НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:43

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Програмата за последните два дни от Майските културни празници в Асеновград е изпълнена с многобройни събития и тържествени церемонии

Пловдив: Програмата за последните два дни от Майските културни празници в Асеновград е изпълнена с многобройни събития и тържествени церемонии

26 Май 2017 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Програмата за последните два дни от Майските културни празници в Асеновград, 27 и 28 май, е изпълнена с многобройни събития и тържествени церемонии. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Община Асеновград. Утре тържествата ще се проведат в сградата на Градската библиотека „Паисий Хилендарски“, в градския парк и на централния площад „Акад. Николай Хайтов“. От 10:30 часа ще започне Празничен крос „Асенова крепост“, а в 12:30 часа в градския парк ще се открие Панаир на занаятите. Ще има и демонстрации на спортни клубове.
За днес са предвидени концерти на музикална школа „Станимака”, на местни самодейни състави, на ФГ „Карлък” и много други. От 17:30 часа в Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ ще започне клавирен концерт на Борислав Ангелов.
В неделя е кулминацията на тържествата. Тогава се отбелязва и Денят на Асеновград. Церемонията по удостояване със званието „Почетен гражданин на Асеновград” ще се състои в Асеновата крепост, откъдето след това ще тръгне и празничното шествие. В 10:50 часа ще бъдат поднесени цветя пред паметника на цар Иван Асен II. Там ще се състои и церемония по издигане на националния флаг.
На сцената в Градския парк на Асеновград също ще има богата празнична програма. От 18:30 часа тържествата се пренасят на пл. „Акад Николай Хайтов“ в града. Тогава ще започне празничен концерт на фолклорната певица Ива Давидова, която ще излезе на сцената с танцова формация и тъпанно шоу. Точно в 20:30 часа на жителите и гостите на Асеновград ще могат да се насладят на концерт на рок група БТР. Денят на Асеновград ще приключи с празнични илюминации и лазерно шоу.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: В Асеновград се проведе традиционната ученическа щафета, която е част от Майските културни празници на града

Пловдив: В Асеновград се проведе традиционната ученическа щафета, която е част от Майските културни празници на града

17 Май 2017 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Асеновград. В Асеновград се проведе традиционната ученическа щафета, която е част от Майските културни празници на града. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от отдел „Връзки с обществеността“ към Община Асеновград. Най-бързи на традиционната училищна щафета по бягане са възпитаниците на СУ „Св. Княз Борис I”. Заместник-кметът на Асеновград инж. Мария Вълканова им връчи златни медали и купа. На второ място се класира отборът на ОУ „Отец Паисий” в село Тополово, а на достойното трето място – учениците на ОУ „Ангел Кънчев”. Участие взеха и възпитаниците на ОУ „Петко Каравелов”, които останаха четвърти.
Стартът на традиционната ученическа щафета бе даден от паметника на цар Иван Асен II. Маршрутът премина през ул. „Съединение”, Железния мост, ул. „Изложение”, а финалът бе на пл. „Акад. Николай Хайтов”. Събитието се организира традиционно по случай Деня на българския спорт – 17 май, и в чест на светите братя Кирил и Методий.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Мария Вълканова, зам.-кмет на Асеновград: Празникът на града, който тази година честваме на 28 май, ще бъде отбелязан тържествено със събития през целия ден

Инж. Мария Вълканова, зам.-кмет на Асеновград: Празникът на града, който тази година честваме на 28 май, ще бъде отбелязан тържествено със събития през целия ден

11 Май 2017 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Празникът на Асеновград, който тази година се чества на 28 май, ще бъде отбелязан тържествено със събития през целия ден. Това каза в предаването „Асеновград – Богоизбран пред портите на Родопите“ на Радио „Фокус“ – Пловдив инж. Мария Вълканова, заместник-кмет на града. По думите й още в съботния ден преди празника, в Градския парк на Асеновград, в 12:30 часа ще бъде открит Панаир на занаятите, който ще продължи два дни. През тези два дни на сцената, която ще бъде изградена специално за събитията в Градския парк, ще има концертни изяви на местни самодейни състави, демонстрации на спортни клубове.
„В неделния ден, когато е Празника на Асеновград, всичко ще започне много тържествено. От 09:00 часа в храм „Св. Николай Чудотворец“ ще започне празничната Света литургия за благоденствие на Асеновград. От 10:00 в самата Асенова крепост ще се състои тържествената церемония по удостояване на граждани с почетни звания на община Асеновград. След това празничното шествие тръгва от Асенова крепост към града и ще приключи с поднасяне на цветя пред паметника на нашия патрон – Цар Иван Асен II. Oт 11:00 часа започва тържествената церемония по издигане на националния флаг, като кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов ще произнесе празнично слово. След това отново продължаваме с празнична програма в Градския парк до късния следобед“, каза Вълканова. Тя посочи, че окончателно празникът ще приключи в центъра на Асеновград, на пл. „Академик Николай Хайтов“. Там в 18:30 часа ще се състои концерт на фолклорната певица Ива Давидова и нейната танцова формация. В 20:30 часа е празничният заключителен концерт на рок група БТР. „По традиция ще приключим с празнични илюминации и с лазерно шоу“, добави заместник-кметът на Асеновград.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Мария Вълканова, зам.-кмет на Асеновград: Майските културни празници на града са традиция, която трябва да бъде продължена и обогатявана

