НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:30

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Правителството публикува пълния доклад от проверката на министерствата в кабинета "Борисов 2"

Правителството публикува пълния доклад от проверката на министерствата в кабинета "Борисов 2"

20 Февруари 2017 | 20:18 | Агенция "Фокус"
София. Министерски съвет публикува на официалната си интернет страница пълния доклад от ревизията, направена от служебното правителство на министерствата в правителството "Борисов 2".
Пълния текст на документа може да видите тук.

Агенция "Фокус" припомня, че още след встъпването си в длъжност, на първото заседание на правителството, проведено на 31 януари, премиерът Герджиков възложи изготвянето на аналитични доклади за състоянието на ведомствата, като поиска акцент да бъде поставен върху процедурите за възлагане на обществени поръчки. Служебният премиер даде двуседмичен срок на министрите, за да му представят докладите за състоянието на поверените им министерства и настоя в тях да се съдържат и мерки за отстраняване на констатираните нередности.
Още по време на официалното представяне на служебният кабинет на 28 януари президентът Радев подчерта, че той няма как да изпълни своите задачи, ако не извърши задълбочен експертен анализ на състоянието на всяко едно министерство и на държавата като цяло. Малко по-късно по време на церемонията в Министерски съвет по встъпването в длъжност на новото правителство вече бившият премиер Бойко Борисов сам призова „да се разрови всичко, което има по министерствата“, за да престанат спекулациите. „Ако има нещо, което ви притесни, не само да го осветлявате, директно на прокуратурата да го предавате“, обърна се той към своя приемник проф. Герджиков. Служебният премиер от своя страна бе категоричен, че ще бъде изпълнен призивът от страна и на Радев и на Борисов да се извърши обстоен анализ на състоянието на държавата във всички сектори. „Вие поискахте да се направи сериозна ревизия, да се разрови из дъно. Не смятам да ви скърша хатъра. Ще го направим с надеждата, че няма много лоши неща да излязат. Но ако някъде излезе, сме длъжни пред хората на България да направим така, както повеляват законите на страната“, обърна се Герджиков към Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служебният премиер Огнян Герджиков: Моя голяма амбиция е да прекратя купуването на гласове по време на изборите

Служебният премиер Огнян Герджиков: Моя голяма амбиция е да прекратя купуването на гласове по време на изборите

20 Февруари 2017 | 08:58 | Агенция "Фокус"
София. Моя голяма амбиция е да прекратя купуването на гласове по време на изборите. Това каза служебният премиер Огнян Герджиков в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия. "През годините съм се възмущавал много срещу тази грозна търговия на гласове. Това в голяма степен се превръща не в избори, а в едно наддаване по купуване и продаване. Отвратително е това нещо и затова много съм се амбицирал и слава Богу не съм единственият амбициран", каза още Герджиков.
"Поисках информация от ДАНС, където имат информация за купувачите на гласове. Общо взето картината доби контурите - ясно е горе-долу какво става и искаме да го пресечем още в самото начало, в зародиш", добави той. По думите му най-трудното ще е да се пресече корпоративния вот. "Много ми се иска да се почувства, че тези избори са по-различни от предишните. Не трябва да се прави паралел с президентските избори", каза той и добави, че най-много търговия с гласове има при парламентарните избори.
"При липса на машини е възможно да има опити за оспорване на изборите. Ако Конституционният съд каже, че вотът е опорочен, всичко почва отново. Шансовете да бъдат атакувани изборите заради машините обаче са малки. Според мен няма основания за касиране, ако няма машини навсякъде”, заяви Герджиков.
Огнян Герджиков отбеляза, че днес на среща с президента Румен Радев ще бъде обсъден въпросът за българския еврокомисар."Има много хора подходящи, много хора им се иска. Въпросът е да се намери точната кандидатура, необходима за България“, каза премиерът.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служебният премиер Огнян Герджиков: Ревизията на предишния кабинет не е акцент в работата на служебното правителство

Служебният премиер Огнян Герджиков: Ревизията на предишния кабинет не е акцент в работата на служебното правителство

