НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:47

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николина Ангелкова: Голяма част от цените за чадър и шезлонг ще бъдат намалени това лято (ОБЗОР)

Министър Николина Ангелкова: Голяма част от цените за чадър и шезлонг ще бъдат намалени това лято (ОБЗОР)

18 Май 2017 | 21:54 | Агенция "Фокус"
Бургас. Голяма част от цените за чадър и шезлонг ще бъдат намалени това лято. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в Бургас по време на среща, посветена на подготовката на летния сезон в региона. Едни от примерите е морски плаж „Къмпинг Нестинарка“, където цената за 1 брой чадър е 0,36 лв. и за шезлонг – 0,36 лв. На „Къмпинг Оазис“ това лято цените за чадър и шезлонг са по 6,00 лв., като миналата година са били по 10,00 лв. Към момента 103 са неохраняемите плажни ивици, но министър Ангелкова подчерта, че основен приоритет в работата ѝ ще бъде намаляването на този брой. Според нея се очаква между 7 и 10% ръст на туристите през това лято. Ръстът на ранните записвания от Германия е между 10 и 29%, ръстът на чартърните полети от Франция е около 83%. Очаква се увеличение на туристите от Белгия, Холандия, Полша и Чехия, а ръстът на туристи от Русия е между 15 и 20%.
За сигурността по курортите ще се грижат над 700 командировани полицаи, като голяма част от тях ще са насочени към Слънчев бряг. Министърът на туризма увери, че и през това лято ще има мобилни екипи, които ще проверяват плажовете, отдадени на концесия и под наем. Горещият телефон ще продължи да функционира, ще бъдат подновени и табелите, които бяха поставени миналата година с актуална информация за стопаните на плажовете. Министър Николина Ангелкова информира, че в момента се работи и по развитието на онлайн платформата, чрез която могат да се проверят цените на шезлонгите и чадърите.
Министър Ангелкова проведе и среща с кмета на Община Бургас Димитър Николов. Той коментира, че като кмет на Община Бургас, ще продължи да работи активно за гарантирането на безопасността и комфорта на всички, които са избрали региона за своята ваканция. Димитър Николов информира министъра, че се надява общината да успее да осигури водно-спасителна дейност, медицинско обслужване и почистване на максимално повече морски плажове, останали без стопанин това лято. Министърът се срещна и с кмета на Община Приморско д-р Димитър Германов.
По време на обиколката си в Бургаско министър Ангелкова се срещна и с представители на туристическия бранш в к.к. Слънчев бряг. Тя коментира, че основна цел в рамките на мандата на правителството е да се промени обликът на курорта. Министърът подчерта, че статутът на националните курорти е специфичен и е необходимо да има еднакви правила, свързани с инфраструктурата, благоустройството, рекламата, разходването на средствата. Тя каза още, че туризмът е ключов сектор, затова за приоритет е изграждането на четирилентовия път Бургас-Слънчев бряг“. По думите ѝ всички процедури са в достатъчно напреднал етап, за да може скоро да стартира работа по отсечката.
Николина Ангелкова коментира, че един от най-големите проблеми е липсата на квалифицирани кадри. В тази връзка тя съобщи, че миналата седмица на среща с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков е предложила техническото време за регистрация на сезонни работници от трети страни за работа в страната до 90 дни да бъде намалено. Ще бъде създадена организация за по-бързото обработване на документите и регистрацията да се извършва в по-кратък срок от нормативно заложения, който е 15 дни.
На срещите в Бургас и Слънчев бряг присъства и вицепремиерът Валери Симеонов.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова проведе работна среща с кмета на Приморско Димитър Германов

Министър Николина Ангелкова проведе работна среща с кмета на Приморско Димитър Германов

