка за план за изпълнение и управление на риска – 10 т. Оценка за качество при изпълнение на поръчката – 10 т. Техническа оценка – 100 т.
- ТОЛЛНЕТ АД, Чехия – участникът е предложен за отстраняване;
- СИЕЛА НОРМА АД – участникът е предложен за отстраняване;
- Обединение „ТЕЛЕТОЛ“ ДЗЗД – участникът е предложен за отстраняване;
- Консорциум „ТОЛ БЪЛГАРИЯ“– Оценка за функционалност и експлоатационни качества на системата, реализация на хардуерна система – 5 т. Оценка за план за изпълнение и управление на риска – 5 т. Оценка за качество при изпълнение на поръчката – 10 т. Техническа оценка – 66,67 т.
Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 19 месеца. Индикативната й стойност е 200 млн. лева без ДДС. Изграждането на тол системата ще бъде за сметка на избрания изпълнител. След успешното й внедряване изпълнителят ще възвърне своята инвестиция с пари от събраните приходи.
Офертите ще бъдат отворени в 16.00 часа днес в зала 702 в сградата на Агенция „Пътна инфраструктура“ на бул. „Македония“ №3.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Още в края на следващата седмица можем да имаме избран изпълнител за ТОЛ системата, а в края на 2018 г. тя ще функционира

Министър Николай Нанков: Още в края на следващата седмица можем да имаме избран изпълнител за ТОЛ системата, а в края на 2018 г. тя ще функционира

29 Септември 2017 | 14:48 | Агенция "Фокус"
София. Още в края на следващата седмица можем да имаме избран изпълнител за ТОЛ системата, а в края на 2018 г. тя ще функционира. Това каза пред журналисти в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От 2 седмици излизат кандидати за поръчката за ТОЛ системата. Излизат фалшиви протоколи. От другата седмица се отварят ценови оферти, така че още в края й можем да имаме избран изпълнител. Ако бъде обжалвана отново процедурата има вероятност да има забоксуване. Ще сме достатъчно настоятелни. Оптимист съм, че края на 2018 г. ще функционира ТОЛ система в България“, коментира Нанков. По думите му бъдещата избрана фирма ще е равно отдалечена от всички партии.
Той коментира и това, че през 2019 г. трябва да са стартирали с Кресненското дефиле. „Ще си изградим автомагистрала „Струма“, тежки съоръжения. Тунелът „Железник“ ще бъде най-голям. Виадуктите ще бъдат най-тежките съоръжения. Това ще е зрелостният изпит на нашите строители. Това ще бъде най-тежкият инфраструктурен обект, строен в България от пътна гледна точка“, каза още Николай Нанков.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Саботажът за ТОЛ системата е огромен, но значи сме на прав път, ще си я въведем и това е

Министър Николай Нанков: Саботажът за ТОЛ системата е огромен, но значи сме на прав път, ще си я въведем и това е

26 Септември 2017 | 13:00 | Агенция "Фокус"
София. Саботажът за ТОЛ системата е огромен, но значи сме на прав път, ще си я въведем и това е. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, след като взе участие в Седмия дискусионен форум „Строителството през 2018 г. – перспективи и предизвикателства“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Фалшиви документи за решение на председателя на УС. Докладвали сме ги, на който трябва. Има независима комисия. Другата седмица АПИ ще отворят ценови оферти. Подведоха ви, че е излязло решение за класирани кандидати. Подписът беше хубаво фалшифициран. Участниците използваха и „ланския сняг“ да обжалват. Саботаж огромен. Има хора, които не искат да се случи. Нормално, значи сме си на прав път и ще си въведем ТОЛ системата и това e“, коментира Нанков и призна, че очаква обжалване на процедурата. Според него, ако има такова, стартирането може да отнеме време и до началото на 2018 г.
Относно пътната инфраструктура, той посочи, че се е забавила малко източната дъга на софийското околовръстно шосе. „С Владая ще имаме проблеми относно организацията на трафика. Ще изнесем Перник през автомагистрала „Люлин“. Правят се ремонти и трябва да се съобразяваме и с технологичните срокове и възможностите на фирмите изпълнител. Трябва да поддържаме тази пътна инфраструктура поне в задоволително състояние. Така е и с АМ „Хемус“. Ще ме критикувате защо има постоянни тапи там. Наистина балансът е много тежък и на нас не ни е лесно. Опасен е този, който сега затворихме на 33 км преди дясната тръба на тунел „Витиня“ в посока София, както и този участък до село Разлив, на Потоп. Затворени са в момента“, коментира регионалният министър. По думите му от бюджета на АПИ има средства, които са недостатъчни, но са за подобни неотложни дейности.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Няма избран изпълнител в обществената поръчка за тол системата

АПИ: Няма избран изпълнител в обществената поръчка за тол системата

18 Септември 2017 | 18:59 | Агенция "Фокус"
София. Няма избран изпълнител в обществената поръчка за избор на изпълнител на тол системата. Агенция "Пътна инфраструктура" прави това уточнение по повод разпространена фалшива информация от нейно име и изпратен до медиите "документ" с фалшив подпис и печат. Това съобщиха от АПИ.
Утре председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов ще сезира ДАНС и останалите компетентни институции за разпространените фалшиви документи от негово име.
Работата на тръжната комисия продължава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Ненков: С въвеждането на ТОЛ системата се предвижда и създаване на нови видове винетки

Министър Николай Ненков: С въвеждането на ТОЛ системата се предвижда и създаване на нови видове винетки

17 Септември 2017 | 10:03 | Агенция "Фокус"
София. С въвеждането на ТОЛ системата се предвижда и създаване на нови видове винетки – ежедневни и тридневни например. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в предаването "Тази неделя" по бТВ. Той заяви, че амбицията на ведомството е в края 2018 г. ТОЛ системата да бъде внедрена и да заработи, а още първата година от постъпленията, АПИ да има ресурс от почти 1 млрд. лв.
Нанков коментира "Фейсбук уволнението" на шефа на ДНСК Милка Гечева от страна на вицепремиера Валери Симеонов. Той отбеляза, че Валери Симеонов няма възможност да уволнява кадри на агенцията. По думите му предстоят разговори и ще се изясни ситуацията, но Гечева е добър професионалист и все още е на работа.
Нанков съобщи, че има четирима освободени служители за корупционни практики във ведомството, а неговото име е било използвано за упражняване на влияние.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Галъп интернешънъл“:  Българите намират за справедливо тежкотоварните превозни средства да плащат значително повече при преминаване по пътната мрежа

„Галъп интернешънъл“: Българите намират за справедливо тежкотоварните превозни средства да плащат значително повече при преминаване по пътната мрежа

