НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:25

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Бисер Петков: От 2013 година 79 са констатираните нарушения в Завод „Стомана“ в Перник, където на 18 май пострадаха двама работници

Министър Бисер Петков: От 2013 година 79 са констатираните нарушения в Завод „Стомана“ в Перник, където на 18 май пострадаха двама работници

2 Юни 2017 | 11:04 | Агенция "Фокус"
София. От 2013 година до момента инспекторите по труда са извършили 16 проверки в предприятието, констатирани са 79 нарушения. 69 от тях касаят здравословните и безопасни условия на труд. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в отговор на въпрос за извършения контрол в Завод „Стомана“ в Перник през последните 4 години, където на 18 май пострадаха двама работници, единият от които почина, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За отстраняването им своевременно са приложени принудителни административни мерки, а в 2 от случаите работодателят е бил санкциониран“, обясни той. Министърът допълни, че в хода на проверките са дадени консултации по спазване на трудовото законодателство, а част от нарушенията са отстранени по време на самите проверки. „Най-често срещаните нарушения са свързани със здравето и безопасността на работниците - наднормени стойности на прах и шум и неблагоприятен микроклимат в някои цехове“, поясни Бисер Петков и допълни, че са констатирани и нарушения за ниска ефективност на вентилационните инсталации и липса на такива, неотговаряща на изискванията осветеност, както и нарушения на работното време и извънреден труд. „В предприятието са извършени редица подобрения и инвестиции, осигурени са колективни средства за защита срещу технологични пръски от метал, както и за намаляване на шум и прах за подобряване на микроклимата и работната среда“, посочи социалният министър. „Министерството ще продължи да осъществява контрол, както в това предприятие, така и във всички останали. При констатирани нарушения ще бъдат прилагани принудителни административни мерки и наказания, предвидени в закона“, заяви той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тримата обвинени за манипулиране на данни в системата на Агенция „Митници“ остават в ареста

Тримата обвинени за манипулиране на данни в системата на Агенция „Митници“ остават в ареста

30 Май 2017 | 16:05 | Агенция "Фокус"
София. Тримата служители на Агенция „Митници“, обвинени от Специализирана прокуратура за участие в организирана престъпна група за подпомагане на контрабанда чрез манипулиране на данни в митническата информационна система БИМИС, остават в ареста. Това съобщиха от Апелативната специализирана прокуратура. Апелативният специализиран наказателен съд потвърди наложената от първоинстанционния съд мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях. Съдът прие изцяло тезата на прокуратурата, че при налагане на по-лека мярка за неотклонение на обвинените, има опасност да попречат на разследването или да се укрият.
Тримата митнически служители бяха задържани на 19 май 2017 г. при специализирана операция на ГДБОП и Специализирана прокуратура за неутрализиране на международна организирана престъпна група, занимаваща се с контрабанда на стоки. Установено е, че хакери от групата са създали и въвеждали в компютърни информационни системи на Агенция Митници зловреден софтуер, който е осигурявал отдалечен достъп до митническите информационни системи и манипулиране на данните в тях. По този начин са приключвани транзити, без съответните товарни автомобили да са се явявали в митнически пунктове, без да осъществено пренасяне на стоки през границите и да е извършен какъвто и да е контрол.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Починал е единият работник, пострадал при производствена авария в Перник

Починал е единият работник, пострадал при производствена авария в Перник

23 Май 2017 | 20:39 | Агенция "Фокус"
София. Починал е единият работник, пострадал при производствена авария в Перник, предаде БНР. Вторият пострадал остава в реанимация в тежко състояние, но неговите изгаряния са значително по-малко.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Осем души са обвинени за митнически престъпления чрез манипулиране на данни в системата на Агенция „Митници“

Осем души са обвинени за митнически престъпления чрез манипулиране на данни в системата на Агенция „Митници“

