НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:19

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. Маргарита Бакрачева, психолог: Повечето пари не ни правят по-щастливи, но за съжаление липсата на средства ни прави нещастни

Доц. Маргарита Бакрачева, психолог: Повечето пари не ни правят по-щастливи, но за съжаление липсата на средства ни прави нещастни

20 Март 2017 | 10:03 | Агенция "Фокус"
София. Доказано е, че повечето пари не ни правят по-щастливи, но, за съжаление, липсата на средства ни прави нещастни. Това каза за Агенция „Фокус“ доц. Маргарита Бакрачева, психолог от Департамента по психология към Институт за изследване на населението и човека при Българска академия на науките (БАН). Според нея по цял свят изследванията показват, че когато става въпрос за сравнение в рамките на един град, един квартал, една държава, разликата в доходите не играе съществено значение и няма особена разлика. „Но когато говорим за сравнение, определено жителите на по-богатите държави казват, че са значително по-щастливи от тези в по-бедните държави“, посочи тя. По думите ѝ това един от факторите, който е свързан с нещата, които можем да си купим – дали можем да си вземе почивка до любимата дестинация, дали можем да си осигурим достатъчно добро качество на живот. Според нея това, което ни прави щастливи е вътре в нас. „Който не е говорил за щастие, не е дал определение“, посочи тя.
Стефан ПЕТРОВ

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Маргарита Бакрачева, психолог: Трайно сме в дъното на таблицата в класацията по щастие

Доц. Маргарита Бакрачева, психолог: Трайно сме в дъното на таблицата в класацията по щастие

20 Март 2017 | 09:06 | Агенция "Фокус"
София. Трайно няма тенденция за промяна, трайно сме на дъното на таблицата. Това каза за Агенция „Фокус“ доц. Маргарита Бакрачева, психолог от Департамента по психология към Институт за изследване на населението и човека при Българска академия на науките (БАН) по повод на Международния ден на щастието 20 март. Тя посочи, че има разлика между щастие, положителни и отрицателни емоции и удовлетвореност от живота. „Ако гледаме в чисто национален аспект, българите са крайно неудовлетворени от начина на живот, т.е. имат много ниска удовлетвореност от живота, но това не им пречи да бъдат щастливи. Пак е трайна тенденция“, посочи тя. Според нея успяваме да бъдем щастливи, въпреки, че имаме много негативни емоции, много стрес и много ниска удовлетвореност от живота. „Ние сме щастливи, въпреки, че сме безкрайно неудовлетворени от живота си“, каза доц. Бакрачева. По думите ѝ това е, което отличава щастието от удовлетвореността от живота, която пряко се определя от факторите, които ни заобикалят и предметите, с които разполагаме. Според нея българите свързват думата щастие основно със здравето, добрите взаимоотношения в семейството, любовта, пътуването, слънцето, приятните усещания. „В изследване, което правихме конкретно качествено, „с какво свързвате думата „щастие“, нямаше нито дена дума или израз, които да са свързани с материални неща. Само любов, емоции и на първо място – здраве“, коментира тя.
Стефан ПЕТРОВ

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Избори в Германия, Ангела Меркел и Мартин Шулц. 24 септември 2017 г.
Избори в Германия, Ангела Меркел и Мартин Шулц. 24 септември 2017 г.

ВИДЕО
Среща на президента Румен Радев с председателя на Общото събрание на ООН Мирослав Лайчак
Среща на президента Румен Радев с председателя на Общото събрание на ООН Миросла...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.