НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:03

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бургас: Бивш граничен полицай и трима негови колеги получиха обвинителни актове от Турски съд заради убийство на турски бракониер (ОБЗОР)

Бургас: Бивш граничен полицай и трима негови колеги получиха обвинителни актове от Турски съд заради убийство на турски бракониер (ОБЗОР)

21 Март 2017 | 19:22 | Агенция "Фокус"
София. Бившият граничен полицай Михаил Цонков и колегите му, които са действащи гранични полицаи Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов се явиха днес в Съдебната палата в Бургас, където получиха от Районния съд обвинителни актове изпратени им от Тежкия наказателен съд в турския град Къркларели. Четиримата българи са призовани като обвиняеми по случай от 2008 година, когато при изпълнение на служебните си задължения Цонков и колегите му задържат нелегална турска гемия с рибари в български води. При оказана съпротива от тяхна страна се стига до използване на оръжие, при което умира един от турските рибари. Воденото съдебно дело в България приключва с оправдателна присъда. Съдът в Страсбург потвърждава решението на българския съд. Години след това обаче – на 9 февруари тази година Цонков и колегите му получават призовка да се явят в съда за да им бъдат връчени съдебни книжа на 21 март. Четиримата мъже взеха книжата за да се запознаят с тях. Едни от първите думи на бившия граничен полицай Михаил Цонков, чийто изстрел се оказва смъртоносен за нелегалния турски гражданин, оказал съпротива при залавяне в български териториални води са, че очаква българската държава да ги защити така, както те са я защитили.
Колегата му Николай Петков, който при българското производство е бил свидетел по делото, а сега обвиняем от Турския съд, каза, че всички са притеснени и че въвличането им в това дело е абсурд.
Няма искане за екстрадиране на четиримата българи в Турция, каза Росен Кожухаров, адвокат на бившия граничен полицай Михаил Цонков. Книжата, които бяха връчени в съдебното заседание не съдържат искане за екстрадиция. Какво е съдържанието на текстовете и дали всеки български гражданин следва да отговаря на всеки един от тези текстове ще стане ясно след запознаване с написаното в тях.
На излизане от Съдебната палата в Бургас Цонков и колегите му бяха аплодирани от стотици граждани. Четиримата слязоха при тълпата за да З благодарят, а тя огласи площад „Тройката“ с мощни възгласи „Мишо, няма да те дадем“; „За да я има България“.
Следващото заседание по случая е насрочено за 13 април от 10.00 часа.
Павлина КУЦАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Росен Кожухаров, адвокат на бившия граничен полицай Михаил Цонков: Няма искане за екстрадиране на четиримата българи в Турция

Росен Кожухаров, адвокат на бившия граничен полицай Михаил Цонков: Няма искане за екстрадиране на четиримата българи в Турция