22 Май 2017 | 16:12 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на осем участници в организирана престъпна група за митнически престъпления чрез използване на софтуер за дистанционно проникване в компютърната система на Агенция „Митници“ и манипулиране на данни в нея, съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. Седем от участниците в групата бяха задържани на 19 май при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в София, Варна и Добрич.
Обвинения са повдигнати на Емил Милчев, бивш служител на митница „Калотина“, Димитър Пешев – създател на използвания софтуер, Янаки Ефтимов – действащ митнически служител на ГКПП "Гюешево", Иво Атанасов, Тодор Ставрев, Томас Цанзопулос, Христо Калинков и Димитър Баджаков – бивш служител на ГКПП “Капитан Андреево“.
Според събраните до момента доказателства групата е действала от февруари 2015 г. на територията на България и Република Македония. Проверяват се данни за дейност на същата група и в други балкански държави. Чрез „заразяване“ на компютри на различни митнически пунктове с нарочно създаден „вирус“ (посредством външна памет – флашки с различни модификации на вируса) участниците са прониквали в системата БИМИС и са манипулирали данни за транзитно преминаващи товарни автомобили през определени български ГКПП.
В едни от случаите са вписвани фиктивни транзити през България към страни извън ЕС, без камионите да са преминавали през страната. В други чрез подправяне на данни в системата са „отклонявани“ през „Капитан Андреево“ и „Калотина“, за да се приключи износът от ЕС в тези пунктове. Проверяват се 110 случая на незаконно заличени транспортни операции от системата на митнически бюра в различни държави на ЕС и "отклонени" през България.
Вписването на фиктивни транзити и манипулирането на други данни е създавало възможност да се „източва“ ДДС и да се спестяват акцизи от производители и търговци. От своя страна групата е получавала „хонорарите“ си за услугата от по 20-25 хиляди евро на камион във виртуална валута (биткойни).
От Агенция „Митници“ са установени 16 компютъра, от които е извършван нерегламентиран достъп до информационната система различни митнически пунктове, иззети са и флашки, с които са били „заразявани“ компютрите.
Установен е пробив в компютърната система на пунктовете Свиленград, Капитан Андреево, Гюешево, Столична митница, Митница Аерогара София, Калотина и Лесово.
На 21 май Специализираният наказателен съд наложи мярка за неотклонение на трима от участниците в групата – Емил Милчев, Димитър Пешев и Янаки Ефтимов. На Иво Атанасов съдът наложи „Парична гаранция“.
Тодор Ставрев, Томас Цанзопулос и Христо Калинков са без мярка за неотклонение, наложена им е забрана да напускат страната. Осмият участник в групата - Димитър Баджаков, е обявен за издирване.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Специализирания наказателен съд ще се гледат мерките за неотклонение на задържаните за контрабанда, осъществявана чрез хакерска атака

В Специализирания наказателен съд ще се гледат мерките за неотклонение на задържаните за контрабанда, осъществявана чрез хакерска атака

21 Май 2017 | 14:26 | Агенция "Фокус"
София. В Специализирания наказателен съд ще се гледат мерките за неотклонение на задържаните за контрабанда, осъществявана чрез хакерска атака. Това съобщиха от пресцентъра на Специализирания наказателен съд. Днес в Специализирания наказателен съд беше внесено искане от страна на Специализираната прокуратура, за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо Емил Милчев, Тодор Ставрев, Димитър Пешев, Томас Цанзопулос, Янаки Евтимов и Христо Калинков, с повдигнати обвинения за ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена с цел достъп до компютърни данни за разкриване на информация, представляваща държавна или друга защитена от закона тайна. Делото ще се разгледа в 16.30 часа от 4 състав на Специализирания наказателен съд.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

23-ма души са задържани за контрабанда, осъществявана чрез хакерска атака на Агенция „Митници“ (ОБЗОР)

23-ма души са задържани за контрабанда, осъществявана чрез хакерска атака на Агенция „Митници“ (ОБЗОР)

