НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:44

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МОСВ:  Започва обществено обсъждане за обявяването на „Комплекс Калиакра“ и за промени в още три защитени зони

МОСВ: Започва обществено обсъждане за обявяването на „Комплекс Калиакра“ и за промени в още три защитени зони

1 Ноември 2017 | 10:14 | Агенция "Фокус"
София. 1 ноември 2017 г. Започва обществено обсъждане за обявяването на „Комплекс Калиакра“ и за промени в още три защитени зони. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). На интернет страница на МОСВ днес са публикувани проектозаповедите за обявяване на защитена зона „Комплекс Калиакра“ и за изменение и допълнение на заповедите, с които са обявени защитените зони „Калиакра“, “Белите скали“ и „Било“:
http://www.moew.government.bg/bg/zapochva-obstestveno-obsujdane-za-obyavyavaneto-na-kompleks-kaliakra-i-za-promeni-v-oste-tri-zastiteni-zoni/.
Според разпоредбите на чл. 12, ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) е изготвен проект на заповед за обявяване на защитена зона за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна BG0000573 „Комплекс Калиакра”. Защитената зона е разположена в землищата на с. Тюленово, община Шабла, област Добрич, с. Камен бряг, с. Свети Никола, с. Българево, Каварна, с. Божурец, с. Топола, община Каварна, област Добрич и Балчик, община Балчик, област Добрич.
В съответствие с изискванията на ЗБР са публикувани за обществено обсъждане и проектите на заповедите за изменение и допълнение за защитените зони BG0002051 „Калиакра”, BG0002097 „Белите скали“ и BG0002115 „Било” за опазване на дивите птици.
Пълният текст на всяка от проектозаповедите и съпътстващата ги информация са публикувани и са на разположение в административната сграда на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна (ул. „Ян Палах“, № 4).
В едномесечен срок заинтересованите лица могат да представят на министъра на околната среда и водите мотивирани писмени становища, възражения и предложения по посочените режими в проектите на заповедите.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов проведе среща с кмета на Каварна Нина Ставрева по казуса "Калиакра"

Министър Нено Димов проведе среща с кмета на Каварна Нина Ставрева по казуса "Калиакра"

29 Октомври 2017 | 18:24 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на околната среда и водите Нено Димов проведе работна среща с кмета на община Каварна Нина Ставрева и арх. Иван Димчев, арх. Камен Жейнов и инж. Емил Тасков - представители на работните групи по казуса "Калиакра". Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. Целта на срещата бе продължаване на диалога и намиране на работещи решения по възникналите проблеми във връзка с решението на съда на ЕС по казуса.
За момента разговорите напредват и има сближаване на позициите, които през месец ноември министър Димов ще защитава в Брюксел, стана ясно на срещата. Преговорите между МОСВ, местната общност и местните власти са положителни. Министър Димов изрази увереност, че позицията на страната ни ще бъде защитена в Брюксел.
Беше уточнено, че на този етап „Интегрирания план за управление на защитените зони“ е изваден от разговорите, поради факта, че той е силно неприемлив от местната общност. Междувременно е приет нов подход за управление на зоните от Натура 2000, при който областните управители и кметовете да бъдат отговорни за изработването на интегрираните планове, съвместно с местните общности и защитавайки интересите на гражданите и опазването на околната среда, което е императив на ЕС. Това изисква законови промени, които ще се направят през 2018 година.
В началото на октомври МОСВ предостави поисканите от община Каварна и местната общност научни данни, с които разполага по „Натура 2000“. В момента експертите се запознават с тях и подготвят становище. След като община Каварна го получи, обществеността ще бъде информирана.
Бяха обсъдени и предстоящите заповеди за защитените зони, които трябва да влязат в сила, за да може да се изпълни решението на съда и да не се стигне до плащане на санкции.
Министър Димов увери, че е запознат с внесените от кмета на Каварна документи, с които плажът Болата да мине на управление и стопанисване от общината и се надява това да стане факт в най-скоро време.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Община Каварна за междуведомствените обсъждания по казуса „Калиакра“: Докато не се изпълнят исканията на местните общности, плануваните срещи се прекратяват

Община Каварна за междуведомствените обсъждания по казуса „Калиакра“: Докато не се изпълнят исканията на местните общности, плануваните срещи се прекратяват

