НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:44

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ekathimerini: Президентът и правосъдният министър на Турция проучиха щетите от пожарите на остров Закинтос

Ekathimerini: Президентът и правосъдният министър на Турция проучиха щетите от пожарите на остров Закинтос

25 Август 2017 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Атина. Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос и министърът на правосъдието Ставрос Контонис проучиха щетите, нанесени върху горските площи на ваканционния остров Закинтос от поредица от пожари по-рано този месец, съобщава електронното издание Ekathimerini. Двамата направиха обиколка с хеликоптер над засегантите райони. След нея Контонис заяви, че той и Павлопулос са проучили обхвата на „престъпната дейност от предишни дни".
Правителството обяви извънредно положение по-рано този месец, след като няколко пожара избухнаха почти едновременно на острова.
В четвъртък пожарникарите се бореха в близост до критското пристанище Ираклио и в района на близо до Янина, в Северозападна Гърция. В късните часове на деня пожарите бяха частично локализирани.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Protothema"(Гърция) - Ограничен е пожарът на остров Кефалония

„Protothema"(Гърция) - Ограничен е пожарът на остров Кефалония

17 Август 2017 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Атина. След борба, продължила през цялата нощ, огнеборците са успели да ограничат фронта на големия пожар, който избухна на остров Кефалония, предава електронното издание на гръцкия вестник „Protothema".
В борбата с пожара участват два хеликоптера, пожарникари и доброволци. Евакуирани са били две села, а властите подозират умишлен палеж.
Продължава гасенето в планинската част на острова.
Превод и редакция: Мариела Русева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: На гръцкия остров Закинтос заради пожарите е обявено извънредно положение

Ekathimerini: На гръцкия остров Закинтос заради пожарите е обявено извънредно положение

15 Август 2017 | 21:08 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцките власти обявиха състояние на извънредно положение на йонийския остров Закинтос заради горските пожари, бушуващи на него през последните две денонощия, пише Ekathimerini.
Обявлението следва молбата на кмета на Закинтос Павлос Колокоцас, който помоли на острова да бъде обявено състояние на извънредно положение за следващите шест месеца.
Колокоцас заяви, че островът е станал цел на подпалвачи, посочвайки, че във вторник едновременно са бушували 12 пожара.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

IBNA: Кипър ще изпрати 60 пожарникаря в Гърция, където са избухнали 55 нови пожара за последните 24 часа

IBNA: Кипър ще изпрати 60 пожарникаря в Гърция, където са избухнали 55 нови пожара за последните 24 часа

15 Август 2017 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Атина. Общо петдесет и пет нови горски пожара са избухнали през последните 24 часа в Гърция. Пламъците продължават да бушуват в няколко региона, предаде Independent Balkan News Agency.
Говорителят на правителството на Кипър Виктор Пападополус написа в Туитър, че страната му е предложила да изпрати помощ за потушаването на огъня на Гърция, която е приела предложението. Група от 60 пожарникаря, със собствени МПС-та ще пристигна от Кипър със самолет С-130 от Въздушните сили на Гърция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: Продължава борбата с пожарите в Гърция, има повишен риск от възникването на нови пожари

МВнР: Продължава борбата с пожарите в Гърция, има повишен риск от възникването на нови пожари

15 Август 2017 | 13:31 | Агенция "Фокус"
София. По официални данни на Службата за пожарна безопасност на Гърция за последните 24 часа (от 06.00 часа на 14 август до 06.00 часа на 15 август 2017 г.) на територията на страната са възникнали 55 пожара. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Към момента по-голямата част от тях са били поставени под контрол в начален етап.
Все още не е потушен пожарът в гориста местност в Каламос, област Атика. На мястото в борбата с огъня работят 180 пожарникари със 72 превозни средства и 58 души доброволци. Включени са и подразделения на Министерство на отбраната.
Продължава борбата с пожара в Агротодасаки, местността Крионери, област Илия, където участват 42 пожарникари с 20 автомобила и 27 души доброволци.
Продължава гасенето на пожарите, възникнали в различни части на остров Закинтос (Катастари - област Панагула, в района Киломенос, Ано Волимес, Волимес, Агиос Николаос, Дафни, Кампи) като огнищата са разпокъсани.
Ограничен е пожарът, възникнал на 13 август в района Свороната Кефалония. Под частичен контрол са поставени пожарите, възникнали в последните няколко дни на остров Кефалоня, в районите Доризата, Каравадос, Адрактас, както и в горска площ в региона Агия Кириаки, област Илиа.
Днес, според анализ на картата за риска от пожар, е обявен много висок риск (степен 4) за областите Атика, Евбея, Додеканези, Циклади и островите Крит, Лесбос, Хиос, Самос, Икария, Псара.
Висок риск (степен 3) е обявен за районите Беотия, Фтиотида, Коринтия, Арголида, Лакония, Месиния, Ахая, Етолакарнания, Превеза, Теспротия, Еврос и островите Закинтос, Кефалоня, Итака, Лефкада, Корфу, Паксос, Самотраки, Лемнос , Агиос Ефстатиос и Скирос.
Гръцките власти призовават гражданите, при развитие на пожар в определена област и риск за смесени жилищни зони, да напуснат своевременно района на бедствието и да не пречат на работата на пожарникарите. Водачите на превозни средства трябва да избягват да се движат в областите на пожар, тъй като има опасност от задръствания и повреди по автомобилите. Призовава се да не се създава паника и гражданите да следват стриктно указанията на властите.
В случай на пожар или авария, гражданите трябва незабавно да уведомяват Центъра за противопожарната охрана на телефонен номер 199.
Към момента в посолството ни в Атина няма постъпила информация за пострадали или засегнати български граждани, в следствие на пожарите, бушуващи на територията на Гърция.
Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Гърция, да се информират предварително за актуалната обстановка, да избягват засегнатите райони и да спазват стриктно указанията на местните власти.
Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на българското посолство в Атина: 00 30 6937 096 220
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Серията от пожари загря политическите страсти в Гърция

