НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:59

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

"В-92"(Сърбия): Македонското правителство опроверга твърденията, че са предлагани варианти за промяна на името на страната на срещата в Подгорица

"В-92"(Сърбия): Македонското правителство опроверга твърденията, че са предлагани варианти за промяна на името на страната на срещата в Подгорица

4 Август 2017 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Белград. "Нито в един момент на срещата в Подгорица не е разговаряно за промяна на името на Македония." Това е заявил говорителят на правителството в Скопие Миле Бошковски, предава белградското радио "В-92".
Говорителят на македонското правителство е окачествил като "пълни лъжи" твърденията на сръбското издание на руския "Спутник", че по време на срещата на лидерите на страните от Адриатическата харта с американския вицепрезидент Майк Пенс, Зоран Заев е предложил три варианта за смяна на името на страната и е поискал американска подкрепа за референдума за смяна на името, като вариант за получаване на покана за членство в НАТО.
Според сръбското радио американската подкрепа е необходима, тъй като Гърция би могла да приеме предложените промени.
Превод и редакция: Весела Петрова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Матю Нимиц вижда шанс да започнат нови преговори за името на Македония

Ekathimerini: Матю Нимиц вижда шанс да започнат нови преговори за името на Македония

18 Юли 2017 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Атина. Матю Нимиц, специален посредник на ООН за разрешаване на т.нар. спор за името на Македония, заяви, че вижда нова възможност за подновяване на разговорите между Атина и Скопие, съобщава електронното издание Ekathimerini.
В понеделник той се срещна в Брюксел с външния министър на Гърция Никос Кодзиас, след което изрази мнение, че е възможно „постигане на решение“ в проточилия се проблем с гръцкия съсед, който използва името Македония.
Нимиц добави, че не очаква нищо важно да се случи скоро по въпроса, но би направил всичко възможно да се подновят преговорите.
Американският дипломат посети Скопие наскоро, като след това отиде до Брюксел, за да се срещне с Кодзиас. След срещата, гръцкият външен министър обяви, че двамата с Нимиц ще поддържат връзка и ще се опитат да „отворят път за търсене на решение“. Той също така заяви, че преговорите в Брюксел били „сериозни и интересни“.
Според някои дипломати, продължение на преговорите може да има през есента. Кодзиас трябва да посети Скопие през август, по покана на неговия македонски колега Никола Димитров.
Гръцкият външен министър каза още, че новото правителство в Скопие е показало „добри намерения“, които сега трябва да превърне в действия. Едно от желанията на Атина на първо време е преименуването на летището в Скопие, което в момента носи името „Александър Велики“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: В Македония периодично се действа по стария синдром от някогашна Югославия – за България или лошо, или нищо

Красимир Узунов: В Македония периодично се действа по стария синдром от някогашна Югославия – за България или лошо, или нищо

11 Юли 2017 | 08:25 | Агенция "Фокус"
София. В Македония периодично се действа по стария синдром от някогашна Югославия – за България или лошо, или нищо. Това Красимир Узунов, президент на Радио и Агенция „Фокус“ в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ. „Езиковият спор е от 1993 г., 1992 признахме Македония. До 1998 г. се натрупаха едни договори, които никой не ги подписваше. През 1999 г. по времето на премиера Иван Костов и на Любчо Георгиевски беше подписана една декларация, която за да заобиколи спорните въпроси се въведе формулировката конституционните езици на двете страни. Така и се подписаха документите“, обясни Узунов.
„Няма признаване на нацията. Бог да прости президента Желев, вкарани в един казус – признавам държавата, не признавам нацията. Ако бяхме спрели дотук нямаше да има никакъв проблем. Това не означава, че тези сили, които и в момента водят борба срещу България, нямаше да работят по този начин“, допълни той. „Пак по времето на президента Петър Стоянов те спряха книгите за България. Там периодично, всичко за България, по стария синдром от някогашна Югославия – за България или лошо, или нищо“, каза още Узунов.
Във връзка с това откъде идват парите на бившия премиер Никола Груевски за финансирането на медиите, Узунов коментира: „При 10 години управление трябва да се направи ревизия на държавата“.
„На 15 октомври в Македония са местни избори, както вървят нещата там ще настъпи време разделно“, заяви той. По думите му за сегашния премиер Зоран Заев ще бъде успех ако има 20 или 15 общини. "Ако не това означава, че парламентарните избори няма да бъдат по-късно от 3 до 6 месеца", добави Узунов.
"В Македония всеки ден се занимават с Джамбазки, с Божидар Димитров", каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Истерията в Македония е дълбоко режисирана, скептик съм за готовността на Зоран Заев да понесе отговорността и да вземе решение

Красимир Узунов: Истерията в Македония е дълбоко режисирана, скептик съм за готовността на Зоран Заев да понесе отговорността и да вземе решение

11 Юли 2017 | 07:53 | Агенция "Фокус"
София. Истерията в Македония е дълбоко режисирана, скептик съм за готовността на Зоран Заев да понесе отговорността и да вземе решение. Това Красимир Узунов, президент на Радио и Агенция „Фокус“ в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ. Във връзка с атаките от страна на опозиционната ВМРО – ДПМНЕ, Красимир Узунов поясни, че една такава организация, с подобна абревиатура в името си, която е тясно свързана с българската история, се оказва в момента най-антибългарската политическа сила в Македония, която води една откровена кампания, обвинявайки и министъра на външните работи и премира си в разпродажба не само на история, но и на национални интереси.
„За мен има сценарий в Македония – това беше обявяването от така нареченото Гражданско правителство, воля на Македония, което призова да не се подписва "Договорът за приятелство с окупаторите". Обяснено е, сдъвкано е какво ще получи България и какво ще даде Македония. Тоест Македония няма да има право на т.нар. собствено малцинство в България, собствена история, език и самоличност. Напротив България ще получи за т.нар. си малцинство в Македония театри, училища, културни центрове“, коментира Узунов.
„Цялата тази истерия за мен е дълбоко режисирана. Скептик съм за готовността да Зоран Заев да понесе цялата тази отговорност и да вземе решение. Разговорите между делегациите в Македония отприщиха една вълна на негативизъм срещу договора, респективно срещу България“, поясни той.
"Сценарият на ВМРО-ДПМНЕ е следният – притеснения максимално, недопускане да се разкъса обръчът, защото е обяснено, че всички балкански държави са душмани на Македония, най-много ние с Гърция, много по-приятелска Сърбия, проблемна Албания, но там ги е страх да говорят. Когато този народ се държи затворен, той много по-лесно се управлява", добави Красимир Узунов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Република (Македония): "Гражданското правителство на Македония" призова да се спре договорът с окупаторите от България

Република (Македония): "Гражданското правителство на Македония" призова да се спре договорът с окупаторите от България

10 Юли 2017 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. Т. нар. "Гражданско правителство на Македония" призова в нарочен апел да се спре капитулантския договор с България, предава близкото до ръководството на ВМРО-ДПМНЕ електронно издание "Република". Съобщението, което е адресирано до македонския народ, носи заглавието "Договори за приятелство с окупатори" и в него се твърди, че "министърът Никола Димитров е получил готов, капитулантски за Македония, договор и има право само да го подпише". Според тази досега неизвестна организация "по същия начин Зоран Заев е получил и т. нар. Тиранска платформа, за да я подпише без каквото и да е право на възражение". В съобщението се казва още, че договорът с България, за който министрите на външните работи съобщиха, че са постигнали база за компромис, е бил готов още на 3 юли и е бил представен в българския парламент. Според този договор България няма да признае нито македонския език, нито македонската нация, нито македонското малцинство, като за сметка на това т.нар. българско малцинство в Македония ще получи пълна културна автономия със свои театри, училища и просветни центрове. При това македонската държава се задължава да празнува заедно с България общи празници според нуждите на българските държавни интереси, както и да издига български паметници. Според т. нар. "Гражданско правителство на Македония" подобен договор се подготвя да бъде подписан и с Гърция.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Първанов, бивш президент на България: Да помогнем на Македония да влезе в ЕС и НАТО

Георги Първанов, бивш президент на България: Да помогнем на Македония да влезе в ЕС и НАТО

10 Юли 2017 | 12:50 | Агенция "Фокус"
София. Подписването на Договора за добросъседство между България и Македония е добра първа стъпка към подобряване на отношенията между двете страни. Това заяви бившият президент на България Георги Първанов, предава скопският телевизионен канал A1 On.
Първанов отбеляза, че на Македония трябва да й бъде оказана помощ за присъединяването към Европейския съюз и НАТО с оглед на стабилността на страната и региона, но същевременно подчерта, че е също толкова важно България да реши собствените си проблеми с Македония по въпроса за общата история.
„Имаме благоприятна атмосфера, която може и да не се повтори в следващите 20 г. Затова трябва да се движим към подписване на договора. Скептик съм дали договорът ще реши проблема, но както и да е, той наистина е необходим и трябва да бъде подписан.
Въпросът е друг, ние няма да решим проблема с един договор, няма да намалим напрежението. Трябват ни години, десетилетия работа. Нуждаем се от публичен политически консенсус, друга медийна среда. Това се постига с много контакти и с много диалог“, заяви Първанов в интервю за националната телевизия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ отправи остра критика към МАНУ: „Скандално“ е да не разполага с информация за съдържанието на договора за добросъседство с България

„ТВ 21“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ отправи остра критика към МАНУ: „Скандално“ е да не разполага с информация за съдържанието на договора за добросъседство с България

10 Юли 2017 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ отправи нова остра критика към Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ) във връзка с Договора за добросъседство с България, предава „ТВ 21“.
„Министерствата на външните работи на Македония и България съгласуваха Договора за добросъседство, който ще бъде подписан за три седмици, а гражданите все още не знаят какво е приел Заев“, бе поредният коментар по темата от партията на Никола Груевски.
„Скандално е МАНУ, като най-висшата професионална и научна институция в държавата, да няма никаква информация какво съдържа споразумението с България, което Заев договаряше в София. Неприемливо е МАНУ да мълчи по отношение на липсата на прозрачност на правителството“, се казва още в съобщението от ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македония: ВМРО-ДПМНЕ обвинява външния министър Никола Димитров в наследствено българофилство

Македония: ВМРО-ДПМНЕ обвинява външния министър Никола Димитров в наследствено българофилство