28 Август 2017 | 13:53 | Агенция "Фокус"
София. Българите намират за справедливо тежкотоварните превозни средства да плащат значително повече при преминаване по пътната мрежа. Мнозинство от 76% твърдят, че са чували за новата система за таксуване по пътищата. Макар хората да не я намират за особено ясна, те възлагат надежди на нея. Не липсват и опасения.
Това са част от изводите от експресен сондаж, проведен от „Галъп интернешънъл“ сред 800 души в цялата страна чрез телефонно интервю, възложен от Агенция „Пътна инфраструктура“. Сондажът ползва иновативна панелна технология, която позволява национална представителност. Подобни сондажи могат да дадат най-вече хипотези за базисната картина на нагласите и за последващо проучване.
Три четвърти от българите твърдят, че са чували за новата система за таксуване по пътищата. Закономерно сред тях личат повече хора с високо образование. 61% още не я намират за съвсем ясна.
Запознати със спецификата на новата система, която включва по-високи такси за тежкотоварните превози, 63% намират този принцип за справедлив, а 32% - за несправедлив. Останалите се колебаят.
В допълнение 83% се съгласяват с твърдението, че превозните средства, които амортизират повече пътната настилка, трябва да плащат повече, а мнозинството от 73% са готови да подкрепят дори въвеждане на такси за тирове и извън магистралите. Всичко това означава, че тежкотоварният трафик се мисли като сериозен проблем от страна на пълнолетните българи.
В същото време обаче, живо е опасението, че евентуално поскъпване на преминаването на тежкотоварни МПС по магистралите и останалите пътища ще доведе до трудности в бизнеса и до оскъпяване на превозите. Мнозинство от 59% се съгласяват, че новата система ще затрудни бизнеса на превозвачите, а 73% се опасяват от поскъпване на превозите. Данните показват обичайните опасения при въвеждането на нови мерки и политики. Най-устойчивото сред тях очаквано е опасението от корупция – затова и твърдението „Новата система ще ограничи корупцията“ не среща еднозначен обществен отговор и равни дялове от по 47% се съгласяват, или отхвърлят.
Опасенията от корупция са до голяма степен и инерционни и се отнасят към всички обществени сфери у нас. Във връзка с тези опасения на респондентите беше зададен и изричен въпрос по отношение на обществената поръчката за новата система. Темата е сложна, но запитаните бяха помолени да изберат между две твърдения, звучащи еднакво вярно. Подобен род въпроси поставят отговарящия пред ценностен избор, дори и респондентът да няма съответната информираност. Няма значение колко се бави един конкурс за обществена поръчка, важен е крайният резултат е мнението на 41% от запитаните. 54% обаче споделят алтернативното мнение: ако конкурсите за обществени поръчки продължават прекалено дълго, това пречи на самата поръчка.
Въпреки всичко, въвеждането на системата се смята за приближаване до европейския образец (73% са съгласни), а 66% вярват, че ще се повиши събираемостта на глобите. На този етап това са по-скоро обществени инстинкти, отколкото реално масово мнение.
Опасенията от корупция са до голяма степен и инерционни и се отнасят към всички обществени сфери у нас. Във връзка с тези опасения на респондентите беше зададен и изричен въпрос по отношение на обществената поръчката за новата система. Темата е сложна, но запитаните бяха помолени да изберат между две твърдения, звучащи еднакво вярно. Подобен род въпроси поставят отговарящия пред ценностен избор, дори и респондентът да няма съответната информираност. Няма значение колко се бави един конкурс за обществена поръчка, важен е крайният резултат е мнението на 41% от запитаните. 54% обаче споделят алтернативното мнение: ако конкурсите за обществени поръчки продължават прекалено дълго, това пречи на самата поръчка.
Въпреки всичко, въвеждането на системата се смята за приближаване до европейския образец (73% са съгласни), а 66% вярват, че ще се повиши събираемостта на глобите. На този етап това са по-скоро обществени инстинкти, отколкото реално масово мнение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Две локални платна ще бъдат изградени паралелно с рехабилитацията на трасето между Пловдив и Асеновград (ОБЗОР)

Две локални платна ще бъдат изградени паралелно с рехабилитацията на трасето между Пловдив и Асеновград (ОБЗОР)

17 Август 2017 | 20:15 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Две локални платна ще бъдат изградени паралелно с рехабилитацията на трасето между Пловдив и Асеновград. Това стана ясно по време на инспекция на премиера Бойко Борисов и министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, които провериха стартиралите преди седмица строително-монтажни работи по пътя. Локалните платна ще обслужват икономическите предприятия и населените места между двата града, за да се облекчи и обезопаси движението. Възложено е проектиране, което ще се направи в рамките на годината. Двете допълнителни платна ще се изградят паралелно с уширението на пътя, който ще стане с магистрални габарити. „Това е най-натовареният път след Орлов мост“, каза Борисов. По пътя ще бъде изграден и пети възел, който да отвежда за летище Пловдив. „Разбира се проектът ще се оскъпи с допълнителните локали и възли, но каквото трябва ще се даде”, каза Борисов. Премиерът припомни, че рехабилитацията на пътя се е забавила, защото са изгубени две години са загубени в обжалвания. „Не съм доволен от това, че две години загинаха толкова хора тук заради безумното обжалване на обществени поръчки”, посочи премиерът. По думите му по същите причини на Кресна също продължават да загиват хора. По повод дежурните обжалвания на обществени поръчки и губене на време, Бойко Борисов добави, че е готов дори за дебат за промяна на Закона за обществените поръчки. Според Борисов заради обжалване вече две години не може да се направят и обходите за Поморие и Ахелой. „Ето сега искаме нови влакове и мотриси да купим, но те ще обжалват още две години. Нека да направим един обществен дебат”, призова министър-председателят. Премиерът изтъкна още, че ТОЛ системата също трябваше да бъде изградена досега, но се бави отново заради обжалвания. Според него, с изграждането на тази система в България ще се събират по 1,5 млрд. лева от ТИР-ове на догодина.
Министър-председателят коментира в Пловдив и темата с протестите в Слънчев бряг, провокирани от проверките на вицепремиера Валери Симеонов за високи нива на шум в заведенията в курорта. „Говорих с Валери Симеонов. За две от заведенията има жалби – за едното 10, за другото около 20. Законът е такъв, че не позволява да има шум след 23.00 часа“, каза министър-председателят. „Симеонов си действа в рамките на правомощията и в рамките на това, което пише в закона“, добави Борисов. По думите му този дебат трябва да се пренесе в парламента, да се чуят „за“ и „против“ и да се реши дали да се смени, или да не се смени законът в зависимост от това, което народните представители кажат.
Премиерът Бойко Борисов обяви още в Пловдив, че темата, свързана с Васил Коцев, който бе извикан за разпит в ГДБОП заради заплахи в социалната мрежа срещу министър-председателя, вече не съществува. Борисов съобщи, че се е чул по телефона със столичанина в четвъртък сутринта и са си поговорили приятелски. „Исках първо да чуя кой иска да ми отреже главата. И се оказа, че нито той ме мрази, нито аз него”, коментира Борисов. Премиерът определи като нелепо това да се привиква човек в ГДБОП заради един статус, и заяви, че понякога полицаите се престарават и правят мечешки услуги. „Това е демокрацията, всеки може да си пише каквото си иска”, каза още премиерът. „Разбира се не е приятно за близките, които ще ги четат – деца, внуци. Иначе това с рязането на глави е трудна работа. Аз моята няма да я дам лесно“, каза още премиерът.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Кметовете на трите общини, през които минава пътят Пловдив – Асеновград, ще предоставят безвъзмездно проектите за изграждането на още две локални платна

Министър Николай Нанков: Кметовете на трите общини, през които минава пътят Пловдив – Асеновград, ще предоставят безвъзмездно проектите за изграждането на още две локални платна

17 Август 2017 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Кметовете на трите общини, през които минава пътят Пловдив – Асеновград, готвят геодезическите основи и ще предоставят безвъзмездно проектите за изграждането на още две локални платна по пътя. Това съобщи пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който направи инспекция на строително-монтажните работи, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. „Ще решим и другия проблем, който не е зададен в настоящия проект – това е кръговото на Околовръстния път”, каза министър Нанков. Той подчерта, че това са нещата, които в технически план трябва да бъдат решени в следващите два месеца. "През другата година, когато са готови дейностите по новото трасе, трябва да започне изграждането и на локалните отсечки от двете страни на четирилентовия път", добави министър Нанков. Ще бъде изграден и пътен възел на Крумово, който да осъществява връзката с летище „Пловдив“. Всичко това ще оскъпи проекта, като финансирането ще се осигури от държавата и с европейски пари. Ремонтираният път трябва да бъде открит за първия учебен ден догодина, обещаха изпълнителите.
Старт на проекта, който е на стойност 25 млн. лева, без пропуснатите локали, беше даден миналата седмица.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че е готов за дебат за промяна на Закона за обществените поръчки

