НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:38

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Красимир Узунов: Въпреки упреците Панде Ефтимов никога не се пречупи и не каза лоша дума нито за България, нито за Македония

Красимир Узунов: Въпреки упреците Панде Ефтимов никога не се пречупи и не каза лоша дума нито за България, нито за Македония

14 Август 2017 | 21:33 | Агенция "Фокус"
София. Панде Ефтимов беше продължител на възрожденската традиция. Това коментира в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ президентът на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов. По думите му едва ли има някой, който да знае повече от Панде Ефтимов за душите на българите в Македония. Красимир Узунов уточни, че въпреки упреците, които са отправяни към личността му, той никога не се е пречупил и не е казал лоша дума нито за България, нито за Македония. „Помня преди няколко години в едни от малките книжки, които г-н Чилингиров пише през периода от 1941 – 1944 година за българското управление в Македония, двамата с Атанас Разбойников описват какво са видели по това време, той освен писател е и директор на 7-мо училище в София, това до „Свети Седмочисленици“, как ходели по брега на Преспанското езеро и срещнали един осем годишен хлапак, който заявил „Я сум Панде и дедо ми беше Панде, дедо ми трепеше турците и аз ке се борам со сърбите“, обясни той. „Същият тоя Панде Ефтимов роден някъде там през 1932 година, 8-годишен хлапак, който обяснявал ние тука дето сме от селата Претор, Подмочане и Гранчари, всички ние сме българи“, коментира Красимир Узунов. Според него с Панде Ефтимов си отива една част от Македония, в която години наред е изкоренявано българското, но това е човек, който може да ни бъде коректив във времето.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Панде Ефтимов може да бъде наречен пазителят на българщината в Македония

Проф. Пламен Павлов: Панде Ефтимов може да бъде наречен пазителят на българщината в Македония

14 Август 2017 | 20:23 | Агенция "Фокус"
София. Панде Ефтимов може да бъде наречен пазителят на българщината в Македония. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов. По думите му Панде Ефтимов ще продължи да бъде голям фактор на будителство в Македония. “Става дума за един човек, който наистина може да бъде наречен без никакво преувеличение и будител, и пазител, и един от последните възрожденци, ако не и последният в тази чиста идеална категория на възрожденството на пробудата, която е останала в нашата традиция и в която виждаме, че и днес се раждат такива хора като него“, посочи проф. Павлов. „Той беше един скромен човек, който никога не се е стремил да заема предни позиции. Панде Ефтимов беше човек енциклопедия – всички, които го помнят и познават ще се съгласят с моите думи“, коментира той и допълни, че Панде Ефтимов е световна личност, въпреки че никога не е проявявал показност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Смъртта на Панде Ефтимов е загуба за цяла България, той доказа, че подмяната на историческата истина е невъзможна в съзнанието на просветения

Президентът Румен Радев: Смъртта на Панде Ефтимов е загуба за цяла България, той доказа, че подмяната на историческата истина е невъзможна в съзнанието на просветения

14 Август 2017 | 17:01 | Агенция "Фокус"
София. Смъртта на Панде Ефтимов е загуба за цяла България. Отиде си не само един талантлив творец, публицист и поет, но и доблестен човек, чийто живот е пример и морален урок за всички нас. Това заявява държавният глава Румен Радев в позиция по повод смъртта на Панде Ефтимов, публикувана на официалната му страница във „Фейсбук“.
„Житейският му път отразява нелеката история на Балканите, която пречупи съдбите на хиляди хора, но не сломи силните духом. Нито преследванията, на които беше подложен, нито затворът на тоталитарния режим, в който беше хвърлен заради българското си самосъзнание, можаха да сломят неговия характер. Той доказа на дело, че подмяната на историческата истина е невъзможна и че лъжата не може да просъществува в съзнанието на просветения. Големият урок, който Панде Ефтимов ни завеща, е урокът по родолюбие”, заявява президентът. „Той винаги ще бъде будител на националната ни съвест и памет. България няма да го забрави! Поклон пред светлата му памет!“, завършва държавният глава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На 85 години си отиде Панде Ефтимов  - един от най-големите пазители на българщината в Македония

На 85 години си отиде Панде Ефтимов - един от най-големите пазители на българщината в Македония

13 Август 2017 | 14:28 | Агенция "Фокус"
София. Днес, на 85 години си отиде един от най-големите пазители на българщината в Македония Панде Ефтимов, след продължително боледуване, съобщиха за „Фокус“ от семейството.

Агенция „Фокус“ припомня: Панде Сотиров Ефтимов е роден на 15 март 1932 г. в село Претор, Преспанска околия. Внук е на революционера и виден деятел на ВМРО Панде Суджов в Долна Преспа, убит от сръбската жандармерия на 22 март 1927 г. В спомените на Иван Михайлов се твърди, че е убит от свръхдоза морфин, инжектирана му от сръбски лекари, след раняване.
По време на образованието си, както сам казва е учил на български, на албански, на италиански и на сръбски език. Завършва Педагогика и Филология в Скопие през 1956 г. Заради отказа си да се отрече, че е българин по произход е арестуван през 1957 г. и е в затвор до 1961 г. За втори път е арестуван през 1971 г. и лежи в затвора до 1974 г. Участва в създаването на редица патриотични организации в Македония, както и при формирането на ВМРО-ДПМНЕ през 1990 г. Организатор е на поставянето на паметната плоча на Мара Бунева на брега на река Вардар, на отбелязването на годишнините на Тодор Александров, на подполковник Борис Дрангов и на други български национални герои, родени и свързани с Македония. Активен член е на Българският културен клуб. Автор е на книги с поезия и разкази. Награждаван е с български ордени и медали. Българското му гражданство е възстановено през 2007 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Парад по случай 10 години от обявяването на независимостта на Косово. 18 февруари 2018 г.
Парад по случай 10 години от обявяването на независимостта на Косово. 18 февруар...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.