НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:26

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благоевград: Възрастен мъж е предал над 3000 лева на телефонни измамници

Благоевград: Възрастен мъж е предал над 3000 лева на телефонни измамници

23 Февруари 2017 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Възрастен мъж е предал над 3000 лева на телефонни измамници, съобщиха от ОД на МВР – Благоевград. Вчера в Районно управление „Полиция“ – Разлог е получен сигнал от 76-годишен мъж от град Разлог за това, че около 13:50 часа вчера чрез телефонно обаждане от непознат за него мъж, който се представил за полицейски служител, му е поискана парична сума, като помощ за залавяне на телефонни измамници. Потърпевшият е оставил пред дома си сумата от около 3 400 лева. За случая е уведомена Районната прокуратура - Разлог.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Възрастна жена е станала жертва на телефонни измамници по схемата „мним полицай“

Враца: Възрастна жена е станала жертва на телефонни измамници по схемата „мним полицай“

23 Февруари 2017 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Враца. Възрастна жена е станала жертва на телефонни измамници по схемата „мним полицай“, съобщиха от ОД на МВР – Враца. Вчера в 14:20 часа в Районно управление „Полиция“ – Мездра е получено съобщение от 68-годишна жена от село Руска Бела, която съобщила, че около 10.30 часа на домашният й телефон е получила обаждане от жена, пострадала при пътно транспортно произшествие. Възрастната жена, осъзнавайки, че е цел на телефонни измамници, затворила телефона. Минути след това на същия телефон получила обаждане от мъж, представил се за служител от МВР, който поискал номера на мобилния й телефон, като непосредствено след това й позвънил и обяснил, че са по следите на телефонни измамници, да изпълнява техните указания за да помогне тяхното залавяне. Жената събрала наличните в къщата си пари – 560 лв., които оставила на външна порта на къщата си. Около 12.30 часа непознат мъж взел парите. Образувано е досъдебно производство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ОД МВР - Сливен: Телефонен измамник се представя за майор от Първо Районно управление

ОД МВР - Сливен: Телефонен измамник се представя за майор от Първо Районно управление

21 Февруари 2017 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Сливен. Телефонен измамник се представя за майор от Първо Районно управление, съобщихе от ОД на МВР - Сливен. Поради постъпили обаждания в Областната дирекция на МВР за опити за телефонни измами от полицията предупреждават гражданите да се свържат със свои близки, които живеят сами и разполагат със стационарен телефон, да очакват евентуално обаждане с цел измама. Схемата е „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници, чрез предоставянето на наличните парични суми и ценни вещи, които впоследствие да бъдат върнати”. По тази схема човек получава телефонно обаждане от мъж, който се представя за началник в криминалния отдел на полицията, а днес той се е представил като майор от I-во РПУ. Разговорът започва с въпроси от мнимия майор дали лицето е получавало наскоро обаждане с една от схемите за измама и обяснява, че разполагат с информация и списък с възрастни хора, набелязани от измамниците, които предстои станат тяхна жертва. За да се предотврати всичко това жертвата трябва да помогнат на полицията, тъй като в района са разположени полицейски служители, ангажирани в специализирана полицейска операция за задържането на престъпниците.
В хода на разговора „мнимият полицейски шеф” заявява на пенсионера, че е необходимо без притеснение да предостави наличните парични средства или ценните вещи (в повечето случаи се иска същите да бъдат хвърлени през терасите на жилищата), уверявайки го, че след задържането на телефонните измамници, парите и ценни вещи ще им бъдат върнати лично от полицейски началник, като ще бъдат отличени и с награда от Министъра на вътрешните работи. Мнимият полицейски шеф иска от възрастния човек да даде номера на мобилния си телефон, за да бъде в непрекъсната връзка с него, докато на стационарния е зает от измамниците.
И за да бъде всичко по-достоверно непосредствено след прекъсване на телефонната връзка пенсионерът отново получава телефонно обаждане от непознат, който ползва една от класически схеми за осъществяване на телефонни измами.
Възможно е схемата да бъде променена, но искането на пари и ценности остава.
До момента няма осъществена измама.

