НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:37

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Емилия Русинова, СГП: Делото срещу Веселин Марешки ще бъде изпратено в Специализираната прокуратура, събрани са доказателства за престъпление

Емилия Русинова, СГП: Делото срещу Веселин Марешки ще бъде изпратено в Специализираната прокуратура, събрани са доказателства за престъпление

16 Ноември 2017 | 17:36 | Агенция "Фокус"
София. В хода на разследването са събрани доказателства за престъпление, което вече е от компетентността на Специализираната прокуратура. Това каза ръководителят на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова в отговор на въпрос за хода на делото срещу лидера на „Воля“ Веселин Марешки на заседание на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предстои в много кратки срокове делото да бъде изпратено там, за да може компетентната прокуратура да повдигне обвинение за престъпленията, за които сме събрали доказателство. След това делото да бъде внесено в Специализирания съд“, обясни тя.
„За нас няма промяна в извода, че според държавното обвинение престъпления са осъществени и те ще стигнат до съд“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народните представители от „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова, Пламен Христов са с повдигнати обвинения за изнудване (ОБЗОР)

Народните представители от „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова, Пламен Христов са с повдигнати обвинения за изнудване (ОБЗОР)

14 Юли 2017 | 21:58 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители от „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова, Пламен Христов са с повдигнати обвинения за изнудване. Веселин Марешки е обвинен, че е заплашил 7 собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях. Аптеките се намират във Варна, Добрич, Видин, Плевен и София, а собствениците им са били заплашвани в периода от есента на 2012 година до края на 2015 година. Според обвинението целта на Веселин Марешки е била да принуди собствениците на аптеките да прекратят търговската си дейност или да прехвърлят дружествени дялове в търговски дружества, които са негова собственост или са контролирани от него. В някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти. Доказателствата сочат, че Веселин Марешки е заплашвал собствениците на аптеки, че чрез извършване на тенденциозни проверки от приближени нему служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики, ще ги доведе до фалит и ще ги принуди да преустановят дейността си. Според доказателствата в четири от общо седемте случая Веселин Марешки е действал сам, в два от случаите заедно с народния представител Пламен Христов. В един от случаите принудата е била извършена от двамата заедно с Кръстина Таскова. Веселин Марешки е с мярка за неотклонение „Подписка“.
Пламен Христов и Кристина Таскова също са били привлечени като обвиняеми, но за престъпление против собствеността. Двамата народни представители са съучастници в качеството на съизвършители на Веселин Марешки. Индивидуалните обвинения на двамата са за същото престъпление, като обвинението на Пламен Христов е за три отделни изпълнителни деяния, които е извършил в периода от април 2013 г. до края на 2015 г. в градовете София и Видин. В едно от деянията е участвала и Кристина Таскова. Обвинението на Кристина Таскова е за извършено от нея престъпление във Видин и София по отношение на едно от рекетираните лица, собственик на аптеки. При тях формата на изнудване и начините, по които са извършени тези действия са същите, които са предявени като обвинение на Веселин Марешки.
„Фокус“ припомня: На 23 юни прокуратурата поиска снемане на имунитета на народните представители от „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова посочи, че в рамките на това разследване са били използвани Специални разузнавателни средства, в които се съдържат изключително ценни доказателства за участие и на други лица, някои от тях с имунитет. Тя обясни, че изнудваните аптеки са с добра търговска практика и локация, не са били избирани случайно, а екипът на Марешки е проследявал кои са най-оборотните и се е стремял да завземе техния бизнес. По-късно през деня народните представители Пламен Христов и Кръстина Таскова доброволно се отказаха от имунитета си. На 29 юни стана ясно, че двамата депутати от „Воля“, както и лидерът Веселин Марешки са депозирали в деловодството на парламента писмено съгласие за снемане на имунитета им.
На 10 юли главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че ще бъдат повдигнати обвинения на всички народни представители, които са с доброволно снет имунитет - Веселин Марешки, Кръстина Таскова, Пламен Христов и Манол Генов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Народните представители от „Воля“ Пламен Христов и Кристина Таскова днес са обвинени в изнудване

Прокурор Румяна Арнаудова: Народните представители от „Воля“ Пламен Христов и Кристина Таскова днес са обвинени в изнудване

14 Юли 2017 | 12:57 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители от „Воля“ Пламен Христов и Кристина Таскова днес са обвинени в престъпление против собствеността. Това каза пред журналисти говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е изнудване, извършено от две и повече лица. Тези двама народни представители са съучастници, в качеството на съизвършители, на Веселин Марешки“, посочи Арнаудова. „Индивидуалните обвинения на двамата народни представители са за същото престъпление, като обвинението на Пламен Христов е за три отделни изпълнителни деяния, които е извършил в периода от април 2013 г. до края на 2015 г. в градовете София и Видин. В едно от деянията е участвала и Кристина Таскова. Обвинението на Кристина Таскова е за извършено от нея престъпление във Видин и София по отношение на едно от рекетираните лица, собственик на аптеки“, съобщи тя. Според нея формата на изнудване и начините, по които са извършени тези действия са същите, които са предявени като обвинение на Веселин Марешки. „По няколко различни начина са действали, като са мотивирали собственици на аптеки, от една страна, да започнат да купуват при неизгодни условия за тях лекарствени продукти. Ако не се съгласят собствениците, се отварят т.нар. „наказателни аптеки“, които са продавали лекарствените продукти на непосилни за останалите конкуренти цени“, каза Арнаудова. По думите ѝ по този начин те са принуждавали собствениците на аптеки да прекратят бизнеса си или да прехвърлят собствеността на своите дружества на Веселин Марешки. „Друга от формите на принуда е заплаха за палеж. Основните форми на натиск са били осъществени чрез разговори, в които собствениците са били заплашвани, че ще бъдат съсипани те и техния бизнес“, съобщи тя.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата повдигна обвинение на лидера на „Воля“ Веселин Марешки за изнудване (ОБЗОР)