31 Август 2017 | 18:01 | Агенция "Фокус"
Каварна. Днес, 31 август 2017 г., трябваше да започнат обсъжданията на междуведомствена работна група на МОСВ с подгрупи „Земеделие“ и „Акватория“, които координират прилагането на мерки по изпълнение на решението на Съда на ЕС по казуса „Калиакра“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Каварна. В сградата на община Каварна пристигнаха освен представители на МОСВ, водени от Мирослав Калоферов, представители на МЗХ, ИБЕИ-БАН и БЗДП. "С общо заключение, че разговорите в този формат са неконструктивни, докато не се изпълнят исканията на местните общности, плануваните срещи се прекратяват", посочват още от Общината.
На срещата подгрупите предложиха дневен ред, който е предложен на МОСВ преди дни, както следва:
- Предоставяне от МОСВ на екологична и научна информация, която е съобразена с културни, икономически, рекреационни и социални особености, както и регионалните и местните особености, въз основа на която държавата е направила предложение за създаване на защитените зони ,,Белите скали“, ,,Калиакра“ и ,,Комплекс Калиакра“, пред ЕК.
- Преразглеждане обхвата на Заповед № РД- 526 от 21 юли 2017 г. в Държавен вестник брой 61, от 28.07.2017 г. на Министъра на околната среда и водите, г-н Нено Димов. Този обхват да бъде коригиран чрез работа на терен и ползване на актуални данни от агенцията по геодезия, картография и кадастър.
Подгрупите бяха категорични, че на днешната среща няма:
- Да се разглежда формулировката за действия по работния проект на ,,Интегриран план за управление на защитени зони "Калиакра", "Комплекс Калиакра" и "Белите скали";
- Да се разглежда процедурата по Наредбата за планове за управление на защитени зони;
- Да се разглежда предложения ,,Интегриран план за управление на защитени зони "Калиакра", "Комплекс Калиакра" и "Белите скали“, тъй като все още не са извършени предхождащи процедури по реда на Наредбата за планове за управление на защитени зони, предвидени в действащото законодателство.
От друга страна на подгрупите беше предложен за подпис присъствен списък, който е за срещата на междуведомствените групи, но с изричното заглавие за разглеждане на ИПУ – Калиакра и изпълнение на решение С 141/14 на Съда на ЕС. Този документ представителите на подгрупи „Земеделие“ и „Аквакултури“ категорично отказаха да подпишат с аргументите, че:
- Това е документ с невярно съдържание, защото в него е посочено, че срещите се провеждат в МОСВ.
- Не може да се обсъждат ИПУ – Калиакра, докато не бъдат изпълнени техните искания за представяне на екологична и научна информация, която е съобразена с културни, икономически, рекреационни и социални особености, както и регионалните и местните особености.
С общо заключение, че разговорите в този формат са неконструктивни докато не се изпълнят исканията на местните общности, плануваните срещи се прекратяват.
Кметът на Каварна обобщи, че докато не се намери начин за изпълнение на исканията на протестиращите от 4 август, не може да се премине в следващ етап на разглеждане на ИПУ - Каварна изпълнение на решение С 141/14 на Съда на ЕС.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нина Ставрева, кмет на Каварна: Имаме нужда от първичните научни данни за терена на НАТУРА 2000

Нина Ставрева, кмет на Каварна: Имаме нужда от първичните научни данни за терена на НАТУРА 2000

25 Август 2017 | 09:22 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на Каварна Нина Ставрева иска ново начертаване на границите на НАТУРА 2000. Това каза самата тя в предаването "Денят започва" по БНТ. Ставрева заяви, че работните групи, сформирани да се справят с казуса Калиакра, имат нужда от първичните научни данни от теренните проучвания, както и от методологията, на база на която са извършени очертанията на трите защитените зони, включени в плана за управление - „Калиакра“, „Комплекс Калиакра“ и „Белите скали“.
Кметът на Каварна Нина Ставрева заяви, че без научните данни и методологията, за достъп до които работните групи са настояли, се спира както тяхната работа, така и на международните експерти, повикани за помощ с проблема. „До този момент нямаме тези първични научни данни, а без тях няма как експертите, сред които и международни, да направят анализи и да предложим работещи решения. Миналата седмица изпратихме писмо до Министерството на околната среда и водите, Министерството на финансите и Министерството на земеделието с конкретни предложения в търсене на балансирани решения, както и по отношение на компенсаторните мерки. Очакваме темата да се разгледа на заседания на Министерски съвет. Получихме покана и за среща на работните групи на място в Каварна на 31-и август 1-и септември, но без първичните научни данни и методологията, не можем да бъдем полезни“.
Тя подчерта, че е важно да се намери бързо решение на казуса. „Силно се надявам да намерим решение, защото още от 4-и август, за когато беше предвидено общественото обсъждане на интегрирания план за три от защитените зони. Реакциите на министър Димов, на министър-председателя Борисов и на главния прокурор Цацаров показаха, че трябва да се намери решение по казуса. В рамките на последните 15 дни има активна кореспонденция между общините Шабла, Каварна и Балчик и Министерството на околната среда и водите. Бяха сформирани 4 работни групи в секторите земеделие , туризъм, акватория и енергетика“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Асен Гатев: Докато не се вземе решение по казуса със защитена зона „Калиакра“ едва ли това ще се отрази на реалния пазар на земеделски земи в област Добрич

