НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:55

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МОСВ:  Започва обществено обсъждане за обявяването на „Комплекс Калиакра“ и за промени в още три защитени зони

МОСВ: Започва обществено обсъждане за обявяването на „Комплекс Калиакра“ и за промени в още три защитени зони

1 Ноември 2017 | 10:14 | Агенция "Фокус"
София. 1 ноември 2017 г. Започва обществено обсъждане за обявяването на „Комплекс Калиакра“ и за промени в още три защитени зони. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). На интернет страница на МОСВ днес са публикувани проектозаповедите за обявяване на защитена зона „Комплекс Калиакра“ и за изменение и допълнение на заповедите, с които са обявени защитените зони „Калиакра“, “Белите скали“ и „Било“:
http://www.moew.government.bg/bg/zapochva-obstestveno-obsujdane-za-obyavyavaneto-na-kompleks-kaliakra-i-za-promeni-v-oste-tri-zastiteni-zoni/.
Според разпоредбите на чл. 12, ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) е изготвен проект на заповед за обявяване на защитена зона за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна BG0000573 „Комплекс Калиакра”. Защитената зона е разположена в землищата на с. Тюленово, община Шабла, област Добрич, с. Камен бряг, с. Свети Никола, с. Българево, Каварна, с. Божурец, с. Топола, община Каварна, област Добрич и Балчик, община Балчик, област Добрич.
В съответствие с изискванията на ЗБР са публикувани за обществено обсъждане и проектите на заповедите за изменение и допълнение за защитените зони BG0002051 „Калиакра”, BG0002097 „Белите скали“ и BG0002115 „Било” за опазване на дивите птици.
Пълният текст на всяка от проектозаповедите и съпътстващата ги информация са публикувани и са на разположение в административната сграда на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна (ул. „Ян Палах“, № 4).
В едномесечен срок заинтересованите лица могат да представят на министъра на околната среда и водите мотивирани писмени становища, възражения и предложения по посочените режими в проектите на заповедите.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов проведе среща с кмета на Каварна Нина Ставрева по казуса "Калиакра"

Министър Нено Димов проведе среща с кмета на Каварна Нина Ставрева по казуса "Калиакра"

29 Октомври 2017 | 18:24 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на околната среда и водите Нено Димов проведе работна среща с кмета на община Каварна Нина Ставрева и арх. Иван Димчев, арх. Камен Жейнов и инж. Емил Тасков - представители на работните групи по казуса "Калиакра". Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. Целта на срещата бе продължаване на диалога и намиране на работещи решения по възникналите проблеми във връзка с решението на съда на ЕС по казуса.
За момента разговорите напредват и има сближаване на позициите, които през месец ноември министър Димов ще защитава в Брюксел, стана ясно на срещата. Преговорите между МОСВ, местната общност и местните власти са положителни. Министър Димов изрази увереност, че позицията на страната ни ще бъде защитена в Брюксел.
Беше уточнено, че на този етап „Интегрирания план за управление на защитените зони“ е изваден от разговорите, поради факта, че той е силно неприемлив от местната общност. Междувременно е приет нов подход за управление на зоните от Натура 2000, при който областните управители и кметовете да бъдат отговорни за изработването на интегрираните планове, съвместно с местните общности и защитавайки интересите на гражданите и опазването на околната среда, което е императив на ЕС. Това изисква законови промени, които ще се направят през 2018 година.
В началото на октомври МОСВ предостави поисканите от община Каварна и местната общност научни данни, с които разполага по „Натура 2000“. В момента експертите се запознават с тях и подготвят становище. След като община Каварна го получи, обществеността ще бъде информирана.
Бяха обсъдени и предстоящите заповеди за защитените зони, които трябва да влязат в сила, за да може да се изпълни решението на съда и да не се стигне до плащане на санкции.
Министър Димов увери, че е запознат с внесените от кмета на Каварна документи, с които плажът Болата да мине на управление и стопанисване от общината и се надява това да стане факт в най-скоро време.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Община Каварна за междуведомствените обсъждания по казуса „Калиакра“: Докато не се изпълнят исканията на местните общности, плануваните срещи се прекратяват

Община Каварна за междуведомствените обсъждания по казуса „Калиакра“: Докато не се изпълнят исканията на местните общности, плануваните срещи се прекратяват

31 Август 2017 | 18:01 | Агенция "Фокус"
Каварна. Днес, 31 август 2017 г., трябваше да започнат обсъжданията на междуведомствена работна група на МОСВ с подгрупи „Земеделие“ и „Акватория“, които координират прилагането на мерки по изпълнение на решението на Съда на ЕС по казуса „Калиакра“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Каварна. В сградата на община Каварна пристигнаха освен представители на МОСВ, водени от Мирослав Калоферов, представители на МЗХ, ИБЕИ-БАН и БЗДП. "С общо заключение, че разговорите в този формат са неконструктивни, докато не се изпълнят исканията на местните общности, плануваните срещи се прекратяват", посочват още от Общината.
На срещата подгрупите предложиха дневен ред, който е предложен на МОСВ преди дни, както следва:
- Предоставяне от МОСВ на екологична и научна информация, която е съобразена с културни, икономически, рекреационни и социални особености, както и регионалните и местните особености, въз основа на която държавата е направила предложение за създаване на защитените зони ,,Белите скали“, ,,Калиакра“ и ,,Комплекс Калиакра“, пред ЕК.
- Преразглеждане обхвата на Заповед № РД- 526 от 21 юли 2017 г. в Държавен вестник брой 61, от 28.07.2017 г. на Министъра на околната среда и водите, г-н Нено Димов. Този обхват да бъде коригиран чрез работа на терен и ползване на актуални данни от агенцията по геодезия, картография и кадастър.
Подгрупите бяха категорични, че на днешната среща няма:
- Да се разглежда формулировката за действия по работния проект на ,,Интегриран план за управление на защитени зони "Калиакра", "Комплекс Калиакра" и "Белите скали";
- Да се разглежда процедурата по Наредбата за планове за управление на защитени зони;
- Да се разглежда предложения ,,Интегриран план за управление на защитени зони "Калиакра", "Комплекс Калиакра" и "Белите скали“, тъй като все още не са извършени предхождащи процедури по реда на Наредбата за планове за управление на защитени зони, предвидени в действащото законодателство.
От друга страна на подгрупите беше предложен за подпис присъствен списък, който е за срещата на междуведомствените групи, но с изричното заглавие за разглеждане на ИПУ – Калиакра и изпълнение на решение С 141/14 на Съда на ЕС. Този документ представителите на подгрупи „Земеделие“ и „Аквакултури“ категорично отказаха да подпишат с аргументите, че:
- Това е документ с невярно съдържание, защото в него е посочено, че срещите се провеждат в МОСВ.
- Не може да се обсъждат ИПУ – Калиакра, докато не бъдат изпълнени техните искания за представяне на екологична и научна информация, която е съобразена с културни, икономически, рекреационни и социални особености, както и регионалните и местните особености.
С общо заключение, че разговорите в този формат са неконструктивни докато не се изпълнят исканията на местните общности, плануваните срещи се прекратяват.
Кметът на Каварна обобщи, че докато не се намери начин за изпълнение на исканията на протестиращите от 4 август, не може да се премине в следващ етап на разглеждане на ИПУ - Каварна изпълнение на решение С 141/14 на Съда на ЕС.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нина Ставрева, кмет на Каварна: Имаме нужда от първичните научни данни за терена на НАТУРА 2000

Нина Ставрева, кмет на Каварна: Имаме нужда от първичните научни данни за терена на НАТУРА 2000

25 Август 2017 | 09:22 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на Каварна Нина Ставрева иска ново начертаване на границите на НАТУРА 2000. Това каза самата тя в предаването "Денят започва" по БНТ. Ставрева заяви, че работните групи, сформирани да се справят с казуса Калиакра, имат нужда от първичните научни данни от теренните проучвания, както и от методологията, на база на която са извършени очертанията на трите защитените зони, включени в плана за управление - „Калиакра“, „Комплекс Калиакра“ и „Белите скали“.
Кметът на Каварна Нина Ставрева заяви, че без научните данни и методологията, за достъп до които работните групи са настояли, се спира както тяхната работа, така и на международните експерти, повикани за помощ с проблема. „До този момент нямаме тези първични научни данни, а без тях няма как експертите, сред които и международни, да направят анализи и да предложим работещи решения. Миналата седмица изпратихме писмо до Министерството на околната среда и водите, Министерството на финансите и Министерството на земеделието с конкретни предложения в търсене на балансирани решения, както и по отношение на компенсаторните мерки. Очакваме темата да се разгледа на заседания на Министерски съвет. Получихме покана и за среща на работните групи на място в Каварна на 31-и август 1-и септември, но без първичните научни данни и методологията, не можем да бъдем полезни“.
Тя подчерта, че е важно да се намери бързо решение на казуса. „Силно се надявам да намерим решение, защото още от 4-и август, за когато беше предвидено общественото обсъждане на интегрирания план за три от защитените зони. Реакциите на министър Димов, на министър-председателя Борисов и на главния прокурор Цацаров показаха, че трябва да се намери решение по казуса. В рамките на последните 15 дни има активна кореспонденция между общините Шабла, Каварна и Балчик и Министерството на околната среда и водите. Бяха сформирани 4 работни групи в секторите земеделие , туризъм, акватория и енергетика“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Асен Гатев: Докато не се вземе решение по казуса със защитена зона „Калиакра“ едва ли това ще се отрази на реалния пазар на земеделски земи в област Добрич

Асен Гатев: Докато не се вземе решение по казуса със защитена зона „Калиакра“ едва ли това ще се отрази на реалния пазар на земеделски земи в област Добрич

20 Август 2017 | 21:38 | Агенция "Фокус"
Добрич. Две тенденции се очертават в момента на пазара на земеделски земи в региона и те са леко противоречиви. Това заяви Асен Гатев, мениджър на офиса в Добрич на една от утвърдените фирми за недвижими имоти в страната, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Според Гатев случващото се покрай казуса със защитена зона „Калиакра“ все още е медиен шум и докато няма взето решение, едва ли ще се отрази на реалния пазар на земеделски земи в областта, защото собствениците, които имат земя на тези територии, не биха се разделили толкова лесно с нея. „Вероятно са я придобили на достатъчно високи цени. Освен това и перспективата на тази земя остава нереална, така че докато не се вземе потвърдено решение от държавата и съдебната система вероятно, нещата ще бъдат по-скоро в сферата на говоренето, отколкото на реалните действия. Иначе на пазара на земеделски земи предвид цените има две тенденции, които за момента са леко противоречиви. Едната тенденция е на повишаване на цената и поддържане на високи цени с възвръщаемост при сегашните рентни отношения от порядъка на 22 - 25 години. Друга тенденция, която забелязваме, е на понижение на цените на земеделската земя. Бавно, но с по-голяма тежест, което ще се отрази в бъдеще на пазара, т.е. едва ли ще бъде мината бариерата от 2 500 лв. и по-скоро може да има някакъв баланс на по-ниски стойности, тъй като пазарът на земеделски земи последната година се характеризираше с високо търсене и ниско предлагане. Говорим за Добричкия регион, тъй като в него отношенията и цените са съвсем различни“, коментира Асен Гатев. Той посочи, че в други територии на страната ценовите съотношения са в различни диапазони. Повишаване на цените на земеделската земя, където има най-големи инвестиции, постепенно е довело до повишаване на цените на земеделската земя и в останалите райони на страната.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Община Каварна: 2 348 дка са обработваема земя, картирана с Понто-сарматски степи според предоставените от МОСВ карти и списъци

Община Каварна: 2 348 дка са обработваема земя, картирана с Понто-сарматски степи според предоставените от МОСВ карти и списъци

18 Август 2017 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Каварна. 2348 дка са обработваема земя, картирана с понто-сарматски степи според предоставените от МОСВ карти и списъци. Забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа засяга общо 2501 имота – урбанизирана територия. От тях 2187 са частни, съобщиха от пресцентъра на Община Каварна.
Община Каварна публикува официално на уебстраницата си списък с всички имоти, засегнати от Временната Заповед на МОСВ №526/28.07.2017г. за забрана на земеделие и строителство. Всеки гражданин може да провери дали имота му е картиран с местообитание на Понто-сарматски степи 62С0 тук.
Във връзка с организираните от МОСВ срещи в София вчера и днес, от Община Каварна заявяват, че представителите на общините и на засегнатите от забраните граждани и браншови организации няма да присъстват на тези срещи. „За да започнем преговори с представителите на МОСВ ни е необходима повече информация за първичните теренни проучвания, които доказват безспорно наличието на понто-сарматски степи и на други местообитания в имотите на хората“, се посочва в позицията на Общината.
Община Каварна е изпратила писмо до МОСВ, с което се иска в пряка връзка с Интегрирания план за управление на защитена зона SCI bg0000573 „Комплекс Калиакра“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и защитени зони SPA BG0002051 „Калиакра“ и SPA BG0002097 „Белите скали“ за опазване на дивите птици, МОСВ да предостави достъп до следната информация:
1. Пълни досиета на посочените защитени зони, така както са представени на ЕК, придружени с първичните данни и информация, на базата на които са определени границите на зоните и техния предмет, и цели;
2. Пълен комплект от първични данни и информация, в т.ч. протоколи от теренна работа, GPS тракове, GPS точки за проучваните площи на природно местообитание 62С0 Понто-сарматски степи в посочените зони, както от изпълнителите на настоящия план за управление, така и данни, набирани от предходни проекти;
3. Детайлен финансов анализ на предвидените, с плана на управление, компенсаторни плащания, в т.ч. по имоти.
„Тази информация е важна за нас, за да сме достатъчно информирани и да предлагаме работещи решения, с цел търсене на баланс между природата и нашите икономически дейности. Запазваме си правото да извършим необходимия анализ на получените данни и информация, който можем да предоставим безвъзмездно на МОСВ. Вярваме, че МОСВ е достатъчно мотивирано да намери решение на проблем, който в конкретния случай засяга интересите на хиляди собственици на земя в общините Балчик, Шабла и Каварна“, посочват още от Община Каварна.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Община Каварна: Реалният брой на засегнатите имоти от природно местообитание 62C0* е 2501