Прокуратурата повдигна обвинение на лидера на „Воля“ Веселин Марешки за изнудване (ОБЗОР)

14 Юли 2017 | 02:03 | Агенция "Фокус"
София. Специализираното звено „Антикорупция“ привлече като обвиняем лидера на „Воля“ Веселин Марешки. Той е обвинен, че е заплашил 7 собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях. Аптеките се намират във Варна, Добрич, Видин, Плевен и София, а собствениците им са били заплашвани в периода от есента на 2012 година до края на 2015 година. Според обвинението целта на Веселин Марешки е била да принуди собствениците на аптеките да прекратят търговската си дейност или да прехвърлят дружествени дялове в търговски дружества, които са негова собственост или са контролирани от него. В някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти. Доказателствата сочат, че Веселин Марешки е заплашвал собствениците на аптеки, че чрез извършване на тенденциозни проверки от приближени нему служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики, ще ги доведе до фалит и ще ги принуди да преустановят дейността си. Според доказателствата в четири от общо седемте случая Веселин Марешки е действал сам, в два от случаите заедно с народния представител Пламен Христов. В един от случаите принудата е била извършена от двамата заедно с Кръстина Таскова. Веселин Марешки е с мярка за неотклонение „Подписка“.
В Народното събрание лидерът на „Воля“ Веселин Марешки заяви, че обвинението му е повдигнато без допълнително разследване, като от чекмеджето е извадена папката от декември миналата година. Той припомни, че прокуратурата в края на миналата година е прекратила производството срещу него, защото след няколко годишно разследване и прослушване на всичките му разговори не са намерени доказателства за извършени престъпления. Лидерът на „Воля“ коментира, че от това, което е успял да прочете от обвинението става ясно, че е провеждана много агресивна ценова политика и негови служители агресивно са раздавали рекламни материали близо или пред вратите на конкуренти. Според него щом отново се вади нещо, което е прекратено и от което е ясно, че няма основания за нарушения, значи е неудобен на някого. Веселин Марешки посочи, че случаят КТБ ще се потули и никой не задава въпроса как милиарди наши пари отиват в чужди джобове, а казват, че Марешки имал агресивна рекламна кампания и са раздавани листовки агресивно. Той поясни, че разследването срещу него е тръгнало от адвокатка, на която вече са й отнели правата и допълни, че всички, които са по първото и по второто дело срещу него са с отнети адвокатски права, с лъжесвидетелсване и куп други нарушения. Веселин Марешки обясни, че председателят на Народното събрание Димитър Главчев се е опитал да поиска да няма право да седя на председателската банка, защото му е повдигнато обвинение. Той обяви това за абсолютно нелепо и уточни, че някой се опитва предварително да слага присъди и по този начин да въздейства на публиката, но няма да се получи. Лидерът на „Воля“ коментира, че Марешки ще остане на председателската банка, но за Главчев това не е сигурно.
Главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира и разпореди проверка по твърдения на Веселин Марешки в парламента за упражнен спрямо него натиск. „Едно от нещата, което ми беше поставено като много тежко условие е да прекратим до края на май бизнеса с горива“, е заявил Веселин Марешки. Според Марешки исканията към него били не само политически, но и икономически, и идвали от хора, които „мародерстват този бизнес, имат възможност да поставят такива услови“. Главният прокурор разпореди на Софийска градска прокуратура незабавно започване на проверка на изнесените данни.
„Фокус“ припомня: На 23 юни прокуратурата поиска снемане на имунитета на народните представители от „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова посочи, че в рамките на това разследване са били използвани Специални разузнавателни средства, в които се съдържат изключително ценни доказателства за участие и на други лица, някои от тях с имунитет. Тя обясни, че изнудваните аптеки са с добра търговска практика и локация, не са били избирани случайно, а екипът на Марешки е проследявал кои са най-оборотните и се е стремял да завземе техния бизнес. По-късно през деня народните представители Пламен Христов и Кръстина Таскова доброволно се отказаха от имунитета си. На 29 юни стана ясно, че двамата депутати от „Воля“, както и лидерът Веселин Марешки са депозирали в деловодството на парламента писмено съгласие за снемане на имунитета им.
На 10 юли главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че ще бъдат повдигнати обвинения на всички народни представители, които са с доброволно снет имунитет- Веселин Марешки, Кръстина Таскова, Пламен Христов и Манол Генов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата повдигна обвинение на лидера на „Воля“ Веселин Марешки за изнудване (ОБЗОР)

Прокуратурата повдигна обвинение на лидера на „Воля“ Веселин Марешки за изнудване (ОБЗОР)

