НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:38

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благоевград: Около 1440 ловци от ловно-рибарско сдружение „Сокол-1911“ са заверили билетите си през 2017 година

Благоевград: Около 1440 ловци от ловно-рибарско сдружение „Сокол-1911“ са заверили билетите си през 2017 година

11 Август 2017 | 20:55 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Около 1440 ловци от ловно-рибарско сдружение „Сокол-1911“ са заверили билетите си през 2017 година. Това каза за Радио „Фокус“ Пирин Иван Василев, председател на ловно-рибарско сдружение „Сокол-1911“. Според него до края на месец август още 20-30 ловци ще заверят билетите си и така общият брой на ловците ще стане около 1 470. „Това не означава, че всички ловци ще отидат на лов за пернат дивеч или за едър дивеч. Бих казал, че около 50-60% излизат на лов, а останалите притежават билет, просто за да са членове и да притежават ловно оръжие“, отбеляза той. Иван Василев уточни, че ЛРС „Сокол-1911“ е учредено през 1911 година, но реално е регистрирано през 1914 година, тъй като този регион е бил все още под турско робство през 1911 година. По думите му учредяването на сдружението е направено от около 20-30 ентусиасти-интелектуалци на града, сред които е имало и доктори.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Здравко Радев, Сдружение ЛРД – Исперих: 300-400 ловци очакваме да се включат в първите ловни излети за прелетен дивеч

Здравко Радев, Сдружение ЛРД – Исперих: 300-400 ловци очакваме да се включат в първите ловни излети за прелетен дивеч

11 Август 2017 | 20:20 | Агенция "Фокус"
Исперих. 300-400 ловци от Сдружение ЛРД – Исперих се очаква да се включат в първите ловни излети за прелетен дивеч. Това съобщи за Радио „Фокус“- Шумен Здравко Радев, специалист „Ловно стопанство”. Той посочи, че разрешителните са раздадени, документите са заверени, проведени са и инструктажи. Акцент при указанията се поставя върху безопасното боравене с оръжия, съблюдаване на дисциплината и спазване на противопожарните правила. „Сезонът е силно пожароопасен и е необходима сериозна бдителност и строго съблюдаване на правилата за противопожарна безопасност, една неволна човешка грешка или немарливост може да нанесе щети не само на дивеча, но и на горски масиви и земеделски култури“, заяви Здравко Радев. Той изрази надежда за успешен ловен сезон. По думите му тази година пъдпъдъкът на територията на сдружението е в добър запас. „За разлика от предходните две години, въпреки големите жеги той успя да остави поколения в нашите местообитания и да се задържи до началото на ловния сезон“, каза още Здравко Радев.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На 12 август се открива ловният сезон за прелетен дивеч

На 12 август се открива ловният сезон за прелетен дивеч

11 Август 2017 | 17:34 | Агенция "Фокус"
Варна. На 12 август се открива ловният сезон за прелетни птици – пъдпъдъци, гривяк, гургулица, гугутка, горски бекас, обикновена бекасина, както и разрешените за лов видове гълъби. Това съобщиха от Североизточно държавно предприятие.
От Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен, пожелават наслука на любителите на лова, но предупреждават да не се нарушават правилата за безопасност.
Горските служители системно извършват проверки за спазване на Закона за лова и опазване на дивеча и Закона за оръжията и боеприпасите. През тази година стриктно ще се следи и дали се използват забранените звуковъзпроизвеждащи устройства за привличане на дивеч. Ловците задължително трябва да разполагат с писмени разрешителни. В документите се посочват датата, имената на ловците, на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, а също и начинът и мястото, видът и броят на разрешения за отстрел на дивеч.
Всяка ловна дружинка трябва да проведе инструктаж на участниците. Ловното оръжие е лично и не се преотстъпва дори и на правоспособни ловци. До района на ловуването то се носи в калъф и незаредено. Неговото сглобяване и зареждане не е позволено на разстояние по-малко от 200 метра от населено място. Ловците, тръгнали на групов лов на дребен дивеч без шапка или облекло с ярък сигнален цвят, подлежат на санкция. Консумацията на алкохол преди и по време на лов е забранена, напомнят още от СИДП.
Във връзка с повишения риск от пожари горските служители апелират ловците да бъдат особено внимателни при боравене с огън.
Съгласно установените норми за отстрел, в рамките на един ловен излет е разрешен ловът на не повече от 15 пъдпъдъка и до 10 птици от видовете гривяк, гълъб, гургулица и гугутка, горски бекас и обикновена бекасина.
В обхвата на СИДП ловците са около 17 000 души. От началото на годината досега са издадени нови 285 ловни билета.
За запазване и обогатяване на запасите от местен дребен дивеч в дивечовъдните райони, стопанисвани от държавните ловни и горски стопанства към СИДП, ежегодно се извършва разселване на птици. За последните три години са разселени общо 3810 фазана, 200 яребици и 929 полудиви патици.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на АНП Себастиан Курц и председателят на „Партия на свободата на Австрия“  Хайнц-Кристиан Щрахе информираха президента Александер Ван Дер Белен за създадената коалиция. 16 декември 2017 г.
Лидерът на АНП Себастиан Курц и председателят на „Партия на свободата на Австрия...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.