НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:28

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Столичният общински съвет прие мерки срещу замърсяването на въздуха (ОБЗОР)

Столичният общински съвет прие мерки срещу замърсяването на въздуха (ОБЗОР)

18 Май 2017 | 20:11 | Агенция "Фокус"
София. Столичният общински съвет прие актуализирана Програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София до 2020 година. Зам.-кметът по екология Йоана Христова ще отчита изпълнението на програмата на всеки 3 месеца. В нея са заложени мерки за намаляването на нивата на фините прахови частици и за ограничаването на движението на автомобили, които отделят високи нива на вредни емисии. Предвижда се въвеждането на безплатен градски транспорт в дните с установени трайно високи нива на фините прахови частици. С цел стимулиране на използването на екологично чисти превозни средства електромобилите и хибридните автомобили ще паркират безплатно. В някои райони на столицата ще се въвежда зона, в която автомобилите ще се движат с 30 км/ч. До актуализирането на Програмата за управление на качеството на въздуха се стигна след като тази зима бяха установени завишени нива на фини прахови частици в София. България беше осъдена от ЕС заради мръсния въздух в страната.
Кметът на столицата Йорданка Фандъкова определи програмата като най-важният документ, по който София ще се развива през следващите години, като посочи още, че, наред с темата "Сигурност", темата "Здраве" не може да бъде изместена от никоя друга. Според нея сериозен проблем е завишеното ниво на фините прахови частици, а изработването на програмата беше възложено на едни от най-добрите специалисти в България. По думите ѝ темата за чистотата присъства в разговорите при срещи с представители на чужди столици. Като важни практики кметът на София посочи сериозният контрол при годишните технически прегледи на автомобилите, продължаването на програмата за енергийна ефективност и продължаваме с промяна на отоплителните инсталации. Според нея практика в много големи градове е да се ограничава движението на автомобилите, които най-много замърсяват. Фандъкова каза още, че борбата срещу замърсяването на въздуха изисква последователност, усилия, координация на институциите и сериозно включване на цялото общество и на гражданите, като в последните години включването на гражданското общество по темата е било активно. По думите ѝ според нея механизмът за безплатен градски транспорт звучи чудесно, но трябва да се направят разчети, не толкова за парите, защото по-скъпо от здравето няма, но да се види и какъв ще бъде ефектът.
Зам.-кметът по екология Йоана Христова посочи, че решаването на проблема с мръсния въздух в София изисква време и законодателни промени. Според нея има необходимост от множество институции, които да седнат на една маса по въпроса със замърсяването. Тя каза, че ще бъде въведена система за ранно известяване за очаквани завишени нива на вредни емисии във въздуха. По думите ѝ тя ще дава ще ни дава информация за близките 48 часа, когато се очаква повишение на концентрацията на фини прахови частици на територията на Столичната община. По думите ѝ мерките, предвидени в актуализираната Програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София до 2020 година, са така направени, че да са реалистично приложими.
След приемането на програмата, председателят на групата на „БСП лява България“ в Столичния общински съвет Калоян Паргов посочи, че хигиената е на първата предпоставка за намаляване на замърсяването, като миналата година е било заложено улиците да бъдат мити 13 пъти, а реално са били чистени между 2 и 3 пъти, а в някои райони изобщо не е имало миене. По думите му групата на „БСП лява България“ в Столичния общински съвет е предложила за намаляване на трафика и въвеждане на безплатен транспорт в пикови часове, така че да има стимул за хората да слязат от автомобилите и да ползват обществения транспорт, както и въвеждането на ваучерна система там, където не е топлофицирана София, и да бъдат подпомогнати хората с горива, които нямат отношение към замърсяването на въздуха.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Йорданка Фандъкова: Не сме спирали в последните години да работим за подобряване качеството на въздуха

Кметът Йорданка Фандъкова: Не сме спирали в последните години да работим за подобряване качеството на въздуха

18 Май 2017 | 13:49 | Агенция "Фокус"
София. За мен това е най-важният документ на Столичната община. Той отчита важните проблеми, които стоят пред града ни и дава посоката на продължение на работа. Това каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова след приемането на актуализираната Програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София до 2020 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние не сме спирали в последните години да работим за подобряване на качеството на въздуха. Това изисква последователност, усилия, координация на институциите и сериозно включване на цялото общество и на гражданите“, посочи Фандъкова. Според нея в последните години включването на гражданското общество по темата е било активно. „Ние включихме в тази програма всички възможни познати реални мерки, които и в момента се предприемат в останалите европейски градове. Възложили сме системата за ранно предизвестяване за очаквано замърсяване. Предстои още много работа“, коментира тя. По думите ѝ практика в много големи градове е да се ограничава движението на автомобилите, които най-много замърсяват. „Тази зима беше тежка, особено отоплението и атмосферните условия допринесоха за това да имаме повече дни с превишаване. В същото време обаче всяка зима имаме проблеми, защото голяма част от тях се дължат на отоплението и на атмосферните условия в града. Мерките, които са насочени към промяна на отоплението са важни“, каза още кметът на София. Според нея механизмът за безплатен градски транспорт звучи чудесно, но трябва да се направят разчети, не толкова за парите, защото по-скъпо от здравето няма, но да се види и какъв ще бъде ефектът. „Аз не бих заложила само на тази мярка. Всички знаем, че едва ли всички хора с автомобили ги ползват защото им е платен транспорта. Аз лично не очаквам голям ефект от тази мярка, но сме я заложили, за да можем да я проучим и обсъдим“, каза още Фандъкова.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичният общински съвет прие мерки срещу замърсяването на въздуха