18 Май 2017 | 19:47 | Агенция "Фокус"
Приморско. Тази година очакваме около 10% ръст през лятото“, заяви министър Николина Ангелкова по време на среща с кмета на Община Приморско Димитър Германов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. Тя подчерта, че 2016 г. е била изключително успешна по цялото Черноморие и всяка една от общините е отчела голям ръст.
От своя страна Димитър Германов увери министър Ангелкова, че продължава активната работа за осигуряване на нормалното протичане на летния сезон на територията на Приморско.
Министър Ангелкова акцентира върху усилията на Община Приморско за увеличаване на туристическия интерес към мегалитно светилище Беглик Таш и посочи, че са необходими активности в посока развитие на културно-историческия туризъм в региона.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова се срещна с кмета на Община Бургас

Министър Николина Ангелкова се срещна с кмета на Община Бургас

18 Май 2017 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Бургас. Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с кмета на Община Бургас Димитър Николов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. По време на разговора им стана ясно, че през този летен сезон продължава устойчивия ръст на записванията на туристи от Полша и Чехия. По думите на министъра, увеличението на гостите от Русия ще е 15-20% спрямо миналата година.
„Мога да Ви уверя, че сме подхождали към незаконното строителство с нетърпимост“, посочи министър Ангелкова. Тя увери кмета на Община Бургас, че усилията на Министерството на туризма са насочени към намаляване на броя на неохраняемите плажове. „Изискали сме от концесионерите да има денонощно осветление на плажовете“, посочи още тя.
Димитър Николов коментира, че като кмет на Община Бургас ще продължи да работи активно по гарантирането на безопасността и комфорта на всички, които са избрали региона за своята ваканция. Той информира министъра, че се надява общината да успее да осигури водно-спасителна дейност, медицинско обслужване и почистване на максимално повече морски плажове, останали без стопанин това лято.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Обектите на Северния бургаския плаж са незаконни

Министър Николина Ангелкова: Обектите на Северния бургаския плаж са незаконни

18 Май 2017 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Бургас. Обектите на Северния бургаския плаж са незаконни. Това каза пред журналисти в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде кореспондентът на Радио „Фокус“-Бургас. „За да се премахнат принудително, винаги има покана за доброволно премахване в седемдневен срок. Дори и да се подаде в понеделник тази покана, търгът ще се проведе на 29 май. След като се проведе търгът, ще следва да се премахнат обектите, ако няма избран наемател, защото срокът за уведомяване на този, който ги държи в момента по закон, е 7 дни и след изтичането им, започва процедура за принудително премахване, ако няма съгласие за доброволно такова“, коментира Ангелкова. По думите ѝ наемателят на плажната ивица ще остане наемател до края на годината. „Законът позволява, когато е средата на сезона, съответно да се изкара годината. Няма как новият концесионер, който бъде избран, ако преминат съдебните процедури, да встъпи във владение на имота, така че до края на тази година стопанин на Бургас - Север ще бъде този, който ще бъде избран на 29 май, а договор за концесия ще се сключи от 1 януари 2018 година, като се надявам до края на годината съдебните процедури да приключат“, каза още Ангелкова.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Голяма част от цените за чадър и шезлонг ще бъдат намалени това лято

Министър Николина Ангелкова: Голяма част от цените за чадър и шезлонг ще бъдат намалени това лято

18 Май 2017 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Бургас. Голяма част от цените за чадър и шезлонг ще бъдат намалени това лято, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в Бургас по време на среща за подготовката на летния сезон в региона. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. Едни от примерите е морски плаж „Къмпинг Нестинарка“, където цената за 1 бр. чадър е 0,36 лв. и за шезлонг – 0,36 лв. На „Къмпинг Оазис“ това лято цените за чадър и шезлонг са по 6,00 лв., като миналата година са били по 10,00 лв. В срещата участваха вицепремиерът Валери Симеонов, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, кметове на общини в областта, представители на МВР, НАП, РЗИ.
„Миналата година с приетата от нас методика задължихме новите концесионери да предложат какви ще бъдат цените на шезлонги и чадъри“, припомни министър Ангелкова. Тя бе категорична, че основен приоритет в работата й е броят на неохраняемите плажове да бъде намален. „Това лято служителите на Министерството на туризма ще проверяват както плажовете, така и местата за хранене и настаняване, за да се осигури нормално протичане на сезона. С това целим гостите, които посещават за първи път България, да се върнат отново“, каза още тя.
"Всички данни, които имаме до момента показват, че предстоящият летен сезон ще бъде много успешен, като ръстът ще бъде между 7% и 10%", посочи министъра. Тя увери, че и през това лято ще има мобилни екипи, които ще проверяват плажовете, отдадени на концесия и под наем. Те ще реагират максимално бързо на подадените сигнали. Горещият телефон ще продължи да функционира, ще бъдат подновени и табелите, които бяха поставени миналата година с актуална информация за стопаните на плажовете. Министър Николина Ангелкова информира, че в момента се работи и по развитието на онлайн платформата, чрез която могат да се проверят цените на шезлонгите и чадърите.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Работата на кабинета „Борисов 3“ започна с ударно премахваме на незаконни обекти