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че е готов за дебат за промяна на Закона за обществените поръчки

17 Август 2017 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Министър-председателят Бойко Борисов е готов за дебат за промяна на Закона за обществените поръчки. Това обяви премиерът пред журналисти в Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Според Борисов заради обжалване вече две години не може да се направят обходите за Поморие и Ахелой, пътя Пловдив – Асеновград и тол система. „Ето сега искаме нови влакове и мотриси да купим, но те ще обжалват още две години. Нека да направим един обществен дебат”, призова министър-председателят.
Министър Николай Ненков каза, че освен Закона за обществените поръчки, трябва да се промени и Закона за устройство на територията и правилниците за приложения.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: По 1,5 млрд. лева ще се събират от ТИР-ове в България с ТОЛ системата от догодина

Премиерът Бойко Борисов: По 1,5 млрд. лева ще се събират от ТИР-ове в България с ТОЛ системата от догодина

17 Август 2017 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Пловдив. По 1,5 млрд. лева ще се събират от ТИР-ове в България с тол-системата за товарните автомобили от догодина. Това каза в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на Радио „Фокус” Пловдив. „За 10 км броя, че около 100 тира са минали, смятайте какво ще носи това на АПИ”, коментира премиерът. Според него трябва да се вложат усилия, да се проектира и да се строи.
На 12 август Бойко Борисов заяви, че ТОЛ системата ще бъде изградена с държавни средства, ако обжалванията на обществените поръчки за избор на изпълнител продължат. Вчера бяха отворени офертите в поредния търг за изпълнител на ТОЛ системата. Кандидатите са шест.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бойко Борисов: Пътят Пловдив – Асеновград ще бъде шестлентов, по него ще има още един възел за летище "Пловдив"

Бойко Борисов: Пътят Пловдив – Асеновград ще бъде шестлентов, по него ще има още един възел за летище "Пловдив"

17 Август 2017 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пътят Пловдив – Асеновград ще бъде шестлентов, по него ще има още един възел за летище "Пловдив". Това каза в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов, който е в града да инспектира строително-монтажните работи по разширяването на републиканския път, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. „Това е най-натовареният път след Орлов мост“, каза Борисов. По думите му в проекта за пътя не са отбелязани локали, които да извеждат движението до земеделските земи и до компаниите, които се намират по този път. "Накарах им се за това, че не са предвидени локалите, с които пътят ще стане шестлентов, а и транзита ще се отвежда по-бързо”, каза Борисов. Ще бъде направен и пети възел, който да отвежда за летището. "Този възел трябва да се направи задължително, тъй като Пловдив се развива много бързо”, каза премиерът и припомни, че този път щеше да стане много по-бързо, но две години са загубени в обжалвания. „Разбира се проектът ще се оскъпи с допълнителните локали и възли, но каквото трябва ще се даде”, каза Борисов. Той каза още, че за този път в Пловдив се говори от 1986 година, но никой не го е направил досега. „Наричате го в репортажите си „пътят на смъртта”. Ето сега сме вложили всички усилия, накарах ги да сменят проекта, да се направи до септември и да се даде на хората в региона едно добро съоръжение”, добави Бойко Борисов. „Не съм доволен и от това, че две години загинаха толкова хора тук, заради безумното обжалване на обществени поръчки”, каза още премиерът. По думите му по същите причини на Кресна също продължават да загиват хора.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Глосов, АПИ: Цената на винетките за леките автомобили не се променя, толът е за превозните средства над 3.5 тона

Инж. Глосов, АПИ: Цената на винетките за леките автомобили не се променя, толът е за превозните средства над 3.5 тона

17 Август 2017 | 11:16 | Агенция "Фокус"
София. Цената на винетките за леки автомобили не се променя. С новата система, която ще изградим, винетката ще стане електронна, а толът ще е за превозните средства над 3,5 тона и точната цена за километър предстои да се обсъжда с превозвачите, обясни в Сутрешния блок на Нова телевизия инж. Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, съобщиха от пресцентъра на АПИ.
Тол системата е най-справедливата форма за таксуване, защото плащаш толкова, колкото ползваш, каза инж. Глосов и подчерта, че се предвиждат различни цени за МПС над 3,5 тона. По-големите превозвачи, които използват повече пътната мрежа и плащат повече такси ще ползват отстъпка, както е например в Унгария. Автомобилите, които са с по-екологични двигатели и замърсяват по-малко природата, също ще плащат по-ниски такси в сравнение с по-старите превозни средства. Всичко това предстои да се обсъжда с превозвачите, каза инж Глосов.
Заданието на обществената поръчка за изграждането на тол системата и 6-те оферти, които бяха отворени вчера, са за изработване на система. Тя ще обхваща 80% от републиканската пътна мрежа. Това не означава, че веднага 80% от пътищата ще бъдат обхванати, каза инж. Глосов. Целта е системата да бъде изградена през 2018 г., да заработи от 2019 г. и да има възможност за гъвкавост и развитие във времето. Първоначално ще бъдат обхванати автомагистралите и голяма част от първокласните пътища, защото това са основните направления за движение на транзитния и тежкотоварния трафик, обясни още той. Всички искаме да пътуваме по-хубави пътища, да има места за отдих със санитарни възли и добри условия, но това струва пари и необходимите средства може да бъдат осигурени с тол системата, подчерта инж. Глосов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков ще инспектира рехабилитацията на пътя Пловдив – Асеновград

Министър Николай Нанков ще инспектира рехабилитацията на пътя Пловдив – Асеновград

17 Август 2017 | 07:22 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще направи инспекция на строително-монтажните работи по разширяването на републиканския път Пловдив – Асеновград, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Стартът на рехабилитацията на финансирания по линия на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 проект бе даден на 10 август. Инспекцията на министър Нанков ще се състои днес, от 12.00 часа, при КЦМ. На събитието е поканен да присъства министър-председателят Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ясни са кандидатите за изграждане на ТОЛ системата (ОБЗОР)

Ясни са кандидатите за изграждане на ТОЛ системата (ОБЗОР)

16 Август 2017 | 21:39 | Агенция "Фокус"
София. В Агенция „Пътна инфраструктура“ бяха отворени офертите на участниците в обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа. Тя ще бъде на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т (тол) и на база време за леките автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5 т (електронна винетка). 6 са кандидатите за изграждане на ТОЛ системата у нас. Това са:
Обединение „БГ ПЪТ“, в което участват: КОНТРАКС АД и АЙ СЕЛ ГЛОБЪЛ СОЛЮШЪНС ООД, Унгария;
• КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС, в който са: Капш Телематик Технолоджис България ЕАД, Капш Телематик Сървисиз-Полша, Капш Трафикком-Италия, Капш Трафик Транспортейшън-Испания;
• ТОЛЛНЕТ АД, Чехия;
• СИЕЛА НОРМА АД;
• Обединение „ТЕЛЕТОЛ“ ДЗЗД, в което участват: БТК ЕАД, Нованор ООД, Иком ООД;
• Консорциум „ТОЛ БЪЛГАРИЯ“, в който са: ТЕЛЕЛИНК ЕАД, СИЕНСИС АД, СИРМА СОЛЮШЪНС АД.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 19 месеца. Индикативната ѝ стойност е 200 млн. лева без ДДС. В събота министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че въвеждането на ТОЛ система за тежкотоварните автомобили може да бъде изпълнено от държавата, ако в понеделник процедурата за избор на изпълнител отново не стартира. В понеделник стана ясно, че започва структурирането на държавна компания, която ще оперира ТОЛ системата. Обществената поръчка за избор на изпълнител обаче няма да бъде прекратена и двата процеса ще са паралелни. Ако бъде класиран кандидат чрез обществената поръчка, процедурата ще продължи по стария ред.
Стартът на ТОЛ системата се бави вече 2 години, заради непрестанното обжалване на обществената поръчка за избор на изпълнител. Очаква се изграждането ѝ да въведе по-справедливо заплащане за преминаване на тежкотоварните автомобили през магистралите на страната. Идеята за въвеждането на такси на база големината и километрите, които изминават ТИР-овете, датира от 2015 година. На следващата бе обявена и обществената поръчка за изграждането на ТОЛ системата. Заради десетките жалби и обжалвания по нея, преди месец Министерството на регионалното развитие и благоустройството се закани да сезира компетентните органи и да внесе насрещен иск за пропуснати ползи. Тогава министър Нанков уточни, че са внесени 6 оферти за участие в процедурата, а пред Комисията за защита на конкуренцията са образувани общо 14 производства по жалби срещу актове, действия и бездействия на възложителя, докато пред Висшия административен съд са образувани 11 производства по актове на КЗК. Той отбеляза, че пътният сектор у нас се издържа основно от лекотоварните автомобили, но целта е чрез внедряването на новия модел за събиране на такси да се създаде устойчива и самофинансираща се пътна инфраструктура.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