20 Май 2017 | 03:11 | Агенция "Фокус"
София. 23-ма души са задържани за контрабанда, осъществявана чрез хакерска атака на Агенция „Митници“. Действията по разследването започнали през юни 2015г., като до момента са извършени около 100 претърсвания, обиски и изземвания.
Първоначалната информация е за контрабанда и компютърни престъпления, като разследването се разширява и срещу организирана престъпна група, занимавала се с престъпления против реда на управлението /престъпления по служба/. Сигналът е постъпил в ГДБОП през юни 2015 г. от централното управление на Агенция „Митници“, където при проверки установили вероятно незаконосъобразно приключени транзити. Започналата предварителна проверка от ГДБОП прераснала в досъдебно производство, стартирало през август 2015г., като действията по разследването продължават и в момента в България и в други държави, една от които Македония.
Организираната престъпна група се е занимавала с контрабанда и е действала на територията на страните-членки от ЕС и Македония. За да избегнат плащането на мита и акцизи, на участниците в групата е било необходимо законосъобразно приключване на митнически режим. Първоначалният сигнал и подозренията са, че по този начин е прикривано пренасянето на дрога, но това предстои да бъде доказано. Транспортните средства привидно са превозвали определени стоки, т.е. задействани са транзити от отправно митническо учреждение. Автомобилът е трябвало да премине през територията на България и да излезе от определен митнически пункт, завладян от хакерската атака. Напускайки България, след закриване на транзита на българо-македонската граница например, следва възстановяване на ДДС и акциз на изпращача, като мита не се събират. Престъпната дейност се е случвала благодарение на уменията на млад компютърен специалист, който е създал специален софтуер, прехвърлял го е на флашки, предавал ги е на определени хора и е създал възможност чрез отдалечен достъп да се манипулира системата на митниците и да се приключват различни транзити. Зловредният софтуер има за цел да манипулира компютърната информационна система на митниците, за да създаде впечатление, че товарът е преминал през територията на страната. Групата се е опитала , правила е постъпки и в няколко случая е успяла да приложи схемата и на територията на други държави.
Съдействалите на престъпната група митнически служители са на оперативно ниво и имат достъп до компютърните конфигурации на пунктовете, където е трябвало да се извършва закриването на транзита.
Основните обекти на претърсванията са жилища, автомобили, помещения в сградата на Агенция „Митници“, служебни помещения на фирми. Трима от 23-та задържани са действащи служители на Агенция “Митници“. Освен личните им обиски, в момента се извършват претърсвания и изземвания на банкови касети, тъй като в домовете им са установени множество ключове от такива сейфове. До момента е проверена една касета на действащ митнически служител от Агенция „Митници“ и в нея е открита голяма сума пари – 80 хил. евро, 45 хил. долара, 10 хил. лева и около 30-40 златни монети, като е възможно тези пари да са с престъпен произход. Действията продължават и на територията на други европейски държави. Активни процесуално–следствени действия се извършват и в Македония, където също е задържан митнически служител.
Предстоят фактическите проверки за най-малко 20 автомобила - защо и как е бил приключен митническият транзит, каква е тяхната съдба е къде се намират в момента. Има данни, че подобни действия са извършвани и с товарни автомобили, с които са били пренасяни наркотични вещества.
В събота ще бъдат повдигнати обвинения на лицата, за които според наблюдаващия прокурор има доказателства за участие в групата, обобщи прокурор Арнаудова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

23-ма души са задържани за контрабанда, осъществявана чрез хакерска атака на Агенция „Митници“ (ОБЗОР)

23-ма души са задържани за контрабанда, осъществявана чрез хакерска атака на Агенция „Митници“ (ОБЗОР)

19 Май 2017 | 21:28 | Агенция "Фокус"
София. 23-ма души са задържани за контрабанда, осъществявана чрез хакерска атака на Агенция „Митници“. Действията по разследването започнали през юни 2015г., като до момента са извършени около 100 претърсвания, обиски и изземвания.
Първоначалната информация е за контрабанда и компютърни престъпления, като разследването се разширява и срещу организирана престъпна група, занимавала се с престъпления против реда на управлението /престъпления по служба/. Сигналът е постъпил в ГДБОП през юни 2015 г. от централното управление на Агенция „Митници“, където при проверки установили вероятно незаконосъобразно приключени транзити. Започналата предварителна проверка от ГДБОП прераснала в досъдебно производство, стартирало през август 2015г., като действията по разследването продължават и в момента в България и в други държави, една от които Македония.
Организираната престъпна група се е занимавала с контрабанда и е действала на територията на страните-членки от ЕС и Македония. За да избегнат плащането на мита и акцизи, на участниците в групата е било необходимо законосъобразно приключване на митнически режим. Първоначалният сигнал и подозренията са, че по този начин е прикривано пренасянето на дрога, но това предстои да бъде доказано. Транспортните средства привидно са превозвали определени стоки, т.е. задействани са транзити от отправно митническо учреждение. Автомобилът е трябвало да премине през територията на България и да излезе от определен митнически пункт, завладян от хакерската атака. Напускайки България, след закриване на транзита на българо-македонската граница например, следва възстановяване на ДДС и акциз на изпращача, като мита не се събират. Престъпната дейност се е случвала благодарение на уменията на млад компютърен специалист, който е създал специален софтуер, прехвърлял го е на флашки, предавал ги е на определени хора и е създал възможност чрез отдалечен достъп да се манипулира системата на митниците и да се приключват различни транзити. Зловредният софтуер има за цел да манипулира компютърната информационна система на митниците, за да създаде впечатление, че товарът е преминал през територията на страната. Групата се е опитала , правила е постъпки и в няколко случая е успяла да приложи схемата и на територията на други държави.
Съдействалите на престъпната група митнически служители са на оперативно ниво и имат достъп до компютърните конфигурации на пунктовете, където е трябвало да се извършва закриването на транзита.
Основните обекти на претърсванията са жилища, автомобили, помещения в сградата на Агенция „Митници“, служебни помещения на фирми. Трима от 23-та задържани са действащи служители на Агенция “Митници“. Освен личните им обиски, в момента се извършват претърсвания и изземвания на банкови касети, тъй като в домовете им са установени множество ключове от такива сейфове. До момента е проверена една касета на действащ митнически служител от Агенция „Митници“ и в нея е открита голяма сума пари – 80 хил. евро, 45 хил. долара, 10 хил. лева и около 30-40 златни монети, като е възможно тези пари да са с престъпен произход. Действията продължават и на територията на други европейски държави. Активни процесуално–следствени действия се извършват и в Македония, където също е задържан митнически служител.
Предстоят фактическите проверки за най-малко 20 автомобила - защо и как е бил приключен митническият транзит, каква е тяхната съдба е къде се намират в момента. Има данни, че подобни действия са извършвани и с товарни автомобили, с които са били пренасяни наркотични вещества.
В събота ще бъдат повдигнати обвинения на лицата, за които според наблюдаващия прокурор има доказателства за участие в групата, обобщи прокурор Арнаудова.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Продължават действията на ГДБОП и Специализираната прокуратура за разкриване на дейността на международна организирана престъпна група за контрабанда