От полицията припомнят някои от класическите схеми за измама:
- Катастрофа с жертва, предизвикана от близък роднина, който е задържан в ареста и за освобождаването му е необходима крупна сума пари
- Болен от / свински, птичи грип, ебола или друга актуална болест/ близък роднина, който е настанен в болнично заведение и за спасяването му е необходима скъпоструваща ваксина
- Настъпила трудова злополука / гръмнал бойлер или друг електроуред / възникнал пожар или взривена бомба, при който инцидент е пострадал тежко близък роднина. За да се извози в специализирана столична болница с хеликоптер и да се предприемат оперативни действия е необходима крупна сума пари
- Пътен инцидент, при който на близкия роднина са засегнати крайниците. За оперативната намеса и поставянето на златни пирони е необходима крупна сума пари или ценности
- За отпускане на допълнителни пари към пенсията / помощ за закупуване на лекарства / енергийна помощ / друг тип социално подпомагане е необходимо крупната сума пари или ценности да се предоставят на мнимия служител на „Социални грижи” или „Пенсионното” за да може възрастния човек да попадне в графа „крайно нуждаещ се”
- Освобождаване на колетна пратка от чужбина, съдържаща валута в големи размери, скъпоструващи лекарства или ценни предмети
- Осъществяване на изгодна сделка от близък роднина по закупуването на климатици, електроуреди и др. от голям търговски обект и др., го приканва да даде пари или ценни вещи.
По време на телефонната измама възрастният човек непрекъснато разговаря по телефона, като не му се дава възможност да се свърже със свои роднини и да им съобщи за проблема. Възможно е да се поиска от пенсионера да изтегли и спестените си пари от банков клон.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кърджали: Предотвратен е опит за телефонна измама в Крумовград

Кърджали: Предотвратен е опит за телефонна измама в Крумовград

21 Февруари 2017 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Крумовград. Опит за телефонна измама е предотвратен вчера в Крумовград, съобщиха от ОД на МВР - Кърджали. Малко след 13.00 часа на домашния телефон на крумовградчанин се обадил мъж, който се представил за инспектор Тодоров. Мнимият полицай поискал предаването на наличните пари от събеседника си с мотив, че тече специализирана операция за залавянето на телефонни измамници. Крумовградчанинът обаче се усъмнил и след подаването на сигнал на тел.112 е бил предупреден да не предава никакви пари. Полицията отново напомня на гражданите, че нито една институция няма да иска от гражданите да предават или да хвърлят пари от балкона по никакъв повод. Затова при подобни случаи незабавно да се прекратява разговорът и да се подаде сигнал на тел.112 или в най-близкото Районно управление на МВР.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Две възрастни жени са станали жертви на телефонни измамници, действали по схемата „мним полицай“

Благоевград: Две възрастни жени са станали жертви на телефонни измамници, действали по схемата „мним полицай“

21 Февруари 2017 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. Две възрастни жени са станали жертви на телефонни измамници, действали по схемата „мним полицай“, съобщиха от ОД на МВР – Благоевград. Две телефонни измами са регистрирани на 20 февруари на територията, обслужвана от Районно управление „Полиция“ – Гоце Делчев. И в двата случая е използвана схемата, при която потърпевшите са въведени в заблуждение, че помагат на полицейски служители за залавяне на телефонни измамници. Жена на 71 години от село Борово е оставила пред дома си сумата от около 1 060 лева. Другата жертва е 79-годишна жена от град Гоце Делчев, която е хвърлила през терасата на жилището си сумата от около 800 лева. За случаите е уведомена РП – Гоце Делчев. Работата по двата случая продължава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Възрастна жена е станала жертва на телефонни измамници, действали по схемата „мним полицай“