Инж. Мария Вълканова, зам.-кмет на Асеновград: Майските културни празници на града са традиция, която трябва да бъде продължена и обогатявана

11 Май 2017 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Майските културни празници на Асеновград са традиция, която трябва да бъде продължена и обогатявана. Това каза в предаването „Асеновград – Богоизбран пред портите на Родопите“ на Радио „Фокус“ – Пловдив инж. Мария Вълканова, заместник-кмет на Асеновград, по повод откриването на празниците. Тя уточни, че официалното откриване на Майските културни празници е днес от 17:30 часа в Старинно училище „Св. Георги“ с изложба на 33 платна на великия български художник Владимир Димитров – Майстора.
„Гостува ни Художествената галерия на град Кюстендил. Част от откриването е и една мултимедийна презентация, озаглавена „Вдъхновени от Асеновград“. Чрез нея ще покажем картини на други бележити български художници, чиято тема за рисуване и вдъхновение е била Асеновград. Днес ще се състои и концерт на прекрасното дуо „Доминанта“ – Любомира Петрова и Цветан Цветков. В това ще се състои официалното откриване на Майските културни празници днес. Същата вечер е и официалният старт на тридневния филмов маратон. Наши гости ще бъдат „София филм фест“ с 8 филма. Киномаратонът продължава в дните 12 и 13 май“, обясни инж. Мария Вълканова. Тя посочи, че кулминацията на културните събития през май е Празникът на Асеновград на 28 май. Той се отбелязва от 80-те години в последната неделя от месеца. „Това важи и за Майските културни празници в Асеновград. Всяка година афишът е различен, обхватът на дните, в които се случват събитията, отново е различен. Майските културни празници и празникът на Асеновград са събития с отдавнашна традиция“, коментира заместник-кметът. По думите на инж. Мария Вълканова Майските културни празници са изключително очаквани от жителите на града. „Дори имаме забележки към тях от хора, защото афишът е толкова наситен със събития, че понякога част от изявите се преплитат една в друга. А желанието на хората е да посетят всичко, което е разписано в програмата на Майските културни празници. Мога да кажа, че тези празници през май се радват на изключително голяма популярност. Май е месец, през който се купуват абитуриентските рокли и аксесоари. През този месец Асеновград се радва и на изключително много гости“, добави Вълканова.
Тони МИХАЙЛОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Над 50 събития са включени в програмата на Майските културни празници в Асеновград

Пловдив: Над 50 събития са включени в програмата на Майските културни празници в Асеновград

10 Май 2017 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Над 50 събития са включени в програмата на Майските културни празници в Асеновград. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пловдив Даниела Костова от отдел култура в Общината. По думите ѝ тържествата тази година започват традиционно литийно шествие от храм „Св. Богородица Благовещение” през центъра на града по повод християнския празник Преполовение. Вечерта в НЧ „Родолюбие- 1873“ от 19:00 премиерно ще се прожектира филма „Светителят хирург”, който описва живота и знаменитите открития в медицината на Свети Лука Кримски Чудотворец. „Официалното откриване на тазгодишните Майски културни празници е утре , с гостуваща изложба живопис на Владимир Димитров – Майстора от градската галерия в Кюстендил“, добави още Костова. Кулминацията на тържествата ще е на 28-ми май, когато е и празника на Асеновград. „От 09:00 часа в храм „Св. Николай Чудотворец“ ще се отслужи празнична Света литургия за благоденствие на Асеновград. От 10:00 часа на Асеновата крепост се организира специална церемония, на която граждани ще бъдат наградени с почетни звания на община Асеновград. От 10:30 часа ще започне празнично шествие от Асенова крепост към града, 20 минути по-късно ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Цар Иван Асен II, а от 11:00 ще се състои церемония по издигане на националния флаг. Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов ще произнесе празнично слово. От 18:30 часа празникът се пренася на пл. „Акад. Николай Хайтов“ в Асеновград с концерти на фолклорната певица Ива Давидова и на рок група БТР“. Празникът на Асеновград ще завърши с лазерно шоу и празнични илюминации, съобщи още Даниела Костова.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Майските културни празници на община Асеновград ще бъдат открити с прожекция на филма „Светителят хирург“

Пловдив: Майските културни празници на община Асеновград ще бъдат открити с прожекция на филма „Светителят хирург“