20 Февруари 2017 | 08:36 | Агенция "Фокус"
София. Ревизията на предишния кабинет не е акцент в работата на служебното правителство. Това каза служебният премиер Огнян Герджиков в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия. Той заяви, че основните задачи на служебния кабинет са изборите и председателството на Съвета на ЕС. "Това не означава, че ние не трябва да се интересуваме какво наследство е оставено от предишните кабинети, не говорим непременно за предишния, а за предишните. Защото всички знаем, че в България, за съжаление, се срещат и безобразия - в различни области по-големи и по-малки. Това, което искахме да направим, е да заострим вниманието, да видим в кои министерства, най-вече с оглед на обществените поръчки, съмнителни, има индикация за корупционни схеми, за безобразия и да ги предадем на съответните органи", коментира Герджиков. "Това, което направи най-много впечатление - във военното министерство се оказаха 9 много силно съмнителни поръчки", добави премиерът.
„Много обичаме да мразим и да отричаме. Но ако искаме да просперираме, трябва всяко следващо правителство да надгражда предишното”, каза още Герджиков.
"Не съм разследващ орган, за да крия някой в ревизиите. Моята функция не е такава. Винаги има критики и затова не ми се искаше да заема тази позиция, защото знам колко помия ще се излее върху мен. Няма верен ход – каквото и да направя, все ще има недоволни. Опитвам се да бъда максимално коректен”, заяви той.
Относно уволненията на областни управители, Герджиков обясни, че е коректно, когато си отива едно управление с него да си отидат и областните управители. Такива оставки обаче не са постъпили и затова се е наложило подмяната на голяма част от тях.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Докладът за обществените поръчки на кабинета "Борисов 2" ще бъде публикуван

Докладът за обществените поръчки на кабинета "Борисов 2" ще бъде публикуван

20 Февруари 2017 | 08:02 | Агенция "Фокус"
София. Докладът на Инспектората на Министерския съвет за обществените поръчки на кабинета "Борисов 2" ще бъде публикуван днес. Част от резултатите от проверките бяха представени още в петък от министър-председателя Огнян Герджиков. Тогава служебният премиер съобщи, че са констатирани нередности при търгове за поддържане на магистралите „Тракия“ и „Хемус“ и предупреди, че има риск от спиране на средствата по Програмата за селските райони заради забавен одит.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служебният премиер Огнян Герджиков: Кабинетът "Борисов 2" е едно прилично правителство, което оставя нелошо наследство, но и с немалко пробойни в определени насоки

Служебният премиер Огнян Герджиков: Кабинетът "Борисов 2" е едно прилично правителство, което оставя нелошо наследство, но и с немалко пробойни в определени насоки

18 Февруари 2017 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. Едно прилично правителство, което оставя едно нелошо наследство, но и с немалко пробойни в определени насоки, например в поддържането на пътната инфраструктура. Така служебният министър-председател проф. Огнян Герджиков определи кабинетът "Борисов 2" в коментар за „Седмицата“ по „Дарик“ .
По отношение на проверките на обществените поръчки Герджиков отбеляза, че има случаи, в които си личат известни опити за картелни споразумения. По думите му това се прави, за да се избягва конкуренцията. „В този доклад, който в петък представих, нещата са съвсем конкретни и оттам могат да се видя“, коментира Герджиков. Той поясни, че има случаи на зададени задачи за обществените поръчки, че само не се казва коя е фирмата, която ще спечели. „Прави впечатление, че в много голям брой случаи едни и същи са играчите за обществени поръчки“, допълни Герджиков. На въпрос дали могат за толкова кратко време да се проверят обществените поръчки, премиерът обясни, че две седмици не са малко, ако се мобилизира административният капацитет. Герджиков обясни, че няма претенции за изчерпателност и дълбочинен анализ, но според него се наблюдават тенденциите. Попитан дали има нещо друго освен поръчките, установено като проблем, Герджиков обясни, че държавата функционира относително добре. „То няма държава, която да функционира безупречно“, допълни той и подчерта, че не бива да се всяват страхове, че сме в кораб, който потъва. „Няма такова нещо. Ние вървим, както може да се забележи от хора, които са обективни, в една добра посока и искаме да надградим това, което заварим като положително, но бяхме длъжни да направим и преглед на завареното“, обясни служебният министър-председател. Той поясни, че е поискал ревизията на кабинета „Борисов 2“ още на 30 януари от всички министри, за да получи картина на това, което се заварва по министерства с особен акцент към обществените поръчки. „Това не е съвсем случайно, тъй като е известно и обществото е наясно, че в тази материя, в тази област най-често се срещат злоупотреби. Министрите се справиха с тази задача. Констатирах, че има доста министерства, в които почти няма проблеми или ако има те са по-скоро технически опущения“, каза Герджиков. Той обясни, че в Министерство на финансите нещата изглеждат най-добре. „Има разбира се и такива министерства, в които има доста неприятни случаи. Например ще ви кажа един случай, който като че ли е много фрапиращ, това е Министерство на правосъдието, където се констатира, че има обществена поръчка, която е дадена на 27 януари, когато се предаваше и приемаше властта“, посочи премиерът и поясни, че самият факт, че на 27 януари буди известни съмнения в коректността. Герджиков поясни, че в Министерство на отбраната не са дадени 100 обществени поръчки на Военната прокуратура, а само - 9.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проверката на обществените поръчки на кабинета „Борисов 2“ установи нарушения в няколко министерства и агенции (ОБЗОР)

