НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:13

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Държавен фонд „Земеделие“ е изплатил още над 4 млн. лева по мярка 10 „Агроекология и климат“

Държавен фонд „Земеделие“ е изплатил още над 4 млн. лева по мярка 10 „Агроекология и климат“

28 Април 2017 | 08:45 | Агенция "Фокус"
София. Държавен фонд „Земеделие“ преведе над 4 милиона лева по мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 - 2020 г. Това съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие“. Извършеното плащане по мярката за Кампания 2016 е за заявления с направление „Традиционни практики за сезонна паша“ (пасторализъм), както и за такива, които имат и направление „Опазване на застрашени от изчезване местни породи, важни за селското стопанство”.
Ставките, по които се извършва оторизацията на субсидиите, се определят с чл. 14 от Наредба 7 от 24 февруари 2015 г. за прилагане на мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г.
Финансовото подпомагане на земеделските стопани е осигурено 75% от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) и 25% - от националния бюджет.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мярка 10 „Агроекология и климат” и мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР ще бъдат отворени (ОБЗОР)

Мярка 10 „Агроекология и климат” и мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР ще бъдат отворени (ОБЗОР)

11 Април 2017 | 03:00 | Агенция "Фокус"
София. Мярка 10 „Агроекология и климат” и мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР ще бъдат отворени. Това заяви бившият министър на земеделието и храните в кабинета „Борисов“ 2 Десислава Танева, след среща със сегашното ръководството на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и министър-председателят Огнян Герджиков. Пред журналисти Танева обърна внимание, че от ГЕРБ са искали такава среща още през месец март, но се е получил дебат само през медиите. „Съжаляваме, че срещата става един месец по-късно, отколкото искахме, но все пак за нас беше изключително важно тя да се състои“, каза Танева и благодари на премиера, че е все пак тя се е осъществила. „След изборите, които минаха и победата на ПП ГЕРБ, настоящият служебен екип на МЗХ е с доза по-висока приемственост към предишното ръководство“, обясни Танева. По думите й с настоящото ръководство на МЗХ са постигнали съгласие по темите за директните плащания; за доклада на сертифициращия орган, който следва да бъде изпратен в Брюксел; за технически срещи и отговор на въпроси във връзка с обвързаната подкрепа, както и по отношение на завъртелите се в земеделските среди слухове за отваряне на апокрифни и извънредни приеми по мярка 4.2, на която от ГЕРБ са се противопоставили. Танева обясни, че са коментирали и мярка 14 „Хуманно отношение към животните“, при която приемът не е отворен.
Десислава Танева заяви, че е изключителна отговорност управлението на сектора по начин, по който досегашните трендове да се запазят, а не да се стресира системата, заради политически реваншизъм или политически задачи.
От своя страна служебният премиер Огнян Герджиков поясни, че следи с внимание развитието в сектор „Земеделие“ и специално хода на плащанията по схемите и мерките за директно подпомагане на земеделските производители.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на САЩ Доналд Тръмп проведе среща с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас - 18 октомври 2017 година
Президентът на САЩ Доналд Тръмп проведе среща с гръцкия министър-председател Але...

ВИДЕО
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.