НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:35

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Излюпиха се първите пеликанчета в природен парк „Персина“

Излюпиха се първите пеликанчета в природен парк „Персина“

14 Юни 2017 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Белене. Излюпиха се първите две къдроглави пеликанчета от новосформираната през 2016 г. колония, разположена на една от изкуствените платформи, съобщиха от пресцентъра на Изпълнителната агенция по горите. Платформите са построени преди 5 години от Дирекцията на природен парк „Персина“ и Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в блатото Песчина на остров Персин (Белене).
За втора поредна година новосформираната колония от къдроглави пеликани в блатото Песчина на остров Персин успява да отгледа малки. Това е огромен успех за природозащитата в България, защото до миналата година единственото място в страната ни, където гнездяха къдроглави пеликани беше езерото „Сребърна“. След почти 60 години прекъсване, видът започна да строи гнезда и вече да отглежда поколение и на създадените с помощта на човека изкуствени платформи в блатото Песчина.
Розовите пеликани гнездят за първи път в Персина, като за последните няколко десетилетия са известни малко на брой опити за пристъпване към гнездене на вида в езерото Сребърна, но повечето от тях неуспешни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Плевен: Нараснал е броят на двойките къдроглави пеликани, гнездящи на остров Персин

Плевен: Нараснал е броят на двойките къдроглави пеликани, гнездящи на остров Персин

9 Май 2017 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Плевен. Нараснал е броят на двойките къдроглави пеликани, пристъпили към гнездене в колонията на остров Персин, на територията на Природен парк „Персина“, съобщиха от пресцентъра на Изпълнителна агенция по горите. За пръв път от 50 години насам от миналата година на изкуствени платформи за пеликани на острова са се размножили 7 двойки, тази година броят им вече е между 12 – 15. Това са установили по време на мониторинг експерти от Дирекцията на Природен Парк „Персина“ (ДПП „Персина“) и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).
Участниците в мониторинга са видели в новосформираната колония птиците да мътят, копулират и да правят гнезда, което за специалистите е добър знак за успех през този размножителен сезон.
Къдроглави пеликани през размножителния период на остров Персин има от 8 години насам, но едва от миналата година 7 двойки са имали поколение и като резултат са се излюпили 10 малки пеликанчета.
Поддържането на изкуствените платформи за гнездене на пеликани на остров Персин е част от планираните дейности на ДПП„Персина“. Целенасочената работа по възстановяването на къдроглавия пеликан в блатото Песчина, остров Персин е съвместна между Дирекцията на парка и Българското дружество за защита на птиците.
През зимния сезон, тази година, бе направен основен ремонт на платформите за гнездене на пеликаните, като е построена и нова плаваща платформа. Във възстановителната работа по платформите се включиха всички служители от парка и доброволци от БДЗП. В началото на пролетта пеликаните отново са се завърнали в новия си дом.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирчо Петров, кмет на с.Трилистник, общ. Марица: Птичият грип в селото нанесе поражения за години напред, започна бавно възстановяване на дейността на птицефермите

Мирчо Петров, кмет на с.Трилистник, общ. Марица: Птичият грип в селото нанесе поражения за години напред, започна бавно възстановяване на дейността на птицефермите

12 Април 2017 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Птичият грип в село Трилистник, община Марица, нанесе поражения за години напред, възстановяването на нормалния начин на живот е бавно и трудно. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив кметът на населеното място Мирчо Петров. Той припомни, че през януари тази година около 130 000 кокошки от две птицеферми в селото бяха умъртвени принудително заради заболяването. „Всеки ден имаше по близо 110 000 бройки яйца, а сега няма. Ситуацията не е приятна, защото все пак става въпрос за изхранване на над 10 семейства, които работят в птицефермата. Предполагам, че производството ще се възстанови. Сега птицефермите започнаха отново да зареждат с надеждата за следващия Великден вече да има яйца на пазара, да няма проблеми и да има работа за хората. През тази година на пазара няма да има яйца от щастливи кокошки, отглеждани в Трилистник“, коментира Мирчо Петров. Той добави, че заболяването в селото е напълно овладяно, преминал е инкубационният период, осъществена е дезинфекция на производствените халета. „Постоянно ни посещава лекарска комисия от Пловдив. Обстановката се нормализира стъпка по стъпка“, добави Мирчо Петров.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Русе: Къдроглавите пеликани в „Сребърна“ се сдобиха с поколение

Русе: Къдроглавите пеликани в „Сребърна“ се сдобиха с поколение

12 Април 2017 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Русе. Къдроглавите пеликани в поддържан резерват „Сребърна“ се сдобиха с поколение. Това съобщиха от РИОСВ-Русе. Чрез системата за видеонаблюдение е установено, че в гнездата има малки. Двойките са около 70, а в гнездовите ямки има по 1-2 новоизлюпени. Птиците лежат върху малките и старателно ги пазят от нестабилните метеорологични условия. Грижата за поколението се полага от двамата родители.
Последните пристигнали пеликани се настаниха на платформата в югозападната част от гнездилището и вероятно ще мътят по-късно. Към момента се наблюдават около 3-4 нови гнезда.
Нивото на водата в езерото е 237 см. В захранващия канал няма вода, тъй като нивото на река Дунав е все още ниско.
Ято розови пеликани пренощуваха в колонията на къдроглавите в края на миналата седмица. Грижовните родители не проявиха агресия и не напуснаха гнездата си.
Къдроглавите пеликани са добри риболовци. Те са сред най-едрите птици в резервата и размерът им изисква много храна. Възрастен пеликан може да изяде огромно количество риба - до 1.8 кг на ден. Предпочитани са шаран, барбун, облес, лещанка, мряна и други. Риболовният орган е огромната торба, висяща под долната половина на дългата права човка. Тя има и друга функция - освен да съхранява риба, помага и при охлаждането на пеликана, когато е много горещо. Малките не се хранят от торбичките на родителите си. Вместо това отварят широко човки, където родителите поставят храната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Нови две огнища на птичи грип са регистрирани в областта

Пловдив: Нови две огнища на птичи грип са регистрирани в областта

20 Февруари 2017 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Нови две огнища на птичи грип са регистрирани в община Брезово. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пловдив директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Камен Янков. Общо огнищата в областта са вече 31, като 28 от тях са при водоплаващи птици и 3 при кокошки носачки. „В никакъв случай не може да се твърди, че птичият грип отшумява“, каза д-р Янков. Ограниченията остават. От Дирекцията по храните се надяват по Великден вече епидемията да е отминала. Птиците намаляват, тъй като стопаните им ги колят.
Стопаните на засегнатите ферми все още не са получили обезщетения от държавата. При носачките обезщетенията вече са изчислени, в петък са били изпратени платежните нареждания. „Надяваме се днес, или утре стопаните вече да си ги получат“, каза д-р Янков. „За водоплаващите птици също е възложено на вещо лице да направи оценките и стопаните също трябва да получат това, което им се полага“, добави д-р Янков. По думите му, това е ангажимент на държавата, независимо кое правителство е на власт.
Около 300 000 са вече избитите птици в Пловдивска област, които бяха засегнати от болестта. От тях 190 000 са водоплаващи и 100 000 кокошки.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манол Генов, БСП: Призовавам министър Бозуков за бързи мерки за обезщетяване на стопаните, претърпели загуби от инфлуенцата по птиците

Манол Генов, БСП: Призовавам министър Бозуков за бързи мерки за обезщетяване на стопаните, претърпели загуби от инфлуенцата по птиците

8 Февруари 2017 | 18:28 | Агенция "Фокус"
София. Призовавам служебния земеделски министър за бързи мерки относно обезщетяването на фермерите за унищожените им птици, заради инфлуенцата. Това каза за Агенция „Фокус“ Манол Генов, народен представител в 43-ото Народно събрание от парламентарната група на „БСП лява България“ и член на Националния съвет на БСП във връзка с инфлуенцата по птиците в Пловдивския регион в края на миналата година и по повод очакваните обезщетения за стопаните, които са претърпели загуби. „Редно е служебното правителство да вземе бързи мерки. Само в нашия район, има над 110 хил. унищожени кокошки-носачки. Какво правим в момента? Развиваме българско производство, помагаме на българския производител?“, попита Манол Генов и обясни, че яйцата, които са продукт на тези носачки сега ще бъдат внесени от някъде другаде. „Тогава се чудим защо българският бизнес мрънка и е недоволен“, посочи той. Според него, изпадането в бюрократични процедури, няма да помогне на бизнеса. „Помислете си да сте на тяхно място. Трябва да си възстановите животните във фермите, имате работници, на които сте им плащали. Пращате ги на борсата, трябва да ги вземете отново. Така че проблемът не е само във външно-търговския дефицит на държавата, но и социален. Тези хора в продължение на период от три до шест месеца ще останат без заплати и без доходи, на които са разчитали“, коментира Манол Генов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манол Генов, БСП: Поредната бомба със закъснител, оставена от правителството на ГЕРБ в лицето на МЗХ, е липсата на обезщетение за засегнатите от инфлуенца стопани

Манол Генов, БСП: Поредната бомба със закъснител, оставена от правителството на ГЕРБ в лицето на МЗХ, е липсата на обезщетение за засегнатите от инфлуенца стопани

