НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:19

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов: Оптимист съм за реформата в съдебната система

Премиерът Бойко Борисов: Оптимист съм за реформата в съдебната система

19 Май 2017 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Хитрино. Оптимист съм за реформата в съдебната система. Това каза премиерът Бойко Борисов от Хитрино, където официално бе направена първа копка на новите къщи на мястото на разрушените от взрива на 10 декември миналата година, предаде репортер на Радио „Фокус“- Шумен. По повод срещата му с председателя на ВКС Лозан Панов премиерът заяви, че тя е била регулярна и е поискана от Панов. „Разговаряхме по много теми“, каза Борисов. Запитан дали сред тях е била и така наречената „ЦУМ-гейт“, той коментира: „Аз лично страшно бях притеснен от срещите на омбудсмана с Корнелия Нинова и партийните функционери в ЦУМ. Спомням си точно, когато паднахме от власт концерта на „Орлов мост“ на г-н Тифонов и тежкия негативен оттенък, който като протестен вот се раждаше там – срещата на г-н Трифонов с Корнелия Нинова и пак Гергов там. И аз имам много въпросителни, но съм оптимист. Ще намерим най-доброто възможно решение и реформата в съдебната система няма да бъде дума, защото хората искат бърз процес и справедливост“. „Ако съдиите почнат да наблюдават и да се самоконтролират, защото никой друг не може да ги контролира за тези безбройни условни присъди, тъй като действително са много, ако прокурорите, полицаите, следователи се стегнат и внасят по-добри обвинителни актове, ще стане това, което хората очакват“, допълни Борисов. „Когато се създават междуличностни конфликти между висши представители на съда, прокуратурата, следствието и като „кърлежи“ се прилепят към тях малки политически партии и фракции, нищо добро не може да очаква съдебната система и това го казах и на г-н Панов“, посочи още той. „По всички теми за съдебната система може да се разчита на мен по никакъв начин да не се обслужват политически партии, които със своята маломерност, затова, че дори не можаха да влязат в парламента, не можаха никого да убедят в своята справедливост, просто пречат и на съдиите да постигнат действително най-добро, което може системата да направи“, каза още премиерът. „Нека да оставим сега самите съдии и прокурори да се изберат, да се избере Висш съдебен съвет от парламентарната квота от възможно най-добри професионалисти. Това му казах, а ние ще продължим да осигуряваме средства за съдебната система, която към момента е една от най-добре платените“, допълни Борисов. „Ако въпреки различията си, гледаме в една точка, занапред ще имаме повече успехи. Ето, и в Брюксел дадоха добра оценка – нека да стъпим на доброто, което има и в съда и в прокуратурата и, в МВР и от тук да надградим“, призова той.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Не приемам постигнатото в областта на съдебната реформа да се омаловажава и да се определя като "мимикрия"

Министър Цецка Цачева: Не приемам постигнатото в областта на съдебната реформа да се омаловажава и да се определя като "мимикрия"

19 Май 2017 | 12:05 | Агенция "Фокус"
София. В никакъв случай не бих могла да приема, че това, което е направено до момента – промяната на Конституцията, с която се постигнаха много важни и значими неща като прекия избор на съдиите, прокурорите и следователи, повечето отговорности на Инспектората, завишените изисквания към магистратите, да се омаловажа и да се нарича мимикрия. Това заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на правосъдието Цецка Цачева, след срещата между премиера Бойко Борисов и председателя на ВКС Лозан Панов, на която е обсъждана съдебната реформа и евентуални бъдещи законови и конституционни промени, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Заявеното от правосъдния министър бе в отговор на изказването на председателят на ВКС Лозан Панов, че „всяка мимикрия на реформа води до неверие в правосъдието”. Във връзка с проведената среща Цачева заяви: „Трябва да има такъв диалог и в такъв формат. Открито да се поставят проблемите така, както различните власти ги виждат в общия ни приоритет – продължаване на реформата в съдебната власт”. Тя подчерта, че е водила такъв разговор с председателя на ВКС в своя кабинет веднага след встъпването си в длъжност. „Днес аз апелирах за повече конкретика в това, под което г-н Панов разбира да се работи в дълбочина за съдебната реформа”, смята Цачева. Правосъдният министър призова да бъдат направени конкретни предложения за законодателни промени. „Какво се разбира под дълбочина на реформата? Всички останали трябва да сме наясно, че само с понятия бланкетни и общи формулировки ние рискуваме да останем там, където сме в момента. Постигнахме съгласие в г-н Панов. Излизайки оттук аз съм готова той да предложи конкретните текстове, които да се обсъдят в работен порядък и те да станат законодателна инициатива”, допълни министър Цачева.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Съдебната реформа е важна, но не бива да се отлага всичко останало, отваряйки отново темата с Конституцията