13 Юли 2017 | 21:07 | Агенция "Фокус"
София. Специализираното звено „Антикорупция“ привлече като обвиняем лидера на „Воля“ Веселин Марешки. Той е обвинен, че е заплашил 7 собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях. Аптеките се намират във Варна, Добрич, Видин, Плевен и София, а собствениците им са били заплашвани в периода от есента на 2012 година до края на 2015 година. Според обвинението целта на Веселин Марешки е била да принуди собствениците на аптеките да прекратят търговската си дейност или да прехвърлят дружествени дялове в търговски дружества, които са негова собственост или са контролирани от него. В някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти. Доказателствата сочат, че Веселин Марешки е заплашвал собствениците на аптеки, че чрез извършване на тенденциозни проверки от приближени нему служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики, ще ги доведе до фалит и ще ги принуди да преустановят дейността си. Според доказателствата в четири от общо седемте случая Веселин Марешки е действал сам, в два от случаите заедно с народния представител Пламен Христов. В един от случаите принудата е била извършена от двамата заедно с Кръстина Таскова. Веселин Марешки е с мярка за неотклонение „Подписка“.
В Народното събрание лидерът на „Воля“ Веселин Марешки заяви, че обвинението му е повдигнато без допълнително разследване, като от чекмеджето е извадена папката от декември миналата година. Той припомни, че прокуратурата в края на миналата година е прекратила производството срещу него, защото след няколко годишно разследване и прослушване на всичките му разговори не са намерени доказателства за извършени престъпления. Лидерът на „Воля“ коментира, че от това, което е успял да прочете от обвинението става ясно, че е провеждана много агресивна ценова политика и негови служители агресивно са раздавали рекламни материали близо или пред вратите на конкуренти. Според него щом отново се вади нещо, което е прекратено и от което е ясно, че няма основания за нарушения, значи е неудобен на някого. Веселин Марешки посочи, че случаят КТБ ще се потули и никой не задава въпроса как милиарди наши пари отиват в чужди джобове, а казват, че Марешки имал агресивна рекламна кампания и са раздавани листовки агресивно. Той поясни, че разследването срещу него е тръгнало от адвокатка, на която вече са й отнели правата и допълни, че всички, които са по първото и по второто дело срещу него са с отнети адвокатски права, с лъжесвидетелсване и куп други нарушения. Веселин Марешки обясни, че председателят на Народното събрание Димитър Главчев се е опитал да поиска да няма право да седя на председателската банка, защото му е повдигнато обвинение. Той обяви това за абсолютно нелепо и уточни, че някой се опитва предварително да слага присъди и по този начин да въздейства на публиката, но няма да се получи. Лидерът на „Воля“ коментира, че Марешки ще остане на председателската банка, но за Главчев това не е сигурно.
Главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира и разпореди проверка по твърдения на Веселин Марешки в парламента за упражнен спрямо него натиск. „Едно от нещата, което ми беше поставено като много тежко условие е да прекратим до края на май бизнеса с горива“, е заявил Веселин Марешки. Според Марешки исканията към него били не само политически, но и икономически, и идвали от хора, които „мародерстват този бизнес, имат възможност да поставят такива услови“. Главният прокурор разпореди на Софийска градска прокуратура незабавно започване на проверка на изнесените данни.
„Фокус“ припомня: На 23 юни прокуратурата поиска снемане на имунитета на народните представители от „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова посочи, че в рамките на това разследване са били използвани Специални разузнавателни средства, в които се съдържат изключително ценни доказателства за участие и на други лица, някои от тях с имунитет. Тя обясни, че изнудваните аптеки са с добра търговска практика и локация, не са били избирани случайно, а екипът на Марешки е проследявал кои са най-оборотните и се е стремял да завземе техния бизнес. По-късно през деня народните представители Пламен Христов и Кръстина Таскова доброволно се отказаха от имунитета си. На 29 юни стана ясно, че двамата депутати от „Воля“, както и лидерът Веселин Марешки са депозирали в деловодството на парламента писмено съгласие за снемане на имунитета им.
На 10 юли главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че ще бъдат повдигнати обвинения на всички народни представители, които са с доброволно снет имунитет- Веселин Марешки, Кръстина Таскова, Пламен Христов и Манол Генов.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира и разпореди проверка по твърдения на Веселин Марешки пред медиите за упражнен спрямо него натиск

Главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира и разпореди проверка по твърдения на Веселин Марешки пред медиите за упражнен спрямо него натиск

13 Юли 2017 | 16:20 | Агенция "Фокус"
София. Главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира по публикации в средствата за масова информация, отразяващи твърдения на Веселин Марешки пред медиите в парламента за упражнен спрямо него натиск, във връзка с повдигнатите днес обвинения на народния представител. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. „Едно от нещата, което ми беше поставено като много тежко условие е да прекратим до края на май бизнеса с горива“, е заявил Веселин Марешки. Според Марешки исканията към него били не само политически, но и икономически, и идвали от хора, които „мародерстват този бизнес, имат възможност да поставят такива услови“. Главният прокурор разпореди на Софийска градска прокуратура незабавно започване на проверка на изнесените данни.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Веселин Марешки, „Воля“: Димитър Главчев се опита да поиска да нямам право да седя на председателската банка, защото ми е повдигнато обвинение, което е нелепо

Веселин Марешки, „Воля“: Димитър Главчев се опита да поиска да нямам право да седя на председателската банка, защото ми е повдигнато обвинение, което е нелепо

