НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:34

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Красимир Каракачанов: Съветът по отбрана одобри проекта за модернизация на фрегатите на стойност 90 млн. лева

Министър Красимир Каракачанов: Съветът по отбрана одобри проекта за модернизация на фрегатите на стойност 90 млн. лева

13 Август 2017 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Варна. Миналата седмица Съветът по отбрана одобри проекта за модернизация на фрегатите. Това заяви пред журналисти във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на ритуалите по тържествено издигане на военноморския флаг и присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2017” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” по повод отбелязването на 138-та годишнина от създаването на Военноморските сили, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Беше предложена сумата, чрез която фрегатите, с които разполагаме, да бъдат модернизирани и да бъдат много по-ефективни в изпълнение на своите задачи. Средствата за проекта, които са в размер на 90 млн. лева, ще бъдат заложени в следващия бюджет. Сумата е одобрена от Съвета по отбрана и предстои проектът да бъде внесен в Министерски съвет“, отбеляза министърът. Във връзка с изграждането на многофункционалните модулни патрулни кораби министър Красимир Каракачанов увери, че конкурсът, в който са участвали седем фирми, сред които и една българска, ще бъде равнопоставен. „Но моето предпочитание е в проектите за модернизация на армията и превъоръжаване предимство да имат българските фирми от военнопромишления комплекс - частни или държавни. Българският народ вади тези пари от джоба си и е по-добре, когато харчим парите на българския данъкоплатец, те да бъдат давани на български фирми, които да създават работни места, да внасят данъците си в България и по този начин да развиваме икономиката. Така аз разбирам икономическия патриотизъм“, добави министърът. Красимир Каракачанов коментира още, че основният приоритет тази година е обучението на личния състав. „Ученията, които минаха - и сухопътните, и морските, показват, че въпреки недостатъчните средства, с които разполага армията, нашите военнослужещи са подготвени и носят службата си с достойнство. Наблюдавайки нашите военнослужещи, сравнени с нашите съюзници от други страни, които са много по-добре заплатени, много по-добре оборудвани, много по-модерно въоръжени, нашите войници са много по-добри. Защото е лесно да служиш в богата армия и в богата държава, трудно и достойно е да служиш, когато има трудности и да не бягаш“, каза още министър Красимир Каракачанов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Увеличението на бюджета за отбрана е наложително

Министър Красимир Каракачанов: Увеличението на бюджета за отбрана е наложително

13 Август 2017 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Варна. Увеличението на бюджета за отбрана е наложително. Това заяви пред журналисти във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на ритуалите по тържествено издигане на военноморския флаг и присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2017” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” по случай 138-та годишнина от създаването на Военноморските сили, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Министърът допълни, че без увеличение на бюджета за отбрана, няма как да бъдат реализирани дори проектите, които миналото Народно събрание е гласувало. „Бюджетът реално ще бъде увеличен, ако започне реализацията на тези проекти. За авиацията – това са 1,5 млрд. лева, за флота - 820 млн. лева, плюс 90 млн. лева за обновяване на фрегатите, за бронираната машина – 1,2 млрд. лева“, подчерта министърът. Красимир Каракачанов коментира, че при гласуването на бюджета за следващата година ще стане ясно дали и с колко ще бъдат увеличени заплатите на военнослужещите. „Разчитаме на Комисията по отбрана, в която са само професионални висши военни - трима бивши началници на Генералния щаб на армията, генерали, офицери, вярвам, че ще се разберем. Имам и други идеи, с които да бъдем по-ефективни, тъй като има немалко резерви в Министерство на отбраната. Абсолютно ненужно изтичат пари, а в същото време не се реализират приходи от дейности, които могат да вкарат реални приходи в бюджета. И тогава, когато покажем, че и ние можем да реализираме печалби за бюджета, с по-голямо основание ще искаме увеличение на заплатите и няма кой да ни откаже“, заяви министърът. Той визира дейности, свързани с ремонтните заводи „Терем“, които към момента не са в добро финансово отчетно състояние, изключвайки „Флотски арсенал“. „Ако ме питате за процента, с който да се увеличат заплатите, той трябва да бъде 100 процента, но нека да бъдем честни – това не може да се случи”, каза още министър Каракачанов и добави, че предстоят разговори през септември и октомври.
Марияна ВАЛЕНТИНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

