НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:13

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът Румен Радев: Предложението за наборна военна служба има своите положителни страни, но към момента няма как да бъде реализирано

Президентът Румен Радев: Предложението за наборна военна служба има своите положителни страни, но към момента няма как да бъде реализирано

21 Май 2017 | 11:05 | Агенция "Фокус"
София. Предложението за наборна военна служба има своите положителни страни, но към момента няма как да бъде реализирано. Това каза в „Неделя 150“ по БНР президентът Румен Радев, във връзка с предложението в България да бъде възстановена наборната военна служба. „По-скоро трябва да се фокусираме върху проблемите на кадровата армия“, заяви държавният глава. „Първо - хората са висшия приоритет в армията и това трябва да бъде ясно. Ние в момента концентрираме огромни за нашия бюджет ресурси в придобиването на техника. Това отдавна трябваше да стане. Изключително важно е да гарантираме интересите на хората в отбраната. Без тях, техниката няма никакъв смисъл“, посочи Радев. По думите му в тригодишната бюджетна прогноза средствата, отделяни за отбрана, като политика спрямо хората, са символични. „Ако наистина това бъде тригодишната бюджетна прогноза, не виждам как изобщо ще решим проблема с некомплекта в армията и как ще мотивираме и задържаме личния състав“, заяви върховният главнокомандващ и обясни, че трябва да се търси сериозно решение. Попитан как работи със службите за сигурност, Румен Радев благодари на службите и на прокуратурата, защото в предизборната кампания са имали почти ежедневна работа с тях. „Те се справиха по един прекрасен начин. Там работят наистина невероятни специалисти. Отстояхме достойнството, независимостта на България. Гарантира се благодарение на тези служби един честен изборен процес“, допълни президентът и отчете, че са елиминирани опитите за външни вмешателства. Той посочи, че е подкрепил политически тези служби и те са си свършили работата, както трябва. „Що се отнася до това отстъпление на Държавна агенция „Разузнаване“ от президентската институция към Министерски съвет, за мен това категорично е грешка“, каза президентът. Той допълни, че президентът представлява България в международните отношение и има нужда от такава служба, която да му предоставя необходимата информация за вземане на решение в реално време. По отношение на ДАНС Румен Радев обясни, че основната функция на тази служба е информационна. „Разбира се, цялата дейност, касаеща контраразузнаване, антитероризъм, оперативна дейност, тя е изключително наложителна за всяко едно правителство“, допълни Радев.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Цинизъм е твърдението на Герджиков, че ГЕРБ са спечелили в резултат на осигурените от правителството честни избори

БСП: Цинизъм е твърдението на Герджиков, че ГЕРБ са спечелили в резултат на осигурените от правителството честни избори

14 Май 2017 | 14:27 | Агенция "Фокус"
София. Изявлението на премиера Герджиков, направено в края на мандата, че ГЕРБ са спечелили в резултат на осигурените от правителството честни избори, е цинизъм. Това се казва в политическа оценка на БСП за работата на служебното правителство, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на партията. Според нея политическият профил на служебния премиер, както и присъствието на ярки фигури от десницата, зам.-министри от кабинета на Борисов са придали на служебното правителство ясна дясноцентристка насоченост.
„От самото му създаване стана ясно, че правителството не е в състояние да коригира тежките демократични дефицити, очертали се през последните няколко избора, както и да обезвреди изборните механизми на управляващата втори мандат десница“, се казва още в документа. От БСП припомнят, че веднага след започването на работа на кабинета- е била поставена задача на министрите за проверка на дейността на предходното правителство и публично огласяване на резултатите, които са били повърхностни и формални. „Проверките на служебното правителство дадоха възможност на бившите министри от кабинета на премиера да се включат активно в предизборната кампания“, подчертават от партията. Според левицата по-съществените проверки са били направени в министерствата, ръководени от „реформаторите“, като те са били последвани от действия на Прокуратурата. Така вината и пропуските за управлението на кабинета на Борисов е било стоварено върху разпадащия се и без друго Реформаторски блок. „Големите провали на правителството на ГЕРБ, а така също и политики в отделните сектори с висок корупционен риск, каквито бяха: обезпечената с бюджетен ресурс програма за саниране на жилища, въвеждането на пръстови отпечатъци в здравеопазването, действията на МВрН за смяната на кандидатурата ни за генерален секретар на ООН, състоянието на енергетиката, нивото на външната задлъжнялост на държавата- останаха без необходимото внимание в доклада за наследството на кабинета на ГЕРБ“, уточняват от партията.
От БСП подчертават и някои от основните действия на служебното правителство - преодоляха се сериозните забавяния в подготовката на Българското председателство на ЕС 2018г, отмени се Постановление 208 и концесията на летище „София“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Закриването на наборната служба през 2008 г. беше изключително прибързано и грешно политическо решение

Министър Красимир Каракачанов: Закриването на наборната служба през 2008 г. беше изключително прибързано и грешно политическо решение

7 Май 2017 | 11:07 | Агенция "Фокус"
София. Закриването на наборната служба през 2008 г. беше изключително прибързано и грешно като политическо решение на Тройната коалиция. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в предаването „Неделя 150“ по БНР. „Както виждате дебатът в Европа, в НАТО-вските държави за връщането на наборните служби тече отдавна. Нека да има дебат в българското общество и това е полезно. Наборната военна служба дава възможност на всички български младежи да изпълнят своето конституционно задължение – защита на отечеството. Това е въпрос на дълг на всеки български гражданин. Ако си представим един конфликт - как необучените български младежи ще могат да изпълнят своето задължение да защитават страната си“, коментира Каракачанов.
„Кой е казал, че ще имаме армия, която няма да е добре финансирана, оборудвана и обучена? Ако службата бъде въведена, ще влизат наборите, които са навършили пълнолетие. Ако добре организираме нещата, логиката на това да търсим въвеждане на военно обучение в средните училища е още от следващата година“, допълни той. По думите му са необходими онези преподаватели, които да извършват това обучение, което не е лесен процес. Той подчерта, че в сегашната им програма за управление е записано военното обучение в училищата и доброволната служба. „Мисля, че общественото мнение в страната е да бъде възстановена наборната военна служба“, добави военният министър.
За закупуването на нов изтребител, Каракачанов коментира, че България не може да си позволи скъпи самолети. „Въпросът е първо експертно и технически, второ финансово и чак тогава политиците трябва да вземат решение“, уточни той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, "Обединени патриоти": Гледам на Министерския съвет като на екип

Валери Симеонов, "Обединени патриоти": Гледам на Министерския съвет като на екип

5 Май 2017 | 08:40 | Агенция "Фокус"
София. Гледам на Министерския съвет като на екип, един от нас да се издъни, всички сме свършили. Това коментира съпредседателя на "Обединени патриоти" и лидер на НФСБ Валери Симеонов, който заема поста вицепремиер за демографската и икономическата политика в кабинета "Борисов 3" в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия. „Ние няма да позволим да провалим доверието, което ни е гласувано. Освен това аз гледам на целия Министерски съвет като на екип. Един от нас да се издъни, всички сме свършили. Залогът е много голям. Отговорността е много голяма”, каза още той.
„Икономическите фактори са тези, които диктуват поведението на цели политически партии, но не мога да бъда конкретен. ГЕРБ е под обстрела на тези икономически интереси, защото е нормално всеки да търси някаква печалба, опитвайки се да използва общински или държавни структури. Това е нормална практика на Прехода”, добави Валери Симеонов и припомни думи на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който казвал, че Движението за права и свободи е етническа партия.
„Те са избрали тази стратегия да изкарат Патриотите като крайни националисти. Това е координирана стратегия”, отбеляза Симеонов.
Той коментира и обвиненията срещу него, че негов мотел е използван с държавни пари за военни, които пазят границата. „Нямам никакви взаимоотношения с държавата. Този мотел е ремонтиран цели 10 години, за да бъде пуснат през юни миналата година. В момента там има настанени 15 военнослужещи. Няма да допусна някой да лобира за моя мотел. Мотелът е със 130 места, сега има 15 души. Какво, да ги изгоня, защото са войници ли?”, заяви Симеонов и поясни условията, при които са настанени българските военнослужещи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кабинетът „Борисов 3“ встъпи в длъжност (ОБЗОР)

Кабинетът „Борисов 3“ встъпи в длъжност (ОБЗОР)

