НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:39

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Washington Post: Началник-щабът на Белия Дом осъди демонтирането на паметниците на Конфедерацията в САЩ

Washington Post: Началник-щабът на Белия Дом осъди демонтирането на паметниците на Конфедерацията в САЩ

31 Октомври 2017 | 20:12 | Агенция "Фокус"
. Началник-щабът на Белия Дом, Джон Кели заяви, че генералът от Конфедерацията по време на Гражданската война в САЩ Робърт И. Лий е „човек на честта“ и демонтирането на паметниците на историческите личности на територията на САЩ е „много опасно“, пише Washington Post.
Кели заяви, че демонтирането на паметниците на Конфедерацията демонстрира „липса на оценяване на историята“. Пенсионираният генерал от морската пехота на САЩ осъди решението на църква в щата Вирджиния да премахне от пределите си статуи на генерал Лий и на първия президент на страната Джордж Вашингтон.
Кели добави, че Гражданската война е избухнала заради „липсата на възможност за компромис“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

People’s Daily (Китай): Анти-китайската идеология на Стив Банън е изхвърлена в кошчето за отпадъци, където ѝ е мястото

People’s Daily (Китай): Анти-китайската идеология на Стив Банън е изхвърлена в кошчето за отпадъци, където ѝ е мястото

12 Септември 2017 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Пекин. Ръководителят на интернет медията Брейтбарт нюз, Стив Банън, който е бивш Главен политически стратег на президента на САЩ Доналд Тръмп, продължава да настоява САЩ да заеме твърда позиция срещу Китай, но вместо да проповядва разделение и конфликтност, Банън трябва да използва влиянието си в медиите, за да строи мостове между двете най-големи световни икономики, пише китайското правителствено издание People’s Daily.
През изминалата седмица, New York Times предаде, че Банън „изнася бунта си зад граница“. Материалът разглеждаше плановете му да пътува до Хонг Конг, където трябва да произнесе реч пред инвеститорска конференция, предназначена за вторник (12.09.2017), в която той обмисля да пропагандира за по-твърда политика на САЩ спрямо Китай. Той вече пристигна в страната.
Банън, който бе освободен от длъжността си в Белия Дом преди три седмици, гледа на Китай, като на една от най-големите заплахи за американската хегемония, защото е единствената държава, която може да трансформира всемогъщите САЩ в второразредна сила. „След сто години, това което ще си спомнят, е че ние не сме се противопоставили на Китай, когато той се е издигал към световната доминация“, заяви Банън в анонс за темите, които ще бъдат засегнати в речта му. В друго интервю, за известното американско телевизионно предаване „60 минути“, Банън декларира, че Китай е „най-големият проблем, който имаме на световната сцена“ и обвини Пекин, че „вади тупкащото сърце на американските иновации.“
Неговите агресивни възгледи спрямо Китай не са тайна. През март 2016 г., той заяви, че Китай и САЩ ще водят гореща война в Южнокитайско море, през следващите 10 години. Миналия месец, в интервю за американско списание, той каза, че САЩ вече е в „икономическа война с Китай“ и предвиди, че „един от нас“ ще бъде хегемон в близкото бъдеще.
Снемането на Банън от длъжността му в Белия Дом показва, че идеологията и възгледа му спрямо Китай, са изхвърлени в кошчето за боклук. Като влиятелна персона в медийното пространство, той има възможността да прокламира мир и просперитет, вместо разделение и конфликт. И за двете страни би било по-добре, ако Банън използваше влиянието си, за да строи мостове с Китай и да информира повече хора за важността на Китайско-американските отношения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Губернаторът на Южна Каролина намали финансирането на клиниките за аборти

The Hill: Губернаторът на Южна Каролина намали финансирането на клиниките за аборти

25 Август 2017 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Колумбия, Южна Каролина. Губернаторът на Южна Каролина Хенри МакМасър, от Републиканската партия, поиска от държавните агенции да бъде намалено финансирането на клиниките за аборти, от щатската и федералната хазна, пише The Hill.
Заповедта ще принуди държавните агенции да спрат да финансират клиниките, независимо дали това става чрез грант, договор, управлявани от щата федерални средства, или „каквато и да е друга форма“.
Освен това, МакМастър е насочил Държавното отделение по здравеопазване и човешки услуги да потърси отказ от Федералното правителство, което му позволява да изключи клиниките за аборти от мрежата на държавата на доставчиците на медицински услуги.
„Има различни агенции, клиники или други здравоохранителни заведения в Южна Каролина, които получават пари на данъкоплатците, за да предлагат важни здравни услуги за жените и услуги по Семейно планиране, без да извършват аборти ", заяви Макмастър в изявление.
„Доларите на данъкоплатците не трябва да субсидират, директно или индиректно, тези, които предлагат аборт, като Семейното планиране (Planned Parenthood, , е организация с нестопанска цел, която осигурява грижи за репродуктивното здраве в Съединените щати и в световен мащаб – бел. ред.)
Подобно искане, но в щата Тексас, беше блокирано от Федерален съдия.
Агенция „Фокус“ информира, че въпросът, дали трябва да бъдат забранени абортите, е основна разделителна линия в политическия живот на САЩ от повече от 100 години.
Закон, приет през 1900-ата година, определя извършването на аборт като углавно престъпление, с изключение на случаи, когато животът на майката може да е в опасност. Въпреки това, практиката продължава и през 30-те години на XX век, лекарите извършват средно по 800 хиляди аборта годишно.
Борбата на законодателно ниво продължава, чрез различни маневри, до 22 януари 1972 година, когато операцията е призната за легална.
Обществото се е разделило в два лагера – „за живота“, основно от привърженици на Републиканската партия, а основна движеща сила са евангелистите от средните и южните щати, които са силно обвързани с каузата, а и имат огромно влияние в „Националния Републикански Комитет“ и „за избор“ – прякорът, на тези, които считат, че майките сами трябва да вземат решение дали да родят или да умъртвят плода. Разбира се, основна движеща сила в тази група са Демократите.
Това може да се счита, за откриването на нов фронт, във противопоставянето, което ескалира напоследък в САЩ и вече доведе до човешки жертви в Шарлътсвил.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yahoo.com: Доналд Тръмп има нова жертва в туитър – този път Сенатор от Републиканската партия на САЩ

Yahoo.com: Доналд Тръмп има нова жертва в туитър – този път Сенатор от Републиканската партия на САЩ

25 Август 2017 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп насочи свой туийт срещу Сенатор Боб Коркър, републиканец, избран от щата Тенеси, който го атакува миналата седмица, заради събитията в Шарлътсвил. Президентът нарече забележките на Коркър „странни... имайки предвид, че той постоянно ме пита дали да се кандидатира отново през 2018 година“ (за междинните избори в Сената – бел. ред. ), предаде Yahoo.com.
Коментарите на Тръмп бяха предизвикани от забележката на Коркър срещу президента, направена миналата седмица по време на интервю, че „той не успя да демонстрира стабилност, нито част от компетентността, която трябва да демонстрира, за да бъде успешен.“
Коркър не пропусна да коментира и отговорът на Тръмп, за насилието в Шарлътсвил, за което агенция „Фокус“ информира.
„Наскоро той демонстрира, че не разбира характера на нашия народ“, заяви той.“Той не демонстрира, че разбира как е станала велика нашата нация и какво се случва.“
Това беше само един от критичните коментари, които засипаха Тръмп, след като отказа да посочи „белите расисти“ за виновници, за което го призоваха представители и на двете американски партии. Според него има вина „и от двете страни“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи срещу митинг на Доналд Тръмп

The Hill: Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи срещу митинг на Доналд Тръмп