10 Юли 2017 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозиционната партия на Никола Груевски, ВМРО-ДПМНЕ, обвинява външния министър Никола Димитров в наследствено българофилство, съобщават македонските медии.
Бившият депутат от партията на Груевски, Александър Пандов, който в медиите близки до ВМРО-ДПМНЕ напоследък се налага като политически анализатор, твърди че "когато Никола Димитров отива в София, се чувства като у дома си".
В интервю пред "Телевизия Нова", Пандов заяви че "помни времето когато член на ръководството на ВМРО-ДПМНЕ е бил бащата на сегашния външен министър, Димитър Димитров - бивш министър на културата".
Според Александър Пандов "Димитър Димитров е бил широко известен на обществото със своите пробългарски позиции и с тезата си, че македонската нация е част от българската нация", и на тази основа "няма как синът да защитава македонските национални интереси в преговорите с България."
Пандов призовава македонските журналисти да намерят бащата на министъра на външните работи и да го интервюират върху етногенезиса на македонския народ.
Електронното издание "Република" припомня текст на Сашо Ордановски, сега един от най-отявлените критици на режима на Никола Груевски, от 2004 г., в който се говори за българофилството на министъра на културата, Димитър Димитров.
Според "Република" в коментар за работата на тогавашния министър на културата, Сашо Ордановски е написал, че "В главата на довчерашния професор по марксизъм Димитър Димитров, македонската нация винаги е била творение на кухнята на Тито в комунистическия Белград ".
Преди 13 г. Ордановски обвинява министър Димитров в назначение на некомпетентни кадри на ръководни постове в македонската култура, за които достатъчно условие е било "да бъдат българофили".
Обвинението на Ордановски, че бащата на министъра на външните работи е българофил, услужливо е препечатано в "Пулс 24" и "Курир".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски: Нашите ербапи смятат още веднъж да излъжат на местните избори и след това да приемат всички условия на Гърция и България.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски: Нашите ербапи смятат още веднъж да излъжат на местните избори и след това да приемат всички условия на Гърция и България.

10 Юли 2017 | 05:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. "Нашите ербапи от СДСМ разчитат още веднъж да излъжат гласоподавателите на местните избори и след това да приемат всички условия, които им диктуват Гърция и България." Това заяви председателят на ВМРО-ДПМНЕ и бивш премиер Никола Груевски в обръщение към Младежкия съюз на партия (Уния на младите сили) в Охрид, съобщава официалната страница на партията.
За визитата на Заев в София "Груевски заявява:"Отидоха за един ден в София и договориха нещо тайно, без да кажат на никого, но както се вижда, в България празнуват. Фактът че крият, говори за нещо друго, а не за празници."
Според бившия премиер "след посещението в Гърция македонският външен министър се върнал като попарен, въпреки че обяснявал, че Груевски е пречка за решаване на спора за името."
Груевски смята, че изводът от визитата в Атина на гръцки казано е "ЕС и НАТО - аврио".
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ заявява, че "Заев ще се опита да излъже и албанците от коалицията,(ДСИ, БЕСА и Алианс на албанците- б.р.) като им обещава приемане на Закон за езика, а всъщност смята да изпрати писмо до Венецианската комисия, която ще отговори едва след местните избори.

Превод и редакция: Мария Динкова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македония: Партия ГРОМ заплаши с конфронтация и нестабилност ако се подпише договора за добросъседство с България

Македония: Партия ГРОМ заплаши с конфронтация и нестабилност ако се подпише договора за добросъседство с България

9 Юли 2017 | 23:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. Политическа партия ГРОМ (Гражданска опция за Македония), партньор на ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски, заплаши с конфронтация и нестабилност ако се стигне до подписване на договора за добросъседство с България, предават македонските медии.
Електронното издание "Стандарт" цитира заместник председателя на партията Любчо Пренджов, според който "3 седмици преди Илинден в Македония не се знае какво предвижда договора за добросъседство с България, макар че българският министър-председател Бойко Борисов постъпи отговорно и представи обсъждания текст на комисията за външна политика".
Пранджов смята, че след като Заев и неговата партия СДСМ, изгубиха изборите, но съставиха правителство, нямат право на отстъпки.
ГРОМ предупреждава, че "подобен договор поставя под съмнение основите на македонското национално съществуване и може да предизвика конфронтация и нестабилност."
"Телевизия Нова", "Република" и "Курир" извеждат в заглавие предупрежденията на Пранджов за вредата, която договора с България може да нанесе на Македония.
Македонският "Фокус" пише, че ГРОМ задава въпросът как може Заев да подпише договора с България след като изгуби парламентарните избори?
Държавната агенция "Макфакс" съобщава, че според партия ГРОМ "Заев и МАНУ са отговорили на натиска на България с пиене на кафе."

Превод и редакция: Мария Динкова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонските медии: Македония и България намериха компромис за договора за добросъседство (Обзор)

Македонските медии: Македония и България намериха компромис за договора за добросъседство (Обзор)

9 Юли 2017 | 23:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. "Постигнахме база за компромис с българската страна за договора и сега предстои да информираме правителствата на двете страни и да проведем необходимите консултации." Така с умерена доза оптимизъм скопските медии цитират съобщението на македонската делегация, която през почивните дни преговаря в София за доуточняване на Договора за приятелство и добросъседство между Македония и България. Но дали Договорът ще бъде подписан на 2 август 2017 г., както обяви македонският премиер Заев по време на визитата си в София, тепърва предстои да видим.
Електронното издание "Нова ТВ" съобщава, че "разговорите между външните министри Екатерина Захариева и Никола Димитров са преминали в конструктивна обстановка" и че "Македония и България са намерили компромис за Договора за добросъседство."
"10 без 10" и "Фактор" пишат, че "преговорите за добросъседство между България и Македония са финализирани" и цитират българския външен министър Екатерина Захариева, според която "Ние винаги сме били готови за сътрудничество, въпреки че дълго не получавахме необходимата реакция от македонските власти."
Телевизия "Канал 5" предава от София, че "Захариева и Димитров били постигнали компромис за договора"
Агенция "Мета" съобщава, че "Македония и България са намерили основа за компромис за договора за добросъседство и че сега предстоят консултации и вътрешно съгласуване."
Телевизия "Телма" цитира външният министър на Македония, Никола Димитров, според който "е постигнат компромис около договора за приятелство и сега предстои да се информират двете правителства"
Македонският "Фокус", "МКД" и електронното издание "Радио Свободна Европа" се обединяват около заглавието "Димитров и Захариева постигнаха основа за компромис".
Електронното издание "Локално" смята, че в София двете делегации са "прецизирали детайлите от договора за приятелство и добросъседство".
Телевизия "ТВ21" смята, че "България и Македония са все по-близо до договор за добросъседство".

Превод и редакция: Мария Динкова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: Постигната бе база за компромис по Договора за добросъседство между България и Македония

МВнР: Постигната бе база за компромис по Договора за добросъседство между България и Македония

9 Юли 2017 | 18:47 | Агенция "Фокус"
София. Екатерина Захариева проведе консултации по Договора за добросъседство с колегата си от Република Македония, съобщават от пресцентъра на Министерство на външните работи. Делегации от Министерството на външните работи на Република България и от Министерството на външните работи на Република Македония, водени от министър Екатерина Захариева и министър Никола Димитров, проведоха двудневни консултации по проекта на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави. Разговорите, които се проведоха в България, преминаха в конструктивна атмосфера. Постигната бе база за компромис. Следващата крачка е пристъпване към консултации и вътрешносъгласувателни процедури.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Али Ахмети: Решаването на въпросите за името и за членството на Македония в НАТО са приоритетни за страната

Али Ахмети: Решаването на въпросите за името и за членството на Македония в НАТО са приоритетни за страната

9 Юли 2017 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според председателя на македонската партия ДСИ Али Ахмети двата основни приоритета пред новата правителствена коалиция в Македония са решаването на спора с Гърция за името и влизането на страната в НАТО, предаде македонската медия "МКД".
"Решаването на спора за името е един от най-важните приоритети. Ние сме съседи и нашето общо бъдеще е в Европейския съюз. Гърция трябва да носи факела, който ще ни води към ЕС ", заяви Ахмети, добавяйки, че страната може да се присъедини към НАТО с временното име, преди да се възобновят преговорите за решаване на спора.
"Трябва да имаме предвид и геополитическите въпроси и да работим усилено за присъединяването на Западните Балкани, тъй като ползи ще имат всички", убеден е Ахмети.
"Искам категорично да подчертая, че Скопие няма никакви териториални претенции към Гърция и да уверя Атина, че Гърция няма да се изправи пред никаква заплаха от северната си съседка", каза посочи политикът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Бойко Борисов подчерта, че стабилна Македония е в интерес на България

„Нова Македония“ (Македония): Бойко Борисов подчерта, че стабилна Македония е в интерес на България

9 Юли 2017 | 05:46 | Агенция "Фокус"
София. В интерес на България е Република Македония да бъде стабилна, единна, независима държава с ясна евроатлантическа перспектива, която преминава през сближаването на двете страни и отказването от антибългарската реторика, която се наблюдаваше през последните няколко десетилетия. Това подчертава българският премиер Бойко Борисов в отговор на писмо на председателя на опозиционната Българска социалистическа партия (БСП) Корнелия Нинова по отношение на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство с Македония, пише скопското електронното издание „Нова Македония“, като се позовава на пресслужбата на правителството в София.
„По наша инициатива, ситуацията с хода на преговорите за проектодоговора, както и самият проектодоговор бе представен и подробно обяснен на заседание на Комисията по външна политика на Народното събрание на 5 юли 2017 г. поради финализиране на окончателния текст на договора“, посочва Борисов.
Премиерът добавя, че това е безпрецедентна стъпка, тъй като според Конституцията на страната, Народното събрание се запознава с текста на договора веднага след подписването му, когато бъде внесен за ратификация в парламента.
Борисов отбелязва, че преговорите с Република Македония за сключване на Договор за приятелство, сътрудничество и добросъседство се водят интензивно от 2008 г., и че до този момент са реализирани 11 кръга от преговори на експертно ниво. Още повече консултации са направени на ниво външни министри.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Груевски: Нашият грях е, че не отстъпихме под натиска за промяна на името на Македония

Никола Груевски: Нашият грях е, че не отстъпихме под натиска за промяна на името на Македония