Асен Гатев: Докато не се вземе решение по казуса със защитена зона „Калиакра“ едва ли това ще се отрази на реалния пазар на земеделски земи в област Добрич

20 Август 2017 | 21:38 | Агенция "Фокус"
Добрич. Две тенденции се очертават в момента на пазара на земеделски земи в региона и те са леко противоречиви. Това заяви Асен Гатев, мениджър на офиса в Добрич на една от утвърдените фирми за недвижими имоти в страната, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Според Гатев случващото се покрай казуса със защитена зона „Калиакра“ все още е медиен шум и докато няма взето решение, едва ли ще се отрази на реалния пазар на земеделски земи в областта, защото собствениците, които имат земя на тези територии, не биха се разделили толкова лесно с нея. „Вероятно са я придобили на достатъчно високи цени. Освен това и перспективата на тази земя остава нереална, така че докато не се вземе потвърдено решение от държавата и съдебната система вероятно, нещата ще бъдат по-скоро в сферата на говоренето, отколкото на реалните действия. Иначе на пазара на земеделски земи предвид цените има две тенденции, които за момента са леко противоречиви. Едната тенденция е на повишаване на цената и поддържане на високи цени с възвръщаемост при сегашните рентни отношения от порядъка на 22 - 25 години. Друга тенденция, която забелязваме, е на понижение на цените на земеделската земя. Бавно, но с по-голяма тежест, което ще се отрази в бъдеще на пазара, т.е. едва ли ще бъде мината бариерата от 2 500 лв. и по-скоро може да има някакъв баланс на по-ниски стойности, тъй като пазарът на земеделски земи последната година се характеризираше с високо търсене и ниско предлагане. Говорим за Добричкия регион, тъй като в него отношенията и цените са съвсем различни“, коментира Асен Гатев. Той посочи, че в други територии на страната ценовите съотношения са в различни диапазони. Повишаване на цените на земеделската земя, където има най-големи инвестиции, постепенно е довело до повишаване на цените на земеделската земя и в останалите райони на страната.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Община Каварна: 2 348 дка са обработваема земя, картирана с Понто-сарматски степи според предоставените от МОСВ карти и списъци

Община Каварна: 2 348 дка са обработваема земя, картирана с Понто-сарматски степи според предоставените от МОСВ карти и списъци

18 Август 2017 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Каварна. 2348 дка са обработваема земя, картирана с понто-сарматски степи според предоставените от МОСВ карти и списъци. Забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа засяга общо 2501 имота – урбанизирана територия. От тях 2187 са частни, съобщиха от пресцентъра на Община Каварна.
Община Каварна публикува официално на уебстраницата си списък с всички имоти, засегнати от Временната Заповед на МОСВ №526/28.07.2017г. за забрана на земеделие и строителство. Всеки гражданин може да провери дали имота му е картиран с местообитание на Понто-сарматски степи 62С0 тук.
Във връзка с организираните от МОСВ срещи в София вчера и днес, от Община Каварна заявяват, че представителите на общините и на засегнатите от забраните граждани и браншови организации няма да присъстват на тези срещи. „За да започнем преговори с представителите на МОСВ ни е необходима повече информация за първичните теренни проучвания, които доказват безспорно наличието на понто-сарматски степи и на други местообитания в имотите на хората“, се посочва в позицията на Общината.
Община Каварна е изпратила писмо до МОСВ, с което се иска в пряка връзка с Интегрирания план за управление на защитена зона SCI bg0000573 „Комплекс Калиакра“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и защитени зони SPA BG0002051 „Калиакра“ и SPA BG0002097 „Белите скали“ за опазване на дивите птици, МОСВ да предостави достъп до следната информация:
1. Пълни досиета на посочените защитени зони, така както са представени на ЕК, придружени с първичните данни и информация, на базата на които са определени границите на зоните и техния предмет, и цели;
2. Пълен комплект от първични данни и информация, в т.ч. протоколи от теренна работа, GPS тракове, GPS точки за проучваните площи на природно местообитание 62С0 Понто-сарматски степи в посочените зони, както от изпълнителите на настоящия план за управление, така и данни, набирани от предходни проекти;
3. Детайлен финансов анализ на предвидените, с плана на управление, компенсаторни плащания, в т.ч. по имоти.
„Тази информация е важна за нас, за да сме достатъчно информирани и да предлагаме работещи решения, с цел търсене на баланс между природата и нашите икономически дейности. Запазваме си правото да извършим необходимия анализ на получените данни и информация, който можем да предоставим безвъзмездно на МОСВ. Вярваме, че МОСВ е достатъчно мотивирано да намери решение на проблем, който в конкретния случай засяга интересите на хиляди собственици на земя в общините Балчик, Шабла и Каварна“, посочват още от Община Каварна.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Община Каварна: Реалният брой на засегнатите имоти от природно местообитание 62C0* е 2501