5 Май 2017 | 00:59 | Агенция "Фокус"
София. Кабинетът „Борисов 3“ встъпи в длъжност. Конституционната процедура започна рано сутринта на „Дондуков 2“, където лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов представи на президента Румен Радев структурата на кабинета и му връчи документ за изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство. По време на връчването на документа държавният глава пожела успех на Борисов и на правителството. В изпълнение на конституционните си задължения Румен Радев издаде указ Бойко Борисов да бъде избран за министър-председател от Народното събрание .
Преди народните представители да гласуват състава и структурата на Министерския съвет пред журналисти народният представител от ГЕРБ Вежди Рашидов коментира, че до последно е бил кандидатура на Бойко Борисов за министър на културата. Като причини да се откаже от поста той посочи, че вече два пъти е бил министър и, че има друга професия. Валери Симеонов обясни, че „Обединени патриоти“ ще носят политическа отговорност за кандидатите за министри, които са предложили. Той не коментира кой ще поеме ръководството на парламентарната група на „Обединени патриоти”, след като двама от съпредседателите - той и Красимир Каракачанов, влязат в изпълнителната власт. Според Красимир Каракачанов във властта трябва да влизат грамотни и компетентни хора, а не партийни функционери. Той поясни, че предложените кандидати за зам.-министри и областни управители също няма да бъдат членове на партия. Красимир Каракачанов заяви, че като министър на отбраната ще настоява за проучване на опция за връщане на наборната военна служба и няма да допусне корупционни практики в Българската армия и сигурността. Лиляна Павлова от ГЕРБ посочи, че номинацията й за министър за председателството на Съвета на ЕС е достойна, защото председателството е много важен приоритет за България. Екатерина Захариева от ГЕРБ обясни, че с номинацията за министър на външните работи, не е оставила съдебната реформа. Тя посочи, че се чувства подготвена за поста и ще разчита на служебния министър Ради Найденов в екипа си.
Преди гласуването в пленарна зала държавният глава Румен Радев заяви, че най-важното е свършената работа от кабинета, а не той да изкара 4-годишен мандат на всяка цена. Според него е рано да се дава оценка на състава на правителството. Президентът коментира, че държавнически погледнато Деница Златева е трябвало да участва в кабинета „Борисов 3”.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов представи на депутатите биографична справка за Бойко Борисов, след което заяви, че е сигурен в твърдата воля и решителност, с която той ще работи за просперитета на България. Според него Министерският съвет с парламентарна подкрепа ще може да се постигне политическа и институционална стабилност, която е най-важна за страната ни.
Преди кандидатурата му за поста министър-председател да бъде гласувана Бойко Борисов заяви, че България и гражданите се нуждаят от отговорно управление. Основната мисия на правителството е подобряването на качеството на живота на българските граждани и успешно развитие на България. По думите му ГЕРБ и „Обединени патриоти“ поемат отговорност да управляват в исторически момент за света и за Европа с политическа несигурност, икономически проблеми, религиозни противоречия, нестабилност в региона, предизвикателства пред сигурността и надмогване на партийния егоизъм. Бойко Борисов представи основните приоритети в управленската програма на кабинета. Той обясни, че няма основание правителството да се откаже от изграждането на модерна инфраструктура, която ще помогне развитието на регионите. Кабинетът „Борисов 3“ се ангажира с увеличаване на инвестициите в образованието, подобряване на здравето на нацията и обвързване на социалните помощи с обществено полезен труд, отговорно родителство и редовно посещаване на детските градини и училищата. С ограничаване на битовата престъпност чрез засилване на полицейското присъствие в малките населени места. Работата по съдебната реформа ще продължи и ще бъде предложен нов антикорупционен закон. Бойко Борисов гарантира успешното организиране и провеждане на българското председателство на Съвета на ЕС.
От „БСП за България обявиха, че ще гласуват против правителството. Лидерът Корнелия Нинова открои като основни причини за това различията в програмите, отказът от предизборни обещания и „несигурността в България”, която е заложена в коалиционното споразумение. Според нея кабинетът „Борисов 3” ще бъде най-яркият пример за подмяна на народната воля.
Мустафа Карадайъ заяви, че ДПС ще гласува против предложения кабинет, защото от ГЕРБ за втори път са избрали коалицията, което не носи стабилност и реформи. По думите му българските граждани очакват решителни мерки за справяне с бедността и демографската криза, което не е възможно да бъде постигнато. Мустафа Карадайъ определи като цинизъм националист да отговаря за демографската политика.
Веселин Марешки обясни, че на този етап „Воля“ ще подкрепи правителството, но още от първия ден ще следи „под лупа“ всяко действие. Той посочи, че очаква от Бойко Борисов да оправдае доверието, което му се дава в аванс.
Парламентът избра за трети път Бойко Борисов за министър-председател с 133 гласа „за“ и 100 „против“. Със 133 гласа „за”, 101 – „против” бе избран и кабинетът „Борисов 3”. След гласуването министър-председателят Бойко Борисов и министрите в новоизбраното правителство положиха клетва с думите: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." Церемонията по полагане на клетва завърши с химните на Р България и на Европа. На гласуването на състава и структурата на кабинета в Народното събрание, и на церемонията по полагане на клетва присъстваха президентът Румен Радев, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, служебния премиер Огнян Герджиков, министрите от служебния кабинет и представители на вероизповеданията в България. Негово Светейшество патриарх Неофит пожела успех на новото правителство.
След като бе избран за премиер Бойко Борисов пред журналисти коментира, че БСП нямат право да казват, че ГЕРБ се бори за власт и истински им се извинява, че ги е победил на изборите. По думите му е дал властта на БСП „на тепсия“ с оставката си. Бойко Борисов заяви, че единственото, което го интересува са очакванията на хората, защото това е демокрацията- да се явиш на избори, да спечелиш и да направиш правителство. Той се обърна и към ДПС и обясни, че етническият мир е по-важен от управлението, затова ще го пази всякак. Бойко Борисов поясни, че по време на управлението на ГЕРБ е имало привилигировано отношение към т.нар смесени райони.
След гласуването в Народното събрание премиерът Борисов и министрите от кабинета приеха властта от служебното правителство на специална церемония в Гранитната зала на Министерски съвет. На нея служебният премиер Огнян Герджиков поздрави Бойко Борисов за избирането му за министър-председател за трети път и подчерта, че за да бъде това факт, са проведени едни честни и демократични избори. „Ако изборите не бяха такива, може би не вие щяхте да бъдете премиер. Служебният кабинет успя да проведе едни свободни, демократични избори“, заяви Герджиков. По думите му служебното правителство е работило добре и е успяло да направи решителни крачки по пътя на подготовката на председателството на Съвета на ЕС. „Успя да ви завещае една пълна хазна, която вие с вашата фискална политика предпоставихте, а ние продължихме“, каза още той.
След церемонията служебните министри предадоха постовете на членовете на редовното правителство.
В Министерство на културата служебният министър Рашко Младенов предаде поста на Боил Банов. Служебният министър посочи, че е работил три месеца заедно с Банов и му дължи големи благодарности за съвместната работа. „Доскоро бях оклюмал за бъдещето на нашата култура и Министерство на културата. Сега след този избор аз съм много радостен и обзет с надежда, че културата ни ще има по-добро бъдеще”, подчерта Младенов. Рашко Младенов символично връчи на новия министър на културата Боил Банов препис на прочутата Манасиева хроника. Той пожела на добър час на новия министър на културата, както и да бъде добър с работещите във ведомството.
В Министерство на туризма Стела Балтова предаде поста на министър Николина Ангелкова. Балтова подчерта, че се политиката, която е провеждала в сектор „Туризъм“, е била последователна и приемствена. По думите ѝ в резултат на това, са успели да постигнат няколко основни добри резултати с акцент върху промотирането на иновативни продукти. От своя страна министър Ангелкова пое ангажимент да продължи последователната политика по отношение на рекламата, така че да се постигнат положителни резултати, както в областта на зимния туризъм, така и в летния.
В Министерство на отбраната oфициална церемония по предаване и приемане на длъжността „министър на отбраната“ се състоя в зала „Тържествена”. На нея служебният вицепремиер и министър на отбраната в служебното правителство Стефан Янев предаде длъжността на встъпващия в длъжност Красимир Каракачанов, който ще заема длъжността заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната в кабинета „Борисов 3”. От своя страна новият военен министър Красимир Каракачанов посочи, че поема отговорността, в качеството на министър на отбраната, в рисково за България време. По стара традиция при предаването на длъжността новият военен министър получи като подарък икона на св. Георги, който е патрон и пазител на военнослужещите.
В Министерство на регионалното развитие и благоустройството служебният министър Спас Попниколов предаде поста си на Николай Нанков, който ще отговаря за този ресор в кабинета „Борисов 3“. Попниколов благодари на екипа на министерството за свършеното през трите месеца на управление на служебния кабинет. От своя страна Николай Нанков който беше заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в периода 2011-2013 г. и 2014-2017 г., заяви, че е много развълнуван и не е очаквал по този начин да се върне в МРРБ. „Сред належащите приоритети в сектора той изброи довършването на магистралите "Хемус" и "Струма", въвеждането на ТОЛ-таксите, програмата за санирането и водната реформа.
В Министерство на външните работи Екатерина Захариева прие поста от служебния министър Ради Найденов. „Имам доверие на човека, на който оставям МВнР“, посочи служебният министър Найденов. Той определи Захариева като човек, който е постигнал реални, оценени от всички страни резултати в правосъдната реформа, след толкова години и усилия. От своя страна Екатерина Захариева каза, че с Ради Найденов винаги са били съмишленици относно начина, по който трябва да се води външната политика.
В Министерство на образованието и науката новият министър Красимир Вълчев обеща повече пари за учителите, които преподават в отдалечени и малки населени места. Това ще стане чрез корекция на делегираните бюджети на училищата за 2018 година. Вероятно ще бъдат отпуснати и допълнителни целеви средства на училищата за образователни резултати, но това няма да стане веднага. Красимир Вълчев благодари на предшественика си и за изготвения план за превенция на агресията и обеща в него да залегнат и допълнителни мерки. Двойното увеличение на учителските заплати, заложено в управленската програма на ГЕРБ, ще бъде изпълнено, увери министърът.
„Заставам пред Вас с чисто сърце, защото през тези три месеца с екипа ни направихме всичко по силите си, за да можем да вървим напред“, заяви от своя страна служебният министър проф. Николай Денков.
В Министерство на енергетиката Министър Петкова благодари на своя предшественик Николай Павлов и посочи, че постигнатата финансова стабилизация на държавните енергийни дружества е доказателство, че направеното през последните две години е реална реформа в сектор Енергетика. Петкова посочи финализирането на процеса по пълна либерализация на електроенергийния пазар и пазара на природен газ като една от най-важните предстоящи задачи в сектора. По думите на Николай Павлов усилията за осигуряване на финансова стабилност на дружествата от сектора са били в центъра на вниманието му като служебен министър на енергетиката.
В Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията министър Ивайло Московски подчерта, че основната му задача е да ускори работата по изпълнението на приоритетите в управленската програма. Той каза още, че е имал възможност да се убеди в професионализма на експертите в министерството и ще разчита на тяхната зрялост и опит при реализирането на политиките в транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и при решаването на трудни задачи. От своя страна министър Христо Алексиев заяви, че е доволен от свършеното през последните месеци и благодари на своя екип, както и на всички служители в министерството за добрата работата. Той пожела успех на Ивайло Московски в третия му мандат като министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
В Министерство на финансите Владислав Горанов поздрави служебния Кирил Ананиев, че е успял да запази „физиономията“ на министерството и не се е поддал на доста непривични за служебен кабинет опити за прекрояване на финансовата рамка на държавата. Министър Горанов посочи, че работата в МФ продължава с актуализация на тригодишната бюджетна прогноза, в която трябва да намерят място приоритетите, заложени в управленската програма на новото правителство.
В Министерство на околната среда и водитеновоизбраният министър на околната среда и водите Нено Димов получи символичния ключ на МОСВ от министъра в служебния кабинет Ирина Костова. „Чака ви един нелек мандат, пожелавам да бъде пълен, за да изпълните целите си. Знам, че имате опит тук – бил сте главен секретар, заместник-министър на МОСВ, и с вашия опит, разум и интелект, съм убедена, че ще се справите с казусите, които ще трябва да решавате“, каза Ирина Костова на церемонията по предаването на поста.
Министър Нено Димов насрочи срещата си с директорите на дирекциите в МОСВ за 9 май, а пред медиите каза, че основните приоритети в областта на околната среда не могат да са различни в зависимост от политическата смяна, защото околната среда е ресурс, важен за живота и здравето на гражданите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Министър Николина Ангелкова: С председателството на Съвета на ЕС България ще може да покаже на Европа, както културата и историята си, така и природните си богатства

Министър Николина Ангелкова: С председателството на Съвета на ЕС България ще може да покаже на Европа, както културата и историята си, така и природните си богатства

4 Май 2017 | 20:57 | Агенция "Фокус"
София. С председателството на Съвета на ЕС България ще може да покаже на Европа, както културата и историята си, така и природните си богатства. Това коментира в предаването „Това е България“ по Радио „Фокус“ министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й председателството на ЕС е отговорност за страната ни, но и възможност, защото през 2018 година България ще бъде центъра на Европа и ще може да диктува политики. „Ще можем да представим България и като една много добра туристическа дестинация, което ще подпомогне и нашите усилия по отношение на рекламирането на страната и утвърждаването и превръщането й в целогодишна туристическа дестинация. Туризмът ще има ключова роля по отношение на Председателството на ЕС. Ние сме предвидили и провеждането на неформална среща на министрите на туризма в България, както и редица други събития. Целта е България максимално да бъде в центъра на вниманието, не само по отношение на зададените политики, които ЕС трябва да следва под нашето ръководство, но и чисто имиджово“, коментира Николина Ангелкова. Тя допълни, че фокусът на работа в министерството ще продължи да бъде върху подобряване на пътната инфраструктурата до туристически обекти, което ще се осъществи в съвместна работа с министъра на регионалното развитие и благоустройството – Николай Нанков. "Специално внимание ще се обърне на ключовите пътища за туризма Бургас – Слънчев бряг, София- Самоков - Дупница и АМ "Хемус", каза още министър Ангелкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кабинетът „Борисов 3“ встъпи в длъжност (ОБЗОР)

Кабинетът „Борисов 3“ встъпи в длъжност (ОБЗОР)