21 Март 2017 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Бургас. Няма искане за екстрадиране на четиримата българи в Турция. Това каза пред медии Росен Кожухаров, адвокат на бившия граничен полицай Михаил Цонков, който заедно с колегите си Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов получиха от Районен съд-Бургас обвинителните актове от Тежкия наказателен съд в Турция, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас.
„Няма искане за екстрадиране на четиримата българи в Турция. Книжата, които ни бяха връчени в днешното съдебно заседание, доколкото ми е известно, не съдържат искане за екстрадиция“, каза адвокат Кожухаров и допълни, че към делото е приложена извадка от турския наказателен кодекс.
„Какво е съдържанието на тези текстове и дали всеки български гражданин следва да отговаря на всеки един от тези текстове, мога да коментирам след като се запозная с тези обемисти съдебни книжа“, допълни адвокат Кожухаров. Част от текстовете гласят обвинения в умишлено нараняване, последователни престъпления и увреждане на имущество.
Адвокат Росен Кожухаров припомни решението на Съда в Страсбург, който потвърди българската оправдателна присъда.
„Аз лично не зная, в името на светлината на това решение, допустимо ли е или не водене на наказателно производство в Турция. След запознаване с обвинителните актове ще подготвим заедно с колегата Кралев защитата на четиримата български граждани в насока дали ще вземем допълнително решение ще дадем ли подробни обяснения или не“, посочи адвокат Кожухаров.
„И през ум не ми е минавало, че може да се стигне до тук след като имам оправдателна присъда от българския съд“. Това коментира бившият граничен полицай Михаил Цонков.
„Притеснява ме това дело, за пръв път съм в съд. Очаквам държавата да ме подкрепи и компетентните власти да изразят становището си и да ни подкрепят и да ни защитят така, както ние защитихме държавата. Имам доверие в правосъдието. Това дело е решено от българското правосъдие в наша полза. Надявам се изходът да бъде същият. Такава е професията – има риск както за граничните полицаи, така и за пожарникарите, за полицаите. Знаете какво става в Турция – дори и само за разходка в Турция е немислимо в момента. Все още не знам в какво точно ни обвиняват“, каза Михаил Цонков.
Колегата му Николай Петков, който при българското производство е бил свидетел по делото, а сега обвиняем от Турския съд, каза, че всички са притеснени.
„Въвличането ни в това дело на мен и колегите ми е абсурд. Обвиненията са абсурдни. Вече имаме защитници, които ще ни представляват“, заяви Петков.
На излизане от Съдебната палата в Бургас Цонков и колегите му бяха аплодирани от стотици граждани. Четиримата слязоха при тълпата, за да ѝ благодарят, а тя огласи площад „Тройката“ с мощни възгласи „Мишо, няма да те дадем“; „За да я има България“.
Павлина КУЦАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Михаил Цонков, бивш граничен полицай: Очаквам държавата да ме защити така, както аз я защитих

Михаил Цонков, бивш граничен полицай: Очаквам държавата да ме защити така, както аз я защитих

21 Март 2017 | 16:15 | Агенция "Фокус"
Бургас. Очаквам държавата да ме защити така, както аз я защитих. Това бяха едни от първите думи, които каза пред медиите бившият граничен полицай Михаил Цонков, след като той и колегите му Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов дойдоха в Районен съд-Бургас, за да получат обвинителните актове от Тежкия наказателен съд в Турция, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас.
"Фокус" припомня, че делото е свързано със случай от 17 април 2008 г., когато турският рибар Ялчин Ерджан бе прострелян смъртоносно при оказване на съпротива на български гранични полицаи, след като турската гемия е прихваната в наши териториални води. До инцидента се стига, след като рибарите не се подчинили на заповедта на граничните полицаи да спрат за проверка.
През ноември 2008 г. военният прокурор Байчо Кулев прекрати делото, но на 23 декември същата година Военният Апелативен съд го възобнови. След допълнително разследване делото бе прекратено окончателно. Прокуратурата прецени, че няма извършено престъпление от Цонков и колегите му и, че те са действали в изпълнение на служебните си задължения.
Павлина КУЦАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Избори 2017: Румен Петков, АБВ: Ако българските институции допуснат бившия граничен полицай Михаил Цонков да бъде пратен в Турция, ще бъде грубо погазване на националния ни интерес

Избори 2017: Румен Петков, АБВ: Ако българските институции допуснат бившия граничен полицай Михаил Цонков да бъде пратен в Турция, ще бъде грубо погазване на националния ни интерес