Проверката на обществените поръчки на кабинета „Борисов 2“ установи нарушения в няколко министерства и агенции (ОБЗОР)

17 Февруари 2017 | 21:48 | Агенция "Фокус"
София. В 9 от 17-те министерства в състава на кабинета „Борисов 2“ не са не са установени съществени нарушения при провеждането на обществените поръчки, според доклада, представен от служебния премиер след проведените проверки във ведомствата. Това са министерствата на финансите, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на младежта и спорта, на околната среда и водите, на земеделието и храните, на труда и социалната политика, на образованието и науката, на туризма и на енергетиката. В същото време в 9 от процедурите за обществени поръчки на Министерството на отбраната е установено наличието на индикатори за измама и други сериозни нарушения. От доклада стана ясно, че през 2016 година военното министерство е провело 113 обществени поръчки, като от тях са прекратени 31. От останалите 82 са открити нарушения в 45 процедури. Те са предадени на Военно – окръжна прокуратура – София.
В немалко от техническите задания или документациите за обществени поръчки са включвани условия и изисквания към кандидатите, които дават категорично предимство или необосновано ограничават участието в обществените поръчки. По думите на премиера Герджиков такива факти са констатирани в процедура на Агенция „Пътна инфраструктура“ за обществена поръчка за избор на изпълнител за поддържане на участък от автомагистрала „Хемус“, включително и принадлежащите пътни връзки и поддържане на осветлението на тунелите „Витиня“, „Топли дол“, „Ечемишка“ и „Правешки хан“, като и в обществената поръчка за избор на изпълнител на участък от автомагистрала „Тракия“ и пътна връзка „Марица“, включително и принадлежащите пътни връзки и поддържането на тунел „Траянови врата“.
В Министерството на икономиката са докладвани нарушения за залагане на дискриминационни условия в техническите спецификации и изменения на критериите за подбор след отварянето на офертните предложения, което е довело до незаконосъобразно допускане на участниците. При Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия процедурата за обществената поръчка за надграждане и разширяване на уеб базирана информационна система за обслужване и вътрешна комуникация между българските служби по търговско-икономически въпроси в чужбина и изпълнителната агенция, проведена през 2016 година, е проведена при липса на конкуренция. Служебният премиер увери, че за извършените нарушения са сезирани Агенцията по държавен финансов надзор и Сметната палата.
Забавяне в стартирането на процедури за възлагането на обществени поръчки е констатирано от Министерството на земеделието и храните в обществена поръчка за изготвянето на последваща оценка на Програмата за развитие селските райони - 2003-2007 година. Според служебния премиер неизпълнението на този ангажимент може да доведе до риск от спиране на средствата от програмата от ЕК. Забавяне има и в процедурата за обществена поръчка на Министерството на здравеопазването за застраховане на санитарните автомобили на центровете за спешна медицинска помощ и обществена поръчка за охрана на сградите на министерството. При Министерствата на вътрешните работи е констатирано забавяне на процедура за обществени поръчки, свързани с изпълнението на информационна система от ноември 2016. По думите на Герджиков забавянето поставя в риск изпълнението и усвояването на заложените средства и евентуално образуването на наказателна процедура от страна на ЕК. Нарушения са констатирани и при процедури на Агенцията по вписванията, свързани със забавяне на поръчката за резервни копия на имотния и търговския регистър, което би могло да спре работа на регистрите.
„Известно е, че за 14 дена не може да се направи пространен и дълбочинен анализ, което означава че министерствата ще продължават да правят изследвания на завареното, без разбира се това да е център на работа на министерствата, тъй като акцентът на правителството е провеждането на честни избори и подготовка на председателството на Съвета на ЕС“, заяви Герджиков. Той допълни, че е отправил изискване всички обществени поръчки, които са неотложни за мандата на служебното правителство, да бъдат възложени по всички правила на закона и проследени от компетентните органи. От думите му стана ясно също, че докладът от проверките ще бъде публикуван в понеделник.