6 са кандидатите за изграждане на ТОЛ системата

6 са кандидатите за изграждане на ТОЛ системата

16 Август 2017 | 20:33 | Агенция "Фокус"
София. 6 са кандидатите за изграждане на ТОЛ системата. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". В Агенция „Пътна инфраструктура“ бяха отворени офертите на участниците в обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа. Тя ще бъде на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т (тол) и на база време за леките автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5 т (електронна винетка).
Отворените оферти по реда на постъпването им в деловодството на АПИ са на:
• Обединение „БГ ПЪТ“, в което участват: КОНТРАКС АД и АЙ СЕЛ ГЛОБЪЛ СОЛЮШЪНС ООД, Унгария;
• КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС, в който са: Капш Телематик Технолоджис България ЕАД, Капш Телематик Сървисиз-Полша, Капш Трафикком-Италия, Капш Трафик Транспортейшън-Испания;
• ТОЛЛНЕТ АД, Чехия;
• СИЕЛА НОРМА АД;
• Обединение „ТЕЛЕТОЛ“ ДЗЗД, в което участват: БТК ЕАД, Нованор ООД, Иком ООД;
• Консорциум „ТОЛ БЪЛГАРИЯ“, в който са: ТЕЛЕЛИНК ЕАД, СИЕНСИС АД, СИРМА СОЛЮШЪНС АД.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 19 месеца. Индикативната ѝ стойност е 200 млн. лева без ДДС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Надяваме се, че утре ще успеем да отворим офертите за ТОЛ системата

Министър Николай Нанков: Надяваме се, че утре ще успеем да отворим офертите за ТОЛ системата

15 Август 2017 | 08:49 | Агенция "Фокус"
София. Надяваме се, че утре ще успеем да отворим офертите за ТОЛ системата. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в предаването „Денят започва“ по БНТ. Нанков подчерта, че въвеждането на ТОЛ системата ще струва до 200 милиона лева. „Ако продължим и довършим успешно обществената поръчка, цената ще падне със сигурност, тъй като тя е заложена до 200 милиона лева. Такива са разчетите и, ако изберем алтернативния вариант да я въведем през държавна компания по метода на in-house възлагане на реципрочна стойност. Тоест стойността няма да нарасне“, обясни регионалният министър. По думите му към днешна дата шансовете да се продължи и завърши обществената поръчка са не малки. „Тъй като всички законосъобразни процедури по обжалване са на своя финал. Законът дава възможност да обжалване на стартирането на процедурата, но на днешния етап те са изчерпани като алтернатива. Насрочили сме отваряне на офертите със създадена комисия утре в сряда, от 17.00 часа, в АПИ, като възложител на обществената поръчка. Одобрили сме всички кандидати, подали оферти“, съобщи министър Нанков. „Надяваме се, че ще успеем. Генерирахме 6 оферти, процедурата беше по обжалване на този етап, заради краткия според някои кандидати срок и в момента сме на третия етап – отваряне на офертите“, допълни той. „За нас е изключително важно максимално бързо да въведем системата“, заяви министър Нанков, като подчерта, че тя ще генерира ресурс, който ще ес използва само за подобряване на инфраструктурата и подобряване на безопасността. „Логиката в случая е, че тази проектна компания ще оперира системата, ще я стопанисва и ще поддържа“, каза още министър Нанков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започва структурирането на държавна компания, която ще оперира ТОЛ системата (ОБЗОР)

Започва структурирането на държавна компания, която ще оперира ТОЛ системата (ОБЗОР)

15 Август 2017 | 03:11 | Агенция "Фокус"
София. Започва структурирането на държавна компания, която ще оперира ТОЛ системата. Обществената поръчка за избор на изпълнител обаче няма да бъде прекратена и двата процеса ще са паралелни. Ако бъде класиран кандидат чрез обществената поръчка, процедурата ще продължи по стария ред. Това обяви пред медии във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той допълни, че трябва да има проектна компания, защото тя ще оперира и поддържа ТОЛ системата и ресурса, който тя ще генерира, и ще поддържа системата. Според министъра, чрез създаването на държавна компания ще се сложи край на всички „нездрави опити“ за обжалване, бламиране и саботиране на ТОЛ системата. По думите на Нанков сумата от 1,5 млн. лв. загуби на ден от липсата на ТОЛ система се базира на най-консервативната прогноза за бъдещите постъпления и приходи. Той обаче обърна внимание, че одиторската компания ще определи точния размер на пропуснатите ползи. "Няма да оставим страната и българските граждани, защото ТОЛ системата има много ползи, но най-голямата ѝ е, че ще въведе по-справедлив модел за заплащане", каза регионалният министър. Той коментира, че когато тя стане факт, тези, които разрушават най-много и амортизират повече, ще плащат повече. По думите му с ТОЛ системата България ще се възползва от стратегическото си географско положение, за да може да се таксува адекватно, пропорционално и ефективно транзитният тежък трафик. Според регионалния министър трябва да бъде спряна несправедливата в момента практика тежкотоварни автомобили да преминават транзитно през България за 21 лв., докато в Сърбия цената на таксата за тежкотоварен автомобил достига до 180 лв. "Поели сме ангажимент пред обществото и премиера Бойко Борисов ТОЛ системата да заработи до края на 2018 г.", посочи Нанков. Той обясни, че независимо дали ще се направи от държавна компания или ще се довърши обществената поръчка, параметрите ще останат същите, като се предвижда срокът за внедряване на системата да бъде 7 месеца, след което около една година ще бъде периодът за оценка на ефективността и коригиране на евентуални дефекти. Очаква се стойността на системата да бъде около 200 млн. лв. В случай, че тя бъде изградена от държавна компания, финансирането ще бъде от държавния бюджет, като разходите ще бъдат възстановявани от бъдещите постъпления от ТОЛ таксата. Проектодоговорът по обществената поръчка за избор на изпълнител предвижда възстановяване на ресурса в срок от 3 години. Три или четири години ще бъде срокът и, ако това се направи от държавна компания, като това ще стане окончателно ясно в етапа на реализирането на такава. В отговор на въпрос за обхвата на системата Николай Нанков коментира, че преценката за това кои пътища да бъдат включени в нея ще подлежи на експертен дебат, след което ще бъде взето и политическо решение, но се очаква това да не са повече от 50-55% от републиканката пътна мрежа. Той изрази мнение, че ТОЛ системата трябва да включва на 100% магистралите и пътищата от I и II клас, докато тези от трети клас да бъдат изключени от нея. Министърът отбеляза още, че за пътищата извън обхвата на смесената система няма да се плащат и винетки и напомни, че ТОЛ такса ще заплащат само тежкотоварните превозни средства над 3,5 тона. За отделните видове пътища ще има различно таксуване, като то ще бъде определено след решение на Министерския съвет. Предвижда се системата да бъде гъвкава, което означава, че няма да бъдат налагани забраните за движение на тежкотоварни автомобили в пиковите часове, а тогава таксата за тях ще бъде по-висока, както е в Германия или в Австрия.
Агенция „Фокус“ припомня, че: в събота премиерът Бойко Борисов заяви, че въвеждането на ТОЛ система за тежкотоварните автомобили може да бъде изпълнено от държавата, ако в понеделник процедурата за избор на изпълнител отново не стартира. Според него забавянето се прави умишлено, а в същото време държавата губи по 1,5 млн. лв. на ден от това, че системата още не е заработила. „Ако и този път не успеем, правим я държавна и почваме да изграждаме. Тогава превозните средства над 3,5 тона, които всъщност най-рушат пътищата, ще плащат най-много. Няма да има никакъв проблем за обикновения човек“, категоричен бе премиерът. По думите му със средствата, които сега се губят, заради липсата на системата, би могло значително да се подобри пътната инфраструктура в страната и да се ремонтират някои от ключовите обекти.
Стартът на ТОЛ системата се бави вече 2 години, заради непрестанното обжалване на обществената поръчка за избор на изпълнител. Очаква се изграждането й да струва около 200 милиона лева и да въведе по-справедливо заплащане за преминаване на тежкотоварните автомобили през магистралите на страната. Идеята за въвеждането на такси на база големината и километрите, които изминават ТИР-овете, датира от 2015 година. На следващата бе обявена и обществената поръчка за изграждането на ТОЛ системата. Заради десетките жалби и обжалвания по нея, преди месец Министерството на регионалното развитие и благоустройството се закани да сезира компетентните органи и да внесе насрещен иск за пропуснати ползи. Тогава министър Нанков уточни, че са внесени 6 оферти за участие в процедурата, а пред Комисията за защита на конкуренцията са образувани общо 14 производства по жалби срещу актове, действия и бездействия на възложителя, докато пред Висшия административен съд са образувани 11 производства по актове на КЗК. Той отбеляза, че пътният сектор у нас се издържа основно от лекотоварните автомобили, но целта е чрез внедряването на новия модел за събиране на такси да се създаде устойчива и самофинансираща се пътна инфраструктура.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започва структурирането на държавна компания, която ще оперира ТОЛ системата (ОБЗОР)