Ekathimerini: Серията от пожари загря политическите страсти в Гърция

15 Август 2017 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Атина. Докато големите пожари изпепеляват части от Гърция през последните няколко седмици, правителството на страната изглежда в безредие, след като се опита да омаловажи коментарите на Министъра на правосъдието Ставрос Контонис и на други членове на правителството, които заявиха, че пожарите са възникнали в резултат от организиран план, пише Ekathimerini.
Съветници на министър-председателя Алексис Ципрас заявиха, че пожарите, които накараха властите да обявят „извънредно положение“ на йонийския остров Закинтос и погълнаха най-малко 20 жилищни сгради северно от Атина, са в резултат от силни ветрове и остаряла противопожарна инфраструктура.
Съветниците направиха своите коментари, след като министър Контонис направи своето изказване, че пожарите на Закинтос са „планирани“, което предизвика обществено недоволство. От своя страна, от пожарната служба на Гърция заявиха, че има „добре обосновани подозрения за измама“.
„Пожарът имаше 15 фронта едновременно на Закинтос. Ако това не е организиран план за палеж, то кое е?“, заяви Контонис.
Неговите твърдения бяха подкрепени от кмета на Закинтос майор Павлос Колокотсас, който заяви, че има „ясни индикации, че пожарът е предизвикан от организирана кампания за палеж“.
Палежи, свързани с нелегални строежи, често са смятани за причина за множество пожари в страната в последните години. Но, страхувайки се от негативна реакция от жертви на пожарите и обвинения от страна на опозиционните партии, че правителството се опитва да избяга от отговорност, като разпространява теории на конспирацията, от кабинета на премиера Ципрас се опитват да омаловажат сценария за умишлен палеж. Според Ekathimerini това показва пукнатини в единството на правителството, оглавявано от СИРИЗА, което го отваря за критики от страна на опозицията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Greek Reporter: Гръцката полиция е арестувала 69 нелегални мигранти на остров Закинтос

Greek Reporter: Гръцката полиция е арестувала 69 нелегални мигранти на остров Закинтос

14 Август 2017 | 20:55 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцката полиция е арестувала 69 нелегални мигранти, които са били забелязани на остров Закинтос в понеделник, предава Greek Reporter.
Властите уточниха, че в групата, която е пристигнала само с една лодка, има граждани на Афганистан, Сомалия и Пакистан. Освен това сред тях има две бременни жени и 15 деца.
Предполага се, че трафикантите са ги изоставили на острова, казвайки им, че са пристигнали в Италия.
Служителите в гръцката крайбрежна охрана са проследили лодката и са задържали трафикантите.

Превод и редакция: Мария Динкова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Заради горските пожари на остров Закинтос беше обявено извънредно положение

Ekathimerini: Заради горските пожари на остров Закинтос беше обявено извънредно положение

14 Август 2017 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Атина. От Гражданската защита за Гърция обявиха извънредно положение на йонийския остров Закинтос заради многобройните горски пожари, които през последните два дни се превърнаха в истинско изпитание за противопожарните служби, пише вестник Ekathimerini.
Това беше съобщено след настояване на кмета на Закинтос Павлос Колокоцас.
Според него островът е обект на нападения от страна на подпалвачи. Освен това кметът подчерта, че към момента продължават да бушуват едновременно 12 пожара.

