НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:27

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Марийка Василева, РУО -Видин: Зрелостниците в областта са пети по успех на матурата по български език и литература в страната

Марийка Василева, РУО -Видин: Зрелостниците в областта са пети по успех на матурата по български език и литература в страната

16 Юни 2017 | 18:43 | Агенция "Фокус"
Видин. Видинските зрелостници са пети по успех на матурата по български език и литература в страната. Това показва анализът на данните от проведения зрелостен изпит, каза за Радио „Фокус” – Видин Марийка Василева, началник на Регионално управление на образованието (РУО) – Видин. Тя посочи, че регионалният резултат на зрелостниците от Видинска област на държавния зрелостен изпит по български език и литература е 4,26.
„Това отрежда пето място на видинска област в класацията на областите в страната по резултати. За сравнение с предишната година, областта е била на 6-то място с успех 4,20. Увеличен е броят на много добрите оценки, намаляват слабите и средните оценки. Пълен отличен няма”, каза Марийка Василева. Тя допълни, че с най-добър среден успех е ГПЧЕ „Йордан Радичков”, следват ППМГ „Екзарх Антим I”, СУ „Цар Симеон Велики” и ПГ „Проф. д-р Асен Златаров”. „Носителите на добри, много добри и отлични оценки са над 72,61% от общия брой на зрелостниците, с което се реализира една от основните цели на РУО- Видин”, обясни Марийка Василева.
На втория държавен зрелостен изпит по-висок успех в сравнение с миналата година са постигнали зрелостниците, явили се на изпитите по биология и здравно образование, физика и астрономия, както и по езиците – английски, немски, руски и испански. 9 са учениците, които имат пълни шестици по английски език. Съпоставителният анализ на резултатите показва намаляване на средния успех по математика за област Видин, в национален мащаб успехът е много добър 4,69, а регионалният резултат е добър 4,36 който е с 0,33 по нисък от националния. Пълен отличен имат двама ученици от ППМГ „Екзарх Антим I” – Видин.
„Преобладават много добрите и отличните оценки по държавния зрелостен изпит по „История и цивилизации”. Добър 3,59 е средният успех по „География и икономика”, като тук преобладават средните и добрите оценки. В сравнение с учебната 2015 – 2016 г. успехът е по-висок с 0,18. Няма отлични и слаби оценки от държавния зрелостен изпит „Философски цикъл”, като средния успех е 3,88”, каза Марийка Василева. Най-голям интерес зрелостниците продължават да проявяват към биология и здравно образование, география и икономика и английски език.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Владко Мурдаров, езиковед: В речта си оперираме с около 2000 думи

Проф. Владко Мурдаров, езиковед: В речта си оперираме с около 2000 думи

24 Май 2017 | 19:51 | Агенция "Фокус"
София. В речта си оперираме с около 2000 думи. Това каза езиковедът проф. Владко Мурдаров в интервю за Агенция „Фокус” по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. По думите му лексикална икономия значи преди всичко, че броят на думите, които употребяваме в речта си, непрекъснато намалява. „Разбира се, че непрекъснато се появяват нови думи и най-интересното при тях е, че те не са оригинални български. Голямата част от тях са чужди по произход, които навлизат в нашия речник и по този начин го обогатяват. За разлика от мнозина, които смятат, че влиянието на чуждите езици е вредно за езика ни, аз мисля, че по този начин речникът ни наистина се обогатява“, коментира той. Според него най-важното е, когато се употребяват чуждите думи, да се знае точно какво означават, за да не ги използваме неуместно и да не затрудняваме човека, който ни слуша, да ни разбере. Проф. Мурдаров посочи, че не трябва да се плашим от това, че в езика ни навлизат непрекъснато чужди думи. „Както много пъти съм повтарял - българската граматика е много жилава и чуждите думи, които навлизат, веднага се нагаждат към системата на езика. Именно това ми дава основание да вярвам, че няма да стане, така както се предрича, че като малък език, българският може би някога ще отмре. Твърдя, че благодарение на българската граматика, той ще се задържи дълго“, посочи езиковедът. Той призова да си спомним правилата, които действат, но не наизустени още от училище, а да умеем да ги прилагаме в речта си, за да бъде тя богата и разнообразна. „Това важи за учениците, за студентите, за всички хора, които пишат и тези, които продължават да говорят - особено публично. Нека мислят малко повече за речта, която употребяват“, допълни проф. Мурдаров.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Владко Мурдаров, езиковед: Благодарение на отпадането на падежната система, в българския език се засилва употребата на предлозите

Проф. Владко Мурдаров, езиковед: Благодарение на отпадането на падежната система, в българския език се засилва употребата на предлозите

