НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:50

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов: Договорът за добросъседство с Македония не е скандален, казал съм, че на 2 август ще отида там

Премиерът Бойко Борисов: Договорът за добросъседство с Македония не е скандален, казал съм, че на 2 август ще отида там

22 Юни 2017 | 09:23 | Агенция "Фокус"
София. Ако Македония и гражданите ѝ искат да отидат в НАТО и ЕС и да имат по-добър живот, техните елити трябва да вървят по този път. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Неслучайно на пресконференцията, след срещата със Зоран Заев, започнах с това „помогни си сам, за да ти помогне Господ“. Ние сме готови да оказваме поискана помощ, ако има такава и в същото време сме най-добронамерени“, посочи той. По думите му Договорът за добросъседство с Македония не е скандален. „След като се подпише такъв договор, отива за ратифициране в местните парламенти, след това се праща в ООН“, допълни Борисов. На въпрос би ли се поклонил на паметника на Самуил в Скопие, ако там пише, че той е македонски цар, премиерът каза, че според него е важен поклона пред владетеля. „А отдолу какво пише, историците могат да спорят. Аз съм казал, че на 2 август, денят на Илинденското-Преображенското въстание, ще отида в Македония“, посочи той.
Във връзка с поканата, отправена към руския президент Владимир Путин да участва в тържествата по случай 3 март догодина, Борисов каза, че Румен Радев може да кани когото си поиска на ниво президент. „Разбира се, може да покани и премиер, тогава би трябвало информира и мене. Мен когато ме приемат президенти, аз му се обаждам, казвам му „Ще бъда там. Да предам ли поздрави?“, каза той. По думите му двамата с президента Радев не са обсъждали визитата на Путин. „Той си е президент и си кани президент. Ако покани Медведев и не ме уведоми, ще е нарушение на протокола. Щом е приел, ще дойде и ще го посрещнем“, коментира Борисов. Премиерът припомни, че е реагирал на думите на руския президент във връзка с думите му от 24 май и посочи, че ще реагира на всеки опит да за намеса в нашата история, особено по чувствителни теми за българите. „Св. св. Кирил и Методий е най-спонтанният празник“, коментира той. Във връзка с т.нар. Турски поток, Борисов каза, че той влиза в плановете на България, защото другият вариант е да мине от север и от юг и газопреносните ни тръби трябва да бъдат нарязани на скрап. „Нашата политика е практична, предполагам и руската“, допълни Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Божидар Димитров: Бойко Борисов се опита да разчупи леда с Македония и постигна един от най-големите си външнополитически успехи

Проф. Божидар Димитров: Бойко Борисов се опита да разчупи леда с Македония и постигна един от най-големите си външнополитически успехи

21 Юни 2017 | 16:32 | Агенция "Фокус"
София. Това беше едно крайно необходимо посещение, тъй като е срамота две съседни държави с население и обща история поне до 1944 г. и говорещо поне на един и същ език да нямат добри отношения. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров във връзка с посещението на македонския премиер Зоран Заев в България. „Отношенията не бяха добри и ще ви посоча само едно свидетелство. Нашият президент Росен Плевнелиев, за 5 години на управление, не намери и един ден да прескочи съседната страна. Бойко Борисов се опита да разчупи леда и смятам, че постигна един от най-големите си външнополитически успехи през последното десетилетие. Както разбрахме, отдавна си говорят с SMS-и, любимият начин за разговор на Бойко Борисов със Зоран Заев“, коментира проф. Димитров. По думите му неслучайно той също е дал знак, че е готов да подобри отношенията и че много държи на това. „Това са знакови неща в дипломацията. Първото му посещение след Брюксел беше в България, а не някъде другаде. В България той показа, че е готов да се раздели с някои постулати на македонизма и положи венец пред паметник, на който с дебели ясни букви пише: „Цар Самуил – цар на България“. Оттам нататък, както се казва, да не си на мястото на Зоран Заев, както личи по днешните скопски медии. Това беше крайно необходимо, защото е неестествено да броим отношения с хора, с които сме си пукали пушки и топове – със Сърбия, Румъния, Турция, а да нямаме отношения със страна, която една пушка не е пукнала към едната или другата страна“, каза още историкът.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Историята да я оставим на историците, а не на политиците

Зоран Заев: Историята да я оставим на историците, а не на политиците

21 Юни 2017 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. По време на втория ден от посещението си в България македонският министър-председател заяви, че политическите отношения между двете държави са били хладни по политически причини, предаде македонското издание „Фокус“.
„Чий е цар Самуил трябва да се обсъжда от историците, а не от политиците“, заяви Заев след срещата си с българските политици. Той посочи, че голяма част от историята на двете страни е обща и че в македонските учебници ще бъде променено това, което не е в новия дух на сътрудничество между двете държави.
Във вторник Заев проведе среща с българския министър –председател Бойко Борисов, а следобеда и с президента Румен Радев.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Македония Зоран Заев: България ни даде сигнал за искрено приятелство

Премиерът на Македония Зоран Заев: България ни даде сигнал за искрено приятелство

21 Юни 2017 | 12:04 | Агенция "Фокус"
София. България ни даде сигнал за искрено приятелство, отбеляза премиерът на Република Македония Зоран Заев на срещата си с председателя на Народното събрание Димитър Главчев, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Зоран Заев изрази надежда, че отношенията между нашите страни в бъдеще ще се развиват и задълбочават.
Председателят на парламента подчерта, че България има последователна позиция за подкрепа на евроатлантическата и европейската перспектива на Република Македония. Ще работим за изграждането на отношения на добросъседство на Балканите и пример за това е подготовката за сключване на договор за добросъседство, който ще създаде ясен регламент за развитието на двустранните отношения, добави Димитър Главчев.
Общо бе мнението, че сключването на договора ще постави партньорството ни на нова основа и ще открие пътя за интензивно сътрудничество във всички сфери.
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев изрази задоволство от успокояването и стабилизирането на политическата обстановка в Република Македония.
На срещата бе отбелязано, че основен принос за разширяване на сътрудничеството могат да имат и добрите контакти между парламентите на двете страни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1On (Македония): Железопътната линия София-Скопие е приоритет за България и Македония

A1On (Македония): Железопътната линия София-Скопие е приоритет за България и Македония

21 Юни 2017 | 11:51 | Агенция "Фокус"
София. Според българския министър на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски и неговия македонски колега Горан Сугарески изграждането на железопътната линия София-Скопие е приоритет, предаде скопският телевизионен канал A1On.
„Железопътната връзка е от съществено значение за свободния поток на пътници и стоки, а за реализацията на проекта са необходими средства за изграждане на железопътната линия от македонска страна, за модернизацията на линията от София до Гюешево, както и за доизграждането 2,5 км трасе от Гюешево до македонската граница“, посочиха министрите.
Московки заяви, че очаква гаранции от македонската страна за изграждане на линията от село Беляковце до българската граница и добави, че вече са осигурени средства за модернизация на железопътната линия София-Перник-Радомир-Гюешево.
Двамата министри се съгласиха, че с бюджетите на двете държави трудно може да се реализира железопътната връзка и добавиха, че е необходимо с общи сили да се търсят инвеститори от чужбина.
Министър Сугарески информира за напредъка на проекта за изграждане на линията от Крива Паланка до границата с България, който трябва да се реализира в близост до границата между двете страни и за който е необходимо изграждането на трансграничния тунел „Деве баир“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Втори ден от посещението на Зоран Заев в България, фокусът е върху икономиката

„24 Вести“ (Македония): Втори ден от посещението на Зоран Заев в България, фокусът е върху икономиката

21 Юни 2017 | 11:25 | Агенция "Фокус"
София. Македонският министър-председател Зоран Заев в рамките на втория ден от официалното си посещение в България заедно с министъра на транспорта и съобщенията Горан Сугарески ще проведе среща с министъра на енергетиката на България Теменужка Петкова, предаде македонското електронно издание „24 Вести“.
Вторият ден от посещението е посветен на икономиката. Заев в България е придружаван от вицепремиера и министъра на европейската интеграция Буяр Османи, министърът на външните работи Никола Димитров, на транспорта и съобщенията Горан Сугарески и на културата Робeрт Алагьозовски.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Република"(Македония): Заев предаде на българите най-големия македонски празник Илинден

"Република"(Македония): Заев предаде на българите най-големия македонски празник Илинден