138-ата годишнина от създаването на Военноморските сили бе отбелязана във Варна (ОБЗОР)

138-ата годишнина от създаването на Военноморските сили бе отбелязана във Варна (ОБЗОР)

13 Август 2017 | 00:02 | Агенция "Фокус"
Варна. Силният дух, храбростта, хладнокръвието и високото бойно майсторство на военните ни моряци будят възхищение и са пример за подражание. Това заяви държавният глава Румен Радев във Варна, където се включи в честванията на 138-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на България. "Само година след Освобождението се създават българските Военноморски сили. През годините те показаха, че са щит за нашия народ, а моряците, че са истински патриоти", заяви президентът на тържественото събрание-концерт на ВМС. По думите на Румен Радев Военноморските сили на България издигат неуморно авторитета на страната ни пред международните ни партньори и ни доказват като надежден партньор през годините. "Това, което постигат българските моряци на съвместни операции в НАТО, Европейския съюз и ООН, е доказателство, че те имат важна задача и принос", каза президентът и оцени високо професионализма на ВМС в условията на динамична среда и различни интереси в региона. „В днешно време ролята на Военноморските сили нараства паралелно с нарастването на ролята и значението на Черноморската икономическа зона и в частност на изключителната икономическа зона на страната за нашия просперитет. Пример за това са бъдещите енергийни проекти в региона“, посочи още Румен Радев. Президентът призова за бързи и ефикасни решения от страна на правителството за осигуряване на съвременна бойна техника и въоръжение, нормални условия на труд и възнаграждение на Военноморските сили и Българската армия като цяло. "Само високи интелектуални, физически и психически качества вече не са достатъчни. България се нуждае от силни Военноморски сили, които да защитават нашия суверенитет и сигурност“, категоричен бе държавният глава.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви от своя страна, че българските военни моряци винаги са защитавали суверенитета и целостта на България. „Българският морски флот, в своята 138-годишна история, е записал славни страници. Без значение в какъв строй, без значение при кое правителство, без значение при какви обстоятелства българските военни моряци винаги са защитавали суверенитета и целостта на България, давали са всичко от себе си в името на свободна, обединена и просперираща държава“, каза още министър Красимир Каракачанов. Той отбеляза, че професията на военните моряци е тежка. „Тя изисква не само обучения, но и много лишения, на които се подлагат вашите семейства. Благодаря на всички вас и на вашите семейства. Позволете ми да поздравя за празника и пожелая на ветераните здраве и нека живеят с ясното съзнание, че са възпитали достойни наследници, които ще продължат делото и ще развиват българския морски флот. Позволете ми да поздравя и всички настоящи матроси, офицери, командири на флота и да им пожелая да носят службата с гордост, достойнство и със съзнанието, че те са обичани от българския народ и България ще разчита на тях“, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев подчерта от своя страна, че българските военни моряци изпълняват с чест и достойнство всички поставени задачи. „За мен е чест да присъствам на този светъл празник - 138 години от създаването на Българския морски флот. Искам да ви предам най-сърдечни поздрави от бившето военно ръководство на Българската армия по случай вашия празник. Да ви благодаря за усилия, които полагате по изпълнение на трите мисии, да ви благодаря за отличното представяне на съвместните международни учения с нашите партньори от Алианса и от ЕС. С достойнство и чест изпълнявате всички поставени задачи. Да ви поздравя и за отличното представяне на международното учение „Бриз 2017“. Искам да благодаря на вас и вашите семейства за това, което правите, и да ви пожелая преди всичко крепко здраве и много успехи“, заяви в приветственото си слово генерал-лейтенант Андрей Боцев.
Контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили, отбеляза, че българските военни моряци са показали, че са в състояние да планират, провеждат, командват и реализират морска операция по сигурност. Той отбеляза, че българските военни моряци са спечелили обичта и признанието на всички българи. „Обич и признание, които бяха заслужени, благодарение на демонстрирания висок професионализъм, родолюбие и чувство на дълг. През изминалите три международни учения българските военни моряци показаха, че не само могат равностойно да участват в операциите на НАТО, но са и в състояние да планират, провеждат, командват и реализират морска операция по сигурност. По време на ученията българските моряци се интегрираха, а нашите невоенни партньори показаха, че Военноморските сили са търсен и желан партньор в областта на военноморската сигурност“, подчерта контраадмирал Митко Петев.
В рамките на честванията на Морска гара Варна се проведоха ритуалите по тържествено издигане на военноморския флаг и присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2017” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Офицерски пагони получиха 17 курсанти: 4 жени и 13 мъже, от специалност „Организация и управление на тактическите подразделения от ВМС” от специализации „Корабоводене” за ВМС, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ и „Корабни машини и механизми за ВМС”. По-късно през деня на Морска гара Варна военни кораби бяха отворени за посещение от гражданите и гостите на града. Вечерта се проведе тържественото събрание-концерт, посветено на празника на Военноморските сили в зала 1 на ФКЦ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