23 Август 2017 | 07:34 | Агенция "Фокус"
Финикс, Аризона. Полицията използва сълзотворен газ по улиците на град Финикс, щата Аризона, за да разгони ескалиращи протести срещу митинг на президента на САЩ Доналд Тръмп, който изнесе огнена реч, за която вече агенция „Фокус“ информира, предаде The Hill.
Много демонстранти се появиха пред мястото, където Доналд Тръмп проведе митинг и се наложи полицията да използва сълзотворен газ, за да ги разгони и да не допусне нови сблъсъци между леви и десни.
Това се случва само една седмица след събитията в Шарлътсвил, Вирджиния, когато една жена почина, а десетки бяха ранени. Коментарите на Тръмп за насилието, най-вече факта, че посочи и двете страни за виновни, предизвикаха вълна от критики срещу него.
Докато привържениците на президента се точеха на опашката пред Конгресния център на Финикс, се появиха тълпи от демонстранти, които са анти-Тръмп. Те застанаха на другия тротоар и започнаха да викат и да размхват знамена и табелки с лозунги, като „Не на Тръмп, не на фашистките САЩ.“
Демонстраторите също така създадоха гигантско надуваемо чучело на Тръмп, облечено в бяла роба и носещо свастика.
След като американският президент се качи на трибуната, за да произнесе огнена реч, в която защити коментарите си за Шарлътсвил и нападна американските медии, полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите.
В своята реч, Тръмп настоя, че той достатъчно е осъдил групите на омразата и обвини медиите, че не отразяват точно неговите забележки.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бърни Сандърс: Това, че Тръмп не осъди нацистите е по-лошо от инцидентите в Шарлътсвил

Бърни Сандърс: Това, че Тръмп не осъди нацистите е по-лошо от инцидентите в Шарлътсвил

23 Август 2017 | 06:59 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Сенатор Бърни Сандърс нападна президента на САЩ Доналд Тръмп, по време на свое интервю, заради коментарите му за сблъсъците в Шарлътсвил, в които президентът на САЩ хвърли вината върху двете страни, Демократът заяви, че неговите коментари са „по-лоши“ от самата демонстрация (на десните – бел. ред.), предаде The Hill.
“Това, което видяхме миналата седмица, нацистите и анти-семити, които маршируваха във Вирджиния, беше разстройващо за всички нас. Думата, която постоянно ми идва на ум е „плашещо““, подчерта Сандърс. „Но това, което бе дори по-лошо – нещо, което не сме виждали никога – е президент, който не можа да осъди нацизма с най-силните възможни думи.“
„400 хиляди американци загинаха, а още много получиха наранявания, в борбата срещу Хитлер, а ние имаме президент, който е безразличен“, продължи сенаторът. „Не, няма добри нацисти.“
Това не са първите подобни коментари на Сандърс, който нападна президента, заради коментарите му за Шарлътсвил и по-рано, като го нарече „смущаващ за нашата страна и милиони американци, които са се борили за да победят нацизма.“
Агенция „Фокус“ припомня, че Доналд Тръмп каза, че „и двете страни“ имат вина за насилието в град Шарлътсвил, щата Вирджиния. В резултат от сблъсъците, почина 32-годишна жена, която беше прегазена от привърженик на крайно-десните сили, а още десетки хора получиха наранявания.
„А какво ще кажете за това, че „алтернативното ляво“ се нахвърли върху – както вие казвате, алтернативното дясно?“ (Alt-right – прякор на дясното националистическо движение), заяви Тръмп. „Те имат ли някаква вина? Какво ще кажете за факта, че те дойдоха и се нахвърлиха върху хората, носейки бухалки в ръцете си, размахвайки тези бухалки? За тях има ли проблем? Аз мисля, че има. Според мен това беше един ужасен ден.“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Examiner: Доналд Тръмп нападна американските медии за начина, по който отразиха събитията в Шарлътсвил

The Washington Examiner: Доналд Тръмп нападна американските медии за начина, по който отразиха събитията в Шарлътсвил

23 Август 2017 | 06:42 | Агенция "Фокус"
Финикс, Аризона. Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължи войната си с медиите, като отправи остри нападки към тях, по време на голям митинг в град Финикс, щата Аризона, предаде The Washington Examiner.
„Честно казано, това са наистина много нечестни хора, те са лоши хора. Не вярвам, че те наистина харесват нашата страна“, заяви той. Тръмп описа медиите като „елитарна“ група от „болни хора“.
Той отдели специално внимание на CNN за това, че са преекспонирали неговия отговор за насилието в Шарлътсвил, което предизвика публиката във Финикс да изкаже мнението си за новинарската мрежа с викове и скандирания.
„CNN са толкова лоши и толкова жалки“, подчерта Тръмп. „И уволниха Джефри Лорд. Горкия Джефри. Предполагам, че той се е ядосал и е оказал по-голяма съпротива, отколкото трябва, а те са си казали, „по-добре да се отървем от него.““
Лорд, който е известен поддръжник на Тръмп, беше уволнен от CNN по-рано този месец, след като е направил нацистки поздрав, на шега, както по-късно разясни по време на разгорещен спор в Туитър.
Освен това, Тръмп е нападнал и репортер от ABC News, който президентът нарече „Малкия Джордж“, заради начина, по който отрази събитията в Шарлътсвил.
„Сиенен наистина са зле, но ЕйБиСи, тази сутрин – не изгарям от желание, но гледам сутрин и те бяха изкарали Джордж Стефанополус, който говореше с (Постоянният представител на САЩ за ООН) Ники Хейли“, каза на тълпата Тръмп.“Говореха за речта, която направих предната вечер... а после той каза. „да се върнем към Шарлътсвил““.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Нови масови протести избухнаха в щата Северна Каролина, САЩ, заради статуя на Конфедерацията

The Hill: Нови масови протести избухнаха в щата Северна Каролина, САЩ, заради статуя на Конфедерацията

23 Август 2017 | 04:05 | Агенция "Фокус"
Чапъл Хил, Северна Каролина. Стотици се събраха в Университета на Северна Каролина в градчето Чапъл Хил, за да настояват за премахването на статуя на Конфедерацията, разположена в кампуса на висшето учебно заведение, предаде The Hill.
Демонстрантите са се събрали около бронзова статуя на войник, известен като „Мълчаливия Сам“ („Тихия Сам“) и искат тя да бъде съборена.
Във видео, публикувано от новинарски сайт, се чува как хората викат „Не на ККК! Не на фашистките САЩ!“, а други са по изобретателни: „Това е последният семестър на „Мълчаливия Сам“! Богатите студенти и полицията няма да ни накарат да замълчим!“ и други.
В друго видео от събитието, се виждат голям брой служители на реда, които изолират от тълпата група буйстващи демонстранти.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Статуя на войник от конфедерацията е обезглавена в Охайо

The Hill: Статуя на войник от конфедерацията е обезглавена в Охайо

23 Август 2017 | 00:58 | Агенция "Фокус"
Кълъмбъс, Охайо. Полицията в град Кълъмбъс, щата Охайо е започнала разследване, след като статуя на Конфедерацяита в гробище, от времето на гражданската война в САЩ, е станала жертва на вандали, предаде The Hill.
Местните медии съобщиха, че бронзова статуя в гробище, от времето на гражданската война в САЩ, е бутната от постамента си и е обезглавена.
Вандалите са отнесли главата на статуята със себе си. Полицията все още не е идентифицирала извършителите.
„Най-голямата ни надежда е, че тези, които са взели главата, са пуснали снимки в социалните мрежи“, заяви лейтенант Клифтън Дийн от полицията в Кълъмбъс.
Вандализма се случва по време на яростния дебат, който тече в САЩ, относно статуите и паметниците на Конфедерацията, във връзка, с които се случи инцидента в Шарлътсвил, за които агенция „Фокус“ подробно информира, по-рано този месец.
От тогава, много градове започнаха да премахват статуи на Конфедерацията и нейните лидери. Например, кмета на Балтимор, през изминалата седмица, е премахнал тихомълком четири статуи, под прикритието на нощта.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Telegraph: Американец е обвинен в план да взриви статуя на Конфедерацията в Тексас

The Daily Telegraph: Американец е обвинен в план да взриви статуя на Конфедерацията в Тексас

22 Август 2017 | 02:24 | Агенция "Фокус"
Хюстън. Мъж от град Хюстън в щата Тексас е задържан по обвинение, че е планирал да постави експлозиви на статуята на офицера от конфедерацията Ричард Дауинг, поставена в парк в града и да я взриви, пише The Daily Telegraph.
25-годишният мъж, който е планирал да взриви монумента, е бил арестуван, като междувременно в САЩ тече дебат относно това какво да се прави със символите от времето на Гражданската война. Властите в Хюстън сочат, че са арестували Андру Шнек, докато е забърквал силновъзпламеними съставки край статуята на войника.
В момента американското общество е дълбоко разделено дали да запази или да свали статуите на Конфедерацията, които за някои са срамно напомняне на миналото на страната, докато в нея е имало робство, но други са на мнение, че те представляват културно наследство за Южните щати.
„Статуите на Конфедерацията са се превърнали в символи на съвременния бял расизъм и неонацизъм“, заяви президента на Университета в Тексас Грегъри Фенвс, обяснявайки решението да премахне статуите от епохата от границите на учебното заведение. „Университетът има задължение да запазва и да изучава историята, но наше задължение е да признаем, че тези части на историята не трябва да бъдат издигани на пиедестал“, добави той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Понякога трябват протести, за да се излекуваш (от разделението)

