НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:18

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

В92: Според Еди Рама решението на проблема с Косово е признание от страна на Сърбия

В92: Според Еди Рама решението на проблема с Косово е признание от страна на Сърбия

16 Август 2017 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Белград. Министър-председателят на Албания Еди Рама заяви, че „уважава“ инициативата на Александър Вучич да се проведе „вътрешен диалог за Косово и по този начин директно и неконвеционално да се срещнем с миналото“, предаде В92, позовавайки се на интервю на Рама за белградския ежедневник Blic.
Еди Рама е посочил, че разрешаването на косовския проблем е „от интерес за всички, не само за албанците.“
„Това, което е нужно на този етап, е точно това, което вашия президент започна като вътрешен диалог, който, между другото, няма да е безполезен, ако същото се случи и в Косово и Албания също“, каза Рама.
На въпрос за мнението му, относно предложението на Външния министър на Сърбия Ивица Дачич, предлагащо разрешение на косовския проблем, чрез разделяне на територията, за което вече „Фокус“ информира, той каза, че „няма да е добре да се започне от там“ и добави: „Според мен това е необичайно предложение“.
Според Рама, разрешението на въпроса за Косово е чрез „Пълно признаване на Република Косово от страна на Сърбия“.
„Но ако поставя себе си на мястото на Александър“, продължи албанецът, „осъзнавам, че това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.“
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еди Рама: Албания не иска обединение с Косово

Еди Рама: Албания не иска обединение с Косово

16 Август 2017 | 06:41 | Агенция "Фокус"
Тирана. Решението на проблема с Косово е просто: Сърбия трябва напълно да признае страната, но ако човек влезе в обувките на сръбския президент Александър Вучич, знае, че е по-лесно да се каже подобно нещо, отколкото да се изпълни. Това заяви министър-председателят на Албания Еди Рама, подчертавайки, че страната не цели обединение с Косово, пише вестник Gazeta Express.
„Уважавам инициативата на сръбския президент Александър Вучич за започване на вътрешен диалог за Косово, въпреки че по този начин се сблъсква директно с миналото по нетрадиционен начин“, подчерта албанският премиер пред белградски медии.
Рама сподели, че при новината за изявлението на Вучич от миналата седмица, в което той призова сръбските граждани да започнат вътрешен диалог за Косово, е почувствал „истинската болка и впечатляващия ангажимент в същото време". Албанският министър-председател отбеляза, че Вучич „продължава да разработва много смела визия за бъдещето на Сърбия и Косово“, като същевременно подчерта, че всички трябва да се ангажират изцяло и да работят упорито за намирането на устойчиво и нетрадиционно решение на този въпрос.
„Всички трябва да сме наясно, че решението на косовския въпрос е в интерес на всички, а не само на албанците. Колкото по-рано, толкова по-добре“, изрази увереност Рама.
Коментирайки предложението на сръбския външен министър Ивица Дачич, съгласно което разделянето е едно от възможните разрешения на проблема с Косово, албанският премиер определи идеята като „необичайно предложение", като отбеляза, че това ще отвори пътя за разделяне на Сърбия и изрази учудване от това дали Белград признава в действителност подобна реалност.
Попитан за изказването си, че Албания не изключва обединението с Косово, ако няма перспектива за европейска интеграция, Рама отговори, че това е „тривиално заключение", а не план или заплаха.
„Разбира се, ако видим, че хоризонтът на европейската интеграция е затворен за нашия регион... Това не е ракетна наука, предвиждаща съживяване на духовете от миналото", коментира Рама.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Сърбия поиска от Русия да не допуска Косово до Интерпол

РИА Новости: Сърбия поиска от Русия да не допуска Косово до Интерпол

15 Август 2017 | 21:35 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският министър на отбраната Александър Вулин предаде на руския посланик в Белград Александър Чепурин молба от властите на страната към правителството на Русия да не допуска влизането на Косово в Интерпол, предаде РИА Новости.
„Министър Вулин благодари на посланик Чепурин за принципната позиция на Русия по въпроса за отношенията към Косово и поиска Русия, както и преди, да предприема всичко по силите си, за да направи приема на Косово в Интерпол невъзможен“, пише в съобщение, публикувано от сръбското Министерство на отбраната.
През февруари президентът на Косово Хашим Тачи съобщи, че страната ще подаде през 2017 г. молби за прием в международни организации като ЮНЕСКО, Съвета на Европа и Интерпол.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МРТ: Еди Рама заяви, че решението на косовския проблем е Сърбия да признае независимо Косово

МРТ: Еди Рама заяви, че решението на косовския проблем е Сърбия да признае независимо Косово

15 Август 2017 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Решението на косовския проблем е само един – цялостно признаване на независимостта на Косово от страна на Сърбия, но когато стъпя в чехлите на Александър Вучич разбирам, че е много по-лесно да се каже отколкото да се направи“. Това е заявил албанският премиер Еди Рама пред сръбското електронно издание „Блиц“, цитирано от Македонска радио и телевизия (МРТ). Според МРТ Рама е оценил искрената емоция в авторския текст на Вучич , в който се търси вътрешен диалог за Косово, както и смелостта да гради визия за бъдещето на Сърбия и Косово.
По повод предложението на сръбския вицепремиер и външен министър Ивица Дачич косовският проблем да се реши с разделяне, албанският премиер смята, че това не е позитивна позиция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Сърбия трябва „да вземе нещо“ в Косово

Ивица Дачич: Сърбия трябва „да вземе нещо“ в Косово

15 Август 2017 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Белград. Ивица Дачич, първи заместник на министър-председателят на Сърбия и Министър на външните работи на страната, продължи да рекламира своя „план за Косово“. В телевизионно интервю той обясни, че би му се искало да има разграничение между „това, което е сръбско и това, което е албанско“, нормализация на отношенията и защита на сръбската православна религия, следвайки модела на Атон... Планът също включва създаването на Общност на сръбските общини в южната част на Косово и възръщане на „узурпираната собственост (на сърбите)“, предаде Independent Balkan News Agency.
“Всички имат нужда от дългосрочно разрешение на сръбско-албанския конфликт, което може да бъде достигнато чрез споразумение между сърби и албанци; и двете страни ще получат и ще загубят по нещо. Това е идеята за компромис, основан на историческия и етническия закон“, заяви Дачич.
Той подчерта, че „всичко може да бъде уредено”.
“Моето предложение се основава на желанието на сърбите да получат нещо. Ако искаме сърбите и Сърбия да получат нещо, трябва да имаме предвид, че времето изтича. Но за утопичните битки, които са загубени предварително, или за тезата, че за сърбите Косово е загубено, имаме много време“, подчерта Дачич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Над 40 души загинаха при нови удари в Източна Гута. 19 февруари 2018 г.
Над 40 души загинаха при нови удари в Източна Гута. 19 февруари 2018 г.

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.