Започва структурирането на държавна компания, която ще оперира ТОЛ системата (ОБЗОР)

14 Август 2017 | 21:56 | Агенция "Фокус"
София. Започва структурирането на държавна компания, която ще оперира ТОЛ системата. Обществената поръчка за избор на изпълнител обаче няма да бъде прекратена и двата процеса ще са паралелни. Ако бъде класиран кандидат чрез обществената поръчка, процедурата ще продължи по стария ред. Това обяви пред медии във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той допълни, че трябва да има проектна компания, защото тя ще оперира и поддържа ТОЛ системата и ресурса, който тя ще генерира, и ще поддържа системата. Според министъра, чрез създаването на държавна компания ще се сложи край на всички „нездрави опити“ за обжалване, бламиране и саботиране на ТОЛ системата. По думите на Нанков сумата от 1,5 млн. лв. загуби на ден от липсата на ТОЛ система се базира на най-консервативната прогноза за бъдещите постъпления и приходи. Той обаче обърна внимание, че одиторската компания ще определи точния размер на пропуснатите ползи. "Няма да оставим страната и българските граждани, защото ТОЛ системата има много ползи, но най-голямата ѝ е, че ще въведе по-справедлив модел за заплащане", каза регионалният министър. Той коментира, че когато тя стане факт, тези, които разрушават най-много и амортизират повече, ще плащат повече. По думите му с ТОЛ системата България ще се възползва от стратегическото си географско положение, за да може да се таксува адекватно, пропорционално и ефективно транзитният тежък трафик. Според регионалния министър трябва да бъде спряна несправедливата в момента практика тежкотоварни автомобили да преминават транзитно през България за 21 лв., докато в Сърбия цената на таксата за тежкотоварен автомобил достига до 180 лв. "Поели сме ангажимент пред обществото и премиера Бойко Борисов ТОЛ системата да заработи до края на 2018 г.", посочи Нанков. Той обясни, че независимо дали ще се направи от държавна компания или ще се довърши обществената поръчка, параметрите ще останат същите, като се предвижда срокът за внедряване на системата да бъде 7 месеца, след което около една година ще бъде периодът за оценка на ефективността и коригиране на евентуални дефекти. Очаква се стойността на системата да бъде около 200 млн. лв. В случай, че тя бъде изградена от държавна компания, финансирането ще бъде от държавния бюджет, като разходите ще бъдат възстановявани от бъдещите постъпления от ТОЛ таксата. Проектодоговорът по обществената поръчка за избор на изпълнител предвижда възстановяване на ресурса в срок от 3 години. Три или четири години ще бъде срокът и, ако това се направи от държавна компания, като това ще стане окончателно ясно в етапа на реализирането на такава. В отговор на въпрос за обхвата на системата Николай Нанков коментира, че преценката за това кои пътища да бъдат включени в нея ще подлежи на експертен дебат, след което ще бъде взето и политическо решение, но се очаква това да не са повече от 50-55% от републиканката пътна мрежа. Той изрази мнение, че ТОЛ системата трябва да включва на 100% магистралите и пътищата от I и II клас, докато тези от трети клас да бъдат изключени от нея. Министърът отбеляза още, че за пътищата извън обхвата на смесената система няма да се плащат и винетки и напомни, че ТОЛ такса ще заплащат само тежкотоварните превозни средства над 3,5 тона. За отделните видове пътища ще има различно таксуване, като то ще бъде определено след решение на Министерския съвет. Предвижда се системата да бъде гъвкава, което означава, че няма да бъдат налагани забраните за движение на тежкотоварни автомобили в пиковите часове, а тогава таксата за тях ще бъде по-висока, както е в Германия или в Австрия.
Агенция „Фокус“ припомня, че: в събота премиерът Бойко Борисов заяви, че въвеждането на ТОЛ система за тежкотоварните автомобили може да бъде изпълнено от държавата, ако в понеделник процедурата за избор на изпълнител отново не стартира. Според него забавянето се прави умишлено, а в същото време държавата губи по 1,5 млн. лв. на ден от това, че системата още не е заработила. „Ако и този път не успеем, правим я държавна и почваме да изграждаме. Тогава превозните средства над 3,5 тона, които всъщност най-рушат пътищата, ще плащат най-много. Няма да има никакъв проблем за обикновения човек“, категоричен бе премиерът. По думите му със средствата, които сега се губят, заради липсата на системата, би могло значително да се подобри пътната инфраструктура в страната и да се ремонтират някои от ключовите обекти.
Стартът на ТОЛ системата се бави вече 2 години, заради непрестанното обжалване на обществената поръчка за избор на изпълнител. Очаква се изграждането й да струва около 200 милиона лева и да въведе по-справедливо заплащане за преминаване на тежкотоварните автомобили през магистралите на страната. Идеята за въвеждането на такси на база големината и километрите, които изминават ТИР-овете, датира от 2015 година. На следващата бе обявена и обществената поръчка за изграждането на ТОЛ системата. Заради десетките жалби и обжалвания по нея, преди месец Министерството на регионалното развитие и благоустройството се закани да сезира компетентните органи и да внесе насрещен иск за пропуснати ползи. Тогава министър Нанков уточни, че са внесени 6 оферти за участие в процедурата, а пред Комисията за защита на конкуренцията са образувани общо 14 производства по жалби срещу актове, действия и бездействия на възложителя, докато пред Висшия административен съд са образувани 11 производства по актове на КЗК. Той отбеляза, че пътният сектор у нас се издържа основно от лекотоварните автомобили, но целта е чрез внедряването на новия модел за събиране на такси да се създаде устойчива и самофинансираща се пътна инфраструктура.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: От днес стартираме структурирането на държавна компания, която ще оперира ТОЛ системата, но няма да прекратим обществената поръчка