138-ата годишнина от създаването на Военноморските сили бе отбелязана във Варна (ОБЗОР)

138-ата годишнина от създаването на Военноморските сили бе отбелязана във Варна (ОБЗОР)

12 Август 2017 | 21:44 | Агенция "Фокус"
Варна. Силният дух, храбростта, хладнокръвието и високото бойно майсторство на военните ни моряци будят възхищение и са пример за подражание. Това заяви държавният глава Румен Радев във Варна, където се включи в честванията на 138-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на България. "Само година след Освобождението се създават българските Военноморски сили. През годините те показаха, че са щит за нашия народ, а моряците, че са истински патриоти", заяви президентът на тържественото събрание-концерт на ВМС. По думите на Румен Радев Военноморските сили на България издигат неуморно авторитета на страната ни пред международните ни партньори и ни доказват като надежден партньор през годините. "Това, което постигат българските моряци на съвместни операции в НАТО, Европейския съюз и ООН, е доказателство, че те имат важна задача и принос", каза президентът и оцени високо професионализма на ВМС в условията на динамична среда и различни интереси в региона. „В днешно време ролята на Военноморските сили нараства паралелно с нарастването на ролята и значението на Черноморската икономическа зона и в частност на изключителната икономическа зона на страната за нашия просперитет. Пример за това са бъдещите енергийни проекти в региона“, посочи още Румен Радев. Президентът призова за бързи и ефикасни решения от страна на правителството за осигуряване на съвременна бойна техника и въоръжение, нормални условия на труд и възнаграждение на Военноморските сили и Българската армия като цяло. "Само високи интелектуални, физически и психически качества вече не са достатъчни. България се нуждае от силни Военноморски сили, които да защитават нашия суверенитет и сигурност“, категоричен бе държавният глава.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви от своя страна, че българските военни моряци винаги са защитавали суверенитета и целостта на България. „Българският морски флот, в своята 138-годишна история, е записал славни страници. Без значение в какъв строй, без значение при кое правителство, без значение при какви обстоятелства българските военни моряци винаги са защитавали суверенитета и целостта на България, давали са всичко от себе си в името на свободна, обединена и просперираща държава“, каза още министър Красимир Каракачанов. Той отбеляза, че професията на военните моряци е тежка. „Тя изисква не само обучения, но и много лишения, на които се подлагат вашите семейства. Благодаря на всички вас и на вашите семейства. Позволете ми да поздравя за празника и пожелая на ветераните здраве и нека живеят с ясното съзнание, че са възпитали достойни наследници, които ще продължат делото и ще развиват българския морски флот. Позволете ми да поздравя и всички настоящи матроси, офицери, командири на флота и да им пожелая да носят службата с гордост, достойнство и със съзнанието, че те са обичани от българския народ и България ще разчита на тях“, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев подчерта от своя страна, че българските военни моряци изпълняват с чест и достойнство всички поставени задачи. „За мен е чест да присъствам на този светъл празник - 138 години от създаването на Българския морски флот. Искам да ви предам най-сърдечни поздрави от бившето военно ръководство на Българската армия по случай вашия празник. Да ви благодаря за усилия, които полагате по изпълнение на трите мисии, да ви благодаря за отличното представяне на съвместните международни учения с нашите партньори от Алианса и от ЕС. С достойнство и чест изпълнявате всички поставени задачи. Да ви поздравя и за отличното представяне на международното учение „Бриз 2017“. Искам да благодаря на вас и вашите семейства за това, което правите, и да ви пожелая преди всичко крепко здраве и много успехи“, заяви в приветственото си слово генерал-лейтенант Андрей Боцев.
Контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили, отбеляза, че българските военни моряци са показали, че са в състояние да планират, провеждат, командват и реализират морска операция по сигурност. Той отбеляза, че българските военни моряци са спечелили обичта и признанието на всички българи. „Обич и признание, които бяха заслужени, благодарение на демонстрирания висок професионализъм, родолюбие и чувство на дълг. През изминалите три международни учения българските военни моряци показаха, че не само могат равностойно да участват в операциите на НАТО, но са и в състояние да планират, провеждат, командват и реализират морска операция по сигурност. По време на ученията българските моряци се интегрираха, а нашите невоенни партньори показаха, че Военноморските сили са търсен и желан партньор в областта на военноморската сигурност“, подчерта контраадмирал Митко Петев.
В рамките на честванията на Морска гара Варна се проведоха ритуалите по тържествено издигане на военноморския флаг и присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2017” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Офицерски пагони получиха 17 курсанти: 4 жени и 13 мъже, от специалност „Организация и управление на тактическите подразделения от ВМС” от специализации „Корабоводене” за ВМС, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ и „Корабни машини и механизми за ВМС”. По-късно през деня на Морска гара Варна военни кораби бяха отворени за посещение от гражданите и гостите на града. Вечерта се проведе тържественото събрание-концерт, посветено на празника на Военноморските сили в зала 1 на ФКЦ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Контраадмирал Митко Петев: Българските военни моряци показаха, че са в състояние да планират, провеждат, командват и реализират морска операция по сигурност

