НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:36

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Държавен фонд „Земеделие“ е изплатил още над 4 млн. лева по мярка 10 „Агроекология и климат“

Държавен фонд „Земеделие“ е изплатил още над 4 млн. лева по мярка 10 „Агроекология и климат“

28 Април 2017 | 08:45 | Агенция "Фокус"
София. Държавен фонд „Земеделие“ преведе над 4 милиона лева по мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 - 2020 г. Това съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие“. Извършеното плащане по мярката за Кампания 2016 е за заявления с направление „Традиционни практики за сезонна паша“ (пасторализъм), както и за такива, които имат и направление „Опазване на застрашени от изчезване местни породи, важни за селското стопанство”.
Ставките, по които се извършва оторизацията на субсидиите, се определят с чл. 14 от Наредба 7 от 24 февруари 2015 г. за прилагане на мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г.
Финансовото подпомагане на земеделските стопани е осигурено 75% от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) и 25% - от националния бюджет.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мярка 10 „Агроекология и климат” и мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР ще бъдат отворени (ОБЗОР)

Мярка 10 „Агроекология и климат” и мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР ще бъдат отворени (ОБЗОР)

11 Април 2017 | 03:00 | Агенция "Фокус"
София. Мярка 10 „Агроекология и климат” и мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР ще бъдат отворени. Това заяви бившият министър на земеделието и храните в кабинета „Борисов“ 2 Десислава Танева, след среща със сегашното ръководството на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и министър-председателят Огнян Герджиков. Пред журналисти Танева обърна внимание, че от ГЕРБ са искали такава среща още през месец март, но се е получил дебат само през медиите. „Съжаляваме, че срещата става един месец по-късно, отколкото искахме, но все пак за нас беше изключително важно тя да се състои“, каза Танева и благодари на премиера, че е все пак тя се е осъществила. „След изборите, които минаха и победата на ПП ГЕРБ, настоящият служебен екип на МЗХ е с доза по-висока приемственост към предишното ръководство“, обясни Танева. По думите й с настоящото ръководство на МЗХ са постигнали съгласие по темите за директните плащания; за доклада на сертифициращия орган, който следва да бъде изпратен в Брюксел; за технически срещи и отговор на въпроси във връзка с обвързаната подкрепа, както и по отношение на завъртелите се в земеделските среди слухове за отваряне на апокрифни и извънредни приеми по мярка 4.2, на която от ГЕРБ са се противопоставили. Танева обясни, че са коментирали и мярка 14 „Хуманно отношение към животните“, при която приемът не е отворен.
Десислава Танева заяви, че е изключителна отговорност управлението на сектора по начин, по който досегашните трендове да се запазят, а не да се стресира системата, заради политически реваншизъм или политически задачи.
От своя страна служебният премиер Огнян Герджиков поясни, че следи с внимание развитието в сектор „Земеделие“ и специално хода на плащанията по схемите и мерките за директно подпомагане на земеделските производители.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тринадесет души загинаха при падане на дърво на остров Мадейра. 16 август 2017 г.
Тринадесет души загинаха при падане на дърво на остров Мадейра. 16 август 2017 г...

ВИДЕО
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.