8 Май 2017 | 21:08 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Майските културни празници на община Асеновград ще бъдат открити с прожекция на филма „Светителят хирург“, продуциран от Пловдивската православна телевизия. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Пловдив от митрополията. Това ще се случи на празника Преполовение, който тази година се пада на 10 май, от 19.00 часа. Голямата зала на читалище „Родолюбие“ в Асеновград ще приеме при вход свободен всеки, който желае да се докосне до свети Лука Кримски чрез филма „Светителят хирург“. Благословението за безплатни прожекции в цялата страна бе дадено от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който е вдъхновител на филма. „Светителят хирург“ разказва хронологично живота на светеца. В него са включени двама живи негови роднини, които разказват своите спомени за свети Лука. В лентата са включени архивни кадри, някои от които на самия православен светител. Голяма част от филма е сниман в Симферопол, където се намират неговите мощи. Показва се нагледно денят, в който се отбелязва неговата памет (11 юни по стар стил). Разказва се и за две от чудесата на светеца с личните истории на двама души, които са убедени, че лично свети Лука е взел участие в тяхната съдба. Той е сред най-почитаните православни светци на ХХ век (архиепископ, изповедник, мъченик и безсребреник). Освен това е сред водещите хирурзи на века, заради откритията му и разработките в сферата на местната упойка (т.нар. регионарна анестезия). Благодарение на свети Лука в днешно време ние се ползваме от неговите трудове. Свети Лука Кримски е сред най-добрите хирурзи с принос и в гнойно-септичната хирургия в доантибиотичната ера. Той не е имал неуспешна операция.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Майските културни празници в Асеновград започват на 10 май и включват десетки мероприятия

Пловдив: Майските културни празници в Асеновград започват на 10 май и включват десетки мероприятия

7 Май 2017 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Майските културни празници в Асеновград започват на 10 май и включват десетки културни мероприятия. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от отдел „Култура“ в Общината. Богатата културна програма, подготвена от община Асеновград, включва множество концерти, изложби, театрални постановки, кинопрожекции и много други. Кулминацията на Майските културни празници тази година ще бъде на 28 май, когато Асеновград чества своя празник.
Събитията започват на 10 май от 10:30 часа, когато ще се състои традиционно литийно шествие от храм „Св. Богородица – Благовещение“ през центъра на града. От 19:00 часа в читалище „Родолюбие“ ще се състои прожекция на филма „Светителят хирург“, разказващ за живота и знаменитите открития в медицината на Лука Кримски Чудотворец.
На 11 май от 13:30 часа в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ ще се състои среща на библиотекарите от община Асеновград по случай професионалния им празник. По време на Майските културни празници ще се проведе и киномаратон. В Асеновград гостува „София филм фест” с филмите „Белгийският крал”, „Франц”, „Слава“, „Рай“, „Зоотроп“, „Императорът“, „Солта на земята“ и много други.
На 14 май в зрителната зала на читалище „Родолюбие“ ще се състои концерт на местни рок групи и музиканти от различни поколения, озаглавен „Рок на живо“. На 15 май от 12:30 часа се организира тържествено изпращане на випуск 2017 от СУ „Св. княз Борис I”, а от 19:00 часа в читалище „Родолюбие“ жителите на Асеновград ще могат да гледат постановката „Четирима в леглото“ с участието на известни актьори.
На 23 и 24 май се организират тържествени ритуали за изпращане на абитуриентите от училищата в Асеновград. На 28 май градът ще отбележи своя празник. От 09:00 часа в храм „Св. Николай Чудотворец“ ще се отслужи празнична Света литургия за благоденствие на Асеновград. От 10:00 часа на Асеновата крепост се организира специална церемония, на която граждани ще бъдат наградени с почетни звания на община Асеновград. От 10:30 часа ще започне празнично шествие от Асенова крепост към града, 20 минути по-късно ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Цар Иван Асен II, а от 11:00 ще се състои церемония по издигане на националния флаг. Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов ще произнесе празнично слово. От 18:30 часа празникът се пренася на пл. „Акад. Николай Хайтов“ в Асеновград с концерти на фолклорната певица Ива Давидова и на рок група БТР. Празникът на Асеновград ще завърши с лазерно шоу и празнични илюминации.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Майските културни празници в Асеновград ще започнат на 10 май с прожекция на филм за светеца Лука Кримски

Пловдив: Майските културни празници в Асеновград ще започнат на 10 май с прожекция на филм за светеца Лука Кримски

4 Май 2017 | 17:35 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Първата културна проява от програмата на Майските културни празници на община Асеновград е на 10 май, когато ще се осъществи прожекция на православния филм „Светителят хирург”, разказващ за делото на светеца Лука Кримски. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от пресцентъра на Общината. Филмът разказва хронологично за живота и знаменитите открития в медицината на светеца Лука Кримски. В лентата са включени архивни кадри, някои от които на самия православен светител. Началото на премиерната за Асеновград прожекция е от 19:00 часа на 10 май, в зрителната зала на читалище „Родолюбие”. Входът е свободен.
Създателят на филма, както и целият екип, работили по него, ще се срещнат с присъстващи жители и гости на града. Авторът на продукцията е заявил, че вдъхновител на „Светителят хирург“ е Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Велико Търново. Военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България се проведе на хълма. 22 септември 2017 г.
Велико Търново. Военен ритуал по издигане на националното знаме на Република Бъл...

ВИДЕО
Среща на президента Румен Радев с председателя на Общото събрание на ООН Мирослав Лайчак
Среща на президента Румен Радев с председателя на Общото събрание на ООН Миросла...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.