8 Февруари 2017 | 18:09 | Агенция "Фокус"
София. Поредната бомба със закъснител, оставена от правителството на ГЕРБ в лицето на Министерство на земеделието и храните (МЗХ), е липсата на обезщетение за засегнатите от инфлуенца стопани. Това каза за Агенция „Фокус“ Манол Генов, народен представител в 43-ото Народно събрание от парламентарната група на „БСП лява България“ и член на Националния съвет на БСП във връзка с инфлуенцата по птиците в Пловдивския регион в края на миналата година и с очакваните обезщетения за претърпелите загуби стопани. „Силно са обезпокоени собствениците на животновъдни ферми, които дадоха своите животни, когато бе организирано принудителното убиване по така наречения "хуманен начин" на всички засегнати и контактни птици. До ден днешен те нямат яснота кога и какво обезщетение ще получат вследствие на огнищата на този птичи грип, така наречената инфлуенца по птиците. В същото време виждаме, че зимата си отива, идва пролет, те отново трябва да зареждат своите ферми с нови животни. Хубавото е това, че правителството на ГЕРБ си отиде преди зимата“, коментира Манол Генов. По думите му в края на миналата година правителството на Бойко Борисов е гласувало 10 млн. лв. за обезщетяване на тези стопани и те не са изплатени към момента. „От януари месец още от старото правителство започна едно лутане между институциите кой и как трябва да определи цената, а в Закона за ветеринарномедицинската дейност е ясно казано, че тя трябва да бъде на пазарна цена. Националният статистически институт не разполага с информация за такъв вид птици и патици и не може да даде компетентно становище, на базата на което да се изработят оценките и цените, по които ще бъдат обезщетени стопаните“, коментира Манол Генов. Той обясни, че в закона е казано, че трябва да се вземат пазарните цени от предния месец. Според него още по-лошо е, че към самото Министерство на земеделието има предприятие, което наблюдава цените на всички продукти. Генов уточни, че става въпрос за Система за агропазарна информация (САПИ) ЕООД. „В крайна сметка Министерство на земеделието трябва да иска компетентна информация относно цените от този свой подчинен орган, където министерството е принципал“, заяви Манол Генов. Той обърна внимание, че управителят на това дружество носи име близко на един бивш народен представител от ГЕРБ. „Явно със своята некомпетентност в случая усилва впечатлението за политическо назначение“, добави Генов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Георги Митев, БАБХ-Бургас: Няма нови случаи на първични огнища на птичи грип в областта

Д-р Георги Митев, БАБХ-Бургас: Няма нови случаи на първични огнища на птичи грип в областта

8 Февруари 2017 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Бургас. Няма нови случаи на първични огнища на птичи грип в област Бургас. Това каза за Радио “Фокус”-Бургас д-р Георги Митев, директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)-Бургас. “Последният случай на умряла птица беше в Поморие и от изпратената проба се установи, че умирането не е в следствие на птичи грип. Събра се нарочна комисия в Община Бургас по повод мерките, които трябва да се вземат във връзка с предпазване от птичи грип. Комисията беше с представители на общината, на Дружеството за защита на птиците, местната власт, БАБХ-Бургас и Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ)”, посочи д-р Митев.
По думите му на срещата са набелязани мерки, които да насочат и призоват гражданите да не се докосват до диви и прелетни птици и да не проявяват състрадателност, което е нормално, в случаи на омаломощени и дезориентирани птици, защото може да са заразени от птичи грип.
“Някои от птиците са защитени видове и БАБХ-Бургас няма право да ги умъртвява без РИОСВ, за да се взимат нужните проби за изследване за птичи грип. Набелязаха се нужните мерки и по всяка вероятност ще излязат, като брошури, или по друг начин”, посочи още д-р Георги Митев. Той допълни, че са подписани от всички институции, включително и от местната власт на град Бургас. “Смятам, че гражданите ще се съобразят с това. Изследванията показват, че много от птиците, които умират, не са били болни от птичи грип. Няма нови първи огнища, нито вторични огнища, както и поразени птици в заден двор на домашни птици или ферми за промишлено отглеждане на птици”, подчерта д-р Митев.
По думите му при затопляне на времето и слънце греене от епизоотична гледна точка има данни, че вирусът може да се убие от ултравиолетовите лъчи. “Абсолютно доказано е също, че птичият грип се убива с елементарни детергенти и не са нужни силно дезинфекциращи средства. Надяваме се да няма нови първични или вторични огнища на птичи грип, както и масова смъртност на дивите, прелетни птици от студ и глад”, подчерта д-р Митев.
Мария ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Янков, Природозащитен център “Пода”-Бургас: Проблемът с инфлуенцата по птиците в региона отшумява

Петър Янков, Природозащитен център “Пода”-Бургас: Проблемът с инфлуенцата по птиците в региона отшумява

8 Февруари 2017 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Бургас. Проблемът с инфлуенцата по птицитев Бургаско отшумява. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Петър Янков, експерт от Българско дружество за защита на птиците в Природозащитен център “Пода”-Бургас. По думите му вирусът тази година е засегнал само дивите видове и тази година птици с позитивна проба за наличие на птичи грип в защитена местност „Пода“ не бяха открити. „Времето се затопля, настъпват по-слънчеви дни и това неизбежно води до заглъхване на опасността от зараза дори и сред дивите птици. Затова смятам, че вълната на инфлуенцата отшумя, защото от много време няма случаи на умрели птици в нашия резерват“, каза Петър Янков.
Той добави, че смъртността при птиците в „Пода“ е на естествени нива и подчерта, че ако на територията на резервата заразата от птичи грип се разпространява, то загиналите птици ще са необичайно много. „Заради тежката зима има отделни случаи на загинали птици, смърт, причинена от студ и от глад, предимно при видовете птици, които естествената им среда са плитчините на водоемите. След замръзването на плитчините, тези птици няма как да си набавят храна“, обясни Петър Янков. Той поясни, че вирусът е уязвим и неустойчив към топлина и слънчева светлина, но това не означава, че хората не трябва да бъдат с повишено внимание, затова все още трябва да спазват инструкциите на Агенцията по безопасност на храните.
Силвия ДОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Застрашени видове птици са отстреляни в района на Шабла

Добрич: Застрашени видове птици са отстреляни в района на Шабла

3 Февруари 2017 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Добрич. Само за една седмица две червеногуши гъски и голям воден бик станаха жертви на незаконен лов в района на Шабленско езеро, съобщиха от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Труповете на трите птици са открити от доброволци на дружеството по време на редовния мониторинг и броене на зимуващите диви гъски в страната. Първата червеногуша гъска е намерена още на 22 януари (неделя) – ловен ден. Нарушителите са направили опит да прикрият следите си, като са скрили мъртвата птица сред храсти в посещаваната от тях ловна територия. Само седмица по-късно, на същото място, в последния ловен ден на водоплаващ дивеч за този сезон, е открит труп и на друга червеногуша гъска. Ден преди намирането на втората червеногуша гъска, доброволците откриват още едно драстично посегателство върху застрашен вид, какъвто е големият воден бик. Откритият труп дори е бил показно поставен на клоните на храст и забелязан от далеч.
Тези случаи, както и още няколко регистрирани на други места, говорят за регулярна практика от страна на ловците в района да се стреля не само срещу видове, които са разрешени за лов, но и срещу защитени видове, които ловците би трябвало да познават. БДЗП сезира институциите за поредица от нарушения в района на Шабла и Дуранкулак, включително за отстрел на още една червеногуша гъска още на 15 януари. Тогава птицата е била отстреляна пред очите на доброволците, участващи в средно зимното преброяване на водолюбивите птици. Нарушенията на Закона за лова и опазване на дивеча и Закона за биологичното разнообразие стават въпреки проверките на подвижните горски стражи към Регионалните дирекции по горите на територията на цялата страна и особено на Черноморското крайбрежие, където традиционно са най-големите струпвания на водолюбиви птици през зимата.
През януари в района на Бургаските езера при съвместни проверки на доброволци на Българското дружество за защита на птиците и Регионална дирекция по горите – Бургас бяха установени нарушители отстреляли два пъти повече гъски от разрешената норма и използвали незаконни звукови устройства, привличащи птиците. Явно са необходими по-сериозни мерки, като забрана на лова в местата с редовни нарушения, въвеждане на периодично явяване на изпити за подновяване на правото на лов и други подобни, за да се гарантира, опазването на застрашените видове.
Червеногушата гъска е световно застрашен вид. Днес в света са оцелели не повече от 50 000 червеногуши гъски. Езерата Шабла и Дуранкулак са едни от най-предпочитаните места за зимуване на този вид гъски. Големият воден бик е включен в Червената книга на България. Числеността му през размножителния период е не повече от 100 до 150 птици.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радостина Ценова, БФ „Биоразнообразие“: Непрекъснато постъпват сигнали от граждани за бедстващи и мъртви птици

Радостина Ценова, БФ „Биоразнообразие“: Непрекъснато постъпват сигнали от граждани за бедстващи и мъртви птици

2 Февруари 2017 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Бургас. Непрекъснато постъпват сигнали от граждани за бедстващи и мъртви птици. Това каза за Радио „Фокус” - Бургас Радостина Ценова от Българска фондация „Биоразнообразие“. Фондацията организира връзката между гражданина и отговорната институция, като от екипите на „Биоразнообразие“ дават съответните насоки. „Птиците носят вируса в себе си, но в година като тази проявленията стават по-сериозни. Считаме, че със затоплянето на времето активността на вируса ще спре и ще се позволи достъпът на птиците до езерата“, уточни Ценова. Сигналите са най-често от Атанасовското езеро и защитена местност „Пода“. Ценова подчерта, че гражданите проявяват загриженост и отношение към проблема, a oговорните институции работят по опазването на водните зони в Бургаския регион, които не са малко.
Силвия ДОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: 14 мъртви къдроглави пеликани са били открити в язовир „Розов кладенец“

