НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:31

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Манол Тодоров, Сдружение „Странджански манов мед“: Мановият мед ще бъде регистриран като защитено наименование за произход до края на 2017 г.

Манол Тодоров, Сдружение „Странджански манов мед“: Мановият мед ще бъде регистриран като защитено наименование за произход до края на 2017 г.

20 Март 2017 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Бургас. Мановият мед ще бъде регистриран като защитено наименование за произход до края на 2017 г. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение „Странджански манов мед“. По думите му вече са преминали успешно преговорите относно регистрацията на мановия мед, приключи и националната процедура, и сега се изготвят документите за Брюксел. „Това ще бъде първият продукт в България, който ще бъде защитено наименование за произход, тъй като другите защитени продукти са защитени географски указания. Разликата е там, че при защитения манов мед всички етапи на производство ще бъдат извършвани в очертания географски район, а това е територията на цяла Странджа – общините Средец, Созопол, Приморско, Царево и Малко Търново. Това е бъдещето за Странджа и пчеларският сектор тук е гарантиран“, каза Манол Тодоров. Той уточни, че няма предпоставки това да не се случи, всичко до момента се движи по план и без проблеми по процедурата. Тодоров подчерта, че националната регистрация на продукта е приключила и от 10 ноември 2016 година е публикувана продуктовата спецификация. „Тъй като няма нито едно възражение, очакваме отделът по европейските схеми за качество да излезе с доклад, който да бъде предложен на министъра на земеделието и храните за подпис. Финалът е издаването на Регламент на ЕК и публикуването му в официалния вестник на ЕС. Странджа ще стане индустриална зона за производство на странджански манов мед, вече от страната има пренасочени пчелари, които ще работят в региона. Бъдещите управляващи ще имат фонд, който ще подпомага точно такива райони като Странджа, Северозападна България и Родопите“, посочи Манол Тодоров. Той заключи, че плътността на населението в Странджанския регион е 5-6 човека на квадратен километър, докато за страната е 75, като допълни, че селата в Странджа отмират и се обезлюдяват, а възстановяването на пчеларството в района ще бъде възродителен процес за региона. „Затова ние сме оптимисти, ще създадем едно устойчиво развитие на пчеларския сектор в Странджа, защото целта е да се произвежда нещо истинско и качествено, за да се продава. Това е устойчивото развитие – печеливш бизнес“, обобщи председателят на пчеларското сдружение „Странджански манов мед“ Манол Тодоров.
Силвия ДОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Земетресение в Мексико. 20 септември 2017 г.
Земетресение в Мексико. 20 септември 2017 г.

ВИДЕО
Четвърти ден от борбата с огъня в Кресненското дефиле.
Четвърти ден от борбата с огъня в Кресненското дефиле.
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.