НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:27

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Георги Свиленски, БСП: Столична община може да купи 120 нови автобуса с парите за частната фирма

Георги Свиленски, БСП: Столична община може да купи 120 нови автобуса с парите за частната фирма

18 Май 2017 | 20:13 | Агенция "Фокус"
София. Цялата Община знае, че 8-годишният договор, сключен с частна фирма, изтича. Мотивите за удължаването му, че СО и Столичен автотранспорт нямат възможност да предложат нови автобуси, са несъстоятелни. Няма как да не знаят, че въпросният договор ще изтече през 2017 г., и да не са предприели никакви действия. Сега казват на столичани, че обстоятелствата са форсмажорни и трябва да се продължи договорът, за който ще трябва да се платят 36 млн. лв. Ако обаче тези пари не бъдат платени на частната фирма, СО може да купи цели нови 120 автобуси. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Георги Свиленски по БНТ по повод изтекъл договор с частна фирма за 36 млн. лв., който Столична община обаче иска да продължи, съобщиха от пресцентъра на БСП.
Свиленски обясни, че преди 8 г., когато бяха сключвани тези договори, е било казано, че тъй като Столична община няма възможност да купува собствени транспортни средства, в случая автобуси, трябва да бъдат концесионирани на частни превозвачи. „След 8 г. обаче всички сме свидетели, че България и София имат достъп до евросредства и бяха закупени много автобуси“, посочи депутатът от левицата.
Свиленски обясни, че вече има и одитен доклад на Сметната палата по повод решението на Общинския съвет за продължаване на договорите, според който това е незаконно. Депутатът каза, че според одита, удължаване на този договор може да направи само областният управител на съответната община.
Георги Свиленски засегна и темата за повишаването на цената на билета в София на 1,60 лв. „Тогава ни бе обяснено, че ни трябват средства за разплащане. И какво излезе – събират се пари от столичани, за да се дадат на една фирма“, обясни той. Свиленски бе категоричен, че най-големият проблем в Столичния автотранспорт са кражбите. Той попита също защо кметът и Столичният общински съвет продължават да обжалват, а не се откажат от жалбата си за цена на билета в София.
По повод работата на кабинета „Борисов“, Свиленски каза, че би било по-добре изобщо да не беше започвал работа. „Един оттеглен законопроект, двама сменени зам.-министри само за часове, вицепремиер с поискана оставка, при това не само от нас. Има само закон за мажоритарното гласуване, за което обаче в коалицията им не се разбират. Това дава ли основания за стабилност?“, попита той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът Евгени Крусев: По 14 линии на градския транспорт в София ще започнат да се движат автобуси на средна възраст 30 години

Зам.-кметът Евгени Крусев: По 14 линии на градския транспорт в София ще започнат да се движат автобуси на средна възраст 30 години

18 Май 2017 | 16:11 | Агенция "Фокус"
София. Договорите, които сега изтичат поетапно са отделни за всяка линия. До септември догодина на всяка линия поотделно ѝ приключва договорът. В момента на две линии – 3 и 6 им изтича договорът, през юли – на още две. Общо пакетът линии е 14. Автобусите ще са на средна възраст 30 години. Това каза зам.-кметът на София с ресор транспорт и транспортни комуникации Евгени Крусев, след като Столичният общински съвет не прие неговия доклад относно удължаване на договор за основни автобусни линии от общинската транспортна схема на територията на Столичната община, предаде репортер на Агенция „Фокус“. “Предложението до Столичния общински съвет беше продиктувано изцяло по целесъобразни въпроси, тъй като столичният автотранспорт може да поеме обслужването по тези линии с изключително стари амортизирани автобуси, които ще влошат значително качеството на услугата, която предоставят по тези линии“, съобщи Крусев. По думите му Столичният общински съвет има правото да вземе своето обосновано решение. „Ще направим съответните консултации с юристи и със столичния автотранспорт и ще преценим как е най-добре да постъпи“, коментира той.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Столичният общински съвет не удължи договора за основни автобусни линии от обществения транспорт

София: Столичният общински съвет не удължи договора за основни автобусни линии от обществения транспорт

18 Май 2017 | 15:41 | Агенция "Фокус"
София. Столичният общински съвет не удължи договора за основни автобусни линии от обществения транспорт в София, предаде репортер на Агенция "Фокус". Докладът предлагаше удължаване на договора, сключен през 2008 г. и бе включен допълнителна точка от дневния ред в заседанието на СОС днес. Докладчик по нея е зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев. За приемането на доклада бяха необходими гласовете на повече от половината от общо 61 общински съветници. Със „За“ гласуваха 28 общински съветници, а „против“ 14, а 3-ма се въздържаха, с това докладът не бе приет.
Заместник-кметът на София с ресор транспорт и транспортни комуникации Евгени Крусев заяви, че прекратяването на договора би означавало влошаване на качеството на градския транспорт и връщането в експлоатация на стари автобуси без екологични норми.
Агенция "Фокус" припомня: По-рано днес в парламента народни представители от ПГ на "БСП за България" алармираха, че Столичният общински съвет ще удължи договора за 15 от линиите на обществения транспорт в София без основание, с което според тях СОС ще направи пореден подарък на фирми, спонсориращи ПП ГЕРБ.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: 36 млн. лв. ще бъдат подарени на частна фирма за сметка на общинския автотранспорт в столицата

Георги Свиленски, БСП: 36 млн. лв. ще бъдат подарени на частна фирма за сметка на общинския автотранспорт в столицата

18 Май 2017 | 10:31 | Агенция "Фокус"
София. 36 млн. лв. ще бъдат подарени на частна фирма за сметка на общинския автотранспорт в столицата. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Както знаете темата за градския транспорт на София я наблюдаваме от 10 години поне. Казусът не е нов. Вследствие на тези наши наблюдения миналата година народните представители от БСП внесохме решение в 43-ото Народно събрание за възлагане на одит от Сметната палата на Центъра на градска мобилност. Вследствие на този одит има констатирани безброй нередности“, каза Свиленски. Депутатът посочи, че СОС ще направи опит да продължи договора на частна фирма, управляваща 15 общински линии за още две години. По думите му договорът е за 2 години по 18 млн. лв., което прави на година 36 млн. лв. „Какво казва Сметната палата – при прилагане на хипотезата за спешна мярка, областният управител е органът, компетентен да предприеме тези действия при условията на регламента. За целта областният управител взема решение, което се публикува в един местен и един национален вестник и в същото време може да бъде обжалвано по всяко време“, каза Свиленски. По думите му в случаите, при които друг орган е взел решение за спешна мярка, би могло да бъде тълкувано, че решението е взето при липса на компетентност. „Днес СОС ще вземе решение при липса на компетентност и без правно основание“, заяви Свиленски. Той попита кмета на Столична община Йорданка Фандъкова кога е била искрена. „Когато преди една година твърдяхте, че ще върнете общинският транспорт в патримониума на Столична община, общинското почистване в патримониума на Столична община или сега, когато днес след няколко часа ще даде за още две години 36 млн. на частна превозваческа фирма?“, попита Свиленски.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Настъпи моментът за справедливост за Ратко Младич - Трибуналът в Хага ще обяви присъдата срещу бившия командир на босненските сърби. 22 ноември 2017 г.
Настъпи моментът за справедливост за Ратко Младич - Трибуналът в Хага ще обяви п...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.