НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:41

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Стара Загора: Около 3 000 души са посетили музейните обекти и организираните в тях събития в рамките на „Нощта на музеите“

Стара Загора: Около 3 000 души са посетили музейните обекти и организираните в тях събития в рамките на „Нощта на музеите“

22 Май 2017 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. С изпълнения на Градския духов оркестър и хор „Жарава“ в Стара Загора за 13-ти пореден път започна Европейската „Нощ на музеите”, която се проведе на 20-ти май 2017 г., съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Почти 3000 души в съботната вечер се отправиха към музейните обекти и организираните в тях събития. Експозициите на Регионалния исторически музей (РИМ) са били разгледани от 1764 посетители, а Музея „Неолитни жилища“ са посетили 298 души. Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ е посрещнал 842 гости в съботната нощ.
„Тази година една от най-старите културни институции в града чества своята 110-та годишнина. Това е третият музей в България и ние сме важна част от европейското културно наследство. Затова желая приятно пребиваване в залите на музея, надявам се всеки да намери нещо за себе си и в събитията, които се реализират там!“, приветства гостите директорът на РИМ Петър Калчев.
„Радвам се, че има толкова много хора тук! Стара Загора се родее с европейските традиции. Европейската нощ на музеите е една благодатна възможност всички възрастови поколения да могат да се възползват от богатата програма на културните институти. Но по-важното е, че за всички инициативи има много старозагорци, привлечени да участват и да ги посетят. Тези събития са част от майската програма, с която стартираме всички културни прояви на Стара Загора за лятото.“, обърна се към присъстващите ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова. Тя добави още, че програмата започва с проявите за най-българския празник - 24-ти май и завършва с честването на 110-та годишнина на Регионалния исторически музей на 30 май.
В афиша на Европейската нощ на музеите, организирана от Община Стара Загора, тази година бюха включени повече от 20 културни събития- изложби, концерти, представления, прожекция на филми и др. Те се проведоха в залите на Художествената галерия, Регионалния исторически музей Архитектурния комплекс „Музей на религиите” ч., Музея „неолитни жилища“, Къщата музей „Гео Милев“ и др. Два концерта привлякоха вниманието на ценителите на музиката - вокално-камерният концерт „Kanta Napoli“, посветен на неаполитанската канцонета и „Conscience“ с оригинална музика, композирана от Георги Корназов, Армел Дюпа и Петър Салчев, които се състояха в залата на Художествена Галерия Стара Загора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народният представител от ГЕРБ Даниела Савеклиева за поредна година се включи в Европейската нощ на музея в Благоевград

Народният представител от ГЕРБ Даниела Савеклиева за поредна година се включи в Европейската нощ на музея в Благоевград

22 Май 2017 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Народният представител от ГЕРБ Даниела Савеклиева за поредна година се включи в Европейската нощ на музея, която и тази година организира Регионалният исторически музей – Благоевград. Това съобщиха от ПП ГЕРБ - Благоевград. Даниела Савеклиева бе гост на официалната церемония по връчване на почетни грамоти на сътрудниците, дарителите и съмишлениците на музея, които са помогнали за популяризирането на културно-историческото наследство и дейността на РИМ – Благоевград. Народният представител от ГЕРБ разгледа и новооткритата изложба на гостуващия италианския художник Анджела Окипинти и на благоевградския художник Атанас Янев, както и музейния детски кът.
„Музеите са онова място, което пази нашето историческо и културно наследство, нашата памет за миналото. Без труда на музейните работници не можем да изберем правилната посока, за да вървим към бъдещето”, каза Даниела Савеклиева при откриването на събитието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ямбол: Занимателна игра „Влез в история“ обединява инициативите на музеите и галериите, посветени на Европейската „Нощ на музеите“

Ямбол: Занимателна игра „Влез в история“ обединява инициативите на музеите и галериите, посветени на Европейската „Нощ на музеите“