Община Каварна: Реалният брой на засегнатите имоти от природно местообитание 62C0* е 2501

17 Август 2017 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Каварна. Реалният брой на засегнатите имоти от природно местообитание 62C0* е 2501. ова съобщиха от пресцентъра на Община Каварна.
Община Каварна уведомява всички заинтересовани страни, че предоставения на сайта на Общината файл, включващ таблици със засегнатите от природно местообитание 62C0* – „Понто-сарматски степи“ имоти, е неправилно разчетен, вследствие на което в медиите се тиражира информация, че засегнатите имоти са 117. Реалният брой на засегнатите имоти е 2501. Това са само имотите урбанизирана територия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Каварна Нина Ставрева: Искаме първичните данни от проучванията и методологията, по която са определяни защитените зони по казуса „Калиакра“

Кметът на Каварна Нина Ставрева: Искаме първичните данни от проучванията и методологията, по която са определяни защитените зони по казуса „Калиакра“

14 Август 2017 | 20:15 | Агенция "Фокус"
София. Настояваме за първичните данни от проучванията и конкретната методология, по която са определяни защитените зони по казуса „Калиакра“. Това каза кметът на Община Каварна Нина Ставрева в интервю за Агенция „Фокус“ за казуса „Калиакра“. Тя поясни, че на вчерашната среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов в Каварна са взели участие кметът на Шабла, общински съветници от Каварна ,членовете на работните групи, които са сформирани и една част от заинтересованите страни по отношение на очертанията на защитените зони. „Онова, за което уведомихме министър Димов е, че ние официално от тази седмица ще изпратим искане, за да получим първичните данни от проведените теренни проучвания и конкретната методология за определяне на зоната, за да можем в крайна сметка да разберем допуснат ли е субективизъм и произвол при определянето на защитените зони“, коментира тя. Нина Ставрева поясни, че е запознала министъра с някои от основните искания, които са се сформираха в активната работа през последната седмица. „Искаме всъщност да разберем има ли допуснати явни фактически грешки, трябва ли да се предприемат мерки по актуализиране границите на зоните и предмета на опазване в тях Искаме да се приложи обективна методика и да имаме ясни доказателства, че първичната научна информация от изследванията при посочване на конкретните територии на разпространения на природните местообитания и на видовете, предмет на опазване, са реални. Настояваме това да се случи в присъствието на представители на собственици или техни експерти, като за това се подпишат съответни протоколи от теренните проверки“, заяви Ставрева. „Другото, за което настоявахме е създадените работни групи с експерти от Министерство на околната среда и представители на заинтересованите страни от нашия регион за секторите земеделие, строителство, акватория, рибарство и енергетика да работят тук на терен, на място, за да не допускаме грешки, на които ставаме свидетели към днешна дата“, заяви тя. Нина Ставрева заяви, че е получила уверения от министър Нено Димов, че това ще се случи. По думите й първата работна среща на работните групи ще се проведе в Каварна, за да се начертаят първите стъпки, да се определят ясни срокове, така че хората да се уверят, че ще има реални действия за търсене на най-балансираното решение по казуса.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Каварна Нина Ставрева: Недопустимо е да се определят защитените зони преди общините да изготвят Общите си устройствени планове

Кметът на Каварна Нина Ставрева: Недопустимо е да се определят защитените зони преди общините да изготвят Общите си устройствени планове

14 Август 2017 | 18:53 | Агенция "Фокус"
София. Недопустимо е да се определят защитените зони преди общините да изготвят Общите си устройствени планове. Това каза кметът на Община Каварна Нина Ставрева в интервю за Агенция „Фокус“ за казуса „Калиакра“. „Един от основните проблеми на Община Каварна и на трите общини всъщност е, че все още нямаме Общи устройствени планове, което също е абсурд, защото е недопустимо първо да се определят границите на защитените зони и след това да се определя Общият устройствен план, който е документ за стратегическо развитие на общините“, каза Нина Ставрева. Тя поясни, че нейната роля като кмет е да защити интереса на всички засегнати и заинтересовани страни. „Поела съм отговорно този ангажимент и ще работя докрай“, коментира Нина Ставрева. Тя посочи, че още от началото на протестите е заявила, че ще защитава докрай обществения интерес. По думите й решаването на казуса „Калиакра“ е кауза за нея. Тя поясни, че в тези защитени зони попадат имоти не само на големи инвеститори на територията на Община Каварна, а и средни и по-малки, както и собственици на малки площи земеделска земя. „Пожелаваме си успех в работата, която предстои. Дано да се справим, защото за територията на България предстои издаването на още 255 заповеди със забрани и ограничения, така че ако тук намерим вярната формула, отчитайки обществения интерес и засегнатите страни са възможно най-малко, тя ще се прилага за територията на цялата държава. Имаме изключително важна, тежка и трудна задача. Убедена съм, че ще стигнем до краен успех“, допълни кметът на Каварна.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Каварна Нина Ставрева: Искаме незабавни действия за адекватно управление „Натура 2000“ и защитените зони, което да се извършва на местно ниво

Кметът на Каварна Нина Ставрева: Искаме незабавни действия за адекватно управление „Натура 2000“ и защитените зони, което да се извършва на местно ниво

14 Август 2017 | 18:24 | Агенция "Фокус"
София. Искаме незабавни действия за адекватно управление на цялата мрежа „Натура 2000“ и защитените зони, което да се извършва на местно ниво. Това каза кметът на Община Каварна Нина Ставрева в интервю за Агенция „Фокус“ за казуса „Калиакра“. По думите й в това управление е необходимо ролята на собствениците и ползвателите на земи да бъде ясно регламентирана чрез тяхното пряко участие в цялостния процес на разработване изпълнението на планове за управление. „Същинският проблем и истинските забрани и рестриктивни мерки са в плана за управление на трите зони – „Калиакра“, „Комплекс Калиакра“ и „Белите скали“. „Натура 2000“ е продукт и обществото трябва да плаща за него. Докато в този процес не се включат местните общности и не бъдат отчетени техните интереси, той е обречен на провал. Не може с едни очертания, правени неясно как, къде и кога, да се затрива цял регион в социално-икономическо отношение“, заяви тя. По отношение на картирането, Ставрева поясни, че то не може да се случи реално по-рано от следващата пролет. „Лятото вече е в своя край и реално ново картиране може да има през март 2018 г.“, каза Ставрева. По думите й още в началото на разговорите ни с министърът на околната среда и водите Нено Димов, той е казал, че това е един труден и дълъг процес, но не е невъзможен. „Създаването на този интегриран план за управление е отнел на екипа време около две години и половина. Ако е необходимо и това време ще използваме, но решението на този проблем трябва да бъде намерено“, допълни Ставрева.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

При изграждането на „НАТУРА 2000“ през 2007 г. е обявена по-голяма от реалната площ на Понто-Сарматските степи

При изграждането на „НАТУРА 2000“ през 2007 г. е обявена по-голяма от реалната площ на Понто-Сарматските степи

14 Август 2017 | 14:36 | Агенция "Фокус"
София. От Върховната административна прокуратура (ВАП), във връзка с публикации в средства за масово осведомяване, е организирана проверка по реда на надзора за законност спрямо заповед № РД-526/21.07.2017 г. на министъра на околната среда и водите. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.
В процеса на извършването ѝ са събрани данни, че при изграждането на европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ през 2007 г. е обявена по-голяма площ, заета от Понто-Сарматски степи *62C0, а на практика е била по-малка. По този начин заповедта е издадена, без от министъра на околната среда и водите да е установено категорично, че във всички места по приложения координатен регистър се намира природно местообитание 62C0* Понто-Сарматски степи. Допуснатото нарушение е преценено от ВАП като съществено, тъй като заповедта е издадена за опазването на това местообитание. В допълнение, избраният начин на процедиране на административния орган не съответства и на целите за осигуряване биологичното разнообразие и за запазване или възстановяване на благоприятното състояние на запазване на естествените местообитания по чл.2, §1 и §2 от Директива 92/43/ЕИО от 21 май 1992 г. за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна и чл.2, т.1 от Закона за биологичното разнообразие.
В резултат от ВАП е оспорена т.2 от заповедта, с която на територията на защитена зона „Комплекс Калиакра“ с код BG0000573 до обявяването ѝ за защитена зона, но за не повече от 2 години е въведена забрана за разораване, залесяване и създаване на трайни насаждения на територията, плодови и зеленчукови култури, зърнено-бобови култури, листно-стъблени зеленчукови култури, кореноплодни зеленчукови култури, луковично-зеленчукови култури, маслодайни култури, влакнодайни култури, етеричномаслени култури, едногодишни или многогодишни фуражни култури съгласно приложението.
Относно т.1 от заповедта, с която се забранява издаване на разрешения за строеж и всякакво строителство на територията, определена с координатен регистър на разпространението на природно местообитание 62C0* Понто-Сарматски степи, съгласно приложението, неразделна част от настоящата заповед, както и иницииране, провеждане или продължаване на процедури по реда на Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие, Закона за горите, Закона за опазване на земеделските земи, Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, Закона за устройство на територията и съответните подзаконови нормативни актове, които са предпоставка за реализация на строителство от ВАП е преценено, че подобни действия са от естество да увредят защитената зона въобще.
Във връзка с разкритите нарушения, документациите по чл.8, ал.1 от Закона за биологичното разнообразие за проучване и създаване на картен материал и координатен регистър на границата на защитената зона BG0000573 „Комплекс Калиакра“ са изпратени по компетентност на ВКП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Решаването на казуса "Калиакра" ще послужи като модел за решаването на подобни казуси и в останалата част от страната

Министър Нено Димов: Решаването на казуса "Калиакра" ще послужи като модел за решаването на подобни казуси и в останалата част от страната

14 Август 2017 | 09:18 | Агенция "Фокус"
София. Решаването на казуса "Калиакра" ще послужи като модел за решаването на подобни казуси и в останалата част от страната. За изготвянето на взаимно приемливи промени в плана за управление на зоната, която попада в "Натура 2000", но в същото време осигурява препитание на много местни хора ще бъдат привлечени и международни учени. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в предаването "Денят започва" по БНТ за казуса "Калиакра". Нено Димов посочи конкретните срокове, които са свързани с очертаването на зоните. До средата на тази седмица работните групи на министерството ще изпратят становищата си, а през следващата седмица на място ще дойдат екипите на държавната администрация. В момента има временна заповед, която забранява определен тип дейности, особено в сферата на строителството. За да няма забавяне, срещите между държавните институции, местната власт и хората от региона ще бъдат ежеседмични. "Вчера беше първата среща на място, след като миналата неделя се видяхме във Варна, след това във вторник беше голямата среща, която премиерът организира в София. Вчера бях на място, за да продължим този разговор и в максимална степен на диалог да търсим възможните решения. Това, което категорично поставят жителите на района,които са засегнати, като условия, са свързани най-вече с очертаването на зоните - дали те са коректно изпълнени или не са, и с мерките, които са включени в Плана за управление. Всъщност като че ли основно Планът за управление се оказа проблемната сфера, в която трябва да се работи. Аз мисля, че по плана за управление трябва да си поставим реалистичен срок от няколко месеца, докато за евентуалните участъци, които ще са свързани с картиране, вероятно ще трябва теренна работа", коментира министърът. Димов коментира, че от това, което е видял по време на срещата вчера, е останал с впечатление, че теренната работа при картирането през 2005-2006 г. не е била добре свършена или въобще не е правена. Той даде като пример за това факта, че действащо гробище попада в границите на "Натура 2000", както и че зоната на места следва очертанията на кадастъра т.е. излиза, че защитената зона се съобразява с кадастралната карта. "Там при всички положения ще отнеме по-дълго време, но ако ние стигнем до изчистване на Плана за управление в рамките на следващите няколко месеца, аз мисля, че ще мога да убедя Комсията (ЕК) да ни даде необходимото време за
"Очаквам да започне пролетта на следващата година като най-ранна възможна дата, но това ни дава време до тогава върху плана да видим коя е базата, на която стъпваме и кои са безспорните неща, за да действаме. Освен картирането трябва да се определи кои са защитените зони. 34,4% от територията на цялата държава попадат по някакъв начин в "Натура", ако на другите места картирането е било извършено по същия начин без теренни работи и е вероятно да има такива проблеми и на други места. Но първото винаги е най-сложно. Ако тук намерим добро решение, това ще ни помогне да намерим решение", каза още Димов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В средата на следващата седмица ще бъдат изпратени становищата на всички браншови организации по казуса „Калиакра“ (ОБЗОР)

В средата на следващата седмица ще бъдат изпратени становищата на всички браншови организации по казуса „Калиакра“ (ОБЗОР)