По-късно през деня бивши министри от кабинета „Борисов“ – 2 дадоха пресконференция в централата на ГЕРБ, на която коментираха резултатите от доклада. Според бившия енергиен министър Теменужка Петкова служебното правителство не е органът, който може да извършва проверки, на който и да е кабинет. Тя заяви, че това може да направи Сметната палата, Агенцията за държавна финансова инспекция, а когато става въпрос за разходване на средства, получени по оперативните програми на ЕС компетентността е на Изпълнителната агенция за одит на средствата от ЕС. Петкова посочи, че енергийният сектор е стабилен във финансов и в технически аспект и това е отразено в доклада на Световната банка. Тя заяви, че проектите на ГЕРБ са смислени за разлика от тези на БСП и обяви, че Европейската комисия е отпуснала на България средства в размер на 920 хил. евро за предпроектно проучване на газовия хъб „Балкан“ и отделно от това, страната ни ще получи още 182 хил. евро за рехабилитация и модернизация на газопреносната мрежа. Лиляна Павлова заяви от своя страна, че митът за зловещи злоупотреби от правителството „Бойко Борисов 2“ не е бил доказан и няма как да бъде. По думите на Павлова в резултат на ревизията на служебния кабинет, от ГЕРБ си задават въпроса защо така изчетените констатации са останали само на думи. Лиляна Павлова попита още защо не се публикува сега този доклад и какво ще прави правителството през събота и неделя с него. По отношение на констатациите за процедурите в АПИ, Павлова коментира, че очевидно някой има нездрав интерес към държавната фирма „Автомагистрали“ или се цели частни интереси да се пуснат в управлението на АМ „Хемус“ и АМ „Тракия“. Бившият министър на земеделието и храните Десислава Танева посочи , че служебното правителство трябва да работи за това, за което му е целта, а не да бъде участник в предизборната кампания. Тя подчерта, че парите по настоящата Програма за развитие на селските райони не са под какъвто и да е риск от спиране и обясни, че срокът за експоста за изминалата Програма за развитие на селските райони е до края на първото полугодие на 2017 г. Министърът на правосъдието в правителството на Бойко Борисов Екатерина Захариева заяви, че все повече се убеждава, че основната задача на служебния кабинет е подпомагането на един от политическите субект. Тя посочи, че няма абсолютно никакви притеснения по отношение на проверките.
Агенция „Фокус“ припомня, че: още след встъпването си в длъжност, на първото заседание на правителството, проведено на 31 януари, премиерът Герджиков възложи изготвянето на аналитични доклади за състоянието на ведомствата, като поиска акцент да бъде поставен върху процедурите за възлагане на обществени поръчки. Служебният премиер даде двуседмичен срок на министрите, за да му представят докладите за състоянието на поверените им министерства и настоя в тях да се съдържат и мерки за отстраняване на констатираните нередности.
Още по време на официалното представяне на служебният кабинет на 28 януари президентът Радев подчерта, че той няма как да изпълни своите задачи, ако не извърши задълбочен експертен анализ на състоянието на всяко едно министерство и на държавата като цяло. Малко по-късно по време на церемонията в Министерски съвет по встъпването в длъжност на новото правителство вече бившият премиер Бойко Борисов сам призова „да се разрови всичко, което има по министерствата“, за да престанат спекулациите. „Ако има нещо, което ви притесни, не само да го осветлявате, директно на прокуратурата да го предавате“, обърна се той към своя приемник проф. Герджиков. Служебният премиер от своя страна бе категоричен, че ще бъде изпълнен призивът от страна и на Радев и на Борисов да се извърши обстоен анализ на състоянието на държавата във всички сектори. „Вие поискахте да се направи сериозна ревизия, да се разрови из дъно. Не смятам да ви скърша хатъра. Ще го направим с надеждата, че няма много лоши неща да излязат. Но ако някъде излезе, сме длъжни пред хората на България да направим така, както повеляват законите на страната“, обърна се Герджиков към Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Руслан Стефанов, Център за изследване на демокрацията: За период от две седмици не могат да бъдат установени нарушенията по министерствата