20 Май 2017 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Занимателна игра „Влез в история“ концентрира в единен продукт инициативите на ямболските музеи и галерии, посветени на Европейската „Нощ на музеите“. Пътуването през тунела на времето се реализира чрез посещения в Регионалния исторически музей, Етнографския комплекс в кв. „Каргон“, Художествената галерия „Жорж Папазов“, Музея на бойната слава и Културно-информационния център с Интерактивен музей „Безистена“, съобщиха от пресцентъра на Община Ямбол. По време на обиколката посетителите участват в образователна игра във всеки един от обектите, за което получават отличителен знак на съответния музей или галерия. Гостите, събрали талони от всички обекти, участват в томбола за Голямата награда – многофункционален таблет. Играта е с начален час 17.30, последователността на посещенията е без значение, а регистрацията за участие в томболата е до 23.00 в Безистена.
Целта на инициативата е посетителите да се запознаят с характерните за всеки културен институт атракции чрез забавни игри и анимации, да тестват знанията си и едновременно с това да възприемат обектите като единен продукт в популяризирането на Ямбол като културно-туристическа дестинация. Името на опознавателната игра е идентично с туристическата марка на града: „Ямбол – влез в историята“ и отразява богатството на културни традиции от праисторическата епоха и Античността до наши дни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Посетилите всички обекти, заявили участие в Европейската „Нощ на музеите“, ще участват в томбола с награди

Сливен: Посетилите всички обекти, заявили участие в Европейската „Нощ на музеите“, ще участват в томбола с награди

20 Май 2017 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Сливен. Регионалният исторически музей в Сливен за поредна година ще се включи с редица инициативи в Европейската нощ на музеите. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен директорът на музея Николай Сираков. От 16.00 до 01.00 часа за безплатни посещения ще бъдат отворени експозициите в Регионалния исторически музей, къща музей „Хаджи Димитър“, къща музей „Сливенски Бит XIX-XX век“ и сградата на Първата държавна текстилна фабрика.
„На всеки посетител ще бъде давана специална карта, в която ще бъде отбелязано посещението на различните обекти. Тези, посетили всички обекти, ще участват в томбола с награди“, допълни Сираков. Посетителите на Историческия музей ще могат да напишат своите впечатления, препоръки и пожелания на стара пишеща машина. Празник ще има и извън залите на музея. Oт 17.30 часа в къща музей „Хаджи Димитър“ детска театрална група с ръководител Вяра Начева ще представи постановката „Детските години на Хаджи Димитър“. Пред сградата на музея ще се проведе концертна програма с участието на възпитаници на Клуб за млади поп и рок изпълнители с ръководител Елена Пеева, Клуб по спортни танци „Сливен“ с ръководител Цанка Иванова, ще има народни танци с Клуб „Престиж“.
Здравка ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: В Исторически музей – Попово деца ще се учат да изработват кукли от парцали

Благоевград: В Исторически музей – Попово деца ще се учат да изработват кукли от парцали

20 Май 2017 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В унисон с изложбата на Исторически музей – Попово ще предложим един специален модул за децата, а именно изработка на кукли от парцали. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Михаела Василева от Регионален исторически музей – Благоевград. От 18.00 часа ще бъде направено едно сливане между детския панел и този за възрастни с гостуващата изложба на италианския художник Анджело Кипинци и Италианския културен институт. „Тя е твърде интересна и нетрадиционна „Светът на мита и духовността между минало и настояще“. Със свои необичайни инсталации, които ще потопят публиката в разказа за срещи за минало и настояще, на свещено и тленно, на ден и нощ. Тя ще бъде представена от директора на Националния културен институт в България“, каза Василева.
За доброто настроение на публиката ще се погрижи китарен ансамбъл „Класик“ с ръководител Михайл Златанов към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. „Изложбата е един прекрасен фонд на италианската и гостуваща изложба“, каза Василева. От 19.00 часа ще бъде официалното открита „Нощта на музея“, на което събитие ще бъдат представени гостите на музея. „Нашата традиционна инициатива се провежда вече седем години. По този повод ще бъдат връчени почетните грамоти за популяризиране на културно-историческото наследство на нашите приятели и съмишленици на музея. За доброто и весело настроение на всички, които искат да посетят нашата европейска нощ, сме предвидели уъркшоп по български танцов фолклор“, каза Василева.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Конкурс за най-добро изпълнение на текст от Иван Вазов ще се проведе по време на Европейската „Нощ на музеите“ в Сопот