24 Май 2017 | 17:41 | Агенция "Фокус"
София. Благодарение на отпадането на падежната система, в българския език се засилва употребата на предлозите. Това каза езиковедът проф. Владко Мурдаров в интервю за Агенция „Фокус” по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. „Обикновено изтъкваме, че за разлика от другите славянски езици, българският няма падежи. Той се е освободил от тях. Някои хора казват, че с отпадането на падежната система, езикът е направил следващата крачка в своето развитие. Не можем да кажем, че нашият език е по-развит от другите славянски езици, но все пак тази разлика е много съществена“, коментира проф. Мурдаров. Той обясни, че благодарение на отпадането на падежната система, се засилва употребата на предлозите. „Засилва се особено използването на предлога „на“, допълни той. По думите му днес в речта си, прекаляваме с употребата на този предлог. „Понякога в едно изречение се нанизва по четири-пет пъти „на“, въпреки че в българския език разполагаме с повече от 30 предлози. Така че трябва да се мисли, какво е най-подходящо да бъде употребено, за да не бъде еднообразна речта с употребата на „на“, коментира езиковедът.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Владко Мурдаров, езиковед: На матурата по български език и литература е твърде малък броят на въпросите, засягащи езика

Проф. Владко Мурдаров, езиковед: На матурата по български език и литература е твърде малък броят на въпросите, засягащи езика

24 Май 2017 | 14:17 | Агенция "Фокус"
София. На матурата по български език и литература е твърде малък броят на въпросите, засягащи езика. Това каза езиковедът проф. Владко Мурдаров в интервю за Агенция „Фокус” по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. „Много внимателно проучих целите тестове, които бяха свързани с матурите. Включени са такива въпроси, при които съвременният българин много греши. От тази гледна точка всичко е наистина издържано и този път няма грешки в съставените въпроси“, каза той. По думите му ученици, които завършват сега, казват, че граматиката била трудна за тях. Професорът поясни, че всъщност въпросите, които са зададени на матурите, съвсем не са трудни, ако човек има достатъчно навици и е упражнявал всичките правила, които е прилагал при различни примери, а не ги е назубрил. Според него вниманието към обучението по български език в училище не е достатъчно. „Учителите предпочитат да насочат вниманието си към литературата и оставят езика на заден план. Тогава съвсем естествено е, че децата, които трябва да решават задачите, ще се затруднят и заради това ще допускат доста грешки“, коментира проф. Мурдаров. Той изрази надежда на тазгодишните матури по български език и литература да няма някакви много ярки пропуски. „Нужно е повече да се обръща внимание на езиковото обучение в училище, за да бъдат и резултатите от матурите по-добри“, подчерта проф. Мурдаров.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пет писмени работи са анулирани на втората матура

Пет писмени работи са анулирани на втората матура

22 Май 2017 | 17:07 | Агенция "Фокус"
София. Пет писмени работи са анулирани на държавния зрелостен изпит по предмет по избор днес. Това е десет пъти по-малко от миналата година, когато бяха анулирани 51 изпитни работи. Това съобщиха от пресцентъра на МОН.
Изпитите на двама зрелостници са били прекратени заради опити за преписване с класически „пищови“, а на останалите – заради наличие на втори телефон. Двама абитуриенти са приключили преждевременно матурата си по география, други двама по биология, а един – по математика. Два от опитите за преписване с втори телефон са в София – в Професионалната гимназия по електроника „Джон Атанасов“ и в Националната търговско-банкова гимназия. Третият случай е от Професионалната гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в Петрич. Абитуриент, който полагал изпита си по биология в СУ „Христо Смирненски“ в Койнаре, област Плевен, опитал да смени плика с писмената си работа с друг ученик от същата зала.
Заявления за явяване на втората матура по предмет по избор подадоха 53 679 зрелостници. От тях бяха допуснати 44 305, а се явиха 42 184. За втора поредна година най-масовият изпит беше по биология и здравно образование. В него участваха 12 548 души. На второ място е изпитът по английски език. Положиха го 11 460 абитуриенти. 18 зрелостници се явиха на изпит в българските училища зад граница. Най-много – шестима, държаха биология и здравно образование, а други петима – английски език.
В третия модул по английски език младежите можеха да избират между две теми за есе - „Това беше най-важният ден в моя живот“ и „За какво е училището?“. Темата по история беше „Как хан Крум и хан Омуртаг постигат териториално разширяване и утвърждаване на българската държава в Югоизточна Европа?“, а по география зрелостниците трябваше да покажат знанията си за „География на туризма в България“.
На днешното национално външно оценяване (НВО) след седми клас по математика се явиха 53 655 ученици. От тях 39 681 са писали по втория модул. Анулирани са две писмени работи, а миналата година само една.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МОН: Вариант II се падна на матурата, седмокласниците решават вариант III на НВО по маматика