Стара Загора: 14 мъртви къдроглави пеликани са били открити в язовир „Розов кладенец“

1 Февруари 2017 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Преди дни в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ е получен сигнал за умиращи пеликани на язовир „Розов кладенец“, съобщиха от организацията. След съгласуване с РИОСВ и ОДБХ - Стара Загора е била анализирана обстановката. Групата е констатирала замръзване на почти целия язовир. В едно малко петно вода са били изброени 35 живи къдрави пеликана и още 60 броя кафевоглава потапници, 300 броя лиски 220 броя голям корморан 16 броя малък гмурец 6 неми лебеди 22 сиви чапли, но и 14 умрели къдроглави пеликани.
Екипът е установил, че ятото птици гладува, което може да се окаже една от причините, довели до смъртта на пеликаните. „Зелени Балкани“ планира подхранване на пернатите поне още 3-4 дни, като към менюто следващите дни ще бъдат включени и витамини за подсилване.
Все още се очакват официалните резултати на взетите по-рано проби от оторизираните ветеринарни власти от единия от умрелите пеликани. Каквото и да покажат резултатите, обаче, екипът ще продължи да се грижи за птиците, докато те не съберат достатъчно сили и не отлетят или ледът над езерото се разтопи и те да могат да се хранят сами.
Къдроглавият пеликан е вписан в Червения списък на световнозастрашените видове.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Георги Митев, БАБХ – Бургас: За установения вид птичи грип H5N8 към този момент няма данни за предаване по хора, но има опасения

Д-р Георги Митев, БАБХ – Бургас: За установения вид птичи грип H5N8 към този момент няма данни за предаване по хора, но има опасения

30 Януари 2017 | 14:21 | Агенция "Фокус"
София. За установения вид птичи грип – H5N8 към този момент няма данни за предаване по хора, но има опасения, дано те излязат погрешни. Това каза за Радио “Фокус”-Бургас д-р Георги Митев, директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) -Бургас. “Няма такива данни, но предупреждаваме хората да бъдат внимателни, защото все пак говорим за вирус от вида на грип. Трябва да избягват контакт с птици, особено с диви птици”, подчерта д-р Митев.
По думите му тези данни могат да са свързани с расова специфичност и предразположеност. “Ако все пак човек пристъпи към контакт с болна птица, трябва да измие ръцете си с елементарен детергент, обикновен сапун също върши работа, вирусът не е устойчив”, подчерта директорът на БАБХ-Бургас.
Д-р Георги Митев допълни, че болната птица се познава по дезориентация, отказване от храна и вода, при домашните - почервеняване на гребена, и менгушите, които се намират около врата. “Настръхнала перушина, но най-вече - отказване от храна и вода, защото физически става невъзможно преглъщането, защото вирусът се разпространява по трахеята и носоглътката”, каза д-р Митев. Той допълни още, че вирусът е устойчив към външната среда, но не и към елементарни детергенти. “Затова при контакт не са необходими силно дезинфекциращи средства, но ръцете задължително трябва да се измият с какъвто и да е вид сапун и вода”, подчерта още д-р Митев.
Мария ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Георги Митев, БАБХ – Бургас: Откритият вирус в 5-те първични огнища на птичи грип в областта е от вида H5N8 и процесът на заразяване се развива бързо

Д-р Георги Митев, БАБХ – Бургас: Откритият вирус в 5-те първични огнища на птичи грип в областта е от вида H5N8 и процесът на заразяване се развива бързо

30 Януари 2017 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Бургас. Типът вирус, открит на 5-те първични огнища в областта, е от вида H5N8 и процесът на заразяване се развива бързо. Това каза за Радио “Фокус” - Бургас д-р Георги Митев, директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) - Бургас. “Вирусът от този тип в момента върлува при нас и в Западна Европа. При тях към този момент няма данни, че могат да бъдат заразявани хора при пряк контакт с птиците, както и естествено от човек на човек”, посочи д-р Митев. По думите му хората трябва да бъдат внимателни, за да не се допуска разрастване на епизоотичната обстановка. “Все пак вирусът на птичия грип е тип грипен вирус и може да претърпи своята изменчивост и да увеличи вирулентността си и да се рекомбинира по такъв начин с вируса на човешкия грип, че да стане действително вирулентен и за хора”, посочи още д-р Георги Митев. Той допълни, че е имало данни точно за този тип – H5N8, че са податливи и свинете. “Има страхове на учените, че рекомбинацията между човешкия и птичия грип може да стане в организма на свинете, което пък вече да стане опасно за човека. По мои наблюдения, вирусът от вида H5N8 действително е по-вирулентен”, подчерта директорът на БАБХ - Бургас. По думите му преди няколко години, когато са имали в Бургас случаи на H5N1, те са се развивали по-бавно към самия процес на заразяване. “Това, което наблюдаваме при H5N8, е, че действително много бързо се предава и има много случаи в момента, за щастие, само на прелетни и диви птици на този етап”, увери д-р Георги Митев. Той допълни още, че сигурно има нещо в спецификата на предаване на вируса, дали е по въздушно-капков път или при пряк контакт. “Все пак става много бързо и данните, които получаваме и от Западна Европа, и от България като огнища и спецификата, като разширяване на огнищата е по-вирулентен този тип грип”, подчерта още д-р Георги Митев.
Мария ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: Няма регистрирани случаи на птичи грип в областта

Габрово: Няма регистрирани случаи на птичи грип в областта

29 Януари 2017 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Габрово. Няма случаи на птичи грип в област Габрово. Това каза за Радио „Фокус“ - Велико Търново д-р Светослав Спасов, директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Габрово. Той уточни, че непрекъснато се правят проверки и наблюдения, но до сега не е имало съмнение за наличие на заболяване в региона. „Ако възникне съмнение, взимаме проби и ги изпращаме в София. В последните месеци не се е случвало да има съмнение“, каза д-р Спасов и призова гражданите на област Габрово да не се притесняват. Той отбеляза, че до момента в Северна България не е установено огнище на птичи грип.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Григоров, ОДБХ - Благоевград: Взети са мерки срещу разпространението на заболяването инфлуенца по птиците в областта

Д-р Атанас Григоров, ОДБХ - Благоевград: Взети са мерки срещу разпространението на заболяването инфлуенца по птиците в областта

28 Януари 2017 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Взети са мерки срещу разпространението на заболяването инфлуенца по птиците в областта. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин д-р Атанас Григоров, началник на отдел „Здравеопазване на животните“ към Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ - Благоевград). „Първо имахме нагледни материали, които разпространихме в областта, за да може хората да са информирани и да знаят за какво става въпрос. Ние минахме такава епизоотия, така че хората знаят за заболяването инфлуенца по птиците и уведомяват ветеринарния лекар по места. Всяка една община има официални ветеринарни лекари, има частно практикуващи лекари, така че можем да получим информация от тях“, допълни д-р Григоров. По думите му клиничните симптоми на заболяването са няколко. „Внезапно увеличение на смъртността на птиците, диария, намалява яйценосенето, птиците имат загуба на енергия и апетит. Така че, ако хората забележат такива симптоми, трябва да се обаждат на ветеринарен лекар, посочи д-р Атанас Григоров.
Ани ДАВИДКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Григоров, ОДБХ - Благоевград: Инфлуенцата по птиците е трудно за диагностициране заболяване

Д-р Атанас Григоров, ОДБХ - Благоевград: Инфлуенцата по птиците е трудно за диагностициране заболяване

28 Януари 2017 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Инфлуенцата по птиците е едно заболяване много трудно за диагностициране. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин д-р Атанас Григоров, началник на отдел „Здравеопазване на животните“ към Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ - Благоевград). По думите му колкото по-рано се открие заболяването, толкова по-добре. Д-р Григоров обясни и как става разпространението на болестта. „Разпространението на инфлуенцата по птиците става чрез контакт на диви птици, заразени с фуража, или с директен контакт с други птици. Ако стопаните усетят, че внезапно се увеличава смъртността на птиците, виждат по тях диария, намаляване на яйценосенето, оттоци около очите или депресия, трябва веднага да уведомяват ветеринарен лекар, за да може по-рано да се диагностицира заболяването и да се вземат мерки за ликвидиране“, посочи д-р Атанас Григоров.
Ани ДАВИДКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Гошо Ганев, ОДБХ - Пазарджик: Собствениците на птицеферми се задължават да спазват специални санитарни мерки заради опасността от птичи грип

Д-р Гошо Ганев, ОДБХ - Пазарджик: Собствениците на птицеферми се задължават да спазват специални санитарни мерки заради опасността от птичи грип

28 Януари 2017 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Собствениците на птицеферми трябва да спазват специални мерки за безопасност във връзка с регистрираните случай на птичи грип по птиците в страната и в частност в област Пазарджик, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик д-р Гошо Ганев, експерт в Областната дирекция по безопасност на храните в Пазарджик. Те трябва веднага, след като забележат нетипично поведение на птиците, да уведомят обслужващия обекта ветеринарен специалист. „Собствениците на птицеферми трябва да осигурят засилен контрол във фермите, като не допускат излизането на птици извън обектите, както и да не допускат контакт между диви и домашно отглеждани птици. Те трябва да засилят охраната на фермите и режима на влизане и излизане от обектите, също така, да осигурят и условия за дезинфекция на влизащите и излизащи от обектите МПС“, уточни д-р Ганев. Той каза също, че птиците трябва да се поят само с питейна вода, а фуражите, с които се изхранват, да се държат в закрити помещения. Работещите в птицефермите трябва да използват и гумени ръкавици.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Открито е ново първично огнище на птичи грип в Поморие