4 Май 2017 | 20:44 | Агенция "Фокус"
София. Кабинетът „Борисов 3“ встъпи в длъжност. Конституционната процедура започна рано сутринта на „Дондуков 2“, където лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов представи на президента Румен Радев структурата на кабинета и му връчи документ за изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство. По време на връчването на документа държавният глава пожела успех на Борисов и на правителството. В изпълнение на конституционните си задължения Румен Радев издаде указ Бойко Борисов да бъде избран за министър-председател от Народното събрание .
Преди народните представители да гласуват състава и структурата на Министерския съвет пред журналисти народният представител от ГЕРБ Вежди Рашидов коментира, че до последно е бил кандидатура на Бойко Борисов за министър на културата. Като причини да се откаже от поста той посочи, че вече два пъти е бил министър и, че има друга професия. Валери Симеонов обясни, че „Обединени патриоти“ ще носят политическа отговорност за кандидатите за министри, които са предложили. Той не коментира кой ще поеме ръководството на парламентарната група на „Обединени патриоти”, след като двама от съпредседателите - той и Красимир Каракачанов, влязат в изпълнителната власт. Според Красимир Каракачанов във властта трябва да влизат грамотни и компетентни хора, а не партийни функционери. Той поясни, че предложените кандидати за зам.-министри и областни управители също няма да бъдат членове на партия. Красимир Каракачанов заяви, че като министър на отбраната ще настоява за проучване на опция за връщане на наборната военна служба и няма да допусне корупционни практики в Българската армия и сигурността. Лиляна Павлова от ГЕРБ посочи, че номинацията й за министър за председателството на Съвета на ЕС е достойна, защото председателството е много важен приоритет за България. Екатерина Захариева от ГЕРБ обясни, че с номинацията за министър на външните работи, не е оставила съдебната реформа. Тя посочи, че се чувства подготвена за поста и ще разчита на служебния министър Ради Найденов в екипа си.
Преди гласуването в пленарна зала държавният глава Румен Радев заяви, че най-важното е свършената работа от кабинета, а не той да изкара 4-годишен мандат на всяка цена. Според него е рано да се дава оценка на състава на правителството. Президентът коментира, че държавнически погледнато Деница Златева е трябвало да участва в кабинета „Борисов 3”.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов представи на депутатите биографична справка за Бойко Борисов, след което заяви, че е сигурен в твърдата воля и решителност, с която той ще работи за просперитета на България. Според него Министерският съвет с парламентарна подкрепа ще може да се постигне политическа и институционална стабилност, която е най-важна за страната ни.
Преди кандидатурата му за поста министър-председател да бъде гласувана Бойко Борисов заяви, че България и гражданите се нуждаят от отговорно управление. Основната мисия на правителството е подобряването на качеството на живота на българските граждани и успешно развитие на България. По думите му ГЕРБ и „Обединени патриоти“ поемат отговорност да управляват в исторически момент за света и за Европа с политическа несигурност, икономически проблеми, религиозни противоречия, нестабилност в региона, предизвикателства пред сигурността и надмогване на партийния егоизъм. Бойко Борисов представи основните приоритети в управленската програма на кабинета. Той обясни, че няма основание правителството да се откаже от изграждането на модерна инфраструктура, която ще помогне развитието на регионите. Кабинетът „Борисов 3“ се ангажира с увеличаване на инвестициите в образованието, подобряване на здравето на нацията и обвързване на социалните помощи с обществено полезен труд, отговорно родителство и редовно посещаване на детските градини и училищата. С ограничаване на битовата престъпност чрез засилване на полицейското присъствие в малките населени места. Работата по съдебната реформа ще продължи и ще бъде предложен нов антикорупционен закон. Бойко Борисов гарантира успешното организиране и провеждане на българското председателство на Съвета на ЕС.
От „БСП за България обявиха, че ще гласуват против правителството. Лидерът Корнелия Нинова открои като основни причини за това различията в програмите, отказът от предизборни обещания и „несигурността в България”, която е заложена в коалиционното споразумение. Според нея кабинетът „Борисов 3” ще бъде най-яркият пример за подмяна на народната воля.
Мустафа Карадайъ заяви, че ДПС ще гласува против предложения кабинет, защото от ГЕРБ за втори път са избрали коалицията, което не носи стабилност и реформи. По думите му българските граждани очакват решителни мерки за справяне с бедността и демографската криза, което не е възможно да бъде постигнато. Мустафа Карадайъ определи като цинизъм националист да отговаря за демографската политика.
Веселин Марешки обясни, че на този етап „Воля“ ще подкрепи правителството, но още от първия ден ще следи „под лупа“ всяко действие. Той посочи, че очаква от Бойко Борисов да оправдае доверието, което му се дава в аванс.
Парламентът избра за трети път Бойко Борисов за министър-председател с 133 гласа „за“ и 100 „против“. Със 133 гласа „за”, 101 – „против” бе избран и кабинетът „Борисов 3”. След гласуването министър-председателят Бойко Борисов и министрите в новоизбраното правителство положиха клетва с думите: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." Церемонията по полагане на клетва завърши с химните на Р България и на Европа. На гласуването на състава и структурата на кабинета в Народното събрание, и на церемонията по полагане на клетва присъстваха президентът Румен Радев, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, служебния премиер Огнян Герджиков, министрите от служебния кабинет и представители на вероизповеданията в България. Негово Светейшество патриарх Неофит пожела успех на новото правителство.
След като бе избран за премиер Бойко Борисов пред журналисти коментира, че БСП нямат право да казват, че ГЕРБ се бори за власт и истински им се извинява, че ги е победил на изборите. По думите му е дал властта на БСП „на тепсия“ с оставката си. Бойко Борисов заяви, че единственото, което го интересува са очакванията на хората, защото това е демокрацията- да се явиш на избори, да спечелиш и да направиш правителство. Той се обърна и към ДПС и обясни, че етническият мир е по-важен от управлението, затова ще го пази всякак. Бойко Борисов поясни, че по време на управлението на ГЕРБ е имало привилигировано отношение към т.нар смесени райони.
След гласуването в Народното събрание премиерът Борисов и министрите от кабинета приеха властта от служебното правителство на специална церемония в Гранитната зала на Министерски съвет. На нея служебният премиер Огнян Герджиков поздрави Бойко Борисов за избирането му за министър-председател за трети път и подчерта, че за да бъде това факт, са проведени едни честни и демократични избори. „Ако изборите не бяха такива, може би не вие щяхте да бъдете премиер. Служебният кабинет успя да проведе едни свободни, демократични избори“, заяви Герджиков. По думите му служебното правителство е работило добре и е успяло да направи решителни крачки по пътя на подготовката на председателството на Съвета на ЕС. „Успя да ви завещае една пълна хазна, която вие с вашата фискална политика предпоставихте, а ние продължихме“, каза още той.
След церемонията служебните министри предадоха постовете на членовете на редовното правителство.
В Министерство на културата служебният министър Рашко Младенов предаде поста на Боил Банов. Служебният министър посочи, че е работил три месеца заедно с Банов и му дължи големи благодарности за съвместната работа. „Доскоро бях оклюмал за бъдещето на нашата култура и Министерство на културата. Сега след този избор аз съм много радостен и обзет с надежда, че културата ни ще има по-добро бъдеще”, подчерта Младенов. Рашко Младенов символично връчи на новия министър на културата Боил Банов препис на прочутата Манасиева хроника. Той пожела на добър час на новия министър на културата, както и да бъде добър с работещите във ведомството.
В Министерство на туризма Стела Балтова предаде поста на министър Николина Ангелкова. Балтова подчерта, че се политиката, която е провеждала в сектор „Туризъм“, е била последователна и приемствена. По думите ѝ в резултат на това, са успели да постигнат няколко основни добри резултати с акцент върху промотирането на иновативни продукти. От своя страна министър Ангелкова пое ангажимент да продължи последователната политика по отношение на рекламата, така че да се постигнат положителни резултати, както в областта на зимния туризъм, така и в летния.
В Министерство на отбраната oфициална церемония по предаване и приемане на длъжността „министър на отбраната“ се състоя в зала „Тържествена”. На нея служебният вицепремиер и министър на отбраната в служебното правителство Стефан Янев предаде длъжността на встъпващия в длъжност Красимир Каракачанов, който ще заема длъжността заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната в кабинета „Борисов 3”. От своя страна новият военен министър Красимир Каракачанов посочи, че поема отговорността, в качеството на министър на отбраната, в рисково за България време. По стара традиция при предаването на длъжността новият военен министър получи като подарък икона на св. Георги, който е патрон и пазител на военнослужещите.
В Министерство на регионалното развитие и благоустройството служебният министър Спас Попниколов предаде поста си на Николай Нанков, който ще отговаря за този ресор в кабинета „Борисов 3“. Попниколов благодари на екипа на министерството за свършеното през трите месеца на управление на служебния кабинет. От своя страна Николай Нанков който беше заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в периода 2011-2013 г. и 2014-2017 г., заяви, че е много развълнуван и не е очаквал по този начин да се върне в МРРБ. „Сред належащите приоритети в сектора той изброи довършването на магистралите "Хемус" и "Струма", въвеждането на ТОЛ-таксите, програмата за санирането и водната реформа.
В Министерство на външните работи Екатерина Захариева прие поста от служебния министър Ради Найденов. „Имам доверие на човека, на който оставям МВнР“, посочи служебният министър Найденов. Той определи Захариева като човек, който е постигнал реални, оценени от всички страни резултати в правосъдната реформа, след толкова години и усилия. От своя страна Екатерина Захариева каза, че с Ради Найденов винаги са били съмишленици относно начина, по който трябва да се води външната политика.
В Министерство на образованието и науката новият министър Красимир Вълчев обеща повече пари за учителите, които преподават в отдалечени и малки населени места. Това ще стане чрез корекция на делегираните бюджети на училищата за 2018 година. Вероятно ще бъдат отпуснати и допълнителни целеви средства на училищата за образователни резултати, но това няма да стане веднага. Красимир Вълчев благодари на предшественика си и за изготвения план за превенция на агресията и обеща в него да залегнат и допълнителни мерки. Двойното увеличение на учителските заплати, заложено в управленската програма на ГЕРБ, ще бъде изпълнено, увери министърът.
„Заставам пред Вас с чисто сърце, защото през тези три месеца с екипа ни направихме всичко по силите си, за да можем да вървим напред“, заяви от своя страна служебният министър проф. Николай Денков.
В Министерство на енергетиката Министър Петкова благодари на своя предшественик Николай Павлов и посочи, че постигнатата финансова стабилизация на държавните енергийни дружества е доказателство, че направеното през последните две години е реална реформа в сектор Енергетика. Петкова посочи финализирането на процеса по пълна либерализация на електроенергийния пазар и пазара на природен газ като една от най-важните предстоящи задачи в сектора. По думите на Николай Павлов усилията за осигуряване на финансова стабилност на дружествата от сектора са били в центъра на вниманието му като служебен министър на енергетиката.
В Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията министър Ивайло Московски подчерта, че основната му задача е да ускори работата по изпълнението на приоритетите в управленската програма. Той каза още, че е имал възможност да се убеди в професионализма на експертите в министерството и ще разчита на тяхната зрялост и опит при реализирането на политиките в транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и при решаването на трудни задачи. От своя страна министър Христо Алексиев заяви, че е доволен от свършеното през последните месеци и благодари на своя екип, както и на всички служители в министерството за добрата работата. Той пожела успех на Ивайло Московски в третия му мандат като министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
В Министерство на финансите Владислав Горанов поздрави служебния Кирил Ананиев, че е успял да запази „физиономията“ на министерството и не се е поддал на доста непривични за служебен кабинет опити за прекрояване на финансовата рамка на държавата. Министър Горанов посочи, че работата в МФ продължава с актуализация на тригодишната бюджетна прогноза, в която трябва да намерят място приоритетите, заложени в управленската програма на новото правителство.
В Министерство на околната среда и водитеновоизбраният министър на околната среда и водите Нено Димов получи символичния ключ на МОСВ от министъра в служебния кабинет Ирина Костова. „Чака ви един нелек мандат, пожелавам да бъде пълен, за да изпълните целите си. Знам, че имате опит тук – бил сте главен секретар, заместник-министър на МОСВ, и с вашия опит, разум и интелект, съм убедена, че ще се справите с казусите, които ще трябва да решавате“, каза Ирина Костова на церемонията по предаването на поста.
Министър Нено Димов насрочи срещата си с директорите на дирекциите в МОСВ за 9 май, а пред медиите каза, че основните приоритети в областта на околната среда не могат да са различни в зависимост от политическата смяна, защото околната среда е ресурс, важен за живота и здравето на гражданите.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ще положим всички усилия, старание и мъдрост да стане по-добро в България и да избегнем хаоса

Премиерът Бойко Борисов: Ще положим всички усилия, старание и мъдрост да стане по-добро в България и да избегнем хаоса

4 Май 2017 | 20:34 | Агенция "Фокус"
София. Ще положим всички усилия, старание и мъдрост да стане по-добро в България и да избегнем хаоса. Това написа лидерът на ГЕРБ и избран за министър-председател на България за трети път Бойко Борисов в официалния си профил в социалната мрежа "Фейсбук".
"Предаването на властта е важно да стане плавно и мъдро, както демокрацията го изисква. Ще положим всички усилия, старание и мъдрост да стане по-добро в България и да избегнем хаоса. Винаги сме считали, че демокрацията е най-хубавото, което се е случило на България, тя не е само привилегия, но и задължение. Благодаря на служебния кабинет за работата, свършена за провеждането на предсрочните парламентарни избори и за подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС", заявява Борисов в своята публикация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Българското председателство на Съвета на ЕС е приоритетна тема на правителството

Министър Лиляна Павлова: Българското председателство на Съвета на ЕС е приоритетна тема на правителството

4 Май 2017 | 19:21 | Агенция "Фокус"
София. Темата за българското председателство е една изключително важна, приоритетна тема. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова. Павлова подчерта, че България трябва по един достоен начин да се представи пред Европа и да "проведем едно председателство, достойно за уважение особено сега, когато на нас се пада нелеката задача при сегашната ситуация на Балканите и в Европа е доста сериозна", допълни тя.
Лиляна Павлова поясни, че до последно са се водели много разговори кое е най-подходящо и най-правилно, но решението около което са се обединили е да се създаде отделно, самостоятелно министерство, което да фокусира изцяло вниманието си върху председателството.
Тя посочи, ча служебния кабинет е направил много по подготовката за председателството ни и заяви, че предстоят да се свършат много тежки, сериозни и отговорни задачи през следващите месеци.
Министър Павлова благодари на премиера Борисов за гласуваното й доверие и заяви, че ще даде всичко от себе си за да го оправдае.
По думите й най-важното в момента за нея е доверието и резултата, който е важен за цяла България, защото темата е надпартийна. Павлова уточни, че темата с европейските политики, европейските фондови- присъединяване и разширяване са теми, по които е работила още от студентските си години.
Относно новият регионален министър Павлова заяви, че е спокойна и сигурна в качествата му, защото той е бил нейн заместник в двата мандата и е бил част от екипа й. По думите й това означава приемственост и последователност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Канцлерът Ангела Меркел поздрави премиера Борисов за третия му мандат  като министър-председател

Канцлерът Ангела Меркел поздрави премиера Борисов за третия му мандат като министър-председател

4 Май 2017 | 18:11 | Агенция "Фокус"
София. Федералният канцлер на Германия Ангела Меркел поздрави Бойко Борисов за избирането му за министър-председател на България. По думите й, феноменалният успех на Борисов за трети път да бъде начело на правителство е показателно за доверието в него и за това, че е куражлия човек. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
В телефонен разговор канцлерът изрази своята убеденост, че двамата ще продължат отличното си сътрудничество и занапред. Меркел отбеляза, че разчита предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС да бъде конструктивно и полезно за Съюза.
Премиерът Борисов запозна канцлера Меркел с основните приоритети, с които ще стартира работата си новото правителство. Той изтъкна значението на финансовата дисциплина и политиката за намаляване на дефицита от 2017 г. с цел достигане на балансиран бюджет през 2020 г. и на ускоряването на икономическия растеж за значително увеличаване на БВП и доходите на гражданите.
Продължаваме по пътя на евроатлантическата интеграция на страната и ще работим за реформиране на ЕС в името на неговото успешно развитие и разширяване, добави министър-председателят. Борисов подчерта също, че правителството ще бъде гарант за етническия мир в страната и всички права на хората ще бъдат уважавани и спазвани еднакво.
Канцлерът Ангела Меркел покани премиера Борисов да посети Германия в удобно за него време.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Жаблянов, БСП: Предлага ни се приемственост, а хората искат промяна

Валери Жаблянов, БСП: Предлага ни се приемственост, а хората искат промяна

4 Май 2017 | 16:22 | Агенция "Фокус"
София. Това, което се внушава и от програмата, и от изявленията на ГЕРБ и Обединени патриоти - е приемственост. Българският народ не иска приемственост, а иска промяна. Това заяви заместник-председателят на НС и депутат от ПГ на „БСП за България“ Валери Жаблянов, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той изброи- става въпрос за приемственост в политика, в резултатите от нея, в мизерията, в неизяснените отношения със съседите на Балканите, в безусловното приемане на консервативната финансова и икономическа политика на ЕК.
Жаблянов подчерта, че има нужда от промяна в икономическата политика на страната. „Вие трябва да бъдете готови да промените състоянието на трудовите отношения в страната. Трудът на българските граждани е ограбван ежедневно от: ниските ставки, високите данъци, недобросъвестните работодатели“, каза той. Жаблянов изтъкна, че има нужда от промяна и във външната политика на страната ни.
„БСП ще бъде опозиция и ще следва предизборна си платформа. И третият ви мандат няма да бъде успешен. Политиката ви ще ви доведе там, където ви доведе и първите два пъти“, прогнозира Валери Жаблянов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов ще продължи да разчита и занапред на експертизата на Кирил Ананиев и Маринела Петрова като свои заместник-министри

Министър Владислав Горанов ще продължи да разчита и занапред на експертизата на Кирил Ананиев и Маринела Петрова като свои заместник-министри

4 Май 2017 | 16:12 | Агенция "Фокус"
София. При нас не е класическото приемане – предаване на този пост, тъй като ние от години сме екип със служебния министър Кирил Ананиев. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на церемонията по предаване на поста, съобщиха от пресцентъра на министерството. Владислав Горанов поздрави Кирил Ананиев, че е успял да запази „физиономията“ на МФ и не се е поддал на доста непривични за служебен кабинет опити за прекрояване на финансовата рамка на държавата.
Министър Горанов посочи, че работата в МФ продължава с актуализация на тригодишната бюджетна прогноза, в която трябва да намерят място приоритетите, заложени в управленската програма на новото правителство. „В документа за 2017 – 2021 г. запазваме данъците непроменени, няма да се допускат допълнителни данъчни облекчения, ще се стремим към балансиран бюджет, ще продължим съвместните усилия с БНБ за по-нататъшна интеграция във финансовите структури в ЕС – еврозоната и банковия съюз. Разбира се, усилията в тази насока ще продължат по начина, по който считаме, че е правилно – с тиха дипломация и убеждаване на нашите партньори, че сме готови да станем част от европейската финансова инфраструктура“, допълни той.
Министърът на финансите отбеляза, че пред него и екипа му предстои обичайната за графика на ведомството работа, както и доста нови задачи, като например активна роля в подобряване на административните регулации и намаляване на бюрокрацията. „Инициативата, върху която със свежи сили ще положим целенасочени усилия, е намаляване на плащанията в брой и акцентиране върху безналичните плащания от страна на администрацията“, обясни той. „Консерватизмът и финансовата стабилност ще продължат да бъдат неотклонни цели на финансовия министър. През последните няколко години сме показали, че с този екип можем да отстояваме финансовата и фискална стабилност на държавата“, добави Горанов.
В отговор на въпрос за очаквани изменения на дефицита във връзка с поетите ангажименти за увеличаване на минималната пенсия и заплатите на учителите, финансовият министър уточни, че съгласно предоставените от служебния му колега отчети фискалната цел за дефицита за 2017 г. не е застрашена и предвидените мерки няма да доведат до прекрояването й. „Умерен оптимист съм, че ако продължим добрата работа на приходните агенции заедно с правоохранителните органи, ще успеем да постигнем и по-нисък от планирания дефицит. Икономическият растеж е нещо, което трябва да се стремим да ускоряваме, прогнозите ни от есента на 2016 г. са консервативни и аз очаквам по-голям от предвидения растеж“, обяви той. По отношение на дълговата политика министърът изрази надеждата си да продължи поддържането на балансирани бюджети, държавата да има достатъчно ликвидни буфери и да не се поема самоцелно нов дълг, но ако все пак такова се наложи, то да единствено за финансиране на дефицити, които правителството си е поставило за цел да намаляват всяка година.
Министър Горанов потвърди, че ще продължи да разчита и занапред на експертизата на Кирил Ананиев и Маринела Петрова като свои заместник-министри, като уточни, че третият му заместник предстои да бъде определен.
От своя страна Кирил Ананиев пожела на министъра пълен, успешен и ефективен мандат. Той представи накратко резултатите от действията и инициативите в МФ, с които се е осигурила приемственост в ежедневната оперативна дейност, както и изпълнение на задачите, възложени на служебния кабинет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кристиан Вигенин от БСП към Бойко Борисов: Трети път правите едно и също, не очаквайте различни резултати