13 Август 2017 | 21:41 | Агенция "Фокус"
Каварна. В средата на следващата седмица ще бъдат изпратени становищата на всички браншови организации по казуса „Калиакра“. Това съобщи кметът на Каварна Нина Ставрева, която участва в среща по казуса, която се проведе в морската община с участието на министъра на околната среда Нено Димов. Ставрева заяви, че са сформирани четири работни групи за намиране на решение по казуса „Калиакра“. „Това, за което настоявахме, е да получим първичните данни за теренните проучвания, които са правени и методологията, по която е очертана територията на защитената зона. Получихме уверението на министър Димов, че ще получим тази информация“, каза кметът на Каварна. По думите ѝ друго искане е свързано с ново определяне на границите на защитените зони, както и за работа на място в Каварна на работните групи, които са сформирани по случая. „Ако първичната работа беше свършена по този начин, днес нямаше да се налага да водим този разговор и да провеждаме тази среща“, отбеляза Нина Ставрева.
След края на срещата министър Нено Димов обясни, че следващата седмица в сряда в Министерство на околната среда и водите ще бъде проучено становището на сформираните работни групи по казуса „Калиакра. Министърът съобщи, че срещата ще бъде между експерти на министерството и представители на работните групи, за да бъде „изчистен“ планът за управление. Според него на срещата ще бъдат разграничени безспорно приемливите и неприемливите неща, ще бъдат отчетени сложните неща за разрешение. „Това ще направим с бързане, но не с прибързване, защото трябва да бъдат огледани всички варианти, така че максимален брой от хората, които са засегнати, и интересите на страната да бъдат защитени“, каза министър Димов. Той поясни, че прекартирането е процес, който не може да бъде толкова бърз, колкото привеждането в действие на плана за управление. За прекартирането ще бъдат привлечени международно признати учени, за да бъде прецизиран процесът – да се изясни спазени ли са изискванията, какво е необходимо да бъде направено още, но всичко това в средносрочен план, допълни министър Димов. Краткосрочният е върху плана за управление.
По думите на министър Нено Димов проблемът е назрявал през последните повече от 15 години. Сега е необходимо да бъде намерено решение по най-добрия начин, за да бъде защитено то от него пред ЕС. Трудността на това начинание идва от факта, че решението касае различни интереси. Предстоят разговори на министър Димов с представители на местната общност и различни заинтересовани страни по случая. Според него верният път за постигане на добро решение са изслушването и диалогът. Министър Димов подчерта, че на практика това е трябвало да започне още преди 2005-2006 година, когато е стартирано очертаването на защитените зони. Работната среща е продължение на започналия процес от предходните седмици по търсене на решение. Тя се проведе в сградата на Община Каварна се проведе при закрити за медиите врати, докато пред сградата се състоя малоброен протест в защита на хората, чийто поминък е свързан със защитената зона - „Калиакра“, комплекс „Калиакра“ и „Белите скали“. Протестът е мирен.
Агенция „Фокус“ припомня: До казуса със защитената зона „Комплекс Калиакра“ се стигна след като министърът на околната среда и водите Нено Димов издаде забрана за извършване на земеделска дейност на територията й. Това предизвика протести от страна на жителите на Каварна, Шабла и Балчик, към които се присъединиха и живеещите в Несебър, Обзор, Бургас и Ахтопол. Причината за недоволството на местното население бе опасението, че забраната ще навреди на основния му поминък – земеделие, туризъм и риболов. На противоположната позиция застанаха еколози, според които хората са подведени и поминъкът им няма да бъде отнет, напротив ще бъде запазен, а целта е земеделските земи да не се застрояват. След двудневни протести премиерът Бойко Борисов обяви, че заповедта ще бъде ревизирана.
Върховна административна прокуратура също се зае с това да провери заповедта на министъра на околната среда и водите, като ще му поиска копия от административната преписка по издаване на посочената заповед и от документацията за защитена зона „Комплекс Калиакра“ в т. ч. и относно начина на създаването на картен материал и координатен регистър на границата на защитената зона. На база на тези данни прокуратурата ще вземе решение за последващите си действия. Решението на МОСВ бе обяснено с риск от загуби за държавата за стотици милиони евро под формата на санкции от ЕС. Според министъра на околната среда казусът датира от 2002 година. Той обясни, че заповедта, която въведе забрани за определени дейности на територията на природно местообитание 62СО Понто-сарматски степи от защитена зона „Комплекс Калиакра“, част от европейската мрежа Натура 2000, е издадена след преговори с Европейската комисия във връзка с осъдително решение на Съда на Европейския съюз срещу България по казуса "Калиакра". По думите му целта на преговорите с Европейската комисия е била да се ограничат максимално щетите от недалновидни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров, които са заложили бомба със закъснител, възлагайки на зелени организации да направят картирането на земите, които ще попаднат в „Натура“, а не на реномирани научни организации, както са направили другите страни от ЕС.
В началото на тази седмица след среща в Министерски съвет между всички заинтересовани страни от проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра стана ясно, че Заповедта, въвеждаща ограниченията в разпространението на приоритетното природно местообитание 62С0 Понто-Сарматски степи, публикувана в „Държавен вестник“ на 28 юли 2017 г. ще продължи да действа до момента, в който бъде подготвена нова заповед, координирана с кметовете и обсъдена с Брюксел.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нина Ставрева, кмет на Каварна: В средата на следващата седмица ще изпратим становищата на всички браншови организации по казуса „Калиакра“

Нина Ставрева, кмет на Каварна: В средата на следващата седмица ще изпратим становищата на всички браншови организации по казуса „Калиакра“

13 Август 2017 | 18:31 | Агенция "Фокус"
Добрич. В средата на следващата седмица ще бъдат изпратени становищата на всички браншови организации по казуса „Калиакра“. Това заяви кметът на Каварна Нина Ставрева, която участва в среща днес в морската община с участието на министъра на околната среда Нено Димов. Работната среща бе свикана по казуса „Калиакра“, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. „Това, за което настоявахме, е да получим първичните данни за теренните проучвания, които са правени и методологията, по която е очертана територията на защитената зона. Получихме уверението на министър Димов, че ще получим тази информация“, каза Нина Ставрева. Настоява се за ново определяне на границите на защитените зони, допълни тя, както и за работа на място в Каварна на работните групи, които са сформирани по случая. „Ако първичната работа беше свършена по този начин, днес нямаше да се налага да водим този разговор и да провеждаме тази среща“, отбеляза Нина Ставрева.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нина Ставрева, кмет на Каварна: Сформирани са четири работни групи за намиране на решение по казуса „Калиакра“

Нина Ставрева, кмет на Каварна: Сформирани са четири работни групи за намиране на решение по казуса „Калиакра“

13 Август 2017 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Добрич. Сформирани са четири работни групи за намиране на решение по казуса „Калиакра“. Това заяви кметът на Каварна Нина Ставрева по време на среща в Общината с участието на министъра на околната среда Нено Димов по казуса „Калиакра“, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Днешната среща е продължение на започналия процес от предходните седмици по търсене на решение. По думите на министър Нено Димов проблемът е назрявал през последните повече от 15 години. Сега е необходимо да бъде намерено решение по най-добрия начин, за да бъде защитено то от него пред ЕС. Трудността на това начинание идва от факта, че решението касае различни интереси. Предстоят разговори на министър Димов с представители на местната общност и различни заинтересовани страни по случая. Според него верният път за постигане на добро решение са изслушването и диалогът. Министър Димов подчерта, че на практика това е трябвало да започне още преди 2005-2006 година, когато е стартирано очертаването на защитените зони. Работната среща в сградата на Община Каварна продължава при закрити за медиите врати. След приключването й ще бъдат направени изявления от кмета Нина Ставрева и министъра на околната среда и водите Нено Димов. Пред общинската сграда има малка група от протестиращи с издигнати плакати в защита на хората, чийто поминък е свързан със защитената зона - „Калиакра“, комплекс „Калиакра“ и „Белите скали“. Протестът е мирен.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Кметът на Община Каварна ще проведе среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов

Добрич: Кметът на Община Каварна ще проведе среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов

13 Август 2017 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Каварна. Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще пристигне в Каварна за участие в среща по казуса „Калиакра”. С него ще обсъдят темата кметът на Община Каварна Нина Ставрева, екипът ѝ и избрани представители от засегнатите браншови сектори. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Срещата ще се проведе в заседателната зала на Община Каварна от 15.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Трябва да търсим оптимално решение, при което и птиците да са цели, и хората да могат да съществуват, но с предимство към хората

Главният прокурор Сотир Цацаров: Трябва да търсим оптимално решение, при което и птиците да са цели, и хората да могат да съществуват, но с предимство към хората

11 Август 2017 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Каварна. Трябва да търсим оптимално решение, при което и птиците да са цели, и хората да могат да съществуват, но при цялото ми уважение към природата - с предимство към хората. Това заяви в Каварна главният прокурор на Републиката Сотир Цацаров, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Той посочи, че вероятно границите на приетия план на "НАТУРА 2000" са спорни, като тепърва предстои това да бъде установено от Прокуратурата.
„Започвам да мисля все повече, че проблемът е свързан с Върховната касационна прокуратура, т. е. - бихме търсили престъпление, отколкото с Върховната административна прокуратура, която се занимава със законосъобразността на заповедта за защитена зона „Калиакра“. Самото създаване на "НАТУРА 2000", възлагането му и целия шум сега, имаме предвид не шума на хората, а шума на създателите, малко или много, както за съдебната реформа, така и защитата на природата, общо взето се оказва една много доходна хранителна среда за доста неправителствени организации. Казвам го с ясното съзнание за шума и възраженията, които ще последват, но това е така. Съществуват хора, съществуват организации, които печелят от това и ние просто трябва да го кажем. Аз мисля, че конкретният случай с "НАТУРА 2000" е точно такъв“, коментира Сотир Цацаров.
По думите му се оказва, че толкова години не е обърнато внимание на прокарани лобистки поправки, ветрогенератори и изкупуване на електрическа енергия от тях, голф игрища, защото част от законовите поправки в тази насока са „чист лобизъм“. „Толкова години не е обърнато внимание на всичко, което става на 15 метра, буквално, от плажната ивица и изведнъж сега се оказва, че буквално съществуването на хората е пречка за съществуването на природата. Това е безумие, това не може да продължава по този начин“, подчерта Сотир Цацаров.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: До края на другата седмица се очаква да стане ясно доколко Прокуратурата има основание да протестира заповедта за защитена зона „Калиакра“ пред ВАС

Главният прокурор Сотир Цацаров: До края на другата седмица се очаква да стане ясно доколко Прокуратурата има основание да протестира заповедта за защитена зона „Калиакра“ пред ВАС

11 Август 2017 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Каварна. До края на другата седмица се очаква да стане ясно доколко Прокуратурата има основание да протестира заповедта за защитена зона „Калиакра“ пред Върховния административен съд (ВАС). Това заяви в Каварна главният прокурор на Републиката Сотир Цацаров. Той е в град за откриване на обновената сграда на Районна прокуратура - Каварна, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. По думи на Цацаров в момента се извършва преценка на законосъобразността на заповедта за спиране на строителство и земеделска дейност в защитена зона „Калиакра“, както в цялост, така и в отделните пунктове, особено в сферата на земеделието и риболова. Той уточни, че ВАС е изискал от министъра на околната среда и водите Нено Димов цялата документация по създаването на границите на "НАТУРА 2000", което се отнася до възлагането, предаването от неправителствени организации и приемането на готовия продукт, независимо колко далеч назад във времето е станало това. Той препоръча на народните представители да бъде направен преглед на разпоредбите на няколко закона, а именно тези, които касаят биологичното разнообразие, опазването на земеделските земи и на околната среда. Според Сотир Цацаров това следва да бъде направено и с оглед на съответствие с европейските директиви, като следва и да се прецени доколко преводът на директивите е коректен.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Кметът на Каварна обсъди проекта на Интегрирания план за управление на защитените зони в района на Калиакра с представители на ветрогенератори и с туристическия бранш

Добрич: Кметът на Каварна обсъди проекта на Интегрирания план за управление на защитените зони в района на Калиакра с представители на ветрогенератори и с туристическия бранш

11 Август 2017 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Каварна. Днес кметът на Община Каварна Нина Ставрева обсъди проекта на Интегрирания план за управление на защитените зони в района на Калиакра с представителите и собственици на ветрогенератори в района и с туристическия бранш.
Илиян Петков, Йордан Йорданов, Миглена Стоилова – Папазян, Вера Петрова са представителите на сектор „Енергетика“, които ще вземат участие в работните групи за преразглеждане на Интегрирания план за управление на защитените зони „Комплекс Калиакра“, "Калиакра" и " Белите скали". Представителите на сектор „Туризъм“ са инж. Стефка Славова, арх. Иван Димчев, Камен Жейнов - гл. арх. на Каварна, инж. Емил Тасков, адвокат Весела Александрова и Пламен Белчев.
С цел осигуряването на дългосрочно оцеляване на най-ценните и застрашени европейски биологични видове и местообитания, всяка държава членка е определила защитени зони по „Натура 2000“. От друга страна, „Натура 2000“ не е система от природни резервати със строг режим, изключващи всякаква човешка дейност - по-голямата част от земята е частна собственост и основното изискване е да се осигури такова стопанисване, което да е устойчиво развито в екологично и икономическо отношение.
По време на срещата бе потвърдено общото становище, че трябва да бъде намерен разумен компромис между екологията, грижата за ценните животински и растителни видове и икономическия просперитет и поминъка на жителите на Крайморска Добруджа.
Участниците в срещата подчертаха, че успешният резултат на тази кампания за преразглеждане на очертанията на „Натура 2000“ в района на „Комплекс Калиакра“, „Калиакра“ и „Белите скали“ и преразглеждане на Интегрирания план за управление на защитените зони „Комплекс Калиакра“, "Калиакра" и " Белите скали" изисква изграждането на национална позиция и сътрудничество между всички заинтересовани институции и техните представители в релевантните международни структури – Европейска комисия, Европейски парламент, международни екологични организации.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: В Община Каварна ще се проведе среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов

Добрич: В Община Каварна ще се проведе среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов

11 Август 2017 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Каварна. На 13 август (неделя) от 15:00 часа в заседателната зала на Община Каварна ще се проведе среща с Нено Димов - министър на околната среда и водите. Това съобщиха от пресцентъра на Община Каварна. На срещата ще присъстват кмета на община Каварна Нина Ставрева, заедно с екипа си и избрани представители от засегнатите браншови сектора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Кметът на Каварна Нина Ставрева започна срещи със засегнатите от сегашните очертания на „Натура 2000“

Добрич: Кметът на Каварна Нина Ставрева започна срещи със засегнатите от сегашните очертания на „Натура 2000“