21 Юни 2017 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. "Зоран Заев предаде на българите най-големия македонски празник Илинден!" Под това заглавие електронното издание "Република", близко да ръководството на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, коментира посещението на македонския премиер в София и демонстрира, че държавната администрация в Скопие, въпреки смяната на правителството, продължава да работи в интерес на партията на Никола Груевски.
"Република" припомня последователността на българската позиция за съвместното отбелязване на общите дати от историята, както и отговора на президента Росен Плевнелиев, който върна предложението на македонския му колега Георги Иванов като към Деня на победата над фашизма добави Илинден и Гоце Делчев.
Според "Република" България има интерес от съвместното отбелязване на годишнини от историята, представяйки ги като общи, в контекста на цялостната си политика спрямо Македония, която поставя под въпрос съществуването на т.нар. македонска нация.
В подкрепа на тази теза изданието цитира изявление на българския посланик в ЕС, Димитър Цанчев, който пред германски медии е заявил, че "македонската нация е създадена след 1944 г. със сталинистки методи", но това "не може да изкорени българското минало от общата памет".
"Република" пише, че анализите показват, че официална София стои зад всяка дума на посланик Цанчев, за който "Македония е географска област, която се разпростира на територията на три държави, затова употребата на това географско понятие като име на новосъздадена държава е обременено с политическа чувствителност сред съседите, където определението македонец означава принадлежност към тази географска област, а не някаква национална идентичност. По тази причина това понятие не може да се използва като факт за съществуването на македонци като малцинство в България."
Според изданието мнението на посланика изцяло кореспондира с казаното от президента Плевнелиев, че "Македония трябва да влезе в Европа, но не и македонизма, който като идеология е не само антибългарска, но и антидемократична".
Като контрапункт "Република" посочва мнението на доскорошният министър на вътрешните работи на Македония, Никола Поповски, който смята "че договорът за добросъседство не е необходим, защото добрите отношения не се градят и гарантират на хартия, а с конкретни действия".
В заключение изданието смята, че "премиерът Заев е длъжен да отговори в какво качество Борисов ще пристигне на Мечи камък - дали като гостенин и приятел на македонската нация или като политик, който ще натрапва "българското минало на колективната ни памет".
Изданието продължава със задълженията, като смята, че след завръщането си от София "Заев и неговата делегация трябва да обявят пред целия македонски народ пълния текст на Договора за добросъседство и какво от него е приемливо и дали от хората се крият подробности, както в случая с Тиранската платформа".
Превод и редакция: Весела Петрова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Локално (Македония) : Екатерина Захариева за отношенията между България и Македония: Нямаме интерес да продължим по същия начин още 25 години

Локално (Македония) : Екатерина Захариева за отношенията между България и Македония: Нямаме интерес да продължим по същия начин още 25 години

21 Юни 2017 | 10:22 | Агенция "Фокус"
София. Българският министър на външните работи Екатерина Захариева заяви като коментар за срещата между министър-председателите на Македония и на България Зоран Заев и Бойко Борисов, че няма интерес в двустранните отношения да се продължава по същия начин още 25 години. Тя изрази мнение, че е в общ интерес двете страни да сближат позициите си и да работят над общото си европейско бъдеще, и че остава малко до подписването на Договора за добросъседство, предаде македонското електронно издание „Локално“.
„Доверието между двамата министър-председатели бе представено на високо ниво, но също така трябва да се работи за това доверие. Факт е, че България е добронамерена“, заяви министърът на външните ни министър. Захариева припомни, че "през годините имаме добри практики и по-добро усвояване на трансграничните програми, които са изключително важни, тъй като те са връзката между пограничните общини."
Министърът поясни, че за 2016 година над 500 хиляди туристи от Македония са посетили България, а 350 хиляди българи са посетили Македония. "Хората са близки и общуват, въпросът е тази близост да стане по-лесна за тях", добави министърът.
„Няма да бъде лесно на правителството на Македония. С години водената антибългарска политика е факт. Политици и научни работници имат такава съзнание, но съобщенията идват от политиците. Нека най-накрая да приключи този безсмислен спор. Европейско бъдеще означава общо празнуване на нашата обща история“ , допълни Захариева.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Regnum: България и Македония възнамеряват да развиват отношенията си „по европейски модел“

Regnum: България и Македония възнамеряват да развиват отношенията си „по европейски модел“

21 Юни 2017 | 08:34 | Агенция "Фокус"
София. По време на срещата от 20 юни в София между министър-председателя на Македония Зоран Заев, българския министър-председател Бойко Борисов и президента на България Румен Радев бе заявено, че България е готова да окаже помощ на съседната си страна в нейната интеграция в ЕС и в НАТО, предаде Regnum.
„За нашата страна няма друга алтернатива, освен присъединяването към НАТО и към ЕС и в момента няма нищо по-важно от установяването на добросъседски отношения на Балканите“, заяви Заев на срещата си с президента на България. Румен Радев от своя страна потвърди подкрепата на България към „евроатлантическата и европейската перспектива на Македония“. Гаранция за тази поддръжка, според него, трябва да стане подписването в началото на август на двустранен договор за добросъседство , в който ще бъдат ясно посочени намеренията „да се развиват двустранните отношения по европейски модел“. Страните са се договорили за нарастващо взаимодействие в сферите на транспорта, енергетиката, комуникациите, а също така и към работата над засилването на взаимния стокооборот и туристически обмен.
На срещата си с Бойко Борисов Зоран Заев отбеляза, че България „успешно усвоява европейските фондове“. Заявено е, че София по македонска молба ще изпрати свои експерти за оказване на съдействие на Скопие в тази сфера. Българският министър-председател увери Заев за готовността да се окаже на Македония съдействие във влизането ѝ в ЕС и НАТО, наричайки това „исторически шанс“ за страните да подобрят живота на своите граждани. При това Борисов Обеща да работи върху решението на съответния проблем и с „дружеска Гърция“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева за посещението на македонския премиер: Общата история трябва да сближава две държави, а не да ги разделя

Министър Екатерина Захариева за посещението на македонския премиер: Общата история трябва да сближава две държави, а не да ги разделя

21 Юни 2017 | 08:33 | Агенция "Фокус"
София. Общата история трябва да сближава две държави, а не да ги разделя. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Денят започва“ по БНТ във връзка с посещението на министър-председателя на Република Македония Зоран Заев в България. „Доверие между двамата премиери беше показано на високо ниво. За доверие, разбира се, трябва да се работи. Факт е обаче, че България наистина е добронамерена към Македония, така, както и премиера Заев също“, отбеляза тя. „Няколко наистина исторически неща се случиха вчера. Първо - премиер от Македония да отправи такива силни послания за отваряне на нова глава в отношенията между двете държави. Второ – посещението на паметника на цар Самуил. Трето – решението за общо честване на общата ни история. Тоест ние започнахме да прилагаме несключения още договор на практика с вчерашното посещение. Това е много по-важно, както и предшестващите действия, посланията, които се отправиха от двамата премиери на пресконференцията, посещението на паметника, разбирането за това, че историята трябва да ни обединява, а не да ни разделя, така, както всички съвременни държави правят“, коментира министър Захариева. По думите й натрупаните от години напрежения са абсолютно неестествени и ненормални и общата история трябва да сближава две държави, а не да ги разделя. „Аз съм наистина обнадеждена от вчерашната среща. До съвсем до скоро такива послания и посещения бяха немислим. Факт е, че договорът за добросъседство се дебатира, обсъжда, 11 преговори е имало до сега на експертно ниво. Силно се надявам на 2 август да успеем да го финализираме“, заяви още външният министър. По думите й по важното е, че напрактика с вчерашната среща е започнало прилагането на договора, тъй като, ако отношенията между двете страни продължаваха, както до сега, той щеше да остане само на хартия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Трябва да уважаваме самостоятелността на Македония и да й помагаме

Красимир Узунов: Трябва да уважаваме самостоятелността на Македония и да й помагаме

21 Юни 2017 | 08:02 | Агенция "Фокус"
София. Ние трябва да уважаваме самостоятелността на Македония и да й помагаме. Това каза Красимир Узунов, президент на Агенция и Радио „Фокус“, в предаването „Тази сутрин“ по БТВ във връзка с посещението на министър-председателя на Република Македония Зоран Заев в България. По думите му е напълно възможно празнуването на общи празници с Македония, както предложи вчера премиерът Бойко Борисов. „Напълно възможно е да се случи. Отношенията между двете страни бяха зажаднели за развитие“, отбеляза Узунов. Във връзка с посещението на Заев у нас той отбеляза няколко неща. „Първо добронамерената българска позиция - и от работата между делегациите, начело с нашия премиер Борисов, и от това, което свърши външно министерство след поискването от македонска страна да започне нов кръг преговори за подготовка на договор за добросъседство. Това, което каза вчера Зоран Заев – „25 години затворихме една вълна на национализъм“. Аз не съм сигурен, че са я затворили, но, когато на 8 септември 1991 година беше проведен референдумът за независима Македония, вътре в Македония всички политически партии бяха националистически. Ако Македония затвори тази глава на национализъм, ще разбере, че наистина не е центърът на вселената и второ – че не само съседите са й виновни. Когато Заев беше избран за министър-председател в нощта на парламентарното заседание той каза: „не може от 4 съседи ние да имаме проблеми с три от тях и да смятаме, че все сме прави“. Тоест такова нещо в Македонската политика на цялата съвременна история на Македония няма. Важното е, че те започнаха да показват, че са готови да се отворят“, коментира Красимир Узунов.
По думите му противоречията и тълкуванията ще продължават, защото цялата художествено-творческа интелигенция в Македония е откърмена с македонизма. Според Красимир Узунов съпротивата срещу Зоран Заев тепърва ще започва по линия на договора за добросъседство. „Да не забравяме, че всички служители на вътрешното и на външното министерство в Македония са кадри на Никола Груевски. Тоест те ще окажат една такава съпротива, че аз не съм оптимист, че на 2 август ще имаме готов договор“, отбеляза той. „Както каза и премиера вчера – „Македония има своя история в последните 25 години“. Ние трябва да уважаваме самостоятелността на Македония и да й помагаме. Наистина е много важно да сме добронамерени в случая. Но проблемите са вътре и Заев бърза, защото на 15 октомври има местни избори. ВМРО-ДПМНЕ върви към градация. Обвиниха Заев, че е готов да смени името под диктата на Гърция, сега го обвиняват, че е готов да продаде и самобитността - тоест кризата на македонската идентичност“, допълни още Красимир Узунов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: България може да бъде мост към Европа не само на Македония, но и на всички страни, които се намират на запад от нас и не са интегрирани в ЕС

