НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:13

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Председателството на Съвета на ЕС ще бъде много силна емблема за страната ни

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Председателството на Съвета на ЕС ще бъде много силна емблема за страната ни

2 Септември 2017 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Варна. Председателството на Съвета на ЕС ще бъде много силна емблема за страната ни. Това заяви пред журналисти във Варна председателят на парламентарната група и зам.-председател на партия ГЕРБ Цветан Цветанов, който ще вземе участие в десетото юбилейно издание на Летния университет на МГЕРБ, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Според Цветанов лидерството на премиера Борисов - да бъде избран за трети пореден път за министър-председател на България, означава много. "Що се касае до усилията, които полага премиерът за това силно председателство, което предстои за България, мога да ви уверя, че министър-председателят се очерта като един истински лидер и съм убеден, че с това, което направи правителството - да фигурират Западните Балкани, е много важен акцент за региона, за сигурността и стабилността. Силният глас на България се чува с лидера Борисов и с парламентарното мнозинство, което имаме днес в България. Но е много важно, че ние винаги ще се съобразяваме и с различното мнение, и с опозицията, защото и те са част от успеха на България. Не трябва да бъдем високомерни, не трябва да бъдем толкова провокативни. Но когато има опити за провокация с някакъв въпрос, с който се иска да се отклоним от ежедневните теми и това, което прави държавата, трябва да запазим хладнокръвие и да отговорим с усмивка“, подчерта Цветан Цветанов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов: Новите условия за кандидатстване за културната програма за Българското европредседателство са либерализирани

Министър Боил Банов: Новите условия за кандидатстване за културната програма за Българското европредседателство са либерализирани

21 Август 2017 | 09:25 | Агенция "Фокус"
София. Новите условия за кандидатстване за културната програма за Българското европредседателство са либерализирани. Това каза министърът на културата Боил Банов в предаването „Преди всички“ по БНР във връзка с променените условия за кандидатстване за културната програма, съпътстваща Европредседателството на България. По думите му тези условия дават възможност на всички български граждани да покажат своите идеи. Експертите бяха направили малко по-рестриктивни и отговарящи на европейските програми условия, но си дадохме сметка, че няма ситуация в страната, при която да може хора да се самофинансират все още и либерализирахме изцяло модела, обясни Банов. „Финансираме 100%, допустими кандидати са физически и юридически лица. Може да се кандидатства с повече от един проект. Отпускаме средствата възможно най-много, така както идват, от нашия бюджет. Даваме възможност на всеки да покаже и реализира качествени идеи“, коментира министърът на културата. Попитан как ще бъдат оценявани проектите, които ще участват, той обясни, че Фонд „Култура“ има богата история и опит в оценяването на проекти. „Ще си наеме оценители, след това фондът ще прегледа тяхната работа. Мисля, че са безспорни качествата на хората и логиката на оценяването е доказана. Разбира се, ще се търсят атрактивни неща, различни от конвенционалното, които да представят страната в адекватна форма“, коментира министърът на културата. Според него най-важно е да се представи българското съвременно изкуство, защото то е на много високо ниво. Министър Боил Банов поясни, че проекти могат да бъдат подавани до 2 октомври.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Одобрено е вътрешно преразпределение на отпуснати средства за подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС

Одобрено е вътрешно преразпределение на отпуснати средства за подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС

16 Август 2017 | 12:08 | Агенция "Фокус"
София. Правителството одобри промяна в постановлението, с което са одобрени прогнозните разходи за подготовка и провеждане на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.Това съобщиха от правителствената информационна служба.
С изменението се прави вътрешно преразпределение на средствата, отпуснати за обезпечаване на дейности, изпълнявани от НСО по подготовката и провеждането на Председателството.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов представи ключовите проекти на Министерството на културата (ОБЗОР)

Министър Боил Банов представи ключовите проекти на Министерството на културата (ОБЗОР)