Контраадмирал Митко Петев: Българските военни моряци показаха, че са в състояние да планират, провеждат, командват и реализират морска операция по сигурност

12 Август 2017 | 20:33 | Агенция "Фокус"
Варна. Българските военни моряци показаха, че са в състояние да планират, провеждат, командват и реализират морска операция по сигурност. Това заяви контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили, по време на тържественото събрание-концерт по повод 138-та годишнина от създаването на Военноморските сили, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „За 138-ми път Българските военноморски сили честват своя празник. Утре, с вдигането на военноморския флаг, сигналът на корабната тръба и разветите флагове за разцветяване ще поздравят българските военни моряци с техния празник. Празник, който е сбъдната мечта на поколения българи, които през вековете са отправяли поглед към морската стихия с желание да я покорят. Българските военни моряци извървяха достойно своя дълъг път от деветте кораба от Дунавската флотилия, на които беше вдигнат флагът на 12 август 1879 година. Преминаха през огъня на пет войни, за да се развият и да станат съвременен вид въоръжена сила, гарантираща морски суверенитет и неприкосновеност на Република България“, допълни контраадмирал Митко Петев. Той отбеляза, че българските военни моряци са спечелили обичта и признанието на всички българи. „Обич и признание, които бяха заслужени, благодарение на демонстрирания висок професионализъм, родолюбие и чувство на дълг. През изминалите три международни учения българските военни моряци показаха, че не само могат равностойно да участват в операциите на НАТО, но са и в състояние да планират, провеждат, командват и реализират морска операция по сигурност. По време на ученията българските моряци се интегрираха, а нашите невоенни партньори показаха, че Военноморските сили са търсен и желан партньор в областта на военноморската сигурност“, подчерта контраадмирал Митко Петев. Той припомни, че през тежките зимни месеци на 2017 година в продължение на месец и половина военните ни моряци се бореха със снега, помагаха на бедстващи хора и почистваха пътища в областите Варна, Бургас и Добрич, а през годината формированията на Военноморските сили за унищожаване на открити невзривени боеприпаси унищожиха над 14 боеприпаса на брега и в морето, с което запазиха здравето и живота на гражданите в трите области. Контраадмирал Петев допълни, че е завършила сертификацията на фрегатата „Дръзки“, която след два месеца ще се включи в операцията за сигурност на НАТО в Средиземно море. „Необходимо е да погледнем в този ден към нашите заслуги, които са признати и от нашите партньори. Но по-важното е да дадем нужното на хората, които са създали този флот. Да склоним глава пред паметта на загиналите моряци в защита на България, в защита на родния бряг. Отправям своя поздрав към флотските ветерани, които ни научиха как да пазим, градим и развиваме морските традиции“, заяви контраадмирал Митко Петев.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Българските военни моряци винаги са защитавали суверенитета и целостта на България