13 Юли 2017 | 12:57 | Агенция "Фокус"
София. Вчера поведението на председателя на Народното събрание Димитър Главчев беше абсолютно нелепo. Той се опита да поиска аз, като зам.-председател, защото ми е повдигнато обвинение, да нямам право да седя на председателската банка. Това каза пред журналисти в Народното събрание лидерът на „Воля“ Веселин Марешки по повод повдигнатото му обвинение за изнудване от Специализираното звено „Антикорупция“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Защото някой, не каза кой, но визираше някой от журналистите, много се интересува“, обясни той и допълни, че подозира коя е журналистката, но няма да казва имена. „Това е абсолютно нелепо, някой се опитва предварително да слага присъди и по този начин да въздейства на публиката, няма да се получи“, заяви Веселин Марешки. „Мога да се обзаложа, че Главчев по-бързо ще слезе от банката, отколкото Марешки. Марешки ще остане на председателската банка, но за Главчев това не е сигурно“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Марешки, „Воля“: Обвинението ми е повдигнато без допълнително разследване, от чекмеджето е извадена папката от декември миналата година

Веселин Марешки, „Воля“: Обвинението ми е повдигнато без допълнително разследване, от чекмеджето е извадена папката от декември миналата година

13 Юли 2017 | 12:42 | Агенция "Фокус"
София. Как така декември месец миналата година прокуратурата прекратява производството с ясни указания, че няма никакви доказателства за извършени престъпления след няколкогодишно разследване и слушане на всичките ми разговори. А след няколко месеца по-късно без допълнително разследване при същите доказателства се вади папката от чекмеджето и в момента внасят обвинението. Това каза пред журналисти в Народното събрание лидерът на „Воля“ Веселин Марешки по повод повдигнатото му обвинение за изнудване от Специализираното звено „Антикорупция“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, което успях да прочета е, че сме провеждали много агресивна ценова политика и наши служители агресивно са раздавали рекламни материали тип "листовки" близо или пред вратите на наши конкуренти“, обясни той. „Това е някаква намеса свише, явно съм неудобен след като нещо се вади току-що прекратено, с ясно написано, че няма основания за наши закононарушения“, посочи Веселин Марешки. „Покрай всички тези шумотевици забравихме да задаваме въпроса „Кой“ и целия модел. КТБ ще бъде потулено, ясно е, че никой няма да разкрие къде са изчезнали парите ни. Защо бензиностанциите „Петрол“ са в Гриша Ганчев?“, коментира той. „Никой не задава въпроса как милиарди наши пари отиват в чужди джобове, а казват, че Марешки имал агресивна рекламна кампания и са раздавани листовки агресивно“, посочи Веселин Марешки. „Доколкото разбирам цялото разследване тръгва от адвокатка, на която вече са й отнели правата. Всички, които са по първото дело и сега по второто са с отнети адвокатски права, с лъжесвидетелсване и куп други нарушения“, каза още лидерът на „Воля“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Специализирано звено „Антикорупция“ обвини Веселин Марешки в изнудване

Специализирано звено „Антикорупция“ обвини Веселин Марешки в изнудване

13 Юли 2017 | 10:30 | Агенция "Фокус"
София. Прокурор от СЗ “Антикорупция“ – СГП привлече като обвиняем Веселин Марешки – народен представител от 44-то Народно събрание. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Веселин Марешки е обвинен за това, че в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София е заплашил 7 собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях. Целта на Марешки е била да принуди собствениците на аптеките да се разпоредят със свое право – да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на търговски дружества, собственост или контролирани от Веселин Марешки, или да прекратят търговската си дейност. В някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти. Доказателствата сочат, че в инкриминирания период от време Марешки е заплашвал собствениците на аптеки, че чрез целенасочен административен натиск – чрез извършване на тенденциозни проверки от приближени нему служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики, ще доведе до фалит търговските им дружества и ще ги принуди да преустановят дейността си.
Според доказателствата по делото Веселин Марешки е осъществил състава на престъплението по чл. 213 а, ал.2, т.4 във вр. с ал.1 във вр. с чл. 26 ал.1 от НК– осъществил е седем отделни изпълнителни деяния на престъплението изнудване, като в четири от случаите (във Варна, Добрич и Плевен/ е действал сам, в два от случаите (в гр. София) заедно с народния представител Пламен Христов, а в един от случаите в гр. Видин и в гр. София), принудителните действия са били извършени от Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова.
Веселин Марешки е с мярка за неотклонение „Подписка“.
На 23.06.2017 г., главният прокурор внесе искане за снемане имунитета на народния представител от ПП „Воля“ Веселин Марешки. Марешки даде съгласие за възбуждане и провеждане на наказателно преследване срещу него. Разследването продължава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Тази седмица ще бъдат повдигнати обвинения на всички народни представители, които са със снет имунитет

Главният прокурор Сотир Цацаров: Тази седмица ще бъдат повдигнати обвинения на всички народни представители, които са със снет имунитет

10 Юли 2017 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Бургас. На всички народни представители, които са със снет имунитет, разбира се доброволно снет, тази седмица ще бъдат повдигнати обвинения.Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в Бургас, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Ще бъдат повдигнати обвиненията на Веселин Марешки и на двамата негови колеги. Ще бъде повдигнато обвинение за търговия с гласове и на народния представител Манол Генов", уточни главният прокурор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народните представители от ПП "Воля" Веселин Марешки и Кръстина Таскова са дали съгласие за снемане на имунитета им

Народните представители от ПП "Воля" Веселин Марешки и Кръстина Таскова са дали съгласие за снемане на имунитета им