Община Каварна: Реалният брой на засегнатите имоти от природно местообитание 62C0* е 2501

17 Август 2017 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Каварна. Реалният брой на засегнатите имоти от природно местообитание 62C0* е 2501. ова съобщиха от пресцентъра на Община Каварна.
Община Каварна уведомява всички заинтересовани страни, че предоставения на сайта на Общината файл, включващ таблици със засегнатите от природно местообитание 62C0* – „Понто-сарматски степи“ имоти, е неправилно разчетен, вследствие на което в медиите се тиражира информация, че засегнатите имоти са 117. Реалният брой на засегнатите имоти е 2501. Това са само имотите урбанизирана територия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Каварна Нина Ставрева: Искаме първичните данни от проучванията и методологията, по която са определяни защитените зони по казуса „Калиакра“

Кметът на Каварна Нина Ставрева: Искаме първичните данни от проучванията и методологията, по която са определяни защитените зони по казуса „Калиакра“

14 Август 2017 | 20:15 | Агенция "Фокус"
София. Настояваме за първичните данни от проучванията и конкретната методология, по която са определяни защитените зони по казуса „Калиакра“. Това каза кметът на Община Каварна Нина Ставрева в интервю за Агенция „Фокус“ за казуса „Калиакра“. Тя поясни, че на вчерашната среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов в Каварна са взели участие кметът на Шабла, общински съветници от Каварна ,членовете на работните групи, които са сформирани и една част от заинтересованите страни по отношение на очертанията на защитените зони. „Онова, за което уведомихме министър Димов е, че ние официално от тази седмица ще изпратим искане, за да получим първичните данни от проведените теренни проучвания и конкретната методология за определяне на зоната, за да можем в крайна сметка да разберем допуснат ли е субективизъм и произвол при определянето на защитените зони“, коментира тя. Нина Ставрева поясни, че е запознала министъра с някои от основните искания, които са се сформираха в активната работа през последната седмица. „Искаме всъщност да разберем има ли допуснати явни фактически грешки, трябва ли да се предприемат мерки по актуализиране границите на зоните и предмета на опазване в тях Искаме да се приложи обективна методика и да имаме ясни доказателства, че първичната научна информация от изследванията при посочване на конкретните територии на разпространения на природните местообитания и на видовете, предмет на опазване, са реални. Настояваме това да се случи в присъствието на представители на собственици или техни експерти, като за това се подпишат съответни протоколи от теренните проверки“, заяви Ставрева. „Другото, за което настоявахме е създадените работни групи с експерти от Министерство на околната среда и представители на заинтересованите страни от нашия регион за секторите земеделие, строителство, акватория, рибарство и енергетика да работят тук на терен, на място, за да не допускаме грешки, на които ставаме свидетели към днешна дата“, заяви тя. Нина Ставрева заяви, че е получила уверения от министър Нено Димов, че това ще се случи. По думите й първата работна среща на работните групи ще се проведе в Каварна, за да се начертаят първите стъпки, да се определят ясни срокове, така че хората да се уверят, че ще има реални действия за търсене на най-балансираното решение по казуса.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Каварна Нина Ставрева: Недопустимо е да се определят защитените зони преди общините да изготвят Общите си устройствени планове

Кметът на Каварна Нина Ставрева: Недопустимо е да се определят защитените зони преди общините да изготвят Общите си устройствени планове