20 Март 2017 | 17:06 | Агенция "Фокус"
София. Аз съм смаян от мълчанието на президента Радев и от мълчанието на служебното правителство. Ако днес българските институции допуснат това момче да бъде пратено в Турция, това ще бъде грубо погазване на националния ни интерес. Това каза за Агенция „Фокус“ водачът на листата на коалиция „АБВ- Движение 21“ в Бургас и Плевен и министър на вътрешните работи в кабинета на Сергей Станишев в периода 2005 – 2009 г., във връзка със започването на нов съдебен процес в Турция заради случая от 2008 г., когато турски гражданин бе ранен и впоследствие умря от раните си, след като оказа съпротива на граничните полицаи, които задържаха в наши териториални води турски плавателен съд с бракониери, ловили калкан. „Това е случай от 2008 г., при който турски плавателен съд наруши териториалните води и българските гранични служби предприеха всички, произтичащи от нашето законодателство мерки и действия. Аз бях министър тогава“, коментира Петков. Той отбеляза, че в рамките на процедурите, предвидени в нормативната уредба на България лично е разпоредил на тогавашния директор на ГД „Гранична полиция“ генерал Красимир Петров да ръководи провеждането на вътрешното разследване. „То приключи и установи, че турският гражданин е интервенирал българските служители, в това число те са искали да завземат лодката на Гранична полиция. Освен това имаше съдебно производство в България – всичко в България е приключило“, добави Петков.
„Ако започнем граничарите, които пазят пространството ни, изпълнили служебния си дълг, да ги хвърляме на кучетата или на други държави, трябва да сме наясно, че изобщо няма смисъл да си говорим за институции и държави. Искането на турския съд да съди български полицай за това, че е защитил граничното пространство на страната ни, е смайващо. Аз не знам защо турците, които са заловени, че са нарушили нашата гранична зона, не са в българския затвор, защото те са задържани тук. Това беше в края на моя мандат като министър, не знам защо след мен така безотговорно се подходи, но докато ни пускаме турците тук да идват с „добър ден“, така ще бъде – те ще искат да съдят България за това, че пази себе си“, каза още той.
Петков добави, че утре служителите на Гранична полиция, които са изключително притеснени, ще протестират в 15.00 часа пред сградата на съда в Бургас. „Апелирам всички български граждани, които имат чувство за национално достойнство, да бъдат до тях. Би било голямо морално престъпление, ако допуснем това момче, което пазеше териториалната цялост на България, да бъде изпратено в Турция на съд в тази ситуация, особено“, заяви Петков.
„Ние от коалиция „АБВ – Движение 21“ неслучайно искаме този център, който имаме в Бургас, да идентифицира всички нарушители на нашето морско пространство, в това число турските гемии които идват и ловят калкан в българските води и спрямо тях да се предприемат крути мерки – затвор, затвор, затвор. Както ние съдим нашите бракониери, така трябва да съдим всички „гости“. Колкото повече им правим компромиси, толкова повече създаваме впечатление, че контрабандата на горива мотивира правителството на Борисов, Станишев, Орешарски и който и да е да загърбят националния интерес“, добави той.
Агенция „Фокус“ припомня: На 9 февруари 2017 г. бившият граничен полицай Михаил Цонков получи призовка от Районен съд Бургас да се яви на 21 март за връчване на документи, свързани с предстоящ процес в Тежкия наказателен съд в турския град Къркларели. Колегите му Живко Петков и Николай Тошков също са призовани в Турция като обвиняеми. Срещу тях са повдигнати четири различни обвинения. Делото е свързано със случай от 17 април 2008 г., когато турският рибар Ялчин Ерджан бе прострелян смъртоносно при оказване на съпротива на български гранични полицаи, след като турската гемия е прихваната в наши териториални води. До инцидента се стига, след като рибарите не се подчинили на заповедта на граничните полицаи да спрат за проверка.
През ноември 2008 г. военният прокурор Байчо Кулев прекрати делото, но на 23 декември същата година Военният Апелативен съд го възобнови. След допълнително разследване делото бе прекратено окончателно. Прокуратурата прецени, че няма извършено престъпление от Цонков и колегите му и, че те са действали в изпълнение на служебните си задължения.
Василена ЙОРДАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НФСБ предупреди МВнР за очаквани манипулации на вота в Турция и поиска отзоваването на посланика ни в Анкара(ОБЗОР)

НФСБ предупреди МВнР за очаквани манипулации на вота в Турция и поиска отзоваването на посланика ни в Анкара(ОБЗОР)