Сливен: Възрастна жена е станала жертва на телефонни измамници, действали по схемата „мним полицай“

13 Февруари 2017 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Сливен. 67-годишна жена от град Сливен е станала жертва на телефонна измама, съобщиха от Областната дирекция на МВР. . Пострадалата е получила обаждане вечерта на 9 февруари, при което е направен опит да бъде въведена в заблуждение, че помага на органите на реда за залавяне на телефонни измамници. В един момент от разговора тя е усетила, че става въпрос за измама, но след като е била многократно обиждана и заплашвана по телефона, от същите, които са се опитали да я измамят, жената е предала сумата от 6000 лева, златни и сребърни накити. По случая е образувано досъдебно производство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Полицията е предотвратила телефонна измама за над 7000 лева

Стара Загора: Полицията е предотвратила телефонна измама за над 7000 лева

10 Февруари 2017 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Полицейски служители предотвратиха телефонна измама за над 7000 лева и задържаха 55-годишен мъж, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора. До щастливата развръзка се стигна след сигнал в сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР, получен на 8 февруари. Според информацията, постъпила от банков клон в града, видимо притеснена 83-годишна жена е изтеглила голяма сума пари. Криминалисти и икономически полицаи от ОДМВР предприели незабавни оперативно-издирвателни действия и бързо стигнали до 55-годишния В. Р. от София. Той е задържан в момента, докато взимал сумата от 7100 лева, хвърлени от възрастната жена през балкона на жилището ѝ, след като била заблудена по телефона, че трябва да помогне на полицията за задържане на измамници. По случая е образувано досъдебно производство, а В. Р. е задържан за срок до 24 часа. Работата по случая продължава за изясняване на цялостната противозаконна дейност на В.Р.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: 70-годишен мъж от Нови пазар е станал жертва на телефонна измама

Шумен: 70-годишен мъж от Нови пазар е станал жертва на телефонна измама

10 Февруари 2017 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Нови пазар. 70-годишен мъж от Нови пазар е бил въвлечен в измама по телефона, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Шумен. На непознати, по схемата, че помага на полицията да залови измамници, мъжът предал 1000 лева и три златни пръстена. Около 13.30 часа вчера непознат му звъннал на домашния телефон. Представил се за полицай и му съобщил, че четирима маскирани мъже щели да отидат в дома му. “Полицаят” предупредил мъжа да затвори всички врати и прозорци добре. За да бъдат заловени измамниците трябвало да постави в торбичка и да закачи на входната врата пари и ценности, с които разполага. Мъжът изпълнява указанията и малко по-късно установява, че е измамен. Съобщил в полицията. Започнато е досъдебно производство.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: По обвинителен акт на Районна прокуратура-Чирпан е осъдена 32-годишна жена за телефонна измама

Пловдив: По обвинителен акт на Районна прокуратура-Чирпан е осъдена 32-годишна жена за телефонна измама

10 Февруари 2017 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. По обвинителен акт на Районна прокуратура-Чирпан е осъдена Гюнюл А.,на 32 г., затова, че в съучастие с неустановено лице, като съизвършител с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага е поддържала заблуждение у друго лице и с това му причинила имотна вреда в размер на 4 800 лева - престъпление по чл. 209, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив. Районен съд-Чирпан е наложил наказание от една година лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок.
На 21 декември 2015 г. неустановено по делото лице се обадило на телефонния номер на свидетелката М.А., която живеела в гр. Чирпан. Непознатият се представил за нейния внук. Жената отговорила, че гласът не е като на нейния роднина. Непознатият мъж обяснил, че бил настинал и затова не можела да го разпознае. През това време друг непознат мъж взел телефона и започнал да обяснява на пострадалата, че внукът й е при тях и поръчал три броя климатици, като всеки от тях струвал по 1 600 лева и тя трябвало да даде сумата за закупуването. Малко по-късно Гюнюл А. отишла на адреса в гр. Чирпан, за да вземе парите за климатиците. Тя позвънила в дома на М.А., която й предала сумата от 4 800 лева. След като взела парите, Гюнюл А. трябвало да отиде в гр. Русе, за да ги остави на определено място. Когато стигнала там, получила указания от неустановено по делото лице да тръгне към гр. Варна. Там в началото на града, където имало табела с надпис „Винетка“, Гюнюл А. оставали пакета с парите, като за себе си взела 250 лева и 100 лева за изразходваното гориво.
Гюнюл А. е признала вината си и е изразила критичност към извършеното деяние. Присъдата може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд-Стара Загора.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Двама младежи са задържани за телефонна измама за 1 600 лева