Пловдив: Конкурс за най-добро изпълнение на текст от Иван Вазов ще се проведе по време на Европейската „Нощ на музеите“ в Сопот

20 Май 2017 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Конкурс за най-добро изпълнение на текст от Иван Вазов ще се проведе в рамките на Европейската „Нощ на музеите“ в Сопот. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от ръководството на къща музей „Иван Вазов“ в Сопот, което организира културните прояви. Програмата за отбелязване на Европейската „Нощ на музеите“ в Сопот започва в 16:00 часа днес. В експозиционната зала на къща музей „Иван Вазов“ посетителите ще могат да видят филм-импресия за очарованието на възрожденския Сопот. Акцент в програмата ще бъде и Вазовото преклонение пред природата, което ще възпеят ученици от СУ „Иван Вазов“, Литературен клуб – Сопот и Мъжка вокална група – Сопот. От 19:00 часа Вазови родственици ще участват в отбелязването на 60 години от смъртта на Борис Вазов.
Програмата продължава в 21:00 часа с авторски рецитал „Напитка и стих“ на Янко Лозанов. Тогава ще се проведе и конкурсът за най-добро изпълнение на текст от Иван Вазов, в който могат да се включат малки и големи. От 22:30 часа посетителите ще имат възможност да наблюдават демонстрации на занаяти от майсторите от „Сопотски еснафь“. Демонстрациите ще се проведат в Етнографския център.
Къща музей „Иван Вазов“ в Сопот ще предава на живо моменти от отбелязването на Европейската „Нощ на музеите“ в страниците си в една от социалните мрежи. На фасадата на музея ще има пряка видеокартина от случващото се в експозиционната зала.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Десетки музеи и галерии в областта ще посрещат посетители в рамките на 13-то издание на Европейската „Нощ на музеите“

Пловдив: Десетки музеи и галерии в областта ще посрещат посетители в рамките на 13-то издание на Европейската „Нощ на музеите“

20 Май 2017 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Десетки музеи и галерии в Пловдивска област ще посрещат посетители по време на 13-то издание на Европейската „Нощ на музеите“. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от ръководствата на културните институции, организиращи различни прояви за събитието днес. Жителите и гостите на град Пловдив ще имат възможност да посетят до полунощ обектите като Градска художествена галерия, Етнографски музей, Исторически музей, Природонаучен музей, Археологически музей, Балабановата къща, Римски стадион, Раннохристиянската (Малка) базилика, галерия „Златю Бояджиев“ и много други. Сред организираните прояви се нареждат изложби, срещи и разговори с творци и представители на изкуството, презентации, забавни игри, пъзели, концерти и работилници.
В 13-то издание на Европейската „Нощ на музеите“ се включва и Музеят на авиацията в Крумово. Музеят ще посреща посетители от 14:00 до 20:00 часа. Гостите ще могат да разгледат кабините на учебния самолет Л-29 и вертолет Ми-1. За най-малките посетители е организирано пространство за детска рисунка под наслов „Моята нощ в Музея на авиацията“. За времето от 16:00 часа до 19:00 часа бригада „Специални сили“ ще демонстрира бойни техники и развръщане на центрове със статичен показ на оборудване.
Провеждането на събитията по повод Европейската „Нощ на музеите“ в Пловдивска област започна още вчера на територията на Карлово и Асеновград. В Национален музей „Васил Левски” в Карлово деца изпълняваха стихове и песни за Левски, а Историческият музей в Асеновград организира безплатен тур по музейни маршрути и посещения на църкви и параклиси.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Изложба на минерали, фосили и вкаменелости от динозаври ще бъде представена в Петрич по повод Европейската „Нощ на музеите“

