НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:14

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам.-министър Галин Каменов: Нивото на раждаемост в страната е ниско, а общата смъртност е доста по-висока от тази в Европа

Зам.-министър Галин Каменов: Нивото на раждаемост в страната е ниско, а общата смъртност е доста по-висока от тази в Европа

17 Февруари 2017 | 11:20 | Агенция "Фокус"
София. Нивото на раждаемост в страната е ниско, а общата смъртност е доста по-висока от общата в Европа. Това каза д-р Галин Каменов, заместник-министър на здравеопазването, по време на представянето на визията на ръководния екип на МЗ за общественото здраве – актуална картина, проблеми и начини за решаването им, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той поясни, че като причини за смъртността най-висок дял заемат заболяванията на сърдечно-съдовата система. „Въпреки че има тенденция смъртността от сърдечно-съдови забовлявания да намалява, все пак тя остава достатъчно висока. Злокачествените навообразувения се приближават до европейските показатели“, коментира д-р Каменов.
„Общественото здраве е приоритет на министерството“, каза заместник-министърът и посочи, че министерството ще води проактивна политика в тази област, защото системата на общественото здраве е слабо позната и общественото здрав става все по- важен елемнт от здравните системи в цяла Европа. По думите му здравето се влияе от генетични условия, социални услогвия, екологични фактори, поведенчески нагласи и здравни грижи. От всички тях поведението , свързано със здравето е от най-голямо значение, тъй като отговаря за 40 % от преждевременната смъртност и може в значителна степен да се променя“ ,заяви д-р Каменов. Той поясни, че има четири поведенчески фактори, това са тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, лоша диета или ниска активност.
Зам.-министър Галин Каменов изведе на преден план и необходимостта от сериозни усилия да намалим детската смъртност в страната. Според данните, въпреки че детската смъртност намалява, тя остава почти 2 пъти по-висока в сравнение с тази Европейския съюз. Д-р Каменов поясни, че очакваната продължителност на живота в България е доста по-ниска от европейската, като уточни, че в България средната продължителност на живота е около 74 години, а в Европа - около 80.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на здравеопазването ще представи политиките си в областта на общественото здравеопазване

Министерството на здравеопазването ще представи политиките си в областта на общественото здравеопазване

17 Февруари 2017 | 07:25 | Агенция "Фокус"
София. От 11.00 часа в Министерството на здравеопазването, ет.4, ще бъде представена визията на ръководния екип на МЗ за общественото здраве – актуална картина, проблеми и начини за решаването им, съобщиха от пресцентъра на Министерството. Заместник-министърът д-р Галин Каменов, главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести и доц. Христо Хинков - директор на Националния център по обществено здраве и анализи ще представят държавната политика за предпазване на населението от болести. Ще бъдат съобщени статистически данни за здравно-демографското състояние на българите – кои са водещите причини за смъртност, каква е раждаемостта у нас в сравнение с останалите страни от ЕС и прогнозите за средната продължителност на живота.
На пресконференцията заместник-министър Галин Каменов ще обяви и актуалната наличност в склада за ваксини на Министерството на здравеопазването, както и в хладилните съоръжения на Регионалните здравни инспекции и общопрактикуващите лекари. Ще стане ясно и какви профилактични и противоепидемични мерки се вземат в Регистрационно-приемателните центрове за бежанци.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Путин е на официално посещение във Финландия по повод 100-годишната от независимостта. 27 юли 2017 г.
Владимир Путин е на официално посещение във Финландия по повод 100-годишната от ...

ВИДЕО
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.