НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:30

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам.-министър Галин Каменов: Страната е осигурена с абсолютно всички ваксини до средата на годината

Зам.-министър Галин Каменов: Страната е осигурена с абсолютно всички ваксини до средата на годината

17 Февруари 2017 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. Страната е осигурена с абсолютно всички ваксини до средата на годината. Това каза д-р Галин Каменов, заместник-министър на здравеопазването, по време на представянето на визията на ръководния екип на Министерство на здравеопазването за общественото здраве – актуална картина, проблеми и начини за решаването им, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не очакваме да има проблеми в това отношение в страната. Предприемаме действия, които да ни осигурят в бъдеще, така че няма да допуснем непълноценност на този процес, каквато имаше 2014 и 2015 г.“, каза д-р Каменов. „Националният обхват със задължителни имунизации е добър“, каза той и посочи, че при обхват на над 90% от децата с имунизации, вече не може да има процес, който да води до епидемии.
Той поясни, че се работи по изготвяне на ново рамково споразумение, което да е за всички ваксини. Д-р Каменов поясни, че са организирани срещи с фирми, за да се насърчат да участват в търговете и да се достигнат по-добри цени. „Търсим изменение и на нормативната уредба, която да ни даде възможност за регламент за обществени поръчки, които да бъдат в по-дългосрочно планиране", коментира той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Галин Каменов: Нивото на раждаемост в страната е ниско, а общата смъртност е доста по-висока от тази в Европа

Зам.-министър Галин Каменов: Нивото на раждаемост в страната е ниско, а общата смъртност е доста по-висока от тази в Европа

17 Февруари 2017 | 11:20 | Агенция "Фокус"
София. Нивото на раждаемост в страната е ниско, а общата смъртност е доста по-висока от общата в Европа. Това каза д-р Галин Каменов, заместник-министър на здравеопазването, по време на представянето на визията на ръководния екип на МЗ за общественото здраве – актуална картина, проблеми и начини за решаването им, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той поясни, че като причини за смъртността най-висок дял заемат заболяванията на сърдечно-съдовата система. „Въпреки че има тенденция смъртността от сърдечно-съдови забовлявания да намалява, все пак тя остава достатъчно висока. Злокачествените навообразувения се приближават до европейските показатели“, коментира д-р Каменов.
„Общественото здраве е приоритет на министерството“, каза заместник-министърът и посочи, че министерството ще води проактивна политика в тази област, защото системата на общественото здраве е слабо позната и общественото здрав става все по- важен елемнт от здравните системи в цяла Европа. По думите му здравето се влияе от генетични условия, социални услогвия, екологични фактори, поведенчески нагласи и здравни грижи. От всички тях поведението , свързано със здравето е от най-голямо значение, тъй като отговаря за 40 % от преждевременната смъртност и може в значителна степен да се променя“ ,заяви д-р Каменов. Той поясни, че има четири поведенчески фактори, това са тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, лоша диета или ниска активност.
Зам.-министър Галин Каменов изведе на преден план и необходимостта от сериозни усилия да намалим детската смъртност в страната. Според данните, въпреки че детската смъртност намалява, тя остава почти 2 пъти по-висока в сравнение с тази Европейския съюз. Д-р Каменов поясни, че очакваната продължителност на живота в България е доста по-ниска от европейската, като уточни, че в България средната продължителност на живота е около 74 години, а в Европа - около 80.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща между премиера на Белгия Шарл Мишел и вицепрезидента на САЩ Майк Пенс 20 февруари 2017 г.
Среща между премиера на Белгия Шарл Мишел и вицепрезидента на САЩ Майк Пенс 20 ф...

ВИДЕО
Найджъл Фараж похвали
Найджъл Фараж похвали "освежаващата" политика на Доналд Тръмп, 17 февруари 2017 ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.