14 Август 2017 | 18:53 | Агенция "Фокус"
София. Недопустимо е да се определят защитените зони преди общините да изготвят Общите си устройствени планове. Това каза кметът на Община Каварна Нина Ставрева в интервю за Агенция „Фокус“ за казуса „Калиакра“. „Един от основните проблеми на Община Каварна и на трите общини всъщност е, че все още нямаме Общи устройствени планове, което също е абсурд, защото е недопустимо първо да се определят границите на защитените зони и след това да се определя Общият устройствен план, който е документ за стратегическо развитие на общините“, каза Нина Ставрева. Тя поясни, че нейната роля като кмет е да защити интереса на всички засегнати и заинтересовани страни. „Поела съм отговорно този ангажимент и ще работя докрай“, коментира Нина Ставрева. Тя посочи, че още от началото на протестите е заявила, че ще защитава докрай обществения интерес. По думите й решаването на казуса „Калиакра“ е кауза за нея. Тя поясни, че в тези защитени зони попадат имоти не само на големи инвеститори на територията на Община Каварна, а и средни и по-малки, както и собственици на малки площи земеделска земя. „Пожелаваме си успех в работата, която предстои. Дано да се справим, защото за територията на България предстои издаването на още 255 заповеди със забрани и ограничения, така че ако тук намерим вярната формула, отчитайки обществения интерес и засегнатите страни са възможно най-малко, тя ще се прилага за територията на цялата държава. Имаме изключително важна, тежка и трудна задача. Убедена съм, че ще стигнем до краен успех“, допълни кметът на Каварна.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Каварна Нина Ставрева: Искаме незабавни действия за адекватно управление „Натура 2000“ и защитените зони, което да се извършва на местно ниво

Кметът на Каварна Нина Ставрева: Искаме незабавни действия за адекватно управление „Натура 2000“ и защитените зони, което да се извършва на местно ниво

14 Август 2017 | 18:24 | Агенция "Фокус"
София. Искаме незабавни действия за адекватно управление на цялата мрежа „Натура 2000“ и защитените зони, което да се извършва на местно ниво. Това каза кметът на Община Каварна Нина Ставрева в интервю за Агенция „Фокус“ за казуса „Калиакра“. По думите й в това управление е необходимо ролята на собствениците и ползвателите на земи да бъде ясно регламентирана чрез тяхното пряко участие в цялостния процес на разработване изпълнението на планове за управление. „Същинският проблем и истинските забрани и рестриктивни мерки са в плана за управление на трите зони – „Калиакра“, „Комплекс Калиакра“ и „Белите скали“. „Натура 2000“ е продукт и обществото трябва да плаща за него. Докато в този процес не се включат местните общности и не бъдат отчетени техните интереси, той е обречен на провал. Не може с едни очертания, правени неясно как, къде и кога, да се затрива цял регион в социално-икономическо отношение“, заяви тя. По отношение на картирането, Ставрева поясни, че то не може да се случи реално по-рано от следващата пролет. „Лятото вече е в своя край и реално ново картиране може да има през март 2018 г.“, каза Ставрева. По думите й още в началото на разговорите ни с министърът на околната среда и водите Нено Димов, той е казал, че това е един труден и дълъг процес, но не е невъзможен. „Създаването на този интегриран план за управление е отнел на екипа време около две години и половина. Ако е необходимо и това време ще използваме, но решението на този проблем трябва да бъде намерено“, допълни Ставрева.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

При изграждането на „НАТУРА 2000“ през 2007 г. е обявена по-голяма от реалната площ на Понто-Сарматските степи

При изграждането на „НАТУРА 2000“ през 2007 г. е обявена по-голяма от реалната площ на Понто-Сарматските степи

14 Август 2017 | 14:36 | Агенция "Фокус"
София. От Върховната административна прокуратура (ВАП), във връзка с публикации в средства за масово осведомяване, е организирана проверка по реда на надзора за законност спрямо заповед № РД-526/21.07.2017 г. на министъра на околната среда и водите. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.
В процеса на извършването ѝ са събрани данни, че при изграждането на европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ през 2007 г. е обявена по-голяма площ, заета от Понто-Сарматски степи *62C0, а на практика е била по-малка. По този начин заповедта е издадена, без от министъра на околната среда и водите да е установено категорично, че във всички места по приложения координатен регистър се намира природно местообитание 62C0* Понто-Сарматски степи. Допуснатото нарушение е преценено от ВАП като съществено, тъй като заповедта е издадена за опазването на това местообитание. В допълнение, избраният начин на процедиране на административния орган не съответства и на целите за осигуряване биологичното разнообразие и за запазване или възстановяване на благоприятното състояние на запазване на естествените местообитания по чл.2, §1 и §2 от Директива 92/43/ЕИО от 21 май 1992 г. за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна и чл.2, т.1 от Закона за биологичното разнообразие.
В резултат от ВАП е оспорена т.2 от заповедта, с която на територията на защитена зона „Комплекс Калиакра“ с код BG0000573 до обявяването ѝ за защитена зона, но за не повече от 2 години е въведена забрана за разораване, залесяване и създаване на трайни насаждения на територията, плодови и зеленчукови култури, зърнено-бобови култури, листно-стъблени зеленчукови култури, кореноплодни зеленчукови култури, луковично-зеленчукови култури, маслодайни култури, влакнодайни култури, етеричномаслени култури, едногодишни или многогодишни фуражни култури съгласно приложението.
Относно т.1 от заповедта, с която се забранява издаване на разрешения за строеж и всякакво строителство на територията, определена с координатен регистър на разпространението на природно местообитание 62C0* Понто-Сарматски степи, съгласно приложението, неразделна част от настоящата заповед, както и иницииране, провеждане или продължаване на процедури по реда на Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие, Закона за горите, Закона за опазване на земеделските земи, Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, Закона за устройство на територията и съответните подзаконови нормативни актове, които са предпоставка за реализация на строителство от ВАП е преценено, че подобни действия са от естество да увредят защитената зона въобще.
Във връзка с разкритите нарушения, документациите по чл.8, ал.1 от Закона за биологичното разнообразие за проучване и създаване на картен материал и координатен регистър на границата на защитената зона BG0000573 „Комплекс Калиакра“ са изпратени по компетентност на ВКП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Решаването на казуса "Калиакра" ще послужи като модел за решаването на подобни казуси и в останалата част от страната