МОН: Вариант II се падна на матурата, седмокласниците решават вариант III на НВО по маматика

22 Май 2017 | 10:46 | Агенция "Фокус"
София. По вариант II от два възможни пишат абитуриентите на втория държавен зрелостен изпит днес, съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката.
Матурата е по 13 учебни предмета, от които зрелостниците избират само един. За първи път изпитът е разделен на модули. По четири предмета модулите са два – математика, физика и астрономия, биология и здравно образование, както и химия и опазване на околната среда. По всички останали предмети има три модула.
Общо 53 679 абитуриенти са подали заявления за явяване на изпита. Колко от тях са се явили ще стане ясно по-късно днес. Най-много заявления има по биология и здравно образование – 14 133, следвана от английски език – 11 686. На трето място е географията с 8693 заявления. Най-малко ученици искат да държат изпит по италиански език – 79. За първи път тази година абитуриентите от професионалните гимназии имат право да не се явят на втора матура, а като оценка от държавния зрелостен изпит в дипломите им да бъде вписана средноаритметичната оценка от изпита по теория и практика на професията. От това право са се възползвали 7691 зрелостници.
Репортерът на Канал 3 Гергана Добрева изтегли вариант III за второто национално външно оценяване след VII клас по математика. Право да се явят имат 60 318 ученици. Те полагат изпита в училищата, в които са учили. Външното оценяване се състои от два модула. Първият съдържа 16 задачи със затворен отговор и четири с кратък отворен. За него седмокласниците имат 60 минути. Вторият модул трае 90 минути и съдържа четири задачи за решаване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Над 50 000 зрелостници се явяват на втората задължителна матура

Над 50 000 зрелостници се явяват на втората задължителна матура

22 Май 2017 | 07:36 | Агенция "Фокус"
София. 53 340 зрелостници се явяват на втората задължителна матура по предмет по избор. В 06.45 часа в Министерството на образованието и науката бе изтеглен изпитният вариант за втория задължителен зрелостен изпит. Той започва в 8.00 часа и е с продължителност 4 часа. За втората задължителна матура зрелостниците могат да избират между 13 предмета, като най-желаният е биология и здравно образование, следван от английски език, география и икономика. Тази година матурите са разделени на модули, като учениците могат за излизат от стаята, едва след като са приключили работата си по съответния модул. Матурата ще се проведе в 4147 зали в 604 училища, като във всяка от тях ще има камери. Около 13 000 квестори ще следя за реда по време на матурите.
Паралелно с нея се провежда и изпитът по математика за седмокласниците за националното външно оценяване, на който ще се явят около 60 000 седмокласници. В 8.45 часа в МОН ще бъде изтеглен изпитният вариант (от три възможни), а изпитът е с начален час 10.00. Той е разделен на 2 модула. Първият е с продължителност 60 минути, а вторият - 90. Общият брой точки от тях е 100 и влизат в балообразуването за приемане в гимназиите.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В МОН бяха изтеглени изпитните варианти за ДЗИ и НВО по български език и литература

В МОН бяха изтеглени изпитните варианти за ДЗИ и НВО по български език и литература

19 Май 2017 | 10:19 | Агенция "Фокус"
София. Днес, в 5.10 часа, в МОН репортерът Виктор Борисов от телевизия България Он Ер генерира изпитния вариант за държавния зрелостен изпит по български език и литература. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката. Името му бе изтеглено от главния секретар на Министерството на образованието и науката Албена Михайлова.
Изпитният вариант за теста бе генериран от възможни 11 718 750 комбинации.
Тестът се състои от 3 модула. Първият модул съдържа 30 затворени въпроса и носи 30 точки на зрелостника, вторият е с 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки, а третият модул или 41-и въпрос е тема от посочено произведение от изучаван български автор, по която дванадесетокласниците ще пишат аргументативен текст – есе или интерпретативно съчинение. Този модул също носи 30 точки.
Допуснати до изпита по български език и литература са 50 808 зрелостници, от които на изпит са се явили 96%.
Изпитът започна в 8.00 часа и ще продължи 4 часа, а за учениците със специални образователни потребности – 6 часа.
В 8.50 часа репортерът на БНТ Елиана Димитрова изтегли Вариант II за националното външно оценяване по български език и литература за седмокласниците. Името й бе изтеглено от главния секретар на Министерството на образованието и науката Албена Михайлова.
Изпитът за седмокласниците започва в 10.00 часа. Учениците ще работят по два модула. Първият модул е с продължителност 60 минути и включва въпроси със затворен и със свободен отговор, а вторият е 90 минути и в него учениците ще правят преразказ на непознат текст с дидактическа задача.
Очаква се на националното външно оценяване по български език и литература да се явят над 57 000 седмокласници.
След 15.30 ч. днес на интернет страницата на министерството ще бъдат публикувани тестовете с ключ за отговорите и за двата изпита.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Над 52 000 зрелостници се явяват на матурата по български език и литература