Министър Николай Нанков: От днес стартираме структурирането на държавна компания, която ще оперира ТОЛ системата, но няма да прекратим обществената поръчка

14 Август 2017 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Варна. От днес стартираме структурирането на държавна компания, която ще оперира ТОЛ системата, но няма да прекратим обществената поръчка за избор на изпълнител и двата процеса ще са паралелни. Ако успеем да класираме кандидат чрез обществената поръчка, ще продължим по стария ред. Това коментира пред медии във Варна днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Той допълни, че трябва да има проектна компания, защото тя ще оперира и поддържа ТОЛ системата и ресурса, който тя ще генерира, и ще поддържа системата. Това, което поехме като ангажимент преди седмица, го изпълняваме, подчерта той.
Според министъра, чрез създаването на държавна компания ще се сложи край на всички „нездрави опити“ за обжалване, бламиране и саботиране на ТОЛ системата. Той напомни, че дори в мотивите по едно от решенията на ВАС, с което не се уважава подадена жалба, а се произнася в полза на възложителя, и в унисон с други решения на КЗК и ВАС, се говори за злоупотреба с право и шиканиране на процеса.
В момента с одиторска компания оценяваме пропуснатите ползи за държавата от това забавяне и ще заведем дело за пропуснати ползи, информира Нанков. Сумата от 1,5 млн. лв. загуби на ден от липсата на ТОЛ система се базира на най-консервативната прогноза за бъдещите постъпления и приходи, посочи той. Най-ниската и песимистична прогноза в анализа на Световна банка от 2015 г. на база досегашните приходи от 320 млн. лв. годишно е, че след внедрена ТОЛ система, ще генерираме още 660 млн. лв., което разделено на 365 дни, е около 1,6 млн. лв. на ден, обясни министърът. Той обаче обърна внимание, че одиторската компания ще определи точния размер на пропуснатите ползи.
Сезирали сме прокуратурата и ДАНС за начина, по който последната жалба бе входирана – с пощенско клеймо от 26 май, съобщи още министърът и уточни, че тя е постъпила в КЗК на 3 юли, когато ВАС се е произнесъл отново в полза на възложителя и е трябвало да бъдат отворени офертите.
"Няма да оставим страната и българските граждани, защото ТОЛ системата има много ползи, но най-голямата ѝ е, че ще въведе по-справедлив модел за заплащане", каза регионалният министър. Той коментира, че когато тя стане факт, тези, които разрушават най-много и амортизират повече, ще плащат повече. С ТОЛ системата България ще се възползва от стратегическото си географско положение, за да може да се таксува адекватно, пропорционално и ефективно транзитният тежък трафик.
Според регионалния министър трябва да бъде спряна несправедливата в момента практика тежкотоварни автомобили да преминават транзитно през България за 21 лв., докато в Сърбия цената на таксата за тежкотоварен автомобил достига до 180 лв.
"Поели сме ангажимент пред обществото и премиера Бойко Борисов ТОЛ системата да заработи до края на 2018 г.", посочи Нанков. Той обясни, че независимо дали ще се направи от държавна компания или ще се довърши обществената поръчка, параметрите ще останат същите, като се предвижда срокът за внедряване на системата да бъде 7 месеца, след което около една година ще бъде периодът за оценка на ефективността и коригиране на евентуални дефекти.
Очаква се стойността на системата да бъде около 200 млн. лв. В случай, че тя бъде изградена от държавна компания, финансирането ще бъде от държавния бюджет, като разходите ще бъдат възстановявани от бъдещите постъпления от ТОЛ таксата. Проектодоговорът по обществената поръчка за избор на изпълнител предвижда възстановяване на ресурса в срок от 3 години. Три или четири години ще бъде срокът и ако това се направи от държавна компания, като това ще стане окончателно ясно в етапа на реализирането на такава, стана ясно от думите на министъра.
В отговор на въпрос за обхвата на системата Николай Нанков коментира, че преценката за това кои пътища да бъдат включени в нея ще подлежи на експертен дебат, след което ще бъде взето и политическо решение, но се очаква това да не са повече от 50-55% от републиканката пътна мрежа. Той изрази мнение, че ТОЛ системата трябва да включва на 100% магистралите и пътищата от I и II клас, докато тези от трети клас да бъдат изключени от нея. Министърът отбеляза още, че за пътищата извън обхвата на смесената система няма да се плащат и винетки и напомни, че ТОЛ такса ще заплащат само тежкотоварните превозни средства над 3,5 тона.
Ценовите модели и тарифирането на база на финансово моделиране ще станат ясни на етап внедряване на системата, информира още Нанков. За отделните видове пътища ще има различно таксуване, като то ще бъде определено след решение на Министерския съвет. Предвижда се системата да бъде гъвкава, което означава, че няма да бъдат налагани забраните за движение на тежкотоварни автомобили в пиковите часове, а тогава таксата за тях ще бъде по-висока, както това се прави в Германия или в Австрия. Ако превозвачите искат да пътуват в петък от София до Бургас в пикови часове, таксата за тях може да бъде 2-3 пъти по-висока, като ще бъде определена на база ценообразуване и след решение на Министерския съвет. Така всеки собственик на транспортна фирма ще си прави икономически анализ, коментира министърът.
Във Варна днес Николай Нанков присъства на откриването на нови и реновирани сгради на "Водоснабдяване и канализация - Варна" ООД. През последните месеци търговското дружество е инвестирало в тях приблизително 1 млн. лв. собствени средства. В резултат са подобрени условията на труд в сграда за експлоатационно технически район „Канализация“ и в сграда „Изгрев“, предвидена за персонала на един от експлоатационно техническите райони и за специализирания отдел за работа по европейски проекти. Осигурена е нова лаборатория за изпитване на водомери към „Водомерно стопанство“. Диспечерската зала на „ВиК – Варна“ ООД и обновена и оборудвана със съвременна техника.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Започваме изграждането на държавно предприятие за опериране на ТОЛ системата

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Започваме изграждането на държавно предприятие за опериране на ТОЛ системата

14 Август 2017 | 11:18 | Агенция "Фокус"
Добрич. Премиерът Борисов правилно е казал, започваме изграждането на държавно предприятие за опериране на ТОЛ системата. Това заяви пред журналисти в Добрич председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Миналата седмица министър-председателят Бойко Борисов заяви, че ако до днес ТОЛ системата не заработи, държавата има готовност да я направи. "В най-близко време ще бъде дадена официална пресконференция по темата", посочи инж. Атанасов. „ТОЛ системата е изключително важна, за да може една от най-публичните услуги в държавата, т.е. поддържането и строителството на републиканската пътна мрежа, да се самофинансира. Това ще бъде първата система, която ще бъде самофинансирана, без да разчита на държавния бюджет“, каза инж. Атанасов. По думите му трафикът на транзитно преминаващи през страната ни тежкотоварни автомобили за денонощие е между 8 000 и 10 000 тежкотоварни камиона. Огромен е и трафикът от Европа за Близкия Изток, особено през летните месеци. От него също се губят огромни средства, заяви инж. Дончо Атанасов. Затова според него е изключително важно за държавата тази ТОЛ система да бъде изградена. „Този, който най-много руши републиканската пътна мрежа, трябва да плаща и порядъчно най-много“, добави инж. Атанасов. Надеждите са до година системата да заработи, очакваните приходи на годишна база – до 1 млрд. лв.
Агенция „Фокус“ припомня: Стартът на ТОЛ системата се бави вече 2 години, заради непрестанното обжалване на обществената поръчка за избор на изпълнител. Очаква се изграждането й да струва около 200 милиона лева и да въведе по-справедливо заплащане за преминаване на тежкотоварните автомобили през магистралите на страната. Идеята за въвеждането на такси на база големината и километрите, които изминават ТИР-овете, датира от 2015 година. На следващата бе обявена и обществената поръчка за изграждането на ТОЛ системата. Заради десетките жалби и обжалвания по нея, преди месец Министерството на регионалното развитие и благоустройството се закани да сезира компетентните органи и да внесе насрещен иск за пропуснати ползи. Тогава министър Нанков уточни, че са внесени 6 оферти за участие в процедурата, а пред Комисията за защита на конкуренцията са образувани общо 14 производства по жалби срещу актове, действия и бездействия на възложителя, докато пред Висшия административен съд са образувани 11 производства по актове на КЗК. Той отбеляза, че пътният сектор у нас се издържа основно от лекотоварните автомобили, но целта е чрез внедряването на новия модел за събиране на такси да се създаде устойчива и самофинансираща се пътна инфраструктура.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТОЛ системата – държавна, ако процедурата не стартира в понеделник? (ОБЗОР)