Благоевград: Изложба на минерали, фосили и вкаменелости от динозаври ще бъде представена в Петрич по повод Европейската „Нощ на музеите“

20 Май 2017 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Изложба на минерали, фосили и вкаменелости от динозаври ще бъде представена в Петрич по повод Европейската „Нощ на музеите“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич. Древните артефакти са от периода Юра и Триас и от онзи древен живот, който е бил на територията на земята от преди 500 до 150 милиона години. Иванов посочи, че на 20 май няма да работят всички отдели на Исторически музей – Петрич, но за сметка на това целият наличен персонал на културната институция ще бъде на разположение на жителите и гостите на общината. „Имаме четири обекта, от които два са в град Петрич. Това са Централна експозиция и Къща музей „Ванга“, другите два са извън града: Национален парк-музей „Самуилова крепост“ и античен град Хераклея Синтика. Освен централната експозиция, в Нощта на музеите за посетителите ще бъдат отворена и Хераклея Синтика, която ще бъде осветена от прожектори“, подчерта Иванов. По думите му, посетителите ще могат да видят там доста архитектура, която е изключително добре запазена за територията на България.
„Имаме Гражданска базилика, Агора или площад, който е от средата на II век изключително добре запазен, защото е бил „запечатан“ от земетресение през 388 година. Другият обект, който ще работи, е централната експозиция, където ще се опитаме да покажем не само изложбата, която е посветена на минерали, фосили и вкаменелости, но също така ще има етнография и материална култура, която е свързана с историята на град Петрич, ще имаме експонати и от къща „Ванга“. Но отново подчертавам, те ще бъдат на разположение за туристите в Централната експозиция, защото екипът ни е от 8 души и няма как да осигурим персонал за цяла нощ и на четирите обекта“, обясни Иванов. Той заяви, че неговото желание, а и на целият му екип е в следващите години в Нощта на музеите да работят всички четири обекта, защото те се намират в различни части на Петрич и удовлетворяват различна аудитория.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Образователни игри и изложби за деца са част от програмата на Регионалният исторически музей по повод „Нощта на музеите”

Кюстендил: Образователни игри и изложби за деца са част от програмата на Регионалният исторически музей по повод „Нощта на музеите”

20 Май 2017 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Регионалният исторически музей в Кюстендил се включва в Европейската нощ на музеите с атрактивна програма. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Валентин Дебочички, директор на културния институт. От 12.00 до 15.00 часа в двора на музея ще се проведе игра с глина – изработване на глинени съдове с грънчарско колело, в която участие могат да вземат деца и възрастни. От 15.00 до 20.00 часа се организира детската образователна игра „Търсачи на съкровища” в археологическата зала на музея, а от 19.00 часа в къщата музей на Димитър Пешев ще бъде открита образователната изложба „Деца правят музей” с предмети, изработени в „Музейната работилница за деца” на Регионален исторически музей – Кюстендил.
Програмата ще продължи от 20.00 часа в двора на музея, където се организира концерт с участието на танцова формация „Партньори”, формация „Фолк арт” и „Театър на огъня” – огнено шоу на кокили и земя.
Валентин Дебочички каза, че на 20 май всички музейни експозиции ще бъдат отворени за безплатно посещение от 10.00 до 21.00 часа. Археологическата експозиция в двора на музея ще приема посетители до 01.00 часа след полунощ. Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ също се включва в европейската инициатива. От 18.00 до 21.00 часа ще бъдат открити изложба скулптура на Стефан Лютаков и интерактивна светлинна инсталация на Аксиния Пейчева.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Регионалният исторически музей се включва в културния форум „Нощ на музеите“