Бургас: Открито е ново първично огнище на птичи грип в Поморие

27 Януари 2017 | 18:07 | Агенция "Фокус"
Бургас. Открито е ново първично огнище на птичи грип на умрял лебед в Поморие. Това каза за Радио „Фокус“ - Бургас д-р Георги Митев, директор на ОД „Безопасност на храните“ - Бургас. “Изпращаме за изследване всяка една намерена птица в окръга. Имаме данни за много, макар че за епизоотичното значение от гледна точка на обявяване на огнища за нас нямат особено значение. Защото ние сме обявили вече първото огнище в село Проход, община Средец, второто на Алепу - границата между Созопол и Община Приморско, третото беше на открит лебед в Черноморец на къмпинг Градина, четвъртото на лебеда в Бургас и сега има ново първично огнище на птичи грип на лебед в община Поморие”, посочи д-р Митев.
По думите му декември месец също са имали открит мъртъв лебед в Община Поморие, но тогава лабораторните изследвания са показали отрицателен резултат към вируса, както и сега също има такъв случай.
“Когато открихме в понеделник, 23 януари, лебеда с открито ново първично огнище, открихме също друг лебед в Равда, неговите резултати за птичи грип бяха отрицателни”, подчерта д-р Георги Митев. Директорът на ОД „Безопасност на храните“ - Бургас отбеляза, че не всички птици, предвид студеното време и замръзване на влажните зони около Бургас, са заразени с птичи грип. “Но все пак имаме достатъчно количество данни, с които да предполагаме, че птичият грип се развива много бързо при дивите птици и е доста вирулентен към тях”, подчерта още д-р Георги Митев.
Мария ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Адриян Данков, ОДБХ - Видин: Продължават ограничителните мерки срещу птичи грип в областта

Д-р Адриян Данков, ОДБХ - Видин: Продължават ограничителните мерки срещу птичи грип в областта

27 Януари 2017 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Видин. Продължават ограничителните мерки срещу птичи грип във Видинска област. Това каза за Радио „Фокус” - Видин д-р Адриян Данков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните. Той посочи, че групи от специалисти от ОДБХ и полицейски служители ще извършват проверки на съботните пазари, които се провеждат в областта. „Остава забраната за продажба и превоз на домашни птици. Има издадена заповед на областния управител”, уточни д-р Данков. Първите огнища на птичи грип бяха установени на 20 декември, а последното открито огнище на птичи грип в областта бе констатирано на 3 януари. Според директорът на ОДБХ във Видин ограничителните мерки ще продължат до края на първата седмица на месец февруари.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Изпратени са проби от всичките ферми с водоплаващи птици на територията на областта за изследване за птичи грип

Пловдив: Изпратени са проби от всичките ферми с водоплаващи птици на територията на областта за изследване за птичи грип

27 Януари 2017 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Изпратени са проби от всичките ферми с водоплаващи птици на територията на областта за изследване за птичи грип. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пловдив директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Камен Янков. „Очакват се резултатите от Националната референтна лаборатория“, добави той. По думите на д-р Янков въпреки, че в момента няма нови огнища на птичи грип в Пловдив и областта, не може да се твърди, че епидемията е отшумяла. До момента са унищожени над 180 000 водоплаващи птици и над 100 000 кокошки от общо 26 огнища на птичи грип в областта. Всичките унищожени кокошки са от село Трилистник, където са се разболели птиците от две ферми. „Инфлуенцата по птиците е от тип Н5. Този грип е силно патогенен за водоплаващите, но не е опасен за хората“, каза д-р Янков. По думите му контролът остава затегнат, в сила са ограниченията за движение и клане на птици.
„Документите за обезщетения на стопаните, чиито птици са били унищожени ще се изготвят в областните дирекции на БАБХ, но все още няма финансовата рамка и затова се изчаква“, каза още д-р Камен Янков.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Регистриран е случай на Инфлуенца А при диви птици в село Дуранкулак

Добрич: Регистриран е случай на Инфлуенца А при диви птици в село Дуранкулак

27 Януари 2017 | 07:52 | Агенция "Фокус"
Добрич. Регистриран е случай на Инфлуенца А при диви птици в село Дуранкулак, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Областният управител и председател на Областната епизоотична комисия Детелина Николова е уведомена за регистрирания случай на Инфлуенца А в село Дуранкулак, Община Шабла, от директора на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич и секретар на Областната епизоотична комисия д-р Розалина Брайкова. За случая има издадена заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, на базата на която е изпратено уведомление до кмета на Община Шабла Мариян Жечев за свикване на Общинската епизоотична комисия и набелязване на конкретни мерки за предотвратяване на проникването и разпространението на болестта на територията на общината. До момента на територията на област Добрич бе регистриран само един случай на инфлуенца по диви птици в община Каварна. Общинската епизоотична комисия в Каварна е провела заседание, на което са набелязани конкретни мерки за недопускане разпространение на заболяването. Д-р Розалина Брайкова заяви, че непрекъснато се правят обходи и се следи ситуацията, за де не се допуска разпространение на болестта и по домашните птици.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниел Денев, ОДБХ – Варна: В областта няма сигнали за болни домашни птици от „птичи грип“

Д-р Даниел Денев, ОДБХ – Варна: В областта няма сигнали за болни домашни птици от „птичи грип“

26 Януари 2017 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Варна. В областта няма сигнали за болни домашни птици в лични стопанства или в големи птицевъдни обекти от „птичи грип“ или за повишена смъртност. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна д-р Даниел Денев, началник отдел „Здравеопазване на животните“ при Областната дирекция по безопасност на храните – Варна. Извършват се засилени проверки за спазване на нормите за биосигурност. „Въведени са строги мерки в големите птицевъдни обекти и тази болест не би трябвало да проникне в областта“, подчерта д-р Денев. Няма информация за сигналите за намерените много мъртви птици в района на Дуранкулашкото езеро.
По думите на д-р Денев, щамовете на инфлуенцата са много голям брой. Някои от тях предизвикват заболявания при хора, други при животните в случая птици. Някои от щамовете могат да заразяват както хора, така и птици. „Конкретно щамът H5 N8, който е установен в България, не е пряко и потенциално опасен за хората. Най-често човекът играе ролята на механичен преносител на вируса, затова винаги се препоръчва добра дезинфекция и измиване на ръце при боравене с птици и добра термична обработка на птичето месо с цел хората да не станат механични преносители на вируса на заболяването, ако имат контакти с птици като домашни любимци или в личното стопанство“, обясни д-р Денев.
Петко ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниел Денев, ОДБХ – Варна: Огнищата на болестта „птичи грип“ в областта са само при диви прелетни и мигриращи птици

Д-р Даниел Денев, ОДБХ – Варна: Огнищата на болестта „птичи грип“ в областта са само при диви прелетни и мигриращи птици

26 Януари 2017 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Варна. Епизоотичната обстановка по отношение на „птичи грип“ в област Варна към момента е спокойна. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна д-р Даниел Денев, началник отдел „Здравеопазване на животните“ при Областната дирекция по безопасност на храните – Варна. Той посочи, че на пети януари в областта има констатиран случай на болестта при диви птици. „Два лебеда бяха намерени мъртви на централния плаж в града. Установи се, че причината за смъртта е т. нар. „птичи грип“ или високопатогенна инфлуенца. В последствие имаме намерен още един лебед, изпратен за изследване пак от същото място и той е положителен за тази болест. Същата е ситуацията и с намерената в близост до град Девня мъртва прелетна гъска“, посочи д-р Денев.
Огнищата на болестта са само при диви прелетни и мигриращи птици. „Имаме сигнали, подавани от граждани и от РИОЗ, за намерени в самото огнище, на крайбрежната алея във Варна и на централния плаж, най-често трупове на лебеди. При получаване на сигнал веднага реагираме, събираме птиците и ги предаваме за обезвреждане с цел да не се разпространява заболяването и да не тлее инфекцията там“, каза д-р Денев. Той увери, че гражданите няма от какво да се притесняват. „Този щам, който е установен не е опасен за хората, но апелирам да не докосват умрелите животни. Нека подават сигнали, телефоните за това на всички служители от нашия отдел са обявени на нашия сайт. могат да се свържат по всяко време на денонощието с нас и ние при първа възможност ще реагираме“, увери още д-р Даниел Денев.
Петко ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: 130 000 кокошки от две птицеферми в село Трилистник са умъртвени принудително заради птичи грип

Пловдив: 130 000 кокошки от две птицеферми в село Трилистник са умъртвени принудително заради птичи грип