Министър Красимир Каракачанов: Българските военни моряци винаги са защитавали суверенитета и целостта на България

12 Август 2017 | 19:57 | Агенция "Фокус"
Бургас. Българските военни моряци винаги са защитавали суверенитета и целостта на България. Това заяви във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на тържественото събрание-концерт, посветено на празника на Военноморските сили в зала 1 на Фестивалния и конгресен център, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Министър Каракачанов честити празника на всички бивши и настоящи български военни моряци и на техните семейства. „Българският морски флот, в своята 138-годишна история, е записал славни страници. Без значение в какъв строй, без значение при кое правителство, без значение при какви обстоятелства българските военни моряци винаги са защитавали суверенитета и целостта на България, давали са всичко от себе си в името на свободна, обединена и просперираща държава“, каза още министър Красимир Каракачанов. Той отбеляза, че професията на военните моряци е тежка. „Тя изисква не само обучения, но и много лишения, на които се подлагат вашите семейства. Благодаря на всички вас и на вашите семейства. Позволете ми да поздравя за празника и пожелая на ветераните здраве и нека живеят с ясното съзнание, че са възпитали достойни наследници, които ще продължат делото и ще развиват българския морски флот. Позволете ми да поздравя и всички настоящи матроси, офицери, командири на флота и да им пожелая да носят службата с гордост, достойнство и със съзнанието, че те са обичани от българския народ и България ще разчита на тях“, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов бяха наградени военнослужещи по случай 138-та годишнина от създаването на Военноморските сили.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: България се нуждае от силни Военноморски сили, които да отстояват нашия морски суверенитет, но и да гарантират нашата икономическа и енергийна сигурност

Президентът Румен Радев: България се нуждае от силни Военноморски сили, които да отстояват нашия морски суверенитет, но и да гарантират нашата икономическа и енергийна сигурност

12 Август 2017 | 19:46 | Агенция "Фокус"
Варна. България се нуждае от силни Военноморски сили, които не само да отстояват нашия морски суверенитет, но и да гарантират нашата икономическа и енергийна сигурност. Това заяви във Варна президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, който присъства на тържественото събрание-концерт, посветено на празника на Военноморските сили в зала 1 на Фестивалния и конгресен център, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. „Днес сме свидетели на един все по-трудно прогнозируем свят, с множество противопоставяне, конфликти, различни интереси. Свидетели сме на нарастване на интересите в Черноморския регион – геополитически, икономически, енергийни. Затова България се нуждае от силни Военноморските сили, които не само да отстояват нашия морски суверенитет, но и да гарантират нашата икономическа и енергийна сигурност“, подчерта Румен Радев. Той допълни, че за изпълнението на тези задачи са необходими ресурси, адекватна техника, високо подготвен личен състав. Според Румен Радев само интелектуални, психически и физически качества не са достатъчни. „Необходимо е родолюбие, любов към тази професия, която съчетава в себе си традиции, романтика, суровост, отговорност в настоящето и вяра в бъдещето – това, което носят днешните български военни моряци“, заяви Румен Радев. В приветствието си по повод 138-та годишнина от създаването на Военноморските сили върховният главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев коментира, че освен техника и ресурси за подготовката на моряците, е необходимо заплащането да съответства на тежките условия на труд и високото ниво на риск и отговорност, което те носят ежедневно. Той увери присъстващите военни моряци, че като президент и върховен главнокомандващ ще работи активно тези проблеми да намират бързо, ефективно и дълготрайно решение. „Пожелавам ви много здраве, много професионални и лични успехи. Да тръгвате оттук с твърда убеденост за вашите успехи, с твърдо съзнаване на високата отговорност на вашата мисия, да знаете, че работите за България и да се връщате винаги при близките хора, които ви чакат тук“, добави президентът Румен Радев.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Гордеем се със съвременните български военни моряци, носители на славните бойни традиции на своите предци