Превод и редакция: Мария Динкова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: Няма пострадали български граждани при пожарите в Гърция

МВнР: Няма пострадали български граждани при пожарите в Гърция

14 Август 2017 | 15:52 | Агенция "Фокус"
София. Към 15.00 часа няма постъпила информация за пострадали български граждани в следствие на пожарите, разразили се в Гърция. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Към момента на територията на Гърция има 46 огнища на пожари, като най-засегнат е остров Закинтос. На остров Крит, в района на Иерапетра, горят горски масиви, маслинови дървета и оранжерии с цветя, но огънят е овладян частично. Горски масиви горят и в област Теспротия, на границата с Албания, но няма риск за жителите на района. Силен пожар бушува и в Каламос, Атика, където огнената стихия е достигнала и опожарила домове. По нареждане на полицията и противопожарната служба, движението на моторни превозни средства в района на Каламос, Атика, е спряно. Трафикът на превозни средства на входа на Капандриу и главната улица на Варнава до плажа е прекъснат, като движението се пренасочва към кръстовището на булевард Маркопулу с улица Агиу Апостолу. От миналата нощ в община Оропос, където се намира Каламос, е обявено извънредно положение.
Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Гърция, да се информират предварително за актуалната обстановка, да избягват засегнатите райони и да спазват стриктно указанията на местните власти.
Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на българското посолство в Атина: 00 30 6937 096 220
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Продължават усилията за потушаване на пожарите край Атина и на остров Закинтос

Ekathimerini: Продължават усилията за потушаване на пожарите край Атина и на остров Закинтос

14 Август 2017 | 13:59 | Агенция "Фокус"
Атина. Силният пожар, който избухна в неделя следобед близо до Граматитрико, североизточно от Атина, продължи да бушува в понеделник, подлагайки на сериозен тест пределите на пожарникарите, които възобновиха усилията си да го изгасят в ранните часове, пише електронното издание Ekathimerini.
Пожарът се разпространи към жилищни райони в Граматрико и съседните Каламос и Варнава, Източна Атика. Непрекъснатите промени в посоката на вятъра обременяват допълнително усилията на пожарникарите, заяви говорителят им Ставрола Малири.
Местните власти информираха, че са поискали да бъдат изпратени повече въздухоплавателни средства в района, които да се включат в потушаването на пламъците.
„Страхуваме се, че всичко, което успяхме да спасим снощи, ще бъде изгорено днес", призна представител на администрацията в района.
Общо 150 пожарникари работят на място от ранните часове в понеделник, подпомагани от доброволци. Размерът на пораженията, причинени от огъня, все още не са ясни, макар че вече бе съобщено за повече от 20 засегнати къщи. Няма информация за пострадали или загинали, но бе съобщено, че стотици жители в Каламос са напуснали домовете си и са прекарали нощта на открито в близост до плажа. Огънят бушува на една от най-популярните дестинации за почивка, разположена на едва около 45 км североизточно от Атина.
Друг голям пожар, който избухна на йонийския остров Закинтос в неделя, беше частично потушен в понеделник, но пожарните служби остават на място.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Greek Reporter: Пожарът край Каламос се разпространи към още едно населено място

Greek Reporter: Пожарът край Каламос се разпространи към още едно населено място

14 Август 2017 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Атина. Горският пожар, който избухна в неделя близо до град Каламос, на около 45 км североизточно от гръцката столица Атина, се разпространи в понеделник на юг към град Варнавас, предава Greek Reporter.
Хеликоптери и самолети са задействани за подпомагане на пожарникарите, които се опитват да установят контрол над пламъците и да предотвратят унищожаването на вили, разпръснати в гористите местности и използвани предимно за отдих.
Пожарът, който бушува в горите, е изключително труден за овладяване, призна ръководителят на аварийните служби Янис Капакис в телевизионно изявление. Според оценките на пожарникарите пламъците се простират на дължина от над 15 км.
Местните власти информираха, че са поискали да бъдат изпратени повече въздухоплавателни средства в района, които да се включат в потушаването на пламъците.
Общо 150 пожарникари работят на място от ранните часове в понеделник, подпомагани от доброволци.
Стотици жители в Каламос напуснаха домовете си и прекараха нощта в близост до плажа. Повече от дузина къщи са повредени от пожара, но няма данни за пострадали или загинали.
Огънят бушува на една от най-популярните дестинации за почивка, разположена на едва около 45 км североизточно от Атина.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Няколко хиляди души са евакуирани заради пожари на гръцкия остров Каламос