11 Август 2017 | 20:48 | Агенция "Фокус"
София. Министър Боил Банов представи ключовите проекти на Министерството на културата на пресконференция пред журналисти. Сред приоритетите на правителството е опазването на културното наследство, а пряко с него е свързана и работата на Националния институт по опазване на културното наследство. „Имаме много практически идеи и такива, които вече реализираме по посока финансово обезпечаване на работата на хората и укрепване на Института. Онзи ден дори подписахме проект за дигитализация на целия архив. Голямата ни цел е да върнем доверието в Института и в Министерството на културата“, уточни той. Сред останалите проекти, които Банев посочи, са обществените библиотеки, поправката в закона за финансиране на читалищата, изпълнението на Закона за хазарта и промените в закона за киното, за сценичните изкуства и за музеите и галериите.
Банев е категоричен, че трябва да се работи по перспективата НДК да стане сериозен конгресен център, след като мине периодът на Председателство на Съвета на Европейския съюз.
На въпрос дали би подкрепил връщането на Мирослав Боршош в управлението на НДК, Банев поясни, че срещу Боршош са повдигнати сериозни обвинения и той няма как да бъде върнат. „Принципно харесвам визията, която той наложи в НДК, и най-вече художествената. Как е постигнато това вече е друг въпрос“, коментира министърът.
Той уточни още, че сумата, отпусната за „Културна програма“ за Председателството на Съвета на Европейския съюз, е 4 млн. лева. „Това включва покриването на задължителни събития като откриване и закриване на председателството, включва 7 големи събития от сериозен мащаб като изложба в „Лувъра“ на „Първото българско царство“, включва културно обслужване на събития клас А и клас С на делегации, включва големи и сериозни издания, които представят нашето културно наследство и съвременна култура, и ред други неща“, обясни Банов.
Министърът обяви още, че стартира публична програма за набиране на проекти за културни прояви по време на Председателството на Европейския съюз, които ще дадат облика на България. „Взехме едно много трудно, но според мен много естествено и правилно решение – чрез проектизиране през фонд „Култура“ да отворим сесии за кандидатстване, а не аз или моят екип да избираме това, което ще представя страната. 45 дни има за кандидатстване, след което специална комисия ще селектира проектите и се надявам до средата на октомври да имаме конкретните проекти, които ще носят имиджово идеите за представяне на страната по време на Председателството“, каза още Банов.
Той коментира и нашумелия напоследък казус, свързан с асфалтирането на столицата и по-конкретно ремонтите на бул. „Прага“. „Въпросът е юридически сложен, но по закон бул. "Прага" трябва да бъде с павета“, категоричен бе Банов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов: Ключов проект е опазване на културното наследство

Министър Боил Банов: Ключов проект е опазване на културното наследство

11 Август 2017 | 12:20 | Агенция "Фокус"
София. Ключов проект е опазване на културното наследство. Пряко с него е свързана работата на нашия Национален институт по опазване на културното наследство. Това каза министърът на културата Боил Банов на пресконференция по повод приоритетите на правителството в сферата на културата предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Имаме много практически идеи и такива, които вече реализираме по посока финансово обезпечаване на работата на хората и укрепване на Института. Голямата ни цел е да спазваме всички срокове и да не допускаме компромиси. Онзи ден дори подписахме проект за дигитализация на целия архив. Голямата ни цел е да върнем доверието в Института и в Министерството на културата“, уточни той.
„Друг ключов приоритет са обществените библиотеки и най-вече изпълняване на приетия стандарт, който към момента се изпълнява на 0%. Ключов приоритет е и поправката на закона за начина на финансиране на читалищата така, че да бъдат подкрепени техните дейности най-вече в посока на работещите хора и на качеството. Ключов приоритет са и промените в закона за киното, които да дадат възможност за по-голям брой нови проекти годишно. Много важни промени ще има и в „Сценични изкуства“, така че да се даде възможност за устойчивост и прогнозиране и догодина да имаме краен вариант на финансиране, който да даде удовлетворение, спокойствие и мащаб за развитие и дългосрочна визия. В „Музеи и галерии“ също имаме приет добър стандарт и ще се борим за по-голямо финансиране. Много важен е и Законът за хазарта. С всичките ни спорове с Министерството на финансите сме длъжни да намерим общ език и вариант, в който този закон да започне да се изпълнява. Повечето от тези неща са свързани със законодателни промени, по които се работи“, коментира още Банов.
Той каза още, че изключително важни са и т.нар. капиталови разходи – т.е. поддръжката на държавните сгради в сферата на изкуствата и културата. „Имаме големи проблеми, ще направим всичко възможно за осигуряване на повече средства и за подкрепа на всички театри, концертни зали и читалища, така че да ги привеждаме поетапно в адекватен вид на времето, в което живеем, и на изискванията на европейските стандарти“, каза той.
Министърът коментира, че главната цел на Министерството на културата е Българя с нейната богата култура и като минало, и като съвременни изкуства да се показва, за да може българинът да има самочувствие. „А то няма как да ни дойде просто ей така на думи“, категоричен е той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов: Перспективата е НДК да стане много сериозен конгресен център

