НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:49

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: За празника Успение Богородично Бачковският манастир ще посрещне хиляди богомолци въпреки продължаващия ремонт на храма

Пловдив: За празника Успение Богородично Бачковският манастир ще посрещне хиляди богомолци въпреки продължаващия ремонт на храма

13 Август 2017 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Асеновград. За празника Успение Богородично Бачковският манастир ще посрещне хиляди богомолци въпреки продължаващия ремонт на храма. Това каза за Радио „Фокус” – Пловдив архимандрит Симон, игумен на Бачковската обител. „Реставрацията не пречи нито на богослуженията, нито на посещенията на вярващите в храма. На хората им харесва как храмът грейна“, подчерта отец Симон. Той прикани всички православни християни да вземат молитвено участие в храмовия празник на Бачковския манастир на 15 август.
Празненствата започват още от вечерта на 14 август с отслужване на малка вечерня от 19.00 часа. От 21.00 часа ще бъде дадено началото на всенощното бдение. „На вечернята ще се прочете молебният канон на Пресвета Богородица пред Чудотворната икона на Бачковския манастир. Около 23.00 часа ще се извърши петохлебие, а около полунощ ще се постави начало на утренята. На това чинопоследование ще се отслужи опелото на Пресвета Богородица, след което ще започне литийното шествие, предвождано от празничната икона на Успение Богородично и копие на Чудотворната икона на манастира. Пред портите на манастира ще се отслужи молебен за здраве и отминаване на бедствията за целокупния български народ. След това литията се връща в храма“, обясни отец Симон. Около 04.00 часа сутринта на 15 август ще започне света Литургия за празника на света Богородица. Около 07.00 часа след литургията в двора на манастира ще бъде отслужен водосвет за здраве, след което ще се извърши лития за храмовия празник.
В 12.00 часа ще бъде осветен курбанът, който по традиция манастирското братство дарява на всички християни споделили празника. В 18.00 часа вечерта ще се отслужи Велика вечeрня.
„Храмът и манастирът ще бъдат непрекъснато отворени от 14 сутринта до 15 август вечерта, докато има посетители“, посочи отец Симон. Целият цикъл на богослуженията ще протече с певческото участие на сборна формация църковни певци от цяла България. Осигурени са постоянен медицински екип, денонощна противопожарна и полицейска охрана за гарантиране сигурността и спазване на обществения ред. „Приканваме всички миряни стриктно да спазват разпоредбите на служителите на реда, за да протече празникът по християнски – мирно, спокойно и благочестиво“, каза още игуменът на Бачковския манастир.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Мирчев, ОП „Туризъм“ - Асеновград: 80 км туристически пътеки по общо 6 маршрута са маркирани от началото на годината в Асеновград

Ивайло Мирчев, ОП „Туризъм“ - Асеновград: 80 км туристически пътеки по общо 6 маршрута са маркирани от началото на годината в Асеновград

12 Август 2017 | 16:24 | Агенция "Фокус"
Пловдив. 80 км туристически пътеки по общо 6 маршрута са маркирани от началото на 2017 година в Асеновград. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Ивайло Мирчев, експерт в ОП „Туризъм“ в Асеновград. По думите му извършената от общинското предприятие дейност по маркиране е част от дългосрочна акция за подновяване на туристическата инфраструктура в Асеновград и социализиране на маршрути за пешеходен туризъм. „Дълги години туристическите пътеки бяха занемарени, нямаше централизирана политика за тяхното възстановяване. Нашата идея е с годините всичко да се възстанови и хората наистина да започнат да се връщат. Асеновградската планина е предпочитано място за почивка и туризъм за живеещите в Пловдив, Асеновград и близките населени места“, каза още Ивайло Мирчев.
По повод недобросъвестни граждани, премахващи вече поставени маркировки и извършващи други нарушения, експертът посочи, че са подготвени рестриктивни мерки. „Рестриктивните мерки ще включват поставяне на бариери във всички просеки, които са във връзка с евентуална превенция срещу пожари. Целта е в самата сърцевина на резерват „Червената стена“ да не влизат автомобили. Добре знаем, че където има достъп с автомобили, хората превишават правомощията си на туристи и започват да секат дървета, да палят огньове и да правят други неща, които не влияят добре за биоразнообразието и за опазването на околната среда. Другите неща, които искаме да предприемем като серия мерки и вече сме започнали да правим, е кампания за ограмотяване на хората, за осъзнаване на факта, че се намират на защитена зона“, обясни експертът от ОП „Туризъм“ в Асеновград.
В тази връзка Ивайло Мирчев добави, че на 15, 16 и 17 септември пред хижа „Марциганица“ ще се проведе Спелеоложки лагер. „Там ще се извършват изследвания и проучвателни дейности, ще се направи детски лагер, алпийски тролей, ще се представят и презентации на тема „Биоразнообразието в резерват „Червената стена“. Много искаме да работим с училищата, с младите хора, за да могат те, пораствайки, да имат в себе си набор от знания, които в планината ще им помогнат да участват в запазването на красивата ни природа“, обясни Мирчев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Мирчев, ОП „Туризъм“ – Асеновград: Бачковският манастир е най-посещаваната емблема на християнската история в България

