НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:33

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепремиерът Екатерина Захариева ще вземе участие в Съвета „Външни работи“ в Брюксел

Вицепремиерът Екатерина Захариева ще вземе участие в Съвета „Външни работи“ в Брюксел

17 Юли 2017 | 07:13 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева ще вземе участие в редовното заседание на Съвет „Външни работи“, което ще се проведе днес в Брюксел. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Първите дипломати на 28-те ще проведат дискусия относно приоритетите в изпълнението на Глобалната стратегия на ЕС за следващата година. Министрите ще обсъдят актуалното развитие на ситуацията в Либия и ще направят преглед на отговора на ЕС. Съветът ще одобри удължаването на мандата на EUNAVFOR MED операция Sophia и на гражданската мисия на ЕС за подкрепа за интегрирано управление на границите в Либия (EUBAM).
Външните министри ще обменят мнения и относно положението в Корейската народнодемократична република (КНДР), в контекста на последните събития, включително неотдавнашното изстрелване на балистична ракета на 4 юли 2017 г. в грубо нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Дискусията в СВнР ще направи преглед на ролята на ЕС и взаимодействието с останалите заинтересовани страни.
Работният обяд на министрите ще бъде посветен на темата за миграционния натиск в Централното Средиземноморие. В дискусията ще участват Върховния комисар на ООН по бежанците Филипо Гранди и Генералният директор на Международната организация по миграция.
EUNAVFOR MED операция SOPHIA е военноморска операция на ЕС срещу контрабандистите и трафикантите на хора в Средиземноморието, която започна на 22 юни 2015 г. Целта на мисията е идентифициране, залавяне и отстраняване на плавателни съдове и спомагателни активи, които се използват или за които се подозира, че се използват от контрабандисти или трафиканти на мигранти.
Операцията е един от елементите на по-широкия комплексен подход на ЕС към миграцията, чиято цел е да се реагира на непосредствената необходимост от спасяване на човешки животи и преодоляване на неотложни ситуации, справяне с първопричините за незаконната миграция и борба с трафикантите.
Операция Sophia носи името на момиченце от сомалийски произход, родено на 24 август 2015 г. на борда на германската фрегата „Шлезвиг Холщайн“, която е част от военноморските сили в операцията на ЕС в централното Средиземноморие. Детето е спасено от германския кораб заедно с други 453 мигранти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жителите на квартал на Сараево получиха усташки честитки. 19 септември 2017 г.
Жителите на квартал на Сараево получиха усташки честитки. 19 септември 2017 г.

ВИДЕО
Четвърти ден от борбата с огъня в Кресненското дефиле.
Четвърти ден от борбата с огъня в Кресненското дефиле.
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.