Доналд Тръмп: Понякога трябват протести, за да се излекуваш (от разделението)

20 Август 2017 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп излезе с нов коментар за масовите протести в град Бостън, щата Масачузетс. Той написа в своята страница в Туитър, че страната ще се „излекува“ благодарение на масовите протести.
„Страната ни е разделена от десетилетия. Понякога е нужен протест, за да се излекуваме. Ще се излекуваме и ще станем по-силни от всякога“, написа той.
В друг туий той написа, че „иска да аплодира демонстрантите против фанатизма и омразата в Бостън“
Вчера в Бостън се състояха демонстрации на десни и леви организации. По време на манифестациите избухнаха малки сблъсъци, които не доведоха до наранявания.
Задържаните, според последната информация, са 27 души.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Boston Herald: Полицията на града е призовала протестиращите да спрат да ги замерят с камъни, бутилки и урина, Тръмп хвали органите на реда

Boston Herald: Полицията на града е призовала протестиращите да спрат да ги замерят с камъни, бутилки и урина, Тръмп хвали органите на реда

20 Август 2017 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Бостън. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е похвалил полицията на града за начина, по който тя се справи с протестите и сблъсъците в град Бостън, щата Масачузетс, няколко минути преди от полицейското управление на града да призоват протестиращите да спрат да ги замерят, чрез своята страница в Туитър, предаде Boston Herald.
Доналд Тръмп пусна туийт, в който написа: „Изглежда има много анти-полицейски агитатори в Бостън. Полицията изглежда твърда и разумна! Благодаря ви.“
Освен това, той изказа похвали и за кмета на Бостън от Демократическата партия – Марти Уолш.
Съвсем малко, след това, от полицейското управление на града призоваха протестиращите, чрез съобщение, също в Туитър, да спрат да ги замерят с камъни, бутилки и урина и да се въздържат от агресивни действия.
Вчера следобяд, американско време, хиляди демонстратори се събраха и крещяха анти-нацистки призиви. Това се случи, като първо бе обявена демонстрация на малка група консерватори, а в отговор либералните сили свикаха свой марш „На свободното слово“, на който се стекоха около 40 хиляди души, някои, от които влязоха в сблъсъци с полицията.
От полицията съобщиха, че са извършени арести на 27 души.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Boston Herald: Десетки хиляди се стекоха на контрапротест срещу националисти в Бостън

Boston Herald: Десетки хиляди се стекоха на контрапротест срещу националисти в Бостън

20 Август 2017 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Бостън. Около 40 хиляди души се стекоха в центъра на град Бостън, щата Масачузетс, за да присъстват на т.нар. „марш на Свободното слово“, който беше организиран като отговор на демонстрация, организирана от десните-националистически групи в града, предаде Boston Herald.
Демонстрацията на консерваторите привлече само няколко десетки демонстранти и завърши по-рано от очакваното, защото на малката група бе наредено от властите да се премести от естрадата в парк в централната част на града, тъй като на организирания контрапротест дойдоха около 40 хиляди души, отначало мирни, но в последствие те започнаха сблъсъци и словесни престрелки.
По-сериозни сблъсъци бяха предотвратени от намесата на 500 полицаи, които разделиха групите и създадоха между тях зона на деескалация. Либералните демонстранти развяваха знамена и табелки с надписи като „Обичаме омразата на завоевателите“, „Спрете да срамите своите приятели и семейства“ и „САЩ 1 Нацисти 0“, както и много други.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Доналд Тръмп заяви, че антифашистките демонстранти в Бостън са „анти-полицейски агитатори“

The Guardian: Доналд Тръмп заяви, че антифашистките демонстранти в Бостън са „анти-полицейски агитатори“

20 Август 2017 | 06:23 | Агенция "Фокус"
Бостън. Американският президент Доналд Тръмп описа антифашистките демонстранти в Бостън като „анти-полицейски агитатори“, пише The Guardian .
„Изглежда, че има много анти-полицейски агитатори в Бостън. Полицаите изглеждат здрави и умни! Благодаря ви“, написа американският президент в социалните мрежи.
По-късно обаче, той поздрави демонстрантите в Бостън, които скандираха лозунги срещу расизма.
Близо 40 хиляди крайнолеви протестиращи, включително „Блек лайфс матър“ и други групи преминаха през града, разтурвайки малко консервативно събрание, посветено на свободата на словото.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Американският министър по въпросите на ветераните призова за балансиран и внимателен подход във връзка с унищожаването на войнишки паметници от гражданската война

The Hill: Американският министър по въпросите на ветераните призова за балансиран и внимателен подход във връзка с унищожаването на войнишки паметници от гражданската война

20 Август 2017 | 04:20 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският министър по въпросите на ветераните Дейвид Шулкин се намеси в дебата за премахването на паметниците свързани със съществувалата от 1861 до 1865 Конфедерация на южните щати, предава The Hill. Дейвид Шулкин заяви, че американците трябва да разбират чувствата си и да уважават мненията си.
„Можем да видим от събитията миналата седмица, че думите имат значение и трябва да се уважават мненията на хората. Много сме внимателни да уважим историческите аспекти, както и начинът, по който хората се чувстват във връзка с монументите на Конфедерацията. Трябва да намерим правилния баланс“, заяви Шулкин.
Агенция „Фокус“ припомня, че след събитията в Шарлътсвил, антифашистки и крайнолеви активисти, както и представители на Демократическата партия започнаха да събарят монументите, статуите и войнишките паметници, свързани с Конфедерацията. В САЩ се води разгорещен дебат относно това дали трябва тези монументи да бъдат запазени като част от историята на страната и в частност южните щати, или да бъдат унищожени, тъй като в Конфедерацията е имало чернокожи роби. Сред американската десница редица исторически фигури като генерал Робърт Лий, са все още популярни и разглеждани в качеството си на военни тактици, както и хора, които са защитавали южните щати от намесата на федералното правителство във вътрешните им работи. Според останалата част от американското общество, тези исторически личности са твърде спорни и свързани с робството на цветнокожите американци.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Полицията в Бостън арестува 27 крайнолеви демонстранти за хулиганско поведение

Sky News: Полицията в Бостън арестува 27 крайнолеви демонстранти за хулиганско поведение

20 Август 2017 | 00:59 | Агенция "Фокус"
Бостън. Американската полиция арестува 27 демонстранти по време на митинг в Бостън, предава Sky News. Хората са задържани за хулиганско поведение, включително нападение и побой.
Това се случи по време на мероприятие от страна на група консерватори в подкрепа на свободата на словото. Тяхното събиране бе разтурено, когато хиляди контрапротестиращи антифашисти и крайнолеви демонстранти пристигнаха.
Близо 15 хиляди контрапротестиращи преминаха през града.
Групи като „Black lives matter’’ („Черните животи имат значение“) и други крайнолеви носеха плакати със следните послания:
„Не на Тръмп. Не на Ку Клукс Клан. Не на расистките САЩ!“
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стив Банън: Президентството на Тръмп, за което се борихме и спечелихме, свърши