Продължават действията на ГДБОП и Специализираната прокуратура за разкриване на дейността на международна организирана престъпна група за контрабанда

19 Май 2017 | 18:00 | Агенция "Фокус"
София. Продължават действията на ГДБОП и Специализираната прокуратура за разкриване на дейността на международна организирана престъпна група за контрабанда, съобщават от пресцентъра на прокуратурата. Подробности по разследването на ГДБОП под ръководството на Специализираната прокуратура съобщиха главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, зам.-директорът на ГДБОП ст. комисар Стефан Джолев и прокурор Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. Първоначалната информация е за контрабанда и компютърни престъпления, като разследването се разширява и срещу организирана престъпна група, занимавала се с престъпления против реда на управлението /престъпления по служба/. Сигналът е постъпил в ГДБОП през юни 2015 г. от централното управление на Агенция „Митници“, където при проверки установили вероятно незаконосъобразно приключени транзити. Започналата предварителна проверка от ГДБОП прераснала в досъдебно производство, стартирало през август 2015г., като действията по разследването продължават и в момента в България и в други държави, една от които Македония.
Повече от година и половина година екипът от ГДБОП и наблюдаващите прокурори запазиха в тайна действията си по разследването. Днес се извършват активни и явни процесуално- следствени действия – около 100 претърсвания, обиски и изземвания. Задържаните по ЗМВР са 23-ма, като част от тях ще получат обвинения. Основните обекти на претърсванията са жилища, автомобили, помещения в сградата на Агенция „Митници“, служебни помещения на фирми. Трима от 23-та задържани са действащи служители на Агенция “Митници“. Освен личните им обиски, в момента се извършват претърсвания и изземвания на банкови касети, тъй като в домовете им са установени множество ключове от такива сейфове. До момента е проверена една касета на действащ митнически служител от Агенция „Митници“ и в нея е открита голяма сума пари – 80 хил. евро, 45 хил. долара, 10 хил. лева и около 30-40 златни монети, като е възможно тези пари да са с престъпен произход. Действията продължават и на територията на други европейски държави. Работим и с други прокуратури в рамките на съвместен екип за разследване. Става въпрос за международна организирана престъпна група. Активни процесуално–следствени действия се извършват и в Македония, където също е задържан митнически служител, поясни прокурор Румяна Арнаудова. Като цяло, установихме, че става въпрос на организирана престъпна група на територията на страните–членки от ЕС и Македония, която се занимават с контрабанда. За да избегнат плащането на мита и акцизи, на участниците в групата е било необходимо законосъобразно приключване на митнически режим. По категоричен начин е установено , че въпреки, че стоките не влизат на територията на България, те се „обмитяват“, т.е. транзитите се приключват официално, въпреки че стоките липсват, нито пък е извършена физическа или фактическа проверка на камионите, поясни Арнаудова. Престъпната дейност се е случвала благодарение на уменията на млад компютърен специалист /21-22г./, който е създал специален софтуер, прехвърлял го е на флашки, предавал ги е на определени хора и е създал възможност чрез отдалечен достъп да се манипулира системата на митниците и да се приключват различни транзити. За да установим схемата и лицата по веригата, беше необходимо време и тайни действия. Явните действия започнаха днес. Предстоят фактическите проверки за най-малко 20 автомобила - защо и как е бил приключен митническият транзит, каква е тяхната съдба е къде се намират в момента. Има данни, че подобни действия са извършвани и с товарни автомобили, с които са били пренасяни наркотични вещества. Утре ще бъдат повдигнати обвинения на лицата, за които според наблюдаващия прокурор има доказателства за участие в групата, обобщи прокурор Арнаудова. От името на Специализираната прокуратура тя благодари на главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов за успешните действия и отличната координация с ГДБОП.
Събирането на доказателства продължава в рамките на изключително сложно разследване на сложна по характер престъпна дейност. Тя е свързана с хакерски умения и комбинация за проникване и използване на служители вътре в системата на митниците, които са били необходими за осъществяване на престъпните намерения на групата, заяви главният секретар на МВР Младен Маринов. Зловредният софтуер има за цел да манипулира компютърната информационна система на митниците, за да създаде впечатление, че товарът е преминал през територията на страната. Вирусът предоставя възможност за дистанционен достъп до въпросния компютър. Групата се е опитала , правила е постъпки и в няколко случая е успяла да приложи схемата и на територията на други държави, като смятаме, че моделът на действие е идентичен. Първоначалният сигнал и подозренията са, че по този начин е прикривано пренасянето на дрога, но това предстои да бъде доказано, каза още главен комисар Маринов.
Транспортните средства привидно са превозвали определени стоки, т.е. задействани са транзити от отправно митническо учреждение. Автомобилът е трябвало да премине през територията на България и да излезе от определен митнически пункт, завладян от хакерската атака. Последствията от това са, че напускайки България, след закриване на транзита на българо – македонската граница например, следва възстановяване на ДДС и акциз на изпращача, като мита не се събират. Съдействалите на престъпната група митнически служители са на оперативно ниво и имат достъп до компютърните конфигурации на пунктовете, където е трябвало да се извършва закриването на транзита, допълни схемата Стефан Джолев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Утре ще бъдат повдигнати обвинения на няколко лица, за които има доказателства за участие в престъпната група за контрабанда на стоки