8 Юли 2017 | 23:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. След повече от месец управление и многобройни обещания, няма нито една проведена реформа, няма идеи, нито конкретни стъпки, с които новото правителство в Скопие да подобри стандарта и живота на гражданите. Това заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, коментирайки работата на новия кабинет, и подчертавайки, че неговото правителство не е отстъпило под натиска за промяна на името на Македония, предава скопският телевизионен канал „Алфа ТВ“.
По повод Договора за добросъседство с България, Груевски припомни, че българите не признават македонския език и смятат, че е някакъв български диалект, а обществото има право да знае какво съдържа споразумението, което ще бъде финализирано през почивните дни.
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ подчерта, че партията работи активно по програмата за местните избори, ежедневно осъществява срещи с граждани, и е готова да подкрепи провеждането на нови предсрочни парламентарни избори, на които македонците да изразят своята воля.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Безпрецедентен ход беше да запознаем парламентарната външна комисия с проекта на договора за добросъседство с Македония

Премиерът Бойко Борисов: Безпрецедентен ход беше да запознаем парламентарната външна комисия с проекта на договора за добросъседство с Македония

8 Юли 2017 | 15:26 | Агенция "Фокус"
София. В интерес на България е Република Македония да бъде стабилна, единна и независима държава с ясна евроатлантическа перспектива, което минава през сближаването на двете страни и отказ от антибългарската реторика, продължаваща през последните десетилетия. Това изтъква министър-председателят Бойко Борисов в отговор на писмо на председателя на НС на БСП Корнелия Нинова относно Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство с Република Македония, съобщиха от правителствена информационна служба. „По наша инициатива, със състоянието на хода на преговорите по проекта договор, както и самият проект на договор бе представен и подробно обсъден на заседание на Комисията по външна политика на Народното събрание на 5 юли 2017 г. преди финализирането на окончателния текст на договора“, напомня премиерът Борисов. По думите му подобен ход е безпрецедентен, тъй като съгласно конституционните изисквания на страната, Народно събрание се запознава с текста на договора едва след неговото подписване, когато последният се внася за ратифициране от парламента. „В допълнение бих искал да отбележа, че една седмица преди това, по нейна инициатива, министърът на външните работи, г-жа Захариева, запозна с проекта на договор председателя на Парламентарната комисия по европейски въпроси и координация по европейските фондове и бивш външен министър г-н Кристиан Вигенин, както и г-жа Деница Златева, заместник-председател на БСП по международна политика“, допълва премиерът.
Министър-председателят отбелязва, че преговорите с Република Македония за сключване на Договор за приятелство, сътрудничество и добросъседство се водят интензивно от 2008 г. До настоящия момент са проведени 11 кръга преговори на експертно ниво. Многократно договорът е обсъждан на ниво министри на външните работи (вкл. от министър Ивайло Калфин и министър Кристиан Вигенин), както и на ниво министър-председатели. „През всичките тези години, независимо от политическата принадлежност на правителствата водели преговорите, българската страна последователно е отстоявала едни и същи позиции в български интерес“, допълва Борисов. Той посочва още, че целта на договора е освен препотвърждаване на Съвместната декларация, подписана през 1999 г. от правителството на Иван Костов, двете страни да наградят своите отношения и да препотвърдят своите политически ангажименти в международноправен документ.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ: Целта на правителството е да пристъпи към подписване на Договора за добросъседство с Македония, като не отстъпваме от българските предложения

ГЕРБ: Целта на правителството е да пристъпи към подписване на Договора за добросъседство с Македония, като не отстъпваме от българските предложения

8 Юли 2017 | 13:30 | Агенция "Фокус"
София. Целта на правителството е да пристъпи към подписване на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония, като не отстъпваме от българските предложения. Това се казва в позиция на ПП ГЕРБ по повод писмото, изпратено до премиера Бойко Борисов от председателя на БСП Корнелия Нинова, относно Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония и нейното твърдение, че не може да се запознае с клаузите му, защото той не е предоставен на народните представители и че има необходимост от обсъждането му в Народното събрание, изпратена от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
Публикуваме пълния текст на позицията на ПП ГЕРБ без редакторска намеса:

"1. Министърът на външните работи Екатерина Захариева инициира разглеждане и обсъждане на договора в Комисията по външна политика и чрез нейно писмо, адресирано до председателя на комисията Джема Грозданова, Договорът постъпи в секретно деловодство на Народното събрание на 03 юли /понеделник/ в следобедните часове.
2. На 04 юли народните представители от Комисията бяха информирани, че могат да се запознаят с постъпилия текст преди заседанието на външната комисия на 05 юли /сряда/.
3. Проектът на Договор е достъпен за всеки народен представител в секретното деловодство на НАродното събрание.
4. Членовете на външната комисия изслушаха министъра на външните работи за достигнатия етап на договаряне към 5 юли 2017 г. и изразиха мнение и предложения по текста.
Договорът е достигнал финален етап. Фактически такъв договор се обсъжда от 2008 година, когато е подписан Меморандум за сътрудничество между двете държави по въпросите на европейската интеграция. Всички правителства и външни министри от 2008 година до сега са работили по въпроса.
Предстои последният 12-ти кръг преговори, като се очаква финализиране на текстовете. С финалния вариант на Договора парламентът ще бъде запознат след приключване на преговорите отново в заседание на Комисията по външна политика. Важно е да се отбележи, че не бива да се очаква възможност за промяна в договорените текстове, тъй като това е дълъг процес на договаряне на двете страни на ниво изпълнителна власт.
Целта на правителството е да финализира текста и да пристъпи към подписване на Договора, като не отстъпваме от българските предложения. След това предстои ратификация от двата парламента, като това е възможността за обсъждане на Договора на ниво Народно събрание.
Възможността този дълъг процес да приключи преди българското председателството на Съвета на ЕС, за което с всички партии в НС сме се обединили специалния фокус да се постави върху европейската перспектива на държавите от Западните Балкани и ролята на България в региона, ни дава основание да вярваме, че ще стигнем до съгласие и ще успеем да подпомогнем Република Македония в нейния път към НАТО и ЕС.
Всичко това е с цел стабилност и сигурност в региона".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Договорът за добросъседство между България и Македония би дал друг тон на Балканите, подкрепяме усилията за подписването му, но искаме да го видим

Корнелия Нинова, БСП: Договорът за добросъседство между България и Македония би дал друг тон на Балканите, подкрепяме усилията за подписването му, но искаме да го видим

8 Юли 2017 | 12:30 | Агенция "Фокус"
София. Договорът за добросъседство би дал друг тон на Балканите. Подкрепяме усилията да се подпише този договор. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова за Договора за добросъседство между Македония и България в предаването „Седмицата“ по Дарик радио. „По време на срещата ни със Зоран Заев го подкрепихме в усилието му да подобри отношенията с България. Години наред отношенията са ледени. Той иска да подобри тези отношения и да ги направи добросъседски. Мисля, че целият регион ще има полза от това“, обясни тя. „Имам въпрос, който задавах и на парламентарен контрол - някой виждал ли е този договор? Чели ли сте го, защото ние не сме“, коментира Корнелия Нинова. „Изведнъж стана такава суматоха и дандания за този договор, а никой не го е виждал, на какви езици е написан и какво пише вътре“, посочи лидерът на БСП. По думите ѝ няма нищо лошо в това България и Македония да празнуват заедно празници. „Едни експерти казаха, че в договора няма запис за обща история. Други твърдят, че има. Нали няма да си губим времето да разсъждаваме хипотетично, да прочетем договора“, обясни Корнелия Нинова. „Нека г-н Борисов го внесе в парламента, искаме да го видим. Иначе ще си вървим на хипотези и спорове“, каза още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Костадин Филипов: Няма спокойна политическа, медийна и обществена среда в Македония и България, при която да се гарантира прозрачност относно договора за добросъседство

Костадин Филипов: Няма спокойна политическа, медийна и обществена среда в Македония и България, при която да се гарантира прозрачност относно договора за добросъседство

8 Юли 2017 | 11:58 | Агенция "Фокус"
София. Няма спокойна политическа, медийна и обществена среда в Македония и България, при която да се гарантира прозрачност относно договора за добросъседство, който предстои да бъде подписан между двете държави. Това каза пред Радио „Фокус“ журналистът и дългогодишен кореспондент в Скопие Костадин Филипов. Той допълни, че въпреки това подготовката по реализацията му продължава, за което е доказателство и настоящото посещение на външния македонски министър Никола Димитров и среща с българския му колега министър Екатерина Захариева в София. „Работата по проекта за договора продължава. Днес и утре ще има усилена работа в нашето Министерство на външните работи. Надявам се, да бъдат изчистени всички онези проблеми, които са останали. Дали са технически или по същество не мога да кажа, защото съдържанието на проекта се пази далеч от публичния интерес“, обясни Костадин Филипов.
„От гледна точка на стратегическите цели на Р Македония да върви напред към членство в НАТО и ЕС, което и Зоран Заев декларира, договорът би бил много полезен. От гледна точка на вътрешната ситуация обаче, това само би му създало проблеми и ще му трябват силна воля, политическо умение и търпение, за да пребори вътрешната съпротива“, коментира още журналистът. Той отбеляза, че министър-председателят на Р Македония Зоран Заев има нужда от много бърз и крупен политически резултат, който да постигне, при стратегическите цели на страната за членство в НАТО и в ЕС. Според него, за да бъде възможно това, Македония се нуждае от подкрепата на България.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ПлюсИнфо“ : Външните министри на Македония и На България ще приключат с детайлите по договора за добросъседство.

„ПлюсИнфо“ : Външните министри на Македония и На България ще приключат с детайлите по договора за добросъседство.

