НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:59

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

АПИ: 4 са отворените ценови оферти за изграждането на 16 км от АМ „Хемус“ от п. в. „Белокопитово“ към Търговище

АПИ: 4 са отворените ценови оферти за изграждането на 16 км от АМ „Хемус“ от п. в. „Белокопитово“ към Търговище

19 Май 2017 | 17:04 | Агенция "Фокус"
София. Четири са отворените ценови оферти за изготвянето на технически проект и строителството на 16,3 км от АМ „Хемус“ - участъкът между пътните възли „Белокопитово“ и „Буховци“ в посока Търговище. Автомагистралната отсечка ще бъде изградена със средства от републиканския бюджет. Индикативната стойност на обществената поръчка е 133 млн. лв. без ДДС. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Отворените ценови оферти са на:
- Обединение „Хемус Лудогорие“, в което участват: „Трейс Груп Холд“ АД, „Пътища и мостове“ ЕООД и „Пътно строителство“ АД – 129 985 000 лв. без ДДС;
- ДЗЗД „Хемус 16320“, в което са: „Инфра Експерт“ ЕООД, „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД, „Автомагистрали - Черно Море“ АД и „Трансконсулт-22 ООД – 119 785 000 лв. без ДДС;
- Обединение „Геопът Белокопитово“, с участници: „Геострой“ АД и „Пътстрой 92“ АД – 117 456 958,55 лв. без ДДС;
- „Хемус Изток-2016“ ДЗЗД, в което са: „ПСТ Груп“ ЕАД и „ОРС инфраструктура“ ООД – 99 992 000 лв. без ДДС.
Автомагистралната отсечка ще бъде с по две ленти за движение в посока, две ленти за спиране, средна разделителна ивица, водещи ивици и банкети. Предвидено е изграждането на 6 виадукта, на пътен възел за връзка с път III-5102 Мировец - Певец, на нова връзка с път I-4 Шумен - Търговище при п. в. „Белокопитово“, на мост и 11 пресичания със селскостопански пътища.
Срокът за „Изготвяне на технически проект и строителство (инженеринг) на обект: АМ „Хемус“, участък от км 310+940 до км 327+260“ е 910 дни.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Подадени са 5 жалби до ВАС по отношение на отсечката на магистрала „Хемус” от Ябланица до пътен възел "Боаза"

Министър Николай Нанков: Подадени са 5 жалби до ВАС по отношение на отсечката на магистрала „Хемус” от Ябланица до пътен възел "Боаза"

19 Май 2017 | 11:07 | Агенция "Фокус"
София. Подадени са 5 жалби до ВАС по отношение на отсечката на магистрала „Хемус” от Ябланица до пътен възел "Боаза". Това заяви в пленарна зала министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Нанков посочи, че за магистрала „Хемус” предстои изграждане на пет участъка: от Ябланица до пътен възел "Боаза" (9,3 км), от "Боаза" до разклона за Плевен – Ловеч (второкласен път с дължина 50 км), от разклона за Плевен – Ловеч до Велико Търново (85 км), от Велико Търново до пътен възел "Буховци" (90 км), от пътен възел "Буховци" до пътен възел "Белокопитово" (16 км). Общо предстои строителство на трасе от 250 км. Нанков заяви, че за първия участък има изпълнител за проектиране и е предложена цена в размер на 55 млн лева без ДДС. По думите му определената тръжна цена на обществената поръчка е била 96 млн лева, но е редуцирана с над 40% на база предложена оферта. Това решение е било обжалвано и произнасянето по него е в полза на Агенция „Пътна инфраструктура”. "В момента обаче има подадени 5 жалби до ВАС. Министерството очаква решението от съда, за да бъде сключен договор със строителната фирма и да започне изпълняването на отсечката Ябланица – пътен възел "Боаза", посочи министър Нанков. Той допълни, че за отсечката пътен възел "Буховци" до пътен възел "Белокопитово" вчера са били отворени ценовите предложения. "Индикативната стойност е 133 млн лева без ДДС и 2,6 млн лева за консултантски услуги", уточни Нанков.
„Втората група отсечки са 50-те километра между пътен възел "Боаза" и пътен възел "Плевен – Ловеч". Там е стартирала обществена поръчка за избор на проектанти. Ще подпишем договорите в рамките на няколко дена. Проектантите ще проектират на три етапа тези 50 км”, посочи Нанков. По думите му, срокът за изпълнение на проектирането е 6 месеца.
За третата група отсечки министърът каза, че е изработен идеен проект. По думите му в края на 2015 година е излязло решение по ОВОС, но за участъка от км 206 до км 222 се налага изработване на нов вариант на трасето. Затова е сключен нов договор за изпълнител и към момента се отстраняват констатираните от АПИ забележки и пропуски по документацията. Новият вариант ще бъде подложен отново на ОВОС, за което е случен договор с външен изпълнител през 2016 г.
„За 2017 година бяха осигурени от Министерски съвет над 22 млн. лева, за да могат да стартират двата участъка, за които първоначално ще има избран изпълнител за съответното авансово финансиране по техните договори. За тях са осигурени още над 1 млн. лева за доизплащане на проектирането на строителството. МРРБ и АПИ продължават работа по финансовото обезпечаване на проекта чрез различни варианти, включително и чрез въвеждане на ТОЛ-такса”, каза още Николай Нанков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жителите на Зимбабве протестират срещу президента Робърт Мугабе - 18 ноември 2017 година
Жителите на Зимбабве протестират срещу президента Робърт Мугабе - 18 ноември 201...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.