Над 52 000 зрелостници се явяват на матурата по български език и литература

19 Май 2017 | 07:22 | Агенция "Фокус"
София. Над 52 000 зрелостници се явяват на държавния зрелостен изпит по български език и литература, който започва в 8.00 часа и е с продължителност 4 часа. Матурата ще се проведе в 663 училища в общо 4099 зали. 13 500 квестори и 4049 камери ще следят за реда по време на изпита. Мобилни групи ще наблюдават зрелостниците и ще посещават училищата, в които засекат нередност. Като наблюдатели имат право да присъстват и до трима представители на родителите на ученици от училището, където се провежда матурата. Изпитният вариант за държавния зрелостния изпит по български език и литература за 12-и клас е генериран в 5.10 часа в МОН. Авторът и произведението за 41-я въпрос ще бъдат обявени в 12.00 часа. Първият модул продължава 1 час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят максимум 30 точки. Вторият също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, като носи до 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи останалите 30 точки до общия сбор от 100. За първи път тази година всички зрелостни изпити ще се оценяват електронно в 41 центъра за оценяване.
Паралелно с матурата ще се проведе и националното външно оценяване по български език и литература за 7 клас. Изпитния вариант ще бъде изтеглен в МОН от 8.50 часа от три възможни. Изпитът за седмокласниците по БЕЛ започва в 10.00 часа.
След 15.30 часа в сайта на МОН ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключът с верните отговори за двата изпита.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Над 13 000 квестори ще наблюдават провеждането на държавните зрелостни изпити

Над 13 000 квестори ще наблюдават провеждането на държавните зрелостни изпити

17 Май 2017 | 11:45 | Агенция "Фокус"
София. 13 500 квестори ще следят за реда на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката. За втората матура са определени около 13 000 квестори. Те ще бъдат по двама в изпитна зала, а освен това ще има и двама в коридорите, както и на входа на училището.
При провеждане на държавните зрелостни изпити имат право да присъстват като наблюдатели и до трима представители на родителите на учениците от училището, в което има изпит. Те са определени 30 дни преди изпитния ден от училищното настоятелство, а за училищата, в които няма настоятелства - от родителите на учениците в Х и ХI клас.
На изпита по български език и литература ще има 4 049 камери, а на втория държавен зрелостен изпит – 4 147. Общо 50 представители на МОН и регионалните управления на образованието ще наблюдават изпита в реално време, като могат да сменят училища и зали. Няма зала, за която да не е осигурено видеонаблюдение.
Първият държавен зрелостен изпит ще се проведе в 663 училища в общо 4099 зали, а вторият – в 604 училища в 4 147 зали. Всички места в класните стаи са номерирани и за всеки ученик е определено конкретно място. Системата за наблюдение има индивидуален мониторинг на всяко от местата и може да направи компютърен анализ при случаи на преписване. Новост за тази година е, че има 20 мониторингови центъра в цялата страна. Създадени са и мобилни групи със специализирано високотехнологично оборудване, които да наблюдават процеса. Нова мярка за сигурност са и модулите на матурите.
11 718 750 са възможните комбинации на изпита по български език и литература. За първи път тази година всички зрелостни изпити ще се оценяват електронно в 41 центъра за оценяване.
Изпитите започват точно в 8.00 часа и са с продължителност четири астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности се отпускат два допълнителни часа. Учениците трябва да се явят в училищата, в които ще полагат матури, 15 минути преди началото на изпита. Длъжни са да носят документ за самоличност и служебната бележка за допускане до изпита. Пише се само с черен химикал. Ученикът не може да излезе от изпитната зала, преди да е предал работата си по съответния модул. Четири са изпитите, които са разделени на два модула – по математика, химия и опазване на околната среда, физика и астрономия, както и по биология и здравно образование. Останалите изпити се състоят от по три модула с различна продължителност.
По български език и литература първият модул трае един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, като носи 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи останалите 30 точки до общия сбор от 100.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хасан Рохани, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган по време на тристранната среща за Сирия в Сочи. 22 ноември 2017 г.
Хасан Рохани, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган по време на тристранната сре...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.