НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:13

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Петър Мутафчиев, бивш транспортен министър: ТОЛ-системата трябва да бъде въведена за автомагистралите и част от първокласните пътища

Петър Мутафчиев, бивш транспортен министър: ТОЛ-системата трябва да бъде въведена за автомагистралите и част от първокласните пътища

19 Май 2017 | 19:41 | Агенция "Фокус"
София. ТОЛ-системата трябва да бъде въведена за всички автомобили и да бъде валидна за автомагистралите и част от първокласните пътища. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Петър Мутафчиев – бивш министър на транспорта (2005-2009 г.) и бивш депутат от БСП по повод възобновената обществената поръчка за изграждането на ТОЛ-системата, която предвижда въвеждането ѝ само за автомобили над 3,5 тона.
„Това ще натовари до голяма степен както всички български граждани, така и автомобилните ни превозвачи. От друга страна, проблем е за всички български граждани това да бъде въведена на 85%, тъй като тази система ще струва скъпо за поддръжка. По предварителни изчисления на Световната банка това са около 200 млн. лв. годишно. Считайте, че това са 200 км ремонт на пътища“, отбеляза той. „Различни са ТОЛ-системите. Ние трябва да приемем варианти, които са близко до нас. Гърция въвежда сега ТОЛ-система, тя ще бъде обаче с кабинки, където хора ще събират средства. Това е най-старият вариант. Турската система е с електронни карти“, обясни бившият транспортен министър.
Петър Мутафчиев обясни, че в европейски мащаб цените за изминат километър по тарифите на различните ТОЛ-системи не са ниски, но право на правителството е да определи конкретния им размер у нас.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: 6 са постъпилите оферти в обществената поръчка за изграждането на ТОЛ-системата

АПИ: 6 са постъпилите оферти в обществената поръчка за изграждането на ТОЛ-системата

19 Май 2017 | 17:40 | Агенция "Фокус"
София. Шест са постъпилите оферти в обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 т., съобщиха от пресцентъра на АПИ. До 17.00 часа днес те се подаваха в деловодството на Агенция „Пътна инфраструктура“. В КЗК са постъпили и три жалби.
Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 19 месеца. Индикативната ѝ стойност е 200 млн.лв. без ДДС. Тол системата ще замени сегашните винетки за събиране на пътни такси.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: След въвеждането на ТОЛ- такси, приходите ще нараснат с минимум 500 млн. лева още първата година

Министър Николай Нанков: След въвеждането на ТОЛ- такси, приходите ще нараснат с минимум 500 млн. лева още първата година

19 Май 2017 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. В момента 300 млн. са приходите на годишна база от таксите за винетки към 2016 година в АПИ. Прогнозите са, че от ТОЛ-такси още първата година те ще нараснат минимум с 500 млн. лева. Това каза регионалният министър Николай Нанков пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Пътният сектор ще може да се самофинансира, да се самоиздържа, няма да разчитаме на държавния бюджет, на заемни инструменти, дори след време и на фонда от ЕС“, посочи той и допълни, че ще има необходимия ресурс за изграждане на нови отсечки, рехабилитация и качествено поддържане. Относно обществената поръчка за ТОЛ-системата Николай Нанков уточни: „Планът е в понеделник, ако има подадени оферти, да бъде назначена и комисия и, ако има жалба ще поискаме този път окончателно опцията АПИ да поиска предварително изпълнение на обществената поръчка“. „Гражданите няма да бъдат натоварвани по никакъв начин от финанси, напротив. Този, който нарушава, амортизира пътната инфраструктура на страната, ще плаща повече“, поясни регионалният министър. „Ще продължаваме да отстояваме в сектор "Пътища" като основен приоритет максимално бързото въвеждане на системата. Всичко останало значи, че ще имаме проблеми с пътната инфраструктура“, заяви той. На въпрос загуби ли министерството ценен кадър в лицето на зам.-министъра Павел Танев, който подаде оставка, Николай Нанков коментира: „Не съм работил с колегата, за да кажа дали е ценен кадър, но гледайки автобиографията като основни качества, мисля, че беше прекрасен професионалист. Не мога да се наема да коментирам лични профили и неща“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Министър Николай Нанков: Ако срокът за подаване на оферти за ТОЛ-системата е кратък и няма подадени такива, ще го удължим отново

Министър Николай Нанков: Ако срокът за подаване на оферти за ТОЛ-системата е кратък и няма подадени такива, ще го удължим отново

19 Май 2017 | 11:16 | Агенция "Фокус"
София. Нашата основна цел е максимално бързото разглеждане на офертите и класиране. Нека да не изпадаме в хипотези. Ако срокът е кратък и няма подадени оферти днес до 17.00 часа, както е обявена процедурата, ще удължим срока отново. Това каза регионалният министър Николай Нанков пред журналисти в Народното събрание за обществената поръчка за ТОЛ-система, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Срокът за подаване на оферти е удължен с 1 ден, защото трябва да се подадат оферти и всеки ден е ценен“, обясни той. „Нека да видим дали днес ще има подадени оферти. Ако няма подадени оферти, може да го пуснем 7-дневно“, коментира министърът. Според него явно лобито, което иска България да не въвежда моделът на ТОЛ-такси и да се продължи със сегашната система на винетно облагане, търси процедурни хватки. „Досега сме изгубили, не министерството и държавата, а обществото, тъй като това са средства за изграждане на инфраструктура и рехабилитация, за пътна безопасност, над 600 млн. лева“, посочи Николай Нанков. „Войната по пътищата наистина е сериозен проблем, трябва да спечелим войната за ТОЛ-овете, за да решим проблема и да спечелим войната по пътищата“, коментира той. „Факт е, че ТОЛ-системата ще бъде инструмент за борбата с контрабандата. Електронната система е свързана именно с системата на митниците, на НАП, на МВР. Това е един наистина справедлив и солидарен модел за заплащане“, обясни регионалният министър. „Отговорите на всички въпроси, които ми се задават в зала, ще дойдат когато имаме въведена смесена система на ТОЛ-такси и електронни винетки и когато приходите в бюджета справедливо и респективно нараснат неколкократно“, каза още Николай Нанков.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Възобновена е обществената поръчка за изграждането на ТОЛ-системата

АПИ: Възобновена е обществената поръчка за изграждането на ТОЛ-системата

18 Май 2017 | 16:39 | Агенция "Фокус"
София. Възобновена е обществената поръчка за изграждането на ТОЛ-системата. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Срокът за подаване на офертите е удължен до 17 ч. на 19 май. Възобновена е процедурата за възлагане на обществена поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 т.
Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 19 месеца. Индикативната й стойност е 200 млн. лева без ДДС. Тол-системата ще замени сегашните винетки за събиране на пътни такси.
Кандидатите могат да подават оферти до 17 ч. на 19 май. Офертите ще бъдат отворени в 11 ч. на 22 май 2017 г. в сградата на Агенция „Пътна инфраструктура“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Настъпи моментът за справедливост за Ратко Младич - Трибуналът в Хага ще обяви присъдата срещу бившия командир на босненските сърби. 22 ноември 2017 г.
Настъпи моментът за справедливост за Ратко Младич - Трибуналът в Хага ще обяви п...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.