29 Юни 2017 | 09:18 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители от ПП "Воля" Веселин Марешки и Кръстина Таскова са депозирали писмено съгласие в парламента за снемане на депутатския им имунитет, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Агенция „Фокус” припомня, че на 23 юни 2017 г., главният прокурор внесе искания за снемане имунитета на народните представители от ПП ВОЛЯ Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов. Исканията са въз основа на доказателства от разследване на Окръжна прокуратура – Варна, образувано на 12 декември 2014 г. за изнудване. Според данните на държавното обвинение в хода на проведеното разследване са събрани доказателства за това, че в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София народният представител Веселин Марешки е заплашил 7 собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях. Целта на Марешки е била да принуди собствениците на аптеките да се разпоредят със свое право – да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на търговски дружества, собственост или контролирани от Веселин Марешки или прекратят търговската си дейност. От прокуратурата установяват, че в някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти. Според държавното обвинение в инкриминирания период от време Марешки е заплашвал собствениците на аптеки, че чрез целенасочен административен натиск – чрез извършване на тенденциозни проверки от приближени нему служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики, ще доведе до фалит търговските им дружества и ще ги принуди да преустановят дейността си.
След разследването се установява, че за аптеките в района, включващ областите Стара Загора, Хасково, Кърджали и Пловдив била определена да отговаря Кръстина Таскова. За района, включващ областите София, Плевен, Ловеч, Враца, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград бил определен Пламен Христов. С района, обхващаш областите Варна, Шумен, Добрич и Разград се ангажирал Веселин Марешки.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Политологът Първан Симеонов: Множеството поискани депутатски имунитети се възприемат като сцени на възмездие към представителите на българския елит

Политологът Първан Симеонов: Множеството поискани депутатски имунитети се възприемат като сцени на възмездие към представителите на българския елит

26 Юни 2017 | 10:28 | Агенция "Фокус"
София. Множеството поискани депутатски имунитети се възприемат като сцени на възмездие към представителите на българския елит. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Първан Симеонов във връзка с поисканите от главния прокурор Сотир Цацаров имунитети на депутати от ГЕРБ, БСП и "Воля". По думите му се наблюдава активизиране на прокуратурата според обществените очаквания за справедливост и непоколебимост спрямо политическия елит.
„Такива сцени се харесват от българите. Съвсем друг е въпросът, че за да доведе това до повишаване на доверието във властта, трябва да се случват по-често, по-бързо и трябва да се стига до краен резултат. Много често през годините определени части от управленски формации са били поддържани в режим на зависимост, който да ги направи малко по-сговорчиви. Всичко това ме кара да мисля, че тази традиция едва ли ще спре сега. Виждали сме го и предишния мандат, виждаме го и сега“, коментира той. „От политологична гледна точка не се случва нещо неочаквано. Властта в България през последните няколко години, а и десетилетия, така действа – с тоягата и с морков едновременно, спрямо своите съюзници“, отбеляза политологът.
Първан Симеонов коментира още, че към момента няма политическа воля за реформи и законодателна дейност, като парламентът повтаря липсата на желание за политически инициативи от предходното народно събрание. Според него е положителна, обаче, очертаващата се тенденция към ясна външна политика.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата поиска имунитета на народните представители от ПП „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов (ОБЗОР)

Прокуратурата поиска имунитета на народните представители от ПП „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов (ОБЗОР)

24 Юни 2017 | 05:04 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата поиска снемане на имунитета на народните представители от ПП „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов. Исканията се основават на доказателства от разследване на Окръжна прокуратура – Варна, образувано на 12 декември 2014 г. за изнудване. На брифинг в прокуратурата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че през 2012 г. Веселин Марешки е взел решение за установяване на монопол в областта на аптеките. Тя допълни, че се касае за извършени престъпления против собствеността и изнудване, за което има доказателства за Марешки и Христов, а по отношение на Таскова доказателствата са за извършено престъпление по НК. В хода на проведеното разследване са събрани доказателства за това, че в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София Веселин Марешки е заплашил 7 собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях. Целта на Марешки е била да принуди собствениците на аптеките да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на търговски дружества, собственост или контролирани от него или да прекратят търговската си дейност. Според доказателствата в четири от случаите Марешки е действал сам, в два от случаите заедно с народния представител Пламен Христов, а в един принудителните действия са били извършени от него, Христов и Кръстина Таскова.
Румяна Арнаудова съобщи още, че в рамките на това разследване са били използвани Специални разузнавателни средства, в които се съдържат изключително ценни доказателства за участие и на други лица, някои от тях с имунитет. По думите ѝ, за да се провежда каквото и да е разследване, трябва да се получи разрешението на Народното събрание. Арнаудова допълни, че няма каквото и да е съмнение, че в случая се касае за тежки престъпления срещу собствеността. Тя отбеляза, че има общо 7 отделни свидетели, собственици на аптеки и аптечни вериги. По думите ѝ важното в този случай, е че това са аптеки, обикновено с добра търговска практика и добра търговска локация, като те са избирани неслучайно, тъй като екипът на Марешки е проследявал кои са най-оборотните аптеки и се е стремял да завземе техния бизнес. Арнаудова допълни, че има още много доказателства, които трябва да бъдат събрани в рамките на допълнително разследване.
В Народното събрание Пламен Христов съобщи, че преди избирането им за народни представители в ролята си на управителни органи в структурите на Веселин Марешки, за него и Кръстина Таскова е имало разследване на прокуратурата, което се е произнесло, че няма основание за повдигане на обвинение. Христов каза още, че с Таскова нямат притеснения и са готови да съдействат на разследването. По думите му никой от депутатите на „Воля“ няма притеснение да остане без имунитет по какъвто и да е повод. Според Пламен Христов срещу партията се води атака, която „мирише на бензин“ и идва от конкуренти на Веселин Марешки.
По-късно през деня от партия „Воля“ разпространиха съобщение, според което народните представители Пламен Христов и Кръстина Таскова доброволно се отказват от имунитета си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата поиска имунитета на народните представители от ПП „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов (ОБЗОР)