10 Август 2017 | 15:03 | Агенция "Фокус"
Каварна. От днес в заседателната зала на Община Каварна започнаха срещите на кмета Нина Ставрева със земеделци, рибари, собственици на имоти и представители от секторите туризъм и енергетика от района, засегнат от сегашните очертания на „Натура 2000“. Целта на срещите е те да бъдат запознати с Интегрирания план за управление на защитените зони, който в момента е готов само за „Комплекс Калиакра“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Каварна.
Рано сутринта бе срещата с всички земеделци на територията на Община Каварна. Нина Ставрева заяви, че основният проблем на добруджанци е именно Интегрираният план за управление на защитените зони. Ще се настоява за ново картиране и за изваждане на частните имоти. На срещата бяха избрани шестима земеделци от общината, които да се включат в работните групи и да защитават интересите на собствениците. Това са Росен Димов, Стоян Ковачев, Драгомир Узунов, Кръстьо Гинков и На срещата с рибарите бяха избрани и техните представители в работните групи. Това са Йордан Господинов, Стефан Лефтеров, Емил Милев и Джемаледин Алиев.
За 20:00 часа днес е насрочена срещата на Нина Ставрева с жителите на с. Българево.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Веселин Грозданов, „Зелен транспорт“:  За „Калиакра“ трябва да има диалог, който да намери идеалното съотношение между екология, икономика и интересите на хората

Веселин Грозданов, „Зелен транспорт“: За „Калиакра“ трябва да има диалог, който да намери идеалното съотношение между екология, икономика и интересите на хората

10 Август 2017 | 13:20 | Агенция "Фокус"
София. За „Калиакра“ трябва да има диалог, който да намери идеалното съотношение между екология, икономика и интересите на хората. Това каза за Агенция „Фокус“ Веселин Грозданов, генерален мениджър на клъстер „Зелен транспорт“ във връзка с казуса „Калиакра“.
„Ние не заставаме като страна по спора дали на правителството, на еколозите, а като експерти в транспорта, които търсят варианти да се развива икономиката в България“, каза той. По думите му трябва едновременно да се спазват европейските директиви, но и да не са в ущърб хората за сметка на гущери, птички и пеперудки. Той поясни, че като представител на клъстер „Зелен транспорт“ е участвал в срещата за „Калиакра“ в Министерски съвет, за да изслушат точно какви са проблемите на хората. Грозданов поясни, че са видели, че има много проблеми от гледна точка на това къде ще са защитените територии.
По думите му постижението от срещата е диалогът между всички заинтересовани страни. „Хубаво да има защитени територии, да си пазим националното и природното богатство, но трябва да мислим и за хората“, коментира той и обърна внимание, че в тези райони продължават да живеят хора и те трябва да имат поминък, а не да тичат към големия град, защото местните условия не им позволяват да си изхранят децата, да ги образоват, да създадат и впоследствие и те семейства, да имат един достоен живот.
Веселин Грозданов коментира, че при приемането ни в ЕС е възникнал проблемът с „Калиакра“. „Нека да не го правим политически и да обясняваме коя партия е виновна или кое правителство. Далеч съм от тази идея. Виновни са няколко правителства за това нещо и още, когато сме кандидатствали към ЕС с цел голямото ни желание да бъдем приети, едни зелени организации, в които няколко човека са диктували какво да е мнението и какви да са защитените територии, са дали доклади, с които България става на второ място в Европа по защитени територии“, каза Грозданов.
Той уточни, че България има 34 % защитени територии при средно ниво на защитени територии в ЕС – 18 %. „Ние апелираме да седнат всички заинтересовани страни и да се намери едно решение, да се намалят тези територии, за да може да има реална икономика в страната“, допълни Грозданов. Според него след като приключат еврофондовете трябва да има с какво да се издържа страната ни.
По думите му транспортът е най-големият отрасъл от икономиката, но и отрасълът, който не може да съществува самостоятелно. „Представители на рибарите, които бяха на срещата в МС казаха колко много от продукцията изнасят извън България. Ние като транспортна организация сме склонни да видим как ще се развива районът и как бихме могли да помогнем да се осъществява този транспорт по един екологичен начин, пазейки природата“, коментира Веселин Грозданов
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Костадинов от БСП за закона за околната среда: Не може да заменяме бързината срещу законността

Атанас Костадинов от БСП за закона за околната среда: Не може да заменяме бързината срещу законността

9 Август 2017 | 09:34 | Агенция "Фокус"
София. Не може да заменяме бързината срещу законността, законосъобразността срещу хипотетични инвестиции”. Това заяви пред БНТ народният представител от „БСП за България” Атанас Костадинов по повод възможността чрез Закона за околната среда да се обжалва само на една инстанция, съобщиха от пресцентъра партията. По думите му идеята на левицата е да се даде бърза писта за инвестиционни проекти, но на 2 инстанции с по максимум 3 месеца, общо 6. Той обясни, че и от ветото на президента става ясно, че чл. 15, чл. 55 и чл. 125 от Конституцията ни са нарушени и засягат правата на гражданите, опазването на околната среда и функциите на Административния съд. „Когато се въвежда едноинстанционно производство и отказваме възможността на гражданите да има касационно произнасяне по тяхна жалба, се ограничава контролът върху съдебните решения и решенията на органа, който ги е издал. За въпроси от огромен публичен интерес това е недопустимо”, подчерта Костадинов. Според него България от 30 години бърза и се вижда до какво състояние сме стигнали. „Голямото бързане, без да се съобразяват устойчивите решения с него, довежда до лош резултат”, каза още депутатът.
Костадинов обясни, че в рамките на Комисията по околната среда и водите в Народното събрание е бил обсъден експертно въпросът и има принципни различия между позицията на управляващите и тази на левицата. „Принципът на устойчивото развитие, който провеждаме и който касае икономически, социални и екологични императиви да бъдат в цялост, не ни позволяват политически да подкрепим премахване на двуинстанционното производство. Трябва да има релевантно правно обслужване на въпросите от национален и стратегически характер. Това дава и Конституцията в своите разпоредби”, коментира депутатът.
Костадинов заяви, че с предложенията си БСП казва на инвеститорите и общините: „Подкрепяме бърза писта и не желаем никой да използва българското законодателство за спиране на проекти, особено стратегически. Никога няма да отстъпим от двуинстанционното производство".
По случая с „Полимери” – Девня Костадинов каза: „Зададох въпрос на финансовия министър относно „Полимери” – Девня. На него обаче не получих надежден отговор, но получих съвет да се обърна към прокуратурата и аз реших да се възползвам”. Той припомни, че и премиерът е заявил, че прокуратурата трябва да се занимае със случая. Той обясни, че се касае за източване на държавния бюджет с около 15 млн. лв., следствие на решение на Министерски съвет за утилизацията и обезвреждането на опасен отпадък на бившата площадка на "Полимери" Девня. Костадинов има информация, че това може да бъде извършено с 4 млн. лв. През 2015 г. областният управител е отправил запитване на чуждестранни фирми за цената, на която може да се извърши утилизацията и обезвреждането и в отговора става ясно, че с транспортните разходи цената е около 700 евро на тон. „Обществената поръчка, която е спечелена през 2017 г. и в следствие е подписан договор, КЗК обявява за незаконосъобразна, а областният управител е глобен с 65 хил. лв. Поръчката е била на стойност 2700 евро на тон”, подчерта Атанас Костадинов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нина Ставрева, кмет на Каварна: Очаква се текстът на заповедта, с която временно се ограничава стопанската дейност в защитената зона "Калиакра", да бъде прецизиран

Нина Ставрева, кмет на Каварна: Очаква се текстът на заповедта, с която временно се ограничава стопанската дейност в защитената зона "Калиакра", да бъде прецизиран

8 Август 2017 | 21:41 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се текстът на заповедта, с която временно се ограничава стопанската дейност в защитената зона "Калиакра", да бъде прецизиран. Това каза в обзорното предаване „Това е България“ по Радио „Фокус“ кметът на Каварна Нина Ставрева. Тя подчерта, че едно от категоричните искания на протестните действия беше искането на незабавна отмяна на заповедта за забрана за земеделието и строителството в Добруджа. „Това, което се направи като извод от днешната среща, е че ще бъде прецизиран текстът на тази заповед, така че да не ощетява собственици. Това ще се случи след срещата, която предстои в края на седмицата с министър Нено Димов в Каварна. Аз поех ангажимент, след днешната среща да уведомя засегнатите страни на територията на Община Каварна, предполагам, че кметовете на Шабла и Балчик ще направят същото. Силно се надявам да бъде прецизиран текстът на заповедта. Надежда имам, но докато нямам реални действия и влезли в сила решения, не можем да говорим, че проблемът на добруджанци е решен“, обясни Нина Ставрева. Градоначалникът каза още, че един от изходите от ситуацията е ново картиране на „Натура 2000“ в присъствие на собствениците, което да се направи от международни експерти. Тя подчерта, че е поставила въпроса за незабавното приемане на общи устройствени планове на общините Каварна, Шабла и Балчик, защото нито една от тях няма такъв. Така ще се гарантира стратегическото развитие на района, както и развитието на крайморска Добруджа, каза още Ставрева.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заповедта за защитената зона „Комплекс Калиакра“ остава до прецизирането на нова, собствениците на терени ще бъдат обезщетени (ОБЗОР)

Заповедта за защитената зона „Комплекс Калиакра“ остава до прецизирането на нова, собствениците на терени ще бъдат обезщетени (ОБЗОР)

8 Август 2017 | 21:05 | Агенция "Фокус"
София. Заповедта, въвеждаща ограниченията в разпространението на приоритетното природно местообитание 62С0 Понто-Сарматски степи, публикувана в „Държавен вестник“ на 28 юли 2017 г. ще продължи да действа до момента, в който бъде подготвена нова заповед, координирана с кметовете и обсъдена с Брюксел. Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов след среща в Министерски съвет между всички заинтересовани страни от проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра. Министър Димов уточни, че това е необходимо, за да сме сигурни, че ще отговорим на решението на Съда на ЕС и няма да се пристъпи към налагане на финансови санкции спрямо България. Той добави, че в рамките на тази седмица ще бъдат определени 4 работни групи, които ще търсят решения по конкретно възникналите въпроси в областта на земеделието, енергетиката, строителството и акваторията в трите защитени зони в района на Калиакра – „Калиакра“, „Комплекс Калиакра“ и „Белите скали“. На срещата стана ясно, че основният проблем за различните заинтересовани страни е проектът на Интегриран план за управление на защитените зони в района на Калиакра, изготвен от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, а не заповедта, въвеждаща ограниченията в границите на разпространението на приоритетното природно местообитание 62С0 Понто-Сарматски степи. Димов уточни, че в работните подгрупи ще има представители на всички заинтересовани и когато се постигне единно решение, ще го защити в Брюксел. „Докато нямаме максимален консенсус, ще считам, че Планът за управление не е приет“, категоричен бе той. Според него проблемът на Калиакра не е в Брюксел или в "Натура 2000", а в начина, по който са определяни границите на земите и в липсата на работещи механизми през годините. По думите му трябва да е ясно, че планът за управление не е нещо, което измисля министър, а е резултат от сериозни усилия, които трябва да бъдат общи. Той подчерта, че иска да направят нещо трайно и работещо, а не нещо, за което хората ще спорят с години. Според него отмяната на тази заповед носи след себе си риск. Димов добави, че балансът трябва да бъде между интересите на околната среда, местното развитие, собствениците на земи. Той бе категоричен, че българският данъкоплатец няма да бъде натоварен със стоици милиони за дейности, които не са навременни, но за които страна е осъдена.
Премиерът Борисов уточни, че планът за управлението на Калиакра трябва да започне да се разглежда в петък, а сегашната заповед ще продължи да действа до издаването на нова, за да не търпи страната ни санкции. Междувременно вицепремиерът Валери Симеонов увери, че ощетените собственици ще бъдат компенсирани. Той уточни, че е възложено на МРРБ в спешен порядък да подготви следващите кризисни райони и общини. Министър-председателят призова работата по плана за управление на Калиакра да започне от днес или утре „залив по залив“. По думите му страхът и слухът в България работят със страшна сила. Борисов заяви, че засегнатите хора ще бъдат обезщетявани чрез компенсаторни механизми. „Тогава ще му дадем бостан на друго място и този човек да е защитен. 20-30-40 млн. лв. има в различните компенсаторни механизми“, добави още премиерът и възложи на министъра на околната среда с работните групи бързо да изпълнят текстовете на законите и това, което са взели като решение.
От коалиция от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ настояват виновните за създалата се ситуация в Калиакра да понесат отговорността. Те категорично се противопоставят на опита нарушителите, заради които България бе осъдена от Съда на Европейския съюз, да бъдат прикрити. Природозащитниците са се обединили около 18 съвсем конкретни искания, които представиха на срещата при премиера Бойко Борисов. Сред тези искания са придържане към европейските политики за опазване на околната среда и към седемте досегашни решения на Министерски съвет относно мрежата Натура 2000. Според тях е необходимо Министерството на околната среда и водите да се извини на учените от Българската академия на науките, които са били оклеветени и нападани заради грешки в комуникацията, излязла от самото министерство. Освен това трябва да бъдат премахнати инвестиционните проекти, довели да осъждане на България, а фирмите получили държавна помощ под формата на субсидирани цени да я възстановят. От организацията посочиха още, че държавата трябва да потърси правата си и да поиска обезщетения от експерти и служители, които не са изпълнили задълженията си и са изготвили и одобрили доклади за оценка на въздействието върху околната среда, заради които България е осъдена от Съда на Европейския съюз.
Агенция „Фокус“ припомня: До казуса със защитената зона „Комплекс Калиакра“ се стигна след като министърът на околната среда и водите Нено Димов издаде забрана за извършване на земеделска дейност на територията й. Това предизвика протести от страна на жителите на Каварна, Шабла и Балчик, към които се присъединиха и живеещите в Несебър, Обзор, Бургас и Ахтопол. Причината за недоволството на местното население бе опасението, че забраната ще навреди на основния му поминък – земеделие, туризъм и риболов. На противоположната позиция застанаха еколози, според които хората са подведени и поминъкът им няма да бъде отнет, напротив ще бъде запазен, а целта е земеделските земи да не се застрояват. След двудневни протести премиерът Бойко Борисов обяви, че заповедта ще бъде ревизирана.
Върховна административна прокуратура също се зае с това да провери заповедта на министъра на околната среда и водите, като ще му поиска копия от административната преписка по издаване на посочената заповед и от документацията за защитена зона „Комплекс Калиакра“ в т. ч. и относно начина на създаването на картен материал и координатен регистър на границата на защитената зона. На база на тези данни прокуратурата ще вземе решение за последващите си действия. Решението на МОСВ бе обяснено с риск от загуби за държавата за стотици милиони евро под формата на санкции от ЕС. Според министъра на околната среда казусът датира от 2002 година. Той обясни, че заповедта, която въведе забрани за определени дейности на територията на природно местообитание 62СО Понто-сарматски степи от защитена зона „Комплекс Калиакра“, част от европейската мрежа Натура 2000, е издадена след преговори с Европейската комисия във връзка с осъдително решение на Съда на Европейския съюз срещу България по казуса "Калиакра". По думите му целта на преговорите с Европейската комисия е била да се ограничат максимално щетите от недалновидни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров, които са заложили бомба със закъснител, възлагайки на зелени организации да направят картирането на земите, които ще попаднат в „Натура“, а не на реномирани научни организации, както са направили другите страни от ЕС.
В понеделник министър-председателят обсъди в телефонен разговор с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела ситуацията в България след издаването на заповедта. Двамата се обединиха около позицията, че решението на Съда на Европейския съюз трябва да се изпълни. По време на разговора бе посочено, че българските власти трябва да идентифицират подходящите мерки и начини, с които това да стане. Подчертано бе, че европейското законодателство в областта на „Натура 2000” не забранява икономически дейности, включително земеделие, и ще се търсят варианти как решението да бъде приложено, така че да не бъдат ощетени засегнатите от него хора в района на крайморска Добруджа.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Няма как да бъде намерен компромисен вариант по казуса „Калиакра“, който да е изгоден за всички страни