Ивайло Мирчев, ОП „Туризъм“ – Асеновград: Бачковският манастир е най-посещаваната емблема на християнската история в България

12 Август 2017 | 15:19 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Бачковският манастир е най-посещаваната емблема на християнската история в България. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Ивайло Мирчев, експерт в ОП „Туризъм“ в Асеновград. По думите му Бачковската обител е по-посещавана дори от Рилския манастир, като причина за засиления интерес на туристите и богомолците е благоприятното му местоположение и лесния достъп до него. „Бачковският манастир е част от 100-те национални туристически обекти на България, което го прави още по-разпознаваем и по-желан като дестинация от различни туристи“, посочи експертът.
Ивайло Мирчев разказа, че манастирът е един от най-старите запазени не само в България, а и на Балканския полуостров, датиращ от 1083 година, когато двамата грузински братя Григорий и Абасий Бакуриани го построяват. „Той първоначално е бил населен изцяло с монаси грузинци, като само човекът, отговарящ за кореспонденцията с Константинопол, е бил грък. Бачковският манастир представлява симбиоза от средновековна и възрожденска архитектура. В него се намират освен Костницата, която е сграда, датираща още от самото му построяване в края на 11-ти век, но и църквата „Св. Архангели“ от ранното Средновековие. В последствие през 1604 година е построена съборната църква на мястото на старата Бакурианова църква. Съборната църква сравнително добре повтаря оригиналния храм. Тук се намира и построения през 1836 година храм „Св. Никола“, каза още експертът в ОП „Туризъм“ в Асеновград. По думите на Ивайло Мирчев, духовният живот в Бачковския манастир не е спирал дори по време на Османското владичество. „Винаги тук е имало голям брой монаси и поклонници. Никога манастирът не е преставал да бъде важно духовно средище в нашите земи“, подчерта той.
Мирчев посочи, че в манастира се пази чудотворна икона, позната на богомолците от цяла България с много чудеса. „Според дарителски надпис, тя е донесена тук от двама грузински поклонници – Атанасий и Окропир, през 1311 година. Смята се, че тя е копие на чудотворната икона на Св. Богородица, която е рисувана лично от ръката на св. апостол евангелист Лука. Според преданието, той е нарисувал от натура пет икони на Божията майка. Във връзка с голямата почит към чудотворната икона е утвърдено литийно шествие до местността „Клувията“, намираща се над Бачковския манастир, в полите на резерват „Червената стена“. Шествието датира от 17 век и вече четири века не спира да се случва на втория ден след Великден и да води тук хиляди поклонници от цяла България“, добави Ивайло Мирчев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Мирчев, ОП „Туризъм” – Асеновград: Около 15 000 души посещават Бачковския манастир всяка година за празника Успение Богородично

Ивайло Мирчев, ОП „Туризъм” – Асеновград: Около 15 000 души посещават Бачковския манастир всяка година за празника Успение Богородично

12 Август 2017 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Около 15 000 души посещават Бачковския манастир всяка година, за да присъстват на богослуженията по повод Успение Богородично. Това каза за Радио „Фокус” – Пловдив Ивайло Мирчев, експерт в ОП „Туризъм” в Асеновград. По думите му, празникът Успение Богородично е един от най-значимите духовни и туристически дни в годишния календар на Община Асеновград. „Освен в Бачковския манастир всяка година стотици миряни присъстват на богослуженията по случай празника и в една от най-големите съборни църкви в града, която също носи името на Божията майка, както и в храм „Света Богородица Петричка” при Асеновата крепост. Всеки един, посетил Бачковския манастир, може да разгледа изключително ценното християнско културно наследство, както и да стане част от живия духовен живот в манастира и да участва в богослуженията. Пред богомолците се разкрива възможност да съчетаят в себе си тази симбиоза от жив духовен живот и богато културно-историческо наследство”, обясни Ивайло Мирчев. По думите му, почитта към Божията майка е силно заложена в сакралните пространства на Асеновград, като много от църквите, параклисите и духовните средища там са свързани именно с тази почит.
Към днешна дата Бачковският манастир е мястото, което привлича по-голямата част от посетителите и туристите в Асеновград. „За тях Бачковската обител и Асеновата крепост са основните места, които трябва да посетят. Всичко друго е периферия около тях”, подчерта Мирчев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френският президент Еманюел Макрон държи реч по време на срещата на върха
Френският президент Еманюел Макрон държи реч по време на срещата на върха "Една ...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.