Красимир Узунов: България може да бъде мост към Европа не само на Македония, но и на всички страни, които се намират на запад от нас и не са интегрирани в ЕС

20 Юни 2017 | 19:57 | Агенция "Фокус"
София. България може да бъде моста към Европа не само на Македония, но и на всички страни, които се намират на запад от нас и които не са интегрирани в Европейския съюз, поставяйки техните проблеми. Това коментира в обзорното предаване „Това е България“ президентът на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов, по повод визитата на премиера на Македония Зоран Заев в България. Узунов припомни, че по време на словото си в парламента, на което беше гласувано правителството, македонският министър-председател каза, че се затваря глава на пререкания, защото няма как една страна да има проблеми с всичките си 4 съседки. „Просто на Македония времето ѝ изтича и няма време да продължи да мисли, че е пъпът на цивилизацията, откъдето без нея нищо не може да се случи. Тоест онази еквидистанция, която беше наложена по времето на покойния президент Киро Глигоров, говоря за 90-те години. Тези 10 години управление на Груевски, които горе-долу подтискаха всичко, което може да мисли по-различно извън клана Груевски в Македония, затова тук, ако отворим една друга скоба, премиерът на България е прав, че след избора на ново правителство на Македония на практика се създаде възможност да се работи повече за европейската интеграция на Македония“, обясни Красимир Узунов. Той каза още, че България може да бъде мостът към Европа не само за Македония, но и за всички страни, които се намират на запад от нас и не са интегрирани. Той допълни, че това не означава, че интеграцията ще бъде бърза, защото Македония трябва да се реформира и на първо място да стане член на НАТО.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първите дипломати на България и Република Македония набелязаха конкретни стъпки за финализирането на договора за добросъседство

Първите дипломати на България и Република Македония набелязаха конкретни стъпки за финализирането на договора за добросъседство

20 Юни 2017 | 19:21 | Агенция "Фокус"
София. Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева прие министъра на външните работи на Република Македония Никола Димитров и обсъди с него конкретните стъпки пред двете дипломатически ведомства за финализирането на договора за добросъседство между двете съседни държави. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.
Димитров е в България в рамките на правителствена делегация, водена от премиера на Република Македония Зоран Заев.
Двамата първи дипломати обсъдиха двустранните отношения и перспективите за задълбочаване на сътрудничеството в различни области.
Вицепремиерът Захариева изтъкна, че поклонението на двамата премиери и техните делегации пред паметника на цар Самуил в София е историческо, с което се отваря нова страница по реалното изпълнение на принципите на приятелството и добросъседството. Следваща стъпка в тази посока ще бъде участието на премиерите Борисов и Заев в общото отбелязване на Илинденско-Преображенското въстание. Захариева окачестви тези стъпки като европейски подход към общата история.
Министър Димитров заяви, че правителството му е решено да върви с бързи крачки към извършването на нужните реформи и изтъкна като първи положителен знак за новия етап в отношенията кръщаването на улици в Скопие и в София съответно на името на покойните президенти на двете държави д-р Желю Желев и Борис Трайковски.
Министрите се договориха да поддържат постоянен работен контакт, при който да споделим своя опит.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България и Република Македония установяват механизъм за сътрудничество на експертно равнище по въпросите, свързани с членството в ЕС

България и Република Македония установяват механизъм за сътрудничество на експертно равнище по въпросите, свързани с членството в ЕС

20 Юни 2017 | 18:14 | Агенция "Фокус"
София. България и Република Македония установяват механизъм за сътрудничество на експертно равнище по въпросите, свързани с подготовката на македонската страна за приемане в Европейския съюз и произтичащите от това дейности по планиране, управление и контрол на инвестициите с европейско финансиране. За това се договориха заместник министър-председателят Томислав Дончев и македонският вицепремиер по европейските въпроси Буяр Османи, съобщиха от правителствената информационна служба.
В следващите седмици се очаква да бъдат дефинирани конкретни теми и сфери на сътрудничество, за които българската страна ще предостави опит и експертиза.
Срещата между двамата заместник министър-председатели се проведе в рамките на официалното посещение на министър-председателя на Република Македония Зоран Заев и водената от него делегация в България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Време е България и Република Македония да обърнат нова страница в двустранните си отношения

Президентът Румен Радев: Време е България и Република Македония да обърнат нова страница в двустранните си отношения

20 Юни 2017 | 18:06 | Агенция "Фокус"
София. За България и Република Македония е крайно време да обърнат нова страница в двустранните си отношения. Усложненията между двете държави са неестествени и не отговарят нито на историческите, нито на съвременните реалности, нито на бъдещите ни цели. Това заяви президентът Румен Радев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с министър-председателя на Република Македония Зоран Заев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Обща беше позицията, че гражданите и в България, и в Република Македония очакват от своите политици да провеждат политика на приятелство и добросъседство между двете най-близките държави на Балканите.
По време на срещата президентът Радев потвърди подкрепата на страната ни за евроатлантическата и европейската перспектива на Република Македония. Гаранция за тази подкрепа е сключването в скоро време на двустранен договор за добросъседство, който ще създаде ясен регламент „за развитието на двустранните отношения по европейски модел“. Президентът Радев приветства направената от премиера Заев категорична заявка за нов подход на приятелство и добросъседство между България и Република Македония и подчерта очакванията на българската страна за конкретни стъпки в тази насока. Държавният глава призова за промяна на подхода на делегацията на Република Македония към страната ни в Съвета на Европа по отношение на процедурата по Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, за подкрепа за възстановяването и опазването на българските войнишки паметници, които са част от родовата памет и в двете държави, и за активни действия на политиците, които да създават устойчив климат на доверие между България и Република Македония в публичното пространство.
„Нашата държава няма друга алтернатива, освен присъединяване към НАТО и Европейския съюз и на този етап няма по-важно от изграждането на отношения на добросъседство на Балканите“, подчерта Зоран Заев. Той добави, че България е най-големият приятел на Република Македония и очаква активна подкрепа от страната ни в процеса на европейска интеграция.
България и Република Македония споделят обща история, както и общо бъдеще в ЕС и НАТО, подчертаха още Румен Радев и Зоран Заев. Премиерът на Република Македония потвърди и готовността си за съвместното отбелязване на значими събития и дати от общата ни история, като Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г., делото на светите братя Кирил и Методий и други.
Постигането на по-добра транспортна, енергийна и комуникационна свързаност между България и Република Македония, както и в региона на Югоизточна Европа, също беше сред акцентите на срещата. Българският президент и министър-председателят на Република Македония бяха единодушни, че двустранният стокообмен може да бъде значително увеличен, както и туристическият обмен. Отбелязана беше позитивната тенденция в двустранното сътрудничество в сферите на образованието и културата.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: България и Македония ще подпишат дълго отлаган договор за добросъседство

Reuters: България и Македония ще подпишат дълго отлаган договор за добросъседство

20 Юни 2017 | 17:42 | Агенция "Фокус"
София. България подкрепя желанието на Македония да се присъедини към Европейския съюз и НАТО, предава Reuters. Освен това, балканските съседи, които до неотдавна имаха хладни отношения, ще подпишат дълго отлаган договор за добросъседство.
Възможността за подобряване на отношенията между Македония и съседите й България и Гърция, се подобри след като воденото от социалдемократите коалиционно правителство взе властта в Скопие на 31 май, след победа над крайните националисти, които управляваха 9 години.
Отношенията на Македония с Гърция дълго време бяха обуславяни от спора за името. Според властите в Атина името „Македония“ може да даде основания за териториални претенции на Скопие към гръцка територия. Българските власти също бяха недоволни, заради дискриминацията срещу етнически българи в Македония, както и създаването на българофобска атмосфера в страната.
Премиерите на България и Македония, Бойко Борисов и Зоран Заев заявиха, че договорът за добросъседство ще бъде подписан на 2 август.
Превод и редакция: Симеон Миланов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Срещата Борисов-Заев през погледа на македонските медии – шанс за исторически пробив в българо-македонските отношения? (ОБЗОР)

Срещата Борисов-Заев през погледа на македонските медии – шанс за исторически пробив в българо-македонските отношения? (ОБЗОР)

20 Юни 2017 | 16:34 | Агенция "Фокус"
София/Скопие. Във вторник, 20 юни, македонска правителствена делегация, оглавена от министър-председателя Зоран Заев, пристигна на двудневно посещение в България. След визитата му в Брюксел втора задгранична спирка на новия премиер на югозападната ни съседка е София, където Заев изрази ясни надежди да получи подкрепата на българския политически елит за членството на Македония в международни организации като Европейския съюз и НАТО. Още след избирането му за министър-председател, лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) подчерта, че София е от първостепенна важност за Скопие по пътя към евроатлантическата интеграция – особено след 1 януари 2018 г., когато България поема председателството на Съвета на ЕС.
Зоран Заев бе приет от министър-председателя на България Бойко Борисов за разговор в Министерски съвет, а срещата между двамата лидери бе широко отразена в медиите на югозападната ни съседка, които не скриха надеждите си за постигане на исторически пробив в българо-македонските отношения.

„Първата среща на двамата съседи, проведена днес в София, отваря нови перспективи след дългогодишните спорове и недоразумения между Македония и България. Кавги и провокации от двете страни, които тласнаха София към блокада на македонската интеграция в ЕС през 2012 г. Блокада, която се добавя към вече съществуващото гръцко вето“, пише скопското електронно издание „НОВА ТВ“.
„Историческо изявление на Борисов: Ние сме за единна Македония, която е член на НАТО и ЕС!“, е заглавието, което електронната медия „Плус Инфо“ избира за статията, посветена на срещата Борисов-Заев в София.