Министър Николина Ангелкова: Работата на кабинета „Борисов 3“ започна с ударно премахваме на незаконни обекти

18 Май 2017 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Бургас. Със започването на работа на кабинета „Борисов 3“ започнахме ударно да премахваме незаконни обекти. Това каза пред журналисти в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде кореспондентът на Радио „Фокус“. „Още със създаването на Министерството на туризма, когато сме коментирали както темата за временните обекти, така и за незаконното строителство, винаги сме подхождали с голяма отговорност и непримиримост. Постепенно ще изчистим облика на националните курорти. Това е една от основните задачи на Министерството на туризма - да се определи техният статут и да се създадат правила за тяхното функциониране както по отношение на инфраструктурата, така и по отношение на благоустройството и на архитектурната визия на обектите, които се намират на територията на националните курорти. Надявам се с промените в Закона за туризма, които предстои да се представят до края на тази година и по-специално с Наредбата, която да регулира в детайли статута на националите курорти, да фиксираме конкретни правила и норми, на които трябва да отговарят всички обекти, които ще бъдат разположени на тяхна територия“, каза още министър Ангелкова.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Общо 756 полицаи ще бъдат командировани по летните курортите, като голяма част от тях ще са насочени към Слънчев бряг

Министър Николина Ангелкова: Общо 756 полицаи ще бъдат командировани по летните курортите, като голяма част от тях ще са насочени към Слънчев бряг

18 Май 2017 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Бургас. Общо 756 полицаи ще бъдат командировани по курортите, като голяма част от тях ще са насочени към Слънчев бряг. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг след среща с контролните органи, областния управител на Бургас и кметове на общините в областта за готовността за летния сезон в регион Бургас, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Бургас. По думите на министър Ангелкова ще има засилено полицейско присъствие в курортите и най-вече в Слънчев бряг, където миналата година имаше престрелка в едно от заведенията, при което загина един човек, а други трима бяха ранени. „Общо 756 полицаи ще бъдат командировани по курортите, като голяма част от тях ще са насочени към Слънчев бряг. Ще има дневни патрули по плажовете, които ще действат като туристическа полиция“, съобщи тя. По думите на Ангелкова е изискано от концесионерите и наемателите на плажовете да има денонощно осветление на плажните ивици. „Също така ще има и екипи на НАП, мобилни офиси и изнесени приемни на Агенцията по безопасност на храните. Отново ще функционира телефона за сигнали от граждани. Предстои да се актуализират и табелите на плажовете“, посочи туристическия министър. Ангелкова бе категорична че ще има изненадващи проверки през цели съвет. Към монета 103 са неохраняемите плажове, тя изрази надежда, че цифрата ще се намали след края на май, когато изтичат сроковете за избор на концесионери или наематели. От Инспекцията по труда ще се следят договорите на наемните работници. „Разчитаме на всички контролни органи за безпроблемното протичане на сезона“, каза още Ангелкова. По думите й между 7 и 8 % е очакваният ръст на туристи през това лято, ръстът от ранните записвания от Германия е между 10 и 29%, ръстът на чартърните полети от Франция е 83%. Очаква се увеличение на туристите от Белгия, Полша и Чехия, а ръстът на туристи от Русия е между 15 и 20%.
На срещата присъстваха и вицепремиерът Валери Симеонов и областният управител Вълчо Чолаков.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Над 3 млн. пътници се очаква да пристигнат на Летище - Бургас през летния сезон