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Съдебната реформа е важна, но не бива да се отлага всичко останало, отваряйки отново темата с Конституцията

19 Май 2017 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. Съдебната реформа е важна, но не бива да се отлага всичко останало отваряйки отново темата с Конституцията. Това заяви на брифинг в Министерски съвет заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, след срещата между председателя на ВКС Лозан Панов и премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. На срещата са били обсъждани евентуални бъдещи конституционни промени, отнасящи се до съдебната реформа. „В нашата програма имаме разписани няколко неща, включително и намаляване на парламентарната квота във ВСС. Имаше предложния за 5-ма души. Ние считаме, че това няма да бъде работещо, защото парламентарната квота би трябвало да бъде квотата на гражданите. Граждански контрол. Всяко капсулиране на съдебната система в твърде голяма степен няма да доведе до очакваните резултати”, смята Захариева. „Да, ние го имаме в програмата. Ще води разговори дали може да се постигне съгласие, защото имаме 95 народни представители, но в никакъв случай няма да спрем да извършваме останалите промени”, допълни още тя. Според нея могат да бъдат извършени достатъчно положителни промени на законодателно равнище, без да се извършват конституционни промени, като приемер посочи антикорупционното законодателство, измененията в НПК и др.
Във връзка с изказването на председателят на ВКС Лозан Панов, че „всяка мимикрия на реформа води до неверие в правосъдието”, Захариева заяви: „Кабинетът никога не е опитвал и мимикрия на реформа не е имал намерение да прави. Нито предишния парламент”.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Българските граждани не могат повече да чакат справедлива съдебна система

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Българските граждани не могат повече да чакат справедлива съдебна система

19 Май 2017 | 11:08 | Агенция "Фокус"
София. Нашият призив е нека да работим заедно. Нека да гледаме в една посока и нека възможно най-бързо да намалим напрежението, за да осъществим тези реформи, не защото имаме 17 препоръки, а защото българските граждани очакват и немогат повече да чакат справедлива съдебна система. Това заяви на брифинг в Министерски съвет заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, след срещата между председателя на ВКС Лозан Панов и премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Освен вицепремиера Захариева в срещата участие са взели още правосъдният министър Цецка Цачева и началникът на кабинета Румяна Бъчварова. „Беше общо споделено мнението, че това е една от най-важните реформи, защото българските граждани очакват справедливост. Очакват бързина и ефективност в съдебната система”, заяви Захариева и напомни, че правителството е поело ангажимент да възможно най-скоро да се изпълнят 17-те препоръки от доклада на ЕК.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лозан Панов, ВКС: Срещата с премиера е част от бъдещи срещи с всички представители на парламентарно представените формации във връзка със съдебната реформа

Лозан Панов, ВКС: Срещата с премиера е част от бъдещи срещи с всички представители на парламентарно представените формации във връзка със съдебната реформа

19 Май 2017 | 09:04 | Агенция "Фокус"
София. Срещата с премиера е част от бъдещи срещи с всички представители на парламентарно представените формации, защото това е важно с оглед на бъдещи законодателни промени във връзка с реформата в съдебната система. Това заяви пред журналисти председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който пристигна в сградата на Министерски съвет, за да разговаря в премиера Бойко Борисов по темата за съдебната реформа, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Най-важният въпрос е как ще продължи реформата и ще има ли реформа в дълбочина на съдебната система”, коментира Панов. Председателят на ВКС подчерта, че пред премиера Борисов ще повдигне и темата по казуса „ЦУМ гейт”. „Тези събития са емблематични, защото показват липсата на институционална реакция и е съвсем нормално, с оглед и на доклада на ЕК и на техническата помощ, която се осъществи от европейски експерти и прокурори, това да бъде тема, която бъде в основата на дебата за реформа в дълбочина на съдебната система”, заяви още председателят на ВКС. Той коментира още, че ще продължи да настоява за среща и с президента Румен Радев.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ВКС Лозан Панов и министър-председателят Бойко Борисов ще обсъдят продължаването на съдебната реформа

Председателят на ВКС Лозан Панов и министър-председателят Бойко Борисов ще обсъдят продължаването на съдебната реформа

19 Май 2017 | 07:12 | Агенция "Фокус"
София. По молба на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов днес, от 8.30 часа, в сградата на Министерския съвет той ще се срещне с министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Това съобщиха от пресцентъра на Върховния касационен съд. Двамата ще обсъдят взаимодействието между трите власти с оглед на последните събития в съдебната система, както и евентуални законодателни и конституционни промени, свързани с функционирането на Република България като правова държава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Генерал Уесли Кларк. 23 октомври 2017 г.
Генерал Уесли Кларк. 23 октомври 2017 г.

ВИДЕО
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.