7 Юли 2017 | 23:12 | Агенция "Фокус"
София. Министрите на външните работи на Македония и България Никола Димитров и Екатерина Захариева в събота и в неделя (8 и 9 юли) в София ще приключат с всички детайли от предстоящия договора за добросъседство, предаде македонската медия „ПлюсИнфо“.
Българският министър заяви, че става дума за технически подробности, но и че България не прави никакви отстъпки, нито от историята, нито от езика. Компромис за езика, според Захариева , е направен още през 1999 г по времето на министър-председателя Иван Костов, когато е подписана декларацията на официалните езици, македонски и български.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"ТВ21" (Македония): Бойко Борисов ще подкрепя Македония за нейното влизане в НАТО

"ТВ21" (Македония): Бойко Борисов ще подкрепя Македония за нейното влизане в НАТО

7 Юли 2017 | 22:49 | Агенция "Фокус"
София. Българският министър-председател Бойко Борисов заяви, че е в интерес на страната му е Македония да стане пълноправен член на НАТО. Той добави, че споразумението за добросъседство, което е във финалната си фаза на изработка е много важно. Според него историята трябва да се остави на историците, а това, което е по-важно е интеграцията на Македония в НАТО и ЕС, предаде македонската медия “ТВ21“.
"Договорът за добросъседство, който се очаква да бъде подписан е изключително важен. Аз се надявам, че и колегите от Гърция и останалите ще проявят разбиране ", отбеляза Борисов.
На тази тема се обяви и бившият президент на България Росен Плевнелиев, който заяви, че България има исторически шанс да бъде пътят, по който Европейският съюз ще се разшири, а Македония трябва да влезе в Европа. За Плевнелиев, подписването на договора за добросъседство ще представлява надеждна основа за развитие на двустранните отношения и усилията в тази посока трябва да бъдат приветствани.
"За мен няма по-голям интерес от това да има мир на Балканите, защото той е наш общ дом. За да има мир на Балканите трябва да се простим с идеите на великите сили, които класират сфери на влияние. За да има мир на Балканите, България и предпочете да покаже Европейска воля ", добави Плевнелиев.
В следващите два дни македонският министър на външните работи Никола Димитров ще замине за София за преговори по Споразумението за добросъседство. Той ще се срещне с колегата си Екатерина Захариева.
Зоран Илиоски от ВМРО-ДПМНЕ днес отново поиска СДСМ да каже какво съдържа договорът за добросъседство.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова към Бойко Борисов: Предлагаме Договорът за добросъседство с Македония да бъде обсъден в Народното събрание и заедно да изготвим позицията на България

Корнелия Нинова към Бойко Борисов: Предлагаме Договорът за добросъседство с Македония да бъде обсъден в Народното събрание и заедно да изготвим позицията на България

7 Юли 2017 | 18:27 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с дискусиите за подписването на договора за добросъседство между България и Република Македония, председателят на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на БСП.
"Външната политика на България изисква национално съгласие. Предстои подписване на Договор за добросъседство с Република Македония.
Последната седмица се изразиха различни позиции за съдържанието и формата на Договора. Ние не сме запознати с клаузите му.
За да бъде нашата позиция аргументирана и отчитаща националния интерес на България, моля да ни предоставите проекта на Договора.
Предлагаме той да бъде обсъден в Народното събрание и заедно да изготвим позицията на България", заявява Нинова в писмото си до премиера.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Посещението на премиера Заев и съгласието му да се почете паметта на цар Самуил са все първи стъпки, нужни са много повече

Министър Екатерина Захариева: Посещението на премиера Заев и съгласието му да се почете паметта на цар Самуил са все първи стъпки, нужни са много повече

7 Юли 2017 | 13:18 | Агенция "Фокус"
София. Посещението на премиера Заев тук, съгласието му да се почете паметта на цар Самуил на неговия паметник в София, поканата му към премиера Борисов да честват заедно Илинденско-Преображенското въстание - това са все първи стъпки. Нужни са много повече. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в отговор на въпрос от народния представител Иво Христов, свързан с договора за добросъседство между Република България и Република Македония, който се подготвя за подписване на 2 август 2017 г., предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Със сигурност, ако успеем на финалния кръг преговори да постигнем финално съгласие по проекта на споразумение, категорично България няма къде повече да прави компромис от компромиса, който е направила 1999 година”, заяви министър Захариева, визирайки декларацията, подписаната тогава между България и Македония. „Текстът е следният: Подписана в София на 22.02.1999 г., в два екземпляра, всеки от които на официалните езици на двете страни – български, съгласно Конституцията на България и македонски, съгласно Конституцията на Македония. Двата текста имат еднаква сила”, заяви Захариева. „Също така текста по отношение на общата история беше представен и това е една от другите червени линии. Третата е пак текст от декларацията от 1999 г. за въздържане и нищо от Конституцията на Македония не може да бъде използвано за претенции от нейна страна за малцинства в България и защита на правата на лица, които не са нейни граждани. Няма какво повече да добавя по този въпрос. Редица правителства са работили и много важно е, не само фактическото подписване, което безспорно е изключително важно, защото то е знак дали те наистина искат да променят отношението си”, заяви Захариева.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Надяваме се договорът за добросъседство с Македония да бъде подписан в началото на август

Министър Екатерина Захариева: Надяваме се договорът за добросъседство с Македония да бъде подписан в началото на август

7 Юли 2017 | 13:13 | Агенция "Фокус"
София. Надяваме се договорът за добросъседство с Македония да бъде подписан в началото на август. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева пред журналисти във връзка с договора за добросъседство между Македония и България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е дълъг процес, започнал 2008 г.“, каза Захариева и поясни, че страните са преминали през 11 кръга преговори. „Тук, когато беше премиерът Заев, се проведоха преговори на високо ниво и се надяваме да бъде финализиран проектът на договор за приятелство и добросъседство след толкова години. Ние трябва да използваме тази възможност. Знаете, че ние винаги сме били отворени, в същото време не сме получавали такава реакция от страна на македонските правителства“, допълни Захариева. Тя посочи, че още преди подписването на съвместната декларация от 1999 г. България е направила компромис във връзка с езика, на който е подписан документът. Министър Захариева посочи, че езиковата клауза е една и съща и тя няма да се променя. „Декларацията е публична можете да я прочетете. Договорът се подписва в два екземпляра на официалните езици. На български съгласно Конституцията и на македонски, съгласно Конституцията на Република Македония“, обясни министър Захариева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ако не подпишем Договора за добросъседство с Македония, не знам какво друго бихме могли да подпишем в бъдеще

Премиерът Бойко Борисов: Ако не подпишем Договора за добросъседство с Македония, не знам какво друго бихме могли да подпишем в бъдеще

7 Юли 2017 | 10:26 | Агенция "Фокус"
София. Ако не подпишем Договора за добросъседство с Македония, не знам какво друго бихме могли да подпишем в бъдеще. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на публична дискусия между България и САЩ по измеренията на евро-атлантическата солидарност през българското председателство на ЕС и новите перспективите пред българо-американските съюзнически отношения, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Договорът за добросъседство с Македония е изключително важен. Трябва да оставим историците да си спорят. И на мен не ми е приятно да ги слушам по много теми. Убеден съм, че и българската политическа класа ще ни подкрепи. Това си зависи и от политическата класа в Македония този договор да тръгне. Ако него не можем да подпишем, то какво бихме могли в бъдеще да подпишем. Интересът на България е да подкрепи Македония да влезе в атлантическия пакт. Да се надяваме, че и колегите разбират какви са и опасностите, ако всичко това не се случва за в бъдеще. Отношенията с Русия са ни строго прагматични. Имаме стратегически интерес България да бъде диверсифицирана. Според мен е много неправилно, ако допуснем България да стане само клиент“, коментира Борисов.
За срещите в Дубровник и т.нар. берлински процес за Западните Балкани, той посочи, че за радост всички са убедени, че Балканите трябва да бъдат стабилизирани. „Ако не си даваме сметка и не искаме да погледнем истината в очите, Балканите отново са най-тежкият и нестабилен регион от цяла Европа. Убеден съм, че с този берлински процес, с предстоящото председателство можем да направим доста по присъединяването. Ако по нещо съм неотстъпчив, това е кохезионната политика. С метрото все едно правим нов град. Убеден съм че без „Хемус“ България след 10 години ще е тежко разделена на Север и Юг“, каза още Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Росен Плевнелиев за преговорите с Македония: Москва използва всеки повод и всеки начин да дестабилизира ЕС и най-лесният начин е през Балканите

Росен Плевнелиев за преговорите с Македония: Москва използва всеки повод и всеки начин да дестабилизира ЕС и най-лесният начин е през Балканите

7 Юли 2017 | 09:38 | Агенция "Фокус"
София. Москва използва всеки повод и всеки начин да дестабилизира ЕС и най-лесният начин е през Балканите. Това каза Росен Плевнелиев, президент на Р България в периода 2012-2017 г., в предаването "Денят започва" по БНТ във връзка с двустранните отношения между България и Македония. "Винаги ми се е щяло да водим дебата по същество - какъв е националният интерес на България. За мен няма по-висш интерес от това да има мир на Балканите, защото те са наш общ дом. За да има мир на Балканите, трябва да се простим с идеите на велики сили, които разпределят сфери на влияние. За да има мир на Балканите, на България ѝ отива да покаже европейски подход, защото европейският проект е съюз за мир, защото европейският подход е ценностно базиран - мир, граждански права и свободи", коментира Плевнелиев.
По думите му все още в Македония има един голям проблем и той е идеологията на македонизма. "Това е една изцяло антибългарска идеология, която ни прави фашисти. Това е една идеология на замитане и на манипулиране на историята. На България ѝ отива да излезе и да каже много ясно: "Ние сме за единна и неделима Македония. Това е една млада държава. Ние трябва да ѝ помогнем тя да върви напред. България няма нужда от повече територия. България е "за" това границите да падат, а не да се местят. България е за траен и устойчив мир и добросъседство", заяви той.
Плевнелиев приветства усилията на правителството, за да може да се стигне до подписването на договор като трайна и здрава основа, върху която да се стъпи. "Надявам се в рамките на тези преговори, както и при подписването на този договор и нашите братя в Македония да си дадат сметка, че идеологията на Македонизма трябва да остане в миналото", коментира той.
Плевневлиев подчерта, че е анализирал сериозно "опорните точки" на това, което "се пише в медиите на Груевски и на неговата партия в Македония", на това, което говорят "представители на втората най-голяма политическа партия в България", и на дебата, "който се води сръбските националисти в парламента в Белград". "Опорните точки са едни и същи. Според мен те идват от Москва. Москва използва всеки повод и всеки начин да дестабилизира ЕС. Най-лесният начин е през Балканите... Тук отива на българските политици, независимо от коя политическа партия са те, не да ходят по опорните точки на една или друга сила, а да направят дебат в парламента по същество каква е националната стратегия на България", коментира още Росен Плевнелиев.
По думите му, страната ни има исторически шанс да бъде пътя, по който Европейският съюз ще се разшири. Според него, Македония трябва да влезе в Европа, колкото и да е трудно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Темата България в медиите на ВМРО-ДПМНЕ:  Божидар Димитров срещу МАНУ, Джамбазки срещу антиквизацията, Никола Димитров през уикенда в София, ДПМНЕ иска Договора с България (ОБЗОР)

Темата България в медиите на ВМРО-ДПМНЕ: Божидар Димитров срещу МАНУ, Джамбазки срещу антиквизацията, Никола Димитров през уикенда в София, ДПМНЕ иска Договора с България (ОБЗОР)