Руслан Стефанов, Център за изследване на демокрацията: За период от две седмици не могат да бъдат установени нарушенията по министерствата

17 Февруари 2017 | 21:45 | Агенция "Фокус"
София. За период от две седмици не могат да бъдат установени нарушенията по министерствата. Става въпрос, вероятно, за съмнения за тяхното съществуване. Така коментира в предаването „Това е България“ по Радио „Фокус“ доклада на служебния премиер Огнян Герджиков за извършените проверки по министерства Руслан Стефанов, директор на Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията. Той обясни, че в повечето случаи, когато се установяват някакви нарушения, те водят до административни дела, прекратяване на поръчки и повторно обявяване, но много рядко се търси наказателна отговорност и уточни какви са причините за това.
„Определено една от причините, които със сигурност всички знаят, е липсата на достатъчно компетентност. Т.е. - това са едни сравнително условни престъпления, които се взимат от колективни органи и е изключително трудно доказването на това кой точно е виновен за провала на дадена оперативна програма. Още по-трудно е доказването пък на корупционно влияние или действие. Разбира се, като добавим към това, че в повечето случаи има и някаква политическа намеса, нещата стават изключително трудни от гледна точка доказване на такива нарушения. Разбира се, това, което е обезсърчително, е, че въпреки огромният обем на оперативни програми всяка година, сякаш те не са приоритет, някак си, на българската прокуратура и българският съд няма тази експертиза или знания, съответно, за това как точно стават тези нарушения“, коментира Руслан Стефанов. Той каза още, че е нормално всяко правителство да направи подобна проверка и подчерта, че са много малко хората, които са компетентни да направят такава проверка. Според него, това, че самият доклад не е публикуван, е проблем и поставя усилията на служебното правителство и прозрачността на документа под въпрос.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Екатерина Захариева, ГЕРБ: Все повече съм убедена, че основната задача на служебния кабинет е подпомагането на един от политическите субекти

Екатерина Захариева, ГЕРБ: Все повече съм убедена, че основната задача на служебния кабинет е подпомагането на един от политическите субекти

17 Февруари 2017 | 16:20 | Агенция "Фокус"
София. Все повече съм убедена, че основната задача на служебния кабинет е подпомагането на един от политическите субекти. Това каза бившият министър на правосъдието Екатерина Захариева по време на пренсконференция в централата на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Захариева поясни, че е била в два служебни кабинета и в нито един от двата не са си позволили дори да си помислят тенденциозно да подпомагат която и да е партия в изборите. „Може би защото ние осъзнавахме, че нашата основна задача е да организираме провеждането на избори, да не спират процесите в държавата и да продължи да се предоставят навременни услуги на гражданите и бизнеса“, заяви Захариева. Тя изрази надежда в оставащото си време служебното правителство да се фокусира върху изпълнението на Изборния кодекс и датата 26 март. „Аз лично нямам никакви притеснения и самата аз, когато съм имала притеснения като министър на правосъдието, съм сезирала компетентните органи“, посочи тя. Захариева отбеляза, че в Министерство на правосъдието като централна администрация не са констатирани нарушения. Те отбеляза, че има фирма, която обжалва обществена поръчка, но добави, че ако сме правова държава, няма как да възпрем процедурите по една обществена поръчка.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Танева, ГЕРБ: Парите по настоящата Програма за развитие на селските райони не са под риск от спиране

Десислава Танева, ГЕРБ: Парите по настоящата Програма за развитие на селските райони не са под риск от спиране

17 Февруари 2017 | 15:42 | Агенция "Фокус"
София. Парите по настоящата Програма за развитие на селските райони не са под какъвто и да е риск от спиране. Това каза министърът на земеделието и храните в правителството "Борисов 2" Десислава Танева, по време на пресконференция в централата на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Поводът, по който и аз ще говоря пред вас е изнесеният от премиера днес доклад за ревизиите по министерства. МЗХ е цитирано във връзка със Програмата за развитие на селските райони“, каза Десислава Танева и уточни, че става въпрос за старата програма. „Веднага след това изказване и разбира се по повод на нея, се цитираха заглавия, че парите по Програмата за развитие на селските райони се спират“, посочи тя и увери, че няма такава опасност. Десислава Танева заяви, че няма притеснения, защото земеделската общност има достатъчно добър административен капацитет, за да не повярва на това. Според нея това има значение за обществото. Танева определи това като пряк опит на служебното правителство не да работи за провеждане за честни и прозрачни избори на 26 март, а да упражнява вмешателство и влияние върху резултата от вота. Десислава Танева обясни, че експоста е последваща оценка за изминалата Програма за равитие на селските райони, в която се прави анализ и се отговаря на 24 въпроса на ЕК, съгласно съответен регламент. Танева посочи че процедурата за обществената поръчка е била обявена през октомври 2016 и е имало две жалби по нея. По думите ѝ отговорите на съответните институции по тези жалби са дошли в срок, в който е изтичал срокът за изпълнение на тази процедура и поради това тя е спряна е и е обявена нова. „Съобразила съм се със становищата за Агенцията на обществени поръчки и тази процедура беше подготвена и продължена“, коментира Танева. По думите ѝ към днешна дата има две подадени оферти. „Срокът е краят на първото полугодие на 2017 г.“, посочи Танева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Танева, ГЕРБ: Служебното правителство не трябва да бъде участник в предизборната кампания

Десислава Танева, ГЕРБ: Служебното правителство не трябва да бъде участник в предизборната кампания