Стив Банън: Президентството на Тръмп, за което се борихме и спечелихме, свърши

19 Август 2017 | 07:05 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. С напускането на Белия Дом на политическия стратег Стив Банън, който помогна да се оформи т.нар. националистко-популистка програма, която възприе Доналд Тръмп по пътя си към Овалния кабинет, започна нова фаза на неговото президентство. Имайки предвид характера на Тръмп, това което следва едва ли ще е конвенционално, но, може би, ще е по-малко разрушително, което, според Банън, е било целта на спечелването на Белия Дом, според интервю на бившия стратегически съветник по политическите въпроси на американския президент, публикувано в електронното издание на The Weekly Standart, списание, което клони към консервативното политическо течение.
„Президентството на Тръмп, за което се борихме и спечелихме, свърши,“ заяви Банън, само часове след като бе освободен от поста си.“Все още имаме огромно движение и ще успеем да извлечем нещо от това президентство, но то свърши. Сега ще бъде различно. Ще има всякакви боричкания, ще има добри дни и лоши дни, но ТОВА президентство свърши.“
Банън казва, че ще се завърне начело на Breitbart news, опустошителното дясно медийно предприятие, което управляваше преди да се присъедини към кампанията на Тръмп, като главен изпълнителен директор, през август миналата година. По това време кампанията се намираше в най-високата й точка, а Тръмп изоставаше от Хилари Клинтън в социалните проучвания с двуцифрена разлика.
Макар че влиянието му при президента се топеше и избледняваше, позицията на Банън в кръга около Тръмп винаги е била несигурна. Сред висшите съветници, които се конкурираха с Банън за оформянето на политиката на президента, и тона му, бяха, дъщерята на Тръмп – Иванка и доведения син – Джаред. Банън открито изразяваше критиките си към тези в обкръжението на президента, които считаше за глобалисти или либерали (или и двете), а самият президент се притесни от ранното внимание, което Банън получи от пресата (включително от корицата на списание Time, която, според някои, особено е подразнила Тръмп).
Според бившия съветник, неговото напускане е самоволно и той е планирал то да съвпадне с навършването на първата година от присъединяването му към кампанията на Тръмп – на 14 август 2016 година.
„На седми август говорих с (началника на администрацията на Белия Дом Джон) Кели и с президента. Тогава им казах, че оставката ми трябва да влезе в сила от следващия понеделник – 14-ти август“, разкри той.“Отначало планирах да остана една година. Генерал Кели въведе страхотна нова система, но аз настоях, че така ще е най-добре. Искам да се върна обратно в Breitbart.“
Банън каза, че с вълненията в Шарлътсвил, миналия уикенд и последвалата политическа вихрушка оттогава, Тръмп, Кели и той са се разбрали да отложат напускането на Банън, но в края на тази седмица Кели се е съгласил, че времето вече е подходящо за напускането на стратега.
Банън е можел и да си подаде оставката, но е било ясно, след като Кели е станал началник на администрацията, че неговото време в „Дясното крило“ няма да е много. Генералът е изучил как оперира „Дясното крило“ и е разбрал, че доста хора смятат Банън за разрушителна сила и източник на негативна информация за своите съперници. Един от тези съперници, който е дълбоко симпатичен на Кели, е Съветникът по сигурността Хърбърт МакМастър, който на няколко пъти имаше тежки сблъсъци с Банън по въпроси на сигурността, като стратегията за войната в Афганистан.
Според гледната точка на Банън, неговото напускане не е поражение за него персонално, но за идеологията, която той проповядваше на президента и която беше отразена в инаугурационната реч на Тръмп – в която той говореше за саморазправа с политическата класа във Вашингтон и тяхната политика, която доведе до затварянето на фабрики и разбиването на животи. Част, от това, което той нарече „Американска касапница“. Банън беше съавтор на тази реч (и в частни разговори се оплакваше, че е била омекотена от умерени дейци на „Дясното крило“, като Иванка и Джаред).
И, както той казва, Тръмп го е окуражавал да се заеме с естаблишмънта в Републиканската партия. „Казах му ‚виж, аз ще се фокусирам върху свалянето на естаблишмънта.‘ Той каза ‚добре, аз имам нужда от това.‘ Аз му отговорих ‚виж, аз винаги ще бъда зад гърба ти и ще те покривам.‘“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Губернаторът на щата Вирджиния временно забрани демонстрациите пред статуята на Робърт Лий в Ричмънд

The Hill: Губернаторът на щата Вирджиния временно забрани демонстрациите пред статуята на Робърт Лий в Ричмънд

19 Август 2017 | 01:22 | Агенция "Фокус"
Ричмънд, Вирджиния. Губернаторът на американския щат Вирджиния Робърт МакАулиф (Демократическа партия) е подписал заповед за временно спиране на демонстрациите пред монумента на генерала от конфедерацията Робърт Лий в град Ричмънд, столица на Вирджиния, докато щатските власти въведат нови регулации за сигурността, предаде The Hill.
Това се случва, по-малко от седмица, след насилието в Шарлътсвил, за което агенция „Фокус“ подробно информира. Оттогава леви и либерални групи провеждат шествия и демонстрации в много градове, основно в южната част на страната.
В анонса за заповедта, МакАулиф заяви, че няколко групи са поискали разрешения за провеждането на демонстрации, подобни на тези в Шарлътсвил, пред статуята на Робърт Лий в Ричмънд.
„Щатските и местните власти трябва да предотвратят евентуални проблеми и затова трябва да създадем легална основа, която да позволи провеждането на мирни демонстрации, които не поставят под заплаха граждани или собственост“, заяви той в съобщение.
„Нека да изясним това. Тази заповед не цели да наруши Първата поправка към Конституцията на САЩ. Това е временна забрана, приета с единствената цел да създаде несъществуващи още разпоредби, които ще защитят здравето и добруването на нашите граждани и ще гарантират, че няма да се създаде повече ситуация, като тази в Шарлътсвил.“
Според съобщението от кабинета на губернатора, действащите в момента разпоредби за сигурността по време на демонстрации са били създадени преди десетилетия и големи демонстрации в района може „да създадат опасност за обществения ред и да са заплаха за частната собственост.“


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Стив Банън заяви, че ще „води война“ за Доналд Тръмп

The Hill: Стив Банън заяви, че ще „води война“ за Доналд Тръмп

19 Август 2017 | 01:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият главен стратегически съветник на Белия Дом Стив Банън заяви, че ще „води война“ срещу враговете на президента Доналд Тръмп, в първия си публичен коментар след отстраняването му от администрацията, предаде The Hill.
„Ако се е създало някакво объркване, нека да го разсея: Напускам Белия Дом и ще водя война за Тръмп срещу неговите опоненти - на Капитолийския Хълм, в медиите и в корпоративна Америка“, заяви Банън по време на интервю за американска телевизия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Стив Банън е уволнен от поста си на главен политически стратег на Белия Дом

Reuters: Стив Банън е уволнен от поста си на главен политически стратег на Белия Дом

19 Август 2017 | 00:35 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни главния си политически стратег Стив Банън, в процеса на последните размествания на администрацията в Белия Дом. Банън беше сочен за архитект на победата на Тръмп в президентските избори в Съединените Щати през 2016 година и движеща сила за анти-глобалистката и про-националистическа му политика, предаде Reuters.
Причина за уволнението стана откритата борба на Банън, който е известен с крайно-десните си политически виждания, с по-умерените фракции в Белия Дом, който в момента е разкъсван от открити и скрити съперничества.
Служители в Белия Дом са съобщили, че Тръмп е инструктирал новоназначения началник на администрацията си Джон Кели да сложи край на боричканията сред администрацията. Последните коментари на Банън за либералното списание American Prospect, в които той открито нападна противниците си, са решили съдбата на съветника.
„Началникът на администрацията на Белия Дом Джон Кели и Стив Банън са се разбрали това да е последния работен ден на Стив“, заяви говорителят на Белия Дом Сара Сандърс в официално обръщение по случая. Тя добави: „Ние сме благодарни за службата му и му желаем всичко най-добро.“
Стив Банън е бивш собственик на консервативната интернет страница Breitbart News и под негово ръководство тя стана форум на движението „Алтернативно-дясно“, за което се твърди, че е сборен пункт на нео-нацисти, бели фанатици и анти-семити.
Бившият политически стратег на Белия Дом е един от идеолозите на икономическия национализъм в САЩ, а според някои е и политически провокатор. 63-годишният Банън е бил офицер във флота на САЩ, инвестиционен банкер от Голдман Сакс и филмов продуцент в Холивуд.
Стив Банън е поредната ключова фигура, която се разделя с поста си в администрацията на Доналд Тръмп. Досега напуснаха ръководител на администрацията на Белия Дом, съветник по националната сигурност, двама комуникационни директори и главен говорител.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Доналд Тръмп може да уволни главния си политически стратег Стив Банън

The New York Times: Доналд Тръмп може да уволни главния си политически стратег Стив Банън

18 Август 2017 | 20:14 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп е заявил, че ще уволни главния си политически стратег Стив Банънъ, пише The New York Times .
Президентът и високопоставени представители на Белия дом са дискутирали как и кога да премахнат Стив Банън от позицията му. Двама представители на Белия дом заявиха, че все пак Доналд Тръмп избягва конфронтацията с хора от вътрешния си кръг, поради което може и да задържи Банън на поста му.
Източници близки до Банън казаха, че идеята е негова, както и че още на 7 август той е подал оставка, която не е била приета от президента.
Стив Банън е известен класифициран като крайнодесен националист от опозицията в САЩ, както и някои медии.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Проучвания показват, че мнозинството от американците искат да запазят паметниците на Конфедерацията, включително 44 % от цветнокожите