Пазарджик: Регионалният исторически музей се включва в културния форум „Нощ на музеите“

20 Май 2017 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. За поредна година Регионален исторически музей – Пазарджик ще се включи в международния културен форум „Нощ на музеите“, съобщиха за Радио „Фокус” – Пазарджик от институцията. До 24:00 часа днес музеят ще посрещне пазарджишката публика и гостите на града със своите експозиции. Освен постоянните експозиции в залите, посетителите ще могат да видят изложбата „Съзаклятниците“, посветена на 180 години от рождението на Апостола Васил Левски и изложбата „180 години църква „Св. Богородица“ – Пазарджик“, организирана от Архиерейско наместничество – Пазарджик, Църковно настоятелство към храм „Св. Богородица“ и Регионален исторически музей – Пазарджик. Входът за експозициите на Регионалния исторически музей днес е свободен.
Теодора ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: С богата програма от изложби, концерти и спектакли Регионалният исторически музей ще се включи инициативата „Нощ на музеите“

Благоевград: С богата програма от изложби, концерти и спектакли Регионалният исторически музей ще се включи инициативата „Нощ на музеите“

20 Май 2017 | 09:51 | Агенция "Фокус"
София. С богата програма от изложби, концерти и спектакли Регионалният исторически музей –
Благоевград се включва в европейската инициатива „Нощ на музеите“. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин от РИМ. За 11-а поредна година музеят ще стане част от инициативата, като ще популяризира своята мултидисциплинарна дейност, предлагайки разнолики по форма и съдържание прояви. Те имат за цел да уловят безначалния и безкраен ритъм на времето, срещайки деня с нощта, миналото с настоящето, малките с пораснали деца, музейния продукт с извънмузейните форми и прояви на изкуствата, презентирани и инициирани от партньори и сътрудници.
Програмата започва в 15.00 часа с музикалните изпълнения на малките таланти от Вокално студио „Фа диез” – Благоевград. В 15.30 часа ще бъде открита гостуващата изложба на Исторически музей – Попово „И ние бяхме деца”, представяща колекция играчки от първата половина на ХХ век. От 16.00 часа Куклен театър – Благоевград ще представи постановката „Пепеляшка”. От 17.00 часа работилничката на интерактивна експозиция „Музеен детски кът”, в унисон с изложбата на Исторически музей – Попово, ще предложи специален модул – изработка на кукли от парцали.
В 18.00 часа гостуващата изложба на италианския художник Анджела Окипинти и Италианския културен институт „Светът на мита и духовността между минало и настояще”, със своите необичайни инсталации, ще потопи публиката в мистичния разказ за срещите на минало и настояще, на свещено и тленно, на денят и нощта. Изложбата ще бъде съпроводена с музикалните изпълнения на Китарен ансамбъл „Класик” към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. От 18.30 часа Биг Бенд – Благоевград ще отправи своя традиционен музикален поздрав към всички участници и гости в събитието.
Официалното откриване на „Нощта на музеите“ ще бъде в 19:00 часа. На него, за седма поредна година, приятели и съмишленици на музея ще получат своя заслужен приз – почетни грамоти за популяризиране на културно-историческото наследство и дейността на РИМ – Благоевград. В 20.00 часа ще стартира уъркшоп по български танцов фолклор под ръководството на „Пирински танцов ансамбъл” към Народно читалище „Никола Вапцаров 1866” – Благоевград.
В „Нощта на отворените врати” ще се включат приятелите и партньори на РИМ-Благоевград: „Биг Бенд” – Благоевград с диригент Борис Янев, Вокално студио „Фа диез” с вокален педагог Христина Палева, Куклен театър – Благоевград с директор Мария Райнова, Китарен ансамбъл „Класик” с ръководител – Михаил Златанов, Антоанета Апостолова – ръководител на Школа по етнография към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, Йорданка Треновска – доброволец на Български младежки Червен кръст, както и „Пирински танцов ансамбъл” към НЧ „Никола Вапцаров 1866” – Благоевград с хореограф – Лилян Данчев. За всички желаещи да се докоснат до нощното музейно пространство е осигурен свободен достъп до експозициите, специална програма и променено работно време – от 14:00 до 01:00 часа през нощта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Музеят по история на медицината за първи път ще се включи в европейската инициатива „Нощ на музеите“