17 Февруари 2017 | 15:31 | Агенция "Фокус"
София. Служебното правителство трябва да работи за това, за което му е целта, а не да бъде участник в предизборната кампания. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в правителството "Борисов 2", по време на пресконференция в централата на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ всички действия, които се наблюдават към момента в служебния кабинет, включително и кадрова промяна по всички звена, говори на практика за неизпълнение на думите на президента Румен Радев, че служебното правителство е с основна задача да проведе честни и прозрачни избори. Според Танева то на практика се намесва и влияе в очаквания резултат за 26 март. Тя подчерта още, че има притеснения в земеделския сектор относно устойчивостта на системите по администрирането на земеделието в България. „България има президент, независимо от коя политическа партия издигнат на всички българи и считам, че трябва да спазваме Конституцията и законите в държавата и служебното правителство да работи за това, което му е целта“, каза Десислава Танева.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лиляна Павлова, ГЕРБ: Митът за зловещи злоупотреби от правителството „Бойко Борисов 2“ не беше доказан

Лиляна Павлова, ГЕРБ: Митът за зловещи злоупотреби от правителството „Бойко Борисов 2“ не беше доказан

17 Февруари 2017 | 15:21 | Агенция "Фокус"
София. Митът за някакви зловещи злоупотреби от правителството „Бойко Борисов 2“ не беше доказан и няма как да бъде. Това каза бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на пресконференция в централата на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Павлова в резултат на ревизията на служебния кабинет, от ГЕРБ си задават въпроса защо така изчетените констатации са останали само на думи. Тя попита защо не се публикува сега този доклад и какво ще прави правителството през събота и неделя с него. „Някой ще го дописва или просто целта беше да се изрекат някакви думи, внушения, за да може три дни да има храна за говорители, предизборни спекулации, внушенеия“, коментира Павлова. По думите ѝ всички трябва да знаем, че в тази правова държава трябва да се работи с документи и компетентните органи да се изказват. Лиляна Павлова коментира, че в нейния ресор няма констатации за нарушения. „Благодаря за оценката“, допълни тя.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Теменужка Петкова, ГЕРБ: ЕК отпусна на България средства в размер на 920 хил. евро за предпроектно проучване на газовия хъб „Балкан“

Теменужка Петкова, ГЕРБ: ЕК отпусна на България средства в размер на 920 хил. евро за предпроектно проучване на газовия хъб „Балкан“

17 Февруари 2017 | 15:18 | Агенция "Фокус"
София. Европейската комисия отпусна на България средства в размер на 920 хил. евро за предпроектно проучване на газовия хъб „Балкан“. Това каза бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова по време на пресконференция в централата на ГЕРБ, във връзка с ревизията на служебното правителство на кабинета „Борисов 2“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя посочи, че това не би могло да се случи, ако правителството на Бойко Борисов не е извоювало доверие пред ЕК и ако не е спазвало Закона за обществените поръчки. „По думите ѝ отделно от това, страната ни ще получи още 182 хил. евро за рехабилитация и модернизация на газопреносната мрежа.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Теменужка Петкова, ГЕРБ: Служебното правителство не е органът, който може да извършва проверки, на който и да е кабинет

Теменужка Петкова, ГЕРБ: Служебното правителство не е органът, който може да извършва проверки, на който и да е кабинет

17 Февруари 2017 | 15:11 | Агенция "Фокус"
София. Служебното правителство не е органът, който може да извършва проверки, на който и да е кабинет. Това каза бившият министър на енергетиката в правителството "Борисов 2" Теменужка Петкова, по време на пресконференция в централата на ГЕРБ, във връзка с ревизията на служебното правителство на министерствата от предходния кабинет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя посочи, че за нея, като човек, одитор по професия и дългогодишен директор на Агенцията за държавна и финансова инспекция, е било интересно да чуе какво са ревизирали министрите от служебното правителство. „Това, което чух меко казано ме притесни“, посочи Петкова. „Има контролни органи в Българи, ние сме правова държава и всеки трябва да знае своето място и своята функция“,допълни тя. По думите й органите, които осъществяват проверката са Сметната палата, Агенцията за държавна финансова инспекция и тогава когато става въпрос за разходване на средства, получени по оперативните програми на ЕС компетентността е Изпълнителната агенция за одит на средствата от ЕС. Теменужка Петкова заяви, че никой друг няма такива правомощия, а още повече служебно правителство. Тя подчерта, че основната задача на служебното правителство е да организира избори.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Служебното правителство в България установи много нарушения в договори за обществени поръчки в областта на отбраната

Reuters: Служебното правителство в България установи много нарушения в договори за обществени поръчки в областта на отбраната

17 Февруари 2017 | 13:18 | Агенция "Фокус"
София. Новото служебно правителство на България установи, че при повече от половината от договорите за обществени поръчки в областта на отбраната, които са били подписани миналата година, има нарушения, отбеляза в петък министър-председателят Огнян Герджиков, предава Reuters.
Герджиков уточни, че 45 от общо 82 от договорите на Министерството на отбраната нарушават закона за обществените поръчки и други нормативни актове.
„За девет процедури е установено наличието на индикатори за измама и други сериозни нарушения и са предадени на военната прокуратура“, отбеляза премиерът.
Корупционните практики при договорите за обществени поръчки са често срещани в българския публичен сектор. Въпреки изразената политическа воля различните правителства след 1989 г. не са предприемали сериозни действия, за да прекъснат удобните връзки между бизнеса и политиците.