Президентът Румен Радев: Гордеем се със съвременните български военни моряци, носители на славните бойни традиции на своите предци

12 Август 2017 | 19:29 | Агенция "Фокус"
Варна. България се гордее със съвременните български военни моряци, носители на славните бойни традиции на своите предци. Това заяви във Варна президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, който присъства на тържественото събрание-концерт, посветено на празника на Военноморските сили в зала 1 на Фестивалния и конгресен център, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Пред входа на Фестивален и конгресен център във Варна президентът бе посрещнат от почетния караул на Военноморските сили. „За мен е удоволствие и чест да ви приветствам по случай отбелязването на 138-ата годишнина от създаването на нашите Военноморски сили и да ви поздравя с професионалния празник на българските военни моряци“, заяви Румен Радев в приветственото си слово. Той отбеляза, че фундаментът на българските славни военни моряци е поставен в далечната 1879 година, само една година след Освобождението на България, с издигането на българския флаг на корабите от Дунавската флотилия. „Този тържествен акт е началото на славната ни военноморска сила, но тяхното истинско развитие започва в края на 19 век. Гордеем се с нашите предци, участвали в две световни и три локални войни, в които показаха, че са надежден щит на своя народ. Нашите моряци показаха, че са истински патриоти, с висока бойна подготовка. Гордеем се с първите успехи в Сръбско-българската война. Всяко българско дете се гордее, когато чете за бойната победа през Балканската война, когато миноносецът „Дръзки“ поразява турския кораб „Хамидие“. Днес, вие – съвременните български военни моряци, сте носители на тези славни бойни традиции. Ние продължаваме да се гордеем с това, което постигате на съвместни операции на НАТО и ЕС, на мисии на ООН, на всички тези нови способности, съвместимост и висок дух на професионализъм, които демонстрирате на съвместни учения. Военноморските сили имат важен принос в борбата с тероризма, морското пиратство, контрабандата - все важни задачи, които изпълнявате“, допълни върховният главнокомандващ на въоръжените сили. Румен Радев припомни, че една от мисиите на Военноморските сили е помощ на населението при бедствия и аварии.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Пожелавам на военните ни моряци никога да не забравят отговорната си мисия да утвърждават нашия статут като морска държава

Президентът Румен Радев: Пожелавам на военните ни моряци никога да не забравят отговорната си мисия да утвърждават нашия статут като морска държава

12 Август 2017 | 18:33 | Агенция "Фокус"
Варна. Пожелавам на нашите военни моряци никога да не забравят важната и отговорна мисия, с която са натоварени, да носят достойно службата и да утвърждават нашия статут и самочувствие като морска държава. Това каза пред журналисти във Варна президентът Румен Радев, който участва в честването за 138-ата годишнина от създаването на Военноморските сили, предаде репортер на Радио “Фокус“-Варна. „Пожелавам им нова техника, пожелавам им ресурси и условия за пълноценна подготовка, както и достойно заплащане и условия на труд, които съответстват на наистина отговорната и тежка работа, която те изпълняват. Нещо, за което работя още от началото на своята кампания, за което свиках и първия национален съвет по национална сигурност и се надявам, че правителството ще изпълни своето ангажименти, въпреки забавянето“, допълни държавният глава.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов и началникът на отбраната ген.-лейтенант Андрей Боцев ще участват в тържествата по повод 138-годишнина от създаването на ВМС