6 Юли 2017 | 20:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Крайно време е МАНУ(Македонската академия на науките) да се произнесе за Договора за добросъседство с България и да отговори на обидите на македонското национално достойнство от Божидар Димитров и от евродепутата Андрей Ковачев, Ангел Джамбазки иска директива срещу антиквизацията, външният министър Никола Димитров отива в София за уикенда за уточняване на детайлите от Договора, ДПМНЕ отново иска да се публикува Договора с България. Това е само част от основните теми, свързани с България в македонските медии, близки до ръководството на ВМРО-ДПМНЕ.
"24 Вести" публикува коментара си "Добросъседски препуквания", посветен на отношенията между директора на Националния исторически музеи професор Божидар Димитров и македонския депутат от ВМРО-ДПМНЕ Зоран Илиоски и академици от МАНУ за кражбата на история.
Телевизиите "Сител" и "Канал 5" извеждат в заглавие на репортажите си искането на евродепутата Ангел Джамбазки за директива срещу антиквизацията.
"Сител" се допълва с информацията, че "МАНУ все още няма информация за договора между Македония и България".
"Телевизия Нова" съобщава, че ВМРО-ДПМНЕ отново е поискала от правителството да предостави пълна информация за договора за добросъседство с България.
Телевизия "ТВ21" предава, че академиците от МАНУ са разтревожени от факта, че "определени македонски политически партии се поддават на провокациите на България." Същата телевизия съобщава, че министърът на външните работи Никола Димитров ще пътува през почивните дни за София за последни доуточнения на бъдещия договор между Македония и България.
Според електронното издание "Република" някогашният министър на външните робите през периода 1991-1993 г., Денко Малески, се е обявил срещу собствената си партия СДСМ и срещу договора с България. (Външният министър на Македония Денко Малески беше свален от поста си след скандал, свързан с пътуване до Ню Йорк за преговорите по членство на страната в ООН, след като бяха публикувани неговите сметки от апартамент и воден дюшек, ползван заедно със секретарката му - б.р.)
Македонският "Фокус" пише, че Академията на науките призовава да не се правят компромиси в договора с България.
Темата с непреклонността на македонските академици е водеща за "МКД", "Плюс Инфо", "Локално", "Стандарт", "Курир", телевизия "Телма", "Нова Македония" и др., докато вестник "Вечер" твърди, че "позициите на Божидар Димитров са ненаучни и не заслужават отговор".
Превод и редакция: Весела Петрова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Не съм оптимист, че договорът за добросъседство между България и Македония ще се подпише на 2 август

Красимир Узунов: Не съм оптимист, че договорът за добросъседство между България и Македония ще се подпише на 2 август

6 Юли 2017 | 18:43 | Агенция "Фокус"
София. Не съм оптимист, че толкова бързо договорът за добросъседство ще мине през македонските институции, за да може на 2 август наистина да се подпише. Това каза президентът на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов в предаването „Темите“ по ТВ „Европа“ във връзка с договора за добросъседство между България и Македония, който трябва да бъде подписан на 2 август. „Трудно може да се каже дали на 2 август точно ще имаме договор за добросъседство между България и Македония по много причини. Първо ситуацията вътре в самата Македония. Ако трябва да я описваме, това е тема на наистина много дълъг разговор, заради поведението на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, която въпреки, че се казва ВМРО и би трябвало да бъде свързана по някакъв начин с България, политиката й е доста просръбска, промосковска и политика, която е насочена изцяло срещу подписването на подобен договор“, отбеляза Узунов. „На практика в България трябва да са изненадани хората, които се занимаваха с държавна политика, защото ВМРО-ДПМНЕ за 10-годишния период управление обясняваше как едва ли всеки един момент остава да се изчистят една или две точки от този договор, за да го има. Оказа се, че те никога не са имали намерение, този път те го признаха писмено и говоримо, защото на официалната страницата на ВМРО-ДПМНЕ за последните две седмици и половина има над 17 декларации, както срещу България, така и срещу подписването на договора“, посочи още той. „Тоест Заев с поведението, което има неговото правителство – как в последния момент ще извади договора, натиска на парламентарната комисия по външна политика да се види договора, аз не съм оптимист, че толкова бързо ще мине през македонските институции този договор, за да може на 2 август наистина да се подпише“, коментира президентът на Агенция и Радио „Фокус“. „Не трябва да се забравя и нещо друго – Заев е много притиснат, защото на 15 октомври има местни избори. Тоест, ако той август не извади договора с България, а септември не гласува така наречения „закон на езика“, с който албанския трябва да стане официален на цялата територия на Македония, той няма как да стигне до местните избори с хомогенно правителство“, допълни Узунов. Той отбеляза още, че за Македония подписването на договора би означавало само едно – „първи пробив в едно такова доста враждебно отношение със съседите, което е продиктувано от самата Македония“. „Едва ли ние сме най-големият проблем на Македония и този договор за добросъседство, който по самото си същество много малко се различава от тази декларация, която е подписана по време на кабинетите на Любчо Георгиевски и Иван Костов през 1999 година“, каза още Красимир Узунов.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македония: Eкспресно проучване на "Телма" твърди, че 80 % от македонските граждани са за подписване на договор с България, 44 % харесват Сърбия

Македония: Eкспресно проучване на "Телма" твърди, че 80 % от македонските граждани са за подписване на договор с България, 44 % харесват Сърбия

6 Юли 2017 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Eкспресно проучване на "Телма" и на Центъра за международно сътрудничество твърди, че 80 % от македонските граждани смятат, че трябва да се подпише договорa с България.
Според проучването всеки 8 от 10 македонски граждани виждат неприятел в някоя от съседните държави.
58,4 % от анкетираните смятат, че добросъседските отношения са много важни.
Най-големи симпатии жителите на Македония изпитват към Сърбия - 44,3 %, която според тях е най-приятелски настроена към Македония.
14,8 % харесват Албания.
11,2 % предпочитат България.
17,9 % смятат, че нито един съсед не е настроен приятелски към Македония.
На въпросa кой съсед е най-неприятелски настроен спрямо Македония 59 % смятат, че това е Гърция, а само 3,1 % - България.
На въпрос какво пречи на българо-македонските отношения 30,5 % смятат, че това са теснопартийните интереси на лидерите на двете страни.
Почти 30 % смятат, че това е различното тълкование на историята.
Анкетата твърди, че все пак 80,2 % смятат, че е изключително важно да се подпише договорът за добросъседство с България.
Според проучването най-малко предразсъдъци има спрямо България - 4,7 %, а най-много срещу Гърция - 41,5 %, срещу Албания - 21,5 %, а спрямо Косово и Сърбия - около 7 %.
Македонските граждани най-добре познават историята на Сърбия - 47,4 %, на Албания - 16,5 % и на България - 8,3 %.
13,7 % от анкетираните заявяват, че не познават историята на нито един съсед.
Твърдението, че "всички страни в региона делят обща история и култура" се приема от 41,6 % и се отхвърля от 58,3 %.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Договорът за добросъседство с Македония е важен за България, защото трябва да се търси пътят на интеграцията, а не на конфронтацията на Балканите

Красимир Узунов: Договорът за добросъседство с Македония е важен за България, защото трябва да се търси пътят на интеграцията, а не на конфронтацията на Балканите

6 Юли 2017 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. Договорът за добросъседство с Македония е важен за България, защото трябва да се търси пътят на интеграцията, а не на конфронтацията на Балканите. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ президентът на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов. По думите му все още не е ясно дали на 2-ри август ще бъде подписан предвижданият договор между двете страни, като това зависи от множество нерешени въпроси. Красимир Узунов добави още, че евентуално подписване, обаче, ще бъде шансът на правителството на премиера Зоран Заев да докаже, че върви по европейския път на интеграция. Той каза също, че междувременно левицата у нас трябва ясно да определи тезите си, визирайки изказвания на депутата от БСП Валери Жаблянов.
„Валери Жаблянов изложи две тези - от една страна тези, които искат да подпишат договора, са национални предатели, като се започне от 1993 година и се стигне дотук, а втората му теза, която е контратеза на първата, е, че македонците трябва да са луди, за да се съгласят. Левицата в България трябва да определи къде стои – дали стои зад подкрепата за правителството на Зоран Заев, което беше декларирано по време на срещата на председателя на БСП Корнелия Нинова, защото това са сестрински партии. Колкото до Македония, нещата ще зависят и от „дългата ръка“ на Сърбия. Зад сериозната съпротива вътре, в Македония, от страна на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ ясно прозират намеренията на съседна Сърбия за запазване на влиянието й в страните от бивша Югославия. Не е изключено и македонската опозиция да организира спонтанни протести срещу подписването на договора с България", обясни Красимир Узунов и допълни, че над 1800 са публикациите в македонските медии срещу този договор след посещението на Заев в България, като това може да говори само за една режисирана кампания. Според него на 2-ри август все още не може да се каже дали ще има договор. „Когато Заев е поканил българския премиер в Скопие, едва ли не е знаел, че има среща с вицепрезидента на САЩ в Подгорица. Среща на вицепрезидент не се подготвя от днес за утре. Дали македонското правителство ще посмее да подпише договор за добросъстведство на 1-ви вечерта или на 2-ри август призори няма никакво значение, но това е шансът на Заев да покаже, че Македония върви по европейски път“, каза още Красимир Узунов.
Той коментира още, че македонският въпрос не е опитно поле. „За нас това е важно, защото ние трябва да търсим вариантите за спокойствие на Западните Балкани, да търсим интеграцията, не на конфронтацията. Западните Балкани продължават да бъдат огнища на пожар, което би дестабилизирало региона, първо - в икономическа сфера, тъй като никой няма да инвестира там, където на границата има война. Второ, всичко това е заплаха за нашата национална сигурност“, каза още Красимир Узунов.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатът от „БСП за България” Валери Жаблянов към премиера Бойко Борисов: Не подписвайте договора с Македония. Той е антибългарски и предава българските национални интереси

Депутатът от „БСП за България” Валери Жаблянов към премиера Бойко Борисов: Не подписвайте договора с Македония. Той е антибългарски и предава българските национални интереси