26 Януари 2017 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Пловдив. 130 000 кокошки от две птицеферми в селото са умъртвени принудително заради птичи грип. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив Мирчо Петров, кмет на пловдивското село Трилистник. По думите му в населеното място не е останала дори и една кокошка. „Всеки ден имаше по близо 110 000 бройки яйца, а сега няма. След лятото ни сполетя и кожния дерматит по кравите. Тогава загробихме около 120 крави. Ситуацията не е приятна, защото все пак става въпрос за изхранване на над 10 семейства, които работят в птицефермата. Предполагам, че производството ще се възстанови, но ще мине време. Загубите са големи, пазарът се заема от други. Лошото е, че има опасност този птичи грип да се прехвърли и по хората. Дано вниманието на държавата да е засилено към този риск“, коментира Мирчо Петров. Той изрази надежда, че съвсем скоро загубите ще бъдат компенсирани, защото случилото се е свързано с време, с нови инвестиции, а и към момента работещите в птицефермите са в отпуск. „Непрекъснато контактувам с личните лекари, за да може да сигнализират, ако е налице нещо нехарактерно за грипа. Хубавото е, че в селото няма домашни кокошки. Едно от условията за работа във фермите е да нямат в кокошки в дворовете. Тоест в селото няма опасност от разрастване на болестта“, каза Мирчо Петров. Той посочи, че близо до селото има държавна дивечовъдна станция, в която се отглеждат фазани и яребици, като болестта птичи грип е опасна също и за тях.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Предприети са всички необходими мерки за спиране разпространението на заболяването птичи грип в село Лозен

Пазарджик: Предприети са всички необходими мерки за спиране разпространението на заболяването птичи грип в село Лозен

25 Януари 2017 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Предприети са всички необходими мерки за спиране разпространението на заболяването птичи грип в село Лозен. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Пазарджик д-р Петко Митев. По думите му във връзка с огнището на птичи грип в лично стопанство в село Лозен, са проверени и съседните стопанства. Той обясни, че в съседните дворове на къщата, където е регистрирано огнището, няма открити болни птици. „Ще бъдат наблюдавани и останалите стопанства в селото. Имаме пълното съдействие от страна на кмета на Лозен, а също и от кмета на община Септември“, коментира д-р Митев. Той допълни, че са предприети всички необходими мерки за спиране разпространението на заболяването.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Регистрирано е огнище на птичи грип в село Лозен, община Септември

Пазарджик: Регистрирано е огнище на птичи грип в село Лозен, община Септември

25 Януари 2017 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Регистрирано е огнище на птичи грип в село Лозен, община Септември. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик д-р Петко Митев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Пазарджик. Той обясни, че става дума за заден двор или лично стопанство на възрастен човек. „Общо са 22 птици – 11 кокошки, няколко гъски и няколко патици. Те са отглеждани за лични нужди в затворено пространство, но са нарушени правилата за биосигурност, защото те са хранени на открито в двора. От там е станало вероятно и заразяването, най-вероятно от диви птици, които в момента се явяват резервоар“, коментира д-р Митев. Той допълни, че всичко необходимо е направено. Заразените птици са унищожени.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Областна дирекция по безопасност на храните апелира гражданите да не влизат в пряк контакт с птици заради случаите на инфлуенца в областта

Бургас: Областна дирекция по безопасност на храните апелира гражданите да не влизат в пряк контакт с птици заради случаите на инфлуенца в областта

24 Януари 2017 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Бургас. Областна дирекция по безопасност на храните - Бургас апелира гражданите да не влизат в пряк контакт с птици заради случаите на инфлуенца в областта. Те трябва да сигнализират на телефоните на дирекцията или на телефон 112. Това съобщиха от пресцентъра на ОДБХ - Бургас. При намиране на диви бедстващи птици да сигнализират на Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас. От ОДБХ - Бургас припомнят, че човек може да бъде преносител на вируса на птичи грип по механичен път. Засега няма данни за заразени хора при този щам на болестта, но потенциалният риск за хората остава. До този момент на територията на област Бургас са констатирани случаи на инфлуенцата само при дивите птици. Първото огнище е в землището на село Проход, второто за случай с лебед на къмпинг „Градина“, третото на резервата „Алепу“, а четвъртото огнище е на Северния плаж в града и на рибното пристанище в Сарафово.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Продължават да са в сила всички мерки и ограничения във връзка с регистрираните огнища на инфлуенца по птиците в областта

Бургас: Продължават да са в сила всички мерки и ограничения във връзка с регистрираните огнища на инфлуенца по птиците в областта

23 Януари 2017 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Бургас. Още са в сила всички мерки и ограничения във връзка с регистрираните огнища на инфлуенца по птиците в област Бургас. Това напомнят от Областната епизоотична комисия – Бургас. Институциите апелират също да не се влиза в пряк контакт с птици. Гражданите, намерили мъртви или такива в безпомощно състояние, следва да ги оставят на мястото, където са открити и незабавно да позвънят на телефон 112, от където ще уведомят експертите, които да помогнат на животните. В такива ситуации навременната намеса е важна, затова гражданите трябва да са наясно кои са институциите компетентни да реагират. В случая Областна дирекция по безопасност на храните и Регионална инспекция по околната среда и водите са органите, които могат да вземат мерки.
Предприетите превантивни мерки включват осъществяване на постоянен ветеринарномедицински контрол в птицевъдните обекти за спазване на мерките за биосигурност. Държавните лесничейства и ловно-рибарските сдружения трябва да контролират за наличие на болни или умрели диви мигриращи птици и при наличие на такива, да ги предават на най-близката ветеринарна служба. Собствениците на домашни кокошки, гъски и патици, отглеждани на закрито, също трябва да спазват противоепидемични мерки – да не допускат излизането на птиците извън дворовете на обектите, както и контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни птици. Фуражът трябва да се съхранява в закрити помещения. В птицевъдните обекти трябва да се създадат необходимите условия за разделно отглеждане на домашни кокошки, гъски и патици от другите видове домашни птици. Забранява се продажбата на домашни или други птици на нерегламентирани пазари на територията на общината.
При отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или завишена смъртност, стопаните са длъжни да уведомят незабавно обслужващия обекта ветеринарен лекар.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Георги Митев, БАБХ – Бургас: Констатирано е наличие на инфлуенца само при дивите птици, огнището не засяга домашните птици на този етап

Д-р Георги Митев, БАБХ – Бургас: Констатирано е наличие на инфлуенца само при дивите птици, огнището не засяга домашните птици на този етап

23 Януари 2017 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Бургас. Няма регистрирано вторично огнище на територията на областта. Това съобщи за Радио „Фокус” – Бургас директорът на БАБХ-Бургас д-р Георги Митев. По думите му от действията на инспекторите, които събират проби от последните случаи на умрели птици по плажната ивица, е констатирано наличие на инфлуенца само при дивите птици. „В никакъв случай огнището не засяга домашните птици на този етап. То е очаквано, защото маршрутът Виа Понтика минава оттук и всички прелетни птици зимуват по нашите езера в региона, които не са никак малко, а това е предпоставка за развитието на инфлуенца при птиците. Взети са необходимите мерки за прекратяване разпространението й, като министърът на земеделието и храните Десислава Танева дори забрани лова и риболова около водоемите“, каза Георги Митев. Той уточни, че са открити няколко умрели лебеда в рамките на седмица, като вече са пуснати проби до Централната лаборатория в София. Д-р Митев посочи, че дотук пробите са отрицателни, което показва, че смъртта е причинена или от премвръзване, или от липса на храна. „Първото огнище беше в землището на село Проход, второто за случай с лебед на къмпинг „Градина“, третото на резервата „Алепу“, а четвъртото огнище сега е в Бургас – на Северния плаж в града и на рибното пристанище в Сарафово. Има случаи на смъртност и около езерата в Поморие, като следва изпращането на проба. Достатъчен е един заразен лебед с птичи грип, за да се обяви огнище“, поясни директорът на БАБХ-Бургас д-р Георги Митев. Той подчерта, че на този етап в Агенцията постъпват сигнали единствено от Черноморието и само за лебеди, и някои водоплаващи видове. „Днес бе получен сигнал от мъж, приютил бедстваща птица в дома си, която е била във видимо недобро здравословно състояние. От нея своевременно е взета проба. Въпреки благородната постъпка на гражданина от БАБХ-Бургас апелираме всички да не се заемат с тези случаи пряко и да не осъществяват директен досег с потенциално заразените птици, тъй като има опасност от мутация на вируса. Не е установена такава, но трябва да се вземат превантивни мерки и директен досег до птиците да осъществяват само инспекторите от Агенцията по безопасност на храните“, каза още д-р Георги Митев. Той добави, че засега инспекторите успяват да възпрепятстват появата на вторични огнища, както и такива, възникнали при домашните птици, в дворовете на домакинствата и във фермите.
Силвия ДОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Регистриран е само един случай на инфлуенца в областта

Добрич: Регистриран е само един случай на инфлуенца в областта

23 Януари 2017 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Добрич. Регистриран е само един случай на инфлуенца в област Добрич, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. До момента е регистриран само един случай на инфлуенца по диви птици в община Каварна, за което е уведомен oбластният управител Детелина Николова, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Има също издадена заповед за провеждане на заседание на общинската епизоотична комисия в Каварна, информира секретарят на Областната комисия и директор на БАБХ-Добрич, д-р Розалина Брайкова. „Заседанието на общинската комисия в Каварна се проведе в петък, като бяха набелязани мерки за неразпространение на болестта“, посочи д-р Брайкова. Тя увери, че непрекъснато се следи ситуацията и до момента няма потвърдени други случаи на умрели от инфлуенца диви птици. „Няма нови огнища на територията на страната. Ние с колегите в цялата област към момента нямаме притеснения за разпространение на заболяването сред домашните птици. В Каварна са набелязани конкретни мерки и се следи за тяхното спазване, като до голяма степен ни помага и времето - температурите са твърде ниски навън“, добави д-р Розалина Брайкова. Тя каза още, че взетата проба от умряла дива гъска в района на село Топола, Община Каварна, не е дала положителен резултат за инфлуенца. В края на седмицата е извършен обход в района на Шабленското и Дуранкулашко езеро, като по преценка в момента на огледите на място специалисти ще вземат проби. Д-р Брайкова допълни, че се чакат резултати от проби на мъртви птици в района на Община Шабла, взети в средата на миналата седмица. „До момента нямаме подадени сигнали от стопански дворове“, каза д-р Брайкова.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: РИОСВ призовава гражданите да спазват правилата на действие при намиране на бедстващи птици във връзка с констатирано огнище на птичи грип в областта

