НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:11

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бургас: Изключително емоционално протече представянето на книгите "Каймакъ- Чаланъ" и "Епопеята на Добруджа" в Сунгурларе

Бургас: Изключително емоционално протече представянето на книгите "Каймакъ- Чаланъ" и "Епопеята на Добруджа" в Сунгурларе

17 Февруари 2017 | 21:37 | Агенция "Фокус"
Сунгурларе. Изключително емоционално протече представянето на книгите "Каймакъ- Чаланъ" и "Епопеята на Добруджа" на Красимир Узунов в Сунгурларе, предаде репортер на Агенция "Фокус". В препълнения салон на читалище „Просвета – 1882“ се бяха събрали наследници на загинали и оцелели при битките на връх Каймак-Чалан от 9 села от Община Сунгурларе. Изключително многобройни бяха гостите от селата Лозарево, Подвис, Прилеп, Бероново, Черница, Горово, Славянци.
Домакин на събитието не кметът на общината инж. Васил Панделиев. В салона присъстваха и много учители и местни краеведи, които донесоха не само списъци на загинали в битката на Каймак-Чалан, но и получените известия за смъртта им. Много от наследниците на участниците в боевете на върха, са кръстени на своите славни предци и в най-емоционалните моменти от представянето книгите присъстващите не успяха да спрат сълзите си. За представянето на двете патриотични издания дойдоха военнослужещи от Сливенски полк, а по нареждане на командващия на Сухопътните войски ген. Андрей Боцев на събитието присъстваха и военни музиканти.
Кметът на Сунгурларе инж. Васил Панделиев разказа, че в много голяма част от селата са открити запазени имената на загиналите в боевете на Каймак-Чалан по паметните плочи, за които се е смятало, че са безследно изчезнали. Той изказа своите специални благодарности към ген. Андре Боцев за изпратените от него музиканти.
На представянето на книгите "Каймакъ- Чаланъ" и "Епопеята на Добруджа" говори Тодор Драганов, който е потомък на двама от участниците в битката на Каймак-Чалан - единият от тях е оцелял, а другият - загинал. Драганов е направил чешма в село Горово, на която са написани имената на 7 загинали на върха и един останал жив. Чешмата е направена по повод 100 години от боевете на Каймак-Чалан и се намира на пътя между Карнобат и Сунгурларе.
Пред събралите се говори и народният представител от ПП ГЕРБ в 43-ото Народно събрание Румен Желев, който е сред организаторите на събитието. Той рецитира стихотворението на Иван Вазов "Новото гробище над Сливница". По време на представянето на книгите говориха още Койчо Русев, председател на Съюз на организациите в автомобилния транспорт и член на УС на АЕБТРИ, вицеадмирал Пламен Манушев и Иво Антонов, директор на Дирекция „Социална политика“ към Министерство на отбраната, който обеща подкрепа за съхраняването на паметниците на територията на общината.
Атанаска Янева, учителка от село Прилеп, показа за първи път текст на песен за Каймак-Чалан и разказа, че от една седмица представянето на книгите на Красимир Узунов е основна тема за разговор в селото. На представянето на книгите на Красимир Узунов бе и Станка Рошманова от село Лозарево, която обикаляйки от къща на къща, е успяла да издири много наследници на сражавали са Каймак-Чалан, които присъстваха на събитието в читалище „Просвета – 1882“.
Събралите се на представянето на книгите "Каймакъ- Чаланъ" и "Епопеята на Добруджа" поискаха книги за читалищата и пенсионерските дружества в селата в Община Сунгурларе и изразиха желанието си да създадат инициативен комитет за построяването на паметник на загиналите от района във войните.
По време на представянето на книгите на Красимир Узунов Агенция и Радио "Фокус" бяха отличени с почетния знак на Община Сунгурларе, която се включва в инициативата за издирване на загинали на Каймак-Чалан и на наследници на участници в битките на върха.
"Фокус" припомня, че над 130 души от Община Сунгурларе са дали живота си за Родината на връх Каймак-Чалан.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Васил Панделиев, кмет на Сунгурларе: Представянето на книгите „Каймакъ-Чаланъ“ и „Епопеята на Добруджа“ в града  беше затрогващ урок по патриотизъм

Инж. Васил Панделиев, кмет на Сунгурларе: Представянето на книгите „Каймакъ-Чаланъ“ и „Епопеята на Добруджа“ в града беше затрогващ урок по патриотизъм

17 Февруари 2017 | 21:17 | Агенция "Фокус"
Сунгурларе. Представянето на книгите „Каймакъ-Чаланъ“ и „Епопеята на Добруджа“ в Сунгурларе с автор Красимир Узунов, президент на Радио и Агенция „Фокус“, беше затрогващ урок по патриотизъм. Това коментира в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ инж. Васил Панделиев, кмет на Сунгурларе. По думите му в битката при „Каймак-Чалан“ от Сунгурларе са загинали над 100 души. „Присъстваха от общинските села жители, имаше някои потомци, които просто останаха разплакани, развълнувани и благодарни за това, че се намери някой, който, както казаха, живият паметник да създаде в памет на техните дядовци и бащи“, коментира инж. Васил Панделиев. Той каза още, че патриотизмът трябва да се захранва с повече такива истини и факти. Според него е редно паметта на загиналите в битките за България да се предава на поколенията.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Книгите „Каймакъ-Чаланъ“ и „Епопеята на Добруджа“ с автор Красимир Узунов ще бъдат представени в Сунгурларе

Бургас: Книгите „Каймакъ-Чаланъ“ и „Епопеята на Добруджа“ с автор Красимир Узунов ще бъдат представени в Сунгурларе

17 Февруари 2017 | 07:37 | Агенция "Фокус"
Сунгурларе. От 17.30 часа, в Народно читалище „Просвета – 1882“ в Сунгурларе, ще бъдат представени книгите „Каймакъ-Чаланъ“ и „Епопеята на Добруджа“ с автор Красимир Узунов. Представянето е по покана на инициативен комитет и кметът на населеното място – инж. Васил Панделиев. На него ще присъстват много потомци на български войници и офицери, взели участие в тези героични събития.
„Каймакъ-Чаланъ“ разказва за героизма на българските войници, участвали в Първата световна война (1914-1918) и в частност в битката, водена през септември-октомври 1916 г. на връх Каймак-Чалан, която може да се определи като един от най-драматичните моменти в българската история. Книгата описва умението на българския войник да воюва, както и невероятните отношения между командир и войник. Те именно са представени художествено. По този начин фактите, базирани на сводки, писма и санитарни книги оживяват.
Книгата „Епопеята на Добруджа” е посветена на паметта на героите, паднали за свободата и обединението на България по Добруджанските полета през 1916 г. Тя е написана въз основа на малко известни факти за тези героични времена и събития. Огромната част от фактическата информация е добита и обработена от неизползвани архивни източници, фронтови сводки, протестни ноти, лични дневници на различни по ранг командири и обикновени войници, фронтови донесения, анализи на редица наблюдатели и стратези към онова време
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Путин е на официално посещение във Финландия по повод 100-годишната от независимостта. 27 юли 2017 г.
Владимир Путин е на официално посещение във Финландия по повод 100-годишната от ...

ВИДЕО
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.