AFP: Проучвания показват, че мнозинството от американците искат да запазят паметниците на Конфедерацията, включително 44 % от цветнокожите

17 Август 2017 | 19:07 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Ново проучване показва, че мнозинството от американците предпочитат спорните паметници от Гражданската война, които левицата асоциира с робството, да бъдат запазени, предава AFP.
Дни след трагичните събития в Шарлотсвил, където неонацист уби крайнолява активистка, бе пусната анкета по телевизията показва, че 62 % от американските граждани считат, че паметниците от Американската гражданска война трябва да останат като исторически символи.
„Само 27 % заявиха, че паметниците трябва да се махнат“, казаха от радио NPR. Още по-изненадващото е, че 44 % от цветнокожите американци, са съгласни, че паметниците трябва да останат, докато 40 % искат те да бъдат махнати, тъй като ги свързват с робството.
В югоизточните части на САЩ има 1500 статуи, мемориали и войнишки паметници свързани с Конфедерацията, която е съществувала от 1861 до 1865-та година. В Американската гражданска война загиват 750 хиляди души или 2 % от населението на САЩ. Южните щати се отцепват от САЩ през 1861-ва, образувайки Конфедерацията, за да запазят робовладелството, както и по-широките регионални щатски права.
По-голяма е подкрепата за запазването на паметниците сред консервативните избиратели на Републиканската партия.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп разкритикува премахването и унищожаването на исторически статуи и паметници

AFP: Доналд Тръмп разкритикува премахването и унищожаването на исторически статуи и паметници

17 Август 2017 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че историята и културата на САЩ биват „разкъсани“ с премахването на статуи и войнишки паметници, свързани с Конфедерацията, предава AFP .
„Тъжно е да се види, че историята и културата на нашата велика страна биват разкъсвани чрез премахването на красивите ни статуи и монументи“, написа президентът в социалните мрежи.
„Не можете да промените историята, но може да се поучите от нея. Робърт Лий, Стоуноул Джаксън – кой е следващият? Вашингтон, Джеферсън? Толкова глупаво“, написа Тръмп. Американският президент намекна, че премахването на статуите на спорни, но уважавани личности като „Стоунуол“ Джаксън, генерал Робърт Лий и други, може да бъде последвано от унищожаването на паметниците на първия президент Джордж Вашингтон, който също е бил робовладелец.
Агенция „Фокус“ припомня, че след събитията от Шарлотсвил, в редица градове на САЩ местните власти и крайнолеви активисти, започнаха да премахват статуите, монументите и войнишките паметници на Конфедерацията. Аргументът им е, че съществувалата в периода 1861-1865-та година Конфедерация, е обявила независимост от САЩ, за да защити робския статут на цветнокожите. Противниците на това твърдят, че Американската гражданска война не се е водила, заради робството, а за правата на щатите спрямо федералното правителство във Вашингтон.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The American Prospect: Стив Банън нарече националистите „неудачници“ и „клоуни“

The American Prospect: Стив Банън нарече националистите „неудачници“ и „клоуни“

17 Август 2017 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Главният политически стратег на Белия Дом Стив Банън, един от авторите на текущата стратегия в САЩ за „икономически национализъм“, определи националистите в Шарлътсвил, като „неудачници“ и „клоуни“, по време на интервю за The American Prospect, който се слави като про-Демократично издание.
На интересен въпрос на журналиста, който помоли Банън да направи паралел между неговата програма за „икономически национализъм“ и „белия национализъм“, който президента Доналд Тръмп така и не заклейми, така както се искаше на някои медии и политици, политическият стратег отговори, че крайно-дясното е неуместно политическо движение и отрече обвиненията към самия него, че е участвал в култивацията му.
„Етно-националистите – те са неудачници. Те са ограничен елемент. Мисля, че медиите им обръщат прекалено много внимание и ние трябва да смажем това движение“, заяви Бенън.
„Тези хора са клоуни“, добави той.
Освен това той смята, че: „Докато Демократите водят политика на идентичностите, са ни в кърпа вързани. Искам да говорят за расизъм всеки ден. Ако лявото остане фокусирано върху теми като расата и идентичността, а ние продължим с нашия икономически национализъм, ще ги смажем.“
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ABC News: Властите в Алабама ще съдят град в щата заради прикриването на паметник на Конфедерацията

ABC News: Властите в Алабама ще съдят град в щата заради прикриването на паметник на Конфедерацията

17 Август 2017 | 07:49 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Главният прокурор на американския щат Алабама Стийв Маршъл съобщи, че ще съди град Бирмингам в щата, както и неговия кмет за прикриването на паметник на Конфедерацията, поставен в парк на града, посочвайки, че щатските закони защитават подобни забележителности, предаде ABC News.
„Град Бирмингам няма право да нарушава закона и това не оставя друг избор на позицията ми, освен да се самосезира“, заяви Маршъл в свое официално заявление. По-рано в щата бе прокарат закон, забраняващ премахването на исторически паметници, включително и на такива от Конфедерацията по време на Гражданската война в САЩ. Затова и кметът на Бирмингам Уилям Бел нарежда покриването на 17 метровия обелиск, възпоменаващ Конфедерацията да бъде покрит с дървени панели.
Маршъл заяви, че градските власти са „изменили“ мемориала в нарушение на духа на Закона от Алабама за запазването на паметниците. Според афроамериканската общност на щата този закон, както и паметникът в Бирмингам предпазват „срамното наследство на робството“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle:  Според външния министър на Германия Доналд Тръмп е допуснал „огромна грешка“ след сблъсъците в Шарлотсвил

Deutsche Welle: Според външния министър на Германия Доналд Тръмп е допуснал „огромна грешка“ след сблъсъците в Шарлотсвил

17 Август 2017 | 06:48 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският външен министър Зигмар Габриел разкритикува това, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е коментирал сблъсъците между националисти и техните противници в град Шарлотсвил, предаде Deutsche Welle.
„Да постави знак на равенство между двете страни, вместо ясно да се дистанцира от нацисткия потенциал, който бе демонстриран е голяма грешка“, заяви Габриел. Според него това показва, „доколко тясно е свързана част от привържениците на Тръмп с дяснорадикалните кръгове на Съединените Щати“, добави той.
Властите на щата Вирджиния на 13 август въведоха в Шарлотсвил режим на извънредно положение, след като стотици националисти устроиха протестна акция срещу плановете на града да демонтира паметника на генерала от Конфедерацията Робърт Е. Лий. Протестът бе подкрепен от КуКлукс Клан. Демонстрацията прерастена в ожесточени сблъсъци.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NBC News: Губернаторът на Вирджиния подкрепи свалянето на паметници на политици от Конфедерацията

NBC News: Губернаторът на Вирджиния подкрепи свалянето на паметници на политици от Конфедерацията

17 Август 2017 | 05:12 | Агенция "Фокус"
Ричмънд. Губернаторът на американския щат Вирджиния Тери МакАулиф призова общините в щата да свалят паметниците на политиците от Конфедерацията на фона на смъртоносното насилие в Шарлотсвил, предаде NBC News.
„За жалост последното случващо се в Шарлотсвил демонстрира, че паметниците на водачите на Конфедерацията са станали сборни пунктове за омраза, разделение и насилие“, заяви МакАулиф. Той посъветва местните власти да свалят паметниците и да ги „преместят в музеи или на по-подходящи места“.
„Надявам се, че всички може да се съгласим, че тези символи са бариера пред прогреса, включването и равенството във Вирджиния. Въпреки, че решението не зависи от мен, вярвам, че пътят напред е ясен“, уверен е губернаторът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NBC News: Сенатор Тед Круз разкритикува белите националисти в Шарлотсвил