Враца: РИОСВ призовава гражданите да спазват правилата на действие при намиране на бедстващи птици във връзка с констатирано огнище на птичи грип в областта

23 Януари 2017 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Враца. РИОСВ призовава гражданите да спазват правилата на действие при намиране на бедстващи птици във връзка с констатирано огнище на птичи грип в областта, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Враца. Гражданите, намерили мъртви или в безпомощно състояние птици, следва да ги оставят на мястото, където са открити. В случаите, когато птицата е прибрана за оказване на помощ, незабавно да се уведоми компетентната институция – Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ - Враца). Желателно е с намерената птица да имат контакт възможно най-малко хора и тя да няма никакъв контакт с домашни животни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Нови два случая на птичи грип са регистрирани в областта

Бургас: Нови два случая на птичи грип са регистрирани в областта

21 Януари 2017 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Бургас. Нови два случая на птичи грип са регистрирани в Бургас, става ясно от справка в сайта на Българската агенция по безопасност на храните. Единият е в община Созопол, другият на Северния плаж в Бургас. С тях случаите на птичи грип в областта стават четири. Останалите два бяха регистрирани в началото на годината в защитена местност „Аркутино“ в Приморско и в средецкото село Проход. „Предвид отежнената епизоотична обстановка и констатираните случаи на инфлуенца по птиците вече не само по домашни животни, но и по диви птици в област Бургас, най-важното, което трябва да знаят гражданите е, че при намиране на заболели или мъртви птици, те не трябва да се пипат. Така ще се намалят рисковете от заразяване и разпространение на вируса“, коментира за Радио „Фокус“-Бургас Мария Андреева, гл. експерт в РИОСВ-Бургас. При епизоотична обстановка, (каквато има в момента), Екоинспекцията приема и подава сигналите за такива птици в Областна дирекция „Безопасност на храните“, които са компетентни да вземат проби и да проследят резултатите.
Павлина КУЦАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: До 3 февруари трябва да се извърши преброяване на домашните птици на територията на общината

Шумен: До 3 февруари трябва да се извърши преброяване на домашните птици на територията на общината

18 Януари 2017 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Шумен. До 3 февруари трябва да се извърши преброяване на домашните птици на територията на община Шумен. Това реши Общинската епизоотична комисия, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. По време на заседанието бяха обсъдени решенията, приети от Областната епизоотична комисия и определени мерки за недопускане проникване на заболяването инфлуенца по птиците на територията на общината. В Шуменско няма установени случаи на птичи грип, областта е и сред малкото в страната, в които е разрешен птичият лов. Бяха дадени указания да се следи и да се информира незабавно при завишена заболеваемост и смъртност при домашните и диви птици, да не се допуска излизане на птици извън дворовете на стопанствата, да не се допуска контакт между диви и домашни птици, фуражът на птиците да се съхраняват в закрити помещения и да се създадат условия за разделно отглеждане на различните видове птици, са част от приетите превантивни мерки.
Ивелина ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството отпусна 9,7 млн. лв. за наложените мерки за ограничаване и ликвидиране на птичия грип

Правителството отпусна 9,7 млн. лв. за наложените мерки за ограничаване и ликвидиране на птичия грип

18 Януари 2017 | 13:55 | Агенция "Фокус"
София. Правителството осигури допълнителни разходи по бюджета на Министерството на земеделието и храните в размер на 9,7 млн. лв. Средствата са от резерва за непредвидени/неотложни разходи и с тях се обезпечават наложените мерки за ограничаване и ликвидиране на болестта „инфлуенца по птиците”. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Одобрените мерки целят недопускане разпространението на птичи грип на територията на други райони от страната и ограничаване на икономическите загуби, възникнали от появата на болестта. В резултат на предприетите действия се очаква да се ограничат неблагоприятните последици за българското животновъдство от разпространяване на болестта.
Средствата ще се използват за изплащане на обезщетения на стопаните на умрелите и принудително убити животни, както и за обезпечаване на диагностичните екипи за клинични прегледи и вземане на проби. Ще бъдат закупени допълнителни диагностикуми за изследване на пробите, взети от възприемчиви животни, отглеждани в предпазната и наблюдаваните зони около огнището.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът в оставка Бойко Борисов: Предприети са всички мерки за ограничаване на последиците от птичия грип

Премиерът в оставка Бойко Борисов: Предприети са всички мерки за ограничаване на последиците от птичия грип

18 Януари 2017 | 12:55 | Агенция "Фокус"
София. От три дни няма регистрирана нито една нова положителна проба за птичи грип, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева на днешното правителствено заседание. На него правителството одобри отпускането на 9,7 млн. лв. допълнително за наложените мерки за ограничаване и ликвидиране на болестта „инфлуенца по птиците”, която засегна значителен брой стопанства. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Тези средства ще отидат основно при стопаните, чиито патици, гъски, кокошки, птици, вследствие птичия грип, са хуманно умъртвени. Предприехме всички мерки, за да ограничим неблагоприятните последици от заразата. Дай, Боже, да се справим, тъй като България е вторият износител на гъши и патешки дроб в Европа, коментира министър-председателят Бойко Борисов.
Освен за обезщетения, отпуснатите средства обезпечават работата на диагностичните екипи за клинични прегледи и вземане на проби.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: 14 огнища на птичи грип са открити в областта от обявяването на епидемията от инфлуенца на 30 декември

Стара Загора: 14 огнища на птичи грип са открити в областта от обявяването на епидемията от инфлуенца на 30 декември

18 Януари 2017 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. 14 огнища на птичи грип са открити в областта от обявяването на епидемията от инфлуенца на 30 декември. Това каза областният управител инж. Георги Ранов на пресконференция за актуалната пътна обстановка в Старозагорска област и за нивото на заболяемост от птичи грип на територията на областта, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Стара Загора.
За периода от 9 до 17 януари за почистване на снега по пътищата в областта са използвани между 50 и 70 машини, в зависимост от тежестта на метеорологичната обстановка. Снегопочистващата техника е реализирала за този период 577 излизания. Общият брой на машините за Старозагорска област е 118.
От 19.30 ч. снощи са в сила ограничения за движение на тежкотоварни автомобили над 12 т през Прохода на републиката. Заради силен вятър и поледици изцяло е затворен пътят Мъглиж-Гурково. Колите се движат по обходен маршрут през селата Дъбово и Ветрен. На Шипка и Хаинбоаз продължава да вали сняг. Магистралите „Тракия” и „Марица” са почистени. Движението по тях се осъществява без проблеми.
Водният обем на язовирите в областта е нормален. На яз. „Копринка” той е 22% от целия обем на водното съоръжение.
Инж. Ранов съобщи, че от обявяването на епидемия от птичи грип в Старозагорска област на 30 декември 2016 г. до сега на територията на областта са открити 14 огнища на заболяването. Всички те са в община Братя Даскалови. Унищожени са около 70 000 птици. Вече са съставени протоколи за нанесените щети на всяко пострадало селско стопанство в района. До един месец след предаването на протоколите на Министерството на земеделието и храните, стопаните, които са понесли загуби от унищожаването на птици, ще бъдат обезщетени. Инж. Ранов заяви, че благодарение на бързата намеса на компетентните органи и на адекватните им действия, разпространението на птичия грип извън община Братя Даскалови е било спряно.
В края на пресконференцията областният управител благодари на институциите, отговорни за пътищата и за сигурността на гражданите, за тяхната денонощна работа в сложната зимна обстановка. Той допълни, че в общините Стара Загора и Опан, в които е имало проблеми по време на обилните снеговалежи, почистващите фирми ще бъдат санкционирани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Общинската епизоотична комисия ще набележи мерки за недопускане на заболяването на птичи грип

Шумен: Общинската епизоотична комисия ще набележи мерки за недопускане на заболяването на птичи грип

18 Януари 2017 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Шумен. Заседание на Общинската епизоотична комисия ще се проведе от 14.30 часа в зала 363 в сградата на Община Шумен. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Ще бъдат набелязани мерки за недопускане на възникване и разпространение на птичи грип на територията на общината.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Установен е птичи грип при три мъртви птици от дребен вид в Аркутино

