НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:23

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Шест са постъпилите оферти в обществената поръчка за изграждането на ТОЛ-системата у нас (ОБЗОР)

Шест са постъпилите оферти в обществената поръчка за изграждането на ТОЛ-системата у нас (ОБЗОР)

19 Май 2017 | 20:37 | Агенция "Фокус"
София. Шест са постъпилите оферти в обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на ТОЛ-системата за таксуване на автомобилите над 3,5 т., която ще замени сегашните винетки за събиране на пътни такси. Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 19 месеца, а индикативната ѝ стойност е 200 млн. лв. без ДДС. В КЗК са постъпили и три жалби. 300 млн. са приходите на годишна база от таксите за винетки към 2016 година в АПИ. Прогнозите са, че от ТОЛ-такси още първата година те ще нараснат минимум с 500 млн. лева. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред журналисти в Народното събрание, където бе изслушан за довършването на автомагистрала „Хемус“. „Първо трябва да спечелим войната за ТОЛ-системата, за да спрем и войната по пътищата“, категоричен бе Нанков. Той подчерта, че от липсата на системата обществото губи годишно над 500 млн. лв., които могат да се вложат в изграждането на модерна и безопасна пътна инфраструктура. Във връзка с обществената поръчка за тол-системата регионалният министър уточни, че в понеделник ще бъде назначена комисия за оценка на подадените оферти. Според него явно лобито, което иска България да не въвежда модела на електронно таксуване и да се продължи със сегашната система на винетно облагане, търси процедурни хватки. По думите му съпротивата към системата може да идва и от факта, че тя ще бъде инструмент за борбата с контрабандата, защото ще е свързана със системите на митниците, на НАП и МВР. Нанков припомни, че процедурата за ТОЛ-системата е в ход от 1 година и 45 дни. „Блокирането ѝ през цялото това време означава блокиране на механизъм, с който се осигурява безопасността на придвижване на хората“, каза той. По думите му забавянето струва на бюджета около 500 млн. лева или превърнато в ресурс за рехабилитация на пътища – достатъчен за приблизително 2000 км. „Тази безкрайна игра на обжалване струва човешки животи“, подчерта регионалният министър. Той напомни, че с изграждането на ТОЛ-системата гражданите няма да бъдат натоварвани финансово, защото фирмата ще изгради всичко за своя сметка, а следва това разплащанията към нея ще стават от събраните приходи. По думите му системата ще е много по-справедлива, защото този, който нарушава, амортизира пътната инфраструктура на страната и замърсява околната среда, ще плаща повече. „Ще продължаваме да отстояваме като основен приоритет в сектор "Пътища" максимално бързото въвеждане на системата. Всичко останало значи, че ще имаме проблеми със състоянието на пътната инфраструктура“, категоричен бе министър Нанков.
Във връзка с довършването на магистрала „Хемус“ той отчете, че за това ще са необходими повече от 2 млрд. лева. Министър Нанков посочи, че предстои изграждане на пет участъка: от Ябланица до пътен възел "Боаза" (9,3 км), от "Боаза" до разклона за Плевен – Ловеч (второкласен път с дължина 50 км), от разклона за Плевен – Ловеч до Велико Търново (85 км), от Велико Търново до пътен възел "Буховци" (90 км), от пътен възел "Буховци" до пътен възел "Белокопитово" (16 км). Общо предстои строителство на трасе от 250 км.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: 6 са постъпилите оферти в обществената поръчка за изграждането на ТОЛ-системата

АПИ: 6 са постъпилите оферти в обществената поръчка за изграждането на ТОЛ-системата

19 Май 2017 | 17:40 | Агенция "Фокус"
София. Шест са постъпилите оферти в обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 т., съобщиха от пресцентъра на АПИ. До 17.00 часа днес те се подаваха в деловодството на Агенция „Пътна инфраструктура“. В КЗК са постъпили и три жалби.
Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 19 месеца. Индикативната ѝ стойност е 200 млн.лв. без ДДС. Тол системата ще замени сегашните винетки за събиране на пътни такси.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: След въвеждането на ТОЛ- такси, приходите ще нараснат с минимум 500 млн. лева още първата година

Министър Николай Нанков: След въвеждането на ТОЛ- такси, приходите ще нараснат с минимум 500 млн. лева още първата година

