НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:27

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Връчена е призовка на собственика на италианската шивашка фирма заради неизплатени заплати на работници от Дупница

Връчена е призовка на собственика на италианската шивашка фирма заради неизплатени заплати на работници от Дупница

16 Май 2017 | 14:06 | Агенция "Фокус"
София. Контролните органи на Инспекцията по труда в Италия са издирили собственика на „Абонданца“ ЕООД, който дължи по две заплати на свои бивши работници и са му връчили призовка за явяване в дирекцията Инспекцията по труда в България. Това става ясно от обратна разписка, получена в ИА Главна инспекция по труда.
Инспекцията в Италия беше сезирана от българските си колеги чрез Информационната система за вътрешния пазар (ИМИ) на Европейския съюз, след като в рамките на осъществения контрол инспекторите по труда на ИА ГИТ не успяха да осъществят контакт със собственика на „Абонданца“ ЕООД – италиански гражданин, на територията на България. На фона на повишаващата се мобилност както на работната сила, така и на работодателите, оказаното съдействие е доказателство, че системата за обмен на информация и сътрудничество работи. Това пък е условие за повишаване ефективността на контрола на инспекциите по труда на държавите от ЕС.
Макар, че лицето не се яви на указаната дата, връчването на призовката доказва, че ИА ГИТ е предприела всички мерки в рамките на своята компетентност, за да информира лицето за стартиралото административнонаказателно производство. Това е и опция да продължи търсенето на административнонаказателна отговорност, включително за неоказано съдействие, за което санкцията е 20 000 лв.
До момента на собственика на „Абонданца“ ЕООД, което вече не развива дейност, са издадени 12 броя актове за установяване на административно нарушение, като са спазени разпоредбите на закона, които позволяват това да стане неприсъствено. В сила са влезли и 12 наказателни постановления на обща стойност 60 000 лв., които са дадени за събиране на Националната агенция за приходите.
Случаят „Абонданца“ доби популярност след протестите на бивши работнички на дружеството за начислени, но неизплатени заплати за месеците август и септември 2016 г. Контролните органи на Инспекцията по труда извършват проверка веднага след получаването на сигнал, но междувременно фирмата е прехвърлена на италиански гражданин. Опитите да бъде осъществен контакт с него, за да му бъде потърсена административнонаказателна отговорност се оказаха безуспешни. Това наложи търсенето на съдействие от Инспекцията по труда за издирването му, паралелно с налагане на санкции без присъствието на лицето, за което има определен специален законодателен ред.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова внася законодателни промени срещу некоректни работодатели

Омбудсманът Мая Манолова внася законодателни промени срещу некоректни работодатели

21 Март 2017 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Дупница. Първите законодателни промени, които подготвям и ще внеса в Народното събрание ще бъдат срещу некоректни работодатели, които не се разплащат със своите служители. Това обяви омбудсманът Мая Манолова в гр. Дупница, където за пореден път се среща с протестиращите работници от фирма „Абонданца“, съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Р България. Въпреки сключеното споразумение за разсрочено изплащане на трудовите им възнаграждения на четири транша с представляващия фирмата италианец Луиджи Каприоти и до момента те не са получили нито стотинка.
„Каприоти се подигра и с бившите си работнички, и с институцията на омбудсмана, а според мен се подигра изобщо с българските граждани, с българското общество и с институциите. Този лош пример, който той дава, няма никакви гаранция, че няма да бъде подет от други работодатели. След като един може да си позволи да не плаща, да не го интересува нищо, защо да не го направят и останалите. Нужно е едно такова лице, върху което държавата да покаже, че съществува, за да си защитава гражданите“, категорична бе Манолова.
Тя подчерта, че е готова да сезира и Конституционния съд срещу текстове, които защитават работодателите и ощетяват работниците.
„Това е нагла експлоатация на труда на български граждани, нарушение не просто на българското законодателство, а на конституционни норми, които казват, че правото на труд трябва да бъде възнаградено съобразно свършената и положена работа. Има много работодатели, които се отнасят нагло и безотговорно към своите работници, като не си плащат дължимите възнаграждения, прехвърлят се фирми, обикновено на клошари или на хора без всякакви доходи“, аргументира позицията си Манолова.
Законодателните предложения, които омбудсманът подготвя са свързани с въвеждането на ясни забрани, да не се прехвърлят фирми, ако работодателят не е изплатил задълженията си към работниците си.
Манолова съобщи, че още през следващата седмица ще организира обществена дискусия, на която ще покани всички институции, които имат ангажимент към спазването на трудовото законодателство, както и работници с нарушени права.
Освен това омбудсманът ще предложи промени за удължаване на срока за обезщетения от Фонда за гарантиране на вземания на работници от фалиращи предприятия до 1 година, защото по думите ѝ към момента той работи фиктивно.
„Изцяло съм на страната на хората и ще направя абсолютно всичко да им се платят средствата до последната стотинка или тези, които са ги измамили да си получат наказанието, съобразно цялата тежест на българското законодателство“, категорична бе Манолова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова сезира главния прокурор, НАП, НОИ и инспекцията по труда за случая с шивачките от Дупница

Омбудсманът Мая Манолова сезира главния прокурор, НАП, НОИ и инспекцията по труда за случая с шивачките от Дупница

17 Март 2017 | 11:23 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова сезира главния прокурор Сотир Цацаров за нарушените права на работниците от обувния цех „Абонданца“ в гр. Дупница. Националният обществен защитник изпрати писма и до НОИ, НАП, както и до Главната инспекция по труда с искане за своевременното преустановяване и отстраняване на нарушенията на работодателя, който е италиански гражданин. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Р България.
На 17 февруари тази година след съдействие от страна на Мая Манолова, бе подписано споразумение между Луиджино Каприоти – управляващ фирмата и представители на работниците на „Абонданца“ в град Дупница да им бъдат изплатени забавените заплати и обезщетения на четири транша, като първият от тях трябваше да е на 10 март. Става въпрос за около 250 000 лева, които включват и дължимите осигуровки.
На 15 март екип на омбудсмана посети отново гр. Дупница и разговаря с работниците и Луиджино Каприоти, който обясни забавянето с факта, че собственикът на фирмата пристига на 16 март (четвъртък) и тогава ще бъдат изплатени парите от първия транш. До 17.30 часа вчера това не се случи, заради което омбудсманът Мая Манолова предприе мерки и изпълни обещанието, дадено на служителите, че ще сезира главния прокурор, както и останалите отговорни държавни органи и институции.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Работници във фирми за производство на обувки в Дупница протестират заради неизплатени заплати

Кюстендил: Работници във фирми за производство на обувки в Дупница протестират заради неизплатени заплати

8 Февруари 2017 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Работници във фирми за производство на обувки в Дупница протестират заради неизплатени заплати. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Васил Ватрачки от организационния комитет за протеста. По думите на голяма част от работещите в три от фирмите в Дупница не са изплатени заплатите за два месеца. Това е и причина за започналия протест. В района има засилено полицейско присъствие. Хората очакват да пристигне и омбудсманът Мая Манолов, която е сезирана с подписка от работещите, че от месеци не са получавали трудовите си възнаграждения, възлизащи на около 250 000 лева.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
13 загинаха при терористично нападение в Барселона - 17 август 2017 година
13 загинаха при терористично нападение в Барселона - 17 август 2017 година

ВИДЕО
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.