Министър Нено Димов: Решаването на казуса "Калиакра" ще послужи като модел за решаването на подобни казуси и в останалата част от страната

14 Август 2017 | 09:18 | Агенция "Фокус"
София. Решаването на казуса "Калиакра" ще послужи като модел за решаването на подобни казуси и в останалата част от страната. За изготвянето на взаимно приемливи промени в плана за управление на зоната, която попада в "Натура 2000", но в същото време осигурява препитание на много местни хора ще бъдат привлечени и международни учени. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в предаването "Денят започва" по БНТ за казуса "Калиакра". Нено Димов посочи конкретните срокове, които са свързани с очертаването на зоните. До средата на тази седмица работните групи на министерството ще изпратят становищата си, а през следващата седмица на място ще дойдат екипите на държавната администрация. В момента има временна заповед, която забранява определен тип дейности, особено в сферата на строителството. За да няма забавяне, срещите между държавните институции, местната власт и хората от региона ще бъдат ежеседмични. "Вчера беше първата среща на място, след като миналата неделя се видяхме във Варна, след това във вторник беше голямата среща, която премиерът организира в София. Вчера бях на място, за да продължим този разговор и в максимална степен на диалог да търсим възможните решения. Това, което категорично поставят жителите на района,които са засегнати, като условия, са свързани най-вече с очертаването на зоните - дали те са коректно изпълнени или не са, и с мерките, които са включени в Плана за управление. Всъщност като че ли основно Планът за управление се оказа проблемната сфера, в която трябва да се работи. Аз мисля, че по плана за управление трябва да си поставим реалистичен срок от няколко месеца, докато за евентуалните участъци, които ще са свързани с картиране, вероятно ще трябва теренна работа", коментира министърът. Димов коментира, че от това, което е видял по време на срещата вчера, е останал с впечатление, че теренната работа при картирането през 2005-2006 г. не е била добре свършена или въобще не е правена. Той даде като пример за това факта, че действащо гробище попада в границите на "Натура 2000", както и че зоната на места следва очертанията на кадастъра т.е. излиза, че защитената зона се съобразява с кадастралната карта. "Там при всички положения ще отнеме по-дълго време, но ако ние стигнем до изчистване на Плана за управление в рамките на следващите няколко месеца, аз мисля, че ще мога да убедя Комсията (ЕК) да ни даде необходимото време за
"Очаквам да започне пролетта на следващата година като най-ранна възможна дата, но това ни дава време до тогава върху плана да видим коя е базата, на която стъпваме и кои са безспорните неща, за да действаме. Освен картирането трябва да се определи кои са защитените зони. 34,4% от територията на цялата държава попадат по някакъв начин в "Натура", ако на другите места картирането е било извършено по същия начин без теренни работи и е вероятно да има такива проблеми и на други места. Но първото винаги е най-сложно. Ако тук намерим добро решение, това ще ни помогне да намерим решение", каза още Димов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В средата на следващата седмица ще бъдат изпратени становищата на всички браншови организации по казуса „Калиакра“ (ОБЗОР)

В средата на следващата седмица ще бъдат изпратени становищата на всички браншови организации по казуса „Калиакра“ (ОБЗОР)

