НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:23

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: Унгария ще продължи да спазва имиграционното си законодателство и ще запази оградата по южната си граница, въпреки призивите на ЕП

Reuters: Унгария ще продължи да спазва имиграционното си законодателство и ще запази оградата по южната си граница, въпреки призивите на ЕП

18 Май 2017 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгария ще продължи да спазва имиграционното си законодателство и ще запази оградата по южната си граница, въпреки призивите на Европейския парламент за отмяна на правилата за затягане на правилата за търсещите убежище, заявиха в четвъртък от Будапеща, предава Reuters.
В сряда ЕП осъди "сериозното влошаване" на върховенството на закона и основните права в Унгария.
„Резолюцията, приета от ЕП вчера, съдържа въпроси, които, по наше мнение, ЕП и ЕС нямат нищо общо", заяви Янош Лазар на пресконференция.
"Унгарското правителство няма да отговори на искането на ЕП за отмяна на правните и физическите бариери на границата", допълни Лазар.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Евродепутатите призовават за активиране на член 7 за основните права в Унгария

ЕП: Евродепутатите призовават за активиране на член 7 за основните права в Унгария

17 Май 2017 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Страсбург. В сряда евродепутатите приеха резолюция, според която положението с основите права в Унгария оправдава започване на процедура за налагане на санкции срещу страната, се казва в прессъобщение от Европейския парламент.
В обобщение на дебата от миналото пленарно заседание, евродепутатите смятат, че настоящото положение в Унгария в областта на основните права оправдава започването на официална процедура, която да установи дали има явна опасност от сериозно нарушение на ценностите на ЕС от страна на държава членка.

Резолюцията призовава:

– за активиране на член 7, параграф 1 от Договора за ЕС. Евродепутатите възлагат на комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи да изготви официална резолюция за пленарно гласуване;
– унгарското правителство да отмени законите, които затягат правилата за неправителствените организации и лицата, търсещи убежище, както и да постигне споразумение с официалните власти на САЩ, за да се позволи на Централноевропейския университет да остане в Будапеща като свободна институция;
– Европейската комисия да наблюдава стриктно как унгарското правителство разходва средствата от европейските фондове.

Изпитание за Европейския съюз

Последните събития в Унгария, които доведоха до сериозно влошаване на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права в страната, ще подложат на изпитание способността на ЕС да защити своите ценности, смятат евродепутатите. Те отново потвърдиха нуждата от предприемане на мерки за защита на основните ценности на ЕС, подкрепени в резолюцията от 25 октомври 2016 г.

Резолюцията беше приета с 393 гласа „за“ срещу 221 „против“, с 64 „въздържал се“.

Предистория

Член 7 от Договора за Европейския съюз предвижда механизъм за законово налагане на ценностите на Съюза. Съгласно член 7, параграф 1 Съветът може да установи, че съществува очевиден риск от тежко нарушение от страна на държава членка на ценностите на Съюза и да отправи конкретни препоръки към въпросната държава членка. Процедурата може да бъде задействана от една трета от държавите членки, Парламента или Комисията. Съветът трябва да приеме решение с мнозинство от четири пети от своите членове, след като получи одобрение от Парламента, което също изисква мнозинство от две трети от подадените гласове и абсолютно мнозинство от евродепутатите.

Следваща стъпка от процедурата е член 7, параграф 2, с която по предложение на една трета от държавите членки или на Комисията, може да се установи наличието на действително нарушение на ценностите на ЕС. Съветът трябва вземе решение с единодушие и да даде своето съгласие. Член 7, параграф 3 налага санкции като спиране на някои права, включително правото на глас на представителя на правителството на тази държава членка в Съвета.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Бразилия Мишел Темер отхвърли повдигнатите срещу него обвинения в корупция, 28 юни 2017 г.
Президентът на Бразилия Мишел Темер отхвърли повдигнатите срещу него обвинения в...

ВИДЕО
Пресечен е канал за трафик на хора през аерогара София
Пресечен е канал за трафик на хора през аерогара София
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.