НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:33

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ямбол: Районната прокуратура се самосезира по повод разпространена информация за умрели животни, които били на водопой в река Тунджа

Ямбол: Районната прокуратура се самосезира по повод разпространена информация за умрели животни, които били на водопой в река Тунджа

17 Август 2017 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Районна прокуратура – Ямбол се самосезира и постанови проверка, по повод разпространена в медиите информация, в която се посочва, че на 13 август 2017 г., след водопой в река Тунджа, са умрели животни, собственост на мъж от село Кукорево, област Ямбол. Това съобщиха от пресцентъра на Районна прокуратура - Ямбол. Проверката, която има срок за извършване от 30 дни, е възложена за извършване на ОДМВР – Ямбол, РИОСВ – Стара Загора, Басейнова дирекция – Пловдив, Регионална ветеринарно-медицинска служба - Ямбол и Областна дирекция по безопасност на храните – Ямбол.
Горепосочените институции трябва са съберат подробни сведения от страна на собственика на животните и други лица имащи отношения по случая и да установи има ли пострадали други животни, които са консумирали вода от р. Тунджа. Ще бъде изследвана водата и ще бъде установено представлява ли тя опасност за живота и здравето на хората или животните. Ако се установи замърсяване, то ще бъде установен и източника за него. Предстои да бъдат взети и проби, които да установят и точната причина за смъртта на животните.
След извършване на горепосоченото и други действия в хода на проверката, наблюдаващият прокурор ще прецени има ли данни за извършено престъпление от общ характер.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Иванов, областен управител на Ямбол: Хората, които взимат проби от р.Тунджа трябва час по-скоро да излязат с позиция и да се установи откъде идва замърсяването

Димитър Иванов, областен управител на Ямбол: Хората, които взимат проби от р.Тунджа трябва час по-скоро да излязат с позиция и да се установи откъде идва замърсяването

16 Август 2017 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Прави се проверка. Доколкото разбирам, са взети проби от мястото, както и около 1 км по-нагоре от него. Това каза за Агенция „Фокус“ областният управител на Ямбол Димитър Иванов за проверката по сигнала за умрели крави след водопой в река Тунджа в землището на село Кукорево, община Тунджа. „Според мен тези хора, които взимат пробите, трябва час по-скоро да излязат с позиция и в крайна сметка да се установи откъде идва това замърсяване на реката. Вчера разбрах от медиите, че отново има запенване на реката. Аз също се интересувам постоянно от ситуацията и съм ядосан от предприемането на мерките, защото е необходимо да бъде установено и най-важното преустановено. Случило се е веднъж с тези животни, не трябва да бъде допускано да се случи втори път“, коментира Иванов. По думите му няма как да бъдат доволни хората, които са загубили животни и това, с което се занимават. „Затова казвам, че институциите, които в момента контролират трябва да си свършат работата“, добави още той.
Агенция „Фокус“ припомня: Вчера екип от експерти на РИОСВ – Стара Загора, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив и Регионална лаборатория – Стара Загора провериха сигнал за умрели крави след водопой от река Тунджа в землището на село Кукорево, община Тунджа. При извършения оглед на мястото, описано в сигнала, не се е установило неприятна миризма или промяна на цвета на водата, както и наличие на мъртва риба.
В землището на селото не е имало източници на отпадъчни води, които да заустват в реката.
За да се установи състоянието на водите, са взети две водни проби – първата от мястото на водопой на животните, а втората – на 1,5 км нагоре по течението на реката преди първата проба.
Взетите водни проби ще бъдат анализирани в лабораторни условия по показатели, определени от басейновата дирекция в Пловдив. Очаква се резултатите своевременно да бъдат оповестени.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска Митровица. 16 януари 2018 г.
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска М...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.