NBC News: Сенатор Тед Круз разкритикува белите националисти в Шарлотсвил

17 Август 2017 | 04:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският сенатор Тед Круз разкритикува белите националисти, струпали се в Шарлотсвил в щата Вирджиния, описвайки ги като „идиоти“, предаде NBC News.
„Нацистите, куклуксклановците и белите супремасисти, които се събраха там са расисти, фанатици и идиоти“, заяви Круз по време на митинг в Тексас. „И разпространяват лъжи“, посочи той. Круз бе един от първите политици в САЩ поискали от министерството на правосъдието да разследва инцидента с автомобил, оставил мъртъв един от контрапротестиращите, описвайки убийството като „ужасяващ акт на вътрешен тероризъм“.
Сенаторът призова американците и от двете страни на политическия спектър да не се поддават на омразата, разпространявана от расистките групировки. „Смятам, че всеки американец, независимо дали е Републиканец или Демократ да отхвърли тези лъжи“, посочи той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рекс Тилърсън: Просто няма място за омраза и насилие в обществото на САЩ

Рекс Тилърсън: Просто няма място за омраза и насилие в обществото на САЩ

17 Август 2017 | 03:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че „просто няма място“ в американското общество за „омразата и насилието“, демонстрирани в град Шарлътсвил в щата Вирджиния, предаде Reuters.
„Смятам, че е правилно да коментирам това, което се случи наскоро във Вирджиния, както и осъждането ни на подобни омпаза и насилие“, посочи Тилърсън.
„Просто няма място за такова нещо в обществото и искам да добавя нашето осъждане на това“, заяви Тилърсън, ден след като президентът Доналд Тръмп посочи че и крайнолевите, и крайнодесните екстремисти са проявили насилие по време на митинга и контрамитинга в Шарлътсвил.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Джереми Корбин разкритикува Тереза Мей, че не е осъдила Доналд Тръмп, който защити крайната десница

The Guardian: Джереми Корбин разкритикува Тереза Мей, че не е осъдила Доналд Тръмп, който защити крайната десница

17 Август 2017 | 02:11 | Агенция "Фокус"
Лондон. Председателят на опозиционната британска Лейбъристка партия Джереми Корбин разкритикува министър-председателя Тереза Мей, че не е осъдила президента на САЩ Доналд Тръмп, защитил крайно-десните активисти, участвали в расистки митинг в град Шарлътсвил в щата Вирджиния, пише The Guardian.
„Всички имаме отговорността да осъдим расизма по най-категоричен начин, където и да надигне противната си глава. Доналд Тръмп трябваше категорично да осъди тези, които искат да обърнат постиженията на движението за граждански права в САЩ и да върнат дните на законите на Джим Кроу“, посочи Корбин, позовавайки се на расисткото законодателство в южните щати на САЩ в началото на ХХ век. „Тереза Мей не може да остане тиха, докато президентът на САЩ отказва категорично да осъди белите супремасисти и насилието на неонацистите“, добави той.
Тереза Мей прикрито разкритикува приравняването на расистките протестиращи и тези, водещи кампания срещу тях, както направи Тръмп, но тя не спомена президента по Име. Тя също така отхвърли исканията да се отмени скорошното официално посещение на Тръмп във Великобритания.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Voice of America:  ООН осъди расисткото насилие в САЩ и призова към разследване

Voice of America: ООН осъди расисткото насилие в САЩ и призова към разследване

16 Август 2017 | 23:12 | Агенция "Фокус"
Женева. Експертите по човешките права от ООН призоваха политиците от САЩ „на всички равнища“ да се борят срещу надигащото се расистко насилие и ксенофобия и призоваха прокуратурата да преследва отговорните за престъпления на основата на омразата, предаде Voice of America.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че и крайнолевите, и крайнодесните екстремисти да проявили насилие по време на митинга на белите националисти в щата Вирджиния, при които загина една жена, а 19 други души бяха ранени.
„Ние сме възмутени от насилието в град Шарлътсвил и от расовата омраза, демонстрирана от крайнодесните екстремисти, белите супремасисти и от неонацистите“, заявиха експертите от ООН в общо свое изявление. „Призоваваме преследването и съответстващото наказание за всички извършители, както и установяването на независимо разследване на случилото се“, сочат те.
„Наследството на робството в САЩ е оставило два ужасни аспекта – продължаващата расова дискриминация и мисълта за бялата върховност“, заяви Анастасия Крикли, председател на комисията на ООН за елиминация на расовата дискриминация.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Вицепрезидентът на САЩ приключи предсрочно международната си обиколка заради спора около Доналд Тръмп

The Hill: Вицепрезидентът на САЩ приключи предсрочно международната си обиколка заради спора около Доналд Тръмп

16 Август 2017 | 23:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс прекрати предсрочно обиколката си в Южна Америка, за да се завърне във Вашингтон, след като президентът Доналд Тръмп предизвика спорове с коментарите си относно отнелото човешки животи насилие в град Шарлотсвил в щата Вирджиния, пише The Hill.
Вицепрезидентът защити Тръмп , след като президента бе разкритикуван едновременно и от Демократическата, и от Републиканската партия заради изказването му, че за насилието във Вирджиния са виновни и двете страни. Той ще се завърне, за да може лично да се справи с критиците.
„Случилото се в Шарлотсвил бе трагедия. И президентът бе ясен по тази трагедия, както съм и аз“, заяви Пенс, след като бе помолен за коментар относно изказването на Тръмп, че генералът от Южните щати Робърт И. Лий е равен на първия президент на САЩ Джордж Вашингтон. „Говорих относно тази сърцераздирателно ситуация в неделя през нощта в Колумбия. Стоя зад президента, както и зад думите си“, посочи вицепрезидентът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Бившите американски президенти Джордж Буш младши и старши осъдиха расизма и антисемитизма

The Jerusalem Post: Бившите американски президенти Джордж Буш младши и старши осъдиха расизма и антисемитизма

16 Август 2017 | 19:28 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Бившите президенти на САЩ Джордж Буш младши и баща му Буш старши, осъдиха крайнодясното мероприятие, което се проведе във Вирджиния, довеждайки до смъртта на една жена, предава The Jerusalem Post.
„Америка трябва да отхвърли расизма, антисемитизма и омразата във всичките й форми. Докато се молим за Шарлотсвил, си припомняме фундаменталните истини записани от най-прочутия гражданин на този град, в Декларацията на независимостта“, заявиха двамата бивши президенти.
Агенция „Фокус“ припомня, че един от бащите основатели на САЩ Томас Джеферсън е живял в Шарлотсвил.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Тереза Мей заяви, че само крайнодесните могат да са виновни за събитията в Шарлотсвил

VOA: Тереза Мей заяви, че само крайнодесните могат да са виновни за събитията в Шарлотсвил

16 Август 2017 | 16:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей заяви, че няма „еквивалентност“ между крайнодесните и тези, които са срещу тях, предава Voice of America.
Думите на Тереза Мей контрастират на изказването, в което Доналд Тръмп заяви, че не само крайнодесните, но и крайнолевите, са виновни за насилието в Шарлотсвил.
„Няма еквивалентност. Аз не виждам еквивалентност между тези, които изповядват фашистки възгледи, и тези, които се изправят срещу тях. Смятам, че е важно всички хора на позиции с отговорност, да осъдят крайнодесните възгледите, където и да се появят те“, заяви британският премиер.
Говорител на британския министър-председател заяви, че Великобритания осъжда расизма, но изказванията на американския президент, са „негова си работа“.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тереза Мей: Няма равенство между фашистите и тези, които са срещу тях

Тереза Мей: Няма равенство между фашистите и тези, които са срещу тях

16 Август 2017 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей каза, че не смята, че вината е равна между фашистите и техните опоненти, в отговор на заявленията на американския президент Доналд Тръмп, че вината за сблъсъците в Шарлътсвил е и на двете страни, предаде Reuters.
„Не виждам равенство между тези, които изповядват чисто фашистки идеи и тези, които са срещу тях. Смятам, че е важно, тези, които са на ключови позиции, да осъдят крайно-десните виждания“, заяви Мей пред репортери.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Balkan Insight: Един от лидерите на националистите, които се събраха в Шарлътсвил, се вдъхновява от румънския фашизъм

Balkan Insight: Един от лидерите на националистите, които се събраха в Шарлътсвил, се вдъхновява от румънския фашизъм