Варна: Музеят по история на медицината за първи път ще се включи в европейската инициатива „Нощ на музеите“

20 Май 2017 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Варна. За първи път единственият в България Музей по история на медицината ще се включи в европейската инициатива „Нощ на музеите“, като точно в 18.00 часа ще посрещне посетителите с богата образователна и развлекателна програма. Това съобщиха от Медицински университет - Варна. Учебното заведение има амбицията да превърне музея в един работещ институт за изследване, развитие и популяризиране на историята на медицината. За жителите и гостите на Варна музеят предлага богата здравно-образователна програма със събития през годината, а през ваканцията ще работи летен музей за децата.
Посетителите ще могат да видят днес реновираната сбирка от лечебни растения в градинката пред музея, която е изградена и ще бъде поддържана от семейството на един от видните варненски лекари - д-р Никола Сираков. За най-малките посетители музеят ще предложи детски образователен кът с възпитатели, а вечерта ще премине под звуците на струнен камерен оркестър. Музеят по история на медицината се помещава в сграда, която е първата дарителска болница по нашите земи, построена през 1869 г. със средства от завещанието на варненеца Параскева Николау. Обявена е за паметник на културата с национално значение. Експозицията е подредена в три зали, в които се проследява развитието на медицината като практика, изкуство и наука от най-дълбока древност до наши дни.
Адресът на Музея по история на медицината във Варна е ул. „Параскева Николау“ №7. Събитието „Нощ на музеите“ води своето начало от Франция и само за няколко години се е превърнало в традиционно мероприятие в страните от цяла Европа. Желаещите да се запознаят с културното и историческото ни наследство могат да го направят в почти всички музеи на територията на страната, които ще посрещнат хиляди посетители с безплатен вход.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националният военноисторически музей ще се включи с различни прояви в инициативата „Нощ на музеите“

Националният военноисторически музей ще се включи с различни прояви в инициативата „Нощ на музеите“

20 Май 2017 | 08:59 | Агенция "Фокус"
София. Националният военноисторически музей на ул. „Черковна“ 92 в София ще се включи в Европейската инициатива „Нощ на музеите“, съобщиха от пресцентъра на НВИМ. Изложбата „Дълг по задължение: история и гледни точки“ представя историята на наборната служба в България от 1878 г. до 2007 г. С богатство от фотографски и видео материал, част от който е предоставен от партньорите ни Българска национална филмотека и Военния телевизионен канал, униформи и снаряжение, типични за войниците в различните периоди, тя показва характерните за казармения живот обучения, учения и ритуали. С вход свободен изложбата ще може да бъде разгледана днес, когато музеят ще работи безплатно за своите посетители от 18.00 до 24.00 часа.
Програма за „Нощта на музеите“ в НВИМ:
18.00 – 24.00 часа – Вход свободен за постоянната хронологична и външната експозиция на музея, както и за временната изложба „Дълг по задължение: история и гледни точки“
18.00 – 20.00 часа – Концерт на Представителния оркестър на Сухопътните войски
18.00 – 24.00 часа – „Скритото послание на музея“: инсталация от типа „оптична илюзия“, създадена със съдействието на Център за неформално образование и културна дейност АЛОС
21.30 – 23.30 часа – Лятно кино.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Историческият музей – Каварна ще се включи в инициативата „Нощ на музеите” с изложба „Бяла си, мамо, била – бяла и хубава”

Добрич: Историческият музей – Каварна ще се включи в инициативата „Нощ на музеите” с изложба „Бяла си, мамо, била – бяла и хубава”

