НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:48

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министерски съвет актуализира срокове в Плана за подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС

Министерски съвет актуализира срокове в Плана за подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС

31 Май 2017 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. Министерският съвет направи промени в Плана за подготовка на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., съобщават от правителствената информационна служба.
След допълнителен анализ на състоянието на подготовката за Председателството са прецизирани отделни мерки и срокове за изпълнение на залегналите в плана дейности. При определянето на новите срокове са отчетени както идентифицираните към момента закъснения и трудности, така и огромният обем работа, който предстои да бъде извършен в следващите по-малко от 7 месеца до началото на Председателството.
Във връзка със забавянето при стартирането на обучения на администрацията, от юни на септември са променени сроковете за провеждане на специализираните обучения от Института по публична администрация и Дипломатическия институт. Месец юли е определен за срок, в който да бъдат приети нормативни промени за въвеждане на мотивационни инструменти за екипа на Председателството.
В частта за логистиката, поради забавяне в изпълнението, е променен срокът за стартиране на оставащите обществени поръчки във връзка с логистичното осигуряване на Председателството, като крайният срок за обявяването им е м. юни. Удължен е срокът за планиране на дейностите по протоколно обслужване, трансфер, настаняване на делегациите, тъй като този процес е пряко зависим от финализиране на работата по Календара на Българското председателство, която се очаква да приключи през юни.
По отношение комуникационната стратегия от март на септември е удължен срокът за изпълнение на дейностите по вътрешното и външното брандиране на „НДК - Конгресен център София“ ЕАД и Дом №2 от Комплекс „Бояна“. Поради забавянето при разработването и приемането на културната програма, съответните срокове са променени от март и април на юли.
Друга промяна предвижда Министерският съвет да приеме Програмата на Българското председателство през декември, като по този начин ще бъде отчетен в максимална степен постигнатият напредък в рамките на Естонското председателство.
Редакцията на решението е съобразена и с последните изменения в националния механизъм за координация на подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Приет е устройственият правилник на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС

Приет е устройственият правилник на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС

31 Май 2017 | 12:44 | Агенция "Фокус"
София. Правителството прие Устройствен правилник на Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018, съобщават от правителствената информационна служба. Със създаването на новото ведомство се утвърждава силна координационна структура, която да изпълнява единствено и само функции по подготовката и провеждането на председателството.
Устройственият правилник урежда организацията, реда на дейност, функциите и числеността на персонала на министерството, правомощията на министъра като национален координатор за подготовката и провеждането на Председателството. Регламентират се бюджетни и финансовите въпроси, свързани със създаването на министерството и вливането на Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС в структурата на новото ведомство. Предвидени са и съответни промени в нормативните актове, регулиращи въпроси, свързани с подготовката председателството.
Администрацията на министерството е структурирана в четири дирекции – две в общата и две в специализираната администрация. Общата численост на персонала е 70 щатни бройки. Основната дейност по подготовката и провеждането на българското председателство се осъществява от двете специализирани дирекции - „Подготовка и провеждане на Председателството“ и „Комуникация и пресцентър“.
Функциите на дирекция „Подготовка и провеждане на Председателството“ са основно свързани с изготвянето на обобщен календар на събитията, които ще се проведат по време на Председателство. Дирекцията ще изготвя разпределението на събитията от календара на Председателството по сгради, ще отговаря в координация с дирекция „Държавен протокол“ на МВнР за логистичната подготовка и протоколното обслужване на неформалните заседания на Европейския съвет и различните формати на Съвета на ЕС, събитията от парламентарното измерение на Председателството и официалните церемонии по откриването и закриването на Председателството, за ангажирането на доброволци за осъществяване на дейности по Председателството, в т. ч. изпълняващи ролята на лица за свръзка с делегациите.
Дирекция „Комуникация и пресцентър“ в координация с МВнР ще изпълнява Комуникационна стратегия на българското председателство в национален план, ще организира пресцентъра на българското председателството в София. Предвижда се и длъжността говорител на Председателството.
С друго решение правителството възложи на министър Лиляна Павлова да сключи с „Национален дворец на културата - Конгресен център София“ ЕАД договор за учредяване на безвъзмездно право на ползване върху части от сградата на НДК за срок до 31 декември 2018 г. за нуждите на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС. Това са четири кабинета на първия етаж в главната сграда на НДК и зала 3/3.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Ремонтът на НДК е в сравнително напреднала фаза, въпреки това има забавяне в част от дейностите

Министър Лиляна Павлова: Ремонтът на НДК е в сравнително напреднала фаза, въпреки това има забавяне в част от дейностите

19 Май 2017 | 13:58 | Агенция "Фокус"
София. Ремонтът на НДК е в сравнително напреднала фаза, въпреки това има забавяне в част от дейностите. Това заяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018г. Лиляна Павлова, по време на работна среща с журналисти и във връзка с ремонта на сградата-домакин на българското председателство - НДК, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Министър Павлова поясни, че една от причините за забавянето е високите изисквания за сигурност, които налагат въвеждането на допълнителни мерки в НДК.
През месец септември ще бъде проведено и журналистическо обучение на ресорните репортери, за да могат те да се запознаят със спецификите на председателството. „За целта изграждаме и специален пресцентър в сградата, избрана за председателството – Националния дворец на културата”, поясни министър Павлова и уточни, че този пресцентър ще бъде с капацитет 130 работни в места, а в него ще работят както българските, така и представителите на чуждестранните медии. По думите ѝ основните заседания на председателството ще се състоят в Брюксел, които се очаква да бъдат около 1500, а за тази цел 200 души ще работят в постоянното представителство там. Министър Павлова уточни, че заседанията в страната ни ще са около 200, като месеците февруари, април и юни се очаква бъдат най-наситени със срещи на високо ниво.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Министър Лиляна Павлова: Съществуващият Национален център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС се трансформира в министерство

Министър Лиляна Павлова: Съществуващият Национален център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС се трансформира в министерство

19 Май 2017 | 13:12 | Агенция "Фокус"
София. Досега съществуващият функциониращ и работещ Национален център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС се трансформира в министерство. Това заяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018г., по време на работна среща с журналисти, които работят по темата за председателството, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Министър Лиляна Павлова уточни, че работещият Национален център има 50 души щат, които ще бъдат в основата на новосъздаденото министерство, а то ще бъде с общо 70 щатни бройки, спазвайки пропорцията в Закона за администрацията, предвиждащи конкретен процент обща и специализирана администрация. „В допълнителните до 70 души се включва политически кабинет, който ще бъде съставен от 6 позиции, а останалите 14 са задължителната за всяко едно министерство обща администрация, включително деловодство, секретно деловодство, финансова дирекция и правна дирекция”, уточни министър Павлова.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова ще проведе работна среща с журналисти

Министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова ще проведе работна среща с журналисти

19 Май 2017 | 07:19 | Агенция "Фокус"
София. Днес, в 12.00 часа, в Гранитната зала на Министерския съвет министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова ще проведе работна среща с журналистите, които работят по темата за подготовката на председателството. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Емерсон Мнангагва положи клетка като президент на Зимбабве. 24 ноември 2017 г.
Емерсон Мнангагва положи клетка като президент на Зимбабве. 24 ноември 2017 г.

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.