Благоевград: Двама младежи са задържани за телефонна измама за 1 600 лева

9 Февруари 2017 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Двама младежи са задържани за извършване на телефонна измама за 1 600 лева, съобщиха от ОД на МВР – Благоевград. Вчера в качеството си на обвиняеми за извършено престъпление по чл.209 ал.1 от НК, са привлечени 25-годишен с инициали Д.Н. и 17-годишен младеж и двамата от град Ветово. На 22 януари 2017 г. в Гоце Делчев двамата в съучастие са въвели в заблуждение и са ощетили със сумата от около 1 600 лева 97-годишен мъж от град Гоце Делчев, като чрез телефонно обаждане са му поискани пари за капариране на климатик.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разград: Възрастни мъж и жена са станали жертви на телефонни измамници, действали по сценария „мним полицай“

Разград: Възрастни мъж и жена са станали жертви на телефонни измамници, действали по сценария „мним полицай“

9 Февруари 2017 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Разград. Четири опита и две довършени телефонни измами са регистрирани на територията на ОДМВР – Разград през последното денонощие, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Между 10.00 и 12.30 часа вчера в Разград по схемата с провеждащата се полицейска акция е въведена в заблуждение 75-годишната с инициали Р.Д. Жената оставила вързани в торбичка 1050 лева до контейнер на близкото кръстовище.
Между 14.00 и 16.00 часа телефонните измамници успели да заблудят 82-годишния с инициали Н.В. от Разград. Възрастният мъж пуснал пред прозореца на къщата си 1440 лева, поставени в найлонова торбичка. По двата случая се провеждат разследвания за престъпление по чл.209, ал.1 от НК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Търговище: 67-годишна жена от Омуртаг е предала на телефонни измамници 5700 лева и златни накити

Търговище: 67-годишна жена от Омуртаг е предала на телефонни измамници 5700 лева и златни накити

9 Февруари 2017 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Търговище. 67-годишна жена от Омуртаг е предала на телефонни измамници 5700 лева и златни накити, съобщиха от ОД на МВР – Търговище. Вчера около 14.05 часа в Районно управление „Полиция“ – Омуртаг е получен сигнал от 67-годишна жена от Омуртаг, която заяви, че между 11.30 и 14.00 часа неизвестен извършител чрез обаждане на стационарния и телефон я е въвел в заблуждение, представяйки се за служител на „Криминален отдел“ при МВР – Търговище, и под предлог „съдействие на полицията по залавяне на телефонни измамници“ и отнел сумата от 5700 лева и около 30 гр златни накити. По случая е образувано досъдебно производство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Полицията задържа трима съпричастни към извършени телефонни измами