Кристиан Вигенин от БСП към Бойко Борисов: Трети път правите едно и също, не очаквайте различни резултати

4 Май 2017 | 16:06 | Агенция "Фокус"
София. Имахте уникален шанс, който пропилявате. Ако два пъти правите едно и също нещо, и то завършва по един и същи начин, не бива да очаквате третият опит да завърши различно. Това каза международният секретар на ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин към управляващите в пленарна зала, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той поздрави ГЕРБ, че поема отговорността за МВнР, но попита дали изглежда солидно министър, който в рамките на 4 години, в трети кабинет, поема трети ресор - след регионален и правосъден, вече и външен. Той изказа поздравления и за запазването на поста министър за българското председателство на Съвета на ЕС, но попита защо поставят точно на този пост човек, над когото тегнат сериозни подозрения за злоупотреби с европейски пари.
Към Екатерина Захариева той се обърна с думите: „Към вас нямаме високи очаквания, но и няма да подходим с предразсъдъци. Ще Ви съдим по делата”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Ще надграждаме постигнатото от последните две години

Министър Теменужка Петкова: Ще надграждаме постигнатото от последните две години

4 Май 2017 | 15:42 | Агенция "Фокус"
София. В сектор „Енергетика“ има много предизвикателства и ни предстои сериозна работа, за да надградим постигнатото през последните две години. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти по време на церемонията за приемане на поста от Николай Павлов, съобщиха пресцентъра на министерството. Петкова посочи финализирането на процеса по пълна либерализация на електроенергийния пазар и пазара на природен газ като една от най-важните предстоящи задачи в сектора.
По нейните думи, довършването на казуса АЕЦ „Белене“ по възможно най-добрия за обществото начин също стои на дневен ред. „Когато е похарчен толкова сериозен финансов ресурс, ние сме длъжни да постигнем най-доброто решение“, допълни тя.
Следващият сериозен приоритет в работата на Министерството на енергетиката е свързан с предстоящото решение на Европейската комисия по антимонополното дело срещу БЕХ, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“.
Министър Петкова благодари на своя предшественик Николай Павлов и посочи, че постигнатата финансова стабилизация на държавните енергийни дружества е доказателство, че направеното през последните две години е реална реформа в сектор Енергетика.
По думите на Николай Павлов усилията за осигуряване на финансова стабилност на дружествата от сектора са били в центъра на вниманието му като служебен министър на енергетиката. „Това ще улесни работата и на г-жа Петкова и нейния екип“, посочи Николай Павлов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обеща корекция в делегираните бюджети на училищата от 2018 г.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обеща корекция в делегираните бюджети на училищата от 2018 г.

4 Май 2017 | 15:38 | Агенция "Фокус"
София. Новият министър на образованието и науката Красимир Вълчев обеща повече пари за учителите, които преподават в отдалечени и малки населени места. Това ще стане чрез корекция на делегираните бюджети на училищата за 2018 година. Вероятно ще бъдат отпуснати и допълнителни целеви средства на училищата за образователни резултати, но това няма да стане веднага. Министър Вълчев заяви това по време на приемането на поста в МОН, където служебният министър проф. Николай Денков му връчи отчета на министерството за изтеклите три месеца на електронен носител, както и традиционния училищен звънец, съобщиха от пресцентъра на ведомството. „Не знам дали има друга управленска програма, в която образованието и науката да са изведени толкова категорично като приоритет и да има толкова ясен бюджетен ангажимент за това. Моята задача заедно с хората в образованието е да оправдаем това доверие“, допълни министърът.
Това, което трябва да се направи, е да осигурим равен достъп на децата до добри учители“, заяви министър Вълчев. По думите му общото увеличение на средствата в системата трябва да мотивира повече млади хора с добри оценки да се насочват към педагогическо образование.
„Познавам колегите от министерството, експертите от регионалните управления и значителен брой хора в системата. Това е предпоставка да започнем бързо работа“, заяви министър Вълчев.
Красимир Вълчев благодари на служебния екип на МОН за изготвянето на проекта на Националната стратегия за развитие на научните изследвания и обеща той да бъде придвижен много бързо до Министерски съвет. Стратегията трябва да бъде приета от Народното събрание до 30 юни т.г. Другият важен проект, подготвен от служебния екип – този за изменение на Закона за развитие на академичния състав, ще бъде обсъден отново със Съвета на ректорите.
Красимир Вълчев благодари на предшественика си и за изготвения план за превенция на агресията и обеща в него да залегнат и допълнителни мерки. Двойното увеличение на учителските заплати, заложено в управленската програма на ГЕРБ, ще бъде изпълнено, увери министърът.
„Заставам пред Вас с чисто сърце, защото през тези три месеца с екипа ни направихме всичко по силите си, за да можем да вървим напред“, заяви служебният министър проф. Николай Денков. Той отправи два призива към своя наследник. Първият бе новият министър и екипът му да имат грижа за всички сектори, защото те са еднакво важни. Вторият бе свързан с Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“: „Пожелавам му да намери тази тънка пътечка, от която има нужда оперативната програма, така че през 2023 година да се поздравим с успех. Има много широки пътища, които обаче водят в грешна посока. Затова е много важно през следващите месеци тази пътечка да бъде намерена“, заяви проф. Денков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Предстои смяна на ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“

Министър Николай Нанков: Предстои смяна на ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“

4 Май 2017 | 15:28 | Агенция "Фокус"
София. Най-вероятно утре ще бъдат готови имената в новото ръководство на Пътната агенция. Това каза пред журналисти Николай Нанков, който поема длъжността на министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета „Борисов 3“, след официалната церемония, на която служебният регионален министър Спас Попниколов му предаде поста, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос дали предстои смяна на ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ министър Нанков отговори, че това влиза в плановете му. По думите му това ще бъде съгласувано с премиера, но вече има имена на членове на управителния съвет, които се обсъждат. „Нека да мине днешният ден. В утрешния ден ще говорим конкретно за имена. Факт е, че в Пътната агенция има изключително много неща, които трябва да свършим и забавени такива“, коментира той и допълни, че утре най-вероятно ще станат ясни и заместник-министрите във ведомството. „Водим разговори с коалиционните партньори, с ръководството за евентуалните заместници, обсъждат се имена, но изчакайте още 1 ден“, отбеляза той, като уточни, че те ще бъдат експерти и хора от бранша, доказали се в Европа и в национално ниво. „Ще създадем един отличен екип в министерството, с глобалната цел да продължим със същите темпове да развиваме инфраструктурата на страната“, заяви министър Нанков.
По думите му приоритетна остава и програмата за санирането. „Продължаваме програмата, ще видим какво са направили колегите за тези три месеца. Доста бяхме критикувани по темата, доста предложения имаше. Моето лично мнение е, че програмата би трябвало да бъде оптимизирана “, заяви министър Нанков. "Няма да бъдем ревизьори, ще се запознаем какво наследяваме", каза още той.
Весела ПЕТРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър Екатерина Захариева: Приоритетите са ясни, очаквайте от мен да ги продължим

Външният министър Екатерина Захариева: Приоритетите са ясни, очаквайте от мен да ги продължим

4 Май 2017 | 15:19 | Агенция "Фокус"
София. Ради Найденов предаде поста министър на вътрешните работи на Екатерина Захариева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имам доверие на човека, на който оставям МВнР“, посочи служебният министър Найденов. Той определи Захариева като човек, който е постигнал реални, оценени от всички страни резултати в правосъдната реформа, след толкова години и усилия. „Мога само да приветствам, че се захваща с МВнР“, каза още той. Според него България има последователна външна политика. „Професията е консервативна, но изисква иновации. Благодарен съм на екипа, с който работих“, допълни Найденов. По думите му служебното правителство в една необичайна среда е успяло да се справи добре с провеждането на изборите. „Машинното гласуване беше от проблемите, с който се сблъскахме. Той се реши от само себе си“, посочи той. „Въпросът за сигурността, бежанската криза, бъдещето на ЕС, отношенията със съседите – това са елементи, които ни предстои и да дебатираме по време на нашето председателство. България има интерес от развитие на отношенията и с други държави“, коментира служебният външен министър. Според него са важни респектът към институциите и добрата комуникацията между институциите. „МВнР е департизирано и е едно от министерствата, които са повлияни и от вътрешнополитическите процеси в страната. Радвам се, че начело на министерството застава и изявена политическа личност“, каза Найденов. Той посочи, че и в бъдеще ще помага на новия външен министър.
Екатерина Захариева каза, че с Ради Найденов винаги са били съмишленици относно начина, по който трябва да се води външната политика. „Работила съм с голяма част от колегите в МВнР. Надявам се, че ще продължим да работим все така успешно. Човек без екип е нищо“, поясни тя. Според нея България трябва да бъде добре представена в международната политика. „Това е една консервативна система, това не означава липса на надграждане, модернизация и подобряване на работата на системата. Приоритетите са ясни, очаквайте от мен да ги продължим“, каза новият външен министър. По думите ѝ един от приоритетите на българското председателство е нашия регион. „Не е лесно, виждате какво се случва в съседни на нас държави. Много е важно българската политика да бъде балансирана“, коментира тя. Захариева припомни, чепо време на председателството на ЕС ще започнат преговорите за напускането на Великобритания. „ЕС е съюз на консенсус и разбирателство. България и нейния външнополитически път е ясен“, посочи тя.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спас Попниколов предаде поста министър на регионалното развитие и благоустройството на Николай Нанков

Спас Попниколов предаде поста министър на регионалното развитие и благоустройството на Николай Нанков

4 Май 2017 | 15:04 | Агенция "Фокус"
София. Служебният министър Спас Попниколов предаде поста си на Николай Нанков, който ще бъде министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета „Борисов 3“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това се случи на официална церемония в сградата на МРРБ, след като по-рано през деня парламентът гласува състава на Министерския съвет.
Спас Попниколов благодари на екипа на министерството за свършеното през трите месеца на управление на служебния кабинет. „Имаше много приказки, но и се работеше здраво.Всичко, което сме постигнали е описано в доклада, който ще предам на Николай Нанков“, допълни той. „Имахме приоритет с Малина Крумова относно магистрала „Струма“. Искам да ви уведомя, че на 27 април апликационните форми за лотове 3.1., 3.3. и тунел „Железница“ на магистрала „Струма“ са одобрени от JASPERS, което значи, че вече реално можем да се възползваме от европейските средства за строителството на тези обекти“, отбеляза Спас Попниколов. „Искрено Ви пожелавам във вашия мандат тези обекти да бъдат завършени като строителство и да има и апликационна форма за лот 3.2.На добър час“, обърна се той към своя наследник на поста.
Николай Нанков, който беше заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в периода 2011-2013 г. и 2014-2017 г., заяви от своя страна, че е много развълнуван и не е очаквал по този начин да се върне в МРРБ. „Виждам колеги, с които сме работили през предните два мандата. Това ме успокоява изключително много и ме прави оптимист за всичко, което ми предстои“, каза Нанков. „Не е нужно да споменавам колко много дължа и на предишното ръководство на министерството в лицето на министър Павлова. Мога да ви уверя, че с поне същите темпове ще продължим да отстояваме националните интереси в областта на инфраструктурата, регионалното развитие и преодоляване на пропастите между отделните региони “, допълни още той.Сред належащите приоритети в сектора той изброи довършването на магистралите "Хемус" и "Струма", въвеждането на ТОЛ-таксите, програмата за санирането и водната реформа.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Новият министър на отбраната Красимир Каракачанов встъпи в длъжност, заявявайки, че поема отговорността в рисково за България време

Новият министър на отбраната Красимир Каракачанов встъпи в длъжност, заявявайки, че поема отговорността в рисково за България време

4 Май 2017 | 14:55 | Агенция "Фокус"
София. Официална церемония по предаване и приемане на длъжността „министър на отбраната“ се състоя в зала „Тържествена” на военното министерство, предаде репортер на Агенция „Фокус”. На нея служебният вицепремиер и министър на отбраната в служебното правителство Стефан Янев предаде длъжността на встъпващия в длъжност Красимир Каракачанов, който ще заема длъжността заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната в кабинета „Борисов 3”.
При сдаването на поста служебният Стефан Янев заяви: „Наред с основните задачи на служебния кабинет да проведе парламентарните избори и да подготви председателството на Република България на Съвета на ЕС в началото на следващата година, за нас основните задачи са били и ще бъдат – ежедневният процес подготовка на въоръжените сили. Тяхното изграждане така, че да бъдат в състояние да изпълняват конституционните си задължения”.
От своя страна новият военен министър Красимир Каракачанов посочи, че поема отговорността, в качеството на министър на отбраната, в рисково за България време. „С много конфликти около нас. Конфликти в точки, от които могат да произведат напрежение, не само в България, но и в целия регион”, заяви Каракачанов и даде за пример кризата в Украйна, войната в Сирия, цялата ситуация в Близкия изток и др. „Аз съм абсолютно наясно, че в това време Българската армия трябва да е в състояние да изпълни своя конституционен дълг – защитата на Отечеството, териториалната цялост и суверенитета на България”, допълни още той. Каракачанов пое ангажимент да работи за това всички млади българи, които служат в Българската армия, да го правят с гордост и чест. „Българският офицер да има и за в бъдеще уважението, което е имал в българското общество. Надявам се, че с общи усилия ще успеем да го направим”, допълни още новият министър на отбраната.
По стара традиция при предаването на длъжността новият военен министър получи като подарък икона на св. Георги, който е патрон и пазител на военнослужещите.
Иван ЛАЗАРОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов: Ще дам всичко от себе си за развитието на българската култура и българското изкуство

