НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:31

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам.-министър Галин Каменов: Ще проведем работни срещи с хлебопроизводители и млекопроизводители, за да постигнем договореност за снижаване на съдържанието на сол в храните

Зам.-министър Галин Каменов: Ще проведем работни срещи с хлебопроизводители и млекопроизводители, за да постигнем договореност за снижаване на съдържанието на сол в храните

17 Февруари 2017 | 12:41 | Агенция "Фокус"
София. Ще проведем работни срещи с хлебопроизводители и млекопроизводители, за да постигнем договореност за снижаване на съдържанието на сол в храните. Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов по време на представянето на визията на ръководния екип на МЗ за общественото здраве – актуална картина, проблеми и начини за решаването им, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всяко отговорно правителство трябва да работи за силно обществено здраве и да подпомага отговорното отношение на хората по отношение на рисковите фактори. В организационно отношение ще се работи за укрепване на структурите на общественото здраве и подобряване мениджмънта на националните здравни програми“, каза той. Активно ще работим за снижение на здравния риск чрез инструментите на популационните интервенции. Имаме работни групи, които подготвят работните срещи с хлебопроизводители и млекопроизводители, за да постигнем някаква договореност за снижение на солта в храните. Изготвени са и вече са предложени работни групи, които да изготвят проектозакони за допълнителни такси при напитки, съдържащи захар с оглед снижението на захар и проектозакон за постепенно елиминиране на трансмазнините от преработените храни“, посочи д-р Каменов. Според заместник-министъра е наложително да се мисли за реализиране на национална политика за укрепване на здравето чрез физическа активност. „Искаме да засилим и мерките за ограничаване на тютюнопушенето и искаме да направим дизайн на една антитютюнева кампания с помощта на НПО и да работим по ограничение на продажбите и рекламата основно на млади“, допълни той. По думите му ще се работи и върху по-добър контрол за недопускане на тютюнопушене на обществените места, където е забранено. „Стремим се профилактичните прегледи да станат по-пълноценни и да постигнем по-добър обхват и контрол на кръвното налягане сред населението“, обясни д-р Галин Каменов. Според него много важна задача е подобряване на ефективността на трите основни канала за здравна промоция – училищата, общопрактикуващите лекари, медиите и използването на социалните мрежи.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Галин Каменов: Най-сериозният проблем на общественото здраве е човешкият ресурс

Зам.-министър Галин Каменов: Най-сериозният проблем на общественото здраве е човешкият ресурс

17 Февруари 2017 | 12:17 | Агенция "Фокус"
София. Най-сериозният проблем на общественото здраве е човешкият ресурс. Това каза д-р Галин Каменов, заместник-министър на здравеопазването по време на представянето на визията на ръководния екип на МЗ за общественото здраве – актуална картина, проблеми и начини за решаването им, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако 2011 г. щатът на РЗИ е бил 3341 човека, то в края на 2015 г. той е сведен до 2500“, посочи той и обясни, че финансирането на сектора и заплатите в него са много ниски. Д-р Каменов посочи, че 25% от служителите в РЗИ са на минимална работна заплата. По думите му младите хора не желаят да работят за такова възнаграждение и персоналът застарява, като средната възраст е 54 години.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Галин Каменов: 265 деца от Регистрационно-приемателните центрове за бежанци са имунизирани

Зам.-министър Галин Каменов: 265 деца от Регистрационно-приемателните центрове за бежанци са имунизирани

17 Февруари 2017 | 11:51 | Агенция "Фокус"
София. 265 деца от Регистрационно-приемателните центрове за бежанци са имунизирани. Това каза д-р Галин Каменов, заместник-министър на здравеопазването по време на представянето на визията на ръководния екип на МЗ за общественото здраве – актуална картина, проблеми и начини за решаването им, предаде репортер на Агенция „Фокус“ Той добави, че децата вървят по нашия имунизационен календар. По думите му в Регистрационно-приемателните центрове за бежанци е извършена много голяма дейност. Зам.-министър Каменов посочи, че са правени над 36 хил. изследвания. „Връчени са и предписания и се извършва необходимия надзор на здравните заболявания“, добави той. Д-р Каменов обясни, че основното предизвикателство пред общественото здраве в Европа е проблемът с хроничните незаразни заболявания. „Те водят според оценка на СЗО до 36 млн. смъртни случаи годишно“, коментира той и обясни, че това е огромно финансово бреме за света. По думите му за България също е много голям проблем, както и застаряването на населението. Във връзка с паралелния износ на лекарствени продукти, д-р Каменов посочи, че може да се направят съвместни проверки между НЗОК, Изпълнителната агенция по лекарства и други органи, за да се видят аптеките, които са в директно нарушение на правилата и закона и да се дадат на съответните органи. Според него това ще се изпълни в оставащите два месеца.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Словашкият министър-председател Роберт Фицо, френският президент Еманюел Макрон, австрийският канцлер Кристиян Керн и чешкият премиер Бохуслав Соботка дават пресконференция в Залцбург, 23 август 2017 г.
Словашкият министър-председател Роберт Фицо, френският президент Еманюел Макрон...

ВИДЕО
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.