13 Август 2017 | 21:41 | Агенция "Фокус"
Каварна. В средата на следващата седмица ще бъдат изпратени становищата на всички браншови организации по казуса „Калиакра“. Това съобщи кметът на Каварна Нина Ставрева, която участва в среща по казуса, която се проведе в морската община с участието на министъра на околната среда Нено Димов. Ставрева заяви, че са сформирани четири работни групи за намиране на решение по казуса „Калиакра“. „Това, за което настоявахме, е да получим първичните данни за теренните проучвания, които са правени и методологията, по която е очертана територията на защитената зона. Получихме уверението на министър Димов, че ще получим тази информация“, каза кметът на Каварна. По думите ѝ друго искане е свързано с ново определяне на границите на защитените зони, както и за работа на място в Каварна на работните групи, които са сформирани по случая. „Ако първичната работа беше свършена по този начин, днес нямаше да се налага да водим този разговор и да провеждаме тази среща“, отбеляза Нина Ставрева.
След края на срещата министър Нено Димов обясни, че следващата седмица в сряда в Министерство на околната среда и водите ще бъде проучено становището на сформираните работни групи по казуса „Калиакра. Министърът съобщи, че срещата ще бъде между експерти на министерството и представители на работните групи, за да бъде „изчистен“ планът за управление. Според него на срещата ще бъдат разграничени безспорно приемливите и неприемливите неща, ще бъдат отчетени сложните неща за разрешение. „Това ще направим с бързане, но не с прибързване, защото трябва да бъдат огледани всички варианти, така че максимален брой от хората, които са засегнати, и интересите на страната да бъдат защитени“, каза министър Димов. Той поясни, че прекартирането е процес, който не може да бъде толкова бърз, колкото привеждането в действие на плана за управление. За прекартирането ще бъдат привлечени международно признати учени, за да бъде прецизиран процесът – да се изясни спазени ли са изискванията, какво е необходимо да бъде направено още, но всичко това в средносрочен план, допълни министър Димов. Краткосрочният е върху плана за управление.
По думите на министър Нено Димов проблемът е назрявал през последните повече от 15 години. Сега е необходимо да бъде намерено решение по най-добрия начин, за да бъде защитено то от него пред ЕС. Трудността на това начинание идва от факта, че решението касае различни интереси. Предстоят разговори на министър Димов с представители на местната общност и различни заинтересовани страни по случая. Според него верният път за постигане на добро решение са изслушването и диалогът. Министър Димов подчерта, че на практика това е трябвало да започне още преди 2005-2006 година, когато е стартирано очертаването на защитените зони. Работната среща е продължение на започналия процес от предходните седмици по търсене на решение. Тя се проведе в сградата на Община Каварна се проведе при закрити за медиите врати, докато пред сградата се състоя малоброен протест в защита на хората, чийто поминък е свързан със защитената зона - „Калиакра“, комплекс „Калиакра“ и „Белите скали“. Протестът е мирен.
Агенция „Фокус“ припомня: До казуса със защитената зона „Комплекс Калиакра“ се стигна след като министърът на околната среда и водите Нено Димов издаде забрана за извършване на земеделска дейност на територията й. Това предизвика протести от страна на жителите на Каварна, Шабла и Балчик, към които се присъединиха и живеещите в Несебър, Обзор, Бургас и Ахтопол. Причината за недоволството на местното население бе опасението, че забраната ще навреди на основния му поминък – земеделие, туризъм и риболов. На противоположната позиция застанаха еколози, според които хората са подведени и поминъкът им няма да бъде отнет, напротив ще бъде запазен, а целта е земеделските земи да не се застрояват. След двудневни протести премиерът Бойко Борисов обяви, че заповедта ще бъде ревизирана.
Върховна административна прокуратура също се зае с това да провери заповедта на министъра на околната среда и водите, като ще му поиска копия от административната преписка по издаване на посочената заповед и от документацията за защитена зона „Комплекс Калиакра“ в т. ч. и относно начина на създаването на картен материал и координатен регистър на границата на защитената зона. На база на тези данни прокуратурата ще вземе решение за последващите си действия. Решението на МОСВ бе обяснено с риск от загуби за държавата за стотици милиони евро под формата на санкции от ЕС. Според министъра на околната среда казусът датира от 2002 година. Той обясни, че заповедта, която въведе забрани за определени дейности на територията на природно местообитание 62СО Понто-сарматски степи от защитена зона „Комплекс Калиакра“, част от европейската мрежа Натура 2000, е издадена след преговори с Европейската комисия във връзка с осъдително решение на Съда на Европейския съюз срещу България по казуса "Калиакра". По думите му целта на преговорите с Европейската комисия е била да се ограничат максимално щетите от недалновидни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров, които са заложили бомба със закъснител, възлагайки на зелени организации да направят картирането на земите, които ще попаднат в „Натура“, а не на реномирани научни организации, както са направили другите страни от ЕС.
В началото на тази седмица след среща в Министерски съвет между всички заинтересовани страни от проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра стана ясно, че Заповедта, въвеждаща ограниченията в разпространението на приоритетното природно местообитание 62С0 Понто-Сарматски степи, публикувана в „Държавен вестник“ на 28 юли 2017 г. ще продължи да действа до момента, в който бъде подготвена нова заповед, координирана с кметовете и обсъдена с Брюксел.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нина Ставрева, кмет на Каварна: В средата на следващата седмица ще изпратим становищата на всички браншови организации по казуса „Калиакра“