Превод и редакция: Мария Динкова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служебният премиер Огнян Герджиков:  В немалко от проверените обществени поръчки са включвани условия, които дават категорично предимство или необосновано ограничават участието на кандидати

Служебният премиер Огнян Герджиков: В немалко от проверените обществени поръчки са включвани условия, които дават категорично предимство или необосновано ограничават участието на кандидати

17 Февруари 2017 | 09:44 | Агенция "Фокус"
София. В немалко от техническите задания или документациите за обществени поръчки са включвани условия и изисквания към кандидатите, които дават категорично предимство или необосновано ограничават участието в обществените поръчки. Това каза служебният министър-председател Огнян Герджиков на пресконференция в Министерски съвет, на която бяха представени резултатите от проверките на министерствата, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . По думите на премиера такива факти са констатирани в процедура на Агенция „Пътна инфраструктура“ за обществена поръчка за избор на изпълнител за поддържане на участък от автомагистрала „Хемус“, включително и принадлежащите пътни връзки и поддържане на осветлението на тунелите „Витиня“, „Топли дол“, „Ечемишка“ и „Правешки хан“. Нередности са констатирани и в обществената поръчка за избор на изпълнител на участък от автомагистрала „Тракия“ и пътна връзка „Марица“, включително и принадлежащите пътни връзки и поддържането на тунел „Траянови врата“.
В министерството на икономиката са докладвани нарушения за залагане на дискриминационни условия в техническите спецификации и изменения на критериите за подбор след отварянето на офертните предложения, което е довело до незаконосъобразно допускане на участниците. При Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия процедурата за обществената поръчка надграждане и разширяване на уеб базирана информационна система за обслужване и вътрешна комуникация между българските служби по търговско-икономически въпроси в чужбина и изпълнителната агенция, проведена през 2016 година, е проведена при липса на конкуренция. Служебният премиер увери, че за извършените нарушения са сезирани Агенцията по държавен финансов надзор и Сметната палата.
Забавяне в стартирането на процедури за възлагането на обществени поръчки е констатирано от Министерството на земеделието и храните в обществена поръчка за изготвянето на последваща оценка на Програмата за развитие селските райони - 2003-2007 година. „Неизпълнението на този ангажимент може да доведе до риск от спиране на средствата от програмата от ЕК“, предупреди Герджиков. Забавяне има и в процедурата за обществена поръчка на Министерството на здравеопазването за застраховане на санитарните автомобили на центровете за спешна медицинска помощ и обществена поръчка за охрана на сградите на министерството. При Министерствата на вътрешните работи е констатирано забавяне на процедура за обществени поръчки, свързани с изпълнението на информационна система от ноември 2016. По думите на Герджиков забавянето поставя в риск изпълнението и усвояването на заложените средства и евентуално образуването на наказателна процедура от страна на ЕК. Нарушения са констатирани и при процедурите на Агенцията по вписванията.
„Зачестили са случаите, при които има сериозни индикации за картелни споразумения по данни на Министерството на финансите. Специфичен риск в областта на централизирането възлагане на обществени поръчки със съгласуваните действия е практика от страна на търговци в определен сектор. Те увреждат реалната икономика и реалната конкуренция и водят до неизгодни финансови условия за публичната администрация“, отбеляза още служебният премиер, като допълни, че картелите се доказват трудно, а делата продължават с години.
„Известно е, че за 14 дена не може да се направи пространен и дълбочинен анализ, което означава че министерствата ще продължават да правят изследвания на завареното, без разбира се това да е център на работа на министерствата, тъй като акцентът на правителството е провеждането на честни избори и подготовка на председателството на Съвета на ЕС“, заяви още Герджиков. Той допълни, че е отправил изискване всички обществени поръчки, които са неотложни за мандата на служебното прав, да бъдат възложени по всички правила на закона и да бъдат проследени от компетентните органи.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служебният премиер Огнян Герджиков: В 9 процедури за обществени поръчки на Министерството на отбраната е установено наличието на индикатори за измама