Вицепремиерът Валери Симеонов: Няма как да бъде намерен компромисен вариант по казуса „Калиакра“, който да е изгоден за всички страни

8 Август 2017 | 19:27 | Агенция "Фокус"
София. Няма как да бъде намерен компромисен вариант по казуса „Калиакра“, който да е изгоден за всички страни. Това каза в обзорното предаване „Това е България“ по Радио „Фокус“ вицепремиерът Валери Симеонов. Той допълни, че няма как да бъде разрешен проблемът без да бъде ощетена държавата, но целта е да не бъдат причинени големи вреди. Според вицепремиера единственият изход е обезщетяване на собствениците, а другото алтернативно решение – отказ от изпълнение на решението на съда на Европейския съюз, е невъзможно.
„Не знам как ще завърши този казус, но това, което зависи от нас, които сме натоварени с управлението, ще гледаме да завърши с минимални щети. Нашата цел ще бъде казусът да завърши колкото се може по-малко зле“, коментира вицепремиерът. Валери Симеонов прогнозира, че след казуса „Калиакра“ ще последват аналогични проблеми и при други общини, засегнати от „Натура 2000“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов за Калиакра: Споразумяхме се ощетените собственици да бъдат компенсирани

Вицепремиерът Валери Симеонов за Калиакра: Споразумяхме се ощетените собственици да бъдат компенсирани

8 Август 2017 | 13:05 | Агенция "Фокус"
София. Споразумяхме се ощетените собственици да бъдат компенсирани. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов след среща с всички заинтересовани страни от проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Радвам се, че по този начин се подхожда мащабно към решаването на този въпрос. Това е нов модел за решаване на въпросите, защото досега нямаше такива срещи с такъв мащаб. Това, за което се споразумяхме, беше че ощетените собственици ще бъдат компенсирани. Възложено е на МРРБ в спешен порядък да подготви следващите кризисни райони и общини, а не да се получава така прибързано и с невярна информация и реакция от слухове“, подчерта Симеонов. Според него протестиращите е нямало за какво да протестират.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов за Калиакра: Трябва да излезем от един кошмар, който мога да сравня с филма „Птиците“ на Хичкок

Вицепремиерът Валери Симеонов за Калиакра: Трябва да излезем от един кошмар, който мога да сравня с филма „Птиците“ на Хичкок

8 Август 2017 | 12:45 | Агенция "Фокус"
София. Не съм съгласен с това, че 34% от територията на България трябва да бъде защитена. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов на среща с всички заинтересовани страни от проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да се търси този положителен тон, в който да се опитваме да решаваме създадените проблеми. Те са повече от десетилетия. Ако тогава е било подходено с дълбочина към проблемите и анализиране на рисковете, нямаше да се стигне в положението, в което се намираме сега. Средният процент на защитените зони е 18%. Тук сме не по наше желание, тук сме в тежка ситуация и трябва да излезем от един кошмар, който мога да сравня с филма „Птиците“ на Хичкок. Тази среща е нужна“, заяви Симеонов. Според него трябва да се изготвят картите и хората да бъдат запознати на кой къде му се намира нивата. „Трябва да се каже, че тази заповед не ограничава по никакъв начин риболова. На този етап няма ограничение за риболова. Г-н Борисов, преценете сроковете, защото когато приключим тук, трябва да излезем с решения. Тази среща показва, че когато институциите се обединят можем да намерим най-елегантното решение“, каза още Валери Симеонов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов за „Комплекс Калиакра”: Мога да успея в Брюксел, само ако демонстрираме единство

Премиерът Бойко Борисов за „Комплекс Калиакра”: Мога да успея в Брюксел, само ако демонстрираме единство

8 Август 2017 | 12:14 | Агенция "Фокус"
София. Винаги се съобразяваме и с тези, които искат да бранят делфините, мидите, коралите. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на среща с всички заинтересовани страни от проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не можем да оставим на отделно ведомство ситуация, в която жандармерията стои между хората. Всичко друго мога да понеса, такова нещо не мога. Опасенията на хората са в следното – във всеки град в Гърция имат рибна борса. Половин България плажува там и всеки ден ползва продукти от морето. Същото е в Хърватия. Понеже ми е много интересно да гледам рибите и винаги гледам да ходя по борсите. Винаги се съобразяваме и с тези, които искат да бранят делфините, мидите, коралите. Балансът е много труден, но именно затова са тези институти, които да намират баланса. Вече построихме много пречиствателни станции, заводи за преработка на отпадъци“, заяви Борисов. По думите му най-важното е да приведат в план това, което е по Черноморието.
„Умолявам ви да смекчим и да направим тона нормален, защото е много тежко да балансираш между различните интереси и то не на олигарси, а вашите, зад които вие заставате с имената и бизнеса си. Сигурно има олигарси, но те не са предмет на нашия разговор. Започвате от днес, утре по плана, залив по залив. Страхът и слухът в България работят със страшна сила. Там на място, не офиси, служителите ще закараш там и нива по нива, бостан, по бостан. Мога да успея в Брюксел, само ако демонстрираме единство“, добави премиерът. По думите му трябва да се намери мирното съвместно съществуване. „Комисарят ще дойде, но няма да дойдат в среда, в която биха ги посрещнали с протести. Не проявим ли всички толерантност и разбиране, накрая действително ще стигнем до осъдителни решения и тогава ще възбудим и другата част на България. Планът за управление две години и половина да се прави там на място, да можем да чуем всеки човек, съдба и едва тогава, ако не можем да защитим някой, имаме компенсаторни механизми. Тогава ще му дадем бостан на друго място и този човек да е защитен. 20, 30, 40 млн. лв. има в различните компенсаторни механизми“, добави още премиерът.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов за Калиакра: Когато има баланс, мога да отида и да го защитя в Брюксел

Министър Нено Димов за Калиакра: Когато има баланс, мога да отида и да го защитя в Брюксел

8 Август 2017 | 12:01 | Агенция "Фокус"
София. Когато има баланс, мога да отида и да го защитя в Брюксел. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов на среща с всички заинтересовани страни от проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да седнем и да намерим онзи компромис, който ще бъде приемлив и за двете страни. Ако само едната страна е приоритетно представена, това трудно може да бъде защитено. Моето предложение е да имаме време до момента, в който договоря с местната общност и власт и след това с Брюксел конкретната заповед, да оставим действието на сегашната, за да не поемаме никакви рискове. Ако това не е приемливо, ще поемаме риск и ще видим какво ще процедираме“, заяви Димов.
Йордан Господинов, който представлява производителите на рибни продукти заяви, че са за Натура 2000, но в случая има силно увеличение на зоните.
Анна Ганева - директор на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН посочи, че разработването на план за управление на каквато и да е защитена територия се подчинява на българското законодателство и на наредби. „Самият процес на обществено обсъждане също е регламентиран в наредби. Целта на обществените обсъждания е именно всички да кажат мнението си по документа, който се представя“, заяви тя и добави, че иска да сподели обидата на българската научна общност във връзка с появилите се в медиите квалификации за некомпетентност и грубо отношение към хората. По думите й Институтът на БАН, СУ „Св. Климент Охридски“ и Лесотехническият университет са били винаги в услуга на държавата. „Очаквам публично извинение към всички, които са си позволили такива квалификации“, добави тя.
Димитър Канариев от Националната асоциация „Българско Черноморие“ заяви, че декларират ангажираността си в този процес. „Ще изразим становище, ще бъдем много активни. По отношение на плана за управление, изначало тази процедура беше започната порочно. Тя ще бъде обжалвана и призоваваме учените също да поемат своята отговорност“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: За мен не е безразлично, когато трима кметове се правят, че проблемът с Калиакра го няма, надявам се бързо да намерим решение

Премиерът Бойко Борисов: За мен не е безразлично, когато трима кметове се правят, че проблемът с Калиакра го няма, надявам се бързо да намерим решение

8 Август 2017 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. За мен не е безразлично, когато трима кметове се правят, че проблемът с Калиакра го няма. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на среща с всички заинтересовани страни от проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Надявам се конструктивно и бързо да намерим решение. В разговора ще моля за краткост във всяко едно изказване, за да може да имаме решение след днешната среща. Предлагам да не се връщаме назад в тази една седмица. Разговарял съм с тримата кметове, общински съвети, представители на различни гилдии. За мен не е безразлично, когато трима кметове, заедно със своите съветници, се направят, че този проблем го няма. Помолих всички страни да се върнем стъпка назад и да проведем днешния разговор. Затова казах, че спираме за един или два дни заповедта, да се съберем и да кажем дали този текст става или не става“, заяви Борисов. Той подчерта, че Брюксел очаква да консултират текстовете по заповедта, така че да мине възможно най-бързо. „Ние сме осъдени и минимумът, който трябва да се приеме са тези осъдителни точки. Къде бъркам? От едната страна има едни интереси, от другата други. Всички тези хора там са със своя бизнес и поминък. Нещата тръгват още от 2001 г. сигурно. Ще загубим много време и няма да стигнем до никъде, ако се връщаме в миналото“, добави премиерът. Той обясни, че трябва да се реши какъв да е текстът на заповедта, в противен случай решението е по 20 000 евро на ден. „Стига с тези обиди. Какво ли не чух. Благодаря ви, че сте тук. Планът е дълъг и може много да се говори и да се мисли. От БАН имат и желанието за този диалог“, каза още Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нина Ставрева, кмет на Каварна: Основната причина за протестите беше липсата на информация, очаквам прецизиране на текстовете в Плана за управление на защитените зони

Нина Ставрева, кмет на Каварна: Основната причина за протестите беше липсата на информация, очаквам прецизиране на текстовете в Плана за управление на защитените зони

8 Август 2017 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. Основната причина за протестите в нашия район беше липсата на информация, очаквам прецизиране на текстовете в Плана за управление на защитените зони. Това каза кметът на община Каварна Нина Ставрева на среща с всички заинтересовани страни от проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Разбирам, че ще коментираме заповедта от 28 юли и ще търсим разумното решение дали да бъде отменена или да издадете нова с по-ясни детайли, но една от основните ни теми трябва да бъде съдържанието на интегрирания план за управление. В него има непрецизирани текстове. За селата Топола и Божурец е посочена надморска височина 0 м. Има още редица сгрешени текстове“, заяви Ставрева. По думите й проблемът им не е толкова в заповедта, колкото в съдържанието на плана за управление на защитените зони. „Очаквам прецизиране на текстовете. Основната причина за протестите беше липсата на информация. Хората в Каварна, Шабла и Балчик и до днес не знаят кои са ясните очертания на земите“, каза още тя.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Проблемът на Калиакра не е в Брюксел, не и в Натура, а в начина, по който са определяни границите на земите

Министър Нено Димов: Проблемът на Калиакра не е в Брюксел, не и в Натура, а в начина, по който са определяни границите на земите

