НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:44

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Васил Мадолев, Парк за танцуващи мечки – Белица: В България мечките са защитени вид, затова не мога да си обясня, защо ловци ги убиват

Васил Мадолев, Парк за танцуващи мечки – Белица: В България мечките са защитени вид, затова не мога да си обясня, защо ловци ги убиват

10 Август 2017 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Белица. В България мечките са защитени вид, затова не мога да си обясня, защо ловци ги убиват. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Васил Мадолев, ръководител – екип в Парка за танцуващи мечки – Белица по повод видяното мече на детска площадка в Сопот, за което се смята, че е било само, тъй като майката е убита от бракониери. Според него като цяло мечката е едно от най-безвредните животни. „Бих посъветвал бракониерите да си помислят за мечето в Сопот, защото когато на нас ни подадоха сигнала за него веднага попитахме „Къде е майката?“. Отговор не получихме. Ясно е, че най-вероятно тя е убита и то от бракониери. Според мен това са хора, които имат някакво странно его. Има доста животни, които са позволени за ловуване и никога не успявам да си обясня, защото някой решава да отстреля точно мечка. За мен това е нелогично поведение“, посочи Мадолев. Той каза още, че мечката е в пъти по-голяма от човек, но също така е невероятно атлетична. „Притежава сила, бързина, красиви са. При стрелба от големи разстояния обаче, мечката няма никакъв шанс да се защити. Хубавото е, че поне по наша информация, бракониерските набези намаляват, което е добре. Ако и други организации си свършат работата като например горските стопанства, то ще постигнем още по-голям ефект. Мечките не са много в България. По неофициални данни се твърди, че има между 800 – 1000 мечки, което е изключително малка бройка“, подчерта Мадолев. По думите му, ако разделим този брой на всичките планини, които имаме в България, то ще се получи, че във всяка една има около 100 мечки, което е много малко при положение, че ловците са хиляди, дори милиони. „Тук е добре да отбележим, че в Европа почти няма мечки. Говорим за Австрия, Франция, Италия. Тоест популацията на мечки на континента ни не е никак голяма“, допълни Мадолев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 25 са обитателите на Парка за танцуващи мечки в Белица

Благоевград: 25 са обитателите на Парка за танцуващи мечки в Белица

10 Август 2017 | 15:19 | Агенция "Фокус"
Белица. 25 са обитателите на Парка за танцуващи мечки в Белица. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Васил Мадолев, ръководител – екип в Парка за танцуващи мечки – Белица. Последният мечок, който е пристигнал в парка, е от преди два месеца. „Става дума за едно двугодишно мече, което ние спасихме в Албания. То беше ползвано като атракция, вързано като куче и подготвяно, за да бъде танцуващо. Благодарение на съвместната ни работа с властите в Албания и тяхната бърза намеса, мечето беше конфискувано. От своя страна ние осигурихме необходимите документи и то вече е при нас“, каза още Мадолев. Той посочи, че от следващата седмица мечките в парка ще са 26, тъй като на 7 август специален екип е заминал за Албания, от където ще прибере 17-годишна мечка, която е била танцуваща.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заключителна среща на върха на лидерите на ЕС. 15 декември 2017 г.
Заключителна среща на върха на лидерите на ЕС. 15 декември 2017 г.

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.