Столичният общински съвет прие мерки срещу замърсяването на въздуха

18 Май 2017 | 12:56 | Агенция "Фокус"
София. Столичният общински съвет прие актуализирана Програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София до 2020 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 52 общински съветници, а 3 „въздържал се“. Зам.-кметът по екология Йоана Христова ще отчита изпълнението на програмата на всеки 3 месеца. В нея са заложени мерки за намаляването на нивата на фините прахови частици и за ограничаването на движението на автомобили, които отделят високи нива на вредни емисии. Предвижда се въвеждането на безплатен градски транспорт в дните с установени трайно високи нива на фините прахови частици. С цел стимулиране на използването на екологично чисти превозни средства електромобилите и хибридните автомобили ще паркират безплатно. В някои райони на столицата ще се въвежда зона, в която автомобилите ще се движат с 30 км/ч.
До актуализирането на Програмата за управление на качеството на въздуха се стигна след като тази зима бяха установени завишени нива на фини прахови частици в София. България беше осъдена от ЕС заради мръсния въздух в страната.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Йорданка Фандъкова: Темата за чистотата на въздуха е най-важната и актуална за София

Кметът Йорданка Фандъкова: Темата за чистотата на въздуха е най-важната и актуална за София

18 Май 2017 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. За мен, като кмет на София, това е най-важният документ, по който София ще се развива през следващите години. Наред с темата "Сигурност", темата "Здраве" не може да бъде изместена от никоя друга. Темата за чистота на въздуха е най-важната и актуална тема през всичките тези години. Това каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на дебатите в Столичния общински съвет относно приемане на актуализираната Програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София до 2020 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е сериозна тема, която засяга работата на Общината, правителството и е ангажимент на цялото общество. Ние работим по тази тема последователно в последните години“, каза кметът на столицата. Според нея сериозен проблем е завишеното ниво на фините прахови частици. „Изработването на програмата беше възложено на едни от най-добрите специалисти в България. Тя беше подложена на изключително сериозни дискусии“, посочи тя. По думите ѝ темата за чистотата присъства в разговорите при срещи с представители на чужди столици. „Много важна мярка е много сериозният контрол при годишните технически прегледи на автомобилите“, допълни Фандъкова. „Важно е и продължаването на програмата за енергийна ефективност. Продължаваме с промяна на отоплителните инсталации“, каза още тя.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП: Ще подкрепим Програмата за управление на качеството на въздуха в София, искаме да подпомогнем процеса за решаване на проблема

Калоян Паргов, БСП: Ще подкрепим Програмата за управление на качеството на въздуха в София, искаме да подпомогнем процеса за решаване на проблема

18 Май 2017 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. От БСП искаме да бъдем конструктивни и да подпомогнем процеса за решаване на проблема със замърсяването на въздуха, който очевидно тревожи всички софиянци. Това каза председателят на групата на „БСП за България“ в СОС Калоян Паргов във връзка с Програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София до 2020 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Можем да намалим трафика в центъра и около идеалния център, което би донесло по-големи приходи на столичния транспорт и би довело до намаляване на вредните емисии“, обясни той. Калоян Паргов посочи, че БСП ще подкрепи програмата за управление на качеството на въздуха. Според него зам.-кметът по екология Йоана Христова трябва да заложи на мярката за миене на улици, защото има не малко пари за чистота, които могат да се използват. „Има и нестандартен подход - да обявим часове за безплатен транспорт, това пък ще намали приходите на ЦГМ, но кое е по-важно здравето или приходите“, коментира той. „Иска ми се поне 1 път в годината кметът на София, защото това е важен проблем за софиянци, на заседание на СОС да докладва за напредъка на тази програма, за да може по този начин на кажем на избирателите ни - грижа ни е за вас и за въздуха, който дишате“, каза още Калоян Паргов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичният общински съвет ще разгледа програмата за управление на качеството на атмосферния въздух

Столичният общински съвет ще разгледа програмата за управление на качеството на атмосферния въздух

18 Май 2017 | 08:37 | Агенция "Фокус"
София. Столичният общински съвет ще разгледа на своето днешно заседание програмата за управление на качеството на атмосферния въздух. Програмата за управление на качеството на атмосферния въздух на Столична община за периода 2015 - 2020 г. Сред мерките, които се предвиждат в програмата е електромобилите и хибридните автомобили да паркират безплатно в София, като по този начин се стимулира ползването на екологично чисти превозни средства. Обмисля се и облекчение на данъците или изобщо да не се плащат такси от притежателите на електромобили и хибридни автомобили.
Облекчения ще има и за мобилните търговски обекти, които продават сандвичи, плодове, зеленчуци, пици и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Настъпи моментът за справедливост за Ратко Младич - Трибуналът в Хага ще обяви присъдата срещу бившия командир на босненските сърби. 22 ноември 2017 г.
Настъпи моментът за справедливост за Ратко Младич - Трибуналът в Хага ще обяви п...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.