НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:29

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Лидерът на БСП – София Калоян Паргов: Спасихме 36 милиона лева за Столичния автотранспорт с отказа да удължим договора на „Карат С“

Лидерът на БСП – София Калоян Паргов: Спасихме 36 милиона лева за Столичния автотранспорт с отказа да удължим договора на „Карат С“

18 Май 2017 | 18:05 | Агенция "Фокус"
София. Над 36 милиона лева приходи ще влязат в Столичния автотранспорт след отхвърлянето на доклада за удължаване на концесионния договор на фирма „Карат С“. Те ще спомогнат за закупуване на нови автобуси. Това каза лидерът на БСП – София и председател на социалистите в СОС Калоян Паргов, след сесията на Столичния общински съвет в четвъртък, на която предложението за удължаване с още две години на договора с „Карат С“ беше отхвърлено от съветниците, съобщиха от пресцентъра на ГС на БСП - София.
„Предложението беше обяснено с факта, че общината е в невъзможност да закупи навреме нови автобуси за Столичния автотранспорт и да гарантира осъществяването на обществения превоз, обясни Калоян Паргов. - Това щеше да е поредният подарък на управляващите в Столична община към благодетелите на ГЕРБ - така, както беше направено в предизборната кампания. Всички помним как през март подариха на “Юнион Ивкони“ междуградските превози за сметка на протеста на „Карат С“ тогава. А сега имаха намерение да компенсират Миролюб Столарски като му удължат договора за още две години. Тази идея обаче беше съшита с бели конци. И най-вече – щеше да ощети Столична община. Тук обаче е важен друг въпрос – кой носи отговорност за забавените поръчки? Нима не знаеха, че през 2017 година изтича този договор, за да може навреме да направят поръчките, с които да закупят нови екологични автобуси на природен газ или метан?“.
Според заместник-председателя на СОС от групата на БСП-Лява България Милка Христова Столичният общински съвет като орган на местното самоуправление изобщо не е компетентен да гласува подобен доклад. „Решението, което ни предлагаха да вземем, се основава на чл. 5, ал. 5 от Регламент 1370 на Европейския съюз, който урежда именно обществения превоз на пътници, обясни тя. - Този текст препраща към Наредба 2 от 2002 година, която е български нормативен документ, издаден от Министерството на транспорта и уреждащ обществения транспорт. В чл. 16, ал. 6 от тази Наредба се казва, че когато се прилага чл. 5, ал. 5 от Регламента, компетентен да действа е областният управител, който взема решение, публикува го в един местен всекидневник и в рамките на 14 дни всяко заинтересовано лице може да обжалва това решение“.
Милка Христова цитира и решение на Сметната палата, която извърши одит на дейността на ЦГМ по настояване на общинските съветници от групата на БСП Лява България. „Проверката по наше настояване беше за периода от 2014-а до юни 2016-а година. Точно преди два дни докладът с резултата от тази проверка беше качен на страницата на Сметната палата в интернет, обясни тя. - На 122-а страница от този доклад Сметната палата заявява, че миналата година, когато СОС е взел решение за продължаване срока на изтекъл договор за друг външен оператор, на практика е действал при липса на компетентност. Тъй като съгласно чл. 6, ал. 6 от Наредба 2, компетентен е областният управител. Всъщност най-висшият одитен орган в страната е категоричен, че решението е взето при липса на компетентност или при липса на основание. Всичко това означава, че на сесията ни предлагаха да вземем незаконосъобразно решение. Решение, което е в грубо нарушение както на европейския регламент, така и на наредбата и на доклада на Сметната палата. Всичко това мога да го квалифицирам само с една дума – пълно безхаберие!“.
Калоян Паргов поиска отговор на въпроса кой носи отговорност за липсата на компетентност на администрацията в Столична община. „Ако е кметът – да си каже, ако са я подвели – да посочи лицата и да ги накаже, заяви той. - Но не може администрацията в Столична община да продължава да буксува и да си играе с милиони софиянци“.
Според лидера на БСП – София липсата на компетентност и отговорност от страна на администрацията в СО е проличала и от предложената прогнозна бюджетна рамка в периода до 2020 година. „В нея се видяха много слабости и пропуски в планирането. Свързани са най-вече с това, че изобщо не са съобразени с параметрите на бюджета, предлаган от новото правителство. Дори с прогнозната минимална работна заплата не са съобразени! Очевидно, че тази прогнозна бюджетна рамка я бяха правили през март, когато явно от ГЕРБ не вярваха, че ще бъдат отново управляващата политическа сила. Затова го пуснаха по течението, а сега го предлагат за гласуване в СОС, което е безотговорно“, каза още Калоян Паргов.
По програмата за чистотата на атмосферния въздух, която беше приета на днешната сесия на СОС, общинските съветници от групата на БСП Лява България предложиха три мерки. Първата е да има безплатен транспорт в определени пикови часове на деня, за да бъдат стимулирани софиянци да слязат от автомобилите си и по този начин да бъдат намалени вредните емисии. Втората – да бъде увеличена кратността за миенето на улиците, тъй като това ще доведе до намаляване на фините прахови частици. Третата е по отношение на гражданите, които се отопляват на дърва и въглища през зимния сезон. Предложението на общинските съветници от групата на БСП Лява България е Столична община да създаде механизъм и система за стимулиране за използване на екологични енергоносители, които да не допринасят за замърсяването на въздуха.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът Евгени Крусев: По 14 линии на градския транспорт в София ще започнат да се движат автобуси на средна възраст 30 години