Министър Боил Банов: Перспективата е НДК да стане много сериозен конгресен център

11 Август 2017 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. Перспективата е НДК да стане много сериозен конгресен център, след като мине периодът на Председателство на Съвета на Европейския съюз. Това каза министърът на културата Боил Банов на пресконференция по повод приоритетите на правителството в сферата на културата предаде репортер на Агенция „Фокус“.
"Всичко, предвидено по ремонтната дейност, ще свърши в срок. След което ние ще продължим в рамките на закона и на средствата, които имаме, да работим за много сериозна конгресна дейност в НДК“, каза Банев.
На въпрос дали би подкрепил връщането на Мирослав Боршош в управлението на НДК, Банев поясни, че на Боршош са повдигнати сериозни обвинения и той няма как да бъде върнат. „Принципно харесвам визията, която той наложи в НДК, и най-вече художествената. Как е постигнато това вече е друг въпрос“, коментира министърът.
Той уточни още, че сумата, отпусната за „Културна програма“ за Председателството на Съвета на Европейския съюз, е 4 млн. лева. „Това включва покриването на задължителни събития като откриване и закриване на председателството, включва 7 големи събития от сериозен мащаб като изложба в „Лувърна“ на Първото българско царство, включва културно обслужване на събития клас А и клас С на делегации, включва големи и сериозни издания, които представят нашето културно наследство и съвременна култура, и ред други неща“, обясни Банов.

Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов: Стартира публична програма за набиране на проекти за културни прояви по време на Председателството на Съвета на ЕС

Министър Боил Банов: Стартира публична програма за набиране на проекти за културни прояви по време на Председателството на Съвета на ЕС

11 Август 2017 | 11:19 | Агенция "Фокус"
София. Стартира публична програма за набиране на проекти за културни прояви по време на Председателството на Европейския съюз, които ще дадат облика на България. Това каза министърът на културата Боил Банов на пресконференция по повод приоритетите на правителството в сферата на културата предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Той уточни, че огромен приоритет за Министерството на културата е Председателството на Европейския съюз особено в частта му „Културна програма“. „Взехме едно много трудно, но според мен много естествено и правилно решение – чрез проектизиране през фонд „Култура“ да отворим сесии за кандидатстване, а не аз или моят екип да избираме това, което ще представя страната. 45 дни има за кандидатстване, след което специална комисия ще селектира проектите и се надявам до средата на октомври да имаме конкретните проекти, които ще носят имиджово идеите за представяне на страната по време на Председателството“, каза още Банов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов ще представи приоритетите на правителството в сферата на културата

Министър Боил Банов ще представи приоритетите на правителството в сферата на културата

11 Август 2017 | 07:10 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на културата Боил Банов ще представи приоритетите на правителството в сферата на културата. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. Брифингът ще се проведе от 11.00 ч., в зала „Колегиум“, ет. 6, в сградата на Министерството на културата на бул. „Ал. Стамболийски“ № 17.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Американският вицепрезидент Майк Пенс пристигна на посещение в Израел. 21 януари 2018 г.
Американският вицепрезидент Майк Пенс пристигна на посещение в Израел. 21 януари...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.