16 Август 2017 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Шарлътсвил. Един от лидерите на националистите, събрали се в Шарлътсвил, щата Вирджиния, чийто протест завърши с безредици из градчето и смъртта на един човек, е вдъхновен от примера на румънското фашистко движение, действията, на което, доведоха до смъртта на десетки хиляди по време на извършени погроми през 30-те години на XX век, пише Balkan Insight.
Един от организаторите на мероприятието „Обедини дясното“ в Шарлътсвил стигна до заглавията в румънските вестници, заради това, че е носил тениска с лик на румънски фашистки лидер от Втората световна война.
Матю Хаймбах, на 26 години, е лидер на базирана в щата Индиана „Традиционна работническа партия“ и съосновател на „Традиционалистката младежка мрежа“. Той е носил тениска с лика на румънеца Корнелиу Зеля Кондреану, лидер на фашисткия легион на Архангел Михаил („Желязната гвардия“).
„Гвардията“ е зад няколко погрома, по времето около Втората световна война, когато са избити десетки хиляди румънски евреи и цигани.
Хаймбах е добре известен в средите на белите националисти в САЩ, след като беше съден, че е ударил човек по време на митинг на Доналд Тръмп в щата Кентъки през 2016 година.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

След насилието в Шарлътсвил: Генералният секретар на ООН призова за борба срещу расизма

След насилието в Шарлътсвил: Генералният секретар на ООН призова за борба срещу расизма

16 Август 2017 | 07:21 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Във връзка със събитията в американския град Шарлътсвил, генералият секретар на ООН Антониу Гутериш призова за борба срещу расизма и другите форми на проява на ксенофобия, предава Deutsche Welle.
„Расисмът, ксенофобията, антисемитизмът и ислямофобията отравят нашите общества. Длъжни сме да се борим с тях винаги, навсякъде“, пише португалецът в пост в социалната мрежа „Туитър“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Пострадали в Шарлътсвил подадоха иск за три милиона долара

Reuters: Пострадали в Шарлътсвил подадоха иск за три милиона долара

16 Август 2017 | 01:54 | Агенция "Фокус"
Шарлътсвил. Двама души, които твърдят, че са пострадали при безредиците в Шарлътсвил, подадоха иск на стойност три милиона долара срещу мъжа, който вряза автомобила си срещу групата протестиращи, и срещу организаторите на събитието, предава Reuters.
В документа, представен пред местния съд, Тадрит Миха Уошингтън заявяват, че са сред наранените от Джеймс Алекс Полс, който блъсна колата си в тълпа от контрапротестиращи, убивайки една жена. Те са шофирали към къщи и автомобилът им е бил ударен от този на Полс, обясни адвокатът им.
Искът е и срещу организаторите на митинга Unite the Right.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Председателят на най-големия профсъюз в САЩ подаде оставка от съвета на Доналд Тръмп

AFP: Председателят на най-големия профсъюз в САЩ подаде оставка от съвета на Доналд Тръмп

16 Август 2017 | 01:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Ричард Тръмка, председател на най-големия профсъюз в САЩ (AFL-CIO), подаде оставка от Съвета по производството на американския президент Доналд Тръмп, заявявайки, че реакцията на лидера на Вашингтон на събитията в Шарлътсвил означава толериране на „фанатизъм и вътрешен тероризъм", предава AFP.
„Ние не можем да седнем в съвета за президент, който толерира фанатизма и вътрешния тероризъм", заяви Ричард Тръмка в изявление, в което обяви незабавното си оставка от органа.
„Забележките на президента Тръмп днес отхвърлят принудителните му коментари от понеделник за Ку-клукс-клан и неонацистите. Трябва да подадем оставка от името на трудещите се американци, които отхвърлят всички идеи за легитимност на тези фанатизирани групи".
Американският президент Доналд Тръмс се разгневи искрено на въпрос за неговата вина за събитията в Шарлътсвил, които завършиха с кръвопролитие, като заяви, че „и двете страни имат вина“.
„Има две страни в историята", каза Тръмп пред репортери в „Тръмп Тауър" в Ню Йорк, където представи мерки за инфраструктура.
На въпроса защо е изчакал до понеделник, за да осъди изрично случилото се, държавният глава на САЩ подчерта, че е внимавал да не направи „прибързано изявление“, без да е наясно с всички факти. Той определи мъжа, който вряза автомобила си в група протестиращи, като „позор за себе си, за семейството си и за тази страна".
Президентът също така защити спорния си крайнодесен главен стратег Стив Банън: „Харесва ми г-н Банън, той е мой приятел... Той е добър човек, не е расист".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп за насилието в Шарлътсвил: И двете страни имат вина

Доналд Тръмп за насилието в Шарлътсвил: И двете страни имат вина

16 Август 2017 | 00:10 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмс се разгневи искрено на въпрос за неговата вина за събитията в Шарлътсвил, които завършиха с кръвопролитие, като заяви, че „и двете страни имат вина“, предава AFP.
„Има две страни в историята", каза Тръмп пред репортери в „Тръмп Тауър" в Ню Йорк, където представи мерки за инфраструктура.
На въпроса защо е изчакал до понеделник, за да осъди изрично случилото се, държавният глава на САЩ подчерта, че е внимавал да не направи „прибързано изявление“, без да е наясно с всички факти. Той определи мъжа, който вряза автомобила си в група протестиращи, като „позор за себе си, за семейството си и за тази страна".
Президентът също така защити спорния си крайнодесен главен стратег Стив Банън: „Харесва ми г-н Банън, той е мой приятел... Той е добър човек, не е расист".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Демонстранти събориха войнишки паметник на Конфедерацията в Северна Каролина

AFP: Демонстранти събориха войнишки паметник на Конфедерацията в Северна Каролина

15 Август 2017 | 04:58 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Демонстранти събориха войнишки паметник на Южната Конфедерация в Северна Каролина, два дена след сблъсъците в Шарлотсвил, предава AFP.
Местните медии в Дърам, Северна Каролина показа как десетки протестиращи събарят статуя в памет на войник от Конфедерацията.
Един от демонстрантите завърза жълта на лента около статуята.
„Ние сме революцията! Не на Ку Клукс Клан, не на фашистките САЩ!“, скандираха крайнолевите демонстранти.
Съборената статуя е монумент в памет на войниците от Конфедерацията загинали в Американската гражданска война през 1861-1865.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Ангела Меркел осъди насилието в Шарлотсвил като „расистко“и „зло“

The New York Times: Ангела Меркел осъди насилието в Шарлотсвил като „расистко“и „зло“

15 Август 2017 | 03:10 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел осъди насилието, което избухна на крайнодесен митинг в Шарлотсвил, като „расистко“, „ужасяващо“ и „зло“, предава The New York Times .
Тя призова крайнодясното насилие по цял свят да бъде осъдено.
„Това е расистко, крайнодясно насилие и е ясно, че трябва да се вземат принудителни мерки срещу него, независимо къде се случва“, заяви германският канцлер.
Ангела Меркел отказа да критикува САЩ отбелязвайки, че собствената й страна все още се бори с антисемитизма и крайнодесните идеи.
„Преди да размахваме пръсти на другите, трябва да се погрижим за нещата, които се случват у дома. Разбира се, че страната е разкъсана, но това, което трябва да бъде осъдено, е всяка форма на насилие, особено екстремисткото и агресивно насилие“, заяви Меркел.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Расизмът е зло

Доналд Тръмп: Расизмът е зло

14 Август 2017 | 20:14 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В понеделник американският президент Доналд Тръмп определи расизма като „зло“, предава AFP. Този коментар държавният глава направи във връзка с оказвания му натиск изрично да осъди участниците в демонстрацията, подкрепяща превъзходството на бялата раса, която се проведе във Вирджиния в края на миналата седмица.
„Расизмът е зло. И тези, които причиняват насилие в негово име са престъпници. В тази връзка „Ку Клус Клан“, неонацистите, поддръжниците на превъзходството на бялата раса и други групировки, проповядващи омраза, противоречат на всичко, което за нас, като американци, е скъпо“, подчерта Тръмп.

Превод и редакция: Мария Динкова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Стотици се събраха в Шарлътсвил, за да почетат паметта на жертвите

The Hill: Стотици се събраха в Шарлътсвил, за да почетат паметта на жертвите

14 Август 2017 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Стотици американски граждани се събраха на мястото, където автомобил се вряза в тълпа в американското университетско градче Шарлътсвил, пише вестник The Hill. Гражданите почетоха паметта на жертвите при инцидента.
Агенция „Фокус“ припомня:
Един човек загина, а още 34 са пострадаха след сблъсъците, които избухнаха в Шарлътсвил, щата Вирджиния. Месните власти обявиха „извънредно положение“ на територията на града, а малко след това автомобил се вряза в тълпа, което причини смъртта на един човек, а още 19 получиха наранявания. Още 15 души са пострадали в резултат от другите сблъсъци из Шарлътсвил.
В градчето се събраха различни десни и националистически организации за демонстрация, наречена „Шествие за обединение на дясното“. Те проведоха факелно шествие и скандираха „Няма да ни замените“ и „Кръв и земя“.
Първоначално американският президент Доналд Тръмп отбеляза, че „много страни“ са виновни за насилието в неделя. По-късно от Белия дом уточниха, че в своето изказване държавният глава е имал предвид „Ку Клус Клан“, неонацистите, всички екстремистки групировки, както и поддръжниците на превъзходството на бялата раса.