ТОЛ системата – държавна, ако процедурата не стартира в понеделник? (ОБЗОР)

12 Август 2017 | 20:58 | Агенция "Фокус"
София. Въвеждането на ТОЛ система за тежкотоварните автомобили може да бъде изпълнено от държавата, ако в понеделник процедурата за избор на изпълнител отново не стартира. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов при посещението му във Варна, където той присъства на официалния старт на ремонта на бул. "Васил Левски". Според него забавянето се прави умишлено, а в същото време държавата губи по 1,5 млн. лв. на ден от това, че системата още не е заработила. „Ако и този път не успеем, правим я държавна и почваме да изграждаме. Тогава превозните средства над 3,5 тона, които всъщност най-рушат пътищата, ще плащат най-много. Няма да има никакъв проблем за обикновения човек“, категоричен бе премиерът. По думите му със средствата, които сега се губят, заради липсата на системата, би могло значително да се подобри пътната инфраструктура в страната и да се ремонтират някои от ключовите обекти.
Агенция „Фокус“ припомня: Стартът на ТОЛ системата се бави вече 2 години, заради непрестанното обжалване на обществената поръчка за избор на изпълнител. Очаква се изграждането й да струва около 200 милиона лева и да въведе по-справедливо заплащане за преминаване на тежкотоварните автомобили през магистралите на страната. Идеята за въвеждането на такси на база големината и километрите, които изминават ТИР-овете, датира от 2015 година. На следващата бе обявена и обществената поръчка за изграждането на ТОЛ системата. Заради десетките жалби и обжалвания по нея, преди месец Министерството на регионалното развитие и благоустройството се закани да сезира компетентните органи и да внесе насрещен иск за пропуснати ползи. Тогава министър Нанков уточни, че са внесени 6 оферти за участие в процедурата, а пред Комисията за защита на конкуренцията са образувани общо 14 производства по жалби срещу актове, действия и бездействия на възложителя, докато пред Висшия административен съд са образувани 11 производства по актове на КЗК. Той отбеляза, че пътният сектор у нас се издържа основно от лекотоварните автомобили, но целта е чрез внедряването на новия модел за събиране на такси да се създаде устойчива и самофинансираща се пътна инфраструктура.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: 2 години не можем да започнем ТОЛ системата, ако в понеделник не стартира, правим я държавна

Премиерът Бойко Борисов: 2 години не можем да започнем ТОЛ системата, ако в понеделник не стартира, правим я държавна

12 Август 2017 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Варна. По 2 години не можем да почнем ТОЛ системата и по 1,5 млн. лв. на ден губим. Ако в понеделник не стартира след 2-годишни кански усилия, които водим, имаме готовност, ще направим от държавата. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на официалния старт на ремонта на бул. „Васил Левски“ във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“-Варна. "Това е безумие при този трафик заради умишлено обжалване губим по 1,5 млн. на ден. Представете си, която отива пряко само в пътната инфраструктура, директно в АПИ за преасфалтиране, мостове, за „Хемус“, за тунела под Шипка. Просто, ако и този път не успеем, правим я държавна и почваме да изграждаме. Тогава над 3,5 тона, тези, които всъщност най-рушат пътищата, те ще плащат най-много. Няма никакъв проблем за обикновения човек", коментира Борисов.
Премиерът коментира и казуса с АМ "Струма" - "европейските проекти са така, 1 км да не си направил, връщаш парите за всичко, което си взел по тази програма. Тук не е шега Кресненското дефиле. Аз разбирам всичко, но там, ако допуснем провал, ще изяде парите и за „Хемус“ и всичко останало, защото трябва да се върнат на куп".
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Търсят се варианти за разширяване на автомагистрала „Тракия“ в участъка София – Пловдив (ОБЗОР)

Търсят се варианти за разширяване на автомагистрала „Тракия“ в участъка София – Пловдив (ОБЗОР)

19 Юли 2017 | 20:49 | Агенция "Фокус"
София. Разглеждат се варианти и възможности за разширяване на АМ „Тракия” в участъка София – Пловдив с по едно платно в двете посоки. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на изслушване в парламентарната Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения. Той посочи, че основание за това дават данните от трафик камерите, според които в пиковите летни дни на 2015 г. и 2016 г. преминалите през участъка автомобили са между 32-33 хиляди за денонощие, а над 37 хил. са отчетени през най-натоварения ден - 31 август 2016 година. По думите му вече са започнали проучвания, тъй като след четири години ситуацията ще бъде много тежка.
Министърът беше изслушан във връзка с процедурата за изграждането и въвеждане в експлоатация на ТОЛ-система за преминаване по републиканските пътища и актуалността на процедурата по обществена поръчка за системата. По думите му обхватът на пътищата и тарифния модел на ТОЛ-системата ще могат да се променят. Според него новият модел ще бъде по-справедлив. Министър Нанков отбеляза, че пътният сектор се издържа основно от лекотоварните автомобили, като в последните години тенденцията е делът им да нараства. Той посочи, че целта е максимално бързо внедряване на новия модел за събиране на такси за преминаване по републиканската пътна мрежа, който е част от европейския модел, а визията е - устойчиви и самофинансиращи се инфраструктурни сектори. Министър Нанков поясни, че се цели също така минимум три пъти да се увеличат приходите в Агенция „Пътна инфраструктура”. Той поясни, че в Министерския съвет ще бъде внесен проект на нов Устройствен правилник на Агенция „Пътна инфраструктура“, с който ще бъде създаден отдел „Електронно таксуване“ към дирекция „Пътни такси и разрешителни“ и уточни, че новият отдел ще бъде ресурсно обезпечен, като на следващ етап се предвижда създаване на предприятие със специално предназначение, което да отговаря за всички видове таксуване, съобщи още Николай Нанков. Министър Нанков отчете, че ежедневно се губят 1,5 млн. лв. от това, че ТОЛ-системата не е въведена. По думите му 212 съоръжения са в критично положение, а 8 млрд. са необходими за построяване на основните направления.
От думите на Нанков стана ясно също така, че ще бъдат сезинари компетентните органи за жалбите по процедурите за ТОЛ-системата и ще бъде внесен насрещен материален иск за пропуснати ползи. По думите му дори, когато жалбата е в процедурно нарушение, тя блокира работата до произнасяне на компетентна институция и държавата е ощетена от това "шиканиране".
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Разглеждаме варианта и проучваме възможностите за разширяването на АМ "Тракия" поне до Пловдив

Министър Николай Нанков: Разглеждаме варианта и проучваме възможностите за разширяването на АМ "Тракия" поне до Пловдив