Зам.-кметът Евгени Крусев: По 14 линии на градския транспорт в София ще започнат да се движат автобуси на средна възраст 30 години

18 Май 2017 | 16:11 | Агенция "Фокус"
София. Договорите, които сега изтичат поетапно са отделни за всяка линия. До септември догодина на всяка линия поотделно ѝ приключва договорът. В момента на две линии – 3 и 6 им изтича договорът, през юли – на още две. Общо пакетът линии е 14. Автобусите ще са на средна възраст 30 години. Това каза зам.-кметът на София с ресор транспорт и транспортни комуникации Евгени Крусев, след като Столичният общински съвет не прие неговия доклад относно удължаване на договор за основни автобусни линии от общинската транспортна схема на територията на Столичната община, предаде репортер на Агенция „Фокус“. “Предложението до Столичния общински съвет беше продиктувано изцяло по целесъобразни въпроси, тъй като столичният автотранспорт може да поеме обслужването по тези линии с изключително стари амортизирани автобуси, които ще влошат значително качеството на услугата, която предоставят по тези линии“, съобщи Крусев. По думите му Столичният общински съвет има правото да вземе своето обосновано решение. „Ще направим съответните консултации с юристи и със столичния автотранспорт и ще преценим как е най-добре да постъпи“, коментира той.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Столичният общински съвет не удължи договора за основни автобусни линии от обществения транспорт

София: Столичният общински съвет не удължи договора за основни автобусни линии от обществения транспорт

18 Май 2017 | 15:41 | Агенция "Фокус"
София. Столичният общински съвет не удължи договора за основни автобусни линии от обществения транспорт в София, предаде репортер на Агенция "Фокус". Докладът предлагаше удължаване на договора, сключен през 2008 г. и бе включен допълнителна точка от дневния ред в заседанието на СОС днес. Докладчик по нея е зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев. За приемането на доклада бяха необходими гласовете на повече от половината от общо 61 общински съветници. Със „За“ гласуваха 28 общински съветници, а „против“ 14, а 3-ма се въздържаха, с това докладът не бе приет.
Заместник-кметът на София с ресор транспорт и транспортни комуникации Евгени Крусев заяви, че прекратяването на договора би означавало влошаване на качеството на градския транспорт и връщането в експлоатация на стари автобуси без екологични норми.
Агенция "Фокус" припомня: По-рано днес в парламента народни представители от ПГ на "БСП за България" алармираха, че Столичният общински съвет ще удължи договора за 15 от линиите на обществения транспорт в София без основание, с което според тях СОС ще направи пореден подарък на фирми, спонсориращи ПП ГЕРБ.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: 36 млн. лв. ще бъдат подарени на частна фирма за сметка на общинския автотранспорт в столицата

Георги Свиленски, БСП: 36 млн. лв. ще бъдат подарени на частна фирма за сметка на общинския автотранспорт в столицата

18 Май 2017 | 10:31 | Агенция "Фокус"
София. 36 млн. лв. ще бъдат подарени на частна фирма за сметка на общинския автотранспорт в столицата. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Както знаете темата за градския транспорт на София я наблюдаваме от 10 години поне. Казусът не е нов. Вследствие на тези наши наблюдения миналата година народните представители от БСП внесохме решение в 43-ото Народно събрание за възлагане на одит от Сметната палата на Центъра на градска мобилност. Вследствие на този одит има констатирани безброй нередности“, каза Свиленски. Депутатът посочи, че СОС ще направи опит да продължи договора на частна фирма, управляваща 15 общински линии за още две години. По думите му договорът е за 2 години по 18 млн. лв., което прави на година 36 млн. лв. „Какво казва Сметната палата – при прилагане на хипотезата за спешна мярка, областният управител е органът, компетентен да предприеме тези действия при условията на регламента. За целта областният управител взема решение, което се публикува в един местен и един национален вестник и в същото време може да бъде обжалвано по всяко време“, каза Свиленски. По думите му в случаите, при които друг орган е взел решение за спешна мярка, би могло да бъде тълкувано, че решението е взето при липса на компетентност. „Днес СОС ще вземе решение при липса на компетентност и без правно основание“, заяви Свиленски. Той попита кмета на Столична община Йорданка Фандъкова кога е била искрена. „Когато преди една година твърдяхте, че ще върнете общинският транспорт в патримониума на Столична община, общинското почистване в патримониума на Столична община или сега, когато днес след няколко часа ще даде за още две години 36 млн. на частна превозваческа фирма?“, попита Свиленски.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Настъпи моментът за справедливост за Ратко Младич - Трибуналът в Хага ще обяви присъдата срещу бившия командир на босненските сърби. 22 ноември 2017 г.
Настъпи моментът за справедливост за Ратко Младич - Трибуналът в Хага ще обяви п...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.