НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:18

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

През 2016 г. в БАН са работили 2707 учени

През 2016 г. в БАН са работили 2707 учени

18 Май 2017 | 11:27 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие отчета за дейността Българската академия на науките (БАН) за 2015 и 2016 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. "За" отчета за 2015 г. гласуваха 145 народни представители, нито един "против" и 9 "въздържал се“, с което той бе приет. „За“ този за 2016 г. гласуваха 149 народни представители, отново нито един "против" и 9 "въздържал се“, с което и той бе приет. Отчетите са внесени в деловодството на Народното събрание от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски. Съгласно отчета публикационната активност на БАН през 2015 г. включва 9183 заглавия, от тях 3388 са в международни реферирани списания. През 2016 г. публикационната активност на Академията включва 8192 заглавия, от които 3020 в международни реферирани списания. Най-висок дял са научните публикации в направление нанонауки, нови материали и технологии, както и в направление информационни и комуникационни науки и технологии. Бюджетната субсидия на БАН през 2015 г. достига 75 875 000 лв., а през 2016 г. 83 590 000 лв. В доклада на Академията на науките се посочва, че почти цялата субсидия се изразходва за заплати, за осигурителни вноски, за обезщетения и за стипендии. Собствените приходи от трансфери през 2015 г. са 55,2 млн. лв., а през 2016 г. 54 мл. лв. Акад. Юлиан Ревалски благодари от трибуната на Народното събрание, че в едно от първите заседания на Народното събрание се дава на БАН да представи доклад за дейността си. По думите му важна дейност от общ характер е свързана с работата и с учениците, която се извършва в Ученическия институт към Академията. В рамките на дебата заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Снежана Дукова обясни, че приносът в научната дейност на БАН е ярък и в определени научни направления професионално висок. От своя страна проф. Анелия Клисарова от ПГ на "БСП за България", заяви, че БАН е национален научен център със стратегическа роля в процеса на изграждане на обществото на знанието. Проф. Станислав Станилов от „Обединени патриоти“ обърна внимание, че заплатите, които получават учените не им стигат за да покрият обикновените им битови нужди.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Настъпи моментът за справедливост за Ратко Младич - Трибуналът в Хага ще обяви присъдата срещу бившия командир на босненските сърби. 22 ноември 2017 г.
Настъпи моментът за справедливост за Ратко Младич - Трибуналът в Хага ще обяви п...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.