5 Юли 2017 | 17:48 | Агенция "Фокус"
София. Г-н Борисов да се откаже от подписването на договора с Македония. Той е антибългарски и предава българските национални интереси. Това заяви след заседание на външната парламентарна комисия, на която бе изслушана министър Захариева, народният представител от ПГ на „БСП за България” и зам.- председател на НС Валери Жаблянов, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. По думите му, договорът на практика предава исторически български държавни интереси. Жаблянов обясни, че с този договор: се признава македонският език; не урежда въпроса за българското културно-историческо наследство в Македония; не гарантира евентуални бъдещи претенции от страна на република Македония по отношение на наличието на малцинства на територията на Република България; не обезпечава и не гарантира сигурността на македонски граждани с българско самосъзнание. „Този договор е лишен от всякакво съдържание. Признаването на основни тези на македонизма като подтекст на договора, крие огромни рискове и опасности за България и за Балканските взаимоотношения”, подчерта той.
Валери Жаблянов обясни, че министър Захариева е информирала външната комисия, че няма съгласие по нито един от ключовите въпроси с македонските власти, освен нейното съгласие, че съществува македонски език. „За нея това не подлежи на съмнение. Скандално е поведението на външния министър” категоричен бе той.
По думите на Жаблянов основният въпрос е този за общата история. „БСП възрази срещу понятието „обща история“. Ние не можем да приемем такова нещо. Какво означава обща история? Обща история с кого? Общ герой ли е Гоце Делчев? Никола Вапцаров трябва ли да бъде превеждан на македонски? Всички онези въпроси, с които злоупотребява македонската пропаганда, всички онези ключови тези, върху които е изграден македонизмът- не се предотвратяват от този договор”, поясни социалистът.
Валери Жаблянов обясни, че България подписва един договор, който дава картбланш на конституирането на основните тези на македонизма занапред. „За съжаление външният министър не показа необходимото ниво и компетентност да коментира поставените въпроси. Правителството носи отговорност за договора, който подписва и какви разговори и преговори са водени преди това. Това трябва да е ясно на Борисов, на неговото правителство и на г-жа външния министър”, заяви той. По думите му, българската държава, с този договор, предава цяла поредица от български културни, просветни, политически и исторически дейци, които са създали сърцевината на разбирането за българската национална идентичност, десетилетна и столетна битка на българската държава в различните и форми се предават. „За нас ситуацията е не просто тревожна, те я извънредна”, заключи Валери Жаблянов.
„Този договор е общ и декларативен и отстъпва по три най-важни важни за България въпроса: българския и сръбския характер на Македония, отсъства правна защита на културно-историческо наследство на България в Македония;с формулировката за обща история- индиректно се признава съществуването на македонския народ, като различен от българския”, заяви депутатът от левицата Иво Христов. По думите му, с него се абдикира от Македония като историческа тема и се признава диктатът на другата страна. „Освен това договорът страда от тежки юридически и технически недостатъци, които няма как да бъдат поправени”, заключи Иво Христов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Надявам се тази събота и неделя да бъдат изчистени останалите технически детайли по Договора за добросъседство с Македония

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Надявам се тази събота и неделя да бъдат изчистени останалите технически детайли по Договора за добросъседство с Македония

5 Юли 2017 | 15:59 | Агенция "Фокус"
София. Надявам се тази събота и неделя да бъдат изчистени останалите технически детайли по Договора за добросъседство с Македония. Това каза пред журналисти в Народното събрание вицепремиерът Екатерина Захариева преди изслушването й в Комисията по външна политика за Договора за добросъседство между България и Македония, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Предстои финалният кръг на преговорите, преди да бъде подписан договорът. Ще направим всичко възможно това, което е преди всичко в национален интерес на България, да се случи. Който работи срещу това, работи против националния интерес на България“, коментира външният министър. „Редица български правителства с ясен мандат от 2012 година, с решение на МС, следват една и съща политика по отношение на Договора за добросъседство“, поясни Екатерина Захариева. „Аз поисках това изслушване във външна комисия в НС, защото се надявам това да е една от темите, по която да имаме национално обединение всички политически партии, както досега сме работили досега“, посочи тя. „За да запозная колегите в НС с хода на преговорите, в които има 11 кръга, не само от това правителство, те продължават години наред. С насоките и с това по, което Бойко Борисов, Зоран Заев, аз и колегата Никола Димитров постигнахме напредък. Останаха за изчистване някои технически детайли, с които се надявам да приключим тази събота и неделя“, каза още външният министър.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ с ново настояване за разкриване на съдържанието на договора с България, МАНИ също да се намеси

„Нова ТВ“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ с ново настояване за разкриване на съдържанието на договора с България, МАНИ също да се намеси

5 Юли 2017 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Партията на Никола Груевски – ВМРО-ДПМНЕ, отново настоя правителството в Скопие да разкрие подробностите около договора за добросъседство с България, който премиерът на Македония Зоран Заев обяви след посещението си в София, съобщава електронното издание „Нова ТВ“.
„Македонският народ има право да знае какви отстъпки е направил Заев, защото експерти от България тълкуват, че с договора се слага край на македонизма, а всички тези атаки не само не само не бяха опровергани, но и бяха посрещнати с мълчание от институциите, оглавявани от СДМС“, се казва в съобщение от ВМРО-ДПМНЕ.
Партията призовава Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) също да излезе с позиция. Мълчанието от нейна страна по тези толкова важни въпроси отваря място за нови атаки и нови присмех, твърдят от ВМРО-ДПМНЕ.
Партията на бившия премиер Груевски настоя и Министерството на външните работи да реагира, тъй като става дума за репутацията на държавата и на нейните научни институции.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матю Нимиц не очаква скорошно решение за спора за името на Македония, но въпреки това е обнадежден (ОБЗОР)

Матю Нимиц не очаква скорошно решение за спора за името на Македония, но въпреки това е обнадежден (ОБЗОР)

3 Юли 2017 | 21:09 | Агенция "Фокус"
Скопие. Посредникът на ООН по въпроса за името на Македония Матю Нимиц не очаква драматично развитие на събитията около спора. След днешната среща с македонския министър-председател Зоран Заев и с външния министър Никола Димитров той заяви, че през следващите няколко месеца няма да има ново предложение за името.
"Окуражен съм от факта, че има сериозен интерес и желание да се реши този въпрос", заяви Нимиц в Скопие, след срещите си с министър-председателя Зоран Заев и с външния министър Никола Димитров.Посредникът посочи, че по време на срещите не е било говорено нито за конкретни предложения, нито за нови концепции.
"Мисля, че през следващите няколко месеца не трябва да се очакват драматични действия или промени. Не мисля, че е дошло време за окончателни и конкретни предложения. Мисля, че трябва време, в който двете страни ще разговарят помежду си, може да има интелигентен разговор. Имаме ново правителство тук, нов контекст в региона. Мисля, че нещата ще тръгнат", каза Нимиц.
"За да се реши този проблем, ние се нуждаем от общ напредък, а това означава, че двете страни трябва да обмислят много сериозно своите позиции и също така много внимателно да слушат другата страна", заяви посредникът.
След срещата с посредника от кабинета на министър-председателя Заев съобщиха, че е оценено, че има положителен климат за нов импулс в развитието на добросъседските отношения, чрез стъпките за увеличаване на доверието между държавите, което може да допринесе и продължаването на процеса на преговори.
Иванов поздрави конструктивността и съсредоточеността на мерките за изграждане на доверие между двете страни и е призовал за тяхното разширяване и въвеждане на ново съдържание.
"Необходимо е да се даде допълнителен импулс от двете страни за преодоляване на този проблем, което има съществено значение за стабилността и просперитета на целия регион", изтъква Иванов.
Нимиц утре няма да замине за Атина, както беше обявено преди. Той обясни, че срещата с гръцкия външен министър Никос Кодзиас е отложена поради задълженията на министъра около преговорите за обединението на Кипър.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матю Нимиц: Най-важното е, че има решителност и готовност за решение в спора за името на Македония

Матю Нимиц: Най-важното е, че има решителност и готовност за решение в спора за името на Македония

3 Юли 2017 | 19:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Посредникът на ООН по въпроса за името на Македония Матю Нимиц след днешната среща с министъра на външните работи на Македония Никола Димитров заяви, че засега е окуражаващо, че този въпрос е във фокуса и на двете правителства, както и на гръцкото, ката и на македонската, предаде македонската медия "НОВА ТВ"
Нимиц посочи, че осъзнава решителността и готовността за прекратяване на този двадесетгодишен проблем, но че всяка от страните трябва да вземе предвид становището на другата страна.
Нимиц информира, че на срещата си с премиера Заев от сутринта, а след това и с министъра на външните работи не са обсъждани конкретни предложения, т.е. нито новото правителство нито той не са поставили на масата нещо ново, и че е рано да се говори за конкретно решение.
"Окуражен съм, че този въпрос, което е важен за региона, за ООН, както и за тази държава, е в центъра на вниманието. За да се реши този проблем е необходим общ напредък. А това означава и двете страни да се изслушват взаимно. Не сме обсъждали нови предложения за името, нито дойдох с конкретно предложение. Разговаряхме за самия процес и за това как той може да се засили ", каза Нимиц.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македония: ВМРО-ДПМНЕ продължава да оспорва подписването на договора за добросъседство с България (ОБЗОР)

Македония: ВМРО-ДПМНЕ продължава да оспорва подписването на договора за добросъседство с България (ОБЗОР)

3 Юли 2017 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. "Месец преди официалното му подписване, договорът за добросъседство с България продължава да бъде цялостно непрозрачен и крит от македонската общественост". Това твърди ВМРО-ДПМНЕ в официално съобщение, публикувано на партийната страница.
Според партията премиерът Зоран Заев продължава да крие ангажиментите, поети в София спрямо ревизирането на македонската история и поставянето под съмнение на македонската идентичност с готовността му за общо отбелязване на Илинденското въстание.

Декларацията на ВМРО-ДПМНЕ вече е позната по съдържанието си, като единствените нови моменти в нея са инцидента с футболните фенове на "Ботев" (Пловдив), които бяха добавени към "провокациите" на Божидар Димитров и които изписаха графити, че Македония е българска и констатацията за "историческия инженеринг, който се извършва над македонската нация и държава".

По повод поредната декларация на ВМРО-ДПМНЕ срещу договора за добросъседство с България, държавната МРТ (Македонска радио и телевизия) предава:"Договорът с България е напълно непрозрачен и бие в основите на македонската държава".

Електронното издание "Точка" цитира декларацията на ВМРО-ДПМНЕ, като обръща внимание на цитата, в който "Заев крие договора със София в ущърб на македонските граждани и македонската държава".

Вестник "Вечер" пише, че "според ВМРО-ДПМНЕ време е Заев да каже какво е договорил в София".

Македонският "Фокус" съобщава, че според партията на Никола Груевски, "Заев цял месец крие договорa със София и не казва какви щети може да причини на Македония".

Агенция "Мета" предава, че "Зоран Заев продължава да мълчи за договорките, които е поел в София".

"МКД" пише, че "опозиционната ВМРО-ДПМНЕ подсеща за пореден път, че Заев трябва да каже какви ангажименти има към София".
Близките на Груевски телевизии "Канал 5" и "Телевизия Нова" извеждат в заглавие "Заев да си каже за София".