Нина Ставрева, кмет на Каварна: В средата на следващата седмица ще изпратим становищата на всички браншови организации по казуса „Калиакра“

13 Август 2017 | 18:31 | Агенция "Фокус"
Добрич. В средата на следващата седмица ще бъдат изпратени становищата на всички браншови организации по казуса „Калиакра“. Това заяви кметът на Каварна Нина Ставрева, която участва в среща днес в морската община с участието на министъра на околната среда Нено Димов. Работната среща бе свикана по казуса „Калиакра“, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. „Това, за което настоявахме, е да получим първичните данни за теренните проучвания, които са правени и методологията, по която е очертана територията на защитената зона. Получихме уверението на министър Димов, че ще получим тази информация“, каза Нина Ставрева. Настоява се за ново определяне на границите на защитените зони, допълни тя, както и за работа на място в Каварна на работните групи, които са сформирани по случая. „Ако първичната работа беше свършена по този начин, днес нямаше да се налага да водим този разговор и да провеждаме тази среща“, отбеляза Нина Ставрева.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов за Калиакра: Едно от желанията, заявено на работната среща, е за прекартиране на териториите

Министър Нено Димов за Калиакра: Едно от желанията, заявено на работната среща, е за прекартиране на териториите

13 Август 2017 | 18:06 | Агенция "Фокус"
Добрич. Едно от желанията, заявено на работната среща, е за прекартиране на териториите. Това каза след приключване на срещата в Общината в Каварна по казуса „Калиакра“ министърът на околната среда и водите Нено Димов, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. „Следващата седмица в сряда в Министерство на околната среда и водите ще бъде проучено становището на сформираните работни групи по казуса „Калиакра“, съобщи министърът. „Срещата ще бъде между експерти на министерството и представители на работните групи, за да бъде „изчистен“ планът за управление“, допълни Нено Димов. На срещата ще бъдат разграничени по думите му безспорно приемливите и неприемливите неща. Ще бъдат отчетени сложните неща за разрешение и такива, които са много трудни за разрешаване. „Това ще направим с бързане, но не с прибързване, защото трябва да бъдат огледани всички варианти, така че максимален брой от хората, които са засегнати, и интересите на страната да бъдат защитени“, каза министър Димов. Той поясни, че прекартирането е процес, който не може да бъде толкова бърз, колкото привеждането в действие на плана за управление. За прекартирането ще бъдат привлечени международно признати учени, за да бъде прецизиран процесът – да се изясни спазени ли са изискванията, какво е необходимо да бъде направено още, но всичко това в средносрочен план, допълни министър Димов. Краткосрочният е върху плана за управление.
Жулиета НИКОЛОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Нина Ставрева, кмет на Каварна: Сформирани са четири работни групи за намиране на решение по казуса „Калиакра“

Нина Ставрева, кмет на Каварна: Сформирани са четири работни групи за намиране на решение по казуса „Калиакра“

13 Август 2017 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Добрич. Сформирани са четири работни групи за намиране на решение по казуса „Калиакра“. Това заяви кметът на Каварна Нина Ставрева по време на среща в Общината с участието на министъра на околната среда Нено Димов по казуса „Калиакра“, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Днешната среща е продължение на започналия процес от предходните седмици по търсене на решение. По думите на министър Нено Димов проблемът е назрявал през последните повече от 15 години. Сега е необходимо да бъде намерено решение по най-добрия начин, за да бъде защитено то от него пред ЕС. Трудността на това начинание идва от факта, че решението касае различни интереси. Предстоят разговори на министър Димов с представители на местната общност и различни заинтересовани страни по случая. Според него верният път за постигане на добро решение са изслушването и диалогът. Министър Димов подчерта, че на практика това е трябвало да започне още преди 2005-2006 година, когато е стартирано очертаването на защитените зони. Работната среща в сградата на Община Каварна продължава при закрити за медиите врати. След приключването й ще бъдат направени изявления от кмета Нина Ставрева и министъра на околната среда и водите Нено Димов. Пред общинската сграда има малка група от протестиращи с издигнати плакати в защита на хората, чийто поминък е свързан със защитената зона - „Калиакра“, комплекс „Калиакра“ и „Белите скали“. Протестът е мирен.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Австрийският канцлер Себастиан Курц държи обръщение в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността. 17 февруари 2018 г.
Австрийският канцлер Себастиан Курц държи обръщение в рамките на Мюнхенската кон...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.