„Ние сме за единна Македония и за членството й в НАТО и ЕС“, цитира електронната медия „24 Вести“ думите на българския министър-председател Бойко Борисов.
Македонската медия обръща внимание на обещанието на Борисов да разговаря с колегите си в Брюксел за членството на държавите от Балканския полуостров в Общността. В София лидерите на двете страни изразиха готовност да не оставят историята да разделя двата народа, а да работят за тяхното сближаване, отбелязват още от редакцията.

„Радио Слободна Европа“ обръща внимание на значението, което българският лидер отдава на инфраструктурното свързване на двете съседни държави.

„Днес, от София, македонският и българският премиер отвориха нова страница в държавните отношения. Историческите проблеми ще бъдат преодолени със съвместни тържества, именуване на улици и подкрепа за членството на Македония в ЕС и НАТО“, коментират на свой ред в македонската редакция на Deutsche Welle.

Скопският телевизионен канал „Телма“ обръща внимание, че в София двамата премиери заедно са положили цветя пред паметника на цар Самуил – инициатива, която е отправена от Заев във връзка с настояването на България за съвместно честване на исторически празници като Илинден и Деня на Св. св. Кирил и Методий, и съвместно почитане на исторически личности.

Министър-председателят на България Бойко Борисов ще посети Македония и „ще се поклони пред паметника на нашата обща история“, са думите на премиера Зоран Заев, които скопското електронно издание МКД цитира след днешните преговори между лидерите на двете съседни държави.
Безспорно, най-положителният резултат от срещата в София е решението за подписване на Договор за добросъседство между България и Македония. Това трябва да се случи на 2 август, когато се чества Илинден.

На какъв език обаче ще бъде изготвен документът? Това е въпрос, който на този етап остава отворен, коментира македонската информационна агенция „Макфакс“ .
България е първата държава, признала Република Македония, но не и съществуването на македонска нация и македонски език. Официална София стои зад тезата, че македонският език представлява регионална форма на българския език, базиран на българския диалект. Пробив по отношение на преговорите за езика е постигнат през 1999 г., когато тогавашният премиер Иван Костов призна правото на Македония да си служи с официалния език. По правило обаче формулировката, която България използва за македонския език, е "официален държавен език" или "официален език на държавата".
С оглед на тези обстоятелства Зоран Заев не бе изненадан от въпроса на представителите на македонските медии дали договорът между двете страни ще бъде подписан на македонски, български или „на някакъв друг език“.
„Има думи, които биха могли да имат различно тълкуване. Ние, като държава, първи признахме Република Македония. В Конституцията на Република Македония е казано какъв език има тази държава. Съответно, договорът трябва да бъде подписан на езика, описан в нейната конституция. Затова сега смятам, че когато външните министри за последен път прегледат документа, тогава с премиера и останалите колеги ще вземем решение", отговори българският министър-председател.
Думите на Борисов може да се изтълкуват като сигнали в две посоки. Първо, че България и в бъдеще ще защитава позицията на непризнаване на македонския език. Борисов внимателно избираше думите и не използва нито веднъж "македонски език". От друга страна, той посочи възможността след окончателното разглеждане на документа да бъде взето някакво решение. Това би могло да означава решаване на езиковия спор и признаване на македонския език - безпрецедентен исторически ход в двустранните отношения, коментира агенцията.

Визитата на Зоран Заев в България продължава и в сряда, 21 юни.
Предвидени са срещи на четири очи и консултации между двете делегации. От българска страна ще участват вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министрите на културата и транспорта, информационните технологии и съобщенията Боил Банов и Ивайло Московски, както и посланик Иван Петков. От македонска страна в срещата са включени вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи, министърът на външните работи Никола Димитров, министърът на културата Роберт Алагьозовски и посланик Марян Гьорчев.
В рамките на посещението си в България Зоран Заев ще проведе среща и с държавния глава Румен Радев, а също и с председателя на Народното събрание Димитър Главчев.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): България и Македония ще подпишат Договор за добросъседство – но на какъв език?

„Макфакс“ (Македония): България и Македония ще подпишат Договор за добросъседство – но на какъв език?

20 Юни 2017 | 15:53 | Агенция "Фокус"
София. След днешната среща между министър-председателите на България и Македония, Бойко Борисов и Зоран Заев, стана ясно, че в началото на август двете съседни държави ще подпишат Договор за добросъседство. На какъв език обаче ще бъде изготвен документът? Това е въпрос, който на този етап остава отворен, коментира македонската информационна агенция „Макфакс“ .
България е първата държава, признала Република Македония, но не и съществуването на македонска нация и македонски език. Официална София стои зад тезата, че македонският език представлява регионална форма на българския език, базиран на българския диалект. Пробив по отношение на преговорите за езика е постигнат през 1999 г., когато тогавашният премиер Иван Костов призна правото на Македония да си служи с официалния език. По правило обаче формулировката, която България използва за македонския език, е "официален държавен език" или "официален език на държавата".
С оглед на тези обстоятелства Зоран Заев не бе изненадан от въпроса на представителите на македонските медии дали договорът между двете страни ще бъде подписан на македонски, български или „на някакъв друг език“.
„Има думи, които биха могли да имат различно тълкуване. Ние, като държава, първи признахме Република Македония. В Конституцията на Република Македония е казано какъв език има тази държава. Съответно, договорът трябва да бъде подписан на езика, описан в нейната конституция. Затова сега смятам, че когато външните министри за последен път прегледат документа, тогава с премиера и останалите колеги ще вземем решение", отговори българският министър-председател.
Думите на Борисов може да се изтълкуват като сигнали в две посоки. Първо, че България и в бъдеще ще защитава позицията на непризнаване на македонския език. Борисов внимателно избираше думите и не използва нито веднъж "македонски език". От друга страна, той посочи възможността след окончателното разглеждане на документа да бъде взето някакво решение. Това би могло да означава решаване на езиковия спор и признаване на македонския език - безпрецедентен исторически ход в двустранните отношения.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Срещата Борисов-Заев: Министър-председателят на България подчерта значението на инфраструктурните връзки между двете страни

Срещата Борисов-Заев: Министър-председателят на България подчерта значението на инфраструктурните връзки между двете страни

20 Юни 2017 | 14:26 | Агенция "Фокус"
София. В рамките на днешната среща с македонския министър-председател Зоран Заев, премиерът на България Бойко Борисов подчерта значението от инфраструктурното свързване на двете съседни държави, предава „Р.С. Европа“ в македонската си редакция.
В София Борисов отбеляза, че Македония е вече вътрешно стабилна, което й предоставя шанс да допринесе за това гражданите й да се чувстват по-добре. Българският премиер увери, че страната му иска да окаже съдействие на Македония по пътя и към евроатлантическата интеграция. Постигнато е съгласие Договорът за добросъседство между София и Скопие да бъде подписан на 2 август, когато се чества Илинден.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic (Сърбия): Македонският премиер Зоран Заев започна двудневно посещение в България

Blic (Сърбия): Македонският премиер Зоран Заев започна двудневно посещение в България

20 Юни 2017 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Белград. Македонският премиер Зоран Заев започна двудневно посещение в България. Като са предвидени срещи с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, предава белградското електронно издания Blic. Изданието отбелязва, че посещението в София идва непосредствено след визитата на Заев в Брюксел, като очакванията на македонския премиер са да осигури помощта на България за европейската интеграция на Македония. Медията цитира изявление на Бойко Борисов, според когото с избора на ново правителство на Македония може да се очаква разширяване на сътрудничеството между Българя и Макеодния и разширяване на подкрепата за евроатлантическата интеграция на Македония.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ако се подведем само по националистически чувства, нищо добро не ни очаква

Премиерът Бойко Борисов: Ако се подведем само по националистически чувства, нищо добро не ни очаква

20 Юни 2017 | 13:57 | Агенция "Фокус"
София. Ако се подведем само по националистически чувства, нищо добро не ни очаква. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с министър-председателя на Македония Зоран Заев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Борисов заяви, че не харесва термина Западни Балкани и ще направи всичко възможно, ще разговаря с колегите си от Брюксел. "Разширяването на Балканите и присъединяването им не е само север-юг", поясни той. "Жизнено важно е инфраструктурната свързаност, чрез жп линии, чрез магистрала София -Скопие. Това ще отвори Македония във всички посоки. Искам да подчертая, че ще направим всичко възможно с приятелска Гърция да работим заедно, да решим всички проблеми", заяви Борисов.
На въпрос на какъв език ще бъде подписан Договорът за добросъседство, проблем ли ще е македонският език, Борисов коментира: "Детайли, които всъщност са важни, не за днес, а за евентуално следващо поколение". Борисов допълни, че има думи, които биха могли да имат различно тълкуване. "В същото време ние като държава първи сме признали Македония. В Конституцията на Македония е казано какъв език има тази държава. Съответно договора тя трябва да подпише на езика, който е вписан в Конституцията ѝ, иначе ще си нарушите Конституцията", заяви българският премиер. По думите му след като външните министри на двете държави стигнат до последно преглеждане на документа тогава македонският премиер и останалите им колеги ще вземат решение.
"Какво значи обща история и за кой период? Различните историци определят различни периоди. От 1991 г. Македония има своя история, тя не е обща. Ако искаме да запишем обща история влизаме в друго противоречие. Години се спори кое е общо и кое не, кои празници са общи, вместо да се караме за тях да се радват и от едната и от другата страна. Тодор Александров може ли да бъде повод за радост и в Скопие, и в София. Според мен може. Дори и Вапцаров, нашите герои", коментира още Бойко Борисов "Ако искате може да се вкараме в тази тема. Има достатъчно остри хора и общности и в България, и в Македония, мърдане напред няма", добави той.
"Аз съм много добронамерен човек и истински обичам вас като хора. По-близък народ нямаме. Когато историците предложат термини, за да затворим този договор. ще е огромен успех и крачка напред. Ще дадем добър пример на Балканите и ще отворим път на Македония по пътя към НАТО и ЕС. Затова искаме да го направим. Ако се подведем само по националистически чувства нищо добро не ни очаква", уточни Борисов.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): България подкрепя единството на Македония и присъединяването й към ЕС и НАТО, увери Бойко Борисов