Министър Боил Банов: Ще дам всичко от себе си за развитието на българската култура и българското изкуство

4 Май 2017 | 14:34 | Агенция "Фокус"
София. Ще дам всичко от себе си за развитието на българската култура и българското изкуство. Това каза по време на церемонията по предаването на поста министър на културата Боил Банов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Банов заяви, че независимо от упоритата работа, трите месеца, в които е работил заедно с Рашко Младенов, са от изключително значение за него. "Прави чест за българската култура, че Рашко Младенов е управлявал културата през последните три месеца, подчерта Банов.
„За мен е удоволствие да работя в Министерство на културата, тъй като познавам всички във ведомството и се радвам, че ще продължим съвместна си работа. Гарантирам, че ще дам всичко от цялото си сърце за улесняване на вашата работа и да се опитаме да допринасяме за развитието на българската култура и изкуство, както и да създаваме условия за хората да творят и да дават добавена стойност към бъдещето на тази държава”, посочи Банов.
Инна ПЕЙЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рашко Младенов: С избора на Боил Банов за министър на културата съм обзет с надежда, че културата ще има по-добро бъдеще

Рашко Младенов: С избора на Боил Банов за министър на културата съм обзет с надежда, че културата ще има по-добро бъдеще

4 Май 2017 | 14:27 | Агенция "Фокус"
София. С избора Боил Банов да стане министър на културата съм обзет с надежда, че културата ще има по-добро бъдеще. Това каза служебният министър Рашко Младенов по време на церемонията по предаването на поста министър на културата, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Служебният министър посочи, че е работил три месеца заедно с Боил Банов и му дължи големи благодарности за съвместната работа. „Доскоро бях оклюмал за бъдещето на нашата култура и Министерство на културата. Сега след този избор аз съм много радостен и обзет с надежда, че културата ни ще има по-добро бъдеще”, подчерта Младенов.
Рашко Младенов символично връчи на новия министър на културата Боил Банов препис на прочутата Манасиева хроника. Той пожела на добър час на новия министър на културата, както и да бъде добър с работещите във ведомството.
Инна ПЕЙЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Негово Светейшество патриарх Неофит пожела успех на новото правителство

Негово Светейшество патриарх Неофит пожела успех на новото правителство

4 Май 2017 | 14:21 | Агенция "Фокус"
София. Негово Светейшество патриарх Неофит пожела успех на новото правителство, след като структурата и състава му бяха гласувани в парламента, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Да има успех, да има радост, да има изпълнени обещания. А ние ще се молим и подкрепяме. Успех", заяви патриарх Неофит.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кои са министрите в кабинета „Борисов“ 3 (Справка Агенция „Фокус“)

Кои са министрите в кабинета „Борисов“ 3 (Справка Агенция „Фокус“)

4 Май 2017 | 14:20 | Агенция "Фокус"
"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." - с тези думи новоизбраното правителство положи клетва в сградата на Народното събрание, след като депутатите одобриха състава и структурата на кабинета „Борисов 3”.
Новоизбраният кабинет ще се състои от четирима вицепремиери и 18 министри.

Министър-председател - Бойко Борисов
Бойко Борисов е роден на 13 юни 1959 г. Председател е на ПП ГЕРБ. Борисов е министър-председател на България за трети мандат. Първият мандат - 27.07.2009 – 21.02-2013, вторият - 07.11.2014 – 14.11.2016.
Бойко Борисов е бил главен секретар на МВР в периода 2001– 2005 г. Като главен секретар на МВР Борисов беше удостоен със званието генерал-лейтенант.
В периода 2005 – 2009 г. Бойко Борисов беше кмет на София.
Основател е на една от най-големите охранителни фирми в страната - „ИПОН-1" ООД.
От 1985 – 1990 г. е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР. Защитава дисертация на тема „Психо-физическата подготовка на оперативния състав" и му е присъдена научната степен „кандидат на науките" (равностойна на „доктор”).
През 1990г. напуска системата на МВР.
През 1982 г. е командир на взвод, впоследствие - командир на рота.
През 1982 г. се дипломира във Висшата специална школа на МВР като инженер по специалността „Противопожарна техника и безопасност" с чин лейтенант.
Има десетки награди и сертификати за борбата срещу наркотиците, организираната престъпност, корупцията, опазването на обществения ред и сигурността в страната и др.

Заместник министър-председател – Томислав Дончев:
Томислав Дончев е роден е на 6 август 1973 година в град Габрово. Бил е кмет на Габрово, министър и вицепремиер в двете правителства на Бойко Борисов. Дончев е експерт в европейските политики.
В периода май – ноември 2014 г. е член на Европейския парламент от групата на ЕНП / ГЕРБ.
В периода май 2013 – май 2014 г. е народен представител от ГЕРБ в 42-то Народно събрание.
През март 2010г. става министър по управление на средствата от Европейския съюз в правителството на Бойко Борисов.
През 2007г. е избран за кмет на Габрово.
От 2001 до 2004 г. е изпълнителен директор на Високотехнологичен бизнес инкубатор-Габрово, бил е програмен директор в Институт „Отворено общество"- София.
От 2000 до 2004 г. заема длъжността на главен секретар на Клуб „Отворено Общество"- Габрово.
Работил е като редактор в радио „Габрово“. Дончев е бил учител във Велико Търново, член на различни неправителствени организации и др.
Специализирал е политически науки в Полша, бизнес-мониторинг във Великобритания, подпомагане на малки и средни предприятия в Израел.
През 1997 г. получава магистърска степен по философия от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий". Има и втора специалност по журналистика. Магистър и по стопанско управление от ВТУ.
През 1991 г. завършва математическата гимназия в Габрово.

Заместник министър-председател по икономическата и демографската политика - Валери Симеонов
Валери Симеонов е роден е на 14 март 1955 г. в град Долни чифлик, област Варна. Председател е на ПП НФСБ и съпредседател на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“.
През 2017 г. е избран за народен представител от листата „Обединени патриоти“.
През 2014 г. също е избран за народен представител от „Патриотичен фронт“.
След местните избори през 2007 г. е избран от листата на партия „Атака“ за общински съветник в Бургас, в коалиция с партия ГЕРБ, става председател на Общинския съвет. През януари 2009 г. подава оставка като председател на Общински съвет Бургас, заради гласуваното от мнозинството общински съветници решение да бъде изградена джамия в „Меден Рудник”.
На 24 януари 1994 г. стартира телевизия СКАТ с първата новинарска телевизионна емисия.
През 1992 г., заедно с Антон Ангелов започва да изгражда кабелна телевизия в жилищен комплекс „Меден рудник“ в Бургас.
През 1991 г. създава първата си частна фирма за монтаж на таксиметрови апарати, откъдето идват и средствата за старта на кабелната телевизионна мрежа в жилищен комплекс „Меден рудник“.
Започва работа по разпределение като помощник-технически ръководител в „Трансстрой”, след това работи в отдела по реконструкции на Летище Бургас и в кораборемонтния завод „Драгни Недев“. Три години плава в Атлантическия океан с траулери на „Океански риболов“, като електромеханик.
Валери Симеонов електроинженерство във ВМЕИ – София. Възпитаник е на ямболската математическа гимназия, която завършва с пълно отличие.

Заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната - Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов е роден на 29 март 1965 г. в град Русе. Председател е на ВМРО и съпредседател на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО".
Каракачанов е зам.-председател в 43-тото Народно събрание. Преди това е бил народен представител в 40-ия и 38-ия Парламент.
През 2011 г. Красимир Каракачанов е кандидат за президент.
Доктор по право на Югозападния университет „Неофит Рилски" с дисертация на тема „Външнополитическата дейност на ВМОРО (1893 – 1918 г.)“ (2014).
Завършил е СУ „Св. Климент Охридски" със специалност история.

Заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи - Екатерина Гечева – Захариева
Екатерина Захариева е родена на 8 август 1975 г. в Пазарджик. На предсрочните парламентарни избори през пролетта на 2017 година Захариева е избрана за депутат от Пазарджишки район като водач на листата на ГЕРБ.
В кабинета „Борисов“ 2 в края на 2015 до 2017 г. Захариева заемаше поста министър на правосъдието.
Преди това тя заемаше поста на началник на кабинета на държавния глава Росен Плевнелиев.
От 6 август до 7 ноември 2014 г. е заместник министър-председател по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране в служебното правителство на Георги Близнашки, назначено от президента Росен Плевнелиев.
От 13 март до 29 май 2013 г. е заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство на Марин Райков, назначено от президента Росен Плевнелиев.
В първия кабинет на премиера Бойко Борисов е назначена за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.
В началото на 2012 година, след като Росен Плевнелиев е избран за държавен глава, с негов указ Захариева е назначена за главен секретар на президента.
През 2003 г. е назначена за юрисконсулт, а от 2007 г. е директор на дирекция „Правно-нормативно и административно обслужване" в Министерство на околната среда и водите.
От 2001 до 2003 г. Екатерина Захариева работи като адвокат.
Завършила е магистратура по право в ПУ „Паисий Хилендарски“. Възпитаничка е на Езикова гимназия „Бертолт Брехт" в Пазарджик с изучаване на немски език.

Министър на финансите – Владислав Горанов
Владислав Горанов е роден е на 30 април 1977 г. в Плевен. От ноември 2014 до януари 2017 г. заема длъжността министър на финансите във втория кабинет на Бойко Борисов.
Народен представител е в 42-то Народно събрание, което напуска по собствено желание през месец февруари 2014 г. След това Горанов е назначен за изпълнителен директор и член на управителния съвет на Общинска банка.
От месец август 2009 г. до месец април 2013 г. заема поста на заместник-министър на финансите.
От 2001 до 2009 г. е началник на отдел „Социални разходи" към Министерството на финансите, Управление на публичните финанси.
През 2001 г. заема длъжността главен експерт в дирекция „Финансиране на държавни органи, програми и осигурителни фондове" към Министерството на финансите.
От 1998 до 2001 г. е специалист Извънбюджетни сметки и фондове, експерт и директор на дирекция „Финансова политика" към Министерство на земеделието, горите и аграрната реформа.
Възпитаник е на Математическата гимназия „Гео Милев", Плевен. В периода 1994 - 1999 г. завършва Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов" - Свищов, специалност „Икономика", Магистър по счетоводство и контрол.

Министър на вътрешните работи – Валентин Радев
Валентин Радев е роден на 6 февруари 1958 г. в Елин Пелин. Бил е народен представител от ГЕРБ в 42-рото и 43-ото Народно събрание. В периода от 2009 до 2013 г. Радев е зам.-министър на отбраната в първото правителство на Бойко Борисов.
От 2005 г. е председател на Сдружение на специалистите по боеприпаси в България, а от 2006 г. е индивидуален член на Съюза на учените в България. Член е на Експертната комисия по отбрана на ГЕРБ.
До 2005 г. е научен секретар на СНС по „Военноинженерни науки” към ВАК.
В периода 1999 -2000 г. е заместник-директор на Института за перспективни изследвания за отбраната (ИПИО) в София, а по-късно и негов директор до 2002 г.
Започва кариерата си като началник на служба „Артилерийско въоръжение” в поделение 42610.
Доктор е от 1991 г. и старши научен сътрудник II степен от 1996 г. Преминал е курсове и специализации в Русия, Канада, Чехия и Германия, както и обучение на ръководни кадри в Европейския център за изследване на сигурността „Джордж Маршал”.
Има аспирантура по аеродинамика и балистика във Военния научно-технически институт в София. Магистър е по икономика от УНСС.
Притежава образователно-квалификационна степен магистър, офицер от АВ - инженер по боеприпаси и химия на взривните вещества от Висшето народно военно артилерийско училище в Шумен.

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Николай Нанков
Николай Нанков е роден 19 декември 1983 г. в Априлци.
Той е мениджър проекти, народен представител от 42-то Народно събрание, заместник-министър на регионалното развитие в периода 2011-2013 г. и 2014-2017 г. и областен управител на Ловеч 2009-2011 г.
Нанков е бакалавър по „География и геология“. Магистър е по специалността „Регионално развитие и управление“ от СУ „Св, Климент Охридски“.
Притежава сертификат „Привличане на чуждестранни инвестиции", издаден от Българския икономически форум.

Министър на труда и социалната политика – Бисер Петков
Бисер Петков е роден на 6 септември 1963 г. в Монтана. С решение на Народното събрание от 8 септември 2011 г. е избран за управител на Националния осигурителен институт. На 29 юли 2016 г. Парламентът го преизбира на поста с нов четиригодишен мандат.
През март 2003 г. е избран от Народното събрание за заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Осигурителен надзор” и заема този пост до май 2009 година.
През 2002-2003 г. е председател на Държавната агенция за осигурителен надзор към Министерски съвет.
През 1987 г. завършва специалността „Икономика и организация на вътрешната търговия” в Университета за национално и световно стопанство. Има висше икономическо образование - степен „магистър”.
През 1988 г. е преподавател в УНСС, където през 2012 г. става доцент.
Участвал е в редица специализации и обучения, сред които „Икономика на предприятието” във Виенския университет, Австрия, „Публични финанси” в Университета на Лестър, Англия, както и краткосрочни специализации, организирани от Института на Световната банка по въпроси на пенсионната реформа. Доктор е по икономика.

Министър на правосъдието – Цецка Цачева Данговска
Цецка Цачева Данговска е родена на 24 май 1958 г. в сeло Драгана, община Угърчин, област Ловеч.
На предсрочните парламентарни избори през пролетта на 2017 година е втора в листата с кандидати за народни представители на ПП ГЕРБ. Цачева не успя да влезе в 44-тото Народно събрание, тъй като бе изместена от листата от кандидати, получили повече преференциални гласове.
През 2016 г. е номинира за кандидат за президент от ПП ГЕРБ, като за вицепрезидент е издигната кандидатурата на Пламен Манушев. Отиват на балотаж срещу кандидат-президентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова, издигната от ИК и подкрепена от БСП. Цачева и Манушев губят балотажа.
Цачева е първата жена, оглавила българския парламент, заема този пост 2 пъти.
Участвала е в 41-ото, 42-ото и 43-ото НС.
В продължение на седем години и половина е консултант на община Плевен, преди да стане общински съветник от ГЕРБ след местните избори през 2007 година. На местния вот тогава тя е кандидат за кмет на Плевен, но остава трета в надпреварата.
От 1992 г. работи като адвокат в плевенската адвокатска колегия.
Цачева работи като юрисконсулт в Окръжния народен съвет в Плевен, където по-късно става началник на правния отдел.
Завършила е задочно право в СУ „Св. Климент Охридски“.