19 Май 2017 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. В момента 300 млн. са приходите на годишна база от таксите за винетки към 2016 година в АПИ. Прогнозите са, че от ТОЛ-такси още първата година те ще нараснат минимум с 500 млн. лева. Това каза регионалният министър Николай Нанков пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Пътният сектор ще може да се самофинансира, да се самоиздържа, няма да разчитаме на държавния бюджет, на заемни инструменти, дори след време и на фонда от ЕС“, посочи той и допълни, че ще има необходимия ресурс за изграждане на нови отсечки, рехабилитация и качествено поддържане. Относно обществената поръчка за ТОЛ-системата Николай Нанков уточни: „Планът е в понеделник, ако има подадени оферти, да бъде назначена и комисия и, ако има жалба ще поискаме този път окончателно опцията АПИ да поиска предварително изпълнение на обществената поръчка“. „Гражданите няма да бъдат натоварвани по никакъв начин от финанси, напротив. Този, който нарушава, амортизира пътната инфраструктура на страната, ще плаща повече“, поясни регионалният министър. „Ще продължаваме да отстояваме в сектор "Пътища" като основен приоритет максимално бързото въвеждане на системата. Всичко останало значи, че ще имаме проблеми с пътната инфраструктура“, заяви той. На въпрос загуби ли министерството ценен кадър в лицето на зам.-министъра Павел Танев, който подаде оставка, Николай Нанков коментира: „Не съм работил с колегата, за да кажа дали е ценен кадър, но гледайки автобиографията като основни качества, мисля, че беше прекрасен професионалист. Не мога да се наема да коментирам лични профили и неща“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Министър Николай Нанков: Ако срокът за подаване на оферти за ТОЛ-системата е кратък и няма подадени такива, ще го удължим отново

Министър Николай Нанков: Ако срокът за подаване на оферти за ТОЛ-системата е кратък и няма подадени такива, ще го удължим отново

19 Май 2017 | 11:16 | Агенция "Фокус"
София. Нашата основна цел е максимално бързото разглеждане на офертите и класиране. Нека да не изпадаме в хипотези. Ако срокът е кратък и няма подадени оферти днес до 17.00 часа, както е обявена процедурата, ще удължим срока отново. Това каза регионалният министър Николай Нанков пред журналисти в Народното събрание за обществената поръчка за ТОЛ-система, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Срокът за подаване на оферти е удължен с 1 ден, защото трябва да се подадат оферти и всеки ден е ценен“, обясни той. „Нека да видим дали днес ще има подадени оферти. Ако няма подадени оферти, може да го пуснем 7-дневно“, коментира министърът. Според него явно лобито, което иска България да не въвежда моделът на ТОЛ-такси и да се продължи със сегашната система на винетно облагане, търси процедурни хватки. „Досега сме изгубили, не министерството и държавата, а обществото, тъй като това са средства за изграждане на инфраструктура и рехабилитация, за пътна безопасност, над 600 млн. лева“, посочи Николай Нанков. „Войната по пътищата наистина е сериозен проблем, трябва да спечелим войната за ТОЛ-овете, за да решим проблема и да спечелим войната по пътищата“, коментира той. „Факт е, че ТОЛ-системата ще бъде инструмент за борбата с контрабандата. Електронната система е свързана именно с системата на митниците, на НАП, на МВР. Това е един наистина справедлив и солидарен модел за заплащане“, обясни регионалният министър. „Отговорите на всички въпроси, които ми се задават в зала, ще дойдат когато имаме въведена смесена система на ТОЛ-такси и електронни винетки и когато приходите в бюджета справедливо и респективно нараснат неколкократно“, каза още Николай Нанков.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Възобновена е обществената поръчка за изграждането на ТОЛ-системата

АПИ: Възобновена е обществената поръчка за изграждането на ТОЛ-системата

18 Май 2017 | 16:39 | Агенция "Фокус"
София. Възобновена е обществената поръчка за изграждането на ТОЛ-системата. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Срокът за подаване на офертите е удължен до 17 ч. на 19 май. Възобновена е процедурата за възлагане на обществена поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 т.
Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 19 месеца. Индикативната й стойност е 200 млн. лева без ДДС. Тол-системата ще замени сегашните винетки за събиране на пътни такси.
Кандидатите могат да подават оферти до 17 ч. на 19 май. Офертите ще бъдат отворени в 11 ч. на 22 май 2017 г. в сградата на Агенция „Пътна инфраструктура“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Настъпи моментът за справедливост за Ратко Младич - Трибуналът в Хага ще обяви присъдата срещу бившия командир на босненските сърби. 22 ноември 2017 г.
Настъпи моментът за справедливост за Ратко Младич - Трибуналът в Хага ще обяви п...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.