Вицепремиерът Валери Симеонов: Над 3 млн. пътници се очаква да пристигнат на Летище - Бургас през летния сезон

18 Май 2017 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Бургас. Над 3 млн. пътници се очаква да пристигнат на Летище - Бургас. Това каза пред журналисти в Бургас вицепремиерът Валери Симеонов, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. Той допълни, че в рамките на 2 седмици от управлението на новото правителство са реализирани искания на туристическия бранш. Става въпрос за облекчаване на процедурата за наемане на работна ръка от трети страни като Украйна, Беларус, Молдова. Срокът от момента на подаване на документи до издаване на визи е 7 дни. Отпадат изискванията за представяне на преведен документ за образование и квалификация, договор за наем. Работодателят подписва декларация, а чужденците трябва да заплатят визата си и съответната застраховка. Симеонов допълни, че документите, които са се подавали само в Социалното министерство в София, вече могат да се подават в териториалните звена на ведомството в Бургас и във Варна. Вицепремиерът добави, че ще настоява от този туристически сезон да се въведе патентен данък за апартхотелите. Стойността му ще се определи от Финансовото министерство. 500 хил. са апартхотелите в страната към момента. Той бе категоричен, че премахването на незаконните обекти в Слънчев бряг ще продължи.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Всеки трябва да спазва задълженията си, за да има ред и сигурност за туристите в Слънчев бряг

Министър Николина Ангелкова: Всеки трябва да спазва задълженията си, за да има ред и сигурност за туристите в Слънчев бряг

18 Май 2017 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Бургас. Всеки трябва да спазва задълженията си, за да има ред и да бъдат гарантирани сигурността и комфортът на туристите в Слънчев бряг. Нашата цел е в рамките на този мандат да започне да се променя обликът на курорта. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на среща с представители на туристическия бранш в Слънчев бряг днес, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма. На срещата присъства и вицепремиерът Валери Симеонов.
Министърът подчерта, че статутът на националните курорти е специфичен. „Необходимо е да има еднакви правила, свързани с инфраструктурата, благоустройството, рекламата, разходването на средствата“, посочи Ангелкова. „Мога да ви уверя, че както сме коментирали и по време предишни срещи, ще продължим с премахването на незаконните обекти. Ако обстоятелствата го налагат, ще бъдат и затваряни, за да не се извършва търговска дейност“, подчерта министър Николина Ангелкова. Тя каза още, че „туризмът е ключов сектор, затова за нас топ приоритет е изграждането на четирилентовия път Бургас-Слънчев бряг“. По думите ѝ всички процедури са в достатъчно напреднал етап, за да може скоро да стартира работа по отсечката.
Николина Ангелкова коментира, че един от най-големите проблеми е липсата на квалифицирани кадри. В тази връзка тя съобщи, че миналата седмица на среща с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков е предложила техническото време за регистрация на сезонни работници от трети страни за работа в страната до 90 дни да бъде намалено. Ще бъде създадена организация за по-бързото обработване на документите и регистрацията да се извършва в по-кратък срок от нормативно заложения, който е 15 дни.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова ще проведе среща за готовността за летния сезон в Бургас

Министър Николина Ангелкова ще проведе среща за готовността за летния сезон в Бургас

18 Май 2017 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Бургас. По инициатива на министъра на туризма Николина Ангелкова ще се проведе среща с контролните органи, областния управител на Бургас и кметове на общините в областта за готовността за летния сезон в регион Бургас, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. Срещата ще се проведе днес, от 13.00 часа, в сградата на Областна администрация - Бургас. След приключване на срещата е предвиден брифинг от 14.30 часа в сградата на областната управа. В рамките на посещението си в региона министър Ангелкова ще проведе и срещи с представители на туристическия бранш.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на високо равнище на Г-7 в Таормине 27 май 2017 година
Среща на високо равнище на Г-7 в Таормине 27 май 2017 година

ВИДЕО
Пресечен е канал за трафик на хора през аерогара София
Пресечен е канал за трафик на хора през аерогара София
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.