Прокуратурата поиска имунитета на народните представители от ПП „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов (ОБЗОР)

23 Юни 2017 | 20:26 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата поиска снемане на имунитета на народните представители от ПП „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов. Исканията се основават на доказателства от разследване на Окръжна прокуратура – Варна, образувано на 12 декември 2014 г. за изнудване. На брифинг в прокуратурата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че през 2012 г. Веселин Марешки е взел решение за установяване на монопол в областта на аптеките. Тя допълни, че се касае за извършени престъпления против собствеността и изнудване, за което има доказателства за Марешки и Христов, а по отношение на Таскова доказателствата са за извършено престъпление по НК. В хода на проведеното разследване са събрани доказателства за това, че в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София Веселин Марешки е заплашил 7 собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях. Целта на Марешки е била да принуди собствениците на аптеките да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на търговски дружества, собственост или контролирани от него или да прекратят търговската си дейност. Според доказателствата в четири от случаите Марешки е действал сам, в два от случаите заедно с народния представител Пламен Христов, а в един принудителните действия са били извършени от него, Христов и Кръстина Таскова.
Румяна Арнаудова съобщи още, че в рамките на това разследване са били използвани Специални разузнавателни средства, в които се съдържат изключително ценни доказателства за участие и на други лица, някои от тях с имунитет. По думите ѝ, за да се провежда каквото и да е разследване, трябва да се получи разрешението на Народното събрание. Арнаудова допълни, че няма каквото и да е съмнение, че в случая се касае за тежки престъпления срещу собствеността. Тя отбеляза, че има общо 7 отделни свидетели, собственици на аптеки и аптечни вериги. По думите ѝ важното в този случай, е че това са аптеки, обикновено с добра търговска практика и добра търговска локация, като те са избирани неслучайно, тъй като екипът на Марешки е проследявал кои са най-оборотните аптеки и се е стремял да завземе техния бизнес. Арнаудова допълни, че има още много доказателства, които трябва да бъдат събрани в рамките на допълнително разследване.
В Народното събрание Пламен Христов съобщи, че преди избирането им за народни представители в ролята си на управителни органи в структурите на Веселин Марешки, за него и Кръстина Таскова е имало разследване на прокуратурата, което се е произнесло, че няма основание за повдигане на обвинение. Христов каза още, че с Таскова нямат притеснения и са готови да съдействат на разследването. По думите му никой от депутатите на „Воля“ няма притеснение да остане без имунитет по какъвто и да е повод. Според Пламен Христов срещу партията се води атака, която „мирише на бензин“ и идва от конкуренти на Веселин Марешки.
По-късно през деня от партия „Воля“ разпространиха съобщение, според което народните представители Пламен Христов и Кръстина Таскова доброволно се отказват от имунитета си.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: В рамките на разследването срещу Веселин Марешки са били използвани СРС-та, в които има доказателства за участие и на лица с имунитет

Прокурор Румяна Арнаудова: В рамките на разследването срещу Веселин Марешки са били използвани СРС-та, в които има доказателства за участие и на лица с имунитет

23 Юни 2017 | 15:06 | Агенция "Фокус"
София. В рамките на това разследване са били използвани Специални разузнавателни средства, в които се съдържат изключително ценни доказателства за участие и на други лица, някои от тях с имунитет. Това каза пред журналисти говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с искането на прокуратурата за снемане на имунитета на Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За да се провежда каквото и да е разследване, ние трябва да получим разрешението на Народното събрание. Решението за това дали е нелоялна конкуренция или е престъпление не е защото прокурорът така е преценил, а защото самият г-н Марешки в разговорите, които е провеждал е разяснявал разликите между обикновените аптеки „Марешки“ и „наказателните аптеки“, посочи Арнаудова. Според нея няма каквото и да е съмнение, че в случая се касае за тежки престъпления срещу собствеността. „Ако се съберат доказателства за други престъпление, ще поискаме снемане на имунитет и повдигане на други обвинения“, съобщи тя. Според нея има общо 7 отделни свидетели, собственици на аптеки и аптечни вериги. „Единият от собствениците притежава 12 обекта, другият притежава 9 обекта, третият има 5 аптеки, четвъртият е 2, а другите по 1 аптека. Важното в този случай, че това са аптеки обикновено с добра търговска практика и добра търговска локация локация. Те са избирани неслучайно, тъй като екипът на г-н Марешки е проследявал, кои са най-оборотните аптеки и се е стремял да завземе техния бизнес“, каза говорителят на главния прокурор. „Ние сме сезирали КЗК, тъй като считаме, че част от действията, за които не бихме искали да повдигнем обвинение, представляват нелоялна конкуренция, но не сме сезирали други органи“, съобщи Арнаудова. По думите ѝ делото не е пред приключване, защото според екипа прокурори и следователи, които са поели това разследване, има още много доказателства, които трябва да бъдат събрани в рамките на допълнително разследване. „Имаме данни за упражнен натиск и изключително голям брой аптеки, които са прехвърлили бизнеса си. Ако има хора, които са били принудени заради този натиск да прехвърлят собствеността на бизнеса си, ние най-малко сме длъжни да ги попитаме какво се е случило. Важно е да установим дали и кои дружества на г-н Марешки са получили облаги от тази престъпна дейност“, допълни тя.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Веселин Марешки е използвал свои служители и бизнес партньори за налагането на монопол в различните райони на страната

