НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:42

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Десислава Костадинова, ГЕРБ: Последните промени в Гражданския процесуален кодекс, са направени в интерес на хората

Десислава Костадинова, ГЕРБ: Последните промени в Гражданския процесуален кодекс, са направени в интерес на хората

14 Януари 2017 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Последният политически сезон на това Народно събрание започна тази седмица, каза за Радио „Фокус“-Пазарджик депутатът от ПП ГЕРБ Десислава Костадинова. Тя обясни, че очакванията са животът му да продължи още седмица-две. „Ние, от ГЕРБ, заявихме, че искаме удължаване на живота на този парламент с няколко дни, за да превърнем волята на голямата част от хората в закон, а именно - резултатите от референдума. Ясна е и нагласата за това на нашите опоненти, които отново са всички срещу ГЕРБ. Въпреки това бяха приети промените в Гражданския процесуален кодекс, с които потребителските спорове се изключват от обхвата на арбитражните съдилища. Страните по имуществен спор могат да уговорят той да бъде решен от арбитражен съд, освен ако спорът има за предмет вещни права или владение върху недвижим имот, издръжка или права по трудово правоотношение или е спор, по който една от страните е потребител. Тези промени бяха предложени от омбудсмана на Република България Мая Манолова, която доскоро бе сред най-големите противници на ГЕРБ в пленарната зала. Но когато едно предложение е добро за българина, когато е полезно, няма значение кой го е предложил“, коментира Костадинова.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Потребителските спорове вече няма да се решават от арбитражни съдилища (ОБЗОР)

Потребителските спорове вече няма да се решават от арбитражни съдилища (ОБЗОР)

12 Януари 2017 | 20:55 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители окончателно приеха промени в Гражданския процесуален кодекс, с които потребителските спорове се изключват от обхвата на арбитражните съдилища. Страните по имуществен спор могат да уговорят той да бъде решен от арбитражен съд, освен ако спорът има за предмет вещни права или владение върху недвижим имот, издръжка или права по трудово правоотношение или е спор, по който една от страните е потребител.
Омбудсманът на Р България Мая Манолова, която е вносител на промените, дойде в Народното събрание и благодари на депутатите за това, че са защитили гражданите и правото им да решават споровете си в легитимен държавен съд. Тя определи приемането на промените в ГПК като много важна победа на гражданите срещу монополите, колекторите и частните арбитражни съдилища. Мая Манолова благодари на народните представители и за това, че са освободили гражданите от бремето на огромните юрисконсулстски възнаграждения и че не са се подали на корпоративния натиск, на който са били подложени през последните дни и месеци. Тя поясни, че промените са приети, точно както ги е внесла като омбудсман. Мая Манолова коментира, че от следващата седмица всички български граждани, които получат съобщения, че са съдени от арбитражен съд спокойно могат да ги хвърлят в кошчето. Приетите текстове повеляват по всички висящи производства да има незабавно прекратяване, тъй като тяхното разглеждане от частни арбитражни съдилища е недопустимо. Всички арбитражни дела, които са заведени до момента и ще бъдат заведени през следващите дни трябва да бъдат прекратени. Oмбудсманът уточни, че редица дела се завеждат само заради юрисконсулстските възнаграждения - за да могат монополистите да приберат още и още от своите клиенти, като посочи, че с приетите от депутатите промени възнагражденията са намалени 6 пъти. Така „Топлофикация“, която масово съди свои клиенти и досега е искала от тях 300 лева пред СГС, 300 лева при възнаграждение на длъжника и 350 лева пред частен съдебен изпълнител, сега таванът, който ще може да поиска е 150 лева. Мая Манолова заяви, че промените са приети след водене на битка цяла година, през която КЕВР, Комисията за защита на потребителите, Конституционния съд не са се произнесли.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Всички арбитражни дела, които са заведени до момента и ще бъдат заведени през следващите дни, са недопустими и трябва да бъдат прекратени

Омбудсманът Мая Манолова: Всички арбитражни дела, които са заведени до момента и ще бъдат заведени през следващите дни, са недопустими и трябва да бъдат прекратени

12 Януари 2017 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. Всички арбитражни дела, които са заведени до момента и ще бъдат заведени през следващите дни, са недопустими и трябва да бъдат прекратени. Това каза на брифинг в Народното събрание омбудсманът на Р България Мая Манолова по повод приетите промени в Гражданския процесуален кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Текстовете, които бяха приети, повеляват по всички висящи производства да има незабавно прекратяване, тъй като тяхното разглеждане от частни арбитражни съдилища е недопустимо“, заяви Манолова.
"От следващата седмица, след обнародването на промените, всички български граждани, които получат съобщения за това, че са съдени от арбитражен съд, спокойно могат да ги хвърлят в кошчето", коментира тя.
Омбудсманът поясни, че дела се завеждат само заради юрисконсултските възнаграждения - за да могат монополистите да приберат още и още от своя клиент. „Тези възнаграждения бяха намалени 6 пъти. Сега „Топлофикация“, която масово съди свои клиенти, искаше 300 лева пред СГС, 300 лева при възнаграждение на длъжника и 350 лева пред частен съдебен изпълнител, сега таванът, който ще може да поиска, е не 900 лева, а 150 лева“, уточни Мая Манолова. „Това стана, след като водихме битка цяла година и различни институции не се произнесоха като КЕВР, Комисията за защита на потребителите, Конституционния съд. В крайна сметка го направиха депутатите“, посочи омбудсманът и определени намаляването на възнагражденията като много сериозна победа.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът реши арбитражните съдилища да се вписват в регистър

Парламентът реши арбитражните съдилища да се вписват в регистър

12 Януари 2017 | 09:45 | Агенция "Фокус"
София. С гласуването на второ четене на промени в Гражданския процесуален кодекс парламентът реши арбитражните съдилища да се вписват в регистъра към Министерство на правосъдието, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Съгласно приетите промени в преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за Гражданския процесуален кодекс, с които се изменя в Закона за международния търговски арбитраж председателите на арбитражните съдилища ще представят до министъра на правосъдието заявление за вписване в регистъра на арбитражните съдилища към министерството.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът изключи потребителските спорове от обхвата на арбитража

Парламентът изключи потребителските спорове от обхвата на арбитража

12 Януари 2017 | 09:13 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие промени на второ четене в Гражданския процесуален кодекс, с които се изключват потребителските спорове от обхвата на арбитража, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Съгласно промените страните по имуществен спор могат да уговорят той да бъде решен от арбитражен съд, освен ако спорът има за предмет вещни права или владение върху недвижим имот, издръжка или права по трудово правоотношение или е спор, по който една от страните е потребител.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще реши дали да изключи потребителските спорове от обхвата на арбитража

Парламентът ще реши дали да изключи потребителските спорове от обхвата на арбитража

12 Януари 2017 | 07:20 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа промени в Гражданския процесуален кодекс на второ четене. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Промените изключват потребителските спорове от обхвата на арбитража. Чрез законопроекта се предлага и създаването на регистър на арбитражните съдилища. Депутатите ще се занимаят и с ратифицирането на протоколи по Споразумението за основаването на Международната инвестиционна банка и на нейния устав.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Земетресение от 6,7 по Рихтер в Егейско море отне живота на двама души на гръцкия остров Кос. 21 юли 2017 г.
Земетресение от 6,7 по Рихтер в Егейско море отне живота на двама души на гръцки...

ВИДЕО
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.