10 Февруари 2017 | 21:33 | Агенция "Фокус"
София. В сградата на външно министерство представители НФСБ се срещнаха със служебния министър на външните работи Ради Найденов. На срещата заедно с председателя на НФСБ Валери Симеонов присъстваха зам.- председателите на партията Борис Ячев и Валентин Касабов, както и Димитър Байрактаров, който е член на НПС на партията. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че на срещата са поставени три основни въпрос а- опасенията, че секциите в Турция пак ще бъдат максимален брой, отзоваването на посланика ни в Анкара Надежда Нейнски, както и призоваването на граничния полицай Михаил Цонков да се яви пред турски съд.
От НФСБ се опасяват, че секциите в Турция и на тези избори ще бъдат максималния брой от 35, въпреки че в закона е заложено секциите да бъдат до 35. Валери Симеонов коментира, че на всички е ясно, че в Турция се извършват мащабни манипулации и хората не разбират български език и за какво гласуват. По думите му там се гласува под командата на изселническите организации и по този начин се манипулират изборите в България. Пред служебния външен министър е поставен и въпросът за задължителното попълване на декларациите вътре в секциите пред комисията - нещо, което не е спазвано на предните избори. Според НФСБ декларациите трябва да се попълват лично, а не както досега хората да идват в секциите с попълнени декларации. Валери Симеонов обясни, че с въвеждането на машинното гласуване трябва да очакваме по 4-5 хил. гласа от всяка секция в Турция. Той заяви, че турската страна манипулира всички избори в България чрез хора, които нямат нищо общо със страната ни, а т. нар. изселници вече отдавна не са изселници. Председателят на НФСБ коментира, че тези хора са турски граждани и нямат никакво, нито морално, нито юридическо право да се месят във вътрешните работи на България. Валери Симеонов припомни, че от Патриотичния фронт в зала са предложили да има гласуване в Турция само в посолства и консулства, на 6 места, но след това с промените в Изборния кодекс броят на секциите е разширен до 35. Според него има ли много секции в Турция, има и много гласове, което обръща изборите в България.
Валери Симеонов заяви, че пред служебния външен министър е поставен и въпросът за отзоваването на посланика ни в Турция Надежда Нейнски, която е използвала поста си, за да разпрати писма до всички изселнически организации, за да ги убеждава, че трябва да поискат откриването на максималния брой секции. Според НФСБ разпращането на такива писма не е нейно задължение, а в случая е достатъчно да се изнесе информация, както за всички останали държави в ЕС и извън него. Валери Симеонов коментира, че Надежда Нейнски съвсем съзнателно е искала от изселническите организации да подават заявления.
Третият въпрос, повдигнат във външно министерство от НФСБ, е свързан с призоваването на граничния полицай Михаил Цонков и неговите колеги от съда в Лозенград в качеството си на обвиняеми за нещо, за което българският съд ги е оправдал. Валери Симеонов заяви, че българската страна трябва да се обяви категорично против този пореден провокативен акт на Турция. Той обясни, че НФСБ призовава, както служебния външен министър Ради Найденов, така и министър-председателя Огнян Герджиков и Министерство на правосъдието - категорично да откажат да съдействат за предаването на доблестни български граждани на несправедливия турски съд. Валери Симеонов обясни, че в случая не става въпрос за юридическо основателно дирене, а за провокация. По думите му Михаил Цонков и колегите му вече са призовани от Бургаския окръжен съд на 21 март да се явят да им бъде връчена призовка. Председателят на НФСБ посочи, че не може турски съд да иска да съди български гражданин, който е изпълнил своите задължения като граничен полицай в защита на границата на България.
Във връзка с изпратената призовка до бившия граничен полицай Михаил Цонков по случая с починалия турски рибар при нещастен инцидент на 17 април 2008 г., от Министерството на правосъдието спешно са изпратени уведомителни писма до всички заинтересовани органи, относно решение по случая на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) със задължение да го спазват. С решение от 16 декември 2014 г. европейският съд единодушно е обявил за недопустима жалбата на роднините на починалия турски рибар. В случая български гранични полицаи са направили опит да извършат проверка на борда на турски плавателен съд, навлязъл в българските териториални води на Черно море. Съдът е приел, че случаят касае настъпването на нещастен инцидент и е констатирал, че българските гранични полицаи не са допуснали прекомерна употреба на сила и не са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Граничният полицай Михаил Цонков е призован да се изправи пред турски съд, страната ни трябва да откаже да съдейства на тази провокация

Валери Симеонов, НФСБ: Граничният полицай Михаил Цонков е призован да се изправи пред турски съд, страната ни трябва да откаже да съдейства на тази провокация