8 Август 2017 | 11:13 | Агенция "Фокус"
София. Проблемът на Калиакра не е в Брюксел, не и в Натура, а в начина, по който са определяни границите на земите. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов на среща с всички заинтересовани страни от проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да е ясно, че всички страни в този разговор защитават легитимни обществени интереси. Тяхното мнение е важно, за да намерим устойчиво решение. Благодаря на всички, които дойдоха днес. Давам си сметка, че ще има работещо решение, когато се съхранява природата по европейски и български начин. Проблемът на Калиакра не е в Брюксел, не и в Натура, а в начина, по който са определяни границите на земите и в липсата на работещи механизми през годините“, заяви Димов. По думите му трябва да е ясно, че планът за управление не е нещо, което измисля министър. „То е резултат от сериозни усилия, които трябва да бъдат общи. Искам да направим нещо трайно и работещо, а не нещо, за което хората ще спорят с години. Отмяната на тази заповед носи след себе си риск“, подчерта той.
Агенция „Фокус“ припомня: До казуса със защитената зона „Комплекс Калиакра“ се стигна след като министърът на околната среда и водите Нено Димов издаде забрана за извършване на земеделска дейност на територията й. Това предизвика протести от страна на жителите на Каварна, Шабла и Балчик, към които се присъединиха и живеещите в Несебър, Обзор, Бургас и Ахтопол. Причината за недоволството на местното население бе опасението, че забраната ще навреди на основния му поминък – земеделие, туризъм и риболов. На противоположната позиция застанаха еколози, според които хората са подведени и поминъкът им няма да бъде отнет, напротив ще бъде запазен, а целта е земеделските земи да не се застрояват. След двудневни протести премиерът Бойко Борисов обяви, че заповедта ще бъде ревизирана.
Върховна административна прокуратура също се зае с това да провери заповедта на министъра на околната среда и водите, като ще му поиска копия от административната преписка по издаване на посочената заповед и от документацията за защитена зона „Комплекс Калиакра“ в т. ч. и относно начина на създаването на картен материал и координатен регистър на границата на защитената зона. На база на тези данни прокуратурата ще вземе решение за последващите си действия. Решението на МОСВ бе обяснено с риск от загуби за държавата за стотици милиони евро под формата на санкции от ЕС. Според министъра на околната среда казусът датира от 2002 година. Той обясни, че заповедта, която въведе забрани за определени дейности на територията на природно местообитание 62СО Понто-сарматски степи от защитена зона „Комплекс Калиакра“, част от европейската мрежа Натура 2000, е издадена след преговори с Европейската комисия във връзка с осъдително решение на Съда на Европейския съюз срещу България по казуса "Калиакра". По думите му целта на преговорите с Европейската комисия е била да се ограничат максимално щетите от недалновидни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров, които са заложили бомба със закъснител, възлагайки на зелени организации да направят картирането на земите, които ще попаднат в „Натура“, а не на реномирани научни организации, както са направили другите страни от ЕС.
В понеделник министър-председателят обсъди в телефонен разговор с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела ситуацията в България след издаването на заповедта. Двамата се обединиха около позицията, че решението на Съда на Европейския съюз трябва да се изпълни. По време на разговора бе посочено, че българските власти трябва да идентифицират подходящите мерки и начини, с които това да стане. Подчертано бе, че европейското законодателство в областта на „Натура 2000” не забранява икономически дейности, включително земеделие, и ще се търсят варианти как решението да бъде приложено, така че да не бъдат ощетени засегнатите от него хора в района на крайморска Добруджа.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Манушев, ГЕРБ: Необходим е баланс между екологията и интереса на хората в Калиакра

Пламен Манушев, ГЕРБ: Необходим е баланс между екологията и интереса на хората в Калиакра

8 Август 2017 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Добрич. Трябва да се намери баланс между екологията и интереса на хората в Калиакра, за да могат те да живеят по-добре. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ адмирал Пламен Манушев, народен представител от ГЕРБ и председател на ГЕРБ – Добрич. Според него обаче се смесват две неща: планът за управление на „Комплекс Калиакра“ и забранителната заповед на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Хората в голяма степен бяха подведени, че тази заповед налага автоматично тези забрани и ограничения, коментира Манушев. Заповедта на министъра касае последствие на осъдително решение на Европейския съд за нарушение на европейското законодателство, като той е реагирал така, за да може да минимализира щетите, обясни депутатът.
„Конкретният район за Североизточна България „Калиакра“ има три основни неща: земеделие, туризъм и рибарство. Налагането на ограничения, особено по отношение на туризма, е от изключително значение за хората, тъй като поминъкът, който те имат, не е толкова голям. Причината за това е че и земеделието стана изключително механизирано – с малко работна ръка се гледат огромни площи. Случаят е отдавна – още от 2002, 2004, 2007 година е разписана „Натура 2000“ и всичко това се е трупало през годините. Смятам, че е трябвало хората да бъдат информирани точно за какво става въпрос“, каза Пламен Манушев. Според него е прекалено 34% от територията на страната да бъде включена в „Натура 2000“, която налага често ограничения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов организира среща на заинтересованите страни по казуса „Калиакра”

Премиерът Бойко Борисов организира среща на заинтересованите страни по казуса „Калиакра”

8 Август 2017 | 07:08 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов организира в 11.00 часа среща на всички заинтересовани страни: кметове, собственици на имоти, представители на природозащитни организации, на научната общност, на браншови организации и експерти от МОСВ, за да се потърси баланс по проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата проверява заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов за зона „Калиакра” (ОБЗОР)

Прокуратурата проверява заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов за зона „Калиакра” (ОБЗОР)

8 Август 2017 | 02:07 | Агенция "Фокус"
София. Върховна административна прокуратура проверява заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов за забрана за земеделска дейност на територията на защитена зона „Комплекс Калиакра”. ВАП ще иска от министъра копия от административната преписка по издаване на посочената заповед и от документацията за защитена зона „Комплекс Калиакра“ в т. ч. и относно начина на създаването на картен материал и координатен регистър на границата на защитената зона. На база на тези данни прокуратурата ще вземе решение за последващите си действия. Решението на МОСВ бе обяснено с риск от загуби за държавата за стотици милиони евро под формата на санкции от ЕС. Според министъра на околната среда казусът датира от 2002 година. Той обясни, че заповедта, която въведе забрани за определени дейности на територията на природно местообитание 62СО Понто-сарматски степи от защитена зона „Комплекс Калиакра“, част от европейската мрежа Натура 2000, е издадена след преговори с Европейската комисия във връзка с осъдително решение на Съда на Европейския съюз срещу България по казуса "Калиакра". По думите му целта на преговорите с Европейската комисия е била да се ограничат максимално щетите от недалновидни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров, които са заложили бомба със закъснител, възлагайки на зелени организации да направят картирането на земите, които ще попаднат в „Натура“, а не на реномирани научни организации, както са направили другите страни от ЕС. Нено Димов поясни, че районът е очертан от екоорганизациите и приет с решение на Министерски съвет през 2007 г. и е даден на ЕК, а още на следващата година по сигнал на зелените, ЕК завежда две дела - през юни 2008 г. и през късната есен на 2008 г. по неспазване на района като „Натура“. По думите му последната част на тази бомба със закъснител е от март месец тази година, когато служебното правителство, оглавявано от проф. Огнян Герджиков поема ангажимента да издаде тази заповед за забрана като спешна мярка, за да не преминем към ефективни санкции, но не изпълнява това обещание.
Заповедта на министъра на околната среда и водите предизвика протести от страна на жителите на Каварна, Шабла и Балчик, към които се присъединиха и живеещите в Несебър, Обзор, Бургас и Ахтопол. Причината за недоволството на местното население бе опасението, че забраната ще навреди на основния му поминък – земеделие, туризъм и риболов. На противоположната позиция застанаха еколози, според които хората са подведени и поминъкът им няма да бъде отнет, напротив ще бъде запазен, а целта е земеделските земи да не се застрояват. След двудневни протести премиерът Бойко Борисов обяви, че заповедта ще бъде ревизирана.
Във връзка с образуваната от държавното обвинение проверка от Гражданска инициатива "Да спасим Крайморска Добруджа" благодариха на главния прокурор Сотир Цацаров за това, че е чул „справедливите искания на добруджанци“. В изпратено до медиите становище Движението отбелязва, че е крайно време този казус, в който са заложници много местни земеделци, производители, хотелиери, овощари и рибари, да бъде разплетен и ще бъдат благодарни ако и държавните институции, в лицето на министър Нено Димов и с подкрепата на премиера Бойко Борисов, се намери справедливост за добруджанци и за всички български граждани, пострадали от "еко" манипулациите.
В понеделник министър-председателят обсъди в телефонен разговор с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела ситуацията в България след издаването на заповедта на министър Нено Димов. Двамата се обединиха около позицията, че решението на Съда на Европейския съюз трябва да се изпълни. По време на разговора бе посочено, че българските власти трябва да идентифицират подходящите мерки и начини, с които това да стане. Подчертано бе, че европейското законодателство в областта на „Натура 2000” не забранява икономически дейности, включително земеделие, и ще се търсят варианти как решението да бъде приложено, така че да не бъдат ощетени засегнатите от него хора в района на крайморска Добруджа.
Европейската комисия и българското правителство са в добър диалог по темата и полагат усилия за намиране на оптималния компромис за защита и на природата, и на интересите на хората в този край на България, е отбелязано в разговора.
Комисар Вела приветства усилията на министър-председателя да събере всички заинтересовани страни по случая в търсене на решение. Той също така отбеляза доброто сътрудничество и усилията на министър Димов.
Премиерът Борисов покани комисар Кармену Вела заедно с еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу да посетят България и на място да се запознаят с мерките, които са взети за опазване на защитените територии.
За вторник е насрочена среща на министър-председателя за решаване на проблемите около защитена зона "Комплекс Калиакра". На нея ще бъде обсъдена ситуацията, възникнала след осъдителното решение срещу България на Съда на Европейския съюз и да се постигне възможно най-правилно решение за всички страни и за държавата.
„Ако дадем тон за единност и за няколко стъпки за решаване на проблема, затова апелирам към всички, аз мисля, че ще успеем да намерим работещ механизъм“, заяви в понеделник премиерът Бойко Борисов, след като протестиращите, заявиха че не искат да седнат на една маса със създателите на Натура 2000. „Ще ги разделим в Министерски съвет на две зали, но в крайна сметка всички сме българи и всички имаме желание да решим този проблем. Така че, колкото и да не ни е приятно на един или на друг в края на краищата е хубаво да седнем и да решим заедно въпроса“, посочи още Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата проверява заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов за зона „Калиакра” (ОБЗОР)

Прокуратурата проверява заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов за зона „Калиакра” (ОБЗОР)

7 Август 2017 | 20:58 | Агенция "Фокус"
София. Върховна административна прокуратура проверява заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов за забрана за земеделска дейност на територията на защитена зона „Комплекс Калиакра”. ВАП ще иска от министъра копия от административната преписка по издаване на посочената заповед и от документацията за защитена зона „Комплекс Калиакра“ в т. ч. и относно начина на създаването на картен материал и координатен регистър на границата на защитената зона. На база на тези данни прокуратурата ще вземе решение за последващите си действия. Решението на МОСВ бе обяснено с риск от загуби за държавата за стотици милиони евро под формата на санкции от ЕС. Според министъра на околната среда казусът датира от 2002 година. Той обясни, че заповедта, която въведе забрани за определени дейности на територията на природно местообитание 62СО Понто-сарматски степи от защитена зона „Комплекс Калиакра“, част от европейската мрежа Натура 2000, е издадена след преговори с Европейската комисия във връзка с осъдително решение на Съда на Европейския съюз срещу България по казуса "Калиакра". По думите му целта на преговорите с Европейската комисия е била да се ограничат максимално щетите от недалновидни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров, които са заложили бомба със закъснител, възлагайки на зелени организации да направят картирането на земите, които ще попаднат в „Натура“, а не на реномирани научни организации, както са направили другите страни от ЕС. Нено Димов поясни, че районът е очертан от екоорганизациите и приет с решение на Министерски съвет през 2007 г. и е даден на ЕК, а още на следващата година по сигнал на зелените, ЕК завежда две дела - през юни 2008 г. и през късната есен на 2008 г. по неспазване на района като „Натура“. По думите му последната част на тази бомба със закъснител е от март месец тази година, когато служебното правителство, оглавявано от проф. Огнян Герджиков поема ангажимента да издаде тази заповед за забрана като спешна мярка, за да не преминем към ефективни санкции, но не изпълнява това обещание.
Заповедта на министъра на околната среда и водите предизвика протести от страна на жителите на Каварна, Шабла и Балчик, към които се присъединиха и живеещите в Несебър, Обзор, Бургас и Ахтопол. Причината за недоволството на местното население бе опасението, че забраната ще навреди на основния му поминък – земеделие, туризъм и риболов. На противоположната позиция застанаха еколози, според които хората са подведени и поминъкът им няма да бъде отнет, напротив ще бъде запазен, а целта е земеделските земи да не се застрояват. След двудневни протести премиерът Бойко Борисов обяви, че заповедта ще бъде ревизирана.
Във връзка с образуваната от държавното обвинение проверка от Гражданска инициатива "Да спасим Крайморска Добруджа" благодариха на главния прокурор Сотир Цацаров за това, че е чул „справедливите искания на добруджанци“. В изпратено до медиите становище Движението отбелязва, че е крайно време този казус, в който са заложници много местни земеделци, производители, хотелиери, овощари и рибари, да бъде разплетен и ще бъдат благодарни ако и държавните институции, в лицето на министър Нено Димов и с подкрепата на премиера Бойко Борисов, се намери справедливост за добруджанци и за всички български граждани, пострадали от "еко" манипулациите.
В понеделник министър-председателят обсъди в телефонен разговор с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела ситуацията в България след издаването на заповедта на министър Нено Димов. Двамата се обединиха около позицията, че решението на Съда на Европейския съюз трябва да се изпълни. По време на разговора бе посочено, че българските власти трябва да идентифицират подходящите мерки и начини, с които това да стане. Подчертано бе, че европейското законодателство в областта на „Натура 2000” не забранява икономически дейности, включително земеделие, и ще се търсят варианти как решението да бъде приложено, така че да не бъдат ощетени засегнатите от него хора в района на крайморска Добруджа.
Европейската комисия и българското правителство са в добър диалог по темата и полагат усилия за намиране на оптималния компромис за защита и на природата, и на интересите на хората в този край на България, е отбелязано в разговора.
Комисар Вела приветства усилията на министър-председателя да събере всички заинтересовани страни по случая в търсене на решение. Той също така отбеляза доброто сътрудничество и усилията на министър Димов.
Премиерът Борисов покани комисар Кармену Вела заедно с еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу да посетят България и на място да се запознаят с мерките, които са взети за опазване на защитените територии.
За вторник е насрочена среща на министър-председателя за решаване на проблемите около защитена зона "Комплекс Калиакра". На нея ще бъде обсъдена ситуацията, възникнала след осъдителното решение срещу България на Съда на Европейския съюз и да се постигне възможно най-правилно решение за всички страни и за държавата.
„Ако дадем тон за единност и за няколко стъпки за решаване на проблема, затова апелирам към всички, аз мисля, че ще успеем да намерим работещ механизъм“, заяви в понеделник премиерът Бойко Борисов, след като протестиращите, заявиха че не искат да седнат на една маса със създателите на Натура 2000. „Ще ги разделим в Министерски съвет на две зали, но в крайна сметка всички сме българи и всички имаме желание да решим този проблем. Така че, колкото и да не ни е приятно на един или на друг в края на краищата е хубаво да седнем и да решим заедно въпроса“, посочи още Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гражданска инициатива "Да спасим Крайморска Добруджа": Изразяваме благодарност към главния прокурор Сотир Цацаров, който чу справедливите искания на добруджанци