Служебният премиер Огнян Герджиков: В 9 процедури за обществени поръчки на Министерството на отбраната е установено наличието на индикатори за измама

17 Февруари 2017 | 09:02 | Агенция "Фокус"
София. В 9 процедури за обществени поръчки на Министерството на отбраната е установено наличието на индикатори за измама и други сериозни нарушения. Това каза служебният министър-председател Огнян Герджиков на пресконференция в Министерски съвет, на която бяха представени резултатите от проверките на министерствата, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „Разпоредих проверката на 30 януари, такава бе заръката и на експремиера Борисов, и на президента на републиката при формирането на служебния кабинет. Проверките са извърши от ведомствените контролиращи органи, а сигналите са изпратени към компетентните институции за последващи действия“, заяви Герджиков.
„В проверените обществени поръчки в част от министерствата не са установени същ нарушения при провеждането на обществените поръчки. Има единични случаи на административни и технически пропуски, които като цяло не се отразяват върху законосъобразността на проведените процедури“, посочи той. По думите му това са министерствата на финансите, на транспорта и информационните технологии и съобщенията, на младежта и спорта, на околната среда и водите, за земеделието и храните, на труда и социалната политика, на образованието и науката, на туризма и на енергетиката „Различно е положението в другите министерства. В министерството на отбраната през 2016 година са проведени 113 процедури за обществени поръчки. От тях са били прекратени 31. Остават 82 - за доставка на стоки и предоставяне на услуги, които са приключили с подписване на договори. В резултат са подписани 123 договора и 23 допълнителни споразумения. При извършения анализ са установени нарушения на 45 от 82 процедури – повече от половината - 45 нарушения на закона за обществените поръчки и други нормативни актове. От тях по 9 процедури е установено наличието на индикатори за измама и други сериозни нарушения и са предадени на военната прокуратура. Останалите са изпратени на агенцията за държавна финансова инспекция“, посочи служебният премиер.
Агенция „Фокус“ припомня, че: още след встъпването си в длъжност, на първото заседание на правителството, проведено на 31 януари, премиерът Герджиков възложи изготвянето на аналитични доклади за състоянието на ведомствата, като поиска акцент да бъде поставен върху процедурите за възлагане на обществени поръчки. Служебният премиер даде двуседмичен срок на министрите, за да му представят докладите за състоянието на поверените им министерства и настоя в тях да се съдържат и мерки за отстраняване на констатираните нередности.
Още по време на официалното представяне на служебният кабинет на 28 януари президентът Радев подчерта, че той няма как да изпълни своите задачи, ако не извърши задълбочен експертен анализ на състоянието на всяко едно министерство и на държавата като цяло. Малко по-късно по време на церемонията в Министерски съвет по встъпването в длъжност на новото правителство вече бившият премиер Бойко Борисов сам призова „да се разрови всичко, което има по министерствата“, за да престанат спекулациите. „Ако има нещо, което ви притесни, не само да го осветлявате, директно на прокуратурата да го предавате“, обърна се той към своя приемник проф. Герджиков. Служебният премиер от своя страна бе категоричен, че ще бъде изпълнен призивът от страна и на Радев и на Борисов да се извърши обстоен анализ на състоянието на държавата във всички сектори. „Вие поискахте да се направи сериозна ревизия, да се разрови из дъно. Не смятам да ви скърша хатъра. Ще го направим с надеждата, че няма много лоши неща да излязат. Но ако някъде излезе, сме длъжни пред хората на България да направим така, както повеляват законите на страната“, обърна се Герджиков към Бойко Борисов.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служебният премиер Огнян Герджиков ще представи резултатите от извършените проверки по министерства

Служебният премиер Огнян Герджиков ще представи резултатите от извършените проверки по министерства

17 Февруари 2017 | 07:08 | Агенция "Фокус"
София. Служебният министър-председател Огнян Герджиков ще представи резултатите от извършените проверки по министерства. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът Герджиков възложи изготвянето на аналитични доклади за състоянието на ведомствата на първото заседание на правителството, проведено на 31 януари. Той поиска акцент да бъде поставен върху процедурите за възлагане на обществени поръчки и настоя докладите да съдържат мерки за отстраняване на констатираните нередности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща между премиера на Белгия Шарл Мишел и вицепрезидента на САЩ Майк Пенс 20 февруари 2017 г.
Среща между премиера на Белгия Шарл Мишел и вицепрезидента на САЩ Майк Пенс 20 ф...

ВИДЕО
Найджъл Фараж похвали
Найджъл Фараж похвали "освежаващата" политика на Доналд Тръмп, 17 февруари 2017 ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.