Бургас: Установен е птичи грип при три мъртви птици от дребен вид в Аркутино

17 Януари 2017 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Бургас. Установихме наличието на птичи грип преди близо седмица-две на 3 малки умрели птици - орехчета, в Аркутино. Това съобщи за Радио „Фокус” – Бургас директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) – Бургас д-р Георги Митев. “Постоянно се правят проверки във връзка с птичия грип и получаваме сигнали от 112 и от РИОСВ. Бих казал, че е абсолютно нормално да установим инфлуенца (птичи грип) при диви, прелетни птици, защото именно те са носителите на птичия грип от Западна Европа”, посочи д-р Митев. По думите му се правят проверки, но все още няма установени вторични огнища или нови първични огнища. Той посочи, че е важно гражданите да знаят, че при сегашните ниски температури и замръзнала вода, птиците могат да умрат и от това, че са попаднали в леден капан или от премръзване. Директорът на БАБХ-Бургас изтъкна, че се прави всичко възможно да няма птичи грип в промишлените ферми за птици и в селата, където се гледат домашни птици и там се правят непрестанни проверки. “Реагираме на всеки сигнал и ако има умрели птици се изследват в София в Централна лаборатория, за да могат да потвърдят наличието или липсата на инфлуенца. Най-важното е да няма вторични огнища, това, че може да открием още някоя дива птица с птичи грип, е нормално, важно е да няма по домашните птици”, заключи д-р Георги Митев.
Мария ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Кметовете и кметските наместници получиха заповед за въвеждането на мерки срещу навлизане на инфлуенца по птиците в региона

Кюстендил: Кметовете и кметските наместници получиха заповед за въвеждането на мерки срещу навлизане на инфлуенца по птиците в региона

16 Януари 2017 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Кметовете и кметските наместници получиха заповед за въвеждането на мерки срещу навлизане на инфлуенца по птиците в региона, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Това стана по време на редовното съвещание на кметовете и кметските наместници, провело се в заседателната зала на Община Кюстендил. Разпоредени са 9 мерки, изготвени от Областната епизоотична комисия. Забранява се провеждането на пазари на птици на територията на общината. Не се допуска излизането на птици извън дворовете, както и съвместно отглеждане на водоплаващи домашни птици с други домашни птици. Включени са и други мерки, касаещи фуражите, водата за напояване, изхвърлянето на отпадни продукти. Кметовете са задължени да направят списък на собствениците на домашни птици, както и точният брой на отглежданите птици в дворовете. Те трябва да бъдат уведомявани при всеки проблем, свързан с отглеждането на домашни птици в съответното населено място.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: На територията на общината са предприети мерки за недопускане разпространение на високопатогенна форма на инфлуенца по птиците

Добрич: На територията на общината са предприети мерки за недопускане разпространение на високопатогенна форма на инфлуенца по птиците

16 Януари 2017 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Добрич. На територията на община град Добрич са предприети мерки за недопускане разпространение на високопатогенна форма на инфлуенца по птиците, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Преди дни е свикана епизоотичната комисия при общината във връзка с констатирани огнища на болестта и повишена опасност от разпространението й на територията на страната. Констатирани са 21 огнища на инфлуенца по птиците при домашни стада от пет административни области на страната - Видин, Враца, София - Област, Пловдив и Монтана. Комисията е набелязала превантивни мерки, като осъществяване на постоянен ветеринарномедицински контрол в птицевъдните обекти за спазване на мерките за биосигурност, държавните лесничейства и ловно-рибаските сдружения трябва да контролират за наличие на болни или умрели диви мигриращи птици и при наличие на такива, да ги предават на най-близката ветеринарна служба, собствениците на домашни кокошки и кокошоподобни (гъски, патици), отглеждани на закрито, също трябва да спазват противоепидемични мерки - да не допускат излизането на птиците извън дворовете на обектите, контакт между птици живеещи в дивата природа и домашни птици, фуражът трябва да се съхранява в закрити помещения, в птицевъдните обекти трябва да се създадат необходимите условия за разделно отглеждане на домашни кокошки и кокошоподобни (гъски, патици) от другите видове домашни птици. Забранява се също продажбата на домашни или други птици на нерегламентирани пазари на територията на общината. Разпоредено е, че при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или завишена смъртност, стопаните са длъжни да уведомят незабавно обслужващия обекта ветеринарен лекар. На сайта на Община град Добрич са обявени телефонни номера за връзка със специалисти при съмнения за наличие на опасност и за подаване на сигнали.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Около 5-6 млн. лв. ориентировъчно ще са необходими за справяне с птичия грип

Министър Десислава Танева: Около 5-6 млн. лв. ориентировъчно ще са необходими за справяне с птичия грип

14 Януари 2017 | 13:00 | Агенция "Фокус"
София. Около 5-6 млн. лв. ориентировъчно ще са необходими за справяне с птичия грип. Това каза министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева в предаването "Седмицата" по "Дарик радио". "Българска агенция по безопасност на храните до момента е ангажирала ресурси за справяне с епизоотията в размер на 1 млн. лв. Извън това следва да прибавим и стойността на обезщетенията, които ще бъдат платени на фермерите с умъртвени птици. Когато тези обезщетения се изчислят, ще бъдат прибавени към тази сума. Към момента мога да кажа в ориентировъчен порядък вероятно около 5-6 млн. лв.", заяви Танева като посочи, че тези средства ще са от българския бюджет. "Когато приключи епизоотията може да бъде направена реална оценка на щетите от птичия грип", коментира министър Танева.
Тя добави, че има европейско законодателство и при такава епизоотия ЕС възстановява на страната между 50% и 75% от направените разходи, при условие че одобри приетите от страната мерки. Танева отбеляза, че отговорност на следващото правителство ще да договори по-голям процент възстановени средства.
Тя добави, че в понеделник ще има съвместна работна среща с екип за мониторинг на мерките от ЕК, производители и неправителствения сектор, за да бъдат представени мерките за справяне с птичия грип, които страната ни е предприела.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът в оставка Десислава Танева: Към днешна дата от птичи грип са заразени 430 000 птици в 59 огнища, над 300 000 от тях вече са умъртвени, а за останалите това предстои

Министърът в оставка Десислава Танева: Към днешна дата от птичи грип са заразени 430 000 птици в 59 огнища, над 300 000 от тях вече са умъртвени, а за останалите това предстои

14 Януари 2017 | 12:30 | Агенция "Фокус"
София. Към днешна дата са регистрирани 59 огнища на птичи грип, от които четири са при диви патици, а всички останали са при домашни птици, най-вече патици. Това каза министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева в предаването "Седмицата" по "Дарик радио". По думите ѝ огнищата са съсредоточени в 9 области на страната, но основният интензитет на огнищата е в област Пловдив. "Заразените птици в тези 59 огнища са 430 000, като над 300 000 от тях към вчерашна дата са умъртвени, другите до тази вечер също ще бъдат умъртвени", каза още министър Танева. Тя обясни, че собствениците на умъртвените птици ще бъдат обезщетени от държавата. По думите ѝ отпуснатата сумата ще им позволи да продължат дейността си, но след като минат съответните карантинни срокове - поне един месец. "За един месец трябва в радиус от 3 км да не бъде открито нито едно ново огнище. Защото с откриването на ново огнище тези срокове пак се възобновяват", обясни министър Танева."Инфлуенцата при птиците е икономически много тежко заболяване, тъй като смъртността е много висока. Второ вирусът е много виролентен - той се разпространява много лесно и единствената борба с инфлуенцата е физическото умъртвяване на птиците, за да не разпространяват тази зараза", каза още Десислава Танева. По думите ѝ няма ваксина срещу тази форма на птичия грип. "Единствената превенция и срещу това заболяване е стопанствата, които отглеждат животни да са въвели всички мерки за био сигурност", категорична бе министър Танева и отбеляза, че във всички 59 огнища на птичи грип мерките за био сигурност са били компрометирани.
По думите ѝ най-важното в случая е че инфлуенцата по птиците не застрашава здравето на хората. "Човек не може да се зарази потребявайки пилешка храна дори да е било заразено местото или то е от заразени птици. След като то мине термична обработка, няма никакъв риск", обясни министър Танева.
Министърът заяви, че все още е рано да се каже дали големият сняг ще донесе добра реколта. "Надяваме се тя да е добра. Безспорно хубавата зима със сняг, който се е задържал, е добра за земеделието и това са нормалните зими, които са давали добра реколта", каза министърът. Тя посочи, че както снега, така и валежите в норми са необходими условия за да има добра реколта. По думите ѝ единствените проблеми, свързани със зимата, са в районите, където температурите са паднали драстично ниско. "Тази година, ако си спомняте ние обявихме, че България отчете рекорден добив на пшеница - 5,6 млн. тона", припомни министър Танева, като отбеляза, че това е с около 15% повече от обичайната реколта. По думите ѝ за добрата реколта заслуга има не само добрата агротехника, която земеделските производители прилагат, но и доброто време.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Няма огнища на птичи грип на територията на областта

Кюстендил: Няма огнища на птичи грип на територията на областта

13 Януари 2017 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Проведени са заседания на общинските епизоотични комисии. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Емил Гъгнем, началник на отдел „Здравеопазване и хуманно отношение към животните” в Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил. По думите му към момента няма огнища на птичи грип на територията на област Кюстендил. Въпреки това на заседанията на общинските комисии са разписани конкретни мерки, касаещи недопускането на заболяването да навлезе на територията на областта. Кметовете и кметските наместници са получили информационни брошури, които ще раздадат на местното население. Брошурите дават подробна информация за заболяването, начините на неговото разпространение и мерките които трябва да бъдат предприети, с цел предотвратяване на заразата. Те са били запознати и с действията, ако заболяването се разпространи и на територията на Кюстендилска област.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Герго Гергов, ОДБХ-Монтана: Продължават мерките, които са предприети във връзка с огнището на птичи грип в квартал „Мала Кутловица”