19 Юли 2017 | 17:50 | Агенция "Фокус"
София. За АМ „Тракия“ разглеждаме варианта и сме започнали процедури по проучване на възможностите за разширяването й поне до Пловдив с още една лента в двете посоки. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на изслушването си в Комисията по транспорт във връзка с изграждането и въвеждането в експлоатация на ТОЛ-система за преминаване по републиканските пътища, както и във връзка с актуалността на процедурата по обществена поръчка за системата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министърът коментира, че магистралата е вече прекалено тясна. Той отчете, че през 2015 и 2016 г. средно трафик камерите в пиковите летни дни по АМ „Тракия“ в посока София и посока Бургас дневно са засичали между 32 -33 хил. автомобила. „През най-тежкият ден на 2016 г. трафик камерите са засекли 37 640 автомобила. Тази година имаме над 40 хил. автомобила“, коментира Нанков.
Министър Нанков поясни, че целта на ТОЛ-системата е да се увеличат приходите в АПИ. „Това са анализите, които показват различните консултанти“, коментира министър Нанков. По думите му безопасността е неразривно свързана с политиките, които води МРРБ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Ще сезираме компетентните органи за жалбите по процедурите за ТОЛ-системата и ще внесем насрещен материален иск за пропуснати ползи

Министър Николай Нанков: Ще сезираме компетентните органи за жалбите по процедурите за ТОЛ-системата и ще внесем насрещен материален иск за пропуснати ползи

19 Юли 2017 | 17:31 | Агенция "Фокус"
София. Ще сезираме компетентните органи за жалбите по процедурите за ТОЛ-системата и ще внесем насрещен материален иск за пропуснати ползи. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на изслушването си в Комисията по транспорт във връзка с изграждането и въвеждане в експлоатация на ТОЛ-система за преминаване по републиканските пътища, както и във връзка с актуалността на процедурата по обществена поръчка за системата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него е голяма активността по обжалване на актове на възложителя още по етап обявяване. „Може би ще има жалби срещу решението на Комисията за класиране на участници“, каза той. Според него решението на възложителя също ще бъда атакувано в съда. „От своя страна това ще забави финализирането на процедурата“, каза министър Нанков. „Така, ние изключително много се чудихме чисто процедурно какви биха могли да са възможните постановки. За съжаление Законът за обществените поръчки е доста либерален в тази си част“, коментира Нанков. По думите му дори, когато жалбата е в процедурно нарушение, тя блокира работата до произнасяне на компетентна институция. Нанков посочи, че държавата е ощетена от това шиканиране. Той припомни, че за ТОЛ-системата на 5 април 2016 г. е обявена обществена поръчка от страна на АПИ. По думите му стойността на поръчката е 200 млн. лв. без ДДС. „Средства, които не се разходват от бюджета на АПИ, а ще се генерират в тригодишен период от приходите“, каза министър Нанков. Той посочи, че тази година е удължен срокът за подаване на документи по поръчката. „Бяха внесени 6 оферти за участие в процедурата. В хода на процедурата бяха постановени общо 5 решения за промяна, които са обжалвани пред КЗК“, посочи министърът на регионалното развитие. Николай Нанков коментира, че пред КЗК са образувани общо 14 производства по жалби срещу актове, действия, бездействия на възложителя. „Пред Висшия административен съд са образувани 11 производства по актове на КЗК. Всички актове на компетентните органи са в полза на възложителя, с изключение на един, по който очакваме решение“, коментира министър Нанков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: След 7-мия месец от стартирането на договора за ТОЛ- системата ще имаме функционираща система, която ще генерира приходи

Министър Николай Нанков: След 7-мия месец от стартирането на договора за ТОЛ- системата ще имаме функционираща система, която ще генерира приходи

19 Юли 2017 | 16:50 | Агенция "Фокус"
София. След 7-мия месец от стартирането на договора за ТОЛ-системата ще имаме функционираща система, която ще генерира приходи. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на изслушването си в Комисията по транспорт във връзка с изграждането и въвеждането в експлоатация на ТОЛ-система за преминаване по републиканските пътища, както и във връзка с актуалността на процедурата по обществена поръчка за системата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нанаков посочи, че има два етапа – 7 месеца срок за внедряване и изграждане на системата и 12 месеца за оценка на ефективността и отстраняването на дефектите й. По думите му темата за ТОЛ-системата е актуална не само на фона на задаваните често парламентарни въпроси. „В отговорите на които аз често си служа с еднотипна риторика“, каза министърът на регионалното развитие. „Неслучайно обвързваме цялостната стратегия и визия на правителството за дългосрочното управление и структуриране на политиката в пътния сектор с въвеждането на смесената система - електронни винетки за леките автомобили и ТОЛ-такси за тежкотоварните автомобили“, обясни министър Нанков. Той посочи на първо място, че основното желание на МРРБ, а и според него на третия кабинет на Бойко Борисов, е да има устойчиви самофинансиращи се инфраструктурни сектори, не само в частта пътища, а и във ВиК и енергетика. На второ място министърът на регионалното развитие изтъкна, че понастоящем пътният сектор се издържа основно от леките автомобили. „На трето място – трябва да си дадем ясна сметка, че България притежава най-големия ресурс в нейното географско положение. Няма обаче страна не само в ЕС, но и в Европа с по-евтино тарифирине на транзитния трафик“, обясни министърът на регионалното развитие.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Обхватът на пътната мрежа може да се променя както по време на изпълнението на договора, така и след въвеждането в експлоатация на ТОЛ-системата

Министър Николай Нанков: Обхватът на пътната мрежа може да се променя както по време на изпълнението на договора, така и след въвеждането в експлоатация на ТОЛ-системата

19 Юли 2017 | 16:39 | Агенция "Фокус"
София. Обхватът на пътната мрежа може да се променя както по време на изпълнението на договора, така и след въвеждането в експлоатация на системата за събиране на пътни такси. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройство по време на изслушването си в Комисията по транспорт във връзка с изграждането и въвеждането в експлоатация на ТОЛ-система за преминаване по републиканските пътища, както и във връзка с актуалността на процедурата по обществена поръчка за системата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нанков посочи, че обхватът на 16-те хил. км ще бъде редуциран още на етап внедряване на системата. Според него повечето му колеги са запознати с предвижданията в заданието на ТОЛ-системата. „Умишлено заданието е направено с препоръките на Световната банка толкова общо. Дори и километрите, за които ще ми зададете въпроси впоследствие. Ще ме критикувате, че са прекалено много като обхват", коментира той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Подготвен е проект за структурни промени в АПИ заради ТОЛ-системата

Министър Николай Нанков: Подготвен е проект за структурни промени в АПИ заради ТОЛ-системата

19 Юли 2017 | 16:28 | Агенция "Фокус"
София. Подготвен е проект за структурни промени в АПИ заради ТОЛ-системата. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на изслушването си в Комисията по транспорт във връзка с изграждането и въвеждане в експлоатация на ТОЛ-система за преминаване по републиканските пътища, както и във връзка с актуалността на процедурата по обществена поръчка за системата, предаде репортер на Агенция „Фокус". Министър Нанков обясни, че относно административната обезпеченост на АПИ е подготвен и внесен проект за структурни промени, изразяващи се в нов устройствен правилник на Агенцията. По думите му целта е укрепването на административния капацитет на АПИ във връзка с реализацията на ТОЛ-системата. Министър Нанков уточни, че е включено създаването на отдел „Електронно таксуване“ към Дирекция „Пътни такси и разрешителни“. „Новото звено се ангажира с редица дейности“, каза регионалният министър. Той поясни, че се очаква новото звено да бъде готово в рамките на месец август. „Същеверемнно в АПИ са предприети и действия за подготовка за обезпечеността на надзора на системата“, каза министър Нанков. По думите му на следващ етап се предвижда създаване на предприятие със специално предназначение, което трябва да отговаря във всички аспекти на пътното таксуване.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пресконференция на Ангела Меркел и Бойко Борисов. 20 януари 2018 г.
Пресконференция на Ангела Меркел и Бойко Борисов. 20 януари 2018 г.

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.