20 Май 2017 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Каварна. Историческият музей – Каварна ще се включи в тринадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите” от 21,00 до 01,00 часа, съобщиха от пресцентъра на Община Каварна. Изложбата „Бяла си, мамо била – бяла и хубава” се осъществява благодарение на десетките каварненки, които станаха съпричастни към идеята и споделиха своя сватбен ден, като предоставиха своите булчински рокли и аксесоари, снимки и спомени.
Десетки музеи и галерии в цялата страна ще се включат в европейската инициатива с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви, посветени специално на Нощта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националният исторически музей ще се включи в 13-ото издание на Европейската „Нощ на музеите”

Националният исторически музей ще се включи в 13-ото издание на Европейската „Нощ на музеите”

20 Май 2017 | 08:10 | Агенция "Фокус"
София. Националният исторически музей (НИМ) ще се включи в 13-ото издание на Европейската „Нощ на музеите“ от 18.00 до 24.00 часа, съобщиха от НИМ.
От 9.30 до 24.00 часа посетителите ще могат да разгледат:
- постоянната експозиция на НИМ;
- нови експонати, посветени на 180-годишнината от рождението на Васил Левски: литография на Георги Данчов-Зографина - най-точният портрет на Апостола, и картината „Левски по пътя на безсмъртието” на Лазар Йорданов;
- нова експозиция, посветена на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, включваща едни от най-ценните славянски ръкописи и икони с изображения на светите братя, които се съхраняват в НИМ;
- изложбата „Скрито – покрито. Бельото на българката в началото на ХХ век”. Експозицията показва историята на бельото в Европа и навлизането му в България чрез материали от фондовете на НИМ;
- изложбата „Вотиви”. Представя 552 вотива (оброчни фигурки), от които 116 са от колекцията на Националния исторически музей; останалите са от Националния етнографски музей и от още 11 музея от страната.

От 14.00 до 15.00 часа:
- Възстановка на събитията от Априлското въстание (1876 г.). Доброволци от Националния съюз „Единение” и Клуб „Чакър Воевода” от Самоков ще пресъздадат клетвата на Общото събрание в местността Оборище, нападението на конака в Копривщица, написването на кървавото писмо, как Райна Княгиня (актрисата Анастасия Левордашка) развява знамето на въстанието. По време на възстановката ще гръмне черешово топче, участниците ще носят оригинални оръжия и копия на костюми от ХIХ век. С автентични носии на повече от век танцовият състав към читалище „Пробуда-1927” от с. Миланово, Софийско, ще участва в концертната програма, заедно с певческа група от град Бухово.

От 17.00 до 20.00 часа:
- Децата ще могат да се забавляват в ателиетата на Детския музейно-образователен център – да работят на грънчарско колело, да научат повече за историята на българската писменост и да се опитат да пишат с пера. (Цена на занимание в ателие – 7 лв.)

От 19.00 часа:
- Концерт на Камерен хор „Средец”, посветен на Международния ден на музеите и на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост - художествен ръководител проф. Александър Куюмджиев.
Хорът ще изпълни разнообразна програма, която включва изпълнение на химна на българската просвета - "Върви, народе възродени" (по стихове на Ст. Михайловски, музика – П. Пипков), и още една песен, посветена на Светите братя Кирил и Методий по музика и текст на Добри Войников, както и „Хубава си, моя горо” (текст Л. Каравелов), стара източноправославна музика (Прокимен “Гласом моим”, „Алилуя”, „Стихира за велики вторник”), песнопения из „Литургия на Св. Йоан Златоуст“ от Добри Христов, и песни от Драгия Тумангелов, Георги Спасов и Петър Льондев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Емерсон Мнангагва положи клетка като президент на Зимбабве. 24 ноември 2017 г.
Емерсон Мнангагва положи клетка като президент на Зимбабве. 24 ноември 2017 г.

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.