FAZ: Няколко хиляди души са евакуирани заради пожари на гръцкия остров Каламос

14 Август 2017 | 08:17 | Агенция "Фокус"
Атина. Няколко хиляди души са евакуирани в нощта срещу понеделник от ваканционния остров Каламос, разположен североизточно от гръцката столица Атина, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Пожарът, който бушува в гористите местности, е изключително труден за овладяване, призна ръководителят на аварийните служби Янис Капакис в телевизионно изявление. Според оценките на пожарникарите пламъците се простират на дължина от над 15 км.
Огънят бушува на една от най-популярните дестинации за почивка, разположена на едва около 45 км североизточно от Атина. Към настоящия момент няма данни за жертви.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Пожарите на остров Закинтос може да са умишлено запалени

Ekathimerini: Пожарите на остров Закинтос може да са умишлено запалени

14 Август 2017 | 05:33 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцките власти смятат, че пожарите на остров Закинтос може да са умишлено запалени, предава Ekathimerini.
От противопожарната служба заявиха, че има „добре обосновани съмнения относно умишлено дело“, след като пет пожара избухнаха в събота и неделя, последвани от още три по-късно.
Министърът на правосъдието Ставрос Контонис каза, че множеството пожари, са „планирани“.
От противопожарната служба добавиха, че 10 от 12-те пожара на Закинтос, все още не са овладени.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Португалия поиска помощ от ЕС за потушаване на горските пожари

The Independent: Португалия поиска помощ от ЕС за потушаване на горските пожари

14 Август 2017 | 03:30 | Агенция "Фокус"
Лисабон. Португалското правителство поиска помощ от ЕС за потушаването на стотиците горски пожари, които заплашват да разорят страната, предава The Independent.
Повече от три хиляди пожарникари се борят с около 250 пожара.
Министърът на вътрешните работи Констанца Урбана де Суса заяви, че страната е изпратила SOS сигнал до останалата част от ЕС, заради притесненията, че високите температури и ветровете ще увеличат броя на пожарите.
Искането е за подкрепа под формата на самолети за борба с пожарите, както и пожарникари от други европейски страни по Европейския механизъм за сътрудничество.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Горски пожар край Атина принуди местните жители да напуснат домовете си

Reuters: Горски пожар край Атина принуди местните жители да напуснат домовете си

13 Август 2017 | 20:52 | Агенция "Фокус"
Атина. Горски пожар при Каламос, намиращ се на около 45 км от Атина, е принудил жителите да напуснат домовете си в неделя, предава Reuters.
Повечето от 40 пожарникари, 20 пожарни и три противопожарни хеликоптера се борят с огнената стихия.
„Пожарът е голям, има много къщи в района“, отбелязаха властите.
Полицията съобщи, че няма информация за пострадали, но поне три жилищни сгради са били засегнати от пламъците.

Превод и редакция: Мария Динкова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Пожарът в скопското село Кондово е овладян

„Алсат-М“ (Македония): Пожарът в скопското село Кондово е овладян

13 Август 2017 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. Пожарът, който в събота обхвана района в близост до скопското село Кондово, е овладян, предава телевизионният канал „Алсат-М“ .
Няма опасност къщите в населеното място да бъдат засегнати от огъня, информират от град Скопие. Столичните пожарни екипи ще се намесят на терена до пълното потушаване на пожара.
Огънят бе разпространен бързо от вятъра. Падналите дъждове не допринесоха за потушаването му. Около селото е изграден защитен пояс, за да се предотврати неговото разпространение.
В гасенето на пожара снощи участвали четири цистерни, 25 пожарникари, девет автомобила на Териториалната противопожарна дейност и доброволци от местното население.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Силен пожар бушува в близост до скопско село, местното население напуска домовете си

„Курир“ (Македония): Силен пожар бушува в близост до скопско село, местното население напуска домовете си

13 Август 2017 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Скопие. Силен пожар обхвана горите до македонското село Кондово, разположено в близост до столицата Скопие, съобщава електронното издание „Курир“.
Огънят бе разпространен бързо от вятъра. Падналите дъждове не допринесоха за потушаването му. Местното население твърди, че е потърсило помощ, но никой не е реагирал на молбите им.
По последни данни пожарът е все още активен, а около селото е изграден защитен пояс, за да се предотврати неговото разпространение.
В гасенето на пожара снощи участвали четири цистерни, 25 пожарникари, девет автомобила на Териториалната противопожарна дейност и доброволци от местното население.
В село Кондово няма засегнати от пожара къщи, но се съобщава, че голяма част от жителите на Кондово напускат домовете си от страх огнената стихия да не ги застигне.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Парад по случай 10 години от обявяването на независимостта на Косово. 18 февруари 2018 г.
Парад по случай 10 години от обявяването на независимостта на Косово. 18 февруар...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.