„24 Вести“ (Македония): България подкрепя единството на Македония и присъединяването й към ЕС и НАТО, увери Бойко Борисов

20 Юни 2017 | 13:48 | Агенция "Фокус"
София. България подкрепя единството на Македония и присъединяването й към Европейския съюз и НАТО. Това увери българският премиер Бойко Борисов след срещата с македонския си колега в София, предава електронната медия „24 Вести“.
„Ние сме за единна Македония и за членството й в НАТО и ЕС“, категоричен бе министър-председателят на България. В тази връзка Борисов подчерта, че ще разговаря с колегите си в Брюксел за членството на държавите от Балканския полуостров в Общността.
Заев пристигна на двудневна визита в София, където - с оглед на бъдещето председателство на България на Съвета на Европейския съюз - поиска помощ по пътя на евроатлантическата интеграция на Македония.
В София лидерите на двете страни изразиха готовност да не оставят историята да разделя двата народа, а да работят за тяхното сближаване.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският премиер Зоран Заев: Белезите от последния бой в нашия парламент остават, за да бъдат спомен, но аз още същата вечер простих

Македонският премиер Зоран Заев: Белезите от последния бой в нашия парламент остават, за да бъдат спомен, но аз още същата вечер простих

20 Юни 2017 | 13:35 | Агенция "Фокус"
София. Белезите остават, за да бъдат спомен. Това каза премиерът на Македония Зоран Заев след среща с българския министър-председател Бойко Борисов в отговор на въпрос може ли да покаже белезите си от последния бой във македонския парламент и как очаква опозицията му да ги посрещне след тази визита в София, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Да не се повтори никъде и никога това, което се случи в Македония. Аз съм православен християнин, вярвам в Господ и още същата вечер простих. Законът трябва да е валиден за всички. Ако някой направи престъпление, трябва да се отговори, но в моето сърце нямам омраза или някакво отмъщение. Изпращам едно поръчение за сътрудничество с опозицията. Имам честта и отговорността да съм начело на правителството, но без опозицията не можем да успеем. Успехът трябва да бъде общ. Без опозицията не можем да успеем“, заяви Заев и подчерта, че освен това е нужна и подкрепата на гражданския сектор. „Поискахме подкрепа от Македония и ще получим тази подкрепа. Когато съседите ни помагат, тогава нашата страна ще отиде една стъпка нагоре. Това значи европейски фондове, стабилност, добри перспективи за нашите генерации, които идват след нас“, добави той.
От своя страна премиерът Борисов коментира: „Заев е социалист. През него да поздравя неговата опозиция в Скопие. А утре на срещата с Корнелия Нинова, поздрави на нашата опозиция да изпратиш“.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев в България: Приятелският съсед ще ни помогне за членство в ЕС

Зоран Заев в България: Приятелският съсед ще ни помогне за членство в ЕС

20 Юни 2017 | 13:27 | Агенция "Фокус"
София. България има голямо желание да помогне на Македония за евроатлантическата й интеграция. Това заяви министър-председателят на югозападната ни съседка след срещата с българския премиер Бойко Борисов в София, предава електронната медия „Фактор“.
"С България ще празнуваме заедно Илинден в Скопие ще кръстим улица на Желю Желев, а в София - на името на Борис Трайковски", отбеляза македонският лидер след края на преговорите в Министерски съвет.
„Това за нас е първата двустранна визита след тази в Брюксел. Щастлив съм, че първият ни съсед има голямо желание да помогне на Република Македония за интеграцията в НАТО и ЕС. За нашата страна няма алтернатива. Отворихме нови перспективи за израстване на нашето приятелство. Разговаряхме за помощ и подкрепата, която България може да даде на страната ни в процеса на интеграцията. Приближихме нашите позиции за подписване на Договор за добросъседство", увери Заев.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Зоран Заев: Македония днес затваря една глава на история на национализъм и омраза и отваря глава на европейско бъдеще

Премиерът Зоран Заев: Македония днес затваря една глава на история на национализъм и омраза и отваря глава на европейско бъдеще

20 Юни 2017 | 13:22 | Агенция "Фокус"
София. Македония днес затваря една глава на история на национализъм и омраза и отваря глава на европейско бъдеще. Това каза премиерът на Македония Зоран Заев след среща с министър-председателя Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Македония има европейско бъдеще, има и приятели, които искат да помагат. Уважавам това и съм щастлив, че Македония има такъв приятел като премиера Бойко Борисов, който е щастлив, че може да помогне на своя съсед. Старана като моята може да бъде щастлива, че има такъв съсед с такова ръководство", заяви Заев. "Нашето приятелство е искрено. Не сме тук само да поискаме помощ. Намеренията ни са истински. Искам да кажа на приятелска Гърция - трябва ни помощ и подкрепа. Гърция също е страна от НАТО и ЕС", добави той. По думите му, изграждайки добросъседство и приятелство, западните страни ще уважават Балканите много повече. "Те искат да видят, че си подаваме ръка. Очаквам позитивния дух на премиера Борисов и правителството му да дойде и от Гърция. Македония днес затваря една глава на история на национализъм и омраза. Отваряме глава на европейско бъдеще за всички. Историята може само да ни приближи, не да ни раздели. Европейското бъдеще трябва да чувстват всички граждани на Балканския полуостров. Нямам предразсъдъци да поискам помощ и подкрепа. Вярвам, че това ще направи освен България и Гърция", каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският премиер Зоран Заев: Убеден съм, че с България на 2 август ще подпишем Договора за добросъседство

Македонският премиер Зоран Заев: Убеден съм, че с България на 2 август ще подпишем Договора за добросъседство

20 Юни 2017 | 13:18 | Агенция "Фокус"
София. Убеден съм, че с България на 2 август ще подпишем Договора за добросъседство. Това каза премиерът на Македония Зоран Заев след среща с българския министър-председател Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това което правим, е по-ценно от всеки договор. Това е акт на покланяне към общата история. Това е много по-ценно от всеки договор. Това са малки детайли. Двамата министри ще преговарят, за да могат да изгладят всичко това и тази цел, която си дадоха на 2 август, е да подпишем договора, когато дойде премиерът Борисов. Направих 11 срещи, които помогнаха да направим предпоследната стъпка, убеден съм, че на 2 август ще я направим“, каза още Зоран Заев.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че ако Македония не положи усилия, никой не може да ѝ помогне за членството в НАТО и ЕС. „Можем да я поддържаме, да ги консултираме, ако искат по дадена тема. С отворено сърце сме. Всичко зависи от политическия елит в Македония, ако те не съумеят да направят важните стъпки, каквато и помощ да получат, няма да е достатъчна. Има Берлински процес, прекрасно посрещане в Брюксел. Това съм казал. Ако работим заедно, мисля че ще имаме успех. Балканите са във фокуса и на ЕС, и на НАТО. Веднъж имаме опит, имам предвид Косово“, каза още Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Срещата Борисов-Заев: Българският премиер е приел покана за посещение в Македония

МКД (Македония): Срещата Борисов-Заев: Българският премиер е приел покана за посещение в Македония

20 Юни 2017 | 13:17 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят на България Бойко Борисов ще посети Македония и „ще се поклони пред паметника на нашата обща история“, заяви македонския премиер Зоран Заев след срещата в Министерски съвет в София, съобщава скопското електронно издание МКД.
След преговорите в българската столица стана ясно, че Договорът за добросъседство между двете държави ще бъде подписан на 2 август, Илинден, след съвместно честване на празника в Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Много близо сме до договора за добросъседство с Македония

Премиерът Бойко Борисов: Много близо сме до договора за добросъседство с Македония

20 Юни 2017 | 13:16 | Агенция "Фокус"
София. По договора за добросъседство с Македония сме много близо. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с министър-председателя на Македония Зоран Заев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва ли да продължим да бъдем разделени, след като много държави са дали пример как се развиват, когато заедно честват своите герои и исторически личности. Затова решихме със премиера Заев да отидем на паметника на цар Самуил. Това е нещо, което можем заедно да честваме. Кирил и Методий, нашите братя, можем да се радваме всички на това, което са направили. Вместо да е повод за радост, то става повод за раздори“, заяви Борисов и добави, че опозициите дебнат всеки такъв ход.
„След като Заев ще поеме този риск да дойде на паметника на Самуил, на 2 август ще направим същото на Илинденското въстание, когато се чества. Убеден съм, че ако се съсредоточим върху инфраструктурните обекти, след 10 години и Балканите, и другите страни, ще са други. Да поемем този риск, пък оттук нататък е Божа работа. По договора сме много близко. Става въпрос за термини, които искаме така да бъдат написани, че да няма никакви дискусии и възможности за претенции от едната или другата страна“, добави той. Борисов каза още, че се надява външните министри на двете страни на 2 август със своите екипи да намерят правилното решение. „Това е добре и за Брюксел, и за нашите граждани, защото нямаме право да държим гражданите на Балканите толкова време извън голямото европейско семейство“, каза още Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: България е за стабилна Македония, за членството ѝ в НАТО и после в ЕС