Д-р Герго Гергов, ОДБХ-Монтана: Продължават мерките, които са предприети във връзка с огнището на птичи грип в квартал „Мала Кутловица”

13 Януари 2017 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Монтана. Продължават мерките, които са предприети във връзка с огнището на птичи грип в квартал „Мала Кутловица” на град Монтана. Това каза за Радио „Фокус” – Видин д-р Герго Гергов, директор на ОДБХ-Монтана. Той посочи, че продължават ежедневните клинични прегледи в обособената трикилометрова зона и периодични прегледи в 10-километровата зона на наблюдение. „Няма открити болни птици, не са постъпили и сигнали на дежурни телефони”, каза д-р Гергов. Остава забраната за търговия с птици и придвижването на птици на територията на областта.
На 28 декември миналата година с лабораторна диагноза е потвърдена болестта инфлуенца по птиците в двор на къща в квартал „Мала Кутловица” в Монтана. 40 птици в двора на стопанина бяха принудително умъртвени, труповете са предадени на екарисаж, а мястото е обработено с дезифектанти.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Валери Велков, ОДБХ-Видин: Удължават се до края на месецa мерките срещу птичи грип в областта

Д-р Валери Велков, ОДБХ-Видин: Удължават се до края на месецa мерките срещу птичи грип в областта

12 Януари 2017 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Видин. Удължават се до края на месец януари мерките, предприети на територията на Видинска област за ограничаване разпространението на птичи грип. Това каза за Радио „Фокус”-Видин д-р Валери Велков, началник на отдел „Здравеопазване на животните“ при Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Видин. Той посочи, че причината за удаването на срока за действие на мерките е заради последното открито огнище на инфлуенца по птиците на 3 януари в село Новоселци, Община Видин.
„В събота, 7 януари, ликвидирахме огнището на птичи грип в Новоселци. Убихме 25 патици, стопанинът е поддал документи за обезщетение”, каза д-р Велков. Той допълни, че вече 5-ти ден няма нови сигнали за птичи грип по домашни животни в областта. „Всеки ден имаме прегледи на домашни птици по селата, срещаме с жители на малки населени места, предупреждаваме ги за опасността от инфлуенца по птиците”, допълни ветеринарният лекар.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Епизоотичната комисия при Общината предприе мерки за недопускане разпространение на високопатогенна форма на инфлуенца по птиците

Добрич: Епизоотичната комисия при Общината предприе мерки за недопускане разпространение на високопатогенна форма на инфлуенца по птиците

12 Януари 2017 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Добрич. На 11 януари се проведе заседание на Общинска епизоотична комисия при Община град Добрич за набелязване на мерки срещу недопускане разпространение на инфлуенца по птиците (грип). Комисията е свикана във връзка с констатирани огнища на болестта и повишената опасност от разпространение й на територията на Република България. Това съобщиха от пресцентъра на Община град Добрич. Участниците бяха запознати с актуалната епизоотична обстановка. Констатирани са 21 огнища на Инфлуенца по птиците при домашни стада от пет административни Области на страната - Видин, Враца, София - Област, Пловдив и Монтана.
Приетите превантивни мерки включват осъществяване на постоянен ветеринарномедицински контрол в птицевъдните обекти за спазване на мерките за биосигурност. Държавните лесничейства и ловно-рибаските сдружения да контролират за наличие на болни или умрели диви мигриращи птици и при наличие на такива, да ги предават на най-близката ветеринарна служба.
Собствениците на домашни кокошки и кокошоподобни (гъски, патици), отглеждани на закрито, също трябва да спазват противоепидемични мерки - да не допускат излизането на птиците извън дворовете на обектите, контакт между птици живеещи в дивата природа и домашни птици. Фуражът трябва да се съхранява в закрити помещения. В птицевъдните обекти трябва да се създадат необходимите условия за разделно отглеждане на домашни кокошки и кокошоподобни (гъски, патици) от другите видове домашни птици. Забранява се продажбата на домашни или други птици на нерегламентирани пазари на територията на Общината.
При отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или завишена смъртност, стопаните са длъжни да уведомят незабавно обслужващия обекта ветеринарен лекар.
Телефони за връзка:
- 058 602 053; 0889 359 736 - ОДБХ - Добрич;
- 058 604 573 - Община град Добрич.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: На територията на областта няма установено огнище на инфлуенца по птиците

Шумен: На територията на областта няма установено огнище на инфлуенца по птиците

11 Януари 2017 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Шумен. На територията на областта няма установено огнище на инфлуенца по птиците. Това съобщи по време на Областната епизоотична комисия д-р Емил Илиев, началник на отдел „Здравеопазване на животните“ в Областната дирекция по безопасност на храните, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Д-р Илиев посочи, че птичият грип е силно заразно вирусно заболяване по домашни и диви птици. Веднъж проникнала на дадена територията болестта нанася пагубни икономически и стопански загуби за птицевъдството и ловното стопанство. Болестта е опасна и за човека. Той допълни, че на територията на област Шумен няма установено огнище на инфлуенца по птиците. Заболяването се разпространява от дивите птици, те са резервоар на вируса в природата. Д-р Илиев посочи, че са извършени проверки по големите водоеми в региона, обходени са язовирите “ Тича“, Кълново, Царев брод и Кюлевча, като няма намерени мъртви диви птици. Към 10 януари на територията на област Шумен има 20 птицевъдни обекта, 341 000 бройлери са заредени в момента в шест ферми, 16 450 са кокошките носачки в 5 ферми.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: До 1 февруари трябва да се извърши преброяване на домашните птици по населените места в областта

Шумен: До 1 февруари трябва да се извърши преброяване на домашните птици по населените места в областта

11 Януари 2017 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Шумен. До 1 февруари трябва да се извърши преброяване на домашните птици по населените места в област Шумен. Това реши на днешното си заседание Областната епизоотична комисия, под председателството на заместник-областния управител Петко Шаренков, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. По време на срещата бяха приети мерки, за предотвратяване на възникването на инфлуенца по птиците на територията на областта. До 16 януари трябва да се проведат заседанията на общинските епизоотични комисии. Собствениците на птицевъдни обекти на територията на областта трябва да засилят мерките за биосигурност и дезинфекция на обектите си, ще се извършва постоянен ветеринарно-медицински контрол за спазването им, осигурен е дежурен денонощен телефон за приемане на сигнали за повишена смъртност при домашни птици или открити трупове на диви птици. Служителите на ОДБХ - Шумен ще организират съвместни проверки с представители на орнитоложки дружества, ловно-рибарски дружества и държавни лесничейства за наличие на болни или умрели диви мигриращи птици. Забранява се продажбата на домашни или други птици на нерегламентирани пазари на територията на областта, както и провеждането на изложби или каквито и да е било събирания на птици на територията на областта. Д-р Емил Илиев от Областната дирекция по безопасност на храните информира, че на територията на област Шумен няма установено огнище на инфлуенца по птиците. У нас заболяването е констатирано на 14 декември 2016 година в област Видин, заден двор. В общо десет области на страната има огнища на инфлуенца по птиците, като към 10 януари са потвърдени общо 46 огнища за страната. До 17.00 часа днес набелязаните мерки трябва да бъдат изпратени на хартиен носител и по електронен път до членовете на Областната епизоотична комисия и до кметовете на общините. До 17.00 часа на председателя на Областната епизоотична комисия трябва да бъде представен работен график за контрол от страна на ОДБХ по стриктното изпълнение на мерките. От кметовете на общините ще се изиска информация за определяне на места за загробване.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ямбол: Предприети са мерки срещу разпространението на птичи грип в Болярово

Ямбол: Предприети са мерки срещу разпространението на птичи грип в Болярово

11 Януари 2017 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Предприети са мерки срещу разпространението на птичи грип в Болярово. Конкретният повод е констатирано първично огнище на инфлуенца по птиците на язовир "Трънково", община Елхово, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Сливен. Д-р Вълко Вълков, ветеринарен лекар на община Болярово разясни, че е добре, че на територията на общината няма големи ферми, защото загубите са предимно икономически. По думите му стопаните, притежаващи птици в дворовете си, трябва да са особено внимателни и стриктни при отглеждането им. Контролът трябва да се засили от страна на кметовете и кметските наместници. Инфлуенцата, или грип при птиците, е остро заразна заболяване с почти 100% заболеваемост и смъртност. Болестта се пренася основно от дивите прелетни птици, които ежегодно мигрират. Те не боледуват, а само пренасят причинителя, а предаването на инфекцията става чрез директен контакт със заразени птици или птичи продукти. Именно поради тези причини стопаните, отглеждащи птици в личното си стопанство трябва да не пускат извън двора си и по улиците домашни птици, при възможност да отглеждат отделно водоплаващите от другите птици, да нямат контакт с други свободноживеещи птици, при поява на каквото и да е заболяване или умиране на птици, стопанинът е длъжен незабавно да уведоми обслужващия го ветеринарен лекар или кмета на населеното място. Засилено трябва да бъде вниманието на ловците при ловни излети, открият ли болна или мъртва птица, трябва веднага да сигнализират. Всеки, намерил мъртва птица, не бива да я докосва, а да се обади на специалисти да дойдат.
Дора ЯНУЗОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Рам Натх Ковинд (първият в ляво) е избран за президент на Индия - 20 юли 2017 година
Рам Натх Ковинд (първият в ляво) е избран за президент на Индия - 20 юли 2017 го...

ВИДЕО
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.