Прокурор Румяна Арнаудова: Веселин Марешки е използвал свои служители и бизнес партньори за налагането на монопол в различните райони на страната

23 Юни 2017 | 14:49 | Агенция "Фокус"
София. Веселин Марешки е взел решение да използва свои служители и бизнес партньори, които да отговарят за различни аптеки в различни краища на Република България. Това каза пред журналисти говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с искането на прокуратурата за снемане на имунитета на Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Така за района на Стара Загора, Хасково, Кърджали и Пловдив е била определена да отговаря Кристина Таскова. За областите София, Плевен, Ловеч, Враца, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград е бил определен Пламен Христов. А за останалата част от България - самият господин Марешки“, посочи Арнаудова. Според нея има и още една схема, по която са работили тези хора и тя е свързана с управляваната по това време, собственост на Марешки, фирма „Фармнет“, тя е управлявана от Пламен Христов. „Това е дистрибуторът на лекарства. Отправяно е било предложение на аптекарите да зареждат от този склад. Направено им е и заплашването, че до тях ще бъдат открити „наказателни аптеки“.Това обаче, както прокурорите обсъждат, е най-вероятно стъпка към овладяване на съответното дружество“, каза тя. По думите ѝ след като аптекарите започват да купуват лекарствата от този склад, на практика Марешки е имал възможност да контролира дейността на аптеките им и да знае кога да отправи предложение за прехвърляне на собствеността на аптеките, при което те биха се съгласили да ги продадат на ниска цена. „Отправяни са били директни заплахи за това, че „ако искаш да излезеш достойно, вземи някой лев, но ми прехвърли аптеката“. Тази схема, според събраните доказателства, е била прилагана в периода от края на 2012 г. до края на 2015 г.“, допълни Арнаудова. Според нея по това дело предстоят множество още действия, тъй като имаме данни, че не само тези 7 човека, които свидетелстват смело, но и други аптекари са били подложени на този натиск и които вече са прехвърлили собствеността си. „Очакваме Народното събрание да даде разрешение прокуратурата да продължи разследването, за да възстановим всички факти“, коментира тя.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: През 2012 г. за директор на Изпълнителната агенция по лекарствата е назначен съпругът на служителка на Веселин Марешки

Прокурор Румяна Арнаудова: През 2012 г. за директор на Изпълнителната агенция по лекарствата е назначен съпругът на служителка на Веселин Марешки

23 Юни 2017 | 14:32 | Агенция "Фокус"
София. През 2012 г. стартира идеята на Веселин Марешки за осъществяване на монополно положение в областта на лекарствените препарати и средства. Като изключително съществено значение за осъществяване на неговия замисъл е, че през есента на 2012 г. за директор на Изпълнителната дирекция по лекарствата е бил назначен доктор, който е съпруг на негова служителка. Това каза пред журналисти говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с искането на прокуратурата за снемане на имунитета на народните представители от ПП "ВОЛЯ" Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Той самият е назначил множество служители в тази агенция, за които сме събрали доказателства, че не притежават необходимия ценз. Те са имали преди това професионален опит в бензиностанции, супермаркети и магазини за мобилни устройства. В резултат на тези назначения, г-н Марешки е имал възможност за осъществяване на административен натиск срещу аптекарите“, посочи Арнаудова. По думите ѝ набелязани са били обекти на територията на страната, собственици на аптеки и аптечни вериги с по няколко обекта. „Имаме свидетели с 1 аптека, и такива, които са притежавали верига от аптеки – 9, 12 и 5. Административният натиск се е осъществявал, като са се изпращали тези служители да извършват проверки. В цялата история на Изпълнителната агенция по лекарствата през 2013 г. са отнети 11 лиценза на аптеки, всичките обжалвани и са били отнети лицензите на аптеките“, каза тя. Според нея най-фрапантният случай е от София през 2013 г., когато във всички аптеки на един от свидетелите, които са общо 9, в петък в 19 ч. представители на ИАЛ са влезли да извършат проверка. „След като е бил осъществяван подобен масиран административен натиск, е следвало предложение към собствениците на тези аптеки да прехвърлят половината от дружествата си на фирми, посочени от Веселин Марешки“, съобщи Арнаудова. По думите ѝ ако не се съгласи лицето, заплахата се изразява в това, че непосредствено до аптеките на тези лица, се създават т.нар. „наказателни аптеки“, като те са били с лого „Лидер“ за южна България и „Супернова“ за северна България. „В тях лекарствата са се продавали с цени 10% по-ниски от останалите цени. При такива конкурентни условия, съответните аптеки, подложени на този натиск, трудно са издържали на конкуренция. Освен тази конкурентна дейност, Марешки е създал група от хора, които са извършвали изключително агресивна пропагандна кампания. Имало е млади момчета и момичета, които буквално са изтегляли клиентите от другите аптеки и завеждани в тези на Марешки“, допълни Арнаудова.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: През 2012 г.  Веселин Марешки е взел решение за установяване на монопол в областта на аптеките

Прокурор Румяна Арнаудова: През 2012 г. Веселин Марешки е взел решение за установяване на монопол в областта на аптеките