Електронното издание "Фактор" съобщава: "Опозиционерите ги вълнува какво е договорил Заев в България".


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ: Правителството не може да си позволи да сключва договори във вреда на народа и държавата

ВМРО-ДПМНЕ: Правителството не може да си позволи да сключва договори във вреда на народа и държавата

29 Юни 2017 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. "Правителството не може да си позволи да сключва договори във вреда на народа и държавата Македония. Остана около месец до подписването на договора с България, със съдържанието на който Зоран Заев отказва да запознае македонските граждани, като ръководи целия процес непрозрачно, без да се консултира с експертите и гражданите чрез дебати и публични обсъждания, както обещаваше да прави по всеки по-значим въпрос". Това се казва в декларация на ВМРО-ДПМНЕ, публикувана на официалната интернет страница на партията.
В текста на декларацията се казва още, че "Заев много отдавна заяви, че е готов да свие гръбнака на македонеца и това вече го виждаме на практика. От София Заев обвини Македония, че насаждала национализъм и омраза, но не намери нито една дума да осъди национализма на Божидар Димитров срещу нашата държава, който вече заяви, че македонският език е български диалект и че изпълнението на договора, обявен от Заев, означава край на македонизма."
Според ВМРО-ДПМНЕ очевидно е, че "Божидар Димитров знае нещо, което македонските граждани не го знаят, а Заев крие нещо което възбужда българските националисти".
В декларацията се твърди, че македонският премиер е "плюл върху собствената история на Македония и е обещал да изтрие определени понятия от учебниците по история".
В заключение ВМРО-ДПМНЕ настоява, че "правителството на Македония няма право да сключва договори в ущърб на македонската държава и народ" и че "партията ще поддържа добрите отношения с всички съседни страни, но не и когато са във вреда на държавата, на нейната идентичност, език, култура и история."

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Екатерина Захариева: Няма промяна в позицията на България относно езиците, на които ще бъде подписан Договорът за добросъседство с Република Македония

Екатерина Захариева: Няма промяна в позицията на България относно езиците, на които ще бъде подписан Договорът за добросъседство с Република Македония

26 Юни 2017 | 12:36 | Агенция "Фокус"
София. Няма промяна в позицията на България относно езиците, на които ще бъде подписан Договорът за добросъседство с Република Македония, заяви в отговор на въпрос на репортер на Агенция „Фокус” вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.
„В активен контакт сме с властите в Република Македония по доуточняване на текстовете на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. Езиковата формула, която вече е залегнала в Договора, следва стриктно клаузата от Декларацията от 1999 г., препотвърдена в Меморандума за европейска и евроатлантическа интеграция от 2008 г. и използвана в десетки двустранни Спогодби в различни области”, обясни Захариева.
Още през 1999 г. премиерите на Република България и Република Македония подписват съвместна декларация на официалния език съгласно Конституцията на Република България и на официалния език съгласно Конституцията на Република Македония. Тази формула, по която има постигнато съгласие преди 18 г., се използва и сега.
„Интерпретации по темата са ненужни, а ново отваряне на въпроса е безполезно и за двете страни. Ако има печеливш от подобни дебати, това са противниците на европейската перспектива на Република Македония и сближаването между двете страни”, коментира още вицепремиерът Екатерина Захариева.
Мариела РУСЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Договорът за добросъседство с Македония не е скандален, казал съм, че на 2 август ще отида там

Премиерът Бойко Борисов: Договорът за добросъседство с Македония не е скандален, казал съм, че на 2 август ще отида там

22 Юни 2017 | 09:23 | Агенция "Фокус"
София. Ако Македония и гражданите ѝ искат да отидат в НАТО и ЕС и да имат по-добър живот, техните елити трябва да вървят по този път. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Неслучайно на пресконференцията, след срещата със Зоран Заев, започнах с това „помогни си сам, за да ти помогне Господ“. Ние сме готови да оказваме поискана помощ, ако има такава и в същото време сме най-добронамерени“, посочи той. По думите му Договорът за добросъседство с Македония не е скандален. „След като се подпише такъв договор, отива за ратифициране в местните парламенти, след това се праща в ООН“, допълни Борисов. На въпрос би ли се поклонил на паметника на Самуил в Скопие, ако там пише, че той е македонски цар, премиерът каза, че според него е важен поклона пред владетеля. „А отдолу какво пише, историците могат да спорят. Аз съм казал, че на 2 август, денят на Илинденското-Преображенското въстание, ще отида в Македония“, посочи той.
Във връзка с поканата, отправена към руския президент Владимир Путин да участва в тържествата по случай 3 март догодина, Борисов каза, че Румен Радев може да кани когото си поиска на ниво президент. „Разбира се, може да покани и премиер, тогава би трябвало информира и мене. Мен когато ме приемат президенти, аз му се обаждам, казвам му „Ще бъда там. Да предам ли поздрави?“, каза той. По думите му двамата с президента Радев не са обсъждали визитата на Путин. „Той си е президент и си кани президент. Ако покани Медведев и не ме уведоми, ще е нарушение на протокола. Щом е приел, ще дойде и ще го посрещнем“, коментира Борисов. Премиерът припомни, че е реагирал на думите на руския президент във връзка с думите му от 24 май и посочи, че ще реагира на всеки опит да за намеса в нашата история, особено по чувствителни теми за българите. „Св. св. Кирил и Методий е най-спонтанният празник“, коментира той. Във връзка с т.нар. Турски поток, Борисов каза, че той влиза в плановете на България, защото другият вариант е да мине от север и от юг и газопреносните ни тръби трябва да бъдат нарязани на скрап. „Нашата политика е практична, предполагам и руската“, допълни Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Божидар Димитров: Бойко Борисов се опита да разчупи леда с Македония и постигна един от най-големите си външнополитически успехи

Проф. Божидар Димитров: Бойко Борисов се опита да разчупи леда с Македония и постигна един от най-големите си външнополитически успехи

21 Юни 2017 | 16:32 | Агенция "Фокус"
София. Това беше едно крайно необходимо посещение, тъй като е срамота две съседни държави с население и обща история поне до 1944 г. и говорещо поне на един и същ език да нямат добри отношения. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров във връзка с посещението на македонския премиер Зоран Заев в България. „Отношенията не бяха добри и ще ви посоча само едно свидетелство. Нашият президент Росен Плевнелиев, за 5 години на управление, не намери и един ден да прескочи съседната страна. Бойко Борисов се опита да разчупи леда и смятам, че постигна един от най-големите си външнополитически успехи през последното десетилетие. Както разбрахме, отдавна си говорят с SMS-и, любимият начин за разговор на Бойко Борисов със Зоран Заев“, коментира проф. Димитров. По думите му неслучайно той също е дал знак, че е готов да подобри отношенията и че много държи на това. „Това са знакови неща в дипломацията. Първото му посещение след Брюксел беше в България, а не някъде другаде. В България той показа, че е готов да се раздели с някои постулати на македонизма и положи венец пред паметник, на който с дебели ясни букви пише: „Цар Самуил – цар на България“. Оттам нататък, както се казва, да не си на мястото на Зоран Заев, както личи по днешните скопски медии. Това беше крайно необходимо, защото е неестествено да броим отношения с хора, с които сме си пукали пушки и топове – със Сърбия, Румъния, Турция, а да нямаме отношения със страна, която една пушка не е пукнала към едната или другата страна“, каза още историкът.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Историята да я оставим на историците, а не на политиците

Зоран Заев: Историята да я оставим на историците, а не на политиците

21 Юни 2017 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. По време на втория ден от посещението си в България македонският министър-председател заяви, че политическите отношения между двете държави са били хладни по политически причини, предаде македонското издание „Фокус“.
„Чий е цар Самуил трябва да се обсъжда от историците, а не от политиците“, заяви Заев след срещата си с българските политици. Той посочи, че голяма част от историята на двете страни е обща и че в македонските учебници ще бъде променено това, което не е в новия дух на сътрудничество между двете държави.
Във вторник Заев проведе среща с българския министър –председател Бойко Борисов, а следобеда и с президента Румен Радев.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Македония Зоран Заев: България ни даде сигнал за искрено приятелство

Премиерът на Македония Зоран Заев: България ни даде сигнал за искрено приятелство

21 Юни 2017 | 12:04 | Агенция "Фокус"
София. България ни даде сигнал за искрено приятелство, отбеляза премиерът на Република Македония Зоран Заев на срещата си с председателя на Народното събрание Димитър Главчев, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Зоран Заев изрази надежда, че отношенията между нашите страни в бъдеще ще се развиват и задълбочават.
Председателят на парламента подчерта, че България има последователна позиция за подкрепа на евроатлантическата и европейската перспектива на Република Македония. Ще работим за изграждането на отношения на добросъседство на Балканите и пример за това е подготовката за сключване на договор за добросъседство, който ще създаде ясен регламент за развитието на двустранните отношения, добави Димитър Главчев.
Общо бе мнението, че сключването на договора ще постави партньорството ни на нова основа и ще открие пътя за интензивно сътрудничество във всички сфери.
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев изрази задоволство от успокояването и стабилизирането на политическата обстановка в Република Македония.
На срещата бе отбелязано, че основен принос за разширяване на сътрудничеството могат да имат и добрите контакти между парламентите на двете страни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България и Република Македония установяват механизъм за сътрудничество на експертно равнище по въпросите, свързани с членството в ЕС

България и Република Македония установяват механизъм за сътрудничество на експертно равнище по въпросите, свързани с членството в ЕС

20 Юни 2017 | 18:14 | Агенция "Фокус"
София. България и Република Македония установяват механизъм за сътрудничество на експертно равнище по въпросите, свързани с подготовката на македонската страна за приемане в Европейския съюз и произтичащите от това дейности по планиране, управление и контрол на инвестициите с европейско финансиране. За това се договориха заместник министър-председателят Томислав Дончев и македонският вицепремиер по европейските въпроси Буяр Османи, съобщиха от правителствената информационна служба.
В следващите седмици се очаква да бъдат дефинирани конкретни теми и сфери на сътрудничество, за които българската страна ще предостави опит и експертиза.
Срещата между двамата заместник министър-председатели се проведе в рамките на официалното посещение на министър-председателя на Република Македония Зоран Заев и водената от него делегация в България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Време е България и Република Македония да обърнат нова страница в двустранните си отношения

Президентът Румен Радев: Време е България и Република Македония да обърнат нова страница в двустранните си отношения