Гражданска инициатива "Да спасим Крайморска Добруджа": Изразяваме благодарност към главния прокурор Сотир Цацаров, който чу справедливите искания на добруджанци

7 Август 2017 | 18:42 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с информацията за образувана преписка на Върховна Административна Прокуратура за пълна проверка на картирането и документацията по Защитена зона "Комплекс Калиакра" изразяваме благодарност към главния прокурор на РБ г-н Сотир Цацаров, който чу справедливите искания на добруджанци. Това се посочва в становище на Гражданска инициатива "Да спасим Крайморска Добруджа". "Фокус" публикува целият текст на становището без редакторска намеса:

Във връзка с информацията за образувана преписка на Върховна Административна Прокуратура за пълна проверка на картирането и документацията по Защитена зона "Комплекс Калиакра" изразяваме благодарност към Главния прокурор на РБ Г-н Сотир Цацаров, който чу справедливите искания на добруджанци! Крайно време беше този казус, в който са заложници много местни земеделци, производители, хотелиери, овощари и рибари, да бъде разплетен и ще сме благодарни ако и държавните институции, в лицето на Министър Г-н Нено Димов и с подкрепата на Премиера Г-н Бойко Борисов, се намери справедливост за добруджанци! А и за всички български граждани, пострадали от тези "еко" манипулации!
Българските институции явно разбираха, че вместо да угодят на интересите на няколко зелени активиста, които злепоставят българската държава в Брюксел, могат да подкрепят българския народ и неговите интереси за развитие на модерна България! "Пъпната връв" между държавните институции, научните институти и псевдо-Зелените НПО трябва бъде прекъсната!
Отървете хората и бизнеса от рекета на Зелените НПО!

Призоваваме всички потърпевши български граждани, жертва на Зелени НПО, спъващи тяхното икономическо и социално развитие през годините, да се присъединят към нашия справедлив протест и заедно да спрем тези "еколози", които пречат всичко икономически смислено, което ще донесе просперитет на България! Блокирали са магистрали, водни и енергийни канали, земеделие, туризъм, екологична енергия и много други чисто човешки стопански инициативи, полезни за страната ни, които крият сериозен риск от неусвояване на най-големия паричен приход за България - Европейските средства.
Стига сте си играли с бъдещето на България и нашият поминък!

От инициативния комитет на Гражданска инициатива "Да спасим Крайморска Добруджа"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов организира среща на заинтересованите страни по казуса „Калиакра”

Премиерът Бойко Борисов организира среща на заинтересованите страни по казуса „Калиакра”

7 Август 2017 | 17:15 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов организира утре, 8 август, в 11.00 часа среща на всички заинтересовани страни: кметове, собственици на имоти, представители на природозащитни организации, на научната общност, на браншови организации и експерти от МОСВ, за да се потърси баланс по проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов и комисар Кармену Вела се обединиха, че решението на Съда на ЕС по случая "Калиакра" трябва да се изпълни, без да бъдат ощетени хората от крайморска Добруджа

Премиерът Бойко Борисов и комисар Кармену Вела се обединиха, че решението на Съда на ЕС по случая "Калиакра" трябва да се изпълни, без да бъдат ощетени хората от крайморска Добруджа

7 Август 2017 | 17:04 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела. Двамата обсъдиха възникналия казус „Калиакра”. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Премиерът Борисов запозна комисар Вела с развитието на ситуацията в България след издаването на заповедта на министър Нено Димов. Двамата се обединиха около позицията, че решението на Съда на Европейския съюз трябва да се изпълни. Беше посочено, че българските власти трябва да идентифицират подходящите мерки и начини, с които това да стане. Беше подчертано, че европейското законодателство в областта на „Натура 2000” не забранява икономически дейности, включително земеделие, и ще се търсят варианти как решението да бъде приложено, така че да не бъдат ощетени засегнатите от него хора в района на крайморска Добруджа.
Европейската комисия и българското правителство са в добър диалог по темата и полагат усилия за намиране на оптималния компромис за защита и на природата, и на интересите на хората в този край на България, беше отбелязано в разговора.
Комисар Вела приветства усилията на министър-председателя да събере всички заинтересовани страни по случая в търсене на решение. Той също така отбеляза доброто сътрудничество и усилията на министър Димов.
Премиерът Борисов покани комисар Кармену Вела заедно с еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу да посетят България и на място да се запознаят с мерките, които са взети за опазване на защитените територии.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВАП проверява заповедите на МОСВ относно защитена зона „Комплекс Калиакра“

ВАП проверява заповедите на МОСВ относно защитена зона „Комплекс Калиакра“

7 Август 2017 | 14:36 | Агенция "Фокус"
София. Върховна административна прокуратура (ВАП) образува преписка по публикации в средствата за масово осведомяване и предприе проверка за законност във връзка с издаване на заповед № РД-526/21.07.2017 г. на министъра на околната среда и водите, с която е въведена и забрана за разораване, залесяване и създаване на трайни насаждения на територията, плодови и зеленчукови култури, зърнено-бобови култури, листно-стъблени зеленчукови култури, кореноплодни зеленчукови култури, луковично-зеленчукови култури, маслодайни култури, влакнодайни култури, етеричномаслени култури, едногодишни или многогодишни фуражни култури на територията на защитена зона „Комплекс Калиакра“ до обявяването ѝ за защитена зона, но за не повече от 2 години. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.
При първоначалното проучване е установено, че защитената зона с код BG000057 е включена в списъка на проекто-защитените зони с Решение на МС № 122/2.03.2007 г.
От ВАП е изпратено разпореждане до министъра на околната среда и водите за представяне на копия от административната преписка по издаване на посочената заповед и от документацията за защитена зона „Комплекс Калиакра“ в т. ч. и относно начина на създаването на картен материал и координатен регистър на границата на защитената зона.
Предстои вземане на решение относно предприемане на мерки от компетентността на ВАП, след проучване на съответните данни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гражданска инициатива „Да спасим Крайморска Добруджа“: Отказваме да преговаряме с компрометирани "зелени" активисти и експерти

Гражданска инициатива „Да спасим Крайморска Добруджа“: Отказваме да преговаряме с компрометирани "зелени" активисти и експерти

7 Август 2017 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Добрич. Гражданска инициатива „Да спасим Крайморска Добруджа“ отказва да преговарят с компрометирани "зелени" активисти и експерти. Това се посочва в становище, което бе изпратено до медиите от Гражданска инициатива „Да спасим Крайморска Добруджа“, във връзка с проведената среща с министър-председателя Бойко Борисов и министри от правителството. „Разбрахме от премиера, че на срещата във вторник са поканени точно такива. Няма да дискутираме Интегрирания план за управление с вече компрометираните му автори и експерти от ИБЕИ-БАН, СУ, зелени НПО, както и БДЗП – вече показахме, че те не са желани в Добруджа и не се грижат за интересите на добруджанци. Можем да говорим само с представители на законно избраното българското правителство във всеки един момент и Европейската комисия, които с решенията си могат да разрешат проблема в Крайморска Добруджа“, се казва още в позицията.
Добруджанци благодарят на министър-председателя Бойко Борисов за това, че е проявил разбиране към тревогите и проблемите на хората и лично се е ангажирал с тяхното бързо и спокойно решаване. „Вярваме, че с неговата воля и подкрепа ще бъдат изпълнени всички обещания, дадени пред добруджанци. Изразяваме и искреното си възмущение като обикновени хора от наглостта и безочието на зелени активисти, които се опитват в публичното пространство да изопачат и манипулират причините за нашият справедлив протест. Както г-н Бойко Борисов обеща, очакваме да получим официално подписаната и обнародвана в Държавен вестник Заповед за отмяна, да се предостави от МОСВ карта, която включва актуална карта на понто-сарматските степи 62C0 към 2017г., която да е наложена върху кадастралните карти към 2017г. и да включва начина на трайно ползване на всеки конкретен имот към 2017г. Целта е кметовете да информират хората и всеки собственик да може да провери дали имота му попада в очертанията на защитена зона „Комплекс Калиакра за местообитанията“. Да се предостави списък със засегнатите имоти на гражданите от трите общини. Да се преразгледа Интегрираният план за управление на трите Защитени зони „Комплекс Калиакра“ за местообитанията, „Калиакра за птиците“ и “Белите скали за птиците“, чрез който да бъдат защитени гражданските права и имотите на добруджанци. Да се предложат конкретни компенсации на засегнатите собственици и да им се върнат платените от тях пари. Тази сряда на Министерски съвет да се реши проблемът с достъпа до Болата и да се върне на Българево при наличие на положителна законодателна и екологична възможност. Да се извърши ново картиране и заснемане – проверка от имот на имот в присъствието на собствениците на земята и техни експерти, за удостоверяване на истинността на данните на Зелените НПО. По покана на българското правителство да дойде еврокомисарят по околна среда, морско дело и рибарство г-н Кармену Вела, който на място да се увери, че природата на Добруджа не е унищожена“, се посочва още в становището.
Добруджанци настояват да се приеме Общият Устройствен план на Общините Шабла, Каварна и Балчик и след това да се дискутира въвеждането на Защитена зона „Комплекс Калиакра“, както и Интегриран план за управлението на трите защитени зони в Крайморска Добруджа. Да се определи ясно методологията на картиране на местообитанията на понто-сарматските степи 62C0.
„Настояваме за незабавно уволнение на свързаните със зелени НПО служители на ИБЕИ-БАН – Росен Цонев, Чавдар Гусев и Павел Зехтинджиев, които не само, че през годините са картирали погрешно, но и с последващото картиране през 2011-13г. са потвърдили отново грешните данни, без да отразят данните за начина на трайно ползване на имотите, кадастралните карти и без да обходят всички имоти и реално да заснемат наличните местообитания в присъствие на собствениците им. Правителството трябва да скъса „пъпната връв“ между тези експерти на ИБЕИ-БАН и зелените НПО, които работят срещу България, получават милиони от съвместни екологични проекти със зелените НПО. Апелираме към Главния прокурор г-н Сотир Цацаров да се самосезира и да направи разследване за наличие на координирана свързаност на действията на тези експерти със Зелените НПО и да стане ясно на българските граждани за наличието на организирана група за манипулиране на научни данни с цел облагодетелстване на Зелени НПО чрез получаване на милиони от „екологични проекти“ за опазване на видове в Защитените зони. Така парите не стигат никога до засегнатите от тези грешни данни български граждани – реални собственици и потърпевши от тази измама. Ето ги и екологичните експерти, които предадоха и продадоха българския народ“, се казва също в становището.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ако дадем тон за единност, ще успеем да намерим работещ механизъм по казуса с „Комплекс Калиакра”

Премиерът Бойко Борисов: Ако дадем тон за единност, ще успеем да намерим работещ механизъм по казуса с „Комплекс Калиакра”

7 Август 2017 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Девня. Ако дадем тон за единност и за няколко стъпки за решаване на проблема, затова апелирам към всички, аз мисля, че ще успеем да намерим работещ механизъм. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в бившия завод „Полимери“ – Девня по повод проблемите около защитена зона "Комплекс Калиакра" и предстоящата във вторник среща в Министерски съвет, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна.
По повод позицията на протестиращите, че не искат да седнат на една маса със създателите на Натура 2000, премиерът коментира: „Ще ги разделим в Министерски съвет на две зали, но в крайна сметка всички сме българи и всички имаме желание да решим този проблем. Така че, колкото и да не ни е приятно на един или на друг в края на краищата е хубаво да седнем и да решим заедно въпроса“. „Ако трябва ще ги разделяме, ще ги събираме, но трябва да излезем с решение, което да удовлетворява и данъкоплатците, които ще плащат, и Брюксел. Вече сме влезли във връзка с малтийския комисар Вела. Говорили сме си днес той да провери цялото досие и утре, сигурно до обяд, ще разговаряме по телефона, макар че то доста е излязло от техните правомощия вече. Но, ако дадем тон за единност и за няколко стъпки за решаване на проблема, затова апелирам към всички, аз мисля, че ще успеем да намерим работещ механизъм. Иначе, ако всички казваме - аз не искам с този, другият не иска с онзи, какво ще ги събираме и за какво ще го правим това нещо? Трябва да го свършим. Или трябва да го решими или яко плащане, както за много други неща“, посочи още Борисов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нина Ставрева, кмет на Каварна: Необходима е изцяло нова процедура за картиране на защитената територия в „Комплекс Калиакра”

Нина Ставрева, кмет на Каварна: Необходима е изцяло нова процедура за картиране на защитената територия в „Комплекс Калиакра”

7 Август 2017 | 09:06 | Агенция "Фокус"
Каварна. Необходима е изцяло нова процедура за картиране на защитената територия в „Комплекс Калиакра”. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на Каварна Нина Ставрева след протестите на хората, засегнати от забраната за всякакви дейности в защитената зона в Каварна, Балчик и Шабла. Според Ставрева, процедурата за определяне настоящите граници на зоната е била изначално опорочена и трябва да започне отново. „Изключително важен факт е, че не е отразен и начинът на трайно ползване на тези земи, което прави съвсем нереално очертанието на защитените зони. Редица задължителни неща не са направени преди да са сложени очертанията на тези зони. Смятаме, че това е чиновническа грешка и просто е редно някой да има смелост и в този момент да признае тези грешка, защото тя в крайна сметка води до ощетяване на над 30 хиляди души в района на Крайморска Добруджа“, обясни кметът на Каварна.
Нина Ставрева призна, че очаква труден диалог с екоорганизациите и допълни, че има информация, че представителите на инициативния комитет „Да спасим Добруджа“ и на засегнатите страни няма да присъстват на насрочената среща при премиера във вторник.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Каварна Нина Ставрева: Дори заповедта да е отменена, основен проблем остава съдържанието на Интегрирания план за управление на защитена зона „Комплекс Калиакра“

