НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:22

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Димитър Попов, Българско дружество за защита на птиците – Гоце Делчев: През последните 10 години популацията на врабчетата в България е намаляла с близо 30%

Димитър Попов, Българско дружество за защита на птиците – Гоце Делчев: През последните 10 години популацията на врабчетата в България е намаляла с близо 30%

21 Април 2017 | 20:40 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. През последните 10 години популацията на врабчетата в България е намаляла с близо 30%. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Димитър Попов, председател на Българско дружество за защита на птиците – Гоце Делчев. По думите му това е изключително притеснително, тъй като тези птици показват какво е състоянието на населените места, в които живеем ние и какво се случва в природата. „Отнася се предимно за домашните врабчета, въпреки че в България се срещат три основни вида – полското, испанското и домашното. Те населяват и земеделските земи, поради което ние сме сигурни, че неправилните политики в земеделието също могат да имат отрицателен ефект, не само върху популациите на птиците, но и върху хората, тъй като доста често прибягват до използването на изкуствени торове, пестициди и други. Това ни лишава от правото на чист въздух, също и на чисти продукти, с които се храним“, добави той. Според него е изключително важно това поведение да се преосмисли и от тук нататък да се започнат политики, които поощряват земеделските стопани в ползването на по-малко отрови и пестициди, тъй като те се натрупват в почвата и в самите растения, след което нещата придобиват други измерения. „Теза наблюдения на птици се използват не само в нашата страна, но и в цяла Европа. Всеки, който има желание, може да се регистрира на дадения сайт и в рамките на 10 минути да преброи врабчетата, които успее да види. Сигурен съм, че дори сега, ако се опитате, няма да видите много врабчета. Тази тревожна статистика е факт и в района на Гоце Делчев, тъй като ние успяхме да преброим две домашни, три полски и 21 испански врабчета и то благодарение на факта, че в близост имаше щъркелови гнезда. Специално испанските врабчета и щъркелите съжителстват. Те правят гнездата си в основата на щъркеловите гнезда и това е причината да видим повече испански врабчета“, коментира Димитър Попов.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Йерун Дейселблум, председателят на Еврогрупата, даде начало на обсъжданията дали на Гърци да бъде отпуснат нов спасителен заем, Брюксел, 22 май 2017 г.
Йерун Дейселблум, председателят на Еврогрупата, даде начало на обсъжданията дали...

ВИДЕО
Еманюел Макрон встъпи в длъжност като президент на Франция, 14 май 2017 г.
Еманюел Макрон встъпи в длъжност като президент на Франция, 14 май 2017 г.
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.