Министър Красимир Каракачанов и началникът на отбраната ген.-лейтенант Андрей Боцев ще участват в тържествата по повод 138-годишнина от създаването на ВМС

12 Август 2017 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Варна. Военноморските сили (ВМС) отбелязват тържествено 138-ата годишнина от своето създаване с поредица от събития през цялата седмица, чиято кулминация е днес и 13 август. В честването на годишнината в град Варна ще участват министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.
Днес от 10.00 часа в Зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна ще се проведе тържественото връчване на дипломите на студентите от „Випуск 2017” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. В церемонията ще участва заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Дипломират се 230 студенти в образователно-квалификационна степен „бакалавър”. Дипломи ще получат и 52-ма студенти от образователно-квалификационна степен „магистър”. Първенец на студентите от „Випуск 2017” на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” с общ успех „Отличен - 5.94” е Калина Димова от специалност „Океанско инженерство”, образователно–квалификационна степен „бакалавър”.
Във Фестивалния и конгресен център във Варна от 18.00 часа ще се проведе тържествен концерт, на който приветствие към личния състав на Военноморските сили ще отправи техният командир контраадмирал Митко Петев. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев ще връчат награди на военнослужещи и цивилни служители от ВМС.

На 13 август, неделя, от 09.00 часа на Морска гара Варна ще се проведат ритуалите по тържествено издигане на военноморския флаг и присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2017” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Офицерски пагони ще получат 17 курсанти: 4 жени и 13 мъже, от специалност „Организация и управление на тактическите подразделения от ВМС” от специализации „Корабоводене” за ВМС, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ и „Корабни машини и механизми за ВМС”. Първенецът на випуска с успех „Отличен - 5.60” е мичман Виктор Атанасов от специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”, специализация „Корабоводене за ВМС“.
Същия ден, по повод празника на Военноморските сили, от 12.00 до 15.00 часа на Морска гара Варна военни кораби ще бъдат отворени за посещение от гражданите и гостите на града.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Военноморските сили отбелязват 138-та годишнина от създаването си с богата програма

Варна: Военноморските сили отбелязват 138-та годишнина от създаването си с богата програма

12 Август 2017 | 07:36 | Агенция "Фокус"
Варна. Военноморските сили отбелязват 138-та годишнина от създаването си с богата програма, съобщиха от пресцентъра на ВМС. По този повод от 10.00 часа граждани и гости на града ще имат възможност да разгледат корабите на Военноморските сили.
Основната част от тържествата ще започне привечер, когато в 17.50 часа с военен ритуал тържествено ще бъде посрещнат Президентът на България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев. Събитието ще се проведе на пл. „А. Новак”, пред входа на ФКЦ.
От 18.00 до 20.00 часа ще се проведе тържествено събрание-концерт, посветено на Празника на Военноморските сили в зала 1 на ФКЦ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавният глава Румен Радев ще участва в честването на 138-ата годишнина от създаването на Военноморските сили

Държавният глава Румен Радев ще участва в честването на 138-ата годишнина от създаването на Военноморските сили

12 Август 2017 | 07:22 | Агенция "Фокус"
Варна. Президентът Румен Радев ще вземе участие в честванията по случай 138-ата годишнина от създаването на Военноморските сили. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Пред входа на Фестивален и конгресен център (ФКЦ) във Варна президентът ще бъде посрещнат от почетния караул на Военноморските сили. По-късно държавният глава ще присъства на тържественото събрание-концерт, посветено на празника на Военноморските сили в зала 1 на ФКЦ.
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Австрийският канцлер Себастиан Курц държи обръщение в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността. 17 февруари 2018 г.
Австрийският канцлер Себастиан Курц държи обръщение в рамките на Мюнхенската кон...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.