10 Февруари 2017 | 16:53 | Агенция "Фокус"
София. Естествено поставихме въпроса за основната и голяма болка на Бургас за почетния гражданин Михаил Цонков, както и неговите колеги, които са призовани от съда в Лозенград в качеството си на обвиняеми да се изправят пред турски съд за нещо, за което българският съд ги оправда. Това каза председателят на НФСБ Валери Симеонов след среща със служебния външен министър Ради Найденов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е недопустимо и поискахме от министър Найденов да изрази позиция на българската държава категорично против този пореден провокативен акт. Това е поредна провокация на Турция“, заяви той. „Същото ще поискаме от министър-председателя Огнян Герджиков и от Министерство на правосъдието - категорично да откажат да съдействат за предаването на доблестни български граждани на несправедливия турски съд“, коментира Валери Симеонов. По думите му в случая не става въпрос за юридическо основателно дирене, а за провокация. Той уточни, че Михаил Цонков и колегите му вече са призовани от Бургаския окръжен съд на 21 март да се явят да им бъде връчена призовка. „Това няма да се размине безболезнено, поне в Бургас, гарантирам“, заяви председателят на НФСБ. „Не може да искат да съдят в Турция български гражданин, който е изпълнил своите задължения като граничен полицай в защита на границата на България. Да го викат да го съдят в турска държава, въпреки че въпросното деяние е извършено в български териториални води“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕСПЧ: Жалбата на роднините на починалия през 2008 г. турски рибар при инцидент във водите на Черно море е необоснована и недопустима

ЕСПЧ: Жалбата на роднините на починалия през 2008 г. турски рибар при инцидент във водите на Черно море е необоснована и недопустима

10 Февруари 2017 | 16:33 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с медийни публикации за изпратена призовка до бившия граничен полицай Михаил Цонков по случая с починалия турски рибар при нещастен инцидент на 17 април 2008 г., Министерството на правосъдието спешно изпрати днес уведомителни писма до всички заинтересовани органи, относно решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) със задължение да го спазват. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието.
Уведомителни писма с приложено решение по делото „Дерия Ерджан и други срещу България” и изразена позиция на българската държава, като страна по него, са изпратени до Върховна касационна прокуратура, председателя на Окръжен съд–Бургас, окръжния прокурор на Бургас, военно-окръжния прокурор на Сливен, председателя на районен съд–Царево, Главна дирекция „Гранична полиция“, Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Бургас.
Жалбата пред ЕСПЧ се отнася до твърдени нарушения на чл. 2 и чл. 6 § 1 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, с оглед гарантиране правото на живот и ефективността на проведеното от националните власти разследване по случая.
Правителството на Република Турция е упражнило правото си по чл. 36 от Конвенцията, като е встъпило като трета страна по делото.
Процесуалното представителство на България пред ЕСПЧ към Министерството на правосъдието оспорва от името държавата оплакванията, като предоставя становища и доводи.
В решението си от 16 декември 2014 г. съдебен състав на ЕСПЧ единодушно обявява за недопустима, поради явна необоснованост, жалбата на роднините на починалия, след нещастен инцидент турски рибар, при който български гранични полицаи са направили опит да извършат проверка на борда на турски плавателен съд, навлязъл в българските териториални води на Черно море.
Съдът приема, че случаят касае настъпването на нещастен инцидент вследствие на случайно събитие, и констатира, че българските гранични полицаи не са допуснали прекомерна употреба на сила и не са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие. В решението е записано още, че с оглед установяване на обективната истина, националните власти са провели ефективно разследване на действията на полицейските служители по време на инцидента, както и на всички обстоятелства по случая, включително и планирането и контрола на полицейската операция.
Съдът отбелязва, че обществената кампания, предприета в защита на граничния полицай, не е оказала въздействие върху обективното и безпристрастно разследване по делото. Приема, че националните власти са извършили задълбочено разследване на обстоятелствата около смъртта на турския рибар, като техните изводи са в съответствие със събраните доказателства.
ЕСПЧ изразява своето несъгласие с твърдението, че разследването в конкретния случай е опорочено от пристрастност и предубеденост.
Решението по делото „Дерия Ерджан и други срещу България” представлява интерес с оглед констатациите на ЕСПЧ относно изложените в жалбата оплаквания и мотивите, с които обосновава недопустимост на същата и основание за отхвърлянето й в съответствие с член 35 § 3 (а) и § 4 от Конвенцията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тринадесет души загинаха при падане на дърво на остров Мадейра. 16 август 2017 г.
Тринадесет души загинаха при падане на дърво на остров Мадейра. 16 август 2017 г...

ВИДЕО
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.