Премиерът Бойко Борисов: България е за стабилна Македония, за членството ѝ в НАТО и после в ЕС

20 Юни 2017 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. България е за стабилна Македония, за членството ѝ в НАТО и после в ЕС. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с министър-председателя на Македония Зоран Заев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Позволете ми да поздравя премиера Зоран Заев и кабинета му за това, че след една тежка политическа криза най-сетне и на нашата граница с Македония вече има спокойствие. Македония има исторически шанс да направи така, че гражданите ѝ да се чувстват добре. Пътят към НАТО и ЕС, обединените Балкани минава първо през вътрешна политическа стабилност и решаване на проблемите от политическия елит. Когато се чухме по време на атаката в македонския парламент, Заев заяви, че след като стане премиер, след Брюксел ще дойда в България. Оценявам, че си държи на думата", заяви Борисов.
"Дестабилизацията на Македония означава дестабилизация на нашите граници. Ние сме за стабилна Македония, за членството ѝ в НАТО и после в ЕС", обясни Борисов.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският премиер Зоран Заев: С България ще празнуваме заедно Илинден, в Скопие ще кръстим улица на Желю Желев, а в София - на Борис Трайковски

Македонският премиер Зоран Заев: С България ще празнуваме заедно Илинден, в Скопие ще кръстим улица на Желю Желев, а в София - на Борис Трайковски

20 Юни 2017 | 13:03 | Агенция "Фокус"
София. С България ще празнуваме заедно Илинден, в Скопие ще кръстим улица на Желю Желев, а в София на Борис Трайковски. Това каза премиерът на Македония Зоран Заев след среща с българския министър-председател Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това за нас е първо двустранно посещение след това в Брюксел. Щастлив съм, че нашият пръв съсед има голямо желание да помогне на Р Македония за интеграцията в НАТО и ЕС. За нашата страна няма алтернатива. Отворихме нови перспективи за напредване на нашето приятелство. Разговаряхме за помощта и подкрепата, която България може да даде на нашата страна в процесите на интеграцията. Приближихме нашите мнения за подписването на договора за добросъседство“, заяви той и добави, че сме близо до подписването на документа.
„Заедно ще честваме Илинден в Македония на 2 август и тогава ще завършим договора за двустранно сътрудничество. Премиерът Борисов ще посети Македония и ще посети паметника от нашата обща история. Днес ние ще се поклоним пред паметника на цар Самуил в София. Говорихме с кметовете на София и Скопие да дадем име на една улица на нашите президенти, които не са живи. В Скопие на Желю Желев, а в София на Борис Трайковски. Днес поискахме от България да ни помогне със своя опит за европейските фондове. Да ни изпрати експертизи. Македония има малко открити програми, но се надявам да отворим още общи. Опитът, който има България, ще бъде много ценен за нашите перспективи. Имаме желание да открием преговори с ЕС, да станем членове на НАТО. Приятелска България ще ни бъде от помощ“, каза още Зоран Заев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телеграф“ (Македония): България подкрепя евроатлантическата интеграция на Македония, но подобно на Гърция и тя има условия

„Телеграф“ (Македония): България подкрепя евроатлантическата интеграция на Македония, но подобно на Гърция и тя има условия

20 Юни 2017 | 10:17 | Агенция "Фокус"
София/Скопие. Макар да декларират подкрепа за евроатлантическата интеграция на Македония, подобно на гърците и властите в София имат условия, едно от които е подписване на Договор за добросъседство, коментира скопското електронно издание „Телеграф“.
Въпреки че миналото правителство споменаваше, че споразумението ще бъде подписано бързо, това изглежда няма да се случи. Подобен договор е в ущърб на Македония и със сигурност не може да се твърди, че е „добросъседски“. Тъкмо обратното – ако Скопие подпише подобен договор, ще трябва да се съгласи, че има обща история с България. По този начин ще бъде застрашена македонската идентичност, коментира изданието.
В частност, България изисква двете страни съвместно да празнуват исторически дати като Илинден (20 юли), празника на Св. св. Кирил и Методий (24 май), както и да се премахнат всички статии в учебниците и научните книги, в които се споменава, че България през Втората световна война е била на страната на фашистите.
Освен това, от Македония се изисква да се откаже от всякакви грижи за македонското малцинство в България, което от години се бори да получи най-основни малцинствени права. От редакцията твърдят, че при преброяванията на населението македонците трябва да се декларират като българи, а ОМО Илинден-Пирин вече 20 г. се бори да бъде регистрирана като партия – до този момент все неуспешно.
Но отношенията между София и Скопие в този момент са особено важни за Македония, защото България от първи януари следващата година ще бъде председател на Съвета на ЕС.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев е на посещение у нас

Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев е на посещение у нас

20 Юни 2017 | 07:10 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев е на официално посещение у нас. Премиерът Бойко Борисов ще се срещне със Заев в Министерския съвет. Предвидени са среща на четири очи и пленарни разговори между двете делегации, в които са включени вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министрите на културата и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Боил Банов и Ивайло Московски, както и посланик Иван Петков, от българска страна, и вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи, министърът на външните работи Никола Димитров, министърът на транспорта и комуникациите Горан Сугарески, министърът на културата Роберт Алагьозовски и посланик Марян Гьорчев – от македонска страна.
От 15.00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще се срещне с министър-председателя на Република Македония. В рамките на посещението министър-председателят Зоран Заев ще бъде приет и от председателя на Народното събрание Димитър Главчев.
София е втората столица, която Заев посещава, след Брюксел, след сформирането на новото македонско правителство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония):  Според Бойко Борисов историята трябва да бъде оставена на историците

„24 Вести“ (Македония): Според Бойко Борисов историята трябва да бъде оставена на историците

19 Юни 2017 | 22:24 | Агенция "Фокус"
България. Българският министър-председател Бойко Борисов изрази мнение по време на срещата си със своя македонски колега Зоран Заев, че най-важното нещо, което Македония е направила е, че е успяла да излезе от тежката политическа криза, „която разстрои всички държави на Балканите“, предава телевизионният канал „24 Вести“.
Бойко Борисов препоръча на македонските политици по демократичен начин да разрешат проблемите в страната си, а историята да я оставят на историците.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Входът на Македония в ЕС и НАТО през българската порта? (ОБЗОР)

Входът на Македония в ЕС и НАТО през българската порта? (ОБЗОР)

19 Юни 2017 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. Предстоящото двудневно посещение на македонския премиер Зоран Заев е основна тема за македонските медии. На фокус е поставена ролята на България за интеграцията на Македония в ЕС и НАТО. Електронното издание „Фактор“ пише, че очакванията от срещите в София са големи както от българска, така и от македонска страна. Изданието коментира, че за македонското правителство София има решаваща роля за разкриване на пътя за евроатлантическата интеграция на Македония, докато според българския премиер след избора на новото македонско правителство София и Скопие могат да заработят още по-твърдо за развитие на добросъседските отношения и за приближаването на Македония към НАТО и ЕС. „Либертас“ отбелязва, че София е втората задгранична дестинация, след Брюксел, която Заев посещава след сформирането на новото правителство. Медия припомня, че веднага след избирането си Зоран Заев заяви, че София е от първостепенна важност за Македония и очаква добро сътрудничество и подкрепа за евроатлантическите намерения на Македония, особено след 1 януари 2018 г., когато България ще поеме председателството на ЕС. Радио „Свободна Европа“ коментира, че България може да стане важен съюзник на Македония в Европейския съюз. Според изданието по време на двудневно посещение на Заев в България може да се постигне напредък за подписването на договор за добросъседство, тъй като повечето детайли по него вече са съгласувани. Македонското електронно издание цитира Исмет Рамадани, председател на Евроатлантическия съвет на Македония, който смята, че страната трябва да използва позитивното разположение, което съществува в ЕС, както и в българското правителство. „Ако се съгласуват двата въпроса, мисля, че ще се намери компромис и ще се подпише договор за добросъседство, а тогава България може да направи много за Македония“. „Свободна Европа“ цитира и бившия македонски посланик в НАТО проф. Нано Ружин, според когото посещението в София може да разреши проблемите, началото на решаването на които беше направено още от правителството на Любчо Георгиевски през 1998 година. Според Ружин „важно за Македония е не само започването на преговори за членство в ЕС, и за членството в НАТО, да има България за съюзник, тъй като през последните години София често пъти се солидаризираше с Атина.
Вестник "Нова Македония" отбелязва, че съвместни работни групи са заседавали за подготовката на срещите на македонския премиер с представители на българския държавен връх, както и върху съществуващите различия за тълкуването на историята и общо отбелязване на важни дати в историята от Скопие и от София. Според "Нова Македония" тези въпроси продължават да са актуални, но и двете страни очакват позитивен импулс.
Според скопския вестник "Вечер" засилената активност на премиера Заев в европейската централа в Брюксел и в съседните държави цели подобряване на сътрудничеството и подкрепа за евроатлантическата интеграция на Македония.
Темата за двудневната визита на Зоран Заев в България е водеща и за телевизионния канал A1 On.