Прокурор Румяна Арнаудова: Утре ще бъдат повдигнати обвинения на няколко лица, за които има доказателства за участие в престъпната група за контрабанда на стоки

19 Май 2017 | 16:28 | Агенция "Фокус"
София. В рамките на следващия ден, събота, ще се повдигнат обвинения на определен брой лица, за които има доказателства за участие в групата. Предварителни уверения имам от наблюдаващия прокурор, че който получи обвинение, ще бъде задържан до 72 часа и ще поискаме неговия постоянен арест. Това заяви прокурор Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор, по време на брифинг във връзка с операцията на Специализираната прокуратура и ГДБОП срещу организирана престъпна група, с участието на хакери, подпомагащи контрабанда на стоки, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Проверена е една банкова касета на действащ митнически служител от Агенция „Митници”, който е сред 23-мата задържани по случая, в която e открита голяма сума пари – 80 хил. евро, 45 хил. долара, 10 хил. лева и около 40 златни монети. Освен в България и Македония, разследването се провежда и на територията на други държави. „Работим съвместно с други прокуратури. Имаме така наречения съвместен екип за разследване, тоест се касае за международна организирана престъпна група”, обясни прокурор Арнаудова. Тя обясни, че групата е развивала дейността си благодарение на уменията на един 22-годишен компютърен специалист, който е създал специален софтуер. Посредством инсталирането на този софтуер е било възможно, чрез отдалечен достъп, да се манипулира системата на Агенция „Митници” и да се приключват определени транзити”, подчерта прокурор Арнаудова. „Имаме данни, че подобни действия са били извършвани и върху товарна автомобили, в които са били пренасяни наркотични вещества. Това също е линия, която предстои да установим и докажем по реда на НПК”, допълни още тя.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Македонски митнически служител е задържан при мащабната операция срещу престъпна група с участието на хакери, подпомагащи контрабанда на стоки

Прокурор Румяна Арнаудова: Македонски митнически служител е задържан при мащабната операция срещу престъпна група с участието на хакери, подпомагащи контрабанда на стоки

