НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:24

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Коммерсант“: За хакерската атака с вируса WannaCry обвиняват Северна Корея и програмисти от американските спецслужби

„Коммерсант“: За хакерската атака с вируса WannaCry обвиняват Северна Корея и програмисти от американските спецслужби

17 Май 2017 | 03:32 | Агенция "Фокус"
Пхенян/Вашингтон. Във вторник се появи основната версия за това кой може да е организирал мащабната кибератака срещу операционната система Windows, от която атака пострадаха над 200 хил. души в поне 150 държави, коментира руското издание „Коммерсант“.
Според мнението на експерти от руската компания „Лаборатория Касперски“, вирусът-изнудвач WannaCry е бил пуснат от севернокорейска хакери. С тази версия са съгласни и американските специалисти. Въпреки това президентът на американската корпорация „Майкрософт“ Брад Смит на практика прехвърли отговорността за атаката на специалните служби на Съединените американски щати, от които хакерите са иззели данни, които са им позволили да създадат опасния вирус.

Превод и редакция: Цветан Петров
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Държавната агенция „Електронно управление“ не е постъпвала информация за засегнати от новия криптовирус административни органи

В Държавната агенция „Електронно управление“ не е постъпвала информация за засегнати от новия криптовирус административни органи

16 Май 2017 | 12:57 | Агенция "Фокус"
София. Към днешна дата в Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност CERTbg към Държавната агенция „Електронно управление“ няма постъпила информация за засегнати от зловредния софтуер „WannaCry“ административни органи. Това съобщиха от пресцентъра на агенцията.
За уязвимостите, използвани от вируса „WannaCry”, CERTbg алармира още на 19 януари и на 17 март т.г. с информация на Портала за мрежова и информационна сигурност (govcert.bg). В рубриката на портала „Съвети“ на 19 януари експертите публикуват „Най-добрите практики за защита на SMB” (Server Message Block protocol), а през март Центърът публикува и изпраща до административните органи предупреждение за уязвимост в SMBv1 на Microsoft. Отправени са също така препоръки за предприемане на конкретни действия по блокиране на всички версии на SMB върху всички гранични мрежови устройства чрез затваряне на съответните портове.
От 15 май в рамките на CSIRTs Network (мрежата е създадена в съответствие с изискванията на Директивата за сигурност на мрежите и информационните системи) държавите членки на ЕС обменят информация за наличие или отсъствие на инциденти, механизмите на разпространение на „WannaCry”, както и за информационните кампании и за превантивните мерки.
От CERTbg напомнят, че дейностите по превенция и за повишаване на устойчивостта на мрежите и информационните системи са прерогатив на отделните административни органи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВСС: Обсъдени са конкретни действия при различни рискови хипотези във връзка с новия криптовирус

ВСС: Обсъдени са конкретни действия при различни рискови хипотези във връзка с новия криптовирус

16 Май 2017 | 11:34 | Агенция "Фокус"
София. По решение на Комисия „Професионална квалификация и информационни технологии“ (КПКИТС) се проведе работна среща между експертите на дирекция „Информационни технологии и съдебна статистика“, фирма „Абати“ АД - разработчик на системата за електронно дистанционно гласуване за избор на членове на ВСС и представители на Специализирания сектор „Киберпрестъпност“ при ГДБОП - МВР. Това съобщиха от Висшия съдебен съвет.
Обсъдени бяха съвместни действия по предотвратяване и разкриване на опити за компрометиране на системата за гласуване, като бяха оценени потенциалните рискове за вота през Интернет.
На срещата бяха набелязани конкретни действия при различни рискови хипотези.
Информация за проведената среща и набелязаните мерки ще бъдат обсъдени от КПКИТ на редовното заседание на Комисията на 17 май в хода на периодичното информиране във връзка с предстоящите избори за членове на ВСС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Настъпи моментът за справедливост за Ратко Младич - Трибуналът в Хага ще обяви присъдата срещу бившия командир на босненските сърби. 22 ноември 2017 г.
Настъпи моментът за справедливост за Ратко Младич - Трибуналът в Хага ще обяви п...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.