НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:51

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Красимир Каракачанов: Съветът по отбрана одобри проекта за модернизация на фрегатите на стойност 90 млн. лева

Министър Красимир Каракачанов: Съветът по отбрана одобри проекта за модернизация на фрегатите на стойност 90 млн. лева

13 Август 2017 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Варна. Миналата седмица Съветът по отбрана одобри проекта за модернизация на фрегатите. Това заяви пред журналисти във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на ритуалите по тържествено издигане на военноморския флаг и присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2017” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” по повод отбелязването на 138-та годишнина от създаването на Военноморските сили, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Беше предложена сумата, чрез която фрегатите, с които разполагаме, да бъдат модернизирани и да бъдат много по-ефективни в изпълнение на своите задачи. Средствата за проекта, които са в размер на 90 млн. лева, ще бъдат заложени в следващия бюджет. Сумата е одобрена от Съвета по отбрана и предстои проектът да бъде внесен в Министерски съвет“, отбеляза министърът. Във връзка с изграждането на многофункционалните модулни патрулни кораби министър Красимир Каракачанов увери, че конкурсът, в който са участвали седем фирми, сред които и една българска, ще бъде равнопоставен. „Но моето предпочитание е в проектите за модернизация на армията и превъоръжаване предимство да имат българските фирми от военнопромишления комплекс - частни или държавни. Българският народ вади тези пари от джоба си и е по-добре, когато харчим парите на българския данъкоплатец, те да бъдат давани на български фирми, които да създават работни места, да внасят данъците си в България и по този начин да развиваме икономиката. Така аз разбирам икономическия патриотизъм“, добави министърът. Красимир Каракачанов коментира още, че основният приоритет тази година е обучението на личния състав. „Ученията, които минаха - и сухопътните, и морските, показват, че въпреки недостатъчните средства, с които разполага армията, нашите военнослужещи са подготвени и носят службата си с достойнство. Наблюдавайки нашите военнослужещи, сравнени с нашите съюзници от други страни, които са много по-добре заплатени, много по-добре оборудвани, много по-модерно въоръжени, нашите войници са много по-добри. Защото е лесно да служиш в богата армия и в богата държава, трудно и достойно е да служиш, когато има трудности и да не бягаш“, каза още министър Красимир Каракачанов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

138-ата годишнина от създаването на Военноморските сили бе отбелязана във Варна (ОБЗОР)

138-ата годишнина от създаването на Военноморските сили бе отбелязана във Варна (ОБЗОР)

13 Август 2017 | 00:02 | Агенция "Фокус"
Варна. Силният дух, храбростта, хладнокръвието и високото бойно майсторство на военните ни моряци будят възхищение и са пример за подражание. Това заяви държавният глава Румен Радев във Варна, където се включи в честванията на 138-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на България. "Само година след Освобождението се създават българските Военноморски сили. През годините те показаха, че са щит за нашия народ, а моряците, че са истински патриоти", заяви президентът на тържественото събрание-концерт на ВМС. По думите на Румен Радев Военноморските сили на България издигат неуморно авторитета на страната ни пред международните ни партньори и ни доказват като надежден партньор през годините. "Това, което постигат българските моряци на съвместни операции в НАТО, Европейския съюз и ООН, е доказателство, че те имат важна задача и принос", каза президентът и оцени високо професионализма на ВМС в условията на динамична среда и различни интереси в региона. „В днешно време ролята на Военноморските сили нараства паралелно с нарастването на ролята и значението на Черноморската икономическа зона и в частност на изключителната икономическа зона на страната за нашия просперитет. Пример за това са бъдещите енергийни проекти в региона“, посочи още Румен Радев. Президентът призова за бързи и ефикасни решения от страна на правителството за осигуряване на съвременна бойна техника и въоръжение, нормални условия на труд и възнаграждение на Военноморските сили и Българската армия като цяло. "Само високи интелектуални, физически и психически качества вече не са достатъчни. България се нуждае от силни Военноморски сили, които да защитават нашия суверенитет и сигурност“, категоричен бе държавният глава.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви от своя страна, че българските военни моряци винаги са защитавали суверенитета и целостта на България. „Българският морски флот, в своята 138-годишна история, е записал славни страници. Без значение в какъв строй, без значение при кое правителство, без значение при какви обстоятелства българските военни моряци винаги са защитавали суверенитета и целостта на България, давали са всичко от себе си в името на свободна, обединена и просперираща държава“, каза още министър Красимир Каракачанов. Той отбеляза, че професията на военните моряци е тежка. „Тя изисква не само обучения, но и много лишения, на които се подлагат вашите семейства. Благодаря на всички вас и на вашите семейства. Позволете ми да поздравя за празника и пожелая на ветераните здраве и нека живеят с ясното съзнание, че са възпитали достойни наследници, които ще продължат делото и ще развиват българския морски флот. Позволете ми да поздравя и всички настоящи матроси, офицери, командири на флота и да им пожелая да носят службата с гордост, достойнство и със съзнанието, че те са обичани от българския народ и България ще разчита на тях“, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев подчерта от своя страна, че българските военни моряци изпълняват с чест и достойнство всички поставени задачи. „За мен е чест да присъствам на този светъл празник - 138 години от създаването на Българския морски флот. Искам да ви предам най-сърдечни поздрави от бившето военно ръководство на Българската армия по случай вашия празник. Да ви благодаря за усилия, които полагате по изпълнение на трите мисии, да ви благодаря за отличното представяне на съвместните международни учения с нашите партньори от Алианса и от ЕС. С достойнство и чест изпълнявате всички поставени задачи. Да ви поздравя и за отличното представяне на международното учение „Бриз 2017“. Искам да благодаря на вас и вашите семейства за това, което правите, и да ви пожелая преди всичко крепко здраве и много успехи“, заяви в приветственото си слово генерал-лейтенант Андрей Боцев.
Контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили, отбеляза, че българските военни моряци са показали, че са в състояние да планират, провеждат, командват и реализират морска операция по сигурност. Той отбеляза, че българските военни моряци са спечелили обичта и признанието на всички българи. „Обич и признание, които бяха заслужени, благодарение на демонстрирания висок професионализъм, родолюбие и чувство на дълг. През изминалите три международни учения българските военни моряци показаха, че не само могат равностойно да участват в операциите на НАТО, но са и в състояние да планират, провеждат, командват и реализират морска операция по сигурност. По време на ученията българските моряци се интегрираха, а нашите невоенни партньори показаха, че Военноморските сили са търсен и желан партньор в областта на военноморската сигурност“, подчерта контраадмирал Митко Петев.
В рамките на честванията на Морска гара Варна се проведоха ритуалите по тържествено издигане на военноморския флаг и присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2017” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Офицерски пагони получиха 17 курсанти: 4 жени и 13 мъже, от специалност „Организация и управление на тактическите подразделения от ВМС” от специализации „Корабоводене” за ВМС, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ и „Корабни машини и механизми за ВМС”. По-късно през деня на Морска гара Варна военни кораби бяха отворени за посещение от гражданите и гостите на града. Вечерта се проведе тържественото събрание-концерт, посветено на празника на Военноморските сили в зала 1 на ФКЦ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Парад по случай 10 години от обявяването на независимостта на Косово. 18 февруари 2018 г.
Парад по случай 10 години от обявяването на независимостта на Косово. 18 февруар...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.