Превод и редакция: Василена Йорданова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Фактор" (Македония): Заев на срещи с българския държавен връх - ще има ли деблокиране на интеграцията?

"Фактор" (Македония): Заев на срещи с българския държавен връх - ще има ли деблокиране на интеграцията?

19 Юни 2017 | 17:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. Посещението на македонския премиер Зоран Заев в София поставя въпроса ще се деблокира ли пътят за евроинтеграция на Македония, пише македонското електронно издание "Фактор", като съобщава, че от срещите в София има голямо очакване както от българска, така и от македонска страна. Според македонското правителство София има решаваща роля за разкриване на пътя за евроатлантическата интеграция на Македония, докато според българския премиер след избора на новото македонско правителство София и Скопие могат да заработят още по-твърдо за развитие на добросъседските отношения и за приближаването на Македония към НАТО и ЕС.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Либертас"(Македония): Заев от утре в София за срещи с Борисов и Радев

"Либертас"(Македония): Заев от утре в София за срещи с Борисов и Радев

19 Юни 2017 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев в продължение на два дни ще се срещне с българския премиер Бойко Борисов и президента Румен Радев, съобщава електронното издание "Либертас". Изданието отбелязва, че София е втората задгранична дестинация, след Брюксел, която Заев посещава след сформирането на новото правителство. "Либертас" припомня, че веднага след избирането си Зоран Заев заяви, че София е от първостепенна важност за Македония и очаква добро сътрудничество и подкрепа за евроатлантическите намерения на Македония, особено след 1 януари 2018 г., когато България ще поеме председателството на ЕС.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“: България може да стане важен съюзник на Македония в ЕС

Радио „Свободна Европа“: България може да стане важен съюзник на Македония в ЕС

19 Юни 2017 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. България може да стане важен съюзник на Македония в Европейския съюз, извежда в заглавие на коментара си за утрешното посещение на премиера Зоран Заев в София македонското електронно издание „Свободна Европа“. Изданието съобщава, че начело на правителствена делегация Зоран Заев ще направи двудневно посещение в България, като според анализатори е напълно възможно да се постигне напредък за подписването на договор за добросъседство, тъй като повечето детайли по него вече са съгласувани. Според „Свободна Европа“ спорни въпроси остават езикът на документите и настояването на София за гаранции, че конституцията на Македония за не е основа за намеса във вътрешните работи на България. Изданието припомня, че през ноември миналата година това условие беше поставено от българския президент Румен Радев, в отговор на което неговият македонски колега Георги Иванов изрази надежда, че след провеждането на парламентарните избори в двете страни взаимоотношенията могат да бъдат придвижени напред. „Свободна Европа“ пише, че откритите въпроси могат да бъдат разрешение от новото правителство по време на посещението в София. Македонското електронно издание цитира Исмет Рамадани, председател на Евроатлантическия съвет на Македония, който смята, че страната трябва да използва позитивното разположение, което съществува в ЕС, както и в българското правителство. „Ако се съгласуват двата въпроса, мисля, че ще се намери компромис и ще се подпише договор за добросъседство, а тогава България може да направи много за Македония“, смята Рамадани. „Свободна Европа“ цитира и бившия македонски посланик в НАТО проф. Нано Ружин, според когото посещението в София може да разреши проблемите, началото на решаването на които беше направено още от правителството на Любчо Георгиевски през 1998 година. Според Ружин „важно за Македония е не само започването на преговори за членство в ЕС, и за членството в НАТО, да имаме България за съюзник, тъй като през последните години София често пъти се солидаризираше с Атина. „Свободна Европа припомня, че още през 2012 година тогавашният български външен министър Николай Младенов е изпратил писмо до македонския си колеги Никола Поповски с три условия, които Скопие трябва да изпълни, за да получи българска подкрепа за евроинтеграцията си. Тогава Младенов е поискал подписване на договор за добросъседски отношения и сътрудничество, изграждане на необходимата инфраструктура и създаване на Висш съвет, на който да се провеждат годишни общи заседания на правителството. Година по-късно през 2013 година в Кюстендил се проведе съвместно заседание на двете правителства, а след това бяха реализирани няколко срещи на делегации от двете страни.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Нова Македония": Заев на посещение в България

"Нова Македония": Заев на посещение в България

19 Юни 2017 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителствена делегация, начело с премиера Зоран Заев, ще направи двудневно посещение в България, пише в днешния си брой вестник "Нова Македония". Според пресслужбата на македонското правителство първата официална среща на Заев в София е предвидена за 10.50 часа с представители на българския държавен връх. В съобщението се казва, че дипломатическите активности на новото македонско правителство са насочени за решаване на проблемите със съседите, като предисловие за европейската интеграция на Македония. "Нова Македония" отбелязва, че съвместни работни групи са заседавали за подготовката на срещите, както и по неофициална информация върху съществуващите различия за тълкуването на историята и общо отбелязване на важни дати в историята от Скопие и от София. Според "Нова Македония" тези въпроси продължават да са актуални, но и двете страни очакват позитивен импулс.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Вечер" (Македония): Входът в ЕС и НАТО през българската порта?

"Вечер" (Македония): Входът в ЕС и НАТО през българската порта?

19 Юни 2017 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. Новият македонски премиер Зоран Заев ще направи двудневно посещение в България, по време на което ще се срещне с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, така София става втората външнополитическа дестинация за Заев след посещението му в Брюксел, пише скопският вестник "Вечер".
Според изданието засилената активност на премиера Заев в европейската централа в Брюксел и в съседните държави цели подобряване на сътрудничеството и подкрепа за евроатлантическата интеграция на Македония.
"Вечер" пише, че българският премиер Борисов се надява, че с избора на новото правителство София и Скопие ще успеят да разширят добросъседските отношения и да приближат Македония към НАТО и ЕС.
Изданието цитира Борисов, който е заявил, че е "убедил канцлера Меркел и останалите лидери, че на новото правителство в Македония трябва да се даде шанс."

Превод и редакция: Василена Йорданова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Зоран Заев пристига на посещение в България

A1 On (Македония): Зоран Заев пристига на посещение в България

19 Юни 2017 | 12:36 | Агенция "Фокус"
София/Скопие. След Брюксел София е втората дестинация, която министър-председателят на Македония Зоран Заев ще посети след формирането на новото правителство в Скопие, предава телевизионният канал A1 On.
Заев пристига на двудневна визита в България във вторник, 20 юни, в рамките на която ще проведе срещи с българския си колега Бойко Борисов и държавния глава Румен Радев.
Македонският премиер многократно подчерта, че от България, която от 1 януари следващата година поема ротационното председателство на ЕС, очаква добро сътрудничество и подкрепа за евроатлантическите стремежи на Македония.
След избрането на новото македонско правителство българският премиер Борисов изрази увереност, че София и Скопие ще работят за укрепване на добросъседските отношения и за приближаване на Македония към ЕС и НАТО.
След срещата си с германския канцлер Ангела Меркел, проведена по-рано този месец, Борисов подчерта, че би искал Македония да бъде стабилна държава. „Затова убедих канцлера Меркел и останалите, че трябва да дадем шанс на новото правителство“, припомня телевизионният канал думите на българския министър-председател.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"24 Вести": За македонското членство в ЕС е необходима подкрепата на съседните държави, подчерта Зоран Заев

"24 Вести": За македонското членство в ЕС е необходима подкрепата на съседните държави, подчерта Зоран Заев

13 Юни 2017 | 08:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. За присъединяването към Европейския съюз Македония има нужда от подкрепата на съседните държави. Това заяви министър-председателят Зоран Заев в рамките на първото си официално посещение в Брюксел след поемане на премиерския пост, предава електронната медия „24 Вести“.
Приоритет за Македония са реформите в съдебната система, върховенството на закона и публичната администрация, подчерта Заев след срещите с европейските лидери. Той изрази надежда, че ЕС ще поднови преговорите за членство на Македония, която има статут на кандидат за присъединяване към Общността от 2005 г. насам.
"Имаме намерение да придвижим Македония бързо към пълна интеграция в ЕС, съответно по стъпките, които предстоят, чрез разговори и включване на опозицията, гражданското общество и всички други заинтересовани страни, които имат възможност да помогнат в процеса“, отбеляза македонският премиер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йенс Столтенберг: Македония е важен партньор на НАТО

Йенс Столтенберг: Македония е важен партньор на НАТО

12 Юни 2017 | 19:58 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата си с правителствената делегация на Македония заяви, че върховенството на закона е важно, но и че Македония е важен партньор на НАТО, предава македонския телевизионен канал “24 Вести“.
На свой ред министър-председателят Зоран Заев заяви, че има повече възможности, за да се осъществи членството в НАТО и една от тях е Македония незабавно да получи покана за членство, а в същото време, докато страните го ратифицират - да се достигне и до взаимно приемливо решение с Гърция относно спора за името.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Република" - Без разрешаване на спора за името, няма членство в НАТО

"Република" - Без разрешаване на спора за името, няма членство в НАТО

12 Юни 2017 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Без разрешаване на спора за името, няма членство в НАТО, пише близкото до ВМРО-ДПМНЕ издание "Република" и твърди, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и еврокомисарят Йоханес Хан са били прекалено ясни в препоръките си към новия премиер Зоран Заев.
Според "Република" еврокомисарят Хан е отхвърлил възможността Македония да започне преговори за членство в Алианса под името "БЮРМ", докато Столтенберг е заявил, че е "необходимо общо приемливо решение в рамките на НАТО. Ние не внушаваме решение, но ако е приемливо за Гърция и Македония, ние сме готови да придвижим процеса на членството."
Превод и редакция: Мариела Русева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): Според Йоханес Хан Балканският полуостров трябва да се научи какво е това компромис