Министър на образованието и науката – Красимир Вълчев
Красимир Вълчев е роден на 9 юни 1975 г.
От септември 2009 г. е главен секретар на Министерството на образованието, младежта и науката. Като главен секретар на МОН и експерт в МФ той е участвал в дейностите по регламентиране на делегираните бюджети, изготвяне на разходните стандарти и др.
От 2002 г. е работил в Министерството на финансите, в по-голямата част от времето е бил ангажиран с работа по изготвянето и изпълнението на държавния бюджет в частта му за образование.
По образование е финансист.

Министър на здравеопазването – Николай Петров
Генерал-майор проф. Николай Петров e роден на 29 август 1959 г., в Средец.
От 3 юни 2014 г. е началник на Военномедицинската академия. Избран е за вицепрезидент на Световната асоциация по интравенозна анестезия през май 2014 г.
От 13 март 2013 до 29 май 2013 г. е здравен министър в служебното правителство на Марин Райков.
От 2009 г. е президент на Дружеството на анестезиолозите в България.
От 2008 г. е президент на Българското дружество по парентерално и ентерално хранене.
От 2007 г. е заместник-началник по диагностично-лечебната дейност на МБАЛ – София към ВМА.
От 2004 г. е началник на Катедра по анестезиология, реанимация и интензивно лечение към ВМА.
От 1991 г. е зам.-началник на отделението по анестезиология и анимация във ВМА-Бургас.
Завършва медицина във ВМИ-Варна през 1985 г.

Министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 - Лиляна Павлова
Лиляна Павлова е родена на 6 декември 1977 г. Два пъти е избирана за регионален министър.
На предсрочните избори за Народно събрание през пролетта на 2017 г. е избрана за депутат от ГЕРБ в 44-ото Народно събрание.
На предсрочните парламентарни избори през 2013 г. е избрана за депутат от ГЕРБ в 42-рото НС. На предсрочните парламентарни избори през октомври следващата година отново влиза в парламента от листите на ГЕРБ. Месец след вота – през ноември 2014 г., е избрана за министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета „Борисов 2“.
На 7 септември 2011 година Павлова бе посочена за министър на регионалното развитие и благоустройството от премиера Бойко Борисов и избрана на поста от Народното събрание.
През 2009 г. е назначена заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.
През 2002 година става експерт в дирекция „Национален фонд" в Министерството на финансите. След това до 2009 година е началник отдел в дирекция „Национален фонд" в Министерство на финансите.
Започва кариерата си през 1997 година като финансов мениджър, Програма ФАР BG 9315 „Програма за обучение на мениджъри", като заема длъжността до 1999 година. В периода 1998-1999 година е офис-мениджър, Програма ФАР, Темпус проект „СМЕ-03051-97 Национален академичен център по мениджмънт и капиталови пазари". През 1999 година е експерт по международни проекти, Институт за следдипломна квалификация към УНСС.
Завършва бакалавърска степен „Международни икономически отношения" в УНСС и получава степен магистър по „Публична администрация и европейска интеграция" от Варненски свободен университет „Черноризец Храбър". Доктор е по икономика. Има следдипломна квалификация „Право" от ИСК при УНСС от 2002 г.

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Ивайло Московски
Ивайло Московски е роден на 19 юли 1972 година в град Плевен, България. Завършва УНСС със специалност „публични финанси“, а след това и „финансов мениджмънт“ в Стопанската академия в Свищов.
Между 1995 и 1996 г. е инспектор индустриален риск и промишлено застраховане в „София Инс“. През 1999 г. става председател на борда на директорите и член на управителния съвет на Текстилен комбинат „Монтана“ АД, където работи до 2002 г. През този период е и търговски директор на „Сата“ ООД и член на надзорния съвет на „Аналитик“ АД. От 2002 г. до 2003 г. е търговски директор на „Балтекс комерс“ ЕООД – търговско представителство за индустриално оборудване на фирми от Австрия и Германия. В периода 2003 до юли 2009 г. е управител на „БГ НИТ“ ЕООД – официално представителство на фирма STOLL – Германия за България.
От юли 2009 до май 2011 г. заема поста заместник–министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт“ в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщениятa.
От май 2011 до март 2013 г. е министър и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт“ в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
В периода май 2013 до август 2014 г. е народен представител в 42-то Народно събрание и член на Комисията по транспорта, информационни технологии и съобщенията и на Комисията по енергетиката.
През ноември 2014 г. за втори път е назначен на поста министър и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт“ в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Владее английски, немски и руски език.

Министър на културата – Боил Банов
Роден е на 26 май 1971 г. в София. От 1978 г. учи в Седмо СОУ „Свети Седмочисленици”, което завършва през 1989 г.
Боил Банов завършва „Режисура за драматичен театър” в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, където се дипломира като магистър през 1999 г. Следвал е и в СУ „Св. Климент Охридски” – специалност „Културология”.
Режисьор е на постановки в различни театри в страната – Народен театър „Иван Вазов”, Сатиричен театър, „Сълза и смях”, Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково и др. Сред по-известните му постановки са: „В полите на Витоша” и „Когато гръм удари” от П. К. Яворов, „Вампир” от А. Страшимиров, „Сако от велур” от Станислав Стратиев, „Пет жени в еднакви рокли” от Алън Бол.
От 15 години Боил Банов е директор на Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково.
За да може да се издържа докато следва в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, работи и като сценичен работник по строежа на декорите в Драматичен театър „Сълза и смях”.
Владее английски и руски.
Шахматист е в Шахматен клуб „Ивис+” в София, участва и в шахматни турнири.
Назначен е за заместник-министър на културата в служебното правителство на 14 август 2014 г.
Със заповед от 11 ноември 2014 г. е назначен за заместник-министър на културата в кабинета на премиера Бойко Борисов

Министър на околната среда и водите – Нено Димов
Нено Димов е председател на Института за дясна политика. Роден е през 1964 г. в София. През 1991 г. става магистър по математика от СУ “Св. Климент Охридски”. Доктор по физика на БАН от 1997 г.
През 1996 година започва да се занимава с частен бизнес. В правителството на Иван Костов (1997-2001) е главен секретар на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и заместник-министър на околната среда и водите. Бил е член на УС на Европейската агенция по околна среда в периода 1997-2002. Бил е член на преговорния екип за членство на България в Европейския съюз.
В периода 2005-2009 година е народен представител от „Демократи за силна България“ (ДСБ).

Министър на земеделието, храните и горите – Румен Порожанов
Роден е на 17 август 1964 г. в Разлог. През 1990 г. завършва в УНСС „Икономика и управление на селското стопанство“. Допълнително е завършил две магистратури „Аграрен бизнес, икономика и мениджмънт“ и „Отбранителна индустрия, икономика и мениджмънт“ пак в УНСС. Специализирал е публични финанси, публично управление и структурни реформи в Обединения виенски институт, Австрия, и в САЩ.
Между 1992 и 2009 г. работи в Министерството на финансите в отдел „Финансиране на специални дейности“, като началник на отдел „Финанси, земеделие, търговия и услуги“ и директор „Финанси на реалния сектор“.
От 2009 до 2011 г. е началник на кабинета на министъра на финансите.
В периода март 2011 – август 2013 г. е изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“.
От 6 август до 7 ноември 2014 г. е министър на финансите в служебното правителство на Георги Близнашки.
На 27 ноември 2014 г. Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ отново избира Румен Порожанов за изпълнителен директор на институцията. Подава оставка от поста през февруари 2017 година.

Министър на икономиката – Емил Караниколов
Емил Караниколов е роден на 3 юни 1980 г.
От май 2011 г. е изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.
През 2010 г. е директор на специализираната администрация в Областна управа-София.
От 2006 г. е сътрудник в кабинета на зам.-кмета по сигурността Юлия Ненкова.
От 2004 до 2006 г. е юрисконсулт в Столичната община.
През 2001 г. завършва право в УНСС.

Министър на енергетиката – Теменужка Петкова
Теменужка Петкова е родена на 18 януари 1967 г. Магистър по счетоводство и контрол от УНСС. Преминава обучения в министерствата на финансите на Ирландия, Великобритания и Португалия.
За предсрочните парламентарни избори през пролетта на 2017 година оглавява листата на ГЕРБ в Търговище и е избрана за депутат от 43-ото НС.
От ноември 2014 до началото на 2017 г. е министър на енергетиката във второто правителство на Бойко Борисов.
През 2014 г. е зам.-министър на финансите в кабинета „Близнашки“.
В периода 2010-2013 г. е директор на Агенцията за финансова инспекция (АДФИ).
От 2007 г. е директор на дирекция „Организация и извършване на инспекционната дейност" в Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).
От 1992 г. до 2000 г. заема длъжностите финансов ревизор и финансов експерт в Столичното управление „Държавен финансов контрол".

Министър на туризма – Николина Панайотова Ангелкова
Николина Ангелкова е родена на 30 ноември 1979 г. в Крумовград. Магистър по право в УНСС. Тя е избрана за депутат от ГЕРБ в 44-ото НС, след като оглавяваше листата на партията в София-област.
От ноември 2014 до януари 2017 г. е министър на туризма във второто правителство на Бойко Борисов.
През 2014 г. е служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета на Георги Близнашки.
През 2013 г. става заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.
През 2011 г. е член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”, а до 2013 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството с ресор европейски въпроси, връзки с международните институции, европейско териториално сътрудничество и стратегическо планиране на регионалното развитие.
През 2010-2011 г. е ръководител на звено „Контрол, комуникация и координация” към министъра на регионалното развитие и благоустройството.
В периода 2005-2010 г. е собственик на „Николова и партньори консулт”, последователно е генерален директор на компанията „Херчеса България” ЕООД (2007-2009 г.) и управител на „Хелектор България ЕООД” (2009-2010 г.).
От 2005 г. до 2007 г. е стажант в ГД „Околна среда” на Европейската комисия и съветник към ръководителя на българската делегация в групата на ЕНП в Европейския парламент, където работи в областта на регионалното развитие, транспорта и околната среда.
От 2002 г. до 2006 г. е председател на Асоциацията за правно развитие и юридически съветник в парламентарната Комисия по регионална политика и благоустройство.

Министър на младежта и спорта – Красен Кралев
Красен Кралев е росен на 2 януари 1967 във Варна.
Красен Кралев е избран за народен представител в 43-тото НС от квотата на ГЕРБ. На 7 ноември 2014 г. Кралев става министър на младежта и спорта на България във втория кабинет на Бойко Борисов.
До 2012 г. Кралев е учредител и заместник-председател на партия „Новото време” до 2012 г.
Президент е на футболен клуб „Черно Море" от 1998 до 2001 г. и от 2003 до 2007 г.
Красен Кралев е бивш национален състезател по лека атлетика и рекордьор на България на 20 000 м за юноши старша възраст.
Завършва Първа езикова гимназия, след това Медицинския университет във Варна. През 1990 г. специализира „Мениджмънт на политически кампании" в университета на Южна Каролина, САЩ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Конституционни правомощия на Министерски съвет (Справка Агенция „Фокус”)

Конституционни правомощия на Министерски съвет (Справка Агенция „Фокус”)

4 Май 2017 | 14:13 | Агенция "Фокус"
София. Правомощията на Министерски съвет са регламентирани в глава пета на Конституцията. Чл. 105 постановява, че Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната в съответствие с Конституцията и законите.Той има задължението да осигурява обществения ред и националната сигурност и осъществява общото ръководство на държавната администрация и на Въоръжените сили.
Правителството има задължение да информира Народното събрание по въпроси, отнасящи се до задълженията, произтичащи за Република България от нейното членство в Европейския съюз. Когато участва в разработването и приемането на актове на Европейския съюз, Министерският съвет информира предварително Народното събрание и дава отчет за своите действия.
Сред задълженията на Министерски съвет са ръководене на изпълнението на държавния бюджет; стопанисването на държавното имущество; сключване, утвърждаване и денонсиране международни договори в случаите, предвидени в закона.
Министерският съвет, като колективен орган, може да отменя незаконосъобразните или неправилните актове на отделните министри.
В състава на правителството влизат министър-председател, заместник министър-председатели и министри. Министър-председателят ръководи и координира общата политика на правителството и носи отговорност за нея. Той назначава и освобождава от длъжност заместник-министрите. Министрите ръководят отделни министерства и носят отговорност за своите действия.
Членовете на Министерския съвет полагат пред Народното събрание клетвата по чл. 76, ал. 2 от Конституцията, която гласи: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."
Конституцията предвижда за членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители.
Правомощията на Министерския съвет могат да се прекратяват:
1. с гласуване на недоверие на Министерския съвет или на министър-председателя;
2. с приемане на оставката на Министерския съвет или на министър-председателя;
3. при смърт на министър-председателя..
Министерският съвет може да поиска Народното събрание да му гласува доверие по цялостната политика, по програмата или по конкретен повод. Решението се приема с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители. Когато Министерският съвет не получи исканото доверие, министър-председателят подава оставката на правителството.
Членовете на Министерския съвет не могат да заемат длъжности и да извършват дейности, които са несъвместими с положението на народен представител. Народното събрание може да определя и други длъжности и дейности, които членовете на Министерския съвет не могат да заемат или извършват.
Въз основа и в изпълнение на законите Министерският съвет приема подзаконови нормативни актове - постановления, разпореждания и решения. С постановления Министерският съвет приема и правилници и наредби, а отделните министри издават правилници, наредби, инструкции и заповеди., както и да упражняват правото си на стачка, се определят със закон.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стела Балтова предаде поста министър на туризма на Николина Ангелкова

Стела Балтова предаде поста министър на туризма на Николина Ангелкова

4 Май 2017 | 14:12 | Агенция "Фокус"
София. Стела Балтова предаде поста министър на туризма на Николина Ангелкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Последните, които могат да бъдат упреквани, че искат да управляват за власт това сме аз и колегите