Превод и редакция: Мария Динкова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Американският вицепрезидент Майк Пенс заяви, че „няма толерантност за омразата и насилието“

AFP: Американският вицепрезидент Майк Пенс заяви, че „няма толерантност за омразата и насилието“

14 Август 2017 | 04:33 | Агенция "Фокус"
Картахена. Американският вицепрезидент Майк Пенс осъди крайнодесните групи, които организираха митинг във Вирджиния, заявявайки, че „няма толерантност за омразата и насилието“, предава AFP.
„Нямаме толерантност за омразата и насилието от белите националисти, неонацистите или Ку Клукс Клас“, заяви вицепрезидентът па пресконференция в колумбийския град Картахена.
„Тези опасни групи нямат място в американския обществен живот и американския дебат. Осъждаме ги възможно най-силно“, подчерта той.
Коментарите на Майк Пенс контрастират с тези на президента Тръмп, който осъди насилието от всички страни. Фактът, че президентът не осъди насилието на белите националисти и крайнодесните директно, доведе до редица критики.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Американското Министерство на правосъдието започна разследване за събитията в Шарлотсвил

The Guardian: Американското Министерство на правосъдието започна разследване за събитията в Шарлотсвил

14 Август 2017 | 01:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американското Министерство на правосъдието започна разследване за събитията в Шарлотсвил, предава The Guardian.
При сблъсъците между крайнолеви и крайнодесни, автомобил сгази жена.
Мъжът, който подкара автомобила си срещу тълпа от антифашисти, е на 20 годишна възраст. Той е жител на щата Охайо. В медиите излязоха негови снимки на неонацистки събрания.
Това се случва след като политици от целия политически спектър разкритикуваха президента Тръмп, заради това, че не е осъдил ясно крайнодесните групи. Друга причина за критиките е, че президентът не класифицира тези действия като „тероризъм“.
Агенция „Фокус“ припомня, че Доналд Тръмп осъди омразата и насилието в изказване за събитията в Шарлотсвил.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иванка Тръмп: Няма място за расизъм в САЩ

Иванка Тръмп: Няма място за расизъм в САЩ

13 Август 2017 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В неделя дъщерята на американския президент Иванка Тръмп осъди насилието по време на демонстрацията на бели националисти в Шарлътсвил, подчертавайки, че всички американци трябва да бъдат единни, пише вестник The Hill.
„В обществото не трябва да има място за расизъм, превъзходство на белите и неонацизъм“, написа Иванка Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.
„Ние всички като американци трябва да бъдем единни и да сме една обединена държава“, допълни Иванка Тръмп, която също така е съветник на президента.
Тя направи този коментар след критиките, свързани с изказването на Доналд Тръмп, според когото „много страни“ са виновни за насилието в Шарлътсвил.

Превод и редакция: Мария Динкова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: ФБР откри разследване на сблъсъците в Шарлътсвил

VOA: ФБР откри разследване на сблъсъците в Шарлътсвил

13 Август 2017 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. ФБР, отдел "Граждански права" на Министерство на правосъдието и Прокуратурата на САЩ откриха разследване във връзка със смъртоносните сблъсъци в Шарлътсвил, щата Вирджиния, предава Voice of America.
Губернаторът на щата Тери Маколиф настоя тези, които се бяха събрали в Шарлътсвил, за да протестират срещу премахването на статуя на Конфедерацията, да „се приберат вкъщи", след като трима души бяха убити при насилие в митинг и катастрофа с хеликоптер, свързана с протеста.
Губернаторът обяви извънредно положение, след като избухнаха сблъсъци между националистически демонстранти и подобни въоръжени контрапротестиращи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Американската полиция е арестувала трима души за демонстрациите на крайнодесни в Шарлътсвил

Sputnik: Американската полиция е арестувала трима души за демонстрациите на крайнодесни в Шарлътсвил

13 Август 2017 | 07:53 | Агенция "Фокус"
Шарлътсвил. Трима души са арестувани за демонстрациите на крайнодесни в американския град Шарлътсвил, щата Вирджиния, които доведоха до насилие и жертви, предава Sputnik, като се позовава на изявление на полицията.
Един човек загина, а още 34 пострадаха след сблъсъците, които избухнаха в американското университетско градче Шарлътсвил. Властите на щата обявиха „извънредно положение“ на територията на града, а малко след това автомобил се вряза в тълпа, което причини смъртта на един човек, а още 19 получиха наранявания. Още 15 души са пострадали в резултат от другите сблъсъци из Шарлътсвил.
В градчето се събраха различни десни и националистически организации за демонстрация, наречена „Шествие за обединение на дясното“. Те проведоха факелно шествие и скандираха „Няма да ни замените“ и „Кръв и земя“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Насилие в Шалъртсвил (ОБЗОР)

Насилие в Шалъртсвил (ОБЗОР)

13 Август 2017 | 07:47 | Агенция "Фокус"
Шарлътвил. Един човек загина, а още 34 са пострадали след сблъсъците, които избухнаха в американското университетско градче Шарлътсвил, намиращо се в щата Вирджиния. Властите на щата обявиха „извънредно положение“ на територията на града, а малко след това автомобил се вряза в тълпа, което причини смъртта на един човек, а още 19 получиха наранявания. Още 15 души са пострадали в резултат от другите сблъсъци из Шарлътсвил.
В градчето се събраха различни десни и националистически организации за демонстрация, наречена „Шествие за обединение на дясното“. Те проведоха факелно шествие и скандираха „Няма да ни замените“ и „Кръв и земя“.
Причина за провеждането на шествието стана решението на градските власти да демонтират паметника на Робърт Лий в центъра на града. Генералът спорна фигура от миналото на САЩ, тъй като е бил водач на силите на Конфедерацията по време на гражданската война в Америка между 1861-1865 г. Тогава седем южни щати се оттеглят от федерацията Съединени Американски Щати и обявяват създаването на Южна Конфедерация, защото новоизбраният тогава, президент Ейбрахам Линкълн слага край на робството в САЩ и дава граждански права на цветнокожото население. В резултат от войната загиват между 620 и 750 хиляди души – най-кървавата война в човешката история до тогава. В последно време доста негови паметници бяха демонтирани, а освен това се въвеждат законови мерки срещу демонстрирането на символика, свързана с Конфедерацията.
Това, изглежда, преля чашата за много „бели“ мъже, обикновено от средната класа, които са и основният електорат на Републиканската партия.
От своя страна, контрапротестиращите либерали, анархисти и цветнокожи са ядрото на избирателите на Демократическата партия на САЩ, заедно с университетската интелигенция от щатите по Атлантическото и Тихоокеанското крайбрежие на страната.
В събота (12 август) отново бе организирана демонстрация на десните сили в центъра на Шарлътсвил, която веднага бе обявена за незаконна от властите на града, но този път насреща се бяха организирали различни леви групи – анархисти, защитници на правата на черните, антифашисти и либерали.
Двете групи се провокираха едни други и се сблъскаха хаотично из целия район на центъра на градчето. Замеряха с различни предмети, пръскаха се с лютив газ и разменяха различни обидни скандирания. В крайна сметка губернаторът на Вирджиния обяви извънредно положение в града. Националната гвардия раздели биещите се и заедно с полицията отцепи целия център.
Точно след това се случи инцидентът с автомобила, който се вряза в група контрапротестиращи и причини смъртта на един човек, а още 19 получиха наранявания. Други 15 души получиха наранявания по време на другите сблъсъци из града.
Междурасовото и идеологическото напрежение в САЩ за пореден път ескалира, след ексцесиите във Фъргюсън, Далас и др. и едва ли призивите за обединение от страна на президента Доналд Тръмп и други представители на властите, ще имат някакъв ефект в разкъсваната от противоречия и неравенство страна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Парад по случай 10 години от обявяването на независимостта на Косово. 18 февруари 2018 г.
Парад по случай 10 години от обявяването на независимостта на Косово. 18 февруар...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.