МВР: Полицията задържа трима съпричастни към извършени телефонни измами

8 Февруари 2017 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Русе. Служители на ГД „Национална полиция“ задържаха трима съпричастни към извършени телефонни измами, съобщиха от пресцентъра на МВР. Операцията е проведена вчера под ръководството на Районна прокуратура - Гоце Делчев. В нея са участвали служители на ГДНП, колегите им от ОД МВР - Благоевград и Русе. В хода й са задържани трима жители на Ветово – 26-годишен с инициали Д.Н., криминално проявен, регистриран за различни престъпления и осъждан, 25-годишната с инициали Д.Л. и 17-годишен. Установено е, че схемата, по която са действали, е да звънят на случайно избрани телефонни номера, представяйки се за техни близки с искане на различни суми за: плащане на капаро за закупуване на климатици, печалба от томболи на различни магазини; необходимост от купуване на ваучери за мобилни телефони. Според първоначалните данни групата е действала основно в Благоевградска област. В хода на проведените действия по разследването, в тримата и обитаваното от тях жилище са намерени и иззети множество мобилни телефони и SIM-карти, имащи отношение към престъпната им дейност. При задържането им, единият от тях направил неуспешен опит да изхвърли ползваните мобилни апарати в горяща печка.
По случая е образувано досъдебно производство, работата по изясняване на цялостната престъпна дейност на тримата продължава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разград: 88-годишен мъж е станал жертва на телефонни измамници

Разград: 88-годишен мъж е станал жертва на телефонни измамници

8 Февруари 2017 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Разград. 88-годишен мъж от Разград бе измамен по телефона, съобщиха от Областната дирекция на МВР. За времето от 14.30 до 16.00 часа вчера под предлог, че се извършва операция по залавяне на телефонни измамници, възрастният мъж с инициали М.Х. бил въведен в заблуждение и оставил пред входната врата на жилищния си блок сумата от 450 лева. По случая е образувано е досъдебно производство по чл.209, ал.1 от НК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР – Благоевград за телефонните измами: Няма утвърдена практика полицаите да искат лични парични средства и ценности от гражданите

МВР – Благоевград за телефонните измами: Няма утвърдена практика полицаите да искат лични парични средства и ценности от гражданите

8 Февруари 2017 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Благоевград . ОД на МВР – Благоевград призовава гражданите за повишено внимание и проява на мнителност по отношение на лица, които чрез телефонно обаждане ги въвеждат в заблуждение с цел получаване на парични суми. При провеждането на полицейски операции, органите на МВР разполагат със собствени средства и няма утвърдена практика полицейските служители да искат лични парични средства и ценности от гражданите, съобщиха от Областната дирекция на МВР.
За предотвратяване на подобен вид престъпления, в случай на телефонно обаждане, при което е поискана парична сума, лични данни (име, ЕГН или адрес) или банкови сметки е необходимо гражданите веднага да се свържат с близки, роднини или съседи и веднага да позвънят на тел. 112 (избира се безплатно).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Монтана: Възрастно семейство е станало жертва на телефонни измамници, действали по схемата „мним полицай“

Монтана: Възрастно семейство е станало жертва на телефонни измамници, действали по схемата „мним полицай“

8 Февруари 2017 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Монтана. Възрастно семейство е станало жертва на телефонни измамници, действали по схемата „мним полицай“, съобщиха от ОД на МВР – Монтана. Вчера около 19.00 часа е получен сигнал от 84-годишен жител на гр. Монтана, че е станал жертва на телефонни измамници. Около 16.00 часа на домашния му телефон се обадил мъж, който започнал да заплашва него и семейството му със саморазправа, рязане на уши, побой и убийство, ако не предаде наличните в дома пари. Възрастният мъж затворил телефона, след което получил второ обаждане от мъж, който се представил за служител от криминална полиция в гр. Монтана. Мнимият полицай заблудил възрастното семейство, че е началник и помолил да съдействат на полицията за залавяне на обадилите и се по-рано по телефона престъпници. Семейството изхвърлило през задната тераса на апартамента си сумата от 1300 лв, като мислели, че оказват съдействат на органите на реда. По случая е образувано досъдебно производство срещу „НИ” по чл. 209 от НК в РУ Монтана.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
13 загинаха при терористично нападение в Барселона - 17 август 2017 година
13 загинаха при терористично нападение в Барселона - 17 август 2017 година

ВИДЕО
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.