19 Май 2017 | 15:53 | Агенция "Фокус"
София. Двама македонски граждани, единият от които е митнически служител, са задържани при мащабната операция срещу престъпна група, с участието на хакери, подпомагащи контрабанда на стоки. Това стана ясно от думите на прокурор Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор, по време на брифинг във връзка с операцията на Специализираната прокуратура и ГДБОП срещу организирана престъпна група, с участието на хакери, подпомагащи контрабанда на стоки, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Разследването на ГДБОП продължава и в рамките на други държави, една от които е Македония. Прокурор Арнаудова уточни, че сигналът за стартиране на разследването е подаден през месец юни 2015 г. от Агенция „Митници”. „До настоящия момента са извършени повече от 100 процесуално-следствени действия – обиски, изземвания и други, а до момента са задържани 23 лица”, обясни прокурор Арнаудова и уточни, че трима от тях са действащи служители на Агенция „Митници”. Органите на реда са установили, че хакери са създали зловреден софтуер, който чрез въвеждането му в компютърни информационни системи на Агенция "Митници" осигурява отдалечен достъп до митническите информационни системи. По този начин се приключват различни митнически режими без реално да има движение на стоки. Приключвани са транзити без съответните товарни автомобили да са се явили в митнически пунктове, без реално да осъществено пренасяне на стоки през границите и без да е извършен какъвто и да е контрол.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В сградата на Съдебната палата ще се проведе брифинг във връзка с операцията на Специализираната прокуратура и ГДБОП срещу организирана престъпна група

В сградата на Съдебната палата ще се проведе брифинг във връзка с операцията на Специализираната прокуратура и ГДБОП срещу организирана престъпна група

19 Май 2017 | 14:45 | Агенция "Фокус"
София. Днес, от 15.30 часа, в зала 2, ет. 4 на Съдебната палата ще се проведе брифинг във връзка с операцията на Специализираната прокуратура и ГДБОП срещу организирана престъпна група, с участието на хакери, подпомагащи контрабанда на стоки. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Участие ще вземат говорителят на главния прокурор г-жа Румяна Арнаудова и главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализирана прокуратура и ГДБОП провеждат мащабна операция срещу организирана престъпна група, с участието на хакери, подпомагащи контрабанда на стоки

Специализирана прокуратура и ГДБОП провеждат мащабна операция срещу организирана престъпна група, с участието на хакери, подпомагащи контрабанда на стоки

19 Май 2017 | 13:15 | Агенция "Фокус"
София. Предмет на разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП са действия на международна организирана престъпна група, занимаваща се с контрабанда на стоки, без знанието и разрешението на митниците, както и ползването на компютърни системи за извършване на промени, изтриване, добавяне или унищожаване на компютърни програми. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.
Установено е до момента, че хакери са създали зловреден софтуер, който чрез въвеждането му в компютърни информационни системи на Агенция "Митници" осигурява отдалечен достъп до митническите информационни системи. По този начин се приключват различни митнически режими без реално да има движение на стоки. Приключвани са транзити без съответните товарни автомобили да са се явили в митнически пунктове, без реално да осъществено пренасяне на стоки през границите и без да е извършен какъвто и да е контрол.
Действията се извършват едновременно на територията на градовете София, Добрич, Варна, Драгоман, Калотина.
До момента по реда на ЗМВР са задържани 23 лица, извършват се претърсвания и изземвания в домове, офиси на фирми и служебни помещения в сградата на Агенция „Митници“ в столицата.
Сред задържаните лица са хакери, представители на търговци, бивши и настоящи митнически инспектори.
Действията продължават.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пострадалите при инцидент в завод в Перник са настанени в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ с опасност за живота

Пострадалите при инцидент в завод в Перник са настанени в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ с опасност за живота

18 Май 2017 | 15:30 | Агенция "Фокус"
София. Пострадалите при инцидент в завод в Перник са настанени в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ с опасност за живота. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на лечебното заведение. От там уточниха, че става въпрос за двама мъже, на които в момента се извършват реанимационни действия.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Двама души са пострадали при инцидент в завод в града

Перник: Двама души са пострадали при инцидент в завод в града

18 Май 2017 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Перник. Двама души са пострадали при инцидент в завод в Перник, научи репортер на Агенция „Фокус“. Случаят е регистриран към 14.20 часа. Пострадалите са откарани в УМБАЛСМ „Пирогов“.
Очаквайте подробности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хасан Рохани, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган по време на тристранната среща за Сирия в Сочи. 22 ноември 2017 г.
Хасан Рохани, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган по време на тристранната сре...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.