20 Юни 2017 | 18:06 | Агенция "Фокус"
София. За България и Република Македония е крайно време да обърнат нова страница в двустранните си отношения. Усложненията между двете държави са неестествени и не отговарят нито на историческите, нито на съвременните реалности, нито на бъдещите ни цели. Това заяви президентът Румен Радев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с министър-председателя на Република Македония Зоран Заев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Обща беше позицията, че гражданите и в България, и в Република Македония очакват от своите политици да провеждат политика на приятелство и добросъседство между двете най-близките държави на Балканите.
По време на срещата президентът Радев потвърди подкрепата на страната ни за евроатлантическата и европейската перспектива на Република Македония. Гаранция за тази подкрепа е сключването в скоро време на двустранен договор за добросъседство, който ще създаде ясен регламент „за развитието на двустранните отношения по европейски модел“. Президентът Радев приветства направената от премиера Заев категорична заявка за нов подход на приятелство и добросъседство между България и Република Македония и подчерта очакванията на българската страна за конкретни стъпки в тази насока. Държавният глава призова за промяна на подхода на делегацията на Република Македония към страната ни в Съвета на Европа по отношение на процедурата по Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, за подкрепа за възстановяването и опазването на българските войнишки паметници, които са част от родовата памет и в двете държави, и за активни действия на политиците, които да създават устойчив климат на доверие между България и Република Македония в публичното пространство.
„Нашата държава няма друга алтернатива, освен присъединяване към НАТО и Европейския съюз и на този етап няма по-важно от изграждането на отношения на добросъседство на Балканите“, подчерта Зоран Заев. Той добави, че България е най-големият приятел на Република Македония и очаква активна подкрепа от страната ни в процеса на европейска интеграция.
България и Република Македония споделят обща история, както и общо бъдеще в ЕС и НАТО, подчертаха още Румен Радев и Зоран Заев. Премиерът на Република Македония потвърди и готовността си за съвместното отбелязване на значими събития и дати от общата ни история, като Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г., делото на светите братя Кирил и Методий и други.
Постигането на по-добра транспортна, енергийна и комуникационна свързаност между България и Република Македония, както и в региона на Югоизточна Европа, също беше сред акцентите на срещата. Българският президент и министър-председателят на Република Македония бяха единодушни, че двустранният стокообмен може да бъде значително увеличен, както и туристическият обмен. Отбелязана беше позитивната тенденция в двустранното сътрудничество в сферите на образованието и културата.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Срещата Борисов-Заев: Министър-председателят на България подчерта значението на инфраструктурните връзки между двете страни

Срещата Борисов-Заев: Министър-председателят на България подчерта значението на инфраструктурните връзки между двете страни

20 Юни 2017 | 14:26 | Агенция "Фокус"
София. В рамките на днешната среща с македонския министър-председател Зоран Заев, премиерът на България Бойко Борисов подчерта значението от инфраструктурното свързване на двете съседни държави, предава „Р.С. Европа“ в македонската си редакция.
В София Борисов отбеляза, че Македония е вече вътрешно стабилна, което й предоставя шанс да допринесе за това гражданите й да се чувстват по-добре. Българският премиер увери, че страната му иска да окаже съдействие на Македония по пътя и към евроатлантическата интеграция. Постигнато е съгласие Договорът за добросъседство между София и Скопие да бъде подписан на 2 август, когато се чества Илинден.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic (Сърбия): Македонският премиер Зоран Заев започна двудневно посещение в България

Blic (Сърбия): Македонският премиер Зоран Заев започна двудневно посещение в България

20 Юни 2017 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Белград. Македонският премиер Зоран Заев започна двудневно посещение в България. Като са предвидени срещи с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, предава белградското електронно издания Blic. Изданието отбелязва, че посещението в София идва непосредствено след визитата на Заев в Брюксел, като очакванията на македонския премиер са да осигури помощта на България за европейската интеграция на Македония. Медията цитира изявление на Бойко Борисов, според когото с избора на ново правителство на Македония може да се очаква разширяване на сътрудничеството между Българя и Макеодния и разширяване на подкрепата за евроатлантическата интеграция на Македония.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ако се подведем само по националистически чувства, нищо добро не ни очаква

Премиерът Бойко Борисов: Ако се подведем само по националистически чувства, нищо добро не ни очаква

20 Юни 2017 | 13:57 | Агенция "Фокус"
София. Ако се подведем само по националистически чувства, нищо добро не ни очаква. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с министър-председателя на Македония Зоран Заев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Борисов заяви, че не харесва термина Западни Балкани и ще направи всичко възможно, ще разговаря с колегите си от Брюксел. "Разширяването на Балканите и присъединяването им не е само север-юг", поясни той. "Жизнено важно е инфраструктурната свързаност, чрез жп линии, чрез магистрала София -Скопие. Това ще отвори Македония във всички посоки. Искам да подчертая, че ще направим всичко възможно с приятелска Гърция да работим заедно, да решим всички проблеми", заяви Борисов.
На въпрос на какъв език ще бъде подписан Договорът за добросъседство, проблем ли ще е македонският език, Борисов коментира: "Детайли, които всъщност са важни, не за днес, а за евентуално следващо поколение". Борисов допълни, че има думи, които биха могли да имат различно тълкуване. "В същото време ние като държава първи сме признали Македония. В Конституцията на Македония е казано какъв език има тази държава. Съответно договора тя трябва да подпише на езика, който е вписан в Конституцията ѝ, иначе ще си нарушите Конституцията", заяви българският премиер. По думите му след като външните министри на двете държави стигнат до последно преглеждане на документа тогава македонският премиер и останалите им колеги ще вземат решение.
"Какво значи обща история и за кой период? Различните историци определят различни периоди. От 1991 г. Македония има своя история, тя не е обща. Ако искаме да запишем обща история влизаме в друго противоречие. Години се спори кое е общо и кое не, кои празници са общи, вместо да се караме за тях да се радват и от едната и от другата страна. Тодор Александров може ли да бъде повод за радост и в Скопие, и в София. Според мен може. Дори и Вапцаров, нашите герои", коментира още Бойко Борисов "Ако искате може да се вкараме в тази тема. Има достатъчно остри хора и общности и в България, и в Македония, мърдане напред няма", добави той.
"Аз съм много добронамерен човек и истински обичам вас като хора. По-близък народ нямаме. Когато историците предложат термини, за да затворим този договор. ще е огромен успех и крачка напред. Ще дадем добър пример на Балканите и ще отворим път на Македония по пътя към НАТО и ЕС. Затова искаме да го направим. Ако се подведем само по националистически чувства нищо добро не ни очаква", уточни Борисов.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): България подкрепя единството на Македония и присъединяването й към ЕС и НАТО, увери Бойко Борисов

„24 Вести“ (Македония): България подкрепя единството на Македония и присъединяването й към ЕС и НАТО, увери Бойко Борисов

20 Юни 2017 | 13:48 | Агенция "Фокус"
София. България подкрепя единството на Македония и присъединяването й към Европейския съюз и НАТО. Това увери българският премиер Бойко Борисов след срещата с македонския си колега в София, предава електронната медия „24 Вести“.
„Ние сме за единна Македония и за членството й в НАТО и ЕС“, категоричен бе министър-председателят на България. В тази връзка Борисов подчерта, че ще разговаря с колегите си в Брюксел за членството на държавите от Балканския полуостров в Общността.
Заев пристигна на двудневна визита в София, където - с оглед на бъдещето председателство на България на Съвета на Европейския съюз - поиска помощ по пътя на евроатлантическата интеграция на Македония.
В София лидерите на двете страни изразиха готовност да не оставят историята да разделя двата народа, а да работят за тяхното сближаване.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският премиер Зоран Заев: Белезите от последния бой в нашия парламент остават, за да бъдат спомен, но аз още същата вечер простих

Македонският премиер Зоран Заев: Белезите от последния бой в нашия парламент остават, за да бъдат спомен, но аз още същата вечер простих

20 Юни 2017 | 13:35 | Агенция "Фокус"
София. Белезите остават, за да бъдат спомен. Това каза премиерът на Македония Зоран Заев след среща с българския министър-председател Бойко Борисов в отговор на въпрос може ли да покаже белезите си от последния бой във македонския парламент и как очаква опозицията му да ги посрещне след тази визита в София, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Да не се повтори никъде и никога това, което се случи в Македония. Аз съм православен християнин, вярвам в Господ и още същата вечер простих. Законът трябва да е валиден за всички. Ако някой направи престъпление, трябва да се отговори, но в моето сърце нямам омраза или някакво отмъщение. Изпращам едно поръчение за сътрудничество с опозицията. Имам честта и отговорността да съм начело на правителството, но без опозицията не можем да успеем. Успехът трябва да бъде общ. Без опозицията не можем да успеем“, заяви Заев и подчерта, че освен това е нужна и подкрепата на гражданския сектор. „Поискахме подкрепа от Македония и ще получим тази подкрепа. Когато съседите ни помагат, тогава нашата страна ще отиде една стъпка нагоре. Това значи европейски фондове, стабилност, добри перспективи за нашите генерации, които идват след нас“, добави той.
От своя страна премиерът Борисов коментира: „Заев е социалист. През него да поздравя неговата опозиция в Скопие. А утре на срещата с Корнелия Нинова, поздрави на нашата опозиция да изпратиш“.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев в България: Приятелският съсед ще ни помогне за членство в ЕС

Зоран Заев в България: Приятелският съсед ще ни помогне за членство в ЕС

20 Юни 2017 | 13:27 | Агенция "Фокус"
София. България има голямо желание да помогне на Македония за евроатлантическата й интеграция. Това заяви министър-председателят на югозападната ни съседка след срещата с българския премиер Бойко Борисов в София, предава електронната медия „Фактор“.
"С България ще празнуваме заедно Илинден в Скопие ще кръстим улица на Желю Желев, а в София - на името на Борис Трайковски", отбеляза македонският лидер след края на преговорите в Министерски съвет.
„Това за нас е първата двустранна визита след тази в Брюксел. Щастлив съм, че първият ни съсед има голямо желание да помогне на Република Македония за интеграцията в НАТО и ЕС. За нашата страна няма алтернатива. Отворихме нови перспективи за израстване на нашето приятелство. Разговаряхме за помощ и подкрепата, която България може да даде на страната ни в процеса на интеграцията. Приближихме нашите позиции за подписване на Договор за добросъседство", увери Заев.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френският президент Еманюел Макрон държи реч по време на срещата на върха
Френският президент Еманюел Макрон държи реч по време на срещата на върха "Една ...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.