23 Юни 2017 | 14:07 | Агенция "Фокус"
София. През 2012 г. Веселин Марешки е взел решение за установяване на монопол в областта на аптеките. Това каза пред журналисти говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с искането на прокуратурата за снемане на имунитета на Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Касае се за извършени престъпления против собствеността, изнудване, за което според нас има доказателства за продължавано престъпление от Марешки и Христов. По отношение на Таскова имаме доказателства за извършено 1 престъпление по НК“, посочи Арнаудова.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Христов, „Воля“: Готови сме да дадем имунитета си и нямаме никакви притеснения за евентуални разследвания срещу нас

Пламен Христов, „Воля“: Готови сме да дадем имунитета си и нямаме никакви притеснения за евентуални разследвания срещу нас

23 Юни 2017 | 12:08 | Агенция "Фокус"
София. Разговарях с Кръстина Таскова по телефона и от името на двама ни мога да заявя, че сме готови да дадем нашия имунитет без да губим времето на НС да разглежда отнемането му. Това каза на брифинг в Народното събрание депутатът от „Воля“ Пламен Христов по повод внесеното искане от главния прокурор за снемането на имунитета му и този на Веселин Марешки и Кръстина Таскова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нямаме никакви притеснения във връзка с евентуални разследвания, доколкото успях да се запозная става въпрос за обвинения, които са плод на конкуренция“, заяви той. Пламен Христов обясни, че преди избирането им за народни представители в ролята си на управителни органи в структурите на Веселин Марешки, за него и Кръстина Таскова е имало разследване на прокуратурата, което се е произнесло, че няма основание за повдигане на обвинение. „В настоящия момент г-н Цацаров е преценил, че може да започне нови действия срещу нас, ние сме на разположение да отговаряме и да дадем всичко необходимо, за да не възпрепятстваме следствието“, посочи Пламен Христов. „Сигурен съм, че нито един от депутатите от групата на „Воля“ няма притеснение да им бъдат отнети имунитетите по какъвто и да е повод, нямаме нужда от имунитет“, уточни той. „Не успях да разговарям с г-н Марешки, но той вече веднъж си даде имунитета“, коментира народният представител от „Воля“. „По отношение на атаките, които зачестиха срещу нас - подозренията ние си ги имаме, имаме си и не само подозрения. Цялата тази съвкупност от атаки много мирише на бензин“, заяви Пламен Христов. „Никога не съм имал нужда да заплашвам, работя с г-н Марешки от 15 години и за това време сме били заедно доста често сме били обект на атаки от конкуренция“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Съдебната палата ще се проведе брифинг, във връзка с исканията от главния прокурор за снемане имунитета на депутатите Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов

В Съдебната палата ще се проведе брифинг, във връзка с исканията от главния прокурор за снемане имунитета на депутатите Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов

23 Юни 2017 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. От 13.30 ч. в зала № 2 на ет. 4 в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова, ще даде брифинг, на който ще изложи подробности за внесени от главния прокурор искания за снемане имунитета на народните представители от ПП „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искания за снемане имунитета на народните представители от ПП „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искания за снемане имунитета на народните представители от ПП „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов

23 Юни 2017 | 10:45 | Агенция "Фокус"
София. Днес, 23 юни 2017 г., главният прокурор внесе искания за снемане имунитета на народните представители от ПП „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Исканията се основават на доказателства от разследване на Окръжна прокуратура – Варна, образувано на 12 декември 2014 г. за изнудване.
В хода на проведеното разследване са събрани доказателства за това, че в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София народният представител Веселин Марешки е заплашил 7 /седем/ собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях. Целта на Марешки е била да принуди собствениците на аптеките да се разпоредят със свое право – да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на търговски дружества, собственост или контролирани от Веселин Марешки или прекратят търговската си дейност. В някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти. Доказателствата сочат, че в инкриминирания период от време Марешки е заплашвал собствениците на аптеки, че чрез целенасочен административен натиск – чрез извършване на тенденциозни проверки от приближени нему служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики, ще доведе до фалит търговските им дружества и ще ги принуди да преустановят дейността си.
Според доказателствата по делото Веселин Марешки е осъществил състава на престъплението по чл. 213 а, ал.2, т.4 във вр. с ал.1 във вр. с чл. 26 ал.1 от НК– осъществил е седем отделни изпълнителни деяния на престъплението изнудване, като в четири от случаите /във Варна, Добрич и Плевен/ е действал сам, в два от случаите /в гр. София/ заедно с народния представител Пламен Христов, а в един от случаите /в гр. Видин и в гр. София/, принудителните действия са били извършени от Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова.
За аптеките в района, включващ областите Стара Загора, Хасково, Кърджали и Пловдив била определена да отговаря Кръстина Таскова. За района, включващ областите София, Плевен, Ловеч, Враца, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград бил определен Пламен Христов. С района, обхващаш областите Варна, Шумен, Добрич и Разград се ангажирал Веселин Марешки.
Досъдебното производство е изпратено от Окръжна прокуратура – Варна на Софийска градска прокуратура с постановление от 30.05.2017 г. СГП е приела по компетентност наказателното производство и го е спряла, тъй като е налице законова пречка за наказателното преследване на Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов - към настоящия момент те са народни представители в 44-то Народно събрание и в това си качество се ползват с имунитет.
След предложение от страна на наблюдаващите прокурори от СГП – СЗ „Антикорупция“, главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал Народното събрание, тъй като съгласно чл. 70 ал. 1 от Конституцията в тези случаи Парламентът е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване народните представители от ПП „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Еманюел Макрон разговаря с Тереза Мей преди официалния обяд на Европейската социална среща на върха в Гьотеборг. 17 ноември 2017 г.
Еманюел Макрон разговаря с Тереза Мей преди официалния обяд на Европейската соци...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.