Кметът на Каварна Нина Ставрева: Дори заповедта да е отменена, основен проблем остава съдържанието на Интегрирания план за управление на защитена зона „Комплекс Калиакра“

6 Август 2017 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Варна. Дори заповедта, с която се забраняват всякакви дейности в териториите в района на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в „Натура 2000“, да е отменена, основен проблем остава съдържанието на Интегрирания план за управление на защитена зона „Комплекс Калиакра“. Това заяви кметът на Община Каварна Нина Ставрева по време на среща на министър-председателя Бойко Борисов и министъра на околната среда и водите Нено Димов с кметовете на общините от крайморска Добруджа и инициативни комитети за обсъждане на ситуацията в района след решението на Съда на ЕС за забрана на дейностите в териториите, вкючени в "Натура 2000", която се провежда във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. На срещата присъстват още вицепремиерът Валери Симеонов, кметът на Община Балчик Николай Ангелов, кметът на Община Шабла Мариян Жечев и представители на гражданска инициатива „Да спасим Добруджа“.
Премиерът обяви, че целта на срещата е да се чуе мнението на хората и заедно с тях да бъде търсено най-правилното решение за всички страни, включително и за държавата, след причинената огромна щета от предишни управления. Решението на премиера за провеждането на срещата бе взето след детайлен анализ на случващото се в района на Добруджа и невъзможността на хората да приемат ситуацията, чието сегашно развитие е резултат от недалновидни и неправилни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров. Премиерът покани присъстващите на среща в София във вторник, на която да се вземе конкретно решение, приемливо за всички страни.
“Това са управленски решения. Сега ние седим и се червим пред вас, вие блокирате улици. Трябва да се вземе решение, което да не вреди на ничии интереси – и на данъкоплатците, и на стопаните на имоти. Това е целта на срещата. Ние сме осъдени, не става въпрос сега да приемаме нещо, след като сме осъдени. Процесът е започнал още през 2002 година. Да се връщаме назад и да търсим кой е виновен, е безсмислено“, каза премиерът. Бойко Борисов допълни, че със сигурност ще се наложи засегнатите собственици на земи, попадащи в защитената зона, да бъдат компенсирани чрез механизми на държавата и Европейския съюз.
Министърът на околната среда и водите Нено Димов запозна присъстващите с историята на казуса, който датира от 2002 година. Заповедта, която въведе забрани за определени дейности в на територията на природно местообитание 62СО Понто-сарматски степи от защитена зона „Комплекс Калиакра“, част от европейската мрежа Натура 2000, е издадена след преговори на министър Димов с Европейската комисия във връзка с осъдително решение на Съда на Европейския съюз срещу България по казуса "Калиакра". Целта на преговорите с Европейската комисия е била да се ограничат максимално щетите от недалновидни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров. Постигнатото споразумение с ЕК е, за да не се налагат финансови санкции и милиони загуби за България, включително чрез премахване на съществуващи обекти. Министър Димов подчерта, че ще започне диалог със заинтересованите страни още във вторник, до намирането на решения, които да защитят гражданите и тяхната частната собственост, и уточни, че обявяването на „Комплекс Калиакра“ за защитена местност все още не е влязло в сила.
Кметът на Каварна Нина Ставрева благодари на премиера за организираната среща и за бързата реакция от негова страна. „Заповедта е временна, за срок до две години, не засяга сектор рибарство, но има ясно наложени ограничения за издаване на всякакъв вид строителство в защитена зона „Комплекс Калиакра“, разораване на ниви и сеитба на селскостопански услуги. Това всъщност смути и хората. Дори и да е отменена заповедта, основен проблем остава съдържанието на Интегрирания план за управление на защитена зона „Комплекс Калиакра“, където е засегнат и сектор „Рибарство“ и там са истинските рестриктивни мерки, които засягат поминъка на хората в региона – туризъм, земеделие, риболов“, каза кметът Нина Ставрева. По думите й самата процедура е опорочена още от самото начало.
Присъстващите представители на гражданската инициатива „Да спасим Добруджа“ обясниха на премиера Бойко Борисов, че са притеснени, защото изкарват прехраната си чрез земите, които попадат в зоната на защитената местност. Те са били информирани за промените в последния момент и са защитили интересите си на собственици. Присъстващите изразиха увереност, че след започване на разговорите във вторник, ще бъдат взети конктретни решения.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Жители на общините Каварна, Балчик и Шабла блокираха пътя Българево – Калиакра в знак на протест срещу забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа

Добрич: Жители на общините Каварна, Балчик и Шабла блокираха пътя Българево – Калиакра в знак на протест срещу забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа

5 Август 2017 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Добрич. Жители на общините Каварна, Балчик и Шабла блокираха пътя Българево – Калиакра в знак на протест срещу забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Протестиращите раздават български знамена, издигнали са плакати, които гласят „Да на екологията, не на рекета и отнетите права“, „Натура за вас, мизерия за нас“, „Отменете смъртната присъда на Крайморска Добруджа“. Протестът протича мирно. Засилено е полицейското присъствие е района. В подкрепа на протестиращите присъства и кметът на Каварна Нина Ставрева.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протест срещу забраната за строеж и земеделие в защитена зона „Калиакра“ (ОБЗОР)

Протест срещу забраната за строеж и земеделие в защитена зона „Калиакра“ (ОБЗОР)

4 Август 2017 | 21:45 | Агенция "Фокус"
София. Стотици жители от Каварна, Шабла и Балчик протестираха днес в Каварна и Балчик срещу забраната на Министерството на околната среда и водите за строеж и обработка на земеделска земя в защитена зона „Комплекс Калиакра“. Към тях се присъединиха и жители на Несебър, Обзор , Бургас и Ахтопол.
Според еколози хората са подведени и поминъкът им няма да бъде отнет, напротив ще бъде запазен, целта е земеделските земи да не се застрояват.
На извънредна пресконференция министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че, ако България не забрани строежите в защитена зона „Комплекс Калиакра“, ще последват загуби за държавата за стотици милиони евро под формата на санкции, събаряне на къщи, хотели, вилни селища и инфраструктура.
В Каварна трябваше да се проведе обществено обсъждане на плана за управление на защитената зона. Протестиращите се събраха от рано сутринта пред сградата на Общината Каварна, за да не допуснат експертите на общественото обсъждане. Срещата в Каварна се провали, а протестът се премести в Балчик, след като протестиращите разбраха, че и там ще се проведе обществено обсъждане по темата. Протестиращите успяха да влязат в сградата на Община Балчик. За Радио „Фокус“ Виктор Лучанов, протестиращ от Гражданската инициатива „Да спасим Добруджа“, съобщи, че се е стигнало до сблъсък между органите на реда и граждани. „Има окървавени хора. Жандармерията пази престъпниците еколози“, заяви Виктор Лучанов. По думите му са пострадали две жени и един мъж. От ОДМВР-Добрич заявиха, че нямат информация за сблъсъци.
Пред „Фокус“ кметът на Каварна Нина Ставрева коментира, че е недопустимо е в регион, който се обезлюдява масово, да се отнема възможността на хората за физическо оцеляване. По думите й Община Каварна е направила много срещи с жители по повод заповедта, налагаща забрани за земеделие и строителство в района. Ставрева уточни, че подкрепя протестиращите граждани. „Ние не сме против законите, нормите и директивите на Европейското законодателство, но сме за синхрон и баланс между защита на природата и поминъка на хората. Ние искаме нова процедура, нов интеграционен план с участието на международни специалисти - експерти, искаме предварителни срещи с ползвателите на земеделски земи, с рибарските сдружения. Искаме ясно очертани граници”, каза още тя.
Според кмета на Балчик Николай Ангелов не може със заповед от защитена зона по НАТУРА 2000 комплекс „Калиакра" да се превърне в национален резерват.
Кметът на Община Шабла Мариян Жечев заяви, че хората протестират срещу плана за защитена зона „Комплекс Калиакра”, защото не са добре информирани. „Хората не знаят какво точно е описано и в заповедта на министъра, и в Интегрирания план за управление на защитена зона „Калиакра”. Говори се за забрана за риболова. Такава забрана в този план за управление няма. Има забрана за дънно тралене. Някой се опитва да манипулира, а най–голямата вина за това е точно на екипа, изготвил плана“, коментира кметът Мариян Жечев. По думите му екипът е трябвало първо да се срещне с гражданите и различните браншови организации – рибари, земеделски производители, собственици на имоти в зоната, за да им обясни каква ще бъде компенсацията и какви ще бъдат забраните. Жечев допълни, че сега са създадени условия за безредици и излишно напрежение, от което никой няма нужда. „Друг се опитва да управлява протестиращите и да яхва вълната“, каза още кметът. Според Мариян Жечев неинформираността на гражданите позволява те да бъдат манипулирани.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нина Ставрева, кмет на Каварна: Необходима е международна експертиза и изготвяне на нова процедура, за да стане ясно как зоните в Крайморска Добруджа са попаднали в НАТУРА 2000

Нина Ставрева, кмет на Каварна: Необходима е международна експертиза и изготвяне на нова процедура, за да стане ясно как зоните в Крайморска Добруджа са попаднали в НАТУРА 2000

4 Август 2017 | 20:15 | Агенция "Фокус"
София. Необходима е международна експертиза и изготвяне на нова процедура, за да стане ясно как зоните в Крайморска Добруджа са попаднали в НАТУРА 2000. Това каза във вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ кметът на Община Каварна Нина Ставрева. Според нея това е труден, но не и невъзможен процес. „Зададохме конкретни въпроси, на които не получихме отговори. Процедурата според нас е изначално изопачена, тъй като съществуват доста съмнения около достоверността и коректността на методите, които са определили попадането на тези зони в НАТУРА 2000. Затова настояваме за международна експертиза, предварителни срещи с местните власти, със собственици и ползватели на земеделски земи, със собственици на имоти в урбанизирана територия, която попада в тези защитени територии, ловци, риболовци, отчитане на начина на трайно ползване на земите. Всички тези неща трябва да бъдат отчетени, защото такива предварителни срещи преди да бъде изготвен интегрирания план за управление не са правени“, обясни кметът. Нина Ставрева се обяви твърдо зад позициите на протестиращите, защото имайки предвид, че страната ни се нарежда сред най-бедните в Европа, не е редно да бъде отнеман поминъка на хората.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Виктор Лучиянов, „Да спасим Добруджа“: Протестиращите от Каварна, Балчик и Шабла искат „зелено“ Черноморие, но не за сметка на местното население

Виктор Лучиянов, „Да спасим Добруджа“: Протестиращите от Каварна, Балчик и Шабла искат „зелено“ Черноморие, но не за сметка на местното население

4 Август 2017 | 19:41 | Агенция "Фокус"
София. Протестиращите от Каварна, Балчик и Шабла не са против екологията. Те искат „зелено“ Черноморие, но не за сметка на местното население. Това каза във вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ Виктор Лучиянов, който е и част от Гражданската инициатива „Да спасим Добруджа“. „Протестът протече така, както не очаквахме. Т.е. очаквахме да има един съвсем мирен протест. Такъв беше в Каварна. Еколозите показаха, че са достатъчно, как да кажа, недобронамерени към местните. Опитаха се да влязат по някакъв начин в Община Каварна, влязоха през някакъв заден вход. Така или иначе не мина там обсъждането, което искаха да направят, за да ни наложат абсурдните защитени територии покрай морето. По-големият проблем се случи в Балчик, където в общината, в залата, където беше определено да се проведе това, така наречено обсъждане, пред залата се събраха протестиращите, абсолютно мирно, в присъствието на полицията в гр. Балчик. Присъстваха някои журналисти. И изведнъж нахлу жандармерия, не зная откъде, от Добрич най-вероятно, абсолютно непознати лица, полицаи, които буквално смазаха протеста. Ние протестираме, защото искаме да продължим да живеем в Крайморска Добруджа. На практика с тези защитени зони обричат на глад Крайморска Добруджа, унищожават поминъка на хората“, обясни Виктор Лучиянов. Той отбеляза, че ако исканията на протестиращите не бъдат чути, утре отново ще затворят движението на международния път Констанца – Варна.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Приключи протестът на жители на общините Каварна, Шабла и Балчик срещу забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа

Добрич: Приключи протестът на жители на общините Каварна, Шабла и Балчик срещу забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа

4 Август 2017 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Добрич. Приключи протестът на организации, граждански групи и жители на общините Каварна, Шабла и Балчик срещу забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна един от протестиращите Виктор Лучанов, който е и част от Гражданската инициатива „Да спасим Добруджа“. Те се събраха рано тази сутрин пред сградата на Община Каварна, където трябваше да се състои общественото обсъждане във връзка с разработването на Интегрирания план за управление на защитена зона „Комплекс Калиакра” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и защитени зони „Калиакра” и „Белите скали” за опазване на дивите птици. Те настояват за отмяна на забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа, въведена със заповед на министъра на околната среда и водите. Според протестиращите с тази заповед населението в трите общини се обрича на мизерия. "В Каварна не се състоя обществено обсъждане, там не се стигна до сериозно напрежение. По-късно протестиращите спряха движението по международния път Е-87, след което се събраха в Балчик, където напрежението ескалира и има няколко пострадали", допълни Виктор Лучанов. Протестът на жителите на Каварна, Шабла и Балчик продължава утре с блокиране на международния път Е-87, свързващ Варна и Констанца.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заключителна среща на върха на лидерите на ЕС. 15 декември 2017 г.
Заключителна среща на върха на лидерите на ЕС. 15 декември 2017 г.

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.