„ТВ 21“ (Македония): Според Йоханес Хан Балканският полуостров трябва да се научи какво е това компромис

12 Юни 2017 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан заяви по време на срещата си с македонския министър-председател Зоран Заев, че Балканският полуостров трябва да научи урока, че трябва да се търси компромис, защото страните от него все още смятат, че едни трябва да са победители, а други губещи. Така той коментира македонско-гръцкия спор и последното изявление на гръцкия министър-председател Никос Кодзиас, който посочи, че страната му няма да отстъпи от своите „червени линии“, , предаде македонската телевизия „ТВ 21“.
"Не искам да обвинявам никого, защото всеки има свое мнение по този проблем. Но в крайна сметка, както казах, ние трябва да работим за решение. Това е нещо, което регионът трябва да научи: да се търси компромис и също така да се говори в полза на компромиса. Все още има тенденция да се приема гледната точка, че единият е победител, а другият губещ ", заяви Хан.
Той, придружаван от министъра на отбраната Радмила Шекеринска, външния министър Никола Димитров и вицепремиера Буяр Османи, се срещна този следобед и с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. Тя подчерта, че Македония има силен съюзник в ЕС при прилагането на реформите.
Късно следобед Заев се срещна и с генералния секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, според който трябва да се намери взаимно приемливо решение на проблема с името.
Проведена е среща с председателя на Европейския съвет, Доналд Туск. Заев изтъкна, че новото правителство е готово да оглави силен и качествен процес на реформи с цел възстановяване на преговорите между Македония с ЕС до края на тази година. Туск заяви, че очаква Македония да подобри репутацията си чрез всеотдайна работа, междуетнически и междупартиен диалог и добросъседски отношения.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Politico": Новото македонско правителство ще направи опит да влезе в НАТО под временното име на страната - БЮРМ (ФИРОМ)

"Politico": Новото македонско правителство ще направи опит да влезе в НАТО под временното име на страната - БЮРМ (ФИРОМ)

12 Юни 2017 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Новото македонско правителство ще направи втори опит да влезе в НАТО под временното име на страната - БЮРМ (ФИРОМ), пише европейското списание "Politico".
Изданието припомня, че проблемът между Гърция и Македония за името накара Гърция да наложи "вето" на членството на Македония през 2008 г.
Според "Politico" след като стане член на атлантическият пакт Македония има намерения да продължи преговорите за името. Въпреки че голяма част от населението на бившата югорепублика са против временната формулировка БЮРМ или ФИРОМ.
Пред "Politico" новият външен министър на страната Никола Димитров заявява: "Приемането на Македония в НАТО като БЮРМ(ФИРОМ) ще спомогне да се създаде климат, в който да се реши и въпросът за името на страната."
Списанието твърди, че новото правителство на Македония разчита на загрижеността на членовете на НАТО от все по-засилващата се руска намеса в Западните Балкани, която може да доведе до дипломатически импулс за приемането на страната в Алианса.
Едновременно с това македонският външен министър е заявил готовността на страната си за подобряване на отношенията с Русия, стига те да не спъват нейната евроатлантическа ориентация.
Превод и редакция: Мариела Русева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йенс Столтенберг: Стига Гърция да се съгласи, Македония може да стане член на НАТО с временно наименование

Йенс Столтенберг: Стига Гърция да се съгласи, Македония може да стане член на НАТО с временно наименование

12 Юни 2017 | 19:08 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на съвместна пресконференция с министър-председателя на Македония Зоран Заев заяви, че членството на балканската държава в Алианса е възможно под временно наименование, предаде македонската медия А1ОN.
„ Това, което ясно казваме на всяка среща, е, че искаме взаимно приемливо решение на спора. Не казвам какво, а взаимно приемливо за Гърция и за Бившата югославска република Македония. Аз не мога да ви диктувам или уточнявам каквото и да е“, заяви Столтенберг посочвайки, че ако Атина се съгласи това име да бъде БЮРМ, то НАТО няма да има нищо против.
На подобна позиция е и Зоран Заев, който изрази надежда, че Македония може да започне преговори с НАТО и под временното наименование. „Ние се надяваме, че можем да станем член с временното име и да продължим преговорите, както се случи с Черна гора, т.е. докато трае процесът на ратификация, да намерим решение на спора ", посочи Заев по време на пресконференция.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Димитров: Членството на Македония в НАТО ще бъде под името БЮРМ

Никола Димитров: Членството на Македония в НАТО ще бъде под името БЮРМ

12 Юни 2017 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров заяви, че страната обмисля възможността за временно използване на наименованието „Бивша югославска република Македония“ (БЮРМ) за членството си в НАТО, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
Според министъра това би по помогнало да се успокои ситуацията на Балканския полуостров. Димитров, който в сряда в Атина ще се срещне с гръцкия си колега Никос Кодзиас, заяви , че все още е рано да се говори за конкретни предложения за решаване на спора за името. "Ще попитаме Гърция какви съседи иска да има и дали иска стабилна и приятелска страна, която предлага надежда, демокрацията и справедливост. Ако ние сме добър съсед на Гърция, може би гръцките политически сили ще разберат, че има историческа възможност ", посочи Димитров.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: За влизането в ЕС Македония се нуждае от подкрепата на съседите

Зоран Заев: За влизането в ЕС Македония се нуждае от подкрепата на съседите

12 Юни 2017 | 18:04 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Македонският министър-председател Зоран Заев отбеляза конструктивна размяна на мнения по отношение на перспективите на Македония в ЕС по време на срещата си с европейския комисар по европейска политика и преговорите за разширяване Йоханес Хан. Заев отбеляза, че Македония и останалите страни от Балканите са партньори на Съюза и че тяхната подкрепа е нужна повече от когато и да било, предаде македонската медия А1ON.
„ Това е моето първо официално посещение, откакто бях избран за министър-председател на Македония. Това показва нашата ясна ориентация и ангажирането на моето правителство да укрепим процеса на интеграция в ЕС. За нас членството в ЕС няма алтернатива и е ключов стратегически приоритет за Македония. Имаме за цел да започнем преговорите за членство, колкото се може най-бързо. Македония е страна кандидат за членство от 2005 г. и все още не е започнала преговори за него. Вярвам, че ще се съгласите с мен, че е крайно време този процес да се придвижи напред“, заяви Заев. Той добави, че за Македония от първостепенно значение е развитието на добросъседските отношения и че новото правителство вече е започнало да работи за подобряване на отношенията със съседите.
„Развитието на добросъседските отношения е друга важна част от моята програма. Трябват ни добри и силни отношения, сътрудничество с нашите съседи, които ще бъдат базирани на обща уважение. Следователно, първото ми двустранно посещение този месец ще бъде в София, да се срещна с министър-председателя на България Бойко Борисов и да обсъдим как може да засилим сътрудничеството и да изградим мостове за взаимна подкрепа. Също така министърът на външните работи пътува в Атина в сряда, за да отвори нови възможности за по-тясно политическо сътрудничество“, добави Заев.
На репортерски въпрос как новото правителство планира да осъществи реформите, за които е необходимо мнозинство от две трети в парламента, министър-председателят Заев заяви, че очаква от опозицията да сътрудничи с правителството, защото това е единственият и най-бързият начин Македония да се върне на евроатлантическия път.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: БЮРМ преодоля кризата, със Заев ще разговарям за Спешните приоритети за реформи

Йоханес Хан: БЮРМ преодоля кризата, със Заев ще разговарям за Спешните приоритети за реформи

12 Юни 2017 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Брюксел. На пресконференция, предшестваща срещата му с македонския премиер Зоран Заев, европейският комисар за разширяването Йоханес Хан, употребявайки за страната името с временна представка – Бивша югославска република Македония (БЮРМ), подчерта, че политическата криза в нея е преодоляна и основната тема на преговори с министър-председателя ще бъдат Спешните приоритети за реформи, пише електронното издание „Вечер“.
„БЮРМ, разбира се, с подкрепата на ЕС, преодоля политическата криза чрез избори и съставянето на ново правителство, и сега се надяваме да се върне към политическата рутина. Днес с премиера Заев ще разговаряме за спазването на Спешните приоритети за реформи“, отбеляза австрийският политик.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Зоран Заев проведе среща с Федерика Могерини

„Телма“ (Македония): Зоран Заев проведе среща с Федерика Могерини

12 Юни 2017 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Със среща с върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини започна серията от преговори на Зоран Заев в Брюксел, където пристигна в понеделник на първа официална визита в качеството си на министър-председател на Македония, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Македонската делегация, в която освен Заев влизат още министърът на отбраната Радмила Шекеринска, вицепремиерът Буяр Османи и министърът на външните работи Никола Димитров, ще потвърди в Брюксел, че членството в ЕС и НАТО е стратегически приоритет за новото правителство в Скопие.
След срещата с Могерини предстои македонският премиер да разговаря с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и европейския комисар по разширяването Йоханес Хан. Предвидена е и среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Повече от 100 души са изчезнали безследно след свлачище в Китай  - 25 юни 2017 година
Повече от 100 души са изчезнали безследно след свлачище в Китай - 25 юни 2017 г...

ВИДЕО
Пресечен е канал за трафик на хора през аерогара София
Пресечен е канал за трафик на хора през аерогара София
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.