Премиерът Бойко Борисов: Последните, които могат да бъдат упреквани, че искат да управляват за власт това сме аз и колегите

4 Май 2017 | 13:54 | Агенция "Фокус"
София. Последните, които могат да бъдат упреквани, че искат да управляват за власт това сме аз и колегите. Това каза в Министерския съвет новоизбраният за трети път министър-председател Бойко Борисов, който прие властта от служебния премиер Огнян Герджиков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Благодаря на служебното правителство и президента Радев, че и днес дойде в парламента. Свършихме доста работа. Бих искал да използвам наличието на медиите, за да опровергая една теза, която се налага. Последните, които могат да бъдат упреквани, че искат да управляват за власт това сме аз и колегите. Няма никакъв повод за радост, може би забелязвате. Винаги сме считали, че демокрацията е най-хубавото, което може да се случи на България. Изборите, които народът казва и подрежда тези партии, за да управляват. Ние им дадохме на тепсия властта“, заяви Борисов. "15 депутати разлика в наша полза. Нямаме право да дезертираме. Трябва да се захващаме за работа", каза още той.
„Казах още веднага да направят правителство – такова, което после да прерасне в редовно. Можеше г-жа Нинова и всички изказващи се да станат министри. 5 месеца без парламент с техен президент можеха да покажат всичко, за което говорят, ако са били добре. Но народът каза друго. Ние казахме твърдо с кого можем да управляваме. От къде на къде сега ще ни се пришива това, че властта ни интересувала при положение, че стана рецидив да ни я връщат?“, запита той. По думите му в ГЕРБ има огромен брой български мюсюлмани и винаги са били за това да се спазват правата и свободите. „Направили сме много за тях“, подчерта Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Огнян Герджиков: Ако изборите не  бяха честни и демократични, може би не Бойко Борисов щеше да е премиер

Проф. Огнян Герджиков: Ако изборите не бяха честни и демократични, може би не Бойко Борисов щеше да е премиер

4 Май 2017 | 13:47 | Агенция "Фокус"
София. Ако изборите не бяха честни и демократични, може би не Бойко Борисов щеше да е премиер. Това каза в Министерския съвет служебният премиер Огнян Герджиков, който предаде властта на новоизбрания за трети път министър-председател Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам първо да ви поздравя с вашия голям успех, с избирането ви за трети път за министър-председател на Р България. За да стане това факт, трябваше да бъдат проведени едни честни и демократични избори. Ако изборите не бяха такива, може би не вие щяхте да бъдете премиер. Служебният кабинет успя да проведе едни свободни, демократични избори“, заяви Герджиков.
„Успя да направи решителни крачки по пътя на подготовката на председателството на България. Успя да ви завещае една пълна хазна, която вие с вашата фискална политика предпоставихте, а ние продължихме“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кабинетът „Борисов“ 3 прие властта от служебния кабинет

Кабинетът „Борисов“ 3 прие властта от служебния кабинет

4 Май 2017 | 13:46 | Агенция "Фокус"
София. Кабинетът „Борисов“ 3 прие властта от служебния кабинет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В Гранитната зала на Министерския съвет се състоя церемония по приемственост в изпълнителната власт.
По-рано Народното събрание утвърди структурата и състава на новото правителство. Кабинетът „Борисов 3” ще се състои от четирима вицепремиери и 18 министри, имената на които станаха ясни вчера.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министрите от кабинета „Борисов 3“ положиха клетва

Министрите от кабинета „Борисов 3“ положиха клетва

4 Май 2017 | 13:18 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов и министрите в новоизбраното правителство положиха клетва, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министрите от кабинета „Борисов 3“ се заклеха с думите: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." Церемонията по полагане на клетва завърши с химните на Р България и на Европа.
На гласуването на състава и структурата на кабинета в Народното събрание, и на церемонията по полагане на клетва присъстваха президентът Румен Радев, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, служебния премиер Огнян Герджиков, министрите от служебния кабинет и представители на вероизповеданията в България.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът одобри състава и структурата на кабинета „Борисов 3”

Парламентът одобри състава и структурата на кабинета „Борисов 3”

4 Май 2017 | 13:07 | Агенция "Фокус"
София. Със 133 гласа „за”, 101 – „против” и нито един „въздържал се” народните представители избраха кабинета „Борисов 3”, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Със 133 гласа „за”, 100 – „против” и нито един „въздържал се” за трети път за премиер на страната бе избран лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. След едно прегласуване, със 134 гласа „за”, 100 гласа „против” и нито един „въздържал се” депутатите утвърдиха и структурата на правителството.

Съставът на правителството е следният:
Министър-председател – Бойко Методиев Борисов;
Заместник министър-председател – Томислав Пейков Дончев;
Заместник министър-председател по икономическата и демографската политика – Валери Симеонов Симеонов;
Заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната – Красимир Дончев Каракачанов;
Заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи – Екатерина Спасова Гечева – Захариева;
Министър на финансите – Владислав Иванов Горанов;
Министър на вътрешните работи – Валентин Иванов Радев;
Министър на регионалното развитие и благоустройството – Николай Нанков Нанков;
Министър на труда и социалната политика – Бисер Христов Петков;
Министър на отбраната – Красимир Дончев Каракачанов;
Министър на външните работи – Екатерина Спасова Гечева – Захариева;
Министър на правосъдието – Цецка Цачева Данговска;
Министър на образованието и науката – Красимир Георгиев Вълчев;
Министър на здравеопазването – Николай Кирилов Петров;
Министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 - Лиляна Павлова;
Министър на културата – Боил Василев Банов;
Министър на околната среда и водите – Нено Ненов Димов;
Министър на земеделието, храните и горите – Румен Андонов Порожанов;
Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Ивайло Ангелов Московски;
Министър на икономиката – Емил Любенов Караниколов;
Министър на енергетиката – Теменужка Петрова Петкова;
Министър на туризма – Николина Панайотова Ангелкова;
Министър на младежта и спорта – Красен Кирилов Кралев.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите избраха Бойко Борисов за министър-председател за трети път

Депутатите избраха Бойко Борисов за министър-председател за трети път

4 Май 2017 | 12:47 | Агенция "Фокус"
София. Народното събрание гласува и одобри за премиер лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Гласуваха 233 народни представители, като 133 бяха "За", а 100 се обявиха "против", нямаше въздържали се, предаде репортер на Агенция "Фокус".
На гласуването присъстваха патриарх Неофит, държавния глава Румен Радев, служебният премиер Огнян Герджиков, министрите от служебния кабинет.

Очаквайте подробности
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Жаблянов, „БСП за България”: Българският народ не иска приемственост в политиката, а промяна

Валери Жаблянов, „БСП за България”: Българският народ не иска приемственост в политиката, а промяна

4 Май 2017 | 12:42 | Агенция "Фокус"
София. Българският народ, независимо от резултатите на изборите, не иска приемственост, иска промяна. Това заяви от парламентарната трибуна Валери Жаблянов - народен представител от ПГ на „БСП за България” и зам.-председател на парламента, по време на дебатите преди гласуването в на персоналния състав на Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Това, което се внушава и програмата и от представителите на бъдещото мнозинство е една единствена дума – приемственост. Приемственост в политиката, приемственост в резултатите от нея, приемственост в мизерията, приемственост в неизяснените отношения със съседите на Балканите”, заяви Жаблянов. Той се обърна към представителите на мнозинството с думите: „Българският народ ще възроптае, ако вие му предложите приемственост. Вие трябва да бъдете готови да промените икономическата политика на страната”, коментира още Жаблянов. По думите му БСП ще си бъде на мястото си като опозиция в този парламент и ще отстоява партийната си платформа. „В която ние ще отстояваме създаването на друго общество в България. Днешното общество не харесва на никого. Днешната демографска криза е резултат от това общество и тези отношения”, коментира Жаблянов и прогнозира, че и третият мандат на ГЕРБ няма да бъде успешен.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП към Бойко Борисов: Обещахте промяна и приоритети в политиката, а вместо това ни предлагате отново същото

Жельо Бойчев, БСП към Бойко Борисов: Обещахте промяна и приоритети в политиката, а вместо това ни предлагате отново същото

4 Май 2017 | 12:31 | Агенция "Фокус"
София. В крайна сметка г-н Борисов обещахте промяна и приоритети във водената политика, вместо това ни предлагате отново от същото. Това каза от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев преди гласуването на състава на кабинета „Борисов 3“ предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Спомням си първия ви лозунг на програмата- да превърнем страховете на хората в надежда за нацията, но четейки управленските ви приоритети и гледайки персоналния състав на кабинета е- „Надежда всяка тука оставете““, посочи той. „Доколкото познавам политиката на г-н Горанов- очаква ни крайно дясна и консервативна политика“, коментира Жельо Бойчев. Според него това, с което „блестят“ коалиционните приоритети е липсата на конкретни ангажименти и ясни цели в финансовата и икономическата политика. „Няма как да подкрепим правителството, липсва каквото и да е намерение за структурна модернизация на българската икономика“, заяви Жельо Бойчев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Марешки, „Воля”: На този етап ще дадем подкрепа на правителството, но ще следим под лупа всяко негово действие

Веселин Марешки, „Воля”: На този етап ще дадем подкрепа на правителството, но ще следим под лупа всяко негово действие

4 Май 2017 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. На този етап ще дадем подкрепа на правителството, но няма да му дадем не само 100 дни толерантност, а няма да му дадем нито един ден. Още от първия ден, от днес, ще започнем да следим под лупа всяко действие на всеки един министър и на правителството като цяло. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на „Воля” и зам.-председател на парламента Веселин Марешки, по време на дебатите преди гласуването в на персоналния състав на Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Марешки се обърна към номинирания за премиер Бойко Борисов с думите: „Очакваме от вас да оправдаете доверието на политическа формация „Воля”, която днес ви даваме в аванс. Пожелавам ви не просто да ви запомнят като човек, който за трети път има шанс да състави правителство, но да изпълните голяма част от прагматичната програма на „Воля”, за да останете в историята като успешен министър-председател”. Марешки подчерта, че партията му следи дали правителството спазва всичките си предизборни обещания.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Ще гласуваме против предложения кабинет, ГЕРБ за втори път избра коалиция, което не носи стабилност и реформи

Мустафа Карадайъ, ДПС: Ще гласуваме против предложения кабинет, ГЕРБ за втори път избра коалиция, което не носи стабилност и реформи

4 Май 2017 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. Ще гласуваме против предложения кабинет, на изборите имаше не малко неизвестни. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ преди гласуването на състава на кабинета „Борисов 3“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Основният въпрос беше накъде след изборите, с голяма сила той стои и сега“, коментира той. „Въпросът трябва да се разглежда в контекста на интензивно променящата се обществено политическа обстановка в района“, обясни Мустафа Карадайъ. „Следвайки демокрацията, правата на гражданите и националната сигурност трябва да се фокусираме и в европейските проблеми“, допълни той. „Българските граждани очакват решителни мерки за справяне с бедността и демографската криза“, заяви лидерът на ДПС. „Възможно ли е изобщо да се постихне успех - нашият отговор е не“, коментира той. „ГЕРБ за втори пореден път избра коалиция, както се видя от предния мандат, това не носи стабилност и реформи“, поясни Мустафа Карадайъ. Според него да направиш вицепремиер по демографските въпроси националист е цинизъм. „Твърдението, че европейските ангажименти и председателството на Съвета на ЕС изискват такъв кабинет е невярно, защото не отговаря на европейската политическа практика“, посочи Мустафа Карадайъ. По думите му програма за управление просто има общи фрази и пожелания. „Ние проповядваме заедно обединение, толерантност и мир“, заяви лидерът на ДПС, което според него е условие за общото ни бъдеще, могат да създадат мнозинство на ценностна основа. „Рано или късно независимо от подмяната и лъжите народът мъдро ще отсъди. Кой обаче ще плати за изгубеното време - най-голямата партия ще плати най-висока цена за своята безотговорност днес“, коментира Мустафа Карадайъ. „Това ще бъде труден мандат за ГЕРБ, но лошото е, че ще бъде труден и за всички български граждани и за демокрацията“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, "БСП за България”: Кабинетът „Борисов 3” ще бъде най-яркият пример за подмяна на народната воля

Корнелия Нинова, "БСП за България”: Кабинетът „Борисов 3” ще бъде най-яркият пример за подмяна на народната воля

4 Май 2017 | 12:04 | Агенция "Фокус"
София. Кабинетът „Борисов 3” ще бъде най-яркият пример за подмяна на народната воля. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на „БСП за България” Корнелия Нинова по време на дебатите преди гласуването в Народното събрание на персоналния състав на Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Нинова обвини двете партии ГЕРБ и ОП в отстъпление от предизборните си обещания. „Наложителна е промяната в политическото статукво, политическата класа и политиките, която тази класа провежда занапред”, заяви лидерът на БСП и подчерта, че занапред партията ѝ ще работи за нов морал в политиката.
В реплика Красимир Каракачанов заяви, че „Обединените патриоти” не са отстъпвали от предизборните си обещания и припомни, че в рамките на 43-то Народно събрание предложението на патриотите за минимална пенсия от 300 лева не е минало, защото не са му достигали само 6 гласа.
В дуплика Нинова подчерта, че въпреки, че в този парламент „Обединените патриоти” са незаобиколим фактор, заради отстъплението от предизборната програма може и да не бъдат парламентарно представени в бъдеще и изрази съмнение, че правителството ще изкара пълен мандат.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП към Бойко Борисов: Думата бедност даже не се споменава в коалиционното споразумение, въпреки че е ваш приоритет

Корнелия Нинова, БСП към Бойко Борисов: Думата бедност даже не се споменава в коалиционното споразумение, въпреки че е ваш приоритет

4 Май 2017 | 11:54 | Агенция "Фокус"
София. Сигурно знаете, че въпреки приоритетите ви бедност и доходи, в коалиционното споразумение не се споменава думата бедност. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова към Бойко Борисов относно коалиционното споразумение между „Обединени патриоти“ и ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В предизборната програма сте предвидили допълнително мерки за подпомагане на енергийно слабите хора - увеличиха се цените на газа, парното. Отказали сте се в коалиционното си споразумение от това“, коментира тя. „Това не е отстъпление, това е тотална промяна на политиката ви спрямо енергийно бедните“, посочи тя. „Това не е въпрос на програма, а на морал - оставям го без коментар“, допълни лидерът на БСП. Относно програмата за саниране Корнелия Нинова посочи, че коалиционното правителство я продължава, въпреки заключението на служебния кабинет, че са допуснати лоши практики и завишени референтни стойности. „Увеличавате финансирането за саниране, отново с подмяна в политиката“, поясни тя и уточни, че българските граждани ще бъдат натоварени да плащат за санирането.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, "БСП за България”: Ще гласуваме против правителство, предложено от Бойко Борисов, поради сериозните различия в нашите програми

Корнелия Нинова, "БСП за България”: Ще гласуваме против правителство, предложено от Бойко Борисов, поради сериозните различия в нашите програми

4 Май 2017 | 11:49 | Агенция "Фокус"
София. „БСП за България” ще гласува против правителство, предложено от Бойко Борисов, по три причини. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на „БСП за България” Корнелия Нинова по време на дебатите преди гласуването в Народното събрание на персоналния състав на Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Първата причина – поради сериозните различия в нашите идеи и програми за развитието на икономиката, за борба с бедността, за модерно образование, свързано с икономиката, за достъпно здравеопазване, корупцията и престъпността. В наше лице ще имате алтернатива на вашата програма, с конкретни предложения идеи и разумни аргументи. Втората причина, поради която няма да ви подкрепим е заради това, че приоритетите за управление, които определихте сега, са отказ от предизборните ви обещания. Това е правителство на подмяната спрямо това, което обещахте”, заяви още Корнелия Нинова. По думите ѝ третата причина е „несигурността в България”, която е заложена в коалиционното споразумение. „Поздравяваме „Обединените патриоти” за израстването от „България вън от ЕС и НАТО” до „Ще продължим неотклонно по пътя на европейската интеграция”. Поздравления, имаме един приоритет, по който всички партии в този парламент сме абсолютно единодушни – бъдещото на България е европейското бъдеще”, допълни още Нинова. Според нея и двете партии отстъпват от първоначално заявените си политики в предизборните си програми.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Гарантираме успешното организиране и провеждане на българското председателство на Съвета на ЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Гарантираме успешното организиране и провеждане на българското председателство на Съвета на ЕС

4 Май 2017 | 11:34 | Агенция "Фокус"
София. Гарантираме успешното организиране и провеждане на българското председателство на Съвета на ЕС. Това заяви от парламентарната трибуна Бойко Борисов - лидер на ГЕРБ и номиниран за министър-председател от най-голямата парламентарна група, преди гласуването на персоналния състав на Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Ще предприемем всички мерки за гарантиране на сигурността на българските граждани и да ограничим битовата престъпност чрез засилено полицейско присъствие в населените места на страната, ограничаването на нелегалната миграция и защита на националните ни граници, които са наш основен приоритет”, подчерта Борисов. По думите му правителството ще провежда политики за увеличаването на доходите на гражданите и увеличаването на производителността на съда.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бойко Борисов, ГЕРБ: Нямаме основание да се откажем от изграждането на модерна инфраструктура

Бойко Борисов, ГЕРБ: Нямаме основание да се откажем от изграждането на модерна инфраструктура

4 Май 2017 | 11:24 | Агенция "Фокус"
София. Нямаме основание да се откажем от изграждането на модерна инфраструктура. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от парламентарната трибуна преди гласуването на структурата на Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това ще помогне за развитие на регионите и намаляване на регионалните различия“, заяви той и уточни, че правителството поема ангажимент за доизграждането на АМ „Хемус“, АМ „Струма“, АМ „Калотина-София“, Южната дъга, разширението на метрото в София и други. „Ангажираме се с увеличаване на инвестициите в образованието и увеличаването на бюджета за образование“, обясни Бойко Борисов и допълни, че правителството предвижда и ежегоден ръст на средствата за наука. „Подобряване на здравето на нацията е стратегически приоритет за управлението ни“, коментира лидерът на ГЕРБ. „Започваме поетапна демонополизация на НЗОК и интегрирана информационна система“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Страната ни и нейните граждани се нуждаят от отговорно управление

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Страната ни и нейните граждани се нуждаят от отговорно управление

4 Май 2017 | 11:23 | Агенция "Фокус"
София. Наше общо разбиране е, че днес страната ни и нейните граждани се нуждаят от отговорно управление. Това заяви от парламентарната трибуна Бойко Борисов - лидер на ГЕРБ и номиниран за министър-председател от най-голямата парламентарна група, преди гласуването на персоналния състав на Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „По волята на българския народ, двете политически формации – ПП ГЕРБ и коалиция „Обединени патриоти” поемаме отговорността за управлението на България в следващите 4 години. Намираме се в исторически момент за света и за Европа – политическа несигурност, икономически проблеми, религиозни противоречия, нестабилността в региона, предизвикателства пред сигурността, надмогване на партийния егоизъм”, заяви Борисов. По думите му българите се нуждаят от сигурност и доверие в държавните институции. „В името на българските граждани и българската държава, ПП ГЕРБ и коалиция „Обединени патриоти” преодоляваме различията си, вижданията си по много въпроси и постигнахме съгласие по основните приоритети в работата на съвместното ни правителство”, подчерта още Борисов.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Сигурен съм в твърдата воля и решителност, с която Бойко Борисов ще работи за просперитета на България

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Сигурен съм в твърдата воля и решителност, с която Бойко Борисов ще работи за просперитета на България

4 Май 2017 | 11:14 | Агенция "Фокус"
София. Отговорността е огромна, но съм сигурен в твърдата воля и решителност, с която Бойко Борисов ще работи за просперитета на България. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вярвам, че заедно с МС и парламентарната подкрепа, ще може да се постигне политическа и институционална стабилност, която е най-важна за страната ни“, заяви той. „Убеден съм, че с тази номинация и с възможността Бойко Борисов да състави кабинет ще даде възможност да се движим в единственият път за България- европейския“, обясни Цветан Цветанов и благодари на всички депутати, които ще подкрепят номинацията. „Пожелавам успех на Бойко Борисов и МС и се надява, че днес полагаме началото на добро бъдеще за България“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Екатерина Захариева, ГЕРБ: Не съм оставила съдебната реформа

Екатерина Захариева, ГЕРБ: Не съм оставила съдебната реформа

4 Май 2017 | 11:08 | Агенция "Фокус"
София. Не съм оставила съдебната реформа. Това каза пред журналисти на влизане в сградата на парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ и бъдещ вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Ще разчитам на хора като Ради Найденов, който е един от най-добрите дипломати. Един министър трябва да има екип. Чувствам се подготвена. Има какво да уча, човек винаги има какво да учи“, коментира Захариева.
Попитана защо е изоставила съдебната реформа, Захариева отговори с думите: „Напротив, предложението на премиера Борисов е да бъда вицепремиер, който ще отговаря за правосъдната реформа, така че не съм я оставила със сигурност“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Пълният мандат на това правителство ще гарантира стабилност, но не е най-важният критерий

Президентът Румен Радев: Пълният мандат на това правителство ще гарантира стабилност, но не е най-важният критерий

4 Май 2017 | 11:07 | Агенция "Фокус"
София. Има един стремеж на всяка цена да бъде изкаран 4-годишен мандат. За мен това е важно, гарантира стабилност, но не е най-важният критерий. Най-важният критерий е свършената работа. Това заяви пред журналисти в Народното събрание президентът Румен Радев, който пристигна за гласуването на персоналния състав на Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”. За бъдещото правителство той заяви: „Надявам се да има приемственост в областта на председателството на Съвета на ЕС, сигурност на външната политика”. По думите на държавния глава е рано да се дава оценка на състава на бъдещото правителство. „Ние дори още не сме видели управленската програма на това правителство, тя ще бъде факт, надявам се. Пожелавам успех”, заяви президентът Радев.
На въпрос трябваше ли служебният министър Деница Златева да участва в кабинета „Борисов 3”, президентът заяви: „Според мен, държавнически погледнато – да”. Според президента успешния пълен мандат на това правителство зависи от начина на реализация на политиките. „
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев пристигна в Народното събрание, за да присъства на полагането на клетва от министрите в кабинета „Борисов 3“

Президентът Румен Радев пристигна в Народното събрание, за да присъства на полагането на клетва от министрите в кабинета „Борисов 3“

4 Май 2017 | 10:56 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев пристигна в Народното събрание, за да присъства на полагането на клетва от министрите в кабинета „Борисов 3“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Преди церемонията по полагане на клетва народните представители ще гласуват избирането на Бойко Борисов за министър-председател, структурата и състава на Министерския съвет. По-късно, около 13.00 часа, в Министерски съвет новото правителство ще приеме властта от служебния кабинет.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Каракачанов за номинираните министри от ОП: Във властта трябва да влизат компетентни хора, щом сме ги предложили носим политическа отговорност

Красимир Каракачанов за номинираните министри от ОП: Във властта трябва да влизат компетентни хора, щом сме ги предложили носим политическа отговорност

4 Май 2017 | 10:47 | Агенция "Фокус"
София. Ако сте следили внимателно какво съм говорил през всички години, винаги съм казвал, че във властта трябва да влизат грамотни и компетентни хора, а не партийни функционери. Това каза пред журналисти в Народното събрание съпредседателят на „Обединени патриоти“ Красимир Каракачанов преди гласуването на състава на Министерски съвет по повод номинациите за министри на Емил Караниколов и Нено Димов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Хората, които се занимават с управлението на държавата трябва да бъдат преди всичко експерти и поради тази причина са нашите предложения“, заяви той.
На въпрос не остава ли назад политическата отговорност с номинациите, Красимир Каракачанов коментира: „Как ще остане на заден план, когато съм предложил някой за министър. След като съм го предложил нося политическа отговорност“. „Ще видите и със заместник-министрите и областните управители, ще предложим хора, които не са членове на една или друга партия, но сме преценили, че са компетентни и могат да свършат работа“, обясни той. „Влизаме в управление, не за да си показваме партиите, а да покажем, че идеите, които сме отстояли и са влезли в програмата за управление могат да бъдат защитени с грамотни и компетентни хора“, уточни Красимир Каракачанов.
На въпрос вярно ли е, че Павел Шопов ще стане заместник-министър на транспорта, той заяви: „Днес не е 1 април, няма такова нещо“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Каракачанов, „Обединени патриоти“: Ще настоявам за проучване на опция за връщане на наборната военна служба

Красимир Каракачанов, „Обединени патриоти“: Ще настоявам за проучване на опция за връщане на наборната военна служба

4 Май 2017 | 10:41 | Агенция "Фокус"
София. Ще настоявам в програмата да се запише и проучването на опция за връщане на наборната военна служба. Казвам ясно, че съм привърженик на това и ще работя за това. Това каза пред журналисти в Народното събрание съпредседателят на „Обединени патриоти“ Красимир Каракачанов преди гласуването на състава на Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В програмата, която сме записали и беше представена се говори за доброволна военна служба“, обясни той. На въпрос дали като министър на отбраната ще работи за връщане на задължителната казарма Красимир Каракачанов коментира: „Привърженик съм на задължителната наборна военна служба, ГЕРБ са на малко по-различно мнение. Това е факт“. По думите му в редица европейски страни започва да се говори за наборна военна служба и темата става все по-актуална. „Когато говорим за сигурността на държавата и за българската армия съм ясен и категоричен, че ще се постарая да не допусна абсолютно никаква корупционна практика“, заяви той и допълни, че не може да крадеш от болните, от децата и от армията.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иво Христов: Това правителство няма да направи реформи

Иво Христов: Това правителство няма да направи реформи

4 Май 2017 | 10:27 | Агенция "Фокус"
София. Това правителство няма да направи нищо от абсолютно належащите за България реформи. В управленската програма на ГЕРБ не присъстват предизборните им обещания. Те са направили огромни компромиси с патриотите заради управлението. Това заяви народният представител от „БСП за България” Иво Христов по БНТ, съобющиха от пресцентъра на БСП. Според Христов, няма нищо изненадващо в новия кабинет „Борисов 3”. „Той няма да се различава нито от кабинета „Борисов 2”, нито от „Борисов 1”. Това е едно правителство на страха – да не се правят резки движения и да не се клати лодката, да не се предприемат каквито и да е управленски драстични реформи, тъй като това може да доведе до спадане на рейтинга на кабинета и поставяне под въпрос на властта”, посочи Иво Христов.
Иво Христов смята, че редица от министрите са чиновници, а не политически лица, бушони, които много лесно могат да бъдат сменяни. По думите му Борисов продължава да назначава т.нар. „красиви и умни” в проблемните министерства, които да служат за буфери. „Целта е ГЕРБ да бъде предпазен от политически негативи”, обясни още той.
Христов видя и нова революционна стъпка в управлението на България с предлагането на Екатерина Захариева за вицепремиер с ресор - външни работи, като в същото време ще отговаря и за съдебната реформа. „Това означава, че съдебната реформа е продукт за външна, а не за вътрешна консумация. Да не се излагаме пред чужденците и да им покажем, че правим нещо”, разтълкува той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. д-р Христо Бозуков официално ще предаде поста на новия министър Румен Порожанов

Проф. д-р Христо Бозуков официално ще предаде поста на новия министър Румен Порожанов

4 Май 2017 | 10:03 | Агенция "Фокус"
София. Служебният министър проф. д-р Христо Бозуков официално ще предаде поста на новия министър Румен Порожанов, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните. Церемонията ще се проведе около 13.30 часа във фоайето на ведомството.
Министерство, което ще ръководи Румен Порожанов, ще се казва Министерство на земеделието, храните и горите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лиляна Павлова, ГЕРБ: Номинацията ми за министър за председателството на Съвета на ЕС е достойна, това е важен приоритет за България

Лиляна Павлова, ГЕРБ: Номинацията ми за министър за председателството на Съвета на ЕС е достойна, това е важен приоритет за България

4 Май 2017 | 10:02 | Агенция "Фокус"
София. Смятам, че номинацията ми за министър за Българското председателството на Съвета на ЕС е една достойна, това е важна тема. Това каза пред журналисти в Народното събрание народният представител от ГЕРБ Лиляна Павлова преди гласуването на състава на Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Председателството е много важен приоритет за България“, заяви тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на САЩ Доналд Тръмп проведе среща с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас - 18 октомври 2017 година
Президентът на САЩ Доналд Тръмп